Punto pod lupom potrošača

Građani koji razmatraju kupovinu automobila Punto Classic sklopljenog u Kragujevcu, u želji da se brže-bolje dočepaju novog automobila po povoljnijim uslovima, propuštaju da se pozabave važnim segmentom kupovine, a to je upoznavanje sa proizvodom.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2009.

22:04

Default images

Preko 9.000 evidentiranih potencijalnih kupaca uskoro će biti kontaktirano od strane ovlašćenih prodavaca Punta Classic. Tom prilikom će moći da se izjasne po pitanju brojnih detalja u vezi sa kupovinom vozila Punto Classic. Pored komercijalnih uslova, za kupce su važni i ostali detalji, kako bi napravili informisanu odluku o kupovini.

Iako je Punto Classic na prvi pogled isti kao Zastava 10 i originalni, restilizovani Punto 2. generacije, razlike postoje. Automobil koji nam je jedno vreme bio poznat pod kodnim imenom Punto 188 donosi novu imitaciju maske hladnjaka trodimenzionalne metalik završne obrade. Na njoj je novi, crveni ambelem FIAT-a, a ostalo je sve već viđeno kod Zastave 10 i različitih Punto Van dostavnih vozila.

Oprema je razvrstana u tri nivoa i dve podvarijante. Osnovni nivo opreme je jedinstven, a po ceni identičan osnovnoj ponudi za Zastavu 10. Međutim, sa "domaćim" brendiranjem, osnovni nivo opreme je bio bogatiji za dual-drive servo upravljač, felne od 14 cola i pripremu za ugradnju auto radio uređaja, koja je obuhvatala antenu i 6 zvučnika. Osnovni nivo opreme ne obuhvata sigurnosne pojaseve na zadnjoj klupi, što je u nedostatku ISO FIX montažnih tačaka predstavlja nepremostiv problem za montažu dečijeg sedišta.

Dva srednja paketa bez klime, kod Z10 (Comfort) i Punta Classic (Dynamic) razlikuju se po nivou bezbednosti i po ceni. Kod Z10 kupci su ostali uskraćeni za vazdušni jastuk na strani suvozača, ali su imali na raspolaganju svetla za maglu i "uštedu" od 262 €. To i nije neka ušteda jer je na uštrb bezbednosti putnika koji sede napred. Ko misli i na putnike pozadi verovatno će preskočiti ovaj nivo opreme Punta Classic, jer mu nedostaju i sigurnosni pojasevi i nasloni za glavu za putnike na zadnjoj klupi.

Zastava 10 u nivou opreme Dynamic donosi klimu, pa joj je pandan Punto Classic Dynamic sa doplatom u vidu manuelne klime. Punto Classic je 72€ jeftiniji ali mu i dalje nedostaju maglenke, nasloni za glavu i pojasevi pozadi. Podatak o pojasevima se ne može pronaći u zvaničnom cenovniku generalnog uvoznika, ali smo do njega lako došli jednim pozivom telefona. Pojasevi su dostupni u najvišem nivou opreme Emotion, koji je dostupan u varijanti bez ABS-a ili sa njim.

Kada se uporede najviši paketi opreme za Z10 (Impressionante) i Punto Classic (Emotion ABS) uočava se razlika u ceni od 585 € koliko je automobil sa FIAT-ovim amblemom skuplji. Ovo je jako visoka cena za imitaciju hroma na centralnoj konzoli i ventilacionim otvorima, kao i inox plavo/crnu unutrašnjost Fiata Punto Classic.

Saznajte više o ovoj temi:
Staro za novo: put do novog Punta
Prvi Punto sišao sa traka u Zastavi
Do maja 2000 Punta

Tekst: Nikola Stojanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: