Automobili

Nedelja, 15.09.2013.

21:27

Volvo na auto-salonu u Frankfurtu

Volvo Concept Coupe, koji zauzima centralno mesto na štandu ovog proizvođača, demonstrira mogućnosti nove SPA platforme, dok su novi, efikasniji četvorocilindarski Drive-E motori sada dostupni u šest osveženih Volvo modela.

Izvor: B92

Default images

Concept Coupe je prvi od tri konceptna vozila koji otkrivaju novi dizajnerski smer Volvo automobila. Prvi produkcijski model na kome će biti primenjen drugačiji stilski pristup biće potpuno novi XC90 koji stiže 2014. godine.

"Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil snova. Dizajniran je kako bi pokazao sve mogućnosti naše nove arhitekture: snažan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje", objašnjava Thomas Ingenlath, potpredsednik dizajna pri Volvo Car grupaciji.

"Iako je novi XC90 u potpunosti drugačiji automobil, kada se pojavi 2014. odmah ćete primetiti povezanost s tek predstavljenim konceptom“, dodao je on.
Volvo Concept Coupe
Kada je reč o poboljšanju ekonomičnosti pogonskih sistema, Volvo je predstavio prva tri motora iz Drive-E porodice koji će biti uvedeni u ponudu u jesen 2013. godine.

Na samom početku komercijalizacije, osveženi modeli S60, V60 i XC60 biće dostupni upravo sa ovim novim motorima: T6 turbo-benzincem sa 306 KS, T5 turbo-benzincem sa 245 KS i D4 turbo-dizelašem sa 181 KS, a tu je i novi osmostepeni Aisin automatski menjač koji dodatno doprinosi ekonomičnosti u vožnji.
Volvo Concept Coupe
Strategija Volvoa je korišćenje elektrifikacije u automobilima, odnosno uparivanje sa četvorocilindarskim motorima koji će ponuditi mogućnosti na nivou V8 motora.

Volvo Concept Coupe pogonjen je 2.0 litarskim Drive-E benzinskim motorom opremljenim turbo-punjačem i kompresorom, a uparen je s električnim motorom na zadnjoj osovini. To automobilu daje ukupnu izlaznu snagu od 400 KS i više od 600 Nm obrtnog momenta.
Volvo V60 Plug-In Hybrid
"Naš V60 Plug-In Hybrid već je dokazao da efikasan automobil može biti i zabavan za vožnju, a bez osećaja ‘krivice’ zbog velikog zagađenja okoline. Danas možemo da potvrdimo da će novi XC90 takođe biti dostupan u Plug-In Hybrid varijanti“, istakao je Lex Kerssemakers, potpredsednik odeljenja za proizvodnu strategiju u Volvou.
Volvo V60 Plug-In Hybrid
Benzinski T6 motor opremljen je kompresorom i turbo-punjačem, dok i-ART tehnologija ubrizgavanja nudi nesmetan dotok snage.

Razvijen u saradnji s kompanijom Denso, i-ART koristi povratne informacije o pritisku ubrizgavanja na svakom pojedinačnom injektoru goriva, umesto korišćenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, što omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.

"Naša nova porodica četvorocilindarskih motora nudi performanse aktuelnih šestocilindarskih motora i potrošnju nižu od one kod naših aktuelnih četvorocilindaraša“, napominje Kerssemakers.
Volvo S60
Pored novih Drive-E motora, Volvo je u modelima serije 60 predstavio novi multimedijalni sistem, kao i nove bezbednosne sisteme.

Novi Sensus Connected Touch omogućava povezivanje na internet, a sedmoinčni ekran osetljiv na dodir pretvara ga u napredni kontrolni sistem kojim se može upravljati i s rukavicama na rukama. Veza s internetom se ostvaruje preko 3G/4G opcije ili preko vozačevog mobilnog telefona.

Korisnik ima pristup kompletnim funkcijama na internetu (osim prilikom vožnje), a moguće je i deljenje WiFi mreže s putnicima. Poseban dodatak predstavlje glasovna aktivacija sistema.
Volvo V60
Osim toga, tu su i sistemi kao što je Lane Keeping Aid, koji pomaže vozaču da održi pravac kretanja u traci kojom vozi primenom dodatne sile na upravljaču i Park Assist Pilot, sistem pomoći pri paralelnom parkiranju.

Oba sistema sada su dostupni u modelima Volvo S60 i V60.

"Stvaramo osveženu gamu automobila koja spaja jaku tradiciju s inovativnom tehnologijom i emocionalnim dizajnom. Svi važni aspekti automobila su podignuti za stepenicu više, a emocionalni kvaliteti vozila kombinovani su s racionalnim“, opisuje novu generaciji Volvo automobila Lex Kerssemakers.

Najnovije fotografije sa sajma u Frankfurtu pogledajte u našoj Galeriji.

Pročitajte više o novom Volvo dizajnu.

Pročitajte više o Volvo Concept Coupeu.

Pratite naš specijal - Sajam u Frankfurtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Podeli: