Automobili

Petak, 07.09.2012.

11:35

Novi Ford Mondeo

Nakon prvih fotografija nove generacije Mondea, koje su se pojavile na internetu početkom 2012, Ford nije otkrivao previše informacija o ovom automobilu. Sada smo u prilici da se upoznamo sa novim detaljima, ali i da vidimo kako će izgledati njegova karavan verzija.

Izvor: B92

Default images

Ford je uoči Sajma automobila u Parizu ljubiteljima ove marke priredio još jedno iznemađenje. Posle “otkrivanja” redizajnirane Fieste, predstavljena je i nova generacija modela Mondeo.

Kao i do sada, u ponudi će biti tri verzije ovog automobila: sedan, hečbek i karavan.
Poput modela za američko tržište koji se prodaje pod imenom Fusion, novi Ford Mondeo imaće agresivan, sportski izgled zahvaljujući, pre svega, prednjem delu automobila, na kome dominira maska hladnjaka koja oblikom podeća na onu sa Aston Martina.

Novi izgled prednjeg dela automobila usvojiće i budući modeli Forda, a videli smo ga i na restilizovanoj Fiesti.
Ford Mondeo sedan hibrid za 2013.
Ford Mondeo porastao je još malo u odnosu na prethodnu generaciju, pa njegova dužina sada iznosi 4.869 mm. Ipak, motori koji se ugrađuju u ovaj automobil postaju sve manji.

Naime, iako Ford većinu detalja još uvek drži u tajnosti, saopšteni su podaci o pogonskim agregatima. Najinteresantnija novost je da će se u novi Mondeo ugrađivati trocilindrični 1.0 litarski benzinski EcoBoost motor sa 125 ks i 170 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Ford Mondeo karavan za 2013.
Reč je o agregatu koji se od februara 2012. nalazi u modelu Focus, a konstruisan je u cilju smanjenja potrošnje goriva i emisijie ugljen-dioksida.

Ovaj motor zameniće postojeći 1.6 litarski četvorocilindrični benzinac koji razvija 120 ks, ali koji u atmosferu izbacuje 156 g ugljen-dioksida po pređenom kilometru. Sa druge strane, CO2 emisija EcoBoost agregata iznosi manje od 130 g/km.
Još jedna novost je da će novi Ford Mondeo na evropskom tržištu imati i svoju hibridnu verziju. Saopšteno je da će se hibridni pogon sastojati od 2.0 litarskog benzinskog motora i elektromotora koji će energiju dobijati iz baterije kapaciteta 35 kWh.

Osim toga, novi Mondeo biće dostupan kupcima i u dizel varijanti sa pogonom na svim točkovima.

Više detalja o novoj generaciji Forda Mondeo biće poznato krajem septembra, nakon njegove premijere na Sajmu automobila u Parizu.

Pročitajte o redizajniranim Fordu Fiesta za 2013.

Pročitajte više o 1.0 litarskom EcoBoost motoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: