Prva vožnja Golfa šeste generacije

Ekskluzivno iz Rejkjavika dolaze nam prve informacije u vezi sa modelom po čijem imenu se naziva jedan od najpopularnijih segmenata. Naravno, pogađate, reč je o VW Golfu šeste inkarnacije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2008.

16:00

Default images

„Šestica” je razvijena pod poprilično čudnim okolnostima, a da bi bolje shvatili šta se zapravo krije iza poteza Volkswagena kada je na tapetu njihov najpopularniji model ikada, treba po malo čitati između redova.

Naime, od svih objašnjenja u vezi sa „smenom generacija”, koja su uzgred budi rečeno neminovna, indikativna je kalkulacija VW-a, da je za proizvodnju jednog Golfa V potrebno 50% više vremena nego za proizvodnju Ford Focusa ili Opel Astre.

Dakle, nakon 5 godina života „petice”, dobili smo naslednika čija je „glavna misija” – kresanje troškova.
VW je opravdavao „višak sati” složenom konstrukcijom, prilično neuverljivo, a samim tim i visoku cenu i smanjenu zonu profita. Epilog je taj da Golf VI nije ni suštinski nov model, a ni restilizacija, jer „šestica” leži na staroj platformi koja je doživela neznatne izmene.

Golf VI vozimo upravo na Islandu u blizini prestonice Rejkjavika, i bez obzira na vremešnu platformu, prvi utisci su dobri. Zamerki gotovo da nema kada je reč o voznoj dinamici, kočnicama, upravljanju ili DSG menjaču koji više nije ekskluziva, iako će doplata za ovo „uživanje” biti 2500 evra.

Značajna novina je aktivna dinamika ogibljenja, međutim, kako to obično biva, i ona ide na spisak dodatne opreme. Ipak, najava polazne cene od oko 16 000 evra pomalo „plaši”, pošto se čini da je glavni problem prethodne generacije ipak bio u činjenici da nije nudio dovoljno „muzike” za dati novac.

Osnovnu argumentaciju na kojoj će verovatno počivati sve kampanje čini podatak da je Golf VI do sada najbolje izolovani i najtiši Golf do sada.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: