Automobili

Utorak, 25.12.2012.

08:54

Sledeći Nissan GT-R biće hibrid

Potpuno novi Nissan GT-R, koji će se pojaviti 2017. godine, trebalo bi po prvi put da ima hibridni pogon.

Izvor: B92

Default images

Na osnovu informacija iz Nissana, Auto Express je objavio da će sledeća generacija modela GT-R imati značajna dizajnerska unapređenja koja će se odnositi na poboljšanje aerodinamičkih karakteristika ovog automobila. Ipak, najinteresantnije novine odnose se na pogonski agregat.

Trenutna verzija opremljena je 3.8 litarskim V6 twin-turbo motorom koji razvija 550 ks. Nedostatak aktuelne pogonske jedinice predstavlja visoka CO2 emisija koja kod ovog automobila iznosi 275 g/km. Kako bi se uklopio u nove, restriktivnije ekološke propise u SAD i EU, Nissan GT-R će morati da ima nižu emisiju ugljen-dioksida.

Prema izvoru iz japanske kompanije, jedna od opcija za novi pogonski agregat je hibridni sistem koji je predstavljen na konceptu Infiniti Essence, na auto-salonu u Ženevi 2009. Reč je o 3.7 litarskom V6 twin-turbo beniznskom motoru sa direktnim ubrizgavanjem, koji je uparen sa elektromotorom snage 160 ks.

Kombinovana snaga ovakvog hibridnog sistema iznosila bi 600 ks, a električni motor dobijao bi struju iz litijum-jonskih baterija koje bi bile smeštene u prtljažnom prostoru automobila. S obzirom da bi baterije i elektromotor dodatno povećali masu ionako teškog vozila, u Nissanu planiraju da u odnosu na aktuelnu verziju smanje težinu automobila za oko 180 kg.Očekuje se da to bude postignuto većom upotrebom materijala od ugljeničnih vlakana.

Dok se sledeća generacija Nissana GT-R ne pojavi na tržištu, inženjeri japanskog proizvođača radiće na smanjenju emisije ugljen-dioksida uvođenjem stop-start sistema i deaktivacije cilindara. Prema rečima Kazutoshija Mizuna, glavnog inženjera zaduženog za GT-R, do 2017. i nove generacija ovog superautomobila očekuju nas još dve revizije aktuelnog modela.

Pogledajte kako ubrzava Nissan GT-R.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: