Automobili

Ponedeljak, 25.02.2013.

09:42

Mazda i dalje želi rotacione motore

Iako su mnogi smatrali da su rotacioni (Vankel) motori postali deo istorije kada je u junu 2012. sa proizvodne trake sišao poslednji primerak Mazde RX-8, izgleda da ova vrsta pogonskih agregata još uvek nije rekla svoju poslednju reč. Japanski proizvođač potvrdio je da namerava da nastavi razvoj ovih specifičnih pogonskih jedinica.

Izvor: B92

Default images

Nakon prestanka proizvodnje modela RX-8, dalja izrada rotacionih motora izgubila je smisao. Osim toga, Mazda se, poput ostalih proizvođača automobila, suočila sa rigoroznim propisima o snižavanju štetnih emisija, kao i sa potrebom da vozila koja proizvodi imaju manju potrošnju goriva.

Stoga su se inženjeri japanske kompanije fokusirali na unapređenje konvencionalnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kao rezultat njihovih napora nastala je nova serija SKYACTIV pogonskih jedinica koja je prisutna u najnovijoj generaciji Mazdinih automobila.

U Mazdi sada procenjuju da napredak koji je postignut kroz SKYACTIV tehnologiju možda može u budućnosti da se primeni i na rotacione motore. Ništa još uvek nije zvanično potrvđeno, ali Autocar prenosi reči jednog od Mazdinih inženjera koji je izrazio očekivanja da bi ta kompanija mogla da krene u proizvodnju nove generacije rotacionih motora u narednih pet godina.

U slučaju da se njegove nade ostvare, u početku bi se proizvodili atmosferski rotacioni motori, a zatim bi usledila i turbo verzija, ako se tokom testiranja prototipa pokaže da je takav motor pouzdan.

Načelna podrška projektu novih rotacionih motora dolazi i sa najvišeg mesta. Predsednik upravnog odbora i generalni direktor kompanije Mazda Motor Corporation, Takaši Jamanuči (Takashi Yamanouchi), izjavio je da se od rada na razvoju Vankel motora neće odustati sve dok je on na čelu Mazde.

"Pionirski duh koji je od Mazde stvorio svetskog lidera u proizvodnji rotacionih motora još uvek je živ i prisutan u našoj kompaniji", rekao je Jamanuči.

Sa druge strane, potpredsednik Mazde, Robert Dejvis (Robert Davis) izjavio je 2012. da u toj kompaniji istražuju mogućnost upotrebe rotacionih motora ne kao pogonskih agregata, već kao električnih generatora. Njihova funkcija bila bi da omoguće produženi domet kretanja automobila na električni pogon.

Ipak, i pored najboljih želja i zaklinjanja na vernost, čini se da će sudbinu rotacionog motora ipak odrediti logika profita, odnosno isplativosti njegovog razvoja.

Pročitajte više o Mazdi RX-8 i rotacionim motorima te kompanije.

Pročitajte o ranijim planovima Mazde u vezi sa razvojem novih rotacionih motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: