Automobili

Utorak, 14.04.2009.

10:00

Mali automobil, manja bezbednost?

Jedna od najvećih briga koje ljudi imaju pri kupovini malih automobila je vezana za bezbednost, ostaje pitanje koliko su te brige opravdane?

Izvor: B92

Default images

Konkretno, kupci se često pitaju šta se dešava kada se mali automobil sudari sa većim vozilom. Bez obzira na veličinu, svi automobili se danas proizvode sa izvesnim standardima vezanim za bezbednost.

Problem je što se testovi rade na taj način što se vozila sudaraju uvek sa standardizovanim preprekama, dok se nesreće u stvarnosti dešavaju ipak drugačije.

Kada se sudare vozila različitih gabarita, postoji niz činilaca koji utiču na krajnji rezultat. Jedan je kinetička energija koja je proizvod mase i brzine.
Veće, teže vozilo postiže veću kinetičku energiju od manjeg i lakšeg, što u kombinaciji sa manjim prostorom za ublažavanje udara dovodi manji automobil u nezavidnu poziciju.

Saobraćajni institut za bezbednost u SAD sproveo je niz testova u kojim su učestvovali mali automobili i oni srednje veličine.

U sva tri slučaja su mala vozila prošla lošije nego što je to bio slučaj u standardnim testovima, u kojim su postigli odlične rezultate.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: