Automobili

Sreda, 19.09.2012.

08:55

Premijera McLarena P1

McLaren je na sajmu automobila u Parizu predstavio koncept P1. Reč je o automobilu čiji serijski model treba da bude dostojan naslednik legendarnog F1.

Izvor: B92

Default images

Iako je dizajniran pod uticajem McLarena MP4-12C, novi britanski superautomobil deluje agresivnije zahvaljujući ventilacionim otvorima na haubi, izvajanim bočnim stranama, masivnim difuzorima i velikoj, centralno postavljenoj izduvnoj cevi.

U Mclarenu ističu da im cilj nije bio da P1 po svaku cenu bude dominantan kada je reč o maksimalnoj brzini koju automobil može da postigne, već da bude najbrži serijski automobil na trkačkoj stazi.

“Mislimo da je to mnogo značajnije za jedan vrhunski superautomobil, od rekordne maksimalne brzine”, objašnjava šef McLarenovog odeljenja za serijske automobile, Entoni Šerif (Antony Sheriff).
“Drugim rečima, želeli smo da P1 bude najuzbudljiviji i tehnološki najnapredniji, odnosno najpotpuniji automobil današnjice”, dodao je Šerif.

Šef McLarena, Ron Denis (Ron Dennis) kazao je da je P1 rezultat pedesetogodišnjeg nasleđa u oblasti prozvodnje trkačkih, ali i serijskih automobila te kompanije.

“Pre 20 godina podigli smo lestvicu visoko sa modelom McLaren F1. Nameravamo da sa P1 ponovimo to još jednom”, dodao je Denis.
U McLarenu su i dalje tajanstveni kada je reč o motoru koji treba da doprinese da P1 opravda sve ono što se od njega očekuje. Govori se da je u pitanju unapređeni 3.8 litarski V8, poznat iz modela McLaren MP4-12C.

Ovaj motor trebalo bi da na McLarenu P1, uz pomoć sistema za regeneraciju kinetičke energije (KERS), proizvede čak 962 ks.

Ono štu su zvaničnici britanskog proizvođača bili spremni da otkriju u Parizu jeste da će serijska verzija zadržati preko 95 % dizajna eksterijera koji je prikazan na konceptu.
U McLarenu su istakli i da P1 ima najveću silu prijanjanja (tzv. “downforce”), u odnosu na bilo koji serijski model na svetu, i da ona iznosi 600 kg. Koeficijent otpora vazduha je 0,34, a u izradi karoserije i konstrukcije obilato su korišćeni materijali od ugljeničnih vlakana.

Zadnji spojler će se automatski podešavati u zavisnosti od brzine i moda vožnje. Njegova visina u odnosu na karoseriju iznosiće od 120 mm kada se automobil vozi po standardnim putevima, pa do 300 mm na trkačkoj stazi.

Na serijskom modelu volan će se nalaziti na uobičajenom mestu, sa leve strane, za razliku od McLarena F1 gde je bio na sredini kokopita.

McLaren P1 pojaviće se u prodaji krajem 2013. godine, a očekuje se da će njegova cena u Velikoj Britaniji biti oko 800.000 funti (oko milion evra).

Pogledajte galeriju fotografija sa auto-salona u Parizu.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: