SX4 i posle Suzukija SX4

Suzuki je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio novi-stari krosover SX4. Ime je ostalo isto, ali je mnogo toga na promenjeno na ovom modelu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2013.

15:30

Default images

Iako je u jednom periodu vladala nedoumica oko imena novog krosovera, s obzirom da su u vreme predstavljanja konceptne verzije u Suzukiju negirali da je reč o nasledniku SX4, serijski model ipak je zadržao ime pod kojim je njegov prethodnik stekao popularnost.

Pogledajte promotivni video novog Suzukija SX4:



Ostao je stari naziv, ali je novo sve drugo kod ovog automobila. Pre svega, Suzuki SX4 sada je pozicioniran u nešto viši automobilski segment u kome se nalaze modeli kao što je Nissan Qashqai.

Novi SX4 dugačak je 4.300 mm, širok 1.765 mm, a visok 1.575 mm. Automobil je najviše porastao u dužinu, za čak 165 mm, a od toga će najviše profitirati putnici na zadnoj klupi s obzirom da je na povećanje međuosovinskog rastojanja otišlo 100 mm.
Konstruktori novog Suzukija SX4 ispravili su još jedan nedostatak prethodne verzije - nedovoljno veliki prtljažnik. Suzuki SX4 sada ima mnogo više prostora za odlaganje prtljaga (430 l), nego što je to bio slučaj kod prve generacije ovog modela (270 l).

Nova verzija popularnog krosovera ima i potpuno drugačiji dizajn, sa izdignutim "nosom", dominantnom maskom hladnjaka i velikim farovima na prednjem delu.
Pojačani su i zaštitni elementi na donjim delovima karoserije, na branicima, pragovima i lukovima oko točkova. Zbog svega toga, automobil izgleda snažnije i moćnije nego njegov prethodnik.

Od dodatne opreme treba spomenuti i veliki panoramski krov koji se može naručiti kao opcija.

Unutrašnjost je takođe potpuno redizajnirana, mada je zadržan klasičan izgleda instrumenata, uz dosta aluminijmskih akcenata na volanu, prednjoj armaturi vozila i centralnoj konzoli.
Suzuki je saopštio da će novi SX4 u ponudi imati dva motora, 1.6 litarski benzinski agregat, koji je uparen sa petostepenim ručnim menjačem, i 1.6 litarski dizelaš, koji dolazi u kombinaciji sa šestobrzinskom manuelnom transmisijom.

Specifikacije ovih pogonskih jedinica za sada nisu poznate, a benzinska verzija biće dostupna i sa automatskim CVT menjačem, koji će imati i manuelni mod sa sedam stepeni prenosa i komande za promenu brzine na volanu.

Kao i do sada, kupci će i dalje moći da biraju između prednjeg pogona i pogona 4x4. Proizvodnja novog SX4 počeće kasnije tokom 2013. godine, u Suzukijevoj fabrici u Mađarskoj.

Pogledajte galeriju fotografija sa auto-salona u Ženevi.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: