Bejzbol palica omiljena kod vozača

Uz metalne šipke i „pogodan” alat, „bejzbolke” u obračunu na drumu koristi sve veći broj nervoznih šofera. – Naš temperament, lične frustracije i navika da isterujemo pravdu najčešći razlozi za afektivno ponašanje.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

07:00

Default images

Dvojica vozača koja su se 25. februara oko 13 časova posle saobraćajne nezgode na Zrenjaninskom putu potukla zbog povreda su primljena u Urgentni centar. Kako nezvanično saznajemo, obračun se dogodio pošto su, posle „čarki” na drumu, šofer kamiona valjevskih registracija i vozač putničkog vozila zastali kod obližnje benzinske pumpe da se rasprave.

Posle svađe oni su se potukli, da bi zatim jedan od njih uzeo bejzbol palicu i drugog udario po glavi. U tom trenutku pristigao je saobraćajni policajac i pokušao da ih obuzda. U pomoć su mu pritekle kolege i savladale ratoborne šofere. Zbog velike rasekotine na glavi vozaču kamiona je pozlilo, zbog čega je policija pozvala ekipu Hitne pomoći. Organi reda pozvali su još jedan tim lekara, jer je pomoć bila potrebna i drugom učesniku u tuči.

Obračun nervoznih vozača bejzbol palicama, metalnim šipkama i pesnicama kao da je postao običaj na prestoničkim ulicama. Na putu ka Pančevu jedan od šofera takođe je „bejzbolkom” nasrnuo na drugog, ali tada niko nije povređen. Manje sreće je imao vozač Mirko V. koga je drugi šofer na Zrenjaninskom putu udario pesnicom zbog čega je bez svesti prevezen na odeljenje intenzivne nege Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

Ovo, nažalost, nisu usamljeni primeri. Novinski stupci u poslednje vreme prepuni su vesti u kojima se vozači obračunavaju bejzbol palicama. Kako je Zoran Musterović, klinički psiholog, nedavno izjavio za „Politiku”, postoji nekoliko razloga za bahatost na drumu.

– Naš temperament najvažniji je razlog za afektivno ponašanje jer lako i brzo reagujemo. Osim toga, ponašanje vozača u saobraćaju zavisi i od ličnih frustracija koje je tog dana doživeo. Utiču i navike da isterujemo pravdu, kao i to da nemamo poverenja u adekvatnu naknadu štete – kaže Musterović.

On je dodao da se naši ljudi poistovećuju sa autom, pa većini sugrađana „čukanje” vozila izgleda kao da je on sam dobio šamar.

Iako bejzbol kao sport kod nas nije preterano popularan, palica je omiljeni rekvizit koji izgleda poseduje sve veći broj vozača. Jedan od razloga zbog kojih se sve više koriste jeste i to što se na „buvljacima” veoma lako mogu nabaviti. Prema nekim izvorima, jeftiniji primerci koštaju oko 1.000 dinara. Originalna drvena bejzbol palica, koja može da se pazari samo u pojedinim prodavnicama sportske opreme, košta od 25 do 100 evra, a metalna od 100 do 400 evra.

Piše: B. Vasiljević, Politika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: