Automobili

Ponedeljak, 29.11.2010.

10:16

Od 2011. eko-taksa za nova vozila

U prvoj polovini 2011. država uvodi još jedan namet, pa će svi proizvođači i uvoznici motornih vozila biti obavezni da plaćaju ekološku taksu na nova vozila.

Izvor: B92

Default images

"Država će dati licence preduzećima koja će reciklirati polovna vozila, a na ime toga, svi proizvođači i uvoznici motornih vozila će biti obavezni da državi plaćaju ekološku taksu na nova vozila", kaže Siniša Mitrović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. U toku je završna verzija Pravilnika koji će ovo regulisati.

On dodaje da će se "ekološka taksa plaćati po težini, a koliko će ona iznositi, to će biti predmet dogovora između proizvođača, uvoznika i države u narednom periodu. Očekujem da Pravilnik o motornim vozilima zaživi već u provoj polovini iduće godine".

Sav novac koji se slije od naplate „zelene takse“ ići će u Fond za zaštitu životne sredine, odakle će se prenositi reciklerima za potrebe razgradnje reciklibilnih delova automobila i drugih motornih vozila.

"Pravilnik, koji je predložilo Ministarstvo zaštite životne sredine, ima dva cilja. Jedan je da se spreči dosadašnje zagađenje prirode, jer su školjke od automobila bacane u reke i potoke, a antifriz i otpadno ulje prosipani u kanalizaciju", kaže on.

Mitrović navodi da je drugi razlog "da se spreči prodaja rezervnih delova koji se vade iz oštećenih vozila, smanji mogućnost njihove ugradnje i preprodaje po pijacama i naravno, pobošljava bezbednost svih učesnika u saobraćaju".

Inače, ne postoje pouzdani podaci o broju auto-otpada u Srbiji, ali sa pravilnikom će biti precizirano koliko ima operatera za rastavljanje automobila, kao i prodavaca rezervnih delova.

Od pre četiri meseca svi koji na tržište Srbije plasiraju gume, motorna i mašinska ulja, azbest, baterije i akumulatore, elektronsku i električnu opremu plaćaju državi ekološku taksu na ove proizvode koji posle upotrebe postaju otpad. Na to ih obavezuje Uredba o posebnim tokovima otpada. Tako, na primer, naknada za gume iznosi 17.000 dinara po toni, azbest - 100 dinara po kilogramu, industrijskih baterija i akumulatora - 15 dinara po kg, a ulja 10 dinara po litru.

Izvor - NovostiOnline

Otpad po propisu

Saznajte koja oprema će biti obavezna za auto-otpade i kolike su kazne za neposedovanje iste

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: