Predstavljen novi Cherokee

Novi Jeep Cherokee, koji već nakon prvih zvaničnih fotografija naišao na oštre kritike javnosti zbog svog kontroverznog dizajna, imao je premijeru na Sajmu automobila u Njujorku 2013.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

11:44

Default images

Jeep je na novoj generaciji modela Cherokee (Liberty u SAD), napravio potpuni zaokret u pogledu dizajna.

Pogledajte promotivni video za ovaj automobil:



Umesto klasične kutijaste forme, nova verzija ima zaobljene linije, a tek poneki detalj, poput stilizovane maske hladnjaka sa karakterističnom vertikalnom podelom ili znaka Jeep na haubi, otkriva da je reč o modelu Cherokee.
Upravo prednji deo vozila je i izazvao brojne negativne reakcije u javnosti. Ljubitelji automobila marke Jeep smatrali su da je Cherokee izgubio prepoznatljivi vizuelni identitet, a u medijima su se pojavili podrugljivi komentari i poređenja na račun njegovog dizajna.

Novi Cherokee postavljen je na CUSW (Compact U.S. Wide) platformu, koju deli sa modelom Dodge Dart, a koja svoje korene vuče sa modela Alfa Romeo Giulietta. Činjenica da je Cherokee zasnovan na platformi klasičnog putničkog hečbeka, obećava bolje upravljanje na putu.
U maniru Darta dizajnirana je i unutrašnjost vozila. Na vrhu centralne konzole nalazi se 8,4 inčni ekran (osetljiv na dodir) oko koga su raspoređeni veliki otvori za ventilaciju, a tu je i miltifunkcijski trokraki upravljač, kao i klasični prikaz instrument table sa obrtomerom i brzinomerom.

Za bezbednost putnika brine se pored ostalog i deset standardnih vazdušnih jastuka.
Oni koji se i pored neobičnog izgleda odluče da kupe novi Cherokee, moći će u Americi da biraju izmešu dve benzinske pogonske jedinice.

Slabiji 2.4 litarski MultiAir motor razvija 184 ks i 232 Nm, dok snažniji 3.2 litarski V6 raspolaže sa 271 ks i 323 Nm obrtnog momenta. Oba agregata povezana su sa devetobrzinskim automatskim menjačem.

Kada novi Cherokee bude dostupan u Evropi, treba očekivati da ponuda motora bude proširena sa dizela jedinicama.

Pročitajte o prvim reakcijama na novi Jeep Cherokee.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: