Automobili

Petak, 14.12.2012.

10:06

FIAT 500X proizvodiće se u Italiji

FIAT će svoj kompaktni SUV proizvoditi u fabrici u južnoj Italiji, a osim njega, u istom pogonu i na zajedničkoj platformi sklapaće se i novi, mali Jeep Wrangler. Osim toga, šef FIAT-a Serđo Markione uskoro će predstaviti ambiciozne planove koje je ta kompanija zacrtala za period do 2016. godine.

Izvor: B92

Default images

Budući FIAT 500X nije predstavljen na auto-salonu u Parizu, kako se prvobitno očekivalo. Kao najnoviji član porodice "500", kojoj pripada i model 500L iz Kragujevca, ovaj krosover proizvodiće se u FIAT-ovom pogonu u italijanskom gradiću Melfi.

Ista fabrika biće dom novom, manjem Wrangleru, koji će se prodavati i na američkom i na evropskom tržištu, i koji će deliti platformu sa modelom 500X, a oba vozila biće dugačka oko 4,2 m.

Prema pisanju Autonews-a, Markione želi da poveća prodaju skupljih i lukusuznih automobila koji se proizvode u okviru grupe FIAT, pa je planirano da se do 2016. lansira ukupno 19 novih modela koji će se takođe proizvoditi u italijanskim fabrikama.

Reč je o šest novih automobila marke Maserati, dok će kupcima u istom periodu biti ponuđeno čak devet novih Alfa Romeo modela. Od ukupnog broja svih novih modela njih 15 će se prodavati i izvan Evrope.

Kako bi se realizovali zacrtani planovi, FIAT i Chyrsler će u sledeće dve godine investirati i do 18 milijardi evra. Inače, FIAT se trenutno, kao i mnogi drugi proizvođači automobila, suočava sa ozbiljnom krizom na evropskom tržištu.

Prognoze za 2012. govore da će italijanska kompanija godinu u Evropi završiti sa gubicima od oko 700 miliona evra.

Pročitajte više o modelu FIAT 500X.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: