Uključena svetla i danju - uskoro obaveza u EU

Nakon nedavno obavljenih konsultacija, Evropska komisija («vlada» Evropske unije) je donela odluku da za putnička vozila uvede obavezu upotrebe glavnih svetala i u dnevnoj vožnji.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

14:35

Default images

Stupanjem ovog propisa na snagu sva novoproizvedena vozila za evropsko tržište moraće da budu opremljena uređajem za automatsko uključivanje oborenog svetla pri uključivanju kontakta. Tačan datum usvajanja propisa je predmet dogovora koji uskoro predstoje.

U nekim evropskim zemljama već postoji delimična ili potpuna obaveza dnevne vožnje sa uključenim svetlima. Recimo, u susednoj Mađarskoj policija vrlo revnosno kontroliše primenu takvog propisa, a prekršioce kažnjava visokim iznosima.

U dokumentu koji je Evropska unija izdala ovim povodom, navodi se pretpostavka da bi neprekidno uključena svetla mogla da doprinesu smanjenju broja smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama - čak i do dve hiljade godišnje.

Takođe se iznosi stav da bi povećanje potrošnje goriva izazvano stalno uključenim farovima bilo manje u odnosu na uobičajene pretpostavke, čemu bi, u značajnoj meri, trebalo da doprinese i primena savremene svetlosne tehnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: