Petak, 17.04.2009.

22:04

Punto pod lupom potrošača

Izvor: B92

Punto pod lupom potrošaèa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir.

pre 14 godina

Ja sam svoj punto 1.2. preuzeo pre par dana. izabrao sam,po meni najlepsu boju za taj auto, bordo metalik. elem, lepo ide,zadovoljan sam.
Malo mi je bilo cudno sto se onako ljulja na 80 km na sat,al sad sam se navikao. iace,uzeo sam paket opreme dinamik,sa klimom. Boze,Boze,koliko modernije izgleda sa onim divnim ratkapnama i maskom hladnjaka,za razliku od z 10.
Zamerke... nema rukohvate pozadi (!), a dzaba mi to sto se volan moze spustiti po visini,kad mi udara o koleno.

U principu, stvarno ok autic! :)

stara kuka

pre 14 godina

Za preko 40 godina vožnje uz pristojnu kilometražu brojanu stotinama hiljada, živeći u centru Beograda, uz parkiranje u Žutoj zoni, bez ijedne ogrebotine ni sebi ni drugima, dao bih svoj skromni komentar. Nisam od onih koji svaki čas menjaju automobil, dakle pažljivo ga biram i koristim. Punto mi je četvrti auto (ne usuđujem se da izračunam prosek). Svi dosadašnji automobili su bili skromni, ali su služili dugo i verno. Nikad ne vozim pod uticajem alkohola, nikad kad sam umoran i nikad prebrzo (ni kad sam bio mlad, ni sada). Dakle za nas koji smo takvi, sigurno nisu brze ale i moćne mašine, jer, ruku na srce takvi automobili i nemaju baš gde, kod nas, da se voze. Pažljivo sam sve izanalizirao i odlučio se za Punto dynamic sa ugrađenim plinom a uz zamenu za 19 godina stari potpuno ispravni ali bezvredni Moskvič, dakle za oko 8000€. Sada kad su mi deca "odletela" svojim putem, ovaj auto me u potpunosti i temperamentom i ekonomičnošću zadovoljava. Dakle, uveravam vas da ne postoje najbolji automobili nego oni koji vam odgovaraju, po raznim kriterijumima, ili ne! Ako ne želite da se hvalite da ste Niki Lauda ili Šumaher ako prethodnu ličnost ne poznajete, ako vam je veoma važno da je auto pouzdan, bezbedan, udoban i ako vam odgovara po temperamentu i veličini, mogu mirne duše da vam preporučim Punto Classic u opremi koja vam odgovara i sa pogonom na TNG. Po današnjim uslovima dizel se ne isplati.
Što se tiče opreme o kojoj je u gornjim komentarima bilo dosta reči, stvari stoje ovako:
Oprema Dynamic podrazumeva servo volan, dva air beg-a, centralno zaključavanje, pripremu za radio sa 6 zvučnika i antenom, putni kompjuter, POJASEVE POZADI, prozore "na struju", volan i vozačevo sedište podesivo po visini, obrtomer, putni kompjuter,metalik boju, podešavanje farova po visini iz kabine, podešavanje visine prednjih pojaseva, otvaranje prtljažnika iz vozila (može i ključem), gašenje svetla kabine sa zadrškom, kodirani ključ sa blokadom motora, sistem za prevenciju požara, branike u boji karoserije, točkove od 14", gašenje svetla kabine sa zadrškom, lepe ratkapne itd. Nešto od ovoga mi je bilo vrlo bitno (air begovi, pojasevi, odlični farovi stabilnost, čvrstina trapa i iznenađujuća prostranost i nosivost...) a nešto baš i ne ( ali je ipak lepo imati el. podizače stakla, centralnu bravu, podešavanje farova...) a ponešto mi baš nedostaje ( deljiva zadnja klupa zbog kolica za unuke, nasloni za glavu pozadi, klima, koju možete dokupiti, koji konjić više...). No svako se mora usaglasiti sa svojim mogućnostima. Garancija za auto i za TNG uređaj je 2god. a za boju npr. 8god.
Ako, međutim, želite da stignete na more u ludo rekordnom vremenu, ne marite za potrošnju, uživate da vas tako mlade i lepe gledaju dok jezdite gradom u ogromnoj limuzini, ne žalite novac za delove i održavanje, ne bojite se krađe, maštate o tome da impresionirate devojke i komšiluk, dakle ako auto doživljavate kao deo sebe a ne korisnu spravicu za razuman prevoz od tačke A do tačke B onda nemojte kupiti Punto nego nešto veliko, polovno i skupo. Svako ima pravo da izabere šta mu se dopada.
Posle pet, pa ponovo posle deset godina eksploatacije javiću se ponovo, ako Bod da, a onaj koji je kupio polovnu Alfu za te pare odavno će je zaboraviti i možda sedeti u nekom novom modelu Puntove klase budućnosti.
Vozite se dugo i bezbedno, to vam želi Stara Kuka

ivan

pre 14 godina

Stvarno ne razumem ljude koji su spremni da daju 7000-9000e za taj punto.Imam renault clio 1.2 16v solidan autić ali ništa posebno.Ima 75ks...kako li tek tromo ide ovaj punto sa tim 1.2 8v motorom?Za 8000e kupite alfu 147 polovnu u totalnom fulu 2005-7.godište, pa da vas neko na ulici i pogleda a ne sa tim kršem...em daš pare em izgledaš ko neki tupson u njemu.

zoran

pre 14 godina

prijavio se za punto [st. za novo] sad mi javljaju da vise ne proizvode punto classic,zastava promet kragujevac izvor. dali je istina?

Viktor

pre 14 godina

Nema ovo i nema ono. Yugo nema ništa pa se kupovao kao blesav, nivo izrade jadan svi smo ponekad vozili po nekog yuga. Jedini iole pristojni primerci su bili oni za američko tržište.
Ali ajde da vidimo šta punto nudi a šta ne. 6999 evra cena za auto 4 klase bolji od yuga(ako ne i više). cena na kredit je 84-85 e ako se dobro sećam. Moguće ga je kupiti za 5 ili 7 godina i ukupno za kamatu preko cene se daje oko 1100 e., Plata mora da vam bude oko 300 e što je trenutno ispod republičkog proseka. Sa većim nivoomopreme košta svega 12 e više mesečno ili 1000 e na celokupnu sumu.
A verzija skuplja za 100e e i nije toliko loša u odnosu na klot classic.
Znači sa zamenom će vas taj auto na kraju koštati oko 8200 e. Kasko nije potreban(zavisi od banke neke i traže kasko) i gledano po specifikaciji dynamic troši prosečno oko 1 litar manje goriva od actual modela(znači ako vozite auto na 100.000 kilometara ćete vratiti tih 1000 e koje ste više platili a to će verovatno biti za tih 7 godina. Kamata je fiksna 4.5 % na godišnjem nivou. Takodje ono jednokratno u banci košta oko 30 e.
Ajde sad da pogledamo šta ide kad kupuješ sendero ili sl.
Cena je veća i oko 10000 je.
Najniža kamata je oko 14% a najviša oko 22% u zavisnosti od banke u kojoj uzimate auto.
Najbolja stvar je što kamata nije fiksna ni u jednoj banci.
Često je minimalni iznos kredita 10.000 e. Naknada je od 1-4% od odobrenog kredita što je 100-400 e.
Ali ajde da napišem kod jedne do skora naše banke kako to zvuči.
10000 e kredita
učešće 3000 e(30% minimum kod svih banaka) Postoji opcija bez učešća ali su kamate preko 25%
naknada 100 e
rata mesečno 162.93 e
ukupno za kamatu na 5 godina 2775.69 e
sistemi osigurtanja su žiranti, i zalog na vozilo za svo vreme otplate(kasko se podrazumeva)
Kasko za puno je oko 300 e.
Naravno za dačiju i sl nema staro za novo znači i stari auto vam ostane i još novi.

Zastava deset ili punto sa cenom od 7999(dynamic) je sa zamenom jeftiniji za 1000 e znači košta 6999, njegova rata je 96.98 e ili na 7 godina to dodje 8146.32 e
ukupna rata je 1147.32 e i to bez promenjive kamatne stope.

Nije punto nešto posebno i sve ali ko ima da kupi bolje on ni ne razmišlja o puntu već o boljem.
Ja vozim auto 1981 godište koji ima i šiber i centralnu bravu i podizače i sva 4 pojasa i naslon za ruke na zadnjoj klupi i servo ali ne mogu da ga prodam ni za 500 e. U staro za novo ću dobiti 1000 e za njega i sledećih 7 godina ću izdvajati 97 e za ratu kredita za punta a toliko mogu da odvojim od plate. 160 e i da hoću ne mogu jer nemam tako veliku platu. Da i meni smeta što je z10 imala za iste pare više opreme od actual modela ali to je bila zastava ovo je fiat, i oni gledaju kako da zarade i kako da vrate deo uloženog u zastavu. Svidjalo se to nama ili ne tako je svuda u svetu ne samo u Srbiji.

Ako neko od vas može da mi ponudi povoljnije nov auto za 100 e mesečno bez učešća, žiranata, kasko osiguranja i plate od 500+ e rado ću ga saslušati. U suprotnom nemojte da pričate kako je loše i kako može i bolje. Da imam 7000 na gomili i ja bih znao šta bih kupio ima brdo automobila 5 puta boljih od punta starih do 4 godine za te pare. Ali ja te pare nemam.

Lale

pre 14 godina

Preuzeo sam novi Punto Classic i sasvim sam zadovoljan autom (mada mi ni prohtevi nisu nesto veliki). Jedino sto me izbezumilo je da sta god stavim za zastitu osim alarma koji oni ugradjuju i Lavlje kandze gubim garanciju na auto. Dakle osudjen sam na njihov preskup a los alarm i na bukagiju koja upropascava i volan i komandnu tablu i koja je jednostavno totalno nekomforna. Ne sme nista ali bas nista drugo da se ugradi. Ima li neko neko predlog sta ciniti posto mi se stvarno ne vuce bukagija od 10 kg po kolima. Pozdrav.

ristic vladimir

pre 14 godina

koliko samo takvih punta ide nasim putevima a u svetu ih je napravljeno preko 6000000.Neznam kakve su to racunice ,daa za te pare moze da se kupi mnogo bolji auto, samo problem je sto evo npr. ja nemam 9000eur u kesu a za 90 eura mesecno dobicu solidan auto,a za sve pre navedene modele na kraju bi po okoncanju otplate dao bar11000 ili 12000eura.Problem su male plate tj.sve u skladu sa svojim mogucnostima.pozdrav svima.

staro a novo

pre 14 godina

Bilo koji auto pa i punto sada se i ne može zamisliti bez airbag-a,serva,abs,klime, el.podizača i toliko toga ili bar nečega od toga . Punto bez serva i sa servom pa to nikako nije isto,a kredit je 100 evra mesečno na 7 godina ili već na koliko, pa to nije malo.+još neki dodatni troškovi. Ni radkapne nema , mogli su bar radi estetike da ih stave a da ne naplate, još malo će naplatiti i vodu za brisače pre nego se auto poveze...A zašto nema dodatne opreme tada košta skoro 9000 a to je mnogo jer za te pare svaki drugi auto je daleko bolji. taj punto je zastareli model , što nisu ponudili grande punto sa istim "pogodnostima" kao za ovog starog, neće jer taj im se po evropi još i prodaje a ovaj NE, ovaj se prodaje samo nama.Možda i nije tako...

Mladen Popovic

pre 14 godina

Ja sam takodje juce preuzeo Punto Classic boja bez metalik...Verzija je sa klimom,8599 + doplata za maglenke,pojaseve pozadi i zadnje naslone za glavu jos 150e, znaci sve ukupno 8749 (ovo inace nema koliko ja znam u standardnoj ponudi ali su nam ponudili ovaj model posto bi za nas naruceni morali nesto duze da cekamo). Sto se tice Delta Auta sve pohvale sa njih..auto je narucen negde oko 20.aprila i vec je juce sve zavrseno. Ako se kupuje kod njih placa se jos i 4000dinara za transport automobila iz Kragujevca do Beograda.Ovo cisto da znate posto se nigde ne spominje. Sto se tice samog auta, za sada nemam nikakvih zamerki...sve je ok...videcemo dalje kako ce da se ponasa...E da iako na maski,gepeku i volanu stoji znak Fiat...na plocici karoserije stoji Zastava (ako ovo nekoga interesuje, ali meni je zapalo za oci)...Auto je za tacno 200km potorsio oko 13-14l goriva sa prosecnom brzinom oko 120-130km/h i upaljenom klimom (voznja mahom auto-put)...Ja sam zadovoljan, mozda i vise nego sto sam ocekivao i srecno svim buducim vlasnicima

Maxi

pre 14 godina

Danas sam preuzeo Punto Classic Actual 1.2 8V, boja metalik bež. Farbanje je odlicno uradjeno nemam zamerki, limarija takodje sve stoji na svoje mesto i kako treba (ovo pisem zbog nekih komentara da nije dobro uklopljeno), ima pojaseve na zadnjem sedistu. Nema naslone za glavu pozadi, felne su 13"/155 Continental bez radkapni, nema servo ali i ovako ide lako skoro kao i sa servo, akumulator je Magneti Mareli. Motor radi perfektno, kao nov:) , vrata se zatvaraju odlicno-nikakve zamerke i sve dihtuje dobro. Sve u svemu odlican auto, ja sam prezadovoljan. Samo su mogli ostaviti 14" felne sa radkapnom i bilo bi bez zamerke ali i ovako nije lose, felne se bar lako mogu zamenuti. Pozdrav

bojan

pre 14 godina

mislimda je ova prica u sustini smesna! jer se dobija staromodan auto koji je solidan potrosac za skoro iste pare kao novi auti sa mnogo vise opreme i savremenijim skoljkama i motorima! za te pare moze da se uzme sendero, aveo... a za jos malo dodatog novca ili za iste pare kao bolje opremljen model se dodijaju i20, mazda2, ford fiesta... koji imaju mnogo vise opreme a i po kvalitetu ne mogu da se porede sa ovim vec pomalo zastarelim modelom!!!

mare

pre 14 godina

heh.. pominjete 10.000e u kontekstu auta od 6.000
ni ja nisam bio svestan koliko je to evra razlike... to je nekoliko godina krvave stednje...

Vladimir

pre 14 godina

Vozim Punto MJ dizel iz 2004. Kad sam ga uzeo, pre tri godine, već je imao 150.000 km vožnje po Italiji iza sebe. Za ove tri godine osim redovnog servisiranja, tj. ulja i filtera, nikakvih drugih troškova nisam imao. Upravo obrće 175.000 km na satu i sve radi kako treba. Jedan od gornjih komentara je bio dobar: ne doplaćuje se za puno dodatne opreme kod jeftinih automobila, to se ne isplati. Jeste da je pojaseve na zadnjim sedištima imao i Ford Taunus iz 1980. godine, ali skoro svi se hvataju za zadnje pojaseve na papiru, a kad sednu u kola niko.

Logan+Thalia

pre 14 godina

Ne razumem. Logan je jeftiniji. Thalia za 10000€ nudi daleko više opreme (jes' da je ružan auto, ali je veći nego punto i još novi model). Astra Classic II za 10500 isto tako. Zašto uopšte kupovati Punto? Priznajem da ne znam uslove kredita, valjda je u tome caka, jer inače ni lud ne bih uzeo to za te pare.

car expert

pre 14 godina

Zasto sve gledate tako crno. Za to postoji mnogo razloga a osnovni su:
1. Bogu hvala juga vise nema u proizvodnji. Zamislite samo koliko ce ljudi odahnuti u drzavnim ustanovama i dugim preduzecima, jer nece moci dobiti juga.
2. Ne vidim zasto je punto toliko los. Uopste gledano FIAT nikada nije bio posebno dobar auto, ali kada me neko pita sta je to toliko lose na njemu ne umem da odgovorim. Z10 vozim sluzbeno vec dve godine i nemam neku posebnu zamerku a posebno ako se uzme u obzir da zaista imam mnogo iskustva sa raznim tipovima vozila. Motori su izuzetno "tesni" i pocinju da se optimalno ponasaju tek posle 50000km. Tada se i potrosnja smanjuje za jedan litar! Kod mene sa 7 litara prosecno na 6.Lezanje na putu je zadovoljavajuce na firestone pneumaticima i nema nedefinisanih iznenadjenja a posebno kad se uzme u obzir visoko vesanje.
3.Stari punto ili Z10 ima visoko vesanje koje je izuzetno pogodno i udobno za srpske puteve ivicnjake i po tome samo delimicno moze da pridje dacija.
4.Zaista ne vidim veliki napredak u grande puntu osim u tezini i tromosti. Njegov 1.4 motor je veoma trom i pozamasan je potrosac. Najbolje se pokazao motor iz prethodnog modela 1.2 koji je pojacan na 64ks i veci je potrosac.
Mane su sledece:
1.Steta sto se ne ugradjuje motor 1.2 16v koji bi bio optimalan za mlade.
2.Sa osvajanjem proizvodjnje domacih delova vremenom ce postati krs kao i jugo.
3.Cena je zaista mogla biti jos manja barem za 500 evra.

I na kraju ima mnogo razlicitih automobila ali pametan kupuje NOVO vozilo a trziste je veliko. Ja licno imam novog Renaulta ali mogu reci da ni ovom automobilu nista ne fali. Recimo u poredjenju sa VW polo benzincemovo je auto!

AceNS

pre 15 godina

Evo ovako:

1. 70.000km Homokineticki zglob levog prednjeg tocka(original sa zamenom je oko 60E)

2. 80.000km Otisao je servo(elektricni je,zaliven u celicni omot,nema popravke,nov sa ugradnjom je 450E kod Delta auta)

3. 96.000km Centralni board kompjuter(moze da se flashuje za 50E ali garancije nema,nov sa ugradnjom 450E kod Delta auta),bubina (spalio je kompjuter,50E sa ugradnjom)

4. 97.000km ABS senzor prednjeg desnog tocka(120E sa ugradnjom,original)

5. 102.000km sajla kvacila(70E sa ugradnjom,original)

Ukupno: 1200E

Da ne spominjem da je odprilike na 100.000km pocelo da curi ulje oko dihtunga poklopca motora za koje su mi rekli ovlasceni serviseri da tu nema pomoci.Kazu to mu je boljka.Ne samo za benzinske motore nego i za dizele.

AceNS

pre 15 godina

Voleo bih da navedes sta si sve na autu menjao i potrosio tolike hiljade evra za samo cetiri godine i tako postao vlasnik punta najskupljeg za odrzavanje ikada. Da li si menjao motor? Skoljku? Sva cetiri tocka? Sedista? Airbagove?

AceNS

pre 15 godina

Imam ga vec 4 godine i razmisljam da ga brze bolje prodam.Posle predjenih 100.000 km sve pocinje da se kvari.Pola njegove sadasnje vrednosti sam morao da ulozim u njega za kratko vreme!!!

BaneJ

pre 15 godina

@ Click
Ne, ne mislim, pomenuti modeli su nasumično pobrojani i Daciu sandero sam slučajno izostavio. Inače je preporučujem u svakom slučaju kao br. 1 imajući u vidu uloženo/dobijeno za osnovni benzinski model a naročito za dizel verziju. Kada govorimo o opremi u full verziji onda bih se ja najpre odlučio za Hyundai accent 1.4 (nije najlepši) koji za taj novac nudi najviše. Opet da napomenem ovo mislim ja i ne moram da budem u pravu. Inače kada želim da se borim sa seljačinama po ulicama vozim Audi, a kada želim da uživam u vožnji vozim Lanciu sa sjajnim motorom 1.2 8v.

Click

pre 15 godina

@BaneJ

Sve si lepo rekao, samo mi smeta jedna stvar.. Da li zaista mislis da Chevrolet Aveo moze biti bolji od Dacie Sandero?! Nema sanse, nikakve.

Igor

pre 15 godina

U 21. veku praviti kompromise tipa ima pojas nema pojas je sumanuto. Ljudi poceli da ugradjuju ESP(elektronska kontrola stabilnosti) serijski u B segment(Opel Corsa recimo)a mi da tolerisemo odsustvo naslona za glavu ili airbegova najblaze receno nije primereno.
Da bi ovaj auto bio prihvatljiv treba mu jos barem klima(i to spada pod bezbednosnu opremu), ABS, vazdusni jastuci za sve putnike i naravno famozno sediste za decu. U takvom “top” paketu on kosta bezmalo 10k evra sto je bezobrazno za “pase” model pri dnu hijarrarhije u sopstvenom segmentu. Za taj novac koreanci nude “space shuttle” a ni amerikanci ne kaskaju puno, ustvari svi proizvodjaci B segmenta mogu da ponude vise za te novce(ne zaboravite da je to sa carinom dok je Punto bez iste). Dalje motor koji stize uz pocetni stari Punto je 1.2 benzinac prastare konstrukcije I krajnje anemican zbog cega ima I dobar cug ako se zeli odrzati iole normalan tempo.
Jedina je povoljnost kredit koji subvencira drzava ali je to u isto vreme I krajnje tuzno posto primorava ljude koji ne mogu da plate drugacije da kupe nesto sto inace ne bi-to je iskoriscavanje lose situacije gradjana od strane drzave.

Velibor

pre 15 godina

Pozdrav svima! Kao prvo, vlasnik sam Z10 kupljene pre skoro tri godine (kad su skoro svi bežali od tog automobila, kakva ironija) pa samim tim mislim da imam pravo na par, trudiću se, objektivnih komentara. Naime, auto koji sam kupio sklopljen je u Italiji jer tada pogon u KG još nije bio osposobljen ni za stavljanje amblema na masku a kamoli nešto više. To samo po sebi ne znači da je auto kvalitetniji od sadašnjih "Classic" koji se sklapaju kod nas. Zapravo finalna obrada je osrednja a za pojmove Fiat čak i dobra. Kvarova za tri godine je imao 0 (nula) i zaista ama baš sve funkcioniše kako treba posle 34 meseca i 39000 pređenih km. U principu to i nije neko dostignuće za XXI vek ali dobro... Da se ne bih udaljavao od teme reći ću da sam pre 34 meseca auto platio 8451 Euro (sa PDV-om) Od opreme ima: metalik boju, dva air-bag-a, klimu, predispoziciju za radio, city servo, elektropodizače i zadnju deljivu klupu. Obratite pažnju (sve ovo stoji u specifikaciji), sad sledi glavna stvar: auto (naravno) ima zadnje pojaseve i naslone za glavu. Normalno, to i ne spada u dodatnu opremu... Toliko o tome gde živimo, kako se ponašaju prema nama i šta je država učinila da nas zaštiti (na planu bezbednosti). Znači tih 19000 ljudi koji sad kupuju Punto Classic npr. neće moći da voze bebu nazad jer to između ostalog neće biti moguće kad na snagu stupi novi Zakon o saobraćaju. Kakva ironija! No, eto još i da dodam da bih auto preporučio svakom, odličan odnos kvalitet-cena.

nesa

pre 15 godina

Uprkos ovolikoj kolicini negativnih komentara,tvrdim da je PUNTO idealan automobil za trziste Srbije i okolnezemlje i to kada se uzmu svi aspekti ukjlucujuci i cenu registracije.

Punto=Florida

pre 15 godina

Da se ne ugrađuje oprema za sigurnost putnika, to najbolje govori koliko su nas lagali i mazali kada su pričali o povećanju bezbednosti na našim putevima.
Pa hajde ako i to progutamo - a šta je sa elektronikom na tom Puntu? S obzirom na glad za profitom verujem da će i tu da se "pokažu". Na kraju će verovatno ispasti da ste sa Yugićem bili sigurniji da vas neće ostaviti na putu. Ključ 10, 13 i 17 i komplet jeftine opreme i svaki kvar se brzo otkloni.
Treće - obavezno kasko osiguranje. Ovo je klasični leasing sa malo povoljnijim uslovima kredita, ali će zato taj kasko i odlazak u ovlašten servis da naduvaju cenu tog Punta na bar 10000 evra.
Ćetvrto - ne mogu da verujem koliko se ljudi polakome da veruju u sve što im država ponudi (valjda to rade iz očaja). Nije prošlo ni godinu dana kako su nam obećavali 1000 evra za besplatne akcije i šta sad sa tim? Očigledno je da naš narod jako brzo zaboravlja.
Peto - kako to da se ovlašćeni uvoznik Fiata za Srbiju (Delta auto) u celoj ovoj priči ne buni zbog konkurencije, nego još povrh svega na Sajmu prodaje taj isti Punto napravljen u Zastavi? Koji je tu stvarno njegov interes? A setimo se ko je sve bio zainteresovan za Zastavu i kako se to neslavno završilo (još jedna tema za Insajder).

U kakvoj mi zemlji živimo, kad stalno moramo da se čuvamo da nas ne prevare oni koji bi trebalo da nas štite?

Neko

pre 15 godina

Meni su ponudili isti paket opreme za koji sam se prijavio tj onaj kao na Z10 a ovaj Fiat-ov ce biti kao za ove sto ce tek da se prijave tj ima i pojasevi i ostalo.Da mi ponude sad ovaj nizi paket koji se vrti po netu za iste pare verovatno bih odustao

Vlada

pre 15 godina

Hmm, pa nesto mi se ovde ne uklapa, pozdravljam ja domacu proizvodju - ali od 7000 eur domaca proizvodja 700 tj. samo sklapanje i oko 1000 PDV-a ako se ne varam...
7000eur (bez zamene) moze da bude opravdano jedino u sklopu nekog povoljnog kredita, jer sa obzirom na opremu, tj nedostatak iste cena stvarno nije nista posebno, narocito kada uzmemo u obzir da tu nema carine?! Pa kada bi odbili carinu od Fabije i Fieste dosli bi do slicne cene...
Znam ja da vecina ne vezuje pojaseve ni napred, ali recimo ja imam bebu i kupio sam sediste i nezamislivo mi je da nemam pojas barem da vezem to sediste. Posto naravno nama ABS-a, vazdusnog jastuka za suvozaca i sl. cela prica o povecanju bezbednosti sa uvodjenjem Punta prilicno smrdi...

pedja.rs

pre 15 godina

Нису нама криви Италијани, они нормално гледају да што више зараде, већ наши домаћи лопови и лажови који обмањују српску сиротињу. Сада испада да они који су се међу првима пријавили су за исти новац добили више. Треба питати министра Динкића да ли сада, после черупања опреме, то више није исти punto/zastava10 који је толико обећаван и хваљен и да ли основна верзија у ствари сада вреди отприлике 7999. Иста фора као код чаше киселог млека и других производа, цена и паковање је остало исто али је смањен садржај. О чему се овде ради, поново нека превара.

Vozac

pre 15 godina

Ama ko hoce priliku da kupi novo i oslobodi se krsa ovo je dobra stvar.
Druga je stvar sto smo tek zagazili u krizu, ljudi jos nisu svesni sta nam tek dolazi, nece biti para ni za leba...ali o tom potom.

Milan

pre 15 godina

Bitno je to sto ovdasnji spin doktori na celu sa Dinkicem dizu hype tj. lazu narod kako dobijaju neki posebno povoljan deal, a u stvari, prodaju im stari model za pare za koje Fiat u Evropi prodaje novi Grande Punto.
Ovaj stari model za ove pare mogu samo nama da uvale.
Drugim recima - prave nas budalama.
Eto to je problem.

Max

pre 15 godina

@Milosh ili ti grga1810, to što ste rekli o saradnji ostatka Evrope sa Italijom je čist paušalni izliv neznanja, i gastarbajterska iskrivljena logika da je Nemac izmislio sve što je dobro. Sama činjenica da je Italija među glavnim igračima u EU i među 10 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja govori suprotno. OK slažem se da je moguće da je svaki FIAT, pa i ovaj Zastavim "krš" od automobila, ali npr. italijanske industrijske mašine za obradu metala su vrlo cenjene i u samom svetskom vrhu, u pojedinim oblastima već decenijama nadmašuju i Nemce i Japance, samo što mi to nikada nismo čuli.
Uostalom ako svi dosadašnji komentatori misle da je posao sa FIAT-om greška neka predlože boljeg partnera koji bi uopšte pristao da makar pogleda tu našu bedu od fabrike! Setimo se kako su Peugeot i Mitsubishi odustali posle prve inspekcije, a možda bi vam se više svideo VAZ ili gosp. Briklin???
Nekim ljudima naprosto ništa ne valja.

goran

pre 15 godina

moj wartburg 1.3,kojeg je moj cale kupio 90god,koji i jos vozim,je imao u standardnoj opremi siber i pojas na zadnjim sedistima,a na puntu je ovo luksuz...smesno.

Marko

pre 15 godina

a little bit of history

1. Zastava kupila opremu za sklapanje punta, uvozi delove, a Vlada dozvolila da se prodaje pod imenom Z10 prva serija koja je sklopljena u Italiji i uvezen bez carine

2. Vlada sa Fijatom potpisala ugovor o formiranju zajednickog preduzeca blah blah med i mleko, samo Vladu niko nije obavestio da je kriza i da je dil iz snova tesko ostvariv, Fijat odustao od investicije bar na neko vreme (min 2 godine) lokalni politicari mastali o aeroromu i ko zna cemu a stalno koristili izgovor znate talijani tako traze

3. dream deal uzdrmao Vladu, pa su dogovorili sa Fijatom da kupe licencu da prodaju pod imenom Fijat, isto ono pod tackom 1 samo malo ulepsano, naravno spin doktori lepo spinuju ovo i ljudi nasedaju od 200,000 vozila godisnje spali smo na 10,000 od prici o aerodromu u KG, wirellessu za ceo grad, spali smo na pricu o vodi koja iskljucena a o ozbiljnosti kompanije govori da izjave za javnost o stanju u kompaniji daju sindikalni radnici umesto PRa

Maki

pre 15 godina

Ta verzija Punta se u Bosni prodaje sa standardnom opremom koja sadrzi klimu, ABS, dva jastuka, CD radio i, sramota me reci, zadnjim pojasevima x 3. Kosta isto koliko vas srednji nivo opreme sa klimom, a to vam je ko domaca proizvodnja. Stvarno love budale. Medjutim, ni kod nas nije bilo bolje. Domace Skode, koje su se prodavale kao po povlastenoj cijeni, bile su jeftinije u Hrvatskoj.

Goran

pre 15 godina

Ne razumem zasto se vecina komentara svodi na kuknjavu i pljuvacinu. Tolika galama oko zadnjih pojaseva a mogu da se kladim da niko od ovih kriticara u zivotu nije vezao pojas na zadnjoj klupi. Na zapadu, zadnji pojasevi se u praksi koriste samo da bi se vezalo decje sediste koje je obavezno (putnici se vrlo retko vezuju), dok se u Srbiji deca voze u krilu i na prednjem sedistu, nikom ne pada na pamet da ulozi 200e za sediste za dete, drzava ne mari, a i prednji pojasevi se retko vezuju. Svake godine dolazim u Srbiju na odmor iz jedne evropske zemlje i kad god udjem u taksi i dohvatim se pojasa za vezivanje, majstor mi kaze 'ne treba, ne moras, nece niko!?' Prvo promenite sebe pa onda menjajte auto! Taj Punto, kakav takav je neuporedivo bolja masina od pokojnog Yuga i kosta tacno onoliko koliko i vredi. Ako vam se ne svidja vozite i dalje kockaste Lade i Zastavin krs ili kupujte rashodovane polovnjake, a pametni ljudi ce da se vode rezonom - nov auto je nov auto, ima garanciju, proizveden je u Srbiji, jeftin je za odzavanje i drzace cenu pa je trenutno najbolje resenje za tu sumu novca.

mik

pre 15 godina

Jedini, ali jedini, razlog zasto treba uzeti ovog Punta je sto su krediti "subvencionisani" i sto se za stari auto dobija 1000 evrica, pogotovo ako on vredi znatno manje. Npr. moj cale ima ladu staru 31 godinu, nije bas ni ocuvana, mada je presla tek 100.000 km i odlicno vuce, da bi se prodala kao old tajmer pa je osim prodaje na kilo ova zamena za 1000 eura ok. E sad, da li je bas za tih 1.000 eura ili mozda cak i vise "naduvana" cena ovog Punta to ne znam, znam samo da moj otac trenutno nema alternativu, a godine "lete", stize mu 67., ako moze jos malo da se provoza u nekim boljim kolima (boljim od lade sigurno :) ) onda je to za njega, samo da me ne cuje :), "poslednji voz"! Ostalima preporucujem da se ne zalecu! Bice dogodine mozda bar Grande Punto za iste pare ;)

BaneJ

pre 15 godina

Nije problem u Fiat-u već u kupcima. Fiat može da ponudi i punta od papira i ako se to prodaje znači da je pogođen segment tržišta. U ovom slučaju procena njihovog menadžmenta je da baš ovakav punto treba zemlji Srbiji. To što nema pojaseve pozadi (mada mi Srbi ne volimo da vezujemo ni one napred) je čista bruka, nasloni za glavu na prednjim sedištima u najjeftinijem Z10 su bili fiksirani bez mogućnosti skidanja radi zamene boljim, valjda je i ovde isto a nazad ne postoje što je opet bruka. Izostavljanje delova opreme jeste pravilo štednje ali se to ovde ne vidi na ceni finalnog proizvoda - vidi se na profitu proizvođača. Pošto neće biti felni 14-ica i pneumatika 165/70/14 pretpostavljam da će se ugrađivati 155/80/13 kao na najslabijoj pandi. Pa dobro, to nije loša dimenzija pneumatika, čak su veoma udobni uz zavidan nivo stabilnosti u krivini pri normalnim, zakonom dozvoljenim brzinama. Ova dimenzija se posebno dobro pokazala po kašnjenju u pojavi akvaplaninga, osetno nižoj potrošnji goriva i naravno ceni. Ono što me posebno čudi u razmišljanju ovdašnjih ljudi jeste plaćanje dodatne opreme na low-budget automobilima. Hoću da kažem da se jeftin auto kupuje od strane ljudi sa niskim primanjima i u tom smislu opravdan je punto od 6999 eura ili Dacia logan/sandero od 6990 eura. Doplaćivati za dodatnu opremu i opcije na ovakvim automobilima je besmisleno jer se njihova cena tada opasno približava ceni mnogo boljih automobila (Hyundai accent, Chevrolet aveo, Škoda fabia, Ford fiesta itd.)
Mislim da je i vrapcima na grani poznato da je u pitanju još jedna u nizu prevara. Srbija (mi poreski obveznici) je kupila proizvodnu liniju punta sa licencom za sklapanje istog modela kao Z10 a ubrzo posle toga, preko noći je Fiat postao vlasnik fabrike u Kragujevcu, ukinuo proizvodnju Z10 i sada kao proizvodi punto classic. Zar ne treba ovde neko da ide u zatvor, a sam punto sa svojom nesrećnom opremom može da se prodaje dok bude bilo kupaca koji to žele da plate.

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Evo ga krach test od Fiat Punta .
Mnogo dobro je izdrzao svaka cast talijani .

http://www.youtube.com/watch?v=MryVnJ_pz64

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Izgleda mocno , zanima me samo crash test posto toliko plastike izgleda mi da onaj koji se nadje u udesu njegove noge ce zavrsiti negde iza stakla prednjeg . Mocno izgleda / lozimo se ko na keca kad je izasao .

grga1810

pre 15 godina

hehe, mi kuci imamo onu staru ladu, tj. onaj stari model, onaj kockasti, nemam pojma kako se zove...nebitno. Uglavnom, auto je 2003. godishte, poslednja serija koja je napravljena u toj fabrici, i taj auto IMA ZADNJE POJASEVE, a ima ih vec milion godina, takod a ova pricha da Punto NEMA zadnje pojaseve je...smeshna...joj majko bozija. Nisu ovi nashi mogli da smisle neshto pametnije...TATA motors, Cherry???Neshto...ishta???Pa u Evropi skoro NIKO ne zeli da saradjuje sa Italijanima, poshto su jako aljkavi, prandavi, mutivode i ostalo...skandal, a mi se latili Fijata kao pijan plota joj...
Nemam rechi, mozda od ovog posla i bude neshto, ali taj Fijat/Zastava 10/Fijat 188 (MOLIM, shta je SVE TO???) je smejurija...u kapacitetu od...aaa...koliko hiljada primeraka godishnje? Smeshno, ali ajde
Manite se ljudi corava posla, kupite polovnog golfa chetvorku i ravna Bachka:)))
Veliki pozdrav
Milosh

deki

pre 15 godina

Alo narode,ovaj auto se ovako prodavao u Italiji do skoro.Znači,cela ova priča oko pojaseva je samo preuzeta od njih.Ova kola se u Zastavi samo sklapaju,sve odluke donose Italijani.Ako vam nešto nije po volji,šta da vam radim.A vi što mrzite sve što se pravi u Srbiji,pa makar bilo i ,,krš'',slobodno kupite nešto iz Nemačke,Japana...

xenon

pre 15 godina

Domaca zastava 10 je imala i branike u boji vozila u ceni od 7200 eura.Dali punto 188 nema dual servo ili ima obican servo ili nema uopste servo.

Nema dzabe

pre 15 godina

Sta se bunite danas je normalno u svetu naplatiti ime tj. brend, nije fiat jedini koji to radi i na kraju krajeva ne rade oni ovo zato sto nas vole nego da bi zaradili.

uniceps

pre 15 godina

Opet nas vredjaju rashodovanom tehnologijom sa italijanskog crvenog severa.

Podsecanja radi: jedini razlog zasto se FIAT ikada pojavio kod nas (kao i u Poljskoj, recimo) je zato sto se Torino nalazi na severu Italije, koji tradicionalno drze levicari (da ne kazem komunisti). To je u posleratnom (2. sv. rat) periodu bilo najmanje politicki nekorektno...i naravno licemerno - kao, uzecemo auto sa zapada, ali iz komunisticke oblasti. Bizarno.

Iskreno, nemam nista protiv da pravimo licencirane FIAT-e, ali da to ipak bude nesto savremeno, tipa Grande Punto, a ne ovaj smehotres, koji je na korak od Yuga. Da smo imali zrno pameti, mi bi smo reciklirali Ficu (FIAT500), a ne da pristajemo da pravimo Punto V1.2, i tako se vratimo u XX vek. I ajd, i to bi bilo relativno OK da ovaj auto kosta od 2500-3000 EUR, ali ove svinjske cene su stvarno, najblaze receno, bezobrazluk. I da stvar bude lduja, potencijalni kupci se zalecu a da pre toga nisu ni probali ovaj automobil.

I ostali proizvodjaci retrogradno formiraju cene, ali u tom smislu skidaju kozu sa sedista, a ne sa (tudjih) ledja.

no pasaran

pre 15 godina

Sigurnosni pojasevi na zadnjoj klupi su dodatna oprema,kakav bedan automobil i jos bednija drzava koja ne moze zakonom regulisati minimum sigurnosne opreme koju treba da poseduje automobil da bi uopste mogao da se pojavi na trzistu.Na zapadu je obavezno vezivanje putnika koji sede pozadi,kod nas valjaju pojaseve pod dodatnu opremu.

Milos

pre 15 godina

Pa dobro je da imamo i tako nesto u ponudi a da neplacamo carinu, ali ova verzija punta bi morala biti znatno jeftinija. Pored pljacke u opremi, starim modelima svake godine mora da osetno padne cena.

wlado

pre 15 godina

upravo tako, neki(mnogi) ljudi ni ne gledaju sta dobijaju za pare samo da je jeftino....

auto bez airbaga za suvozaca NIJE AUTO ! to je neki miniminimum da bi mogao da kazes da imas savremen auto...

Sare 74

pre 15 godina

Dobijamo starog punta maltene po ceni novog i još govore da smo dobro prošli . Sledeći potez je restilizovani fića iz šezdeset i koje godine . Imali smo već isti automobil ( Zastava 10 ), kome je potreban njegov klon posle par godina .

no pasaran

pre 15 godina

Sigurnosni pojasevi na zadnjoj klupi su dodatna oprema,kakav bedan automobil i jos bednija drzava koja ne moze zakonom regulisati minimum sigurnosne opreme koju treba da poseduje automobil da bi uopste mogao da se pojavi na trzistu.Na zapadu je obavezno vezivanje putnika koji sede pozadi,kod nas valjaju pojaseve pod dodatnu opremu.

wlado

pre 15 godina

upravo tako, neki(mnogi) ljudi ni ne gledaju sta dobijaju za pare samo da je jeftino....

auto bez airbaga za suvozaca NIJE AUTO ! to je neki miniminimum da bi mogao da kazes da imas savremen auto...

Goran

pre 15 godina

Ne razumem zasto se vecina komentara svodi na kuknjavu i pljuvacinu. Tolika galama oko zadnjih pojaseva a mogu da se kladim da niko od ovih kriticara u zivotu nije vezao pojas na zadnjoj klupi. Na zapadu, zadnji pojasevi se u praksi koriste samo da bi se vezalo decje sediste koje je obavezno (putnici se vrlo retko vezuju), dok se u Srbiji deca voze u krilu i na prednjem sedistu, nikom ne pada na pamet da ulozi 200e za sediste za dete, drzava ne mari, a i prednji pojasevi se retko vezuju. Svake godine dolazim u Srbiju na odmor iz jedne evropske zemlje i kad god udjem u taksi i dohvatim se pojasa za vezivanje, majstor mi kaze 'ne treba, ne moras, nece niko!?' Prvo promenite sebe pa onda menjajte auto! Taj Punto, kakav takav je neuporedivo bolja masina od pokojnog Yuga i kosta tacno onoliko koliko i vredi. Ako vam se ne svidja vozite i dalje kockaste Lade i Zastavin krs ili kupujte rashodovane polovnjake, a pametni ljudi ce da se vode rezonom - nov auto je nov auto, ima garanciju, proizveden je u Srbiji, jeftin je za odzavanje i drzace cenu pa je trenutno najbolje resenje za tu sumu novca.

Milos

pre 15 godina

Pa dobro je da imamo i tako nesto u ponudi a da neplacamo carinu, ali ova verzija punta bi morala biti znatno jeftinija. Pored pljacke u opremi, starim modelima svake godine mora da osetno padne cena.

Sare 74

pre 15 godina

Dobijamo starog punta maltene po ceni novog i još govore da smo dobro prošli . Sledeći potez je restilizovani fića iz šezdeset i koje godine . Imali smo već isti automobil ( Zastava 10 ), kome je potreban njegov klon posle par godina .

uniceps

pre 15 godina

Opet nas vredjaju rashodovanom tehnologijom sa italijanskog crvenog severa.

Podsecanja radi: jedini razlog zasto se FIAT ikada pojavio kod nas (kao i u Poljskoj, recimo) je zato sto se Torino nalazi na severu Italije, koji tradicionalno drze levicari (da ne kazem komunisti). To je u posleratnom (2. sv. rat) periodu bilo najmanje politicki nekorektno...i naravno licemerno - kao, uzecemo auto sa zapada, ali iz komunisticke oblasti. Bizarno.

Iskreno, nemam nista protiv da pravimo licencirane FIAT-e, ali da to ipak bude nesto savremeno, tipa Grande Punto, a ne ovaj smehotres, koji je na korak od Yuga. Da smo imali zrno pameti, mi bi smo reciklirali Ficu (FIAT500), a ne da pristajemo da pravimo Punto V1.2, i tako se vratimo u XX vek. I ajd, i to bi bilo relativno OK da ovaj auto kosta od 2500-3000 EUR, ali ove svinjske cene su stvarno, najblaze receno, bezobrazluk. I da stvar bude lduja, potencijalni kupci se zalecu a da pre toga nisu ni probali ovaj automobil.

I ostali proizvodjaci retrogradno formiraju cene, ali u tom smislu skidaju kozu sa sedista, a ne sa (tudjih) ledja.

grga1810

pre 15 godina

hehe, mi kuci imamo onu staru ladu, tj. onaj stari model, onaj kockasti, nemam pojma kako se zove...nebitno. Uglavnom, auto je 2003. godishte, poslednja serija koja je napravljena u toj fabrici, i taj auto IMA ZADNJE POJASEVE, a ima ih vec milion godina, takod a ova pricha da Punto NEMA zadnje pojaseve je...smeshna...joj majko bozija. Nisu ovi nashi mogli da smisle neshto pametnije...TATA motors, Cherry???Neshto...ishta???Pa u Evropi skoro NIKO ne zeli da saradjuje sa Italijanima, poshto su jako aljkavi, prandavi, mutivode i ostalo...skandal, a mi se latili Fijata kao pijan plota joj...
Nemam rechi, mozda od ovog posla i bude neshto, ali taj Fijat/Zastava 10/Fijat 188 (MOLIM, shta je SVE TO???) je smejurija...u kapacitetu od...aaa...koliko hiljada primeraka godishnje? Smeshno, ali ajde
Manite se ljudi corava posla, kupite polovnog golfa chetvorku i ravna Bachka:)))
Veliki pozdrav
Milosh

Max

pre 15 godina

@Milosh ili ti grga1810, to što ste rekli o saradnji ostatka Evrope sa Italijom je čist paušalni izliv neznanja, i gastarbajterska iskrivljena logika da je Nemac izmislio sve što je dobro. Sama činjenica da je Italija među glavnim igračima u EU i među 10 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja govori suprotno. OK slažem se da je moguće da je svaki FIAT, pa i ovaj Zastavim "krš" od automobila, ali npr. italijanske industrijske mašine za obradu metala su vrlo cenjene i u samom svetskom vrhu, u pojedinim oblastima već decenijama nadmašuju i Nemce i Japance, samo što mi to nikada nismo čuli.
Uostalom ako svi dosadašnji komentatori misle da je posao sa FIAT-om greška neka predlože boljeg partnera koji bi uopšte pristao da makar pogleda tu našu bedu od fabrike! Setimo se kako su Peugeot i Mitsubishi odustali posle prve inspekcije, a možda bi vam se više svideo VAZ ili gosp. Briklin???
Nekim ljudima naprosto ništa ne valja.

BaneJ

pre 15 godina

Nije problem u Fiat-u već u kupcima. Fiat može da ponudi i punta od papira i ako se to prodaje znači da je pogođen segment tržišta. U ovom slučaju procena njihovog menadžmenta je da baš ovakav punto treba zemlji Srbiji. To što nema pojaseve pozadi (mada mi Srbi ne volimo da vezujemo ni one napred) je čista bruka, nasloni za glavu na prednjim sedištima u najjeftinijem Z10 su bili fiksirani bez mogućnosti skidanja radi zamene boljim, valjda je i ovde isto a nazad ne postoje što je opet bruka. Izostavljanje delova opreme jeste pravilo štednje ali se to ovde ne vidi na ceni finalnog proizvoda - vidi se na profitu proizvođača. Pošto neće biti felni 14-ica i pneumatika 165/70/14 pretpostavljam da će se ugrađivati 155/80/13 kao na najslabijoj pandi. Pa dobro, to nije loša dimenzija pneumatika, čak su veoma udobni uz zavidan nivo stabilnosti u krivini pri normalnim, zakonom dozvoljenim brzinama. Ova dimenzija se posebno dobro pokazala po kašnjenju u pojavi akvaplaninga, osetno nižoj potrošnji goriva i naravno ceni. Ono što me posebno čudi u razmišljanju ovdašnjih ljudi jeste plaćanje dodatne opreme na low-budget automobilima. Hoću da kažem da se jeftin auto kupuje od strane ljudi sa niskim primanjima i u tom smislu opravdan je punto od 6999 eura ili Dacia logan/sandero od 6990 eura. Doplaćivati za dodatnu opremu i opcije na ovakvim automobilima je besmisleno jer se njihova cena tada opasno približava ceni mnogo boljih automobila (Hyundai accent, Chevrolet aveo, Škoda fabia, Ford fiesta itd.)
Mislim da je i vrapcima na grani poznato da je u pitanju još jedna u nizu prevara. Srbija (mi poreski obveznici) je kupila proizvodnu liniju punta sa licencom za sklapanje istog modela kao Z10 a ubrzo posle toga, preko noći je Fiat postao vlasnik fabrike u Kragujevcu, ukinuo proizvodnju Z10 i sada kao proizvodi punto classic. Zar ne treba ovde neko da ide u zatvor, a sam punto sa svojom nesrećnom opremom može da se prodaje dok bude bilo kupaca koji to žele da plate.

deki

pre 15 godina

Alo narode,ovaj auto se ovako prodavao u Italiji do skoro.Znači,cela ova priča oko pojaseva je samo preuzeta od njih.Ova kola se u Zastavi samo sklapaju,sve odluke donose Italijani.Ako vam nešto nije po volji,šta da vam radim.A vi što mrzite sve što se pravi u Srbiji,pa makar bilo i ,,krš'',slobodno kupite nešto iz Nemačke,Japana...

xenon

pre 15 godina

Domaca zastava 10 je imala i branike u boji vozila u ceni od 7200 eura.Dali punto 188 nema dual servo ili ima obican servo ili nema uopste servo.

mik

pre 15 godina

Jedini, ali jedini, razlog zasto treba uzeti ovog Punta je sto su krediti "subvencionisani" i sto se za stari auto dobija 1000 evrica, pogotovo ako on vredi znatno manje. Npr. moj cale ima ladu staru 31 godinu, nije bas ni ocuvana, mada je presla tek 100.000 km i odlicno vuce, da bi se prodala kao old tajmer pa je osim prodaje na kilo ova zamena za 1000 eura ok. E sad, da li je bas za tih 1.000 eura ili mozda cak i vise "naduvana" cena ovog Punta to ne znam, znam samo da moj otac trenutno nema alternativu, a godine "lete", stize mu 67., ako moze jos malo da se provoza u nekim boljim kolima (boljim od lade sigurno :) ) onda je to za njega, samo da me ne cuje :), "poslednji voz"! Ostalima preporucujem da se ne zalecu! Bice dogodine mozda bar Grande Punto za iste pare ;)

Velibor

pre 15 godina

Pozdrav svima! Kao prvo, vlasnik sam Z10 kupljene pre skoro tri godine (kad su skoro svi bežali od tog automobila, kakva ironija) pa samim tim mislim da imam pravo na par, trudiću se, objektivnih komentara. Naime, auto koji sam kupio sklopljen je u Italiji jer tada pogon u KG još nije bio osposobljen ni za stavljanje amblema na masku a kamoli nešto više. To samo po sebi ne znači da je auto kvalitetniji od sadašnjih "Classic" koji se sklapaju kod nas. Zapravo finalna obrada je osrednja a za pojmove Fiat čak i dobra. Kvarova za tri godine je imao 0 (nula) i zaista ama baš sve funkcioniše kako treba posle 34 meseca i 39000 pređenih km. U principu to i nije neko dostignuće za XXI vek ali dobro... Da se ne bih udaljavao od teme reći ću da sam pre 34 meseca auto platio 8451 Euro (sa PDV-om) Od opreme ima: metalik boju, dva air-bag-a, klimu, predispoziciju za radio, city servo, elektropodizače i zadnju deljivu klupu. Obratite pažnju (sve ovo stoji u specifikaciji), sad sledi glavna stvar: auto (naravno) ima zadnje pojaseve i naslone za glavu. Normalno, to i ne spada u dodatnu opremu... Toliko o tome gde živimo, kako se ponašaju prema nama i šta je država učinila da nas zaštiti (na planu bezbednosti). Znači tih 19000 ljudi koji sad kupuju Punto Classic npr. neće moći da voze bebu nazad jer to između ostalog neće biti moguće kad na snagu stupi novi Zakon o saobraćaju. Kakva ironija! No, eto još i da dodam da bih auto preporučio svakom, odličan odnos kvalitet-cena.

Milan

pre 15 godina

Bitno je to sto ovdasnji spin doktori na celu sa Dinkicem dizu hype tj. lazu narod kako dobijaju neki posebno povoljan deal, a u stvari, prodaju im stari model za pare za koje Fiat u Evropi prodaje novi Grande Punto.
Ovaj stari model za ove pare mogu samo nama da uvale.
Drugim recima - prave nas budalama.
Eto to je problem.

Marko

pre 15 godina

a little bit of history

1. Zastava kupila opremu za sklapanje punta, uvozi delove, a Vlada dozvolila da se prodaje pod imenom Z10 prva serija koja je sklopljena u Italiji i uvezen bez carine

2. Vlada sa Fijatom potpisala ugovor o formiranju zajednickog preduzeca blah blah med i mleko, samo Vladu niko nije obavestio da je kriza i da je dil iz snova tesko ostvariv, Fijat odustao od investicije bar na neko vreme (min 2 godine) lokalni politicari mastali o aeroromu i ko zna cemu a stalno koristili izgovor znate talijani tako traze

3. dream deal uzdrmao Vladu, pa su dogovorili sa Fijatom da kupe licencu da prodaju pod imenom Fijat, isto ono pod tackom 1 samo malo ulepsano, naravno spin doktori lepo spinuju ovo i ljudi nasedaju od 200,000 vozila godisnje spali smo na 10,000 od prici o aerodromu u KG, wirellessu za ceo grad, spali smo na pricu o vodi koja iskljucena a o ozbiljnosti kompanije govori da izjave za javnost o stanju u kompaniji daju sindikalni radnici umesto PRa

Maki

pre 15 godina

Ta verzija Punta se u Bosni prodaje sa standardnom opremom koja sadrzi klimu, ABS, dva jastuka, CD radio i, sramota me reci, zadnjim pojasevima x 3. Kosta isto koliko vas srednji nivo opreme sa klimom, a to vam je ko domaca proizvodnja. Stvarno love budale. Medjutim, ni kod nas nije bilo bolje. Domace Skode, koje su se prodavale kao po povlastenoj cijeni, bile su jeftinije u Hrvatskoj.

Nema dzabe

pre 15 godina

Sta se bunite danas je normalno u svetu naplatiti ime tj. brend, nije fiat jedini koji to radi i na kraju krajeva ne rade oni ovo zato sto nas vole nego da bi zaradili.

stara kuka

pre 14 godina

Za preko 40 godina vožnje uz pristojnu kilometražu brojanu stotinama hiljada, živeći u centru Beograda, uz parkiranje u Žutoj zoni, bez ijedne ogrebotine ni sebi ni drugima, dao bih svoj skromni komentar. Nisam od onih koji svaki čas menjaju automobil, dakle pažljivo ga biram i koristim. Punto mi je četvrti auto (ne usuđujem se da izračunam prosek). Svi dosadašnji automobili su bili skromni, ali su služili dugo i verno. Nikad ne vozim pod uticajem alkohola, nikad kad sam umoran i nikad prebrzo (ni kad sam bio mlad, ni sada). Dakle za nas koji smo takvi, sigurno nisu brze ale i moćne mašine, jer, ruku na srce takvi automobili i nemaju baš gde, kod nas, da se voze. Pažljivo sam sve izanalizirao i odlučio se za Punto dynamic sa ugrađenim plinom a uz zamenu za 19 godina stari potpuno ispravni ali bezvredni Moskvič, dakle za oko 8000€. Sada kad su mi deca "odletela" svojim putem, ovaj auto me u potpunosti i temperamentom i ekonomičnošću zadovoljava. Dakle, uveravam vas da ne postoje najbolji automobili nego oni koji vam odgovaraju, po raznim kriterijumima, ili ne! Ako ne želite da se hvalite da ste Niki Lauda ili Šumaher ako prethodnu ličnost ne poznajete, ako vam je veoma važno da je auto pouzdan, bezbedan, udoban i ako vam odgovara po temperamentu i veličini, mogu mirne duše da vam preporučim Punto Classic u opremi koja vam odgovara i sa pogonom na TNG. Po današnjim uslovima dizel se ne isplati.
Što se tiče opreme o kojoj je u gornjim komentarima bilo dosta reči, stvari stoje ovako:
Oprema Dynamic podrazumeva servo volan, dva air beg-a, centralno zaključavanje, pripremu za radio sa 6 zvučnika i antenom, putni kompjuter, POJASEVE POZADI, prozore "na struju", volan i vozačevo sedište podesivo po visini, obrtomer, putni kompjuter,metalik boju, podešavanje farova po visini iz kabine, podešavanje visine prednjih pojaseva, otvaranje prtljažnika iz vozila (može i ključem), gašenje svetla kabine sa zadrškom, kodirani ključ sa blokadom motora, sistem za prevenciju požara, branike u boji karoserije, točkove od 14", gašenje svetla kabine sa zadrškom, lepe ratkapne itd. Nešto od ovoga mi je bilo vrlo bitno (air begovi, pojasevi, odlični farovi stabilnost, čvrstina trapa i iznenađujuća prostranost i nosivost...) a nešto baš i ne ( ali je ipak lepo imati el. podizače stakla, centralnu bravu, podešavanje farova...) a ponešto mi baš nedostaje ( deljiva zadnja klupa zbog kolica za unuke, nasloni za glavu pozadi, klima, koju možete dokupiti, koji konjić više...). No svako se mora usaglasiti sa svojim mogućnostima. Garancija za auto i za TNG uređaj je 2god. a za boju npr. 8god.
Ako, međutim, želite da stignete na more u ludo rekordnom vremenu, ne marite za potrošnju, uživate da vas tako mlade i lepe gledaju dok jezdite gradom u ogromnoj limuzini, ne žalite novac za delove i održavanje, ne bojite se krađe, maštate o tome da impresionirate devojke i komšiluk, dakle ako auto doživljavate kao deo sebe a ne korisnu spravicu za razuman prevoz od tačke A do tačke B onda nemojte kupiti Punto nego nešto veliko, polovno i skupo. Svako ima pravo da izabere šta mu se dopada.
Posle pet, pa ponovo posle deset godina eksploatacije javiću se ponovo, ako Bod da, a onaj koji je kupio polovnu Alfu za te pare odavno će je zaboraviti i možda sedeti u nekom novom modelu Puntove klase budućnosti.
Vozite se dugo i bezbedno, to vam želi Stara Kuka

Igor

pre 15 godina

U 21. veku praviti kompromise tipa ima pojas nema pojas je sumanuto. Ljudi poceli da ugradjuju ESP(elektronska kontrola stabilnosti) serijski u B segment(Opel Corsa recimo)a mi da tolerisemo odsustvo naslona za glavu ili airbegova najblaze receno nije primereno.
Da bi ovaj auto bio prihvatljiv treba mu jos barem klima(i to spada pod bezbednosnu opremu), ABS, vazdusni jastuci za sve putnike i naravno famozno sediste za decu. U takvom “top” paketu on kosta bezmalo 10k evra sto je bezobrazno za “pase” model pri dnu hijarrarhije u sopstvenom segmentu. Za taj novac koreanci nude “space shuttle” a ni amerikanci ne kaskaju puno, ustvari svi proizvodjaci B segmenta mogu da ponude vise za te novce(ne zaboravite da je to sa carinom dok je Punto bez iste). Dalje motor koji stize uz pocetni stari Punto je 1.2 benzinac prastare konstrukcije I krajnje anemican zbog cega ima I dobar cug ako se zeli odrzati iole normalan tempo.
Jedina je povoljnost kredit koji subvencira drzava ali je to u isto vreme I krajnje tuzno posto primorava ljude koji ne mogu da plate drugacije da kupe nesto sto inace ne bi-to je iskoriscavanje lose situacije gradjana od strane drzave.

goran

pre 15 godina

moj wartburg 1.3,kojeg je moj cale kupio 90god,koji i jos vozim,je imao u standardnoj opremi siber i pojas na zadnjim sedistima,a na puntu je ovo luksuz...smesno.

Punto=Florida

pre 15 godina

Da se ne ugrađuje oprema za sigurnost putnika, to najbolje govori koliko su nas lagali i mazali kada su pričali o povećanju bezbednosti na našim putevima.
Pa hajde ako i to progutamo - a šta je sa elektronikom na tom Puntu? S obzirom na glad za profitom verujem da će i tu da se "pokažu". Na kraju će verovatno ispasti da ste sa Yugićem bili sigurniji da vas neće ostaviti na putu. Ključ 10, 13 i 17 i komplet jeftine opreme i svaki kvar se brzo otkloni.
Treće - obavezno kasko osiguranje. Ovo je klasični leasing sa malo povoljnijim uslovima kredita, ali će zato taj kasko i odlazak u ovlašten servis da naduvaju cenu tog Punta na bar 10000 evra.
Ćetvrto - ne mogu da verujem koliko se ljudi polakome da veruju u sve što im država ponudi (valjda to rade iz očaja). Nije prošlo ni godinu dana kako su nam obećavali 1000 evra za besplatne akcije i šta sad sa tim? Očigledno je da naš narod jako brzo zaboravlja.
Peto - kako to da se ovlašćeni uvoznik Fiata za Srbiju (Delta auto) u celoj ovoj priči ne buni zbog konkurencije, nego još povrh svega na Sajmu prodaje taj isti Punto napravljen u Zastavi? Koji je tu stvarno njegov interes? A setimo se ko je sve bio zainteresovan za Zastavu i kako se to neslavno završilo (još jedna tema za Insajder).

U kakvoj mi zemlji živimo, kad stalno moramo da se čuvamo da nas ne prevare oni koji bi trebalo da nas štite?

car expert

pre 14 godina

Zasto sve gledate tako crno. Za to postoji mnogo razloga a osnovni su:
1. Bogu hvala juga vise nema u proizvodnji. Zamislite samo koliko ce ljudi odahnuti u drzavnim ustanovama i dugim preduzecima, jer nece moci dobiti juga.
2. Ne vidim zasto je punto toliko los. Uopste gledano FIAT nikada nije bio posebno dobar auto, ali kada me neko pita sta je to toliko lose na njemu ne umem da odgovorim. Z10 vozim sluzbeno vec dve godine i nemam neku posebnu zamerku a posebno ako se uzme u obzir da zaista imam mnogo iskustva sa raznim tipovima vozila. Motori su izuzetno "tesni" i pocinju da se optimalno ponasaju tek posle 50000km. Tada se i potrosnja smanjuje za jedan litar! Kod mene sa 7 litara prosecno na 6.Lezanje na putu je zadovoljavajuce na firestone pneumaticima i nema nedefinisanih iznenadjenja a posebno kad se uzme u obzir visoko vesanje.
3.Stari punto ili Z10 ima visoko vesanje koje je izuzetno pogodno i udobno za srpske puteve ivicnjake i po tome samo delimicno moze da pridje dacija.
4.Zaista ne vidim veliki napredak u grande puntu osim u tezini i tromosti. Njegov 1.4 motor je veoma trom i pozamasan je potrosac. Najbolje se pokazao motor iz prethodnog modela 1.2 koji je pojacan na 64ks i veci je potrosac.
Mane su sledece:
1.Steta sto se ne ugradjuje motor 1.2 16v koji bi bio optimalan za mlade.
2.Sa osvajanjem proizvodjnje domacih delova vremenom ce postati krs kao i jugo.
3.Cena je zaista mogla biti jos manja barem za 500 evra.

I na kraju ima mnogo razlicitih automobila ali pametan kupuje NOVO vozilo a trziste je veliko. Ja licno imam novog Renaulta ali mogu reci da ni ovom automobilu nista ne fali. Recimo u poredjenju sa VW polo benzincemovo je auto!

Vlada

pre 15 godina

Hmm, pa nesto mi se ovde ne uklapa, pozdravljam ja domacu proizvodju - ali od 7000 eur domaca proizvodja 700 tj. samo sklapanje i oko 1000 PDV-a ako se ne varam...
7000eur (bez zamene) moze da bude opravdano jedino u sklopu nekog povoljnog kredita, jer sa obzirom na opremu, tj nedostatak iste cena stvarno nije nista posebno, narocito kada uzmemo u obzir da tu nema carine?! Pa kada bi odbili carinu od Fabije i Fieste dosli bi do slicne cene...
Znam ja da vecina ne vezuje pojaseve ni napred, ali recimo ja imam bebu i kupio sam sediste i nezamislivo mi je da nemam pojas barem da vezem to sediste. Posto naravno nama ABS-a, vazdusnog jastuka za suvozaca i sl. cela prica o povecanju bezbednosti sa uvodjenjem Punta prilicno smrdi...

AceNS

pre 15 godina

Evo ovako:

1. 70.000km Homokineticki zglob levog prednjeg tocka(original sa zamenom je oko 60E)

2. 80.000km Otisao je servo(elektricni je,zaliven u celicni omot,nema popravke,nov sa ugradnjom je 450E kod Delta auta)

3. 96.000km Centralni board kompjuter(moze da se flashuje za 50E ali garancije nema,nov sa ugradnjom 450E kod Delta auta),bubina (spalio je kompjuter,50E sa ugradnjom)

4. 97.000km ABS senzor prednjeg desnog tocka(120E sa ugradnjom,original)

5. 102.000km sajla kvacila(70E sa ugradnjom,original)

Ukupno: 1200E

Da ne spominjem da je odprilike na 100.000km pocelo da curi ulje oko dihtunga poklopca motora za koje su mi rekli ovlasceni serviseri da tu nema pomoci.Kazu to mu je boljka.Ne samo za benzinske motore nego i za dizele.

Mladen Popovic

pre 14 godina

Ja sam takodje juce preuzeo Punto Classic boja bez metalik...Verzija je sa klimom,8599 + doplata za maglenke,pojaseve pozadi i zadnje naslone za glavu jos 150e, znaci sve ukupno 8749 (ovo inace nema koliko ja znam u standardnoj ponudi ali su nam ponudili ovaj model posto bi za nas naruceni morali nesto duze da cekamo). Sto se tice Delta Auta sve pohvale sa njih..auto je narucen negde oko 20.aprila i vec je juce sve zavrseno. Ako se kupuje kod njih placa se jos i 4000dinara za transport automobila iz Kragujevca do Beograda.Ovo cisto da znate posto se nigde ne spominje. Sto se tice samog auta, za sada nemam nikakvih zamerki...sve je ok...videcemo dalje kako ce da se ponasa...E da iako na maski,gepeku i volanu stoji znak Fiat...na plocici karoserije stoji Zastava (ako ovo nekoga interesuje, ali meni je zapalo za oci)...Auto je za tacno 200km potorsio oko 13-14l goriva sa prosecnom brzinom oko 120-130km/h i upaljenom klimom (voznja mahom auto-put)...Ja sam zadovoljan, mozda i vise nego sto sam ocekivao i srecno svim buducim vlasnicima

mare

pre 14 godina

heh.. pominjete 10.000e u kontekstu auta od 6.000
ni ja nisam bio svestan koliko je to evra razlike... to je nekoliko godina krvave stednje...

ristic vladimir

pre 14 godina

koliko samo takvih punta ide nasim putevima a u svetu ih je napravljeno preko 6000000.Neznam kakve su to racunice ,daa za te pare moze da se kupi mnogo bolji auto, samo problem je sto evo npr. ja nemam 9000eur u kesu a za 90 eura mesecno dobicu solidan auto,a za sve pre navedene modele na kraju bi po okoncanju otplate dao bar11000 ili 12000eura.Problem su male plate tj.sve u skladu sa svojim mogucnostima.pozdrav svima.

Viktor

pre 14 godina

Nema ovo i nema ono. Yugo nema ništa pa se kupovao kao blesav, nivo izrade jadan svi smo ponekad vozili po nekog yuga. Jedini iole pristojni primerci su bili oni za američko tržište.
Ali ajde da vidimo šta punto nudi a šta ne. 6999 evra cena za auto 4 klase bolji od yuga(ako ne i više). cena na kredit je 84-85 e ako se dobro sećam. Moguće ga je kupiti za 5 ili 7 godina i ukupno za kamatu preko cene se daje oko 1100 e., Plata mora da vam bude oko 300 e što je trenutno ispod republičkog proseka. Sa većim nivoomopreme košta svega 12 e više mesečno ili 1000 e na celokupnu sumu.
A verzija skuplja za 100e e i nije toliko loša u odnosu na klot classic.
Znači sa zamenom će vas taj auto na kraju koštati oko 8200 e. Kasko nije potreban(zavisi od banke neke i traže kasko) i gledano po specifikaciji dynamic troši prosečno oko 1 litar manje goriva od actual modela(znači ako vozite auto na 100.000 kilometara ćete vratiti tih 1000 e koje ste više platili a to će verovatno biti za tih 7 godina. Kamata je fiksna 4.5 % na godišnjem nivou. Takodje ono jednokratno u banci košta oko 30 e.
Ajde sad da pogledamo šta ide kad kupuješ sendero ili sl.
Cena je veća i oko 10000 je.
Najniža kamata je oko 14% a najviša oko 22% u zavisnosti od banke u kojoj uzimate auto.
Najbolja stvar je što kamata nije fiksna ni u jednoj banci.
Često je minimalni iznos kredita 10.000 e. Naknada je od 1-4% od odobrenog kredita što je 100-400 e.
Ali ajde da napišem kod jedne do skora naše banke kako to zvuči.
10000 e kredita
učešće 3000 e(30% minimum kod svih banaka) Postoji opcija bez učešća ali su kamate preko 25%
naknada 100 e
rata mesečno 162.93 e
ukupno za kamatu na 5 godina 2775.69 e
sistemi osigurtanja su žiranti, i zalog na vozilo za svo vreme otplate(kasko se podrazumeva)
Kasko za puno je oko 300 e.
Naravno za dačiju i sl nema staro za novo znači i stari auto vam ostane i još novi.

Zastava deset ili punto sa cenom od 7999(dynamic) je sa zamenom jeftiniji za 1000 e znači košta 6999, njegova rata je 96.98 e ili na 7 godina to dodje 8146.32 e
ukupna rata je 1147.32 e i to bez promenjive kamatne stope.

Nije punto nešto posebno i sve ali ko ima da kupi bolje on ni ne razmišlja o puntu već o boljem.
Ja vozim auto 1981 godište koji ima i šiber i centralnu bravu i podizače i sva 4 pojasa i naslon za ruke na zadnjoj klupi i servo ali ne mogu da ga prodam ni za 500 e. U staro za novo ću dobiti 1000 e za njega i sledećih 7 godina ću izdvajati 97 e za ratu kredita za punta a toliko mogu da odvojim od plate. 160 e i da hoću ne mogu jer nemam tako veliku platu. Da i meni smeta što je z10 imala za iste pare više opreme od actual modela ali to je bila zastava ovo je fiat, i oni gledaju kako da zarade i kako da vrate deo uloženog u zastavu. Svidjalo se to nama ili ne tako je svuda u svetu ne samo u Srbiji.

Ako neko od vas može da mi ponudi povoljnije nov auto za 100 e mesečno bez učešća, žiranata, kasko osiguranja i plate od 500+ e rado ću ga saslušati. U suprotnom nemojte da pričate kako je loše i kako može i bolje. Da imam 7000 na gomili i ja bih znao šta bih kupio ima brdo automobila 5 puta boljih od punta starih do 4 godine za te pare. Ali ja te pare nemam.

Maxi

pre 14 godina

Danas sam preuzeo Punto Classic Actual 1.2 8V, boja metalik bež. Farbanje je odlicno uradjeno nemam zamerki, limarija takodje sve stoji na svoje mesto i kako treba (ovo pisem zbog nekih komentara da nije dobro uklopljeno), ima pojaseve na zadnjem sedistu. Nema naslone za glavu pozadi, felne su 13"/155 Continental bez radkapni, nema servo ali i ovako ide lako skoro kao i sa servo, akumulator je Magneti Mareli. Motor radi perfektno, kao nov:) , vrata se zatvaraju odlicno-nikakve zamerke i sve dihtuje dobro. Sve u svemu odlican auto, ja sam prezadovoljan. Samo su mogli ostaviti 14" felne sa radkapnom i bilo bi bez zamerke ali i ovako nije lose, felne se bar lako mogu zamenuti. Pozdrav

nesa

pre 15 godina

Uprkos ovolikoj kolicini negativnih komentara,tvrdim da je PUNTO idealan automobil za trziste Srbije i okolnezemlje i to kada se uzmu svi aspekti ukjlucujuci i cenu registracije.

pedja.rs

pre 15 godina

Нису нама криви Италијани, они нормално гледају да што више зараде, већ наши домаћи лопови и лажови који обмањују српску сиротињу. Сада испада да они који су се међу првима пријавили су за исти новац добили више. Треба питати министра Динкића да ли сада, после черупања опреме, то више није исти punto/zastava10 који је толико обећаван и хваљен и да ли основна верзија у ствари сада вреди отприлике 7999. Иста фора као код чаше киселог млека и других производа, цена и паковање је остало исто али је смањен садржај. О чему се овде ради, поново нека превара.

AceNS

pre 15 godina

Imam ga vec 4 godine i razmisljam da ga brze bolje prodam.Posle predjenih 100.000 km sve pocinje da se kvari.Pola njegove sadasnje vrednosti sam morao da ulozim u njega za kratko vreme!!!

Vladimir

pre 14 godina

Vozim Punto MJ dizel iz 2004. Kad sam ga uzeo, pre tri godine, već je imao 150.000 km vožnje po Italiji iza sebe. Za ove tri godine osim redovnog servisiranja, tj. ulja i filtera, nikakvih drugih troškova nisam imao. Upravo obrće 175.000 km na satu i sve radi kako treba. Jedan od gornjih komentara je bio dobar: ne doplaćuje se za puno dodatne opreme kod jeftinih automobila, to se ne isplati. Jeste da je pojaseve na zadnjim sedištima imao i Ford Taunus iz 1980. godine, ali skoro svi se hvataju za zadnje pojaseve na papiru, a kad sednu u kola niko.

staro a novo

pre 14 godina

Bilo koji auto pa i punto sada se i ne može zamisliti bez airbag-a,serva,abs,klime, el.podizača i toliko toga ili bar nečega od toga . Punto bez serva i sa servom pa to nikako nije isto,a kredit je 100 evra mesečno na 7 godina ili već na koliko, pa to nije malo.+još neki dodatni troškovi. Ni radkapne nema , mogli su bar radi estetike da ih stave a da ne naplate, još malo će naplatiti i vodu za brisače pre nego se auto poveze...A zašto nema dodatne opreme tada košta skoro 9000 a to je mnogo jer za te pare svaki drugi auto je daleko bolji. taj punto je zastareli model , što nisu ponudili grande punto sa istim "pogodnostima" kao za ovog starog, neće jer taj im se po evropi još i prodaje a ovaj NE, ovaj se prodaje samo nama.Možda i nije tako...

Vozac

pre 15 godina

Ama ko hoce priliku da kupi novo i oslobodi se krsa ovo je dobra stvar.
Druga je stvar sto smo tek zagazili u krizu, ljudi jos nisu svesni sta nam tek dolazi, nece biti para ni za leba...ali o tom potom.

Logan+Thalia

pre 14 godina

Ne razumem. Logan je jeftiniji. Thalia za 10000€ nudi daleko više opreme (jes' da je ružan auto, ali je veći nego punto i još novi model). Astra Classic II za 10500 isto tako. Zašto uopšte kupovati Punto? Priznajem da ne znam uslove kredita, valjda je u tome caka, jer inače ni lud ne bih uzeo to za te pare.

bojan

pre 14 godina

mislimda je ova prica u sustini smesna! jer se dobija staromodan auto koji je solidan potrosac za skoro iste pare kao novi auti sa mnogo vise opreme i savremenijim skoljkama i motorima! za te pare moze da se uzme sendero, aveo... a za jos malo dodatog novca ili za iste pare kao bolje opremljen model se dodijaju i20, mazda2, ford fiesta... koji imaju mnogo vise opreme a i po kvalitetu ne mogu da se porede sa ovim vec pomalo zastarelim modelom!!!

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Izgleda mocno , zanima me samo crash test posto toliko plastike izgleda mi da onaj koji se nadje u udesu njegove noge ce zavrsiti negde iza stakla prednjeg . Mocno izgleda / lozimo se ko na keca kad je izasao .

AceNS

pre 15 godina

Voleo bih da navedes sta si sve na autu menjao i potrosio tolike hiljade evra za samo cetiri godine i tako postao vlasnik punta najskupljeg za odrzavanje ikada. Da li si menjao motor? Skoljku? Sva cetiri tocka? Sedista? Airbagove?

ivan

pre 14 godina

Stvarno ne razumem ljude koji su spremni da daju 7000-9000e za taj punto.Imam renault clio 1.2 16v solidan autić ali ništa posebno.Ima 75ks...kako li tek tromo ide ovaj punto sa tim 1.2 8v motorom?Za 8000e kupite alfu 147 polovnu u totalnom fulu 2005-7.godište, pa da vas neko na ulici i pogleda a ne sa tim kršem...em daš pare em izgledaš ko neki tupson u njemu.

Neko

pre 15 godina

Meni su ponudili isti paket opreme za koji sam se prijavio tj onaj kao na Z10 a ovaj Fiat-ov ce biti kao za ove sto ce tek da se prijave tj ima i pojasevi i ostalo.Da mi ponude sad ovaj nizi paket koji se vrti po netu za iste pare verovatno bih odustao

Click

pre 15 godina

@BaneJ

Sve si lepo rekao, samo mi smeta jedna stvar.. Da li zaista mislis da Chevrolet Aveo moze biti bolji od Dacie Sandero?! Nema sanse, nikakve.

Vladimir.

pre 14 godina

Ja sam svoj punto 1.2. preuzeo pre par dana. izabrao sam,po meni najlepsu boju za taj auto, bordo metalik. elem, lepo ide,zadovoljan sam.
Malo mi je bilo cudno sto se onako ljulja na 80 km na sat,al sad sam se navikao. iace,uzeo sam paket opreme dinamik,sa klimom. Boze,Boze,koliko modernije izgleda sa onim divnim ratkapnama i maskom hladnjaka,za razliku od z 10.
Zamerke... nema rukohvate pozadi (!), a dzaba mi to sto se volan moze spustiti po visini,kad mi udara o koleno.

U principu, stvarno ok autic! :)

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Evo ga krach test od Fiat Punta .
Mnogo dobro je izdrzao svaka cast talijani .

http://www.youtube.com/watch?v=MryVnJ_pz64

Lale

pre 14 godina

Preuzeo sam novi Punto Classic i sasvim sam zadovoljan autom (mada mi ni prohtevi nisu nesto veliki). Jedino sto me izbezumilo je da sta god stavim za zastitu osim alarma koji oni ugradjuju i Lavlje kandze gubim garanciju na auto. Dakle osudjen sam na njihov preskup a los alarm i na bukagiju koja upropascava i volan i komandnu tablu i koja je jednostavno totalno nekomforna. Ne sme nista ali bas nista drugo da se ugradi. Ima li neko neko predlog sta ciniti posto mi se stvarno ne vuce bukagija od 10 kg po kolima. Pozdrav.

BaneJ

pre 15 godina

@ Click
Ne, ne mislim, pomenuti modeli su nasumično pobrojani i Daciu sandero sam slučajno izostavio. Inače je preporučujem u svakom slučaju kao br. 1 imajući u vidu uloženo/dobijeno za osnovni benzinski model a naročito za dizel verziju. Kada govorimo o opremi u full verziji onda bih se ja najpre odlučio za Hyundai accent 1.4 (nije najlepši) koji za taj novac nudi najviše. Opet da napomenem ovo mislim ja i ne moram da budem u pravu. Inače kada želim da se borim sa seljačinama po ulicama vozim Audi, a kada želim da uživam u vožnji vozim Lanciu sa sjajnim motorom 1.2 8v.

zoran

pre 14 godina

prijavio se za punto [st. za novo] sad mi javljaju da vise ne proizvode punto classic,zastava promet kragujevac izvor. dali je istina?

deki

pre 15 godina

Alo narode,ovaj auto se ovako prodavao u Italiji do skoro.Znači,cela ova priča oko pojaseva je samo preuzeta od njih.Ova kola se u Zastavi samo sklapaju,sve odluke donose Italijani.Ako vam nešto nije po volji,šta da vam radim.A vi što mrzite sve što se pravi u Srbiji,pa makar bilo i ,,krš'',slobodno kupite nešto iz Nemačke,Japana...

grga1810

pre 15 godina

hehe, mi kuci imamo onu staru ladu, tj. onaj stari model, onaj kockasti, nemam pojma kako se zove...nebitno. Uglavnom, auto je 2003. godishte, poslednja serija koja je napravljena u toj fabrici, i taj auto IMA ZADNJE POJASEVE, a ima ih vec milion godina, takod a ova pricha da Punto NEMA zadnje pojaseve je...smeshna...joj majko bozija. Nisu ovi nashi mogli da smisle neshto pametnije...TATA motors, Cherry???Neshto...ishta???Pa u Evropi skoro NIKO ne zeli da saradjuje sa Italijanima, poshto su jako aljkavi, prandavi, mutivode i ostalo...skandal, a mi se latili Fijata kao pijan plota joj...
Nemam rechi, mozda od ovog posla i bude neshto, ali taj Fijat/Zastava 10/Fijat 188 (MOLIM, shta je SVE TO???) je smejurija...u kapacitetu od...aaa...koliko hiljada primeraka godishnje? Smeshno, ali ajde
Manite se ljudi corava posla, kupite polovnog golfa chetvorku i ravna Bachka:)))
Veliki pozdrav
Milosh

uniceps

pre 15 godina

Opet nas vredjaju rashodovanom tehnologijom sa italijanskog crvenog severa.

Podsecanja radi: jedini razlog zasto se FIAT ikada pojavio kod nas (kao i u Poljskoj, recimo) je zato sto se Torino nalazi na severu Italije, koji tradicionalno drze levicari (da ne kazem komunisti). To je u posleratnom (2. sv. rat) periodu bilo najmanje politicki nekorektno...i naravno licemerno - kao, uzecemo auto sa zapada, ali iz komunisticke oblasti. Bizarno.

Iskreno, nemam nista protiv da pravimo licencirane FIAT-e, ali da to ipak bude nesto savremeno, tipa Grande Punto, a ne ovaj smehotres, koji je na korak od Yuga. Da smo imali zrno pameti, mi bi smo reciklirali Ficu (FIAT500), a ne da pristajemo da pravimo Punto V1.2, i tako se vratimo u XX vek. I ajd, i to bi bilo relativno OK da ovaj auto kosta od 2500-3000 EUR, ali ove svinjske cene su stvarno, najblaze receno, bezobrazluk. I da stvar bude lduja, potencijalni kupci se zalecu a da pre toga nisu ni probali ovaj automobil.

I ostali proizvodjaci retrogradno formiraju cene, ali u tom smislu skidaju kozu sa sedista, a ne sa (tudjih) ledja.

Nema dzabe

pre 15 godina

Sta se bunite danas je normalno u svetu naplatiti ime tj. brend, nije fiat jedini koji to radi i na kraju krajeva ne rade oni ovo zato sto nas vole nego da bi zaradili.

Goran

pre 15 godina

Ne razumem zasto se vecina komentara svodi na kuknjavu i pljuvacinu. Tolika galama oko zadnjih pojaseva a mogu da se kladim da niko od ovih kriticara u zivotu nije vezao pojas na zadnjoj klupi. Na zapadu, zadnji pojasevi se u praksi koriste samo da bi se vezalo decje sediste koje je obavezno (putnici se vrlo retko vezuju), dok se u Srbiji deca voze u krilu i na prednjem sedistu, nikom ne pada na pamet da ulozi 200e za sediste za dete, drzava ne mari, a i prednji pojasevi se retko vezuju. Svake godine dolazim u Srbiju na odmor iz jedne evropske zemlje i kad god udjem u taksi i dohvatim se pojasa za vezivanje, majstor mi kaze 'ne treba, ne moras, nece niko!?' Prvo promenite sebe pa onda menjajte auto! Taj Punto, kakav takav je neuporedivo bolja masina od pokojnog Yuga i kosta tacno onoliko koliko i vredi. Ako vam se ne svidja vozite i dalje kockaste Lade i Zastavin krs ili kupujte rashodovane polovnjake, a pametni ljudi ce da se vode rezonom - nov auto je nov auto, ima garanciju, proizveden je u Srbiji, jeftin je za odzavanje i drzace cenu pa je trenutno najbolje resenje za tu sumu novca.

ivan

pre 14 godina

Stvarno ne razumem ljude koji su spremni da daju 7000-9000e za taj punto.Imam renault clio 1.2 16v solidan autić ali ništa posebno.Ima 75ks...kako li tek tromo ide ovaj punto sa tim 1.2 8v motorom?Za 8000e kupite alfu 147 polovnu u totalnom fulu 2005-7.godište, pa da vas neko na ulici i pogleda a ne sa tim kršem...em daš pare em izgledaš ko neki tupson u njemu.

nesa

pre 15 godina

Uprkos ovolikoj kolicini negativnih komentara,tvrdim da je PUNTO idealan automobil za trziste Srbije i okolnezemlje i to kada se uzmu svi aspekti ukjlucujuci i cenu registracije.

Sare 74

pre 15 godina

Dobijamo starog punta maltene po ceni novog i još govore da smo dobro prošli . Sledeći potez je restilizovani fića iz šezdeset i koje godine . Imali smo već isti automobil ( Zastava 10 ), kome je potreban njegov klon posle par godina .

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Izgleda mocno , zanima me samo crash test posto toliko plastike izgleda mi da onaj koji se nadje u udesu njegove noge ce zavrsiti negde iza stakla prednjeg . Mocno izgleda / lozimo se ko na keca kad je izasao .

goran

pre 15 godina

moj wartburg 1.3,kojeg je moj cale kupio 90god,koji i jos vozim,je imao u standardnoj opremi siber i pojas na zadnjim sedistima,a na puntu je ovo luksuz...smesno.

bojan

pre 14 godina

mislimda je ova prica u sustini smesna! jer se dobija staromodan auto koji je solidan potrosac za skoro iste pare kao novi auti sa mnogo vise opreme i savremenijim skoljkama i motorima! za te pare moze da se uzme sendero, aveo... a za jos malo dodatog novca ili za iste pare kao bolje opremljen model se dodijaju i20, mazda2, ford fiesta... koji imaju mnogo vise opreme a i po kvalitetu ne mogu da se porede sa ovim vec pomalo zastarelim modelom!!!

wlado

pre 15 godina

upravo tako, neki(mnogi) ljudi ni ne gledaju sta dobijaju za pare samo da je jeftino....

auto bez airbaga za suvozaca NIJE AUTO ! to je neki miniminimum da bi mogao da kazes da imas savremen auto...

no pasaran

pre 15 godina

Sigurnosni pojasevi na zadnjoj klupi su dodatna oprema,kakav bedan automobil i jos bednija drzava koja ne moze zakonom regulisati minimum sigurnosne opreme koju treba da poseduje automobil da bi uopste mogao da se pojavi na trzistu.Na zapadu je obavezno vezivanje putnika koji sede pozadi,kod nas valjaju pojaseve pod dodatnu opremu.

Logan+Thalia

pre 14 godina

Ne razumem. Logan je jeftiniji. Thalia za 10000€ nudi daleko više opreme (jes' da je ružan auto, ali je veći nego punto i još novi model). Astra Classic II za 10500 isto tako. Zašto uopšte kupovati Punto? Priznajem da ne znam uslove kredita, valjda je u tome caka, jer inače ni lud ne bih uzeo to za te pare.

Max

pre 15 godina

@Milosh ili ti grga1810, to što ste rekli o saradnji ostatka Evrope sa Italijom je čist paušalni izliv neznanja, i gastarbajterska iskrivljena logika da je Nemac izmislio sve što je dobro. Sama činjenica da je Italija među glavnim igračima u EU i među 10 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja govori suprotno. OK slažem se da je moguće da je svaki FIAT, pa i ovaj Zastavim "krš" od automobila, ali npr. italijanske industrijske mašine za obradu metala su vrlo cenjene i u samom svetskom vrhu, u pojedinim oblastima već decenijama nadmašuju i Nemce i Japance, samo što mi to nikada nismo čuli.
Uostalom ako svi dosadašnji komentatori misle da je posao sa FIAT-om greška neka predlože boljeg partnera koji bi uopšte pristao da makar pogleda tu našu bedu od fabrike! Setimo se kako su Peugeot i Mitsubishi odustali posle prve inspekcije, a možda bi vam se više svideo VAZ ili gosp. Briklin???
Nekim ljudima naprosto ništa ne valja.

AceNS

pre 15 godina

Evo ovako:

1. 70.000km Homokineticki zglob levog prednjeg tocka(original sa zamenom je oko 60E)

2. 80.000km Otisao je servo(elektricni je,zaliven u celicni omot,nema popravke,nov sa ugradnjom je 450E kod Delta auta)

3. 96.000km Centralni board kompjuter(moze da se flashuje za 50E ali garancije nema,nov sa ugradnjom 450E kod Delta auta),bubina (spalio je kompjuter,50E sa ugradnjom)

4. 97.000km ABS senzor prednjeg desnog tocka(120E sa ugradnjom,original)

5. 102.000km sajla kvacila(70E sa ugradnjom,original)

Ukupno: 1200E

Da ne spominjem da je odprilike na 100.000km pocelo da curi ulje oko dihtunga poklopca motora za koje su mi rekli ovlasceni serviseri da tu nema pomoci.Kazu to mu je boljka.Ne samo za benzinske motore nego i za dizele.

Click

pre 15 godina

@BaneJ

Sve si lepo rekao, samo mi smeta jedna stvar.. Da li zaista mislis da Chevrolet Aveo moze biti bolji od Dacie Sandero?! Nema sanse, nikakve.

AceNS

pre 15 godina

Imam ga vec 4 godine i razmisljam da ga brze bolje prodam.Posle predjenih 100.000 km sve pocinje da se kvari.Pola njegove sadasnje vrednosti sam morao da ulozim u njega za kratko vreme!!!

Vozac

pre 15 godina

Ama ko hoce priliku da kupi novo i oslobodi se krsa ovo je dobra stvar.
Druga je stvar sto smo tek zagazili u krizu, ljudi jos nisu svesni sta nam tek dolazi, nece biti para ni za leba...ali o tom potom.

AceNS

pre 15 godina

Voleo bih da navedes sta si sve na autu menjao i potrosio tolike hiljade evra za samo cetiri godine i tako postao vlasnik punta najskupljeg za odrzavanje ikada. Da li si menjao motor? Skoljku? Sva cetiri tocka? Sedista? Airbagove?

car expert

pre 14 godina

Zasto sve gledate tako crno. Za to postoji mnogo razloga a osnovni su:
1. Bogu hvala juga vise nema u proizvodnji. Zamislite samo koliko ce ljudi odahnuti u drzavnim ustanovama i dugim preduzecima, jer nece moci dobiti juga.
2. Ne vidim zasto je punto toliko los. Uopste gledano FIAT nikada nije bio posebno dobar auto, ali kada me neko pita sta je to toliko lose na njemu ne umem da odgovorim. Z10 vozim sluzbeno vec dve godine i nemam neku posebnu zamerku a posebno ako se uzme u obzir da zaista imam mnogo iskustva sa raznim tipovima vozila. Motori su izuzetno "tesni" i pocinju da se optimalno ponasaju tek posle 50000km. Tada se i potrosnja smanjuje za jedan litar! Kod mene sa 7 litara prosecno na 6.Lezanje na putu je zadovoljavajuce na firestone pneumaticima i nema nedefinisanih iznenadjenja a posebno kad se uzme u obzir visoko vesanje.
3.Stari punto ili Z10 ima visoko vesanje koje je izuzetno pogodno i udobno za srpske puteve ivicnjake i po tome samo delimicno moze da pridje dacija.
4.Zaista ne vidim veliki napredak u grande puntu osim u tezini i tromosti. Njegov 1.4 motor je veoma trom i pozamasan je potrosac. Najbolje se pokazao motor iz prethodnog modela 1.2 koji je pojacan na 64ks i veci je potrosac.
Mane su sledece:
1.Steta sto se ne ugradjuje motor 1.2 16v koji bi bio optimalan za mlade.
2.Sa osvajanjem proizvodjnje domacih delova vremenom ce postati krs kao i jugo.
3.Cena je zaista mogla biti jos manja barem za 500 evra.

I na kraju ima mnogo razlicitih automobila ali pametan kupuje NOVO vozilo a trziste je veliko. Ja licno imam novog Renaulta ali mogu reci da ni ovom automobilu nista ne fali. Recimo u poredjenju sa VW polo benzincemovo je auto!

Milos

pre 15 godina

Pa dobro je da imamo i tako nesto u ponudi a da neplacamo carinu, ali ova verzija punta bi morala biti znatno jeftinija. Pored pljacke u opremi, starim modelima svake godine mora da osetno padne cena.

BaneJ

pre 15 godina

@ Click
Ne, ne mislim, pomenuti modeli su nasumično pobrojani i Daciu sandero sam slučajno izostavio. Inače je preporučujem u svakom slučaju kao br. 1 imajući u vidu uloženo/dobijeno za osnovni benzinski model a naročito za dizel verziju. Kada govorimo o opremi u full verziji onda bih se ja najpre odlučio za Hyundai accent 1.4 (nije najlepši) koji za taj novac nudi najviše. Opet da napomenem ovo mislim ja i ne moram da budem u pravu. Inače kada želim da se borim sa seljačinama po ulicama vozim Audi, a kada želim da uživam u vožnji vozim Lanciu sa sjajnim motorom 1.2 8v.

staro a novo

pre 14 godina

Bilo koji auto pa i punto sada se i ne može zamisliti bez airbag-a,serva,abs,klime, el.podizača i toliko toga ili bar nečega od toga . Punto bez serva i sa servom pa to nikako nije isto,a kredit je 100 evra mesečno na 7 godina ili već na koliko, pa to nije malo.+još neki dodatni troškovi. Ni radkapne nema , mogli su bar radi estetike da ih stave a da ne naplate, još malo će naplatiti i vodu za brisače pre nego se auto poveze...A zašto nema dodatne opreme tada košta skoro 9000 a to je mnogo jer za te pare svaki drugi auto je daleko bolji. taj punto je zastareli model , što nisu ponudili grande punto sa istim "pogodnostima" kao za ovog starog, neće jer taj im se po evropi još i prodaje a ovaj NE, ovaj se prodaje samo nama.Možda i nije tako...

Punto=Florida

pre 15 godina

Da se ne ugrađuje oprema za sigurnost putnika, to najbolje govori koliko su nas lagali i mazali kada su pričali o povećanju bezbednosti na našim putevima.
Pa hajde ako i to progutamo - a šta je sa elektronikom na tom Puntu? S obzirom na glad za profitom verujem da će i tu da se "pokažu". Na kraju će verovatno ispasti da ste sa Yugićem bili sigurniji da vas neće ostaviti na putu. Ključ 10, 13 i 17 i komplet jeftine opreme i svaki kvar se brzo otkloni.
Treće - obavezno kasko osiguranje. Ovo je klasični leasing sa malo povoljnijim uslovima kredita, ali će zato taj kasko i odlazak u ovlašten servis da naduvaju cenu tog Punta na bar 10000 evra.
Ćetvrto - ne mogu da verujem koliko se ljudi polakome da veruju u sve što im država ponudi (valjda to rade iz očaja). Nije prošlo ni godinu dana kako su nam obećavali 1000 evra za besplatne akcije i šta sad sa tim? Očigledno je da naš narod jako brzo zaboravlja.
Peto - kako to da se ovlašćeni uvoznik Fiata za Srbiju (Delta auto) u celoj ovoj priči ne buni zbog konkurencije, nego još povrh svega na Sajmu prodaje taj isti Punto napravljen u Zastavi? Koji je tu stvarno njegov interes? A setimo se ko je sve bio zainteresovan za Zastavu i kako se to neslavno završilo (još jedna tema za Insajder).

U kakvoj mi zemlji živimo, kad stalno moramo da se čuvamo da nas ne prevare oni koji bi trebalo da nas štite?

mik

pre 15 godina

Jedini, ali jedini, razlog zasto treba uzeti ovog Punta je sto su krediti "subvencionisani" i sto se za stari auto dobija 1000 evrica, pogotovo ako on vredi znatno manje. Npr. moj cale ima ladu staru 31 godinu, nije bas ni ocuvana, mada je presla tek 100.000 km i odlicno vuce, da bi se prodala kao old tajmer pa je osim prodaje na kilo ova zamena za 1000 eura ok. E sad, da li je bas za tih 1.000 eura ili mozda cak i vise "naduvana" cena ovog Punta to ne znam, znam samo da moj otac trenutno nema alternativu, a godine "lete", stize mu 67., ako moze jos malo da se provoza u nekim boljim kolima (boljim od lade sigurno :) ) onda je to za njega, samo da me ne cuje :), "poslednji voz"! Ostalima preporucujem da se ne zalecu! Bice dogodine mozda bar Grande Punto za iste pare ;)

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Evo ga krach test od Fiat Punta .
Mnogo dobro je izdrzao svaka cast talijani .

http://www.youtube.com/watch?v=MryVnJ_pz64

BaneJ

pre 15 godina

Nije problem u Fiat-u već u kupcima. Fiat može da ponudi i punta od papira i ako se to prodaje znači da je pogođen segment tržišta. U ovom slučaju procena njihovog menadžmenta je da baš ovakav punto treba zemlji Srbiji. To što nema pojaseve pozadi (mada mi Srbi ne volimo da vezujemo ni one napred) je čista bruka, nasloni za glavu na prednjim sedištima u najjeftinijem Z10 su bili fiksirani bez mogućnosti skidanja radi zamene boljim, valjda je i ovde isto a nazad ne postoje što je opet bruka. Izostavljanje delova opreme jeste pravilo štednje ali se to ovde ne vidi na ceni finalnog proizvoda - vidi se na profitu proizvođača. Pošto neće biti felni 14-ica i pneumatika 165/70/14 pretpostavljam da će se ugrađivati 155/80/13 kao na najslabijoj pandi. Pa dobro, to nije loša dimenzija pneumatika, čak su veoma udobni uz zavidan nivo stabilnosti u krivini pri normalnim, zakonom dozvoljenim brzinama. Ova dimenzija se posebno dobro pokazala po kašnjenju u pojavi akvaplaninga, osetno nižoj potrošnji goriva i naravno ceni. Ono što me posebno čudi u razmišljanju ovdašnjih ljudi jeste plaćanje dodatne opreme na low-budget automobilima. Hoću da kažem da se jeftin auto kupuje od strane ljudi sa niskim primanjima i u tom smislu opravdan je punto od 6999 eura ili Dacia logan/sandero od 6990 eura. Doplaćivati za dodatnu opremu i opcije na ovakvim automobilima je besmisleno jer se njihova cena tada opasno približava ceni mnogo boljih automobila (Hyundai accent, Chevrolet aveo, Škoda fabia, Ford fiesta itd.)
Mislim da je i vrapcima na grani poznato da je u pitanju još jedna u nizu prevara. Srbija (mi poreski obveznici) je kupila proizvodnu liniju punta sa licencom za sklapanje istog modela kao Z10 a ubrzo posle toga, preko noći je Fiat postao vlasnik fabrike u Kragujevcu, ukinuo proizvodnju Z10 i sada kao proizvodi punto classic. Zar ne treba ovde neko da ide u zatvor, a sam punto sa svojom nesrećnom opremom može da se prodaje dok bude bilo kupaca koji to žele da plate.

Igor

pre 15 godina

U 21. veku praviti kompromise tipa ima pojas nema pojas je sumanuto. Ljudi poceli da ugradjuju ESP(elektronska kontrola stabilnosti) serijski u B segment(Opel Corsa recimo)a mi da tolerisemo odsustvo naslona za glavu ili airbegova najblaze receno nije primereno.
Da bi ovaj auto bio prihvatljiv treba mu jos barem klima(i to spada pod bezbednosnu opremu), ABS, vazdusni jastuci za sve putnike i naravno famozno sediste za decu. U takvom “top” paketu on kosta bezmalo 10k evra sto je bezobrazno za “pase” model pri dnu hijarrarhije u sopstvenom segmentu. Za taj novac koreanci nude “space shuttle” a ni amerikanci ne kaskaju puno, ustvari svi proizvodjaci B segmenta mogu da ponude vise za te novce(ne zaboravite da je to sa carinom dok je Punto bez iste). Dalje motor koji stize uz pocetni stari Punto je 1.2 benzinac prastare konstrukcije I krajnje anemican zbog cega ima I dobar cug ako se zeli odrzati iole normalan tempo.
Jedina je povoljnost kredit koji subvencira drzava ali je to u isto vreme I krajnje tuzno posto primorava ljude koji ne mogu da plate drugacije da kupe nesto sto inace ne bi-to je iskoriscavanje lose situacije gradjana od strane drzave.

Maxi

pre 14 godina

Danas sam preuzeo Punto Classic Actual 1.2 8V, boja metalik bež. Farbanje je odlicno uradjeno nemam zamerki, limarija takodje sve stoji na svoje mesto i kako treba (ovo pisem zbog nekih komentara da nije dobro uklopljeno), ima pojaseve na zadnjem sedistu. Nema naslone za glavu pozadi, felne su 13"/155 Continental bez radkapni, nema servo ali i ovako ide lako skoro kao i sa servo, akumulator je Magneti Mareli. Motor radi perfektno, kao nov:) , vrata se zatvaraju odlicno-nikakve zamerke i sve dihtuje dobro. Sve u svemu odlican auto, ja sam prezadovoljan. Samo su mogli ostaviti 14" felne sa radkapnom i bilo bi bez zamerke ali i ovako nije lose, felne se bar lako mogu zamenuti. Pozdrav

Maki

pre 15 godina

Ta verzija Punta se u Bosni prodaje sa standardnom opremom koja sadrzi klimu, ABS, dva jastuka, CD radio i, sramota me reci, zadnjim pojasevima x 3. Kosta isto koliko vas srednji nivo opreme sa klimom, a to vam je ko domaca proizvodnja. Stvarno love budale. Medjutim, ni kod nas nije bilo bolje. Domace Skode, koje su se prodavale kao po povlastenoj cijeni, bile su jeftinije u Hrvatskoj.

pedja.rs

pre 15 godina

Нису нама криви Италијани, они нормално гледају да што више зараде, већ наши домаћи лопови и лажови који обмањују српску сиротињу. Сада испада да они који су се међу првима пријавили су за исти новац добили више. Треба питати министра Динкића да ли сада, после черупања опреме, то више није исти punto/zastava10 који је толико обећаван и хваљен и да ли основна верзија у ствари сада вреди отприлике 7999. Иста фора као код чаше киселог млека и других производа, цена и паковање је остало исто али је смањен садржај. О чему се овде ради, поново нека превара.

Vlada

pre 15 godina

Hmm, pa nesto mi se ovde ne uklapa, pozdravljam ja domacu proizvodju - ali od 7000 eur domaca proizvodja 700 tj. samo sklapanje i oko 1000 PDV-a ako se ne varam...
7000eur (bez zamene) moze da bude opravdano jedino u sklopu nekog povoljnog kredita, jer sa obzirom na opremu, tj nedostatak iste cena stvarno nije nista posebno, narocito kada uzmemo u obzir da tu nema carine?! Pa kada bi odbili carinu od Fabije i Fieste dosli bi do slicne cene...
Znam ja da vecina ne vezuje pojaseve ni napred, ali recimo ja imam bebu i kupio sam sediste i nezamislivo mi je da nemam pojas barem da vezem to sediste. Posto naravno nama ABS-a, vazdusnog jastuka za suvozaca i sl. cela prica o povecanju bezbednosti sa uvodjenjem Punta prilicno smrdi...

stara kuka

pre 14 godina

Za preko 40 godina vožnje uz pristojnu kilometražu brojanu stotinama hiljada, živeći u centru Beograda, uz parkiranje u Žutoj zoni, bez ijedne ogrebotine ni sebi ni drugima, dao bih svoj skromni komentar. Nisam od onih koji svaki čas menjaju automobil, dakle pažljivo ga biram i koristim. Punto mi je četvrti auto (ne usuđujem se da izračunam prosek). Svi dosadašnji automobili su bili skromni, ali su služili dugo i verno. Nikad ne vozim pod uticajem alkohola, nikad kad sam umoran i nikad prebrzo (ni kad sam bio mlad, ni sada). Dakle za nas koji smo takvi, sigurno nisu brze ale i moćne mašine, jer, ruku na srce takvi automobili i nemaju baš gde, kod nas, da se voze. Pažljivo sam sve izanalizirao i odlučio se za Punto dynamic sa ugrađenim plinom a uz zamenu za 19 godina stari potpuno ispravni ali bezvredni Moskvič, dakle za oko 8000€. Sada kad su mi deca "odletela" svojim putem, ovaj auto me u potpunosti i temperamentom i ekonomičnošću zadovoljava. Dakle, uveravam vas da ne postoje najbolji automobili nego oni koji vam odgovaraju, po raznim kriterijumima, ili ne! Ako ne želite da se hvalite da ste Niki Lauda ili Šumaher ako prethodnu ličnost ne poznajete, ako vam je veoma važno da je auto pouzdan, bezbedan, udoban i ako vam odgovara po temperamentu i veličini, mogu mirne duše da vam preporučim Punto Classic u opremi koja vam odgovara i sa pogonom na TNG. Po današnjim uslovima dizel se ne isplati.
Što se tiče opreme o kojoj je u gornjim komentarima bilo dosta reči, stvari stoje ovako:
Oprema Dynamic podrazumeva servo volan, dva air beg-a, centralno zaključavanje, pripremu za radio sa 6 zvučnika i antenom, putni kompjuter, POJASEVE POZADI, prozore "na struju", volan i vozačevo sedište podesivo po visini, obrtomer, putni kompjuter,metalik boju, podešavanje farova po visini iz kabine, podešavanje visine prednjih pojaseva, otvaranje prtljažnika iz vozila (može i ključem), gašenje svetla kabine sa zadrškom, kodirani ključ sa blokadom motora, sistem za prevenciju požara, branike u boji karoserije, točkove od 14", gašenje svetla kabine sa zadrškom, lepe ratkapne itd. Nešto od ovoga mi je bilo vrlo bitno (air begovi, pojasevi, odlični farovi stabilnost, čvrstina trapa i iznenađujuća prostranost i nosivost...) a nešto baš i ne ( ali je ipak lepo imati el. podizače stakla, centralnu bravu, podešavanje farova...) a ponešto mi baš nedostaje ( deljiva zadnja klupa zbog kolica za unuke, nasloni za glavu pozadi, klima, koju možete dokupiti, koji konjić više...). No svako se mora usaglasiti sa svojim mogućnostima. Garancija za auto i za TNG uređaj je 2god. a za boju npr. 8god.
Ako, međutim, želite da stignete na more u ludo rekordnom vremenu, ne marite za potrošnju, uživate da vas tako mlade i lepe gledaju dok jezdite gradom u ogromnoj limuzini, ne žalite novac za delove i održavanje, ne bojite se krađe, maštate o tome da impresionirate devojke i komšiluk, dakle ako auto doživljavate kao deo sebe a ne korisnu spravicu za razuman prevoz od tačke A do tačke B onda nemojte kupiti Punto nego nešto veliko, polovno i skupo. Svako ima pravo da izabere šta mu se dopada.
Posle pet, pa ponovo posle deset godina eksploatacije javiću se ponovo, ako Bod da, a onaj koji je kupio polovnu Alfu za te pare odavno će je zaboraviti i možda sedeti u nekom novom modelu Puntove klase budućnosti.
Vozite se dugo i bezbedno, to vam želi Stara Kuka

xenon

pre 15 godina

Domaca zastava 10 je imala i branike u boji vozila u ceni od 7200 eura.Dali punto 188 nema dual servo ili ima obican servo ili nema uopste servo.

Marko

pre 15 godina

a little bit of history

1. Zastava kupila opremu za sklapanje punta, uvozi delove, a Vlada dozvolila da se prodaje pod imenom Z10 prva serija koja je sklopljena u Italiji i uvezen bez carine

2. Vlada sa Fijatom potpisala ugovor o formiranju zajednickog preduzeca blah blah med i mleko, samo Vladu niko nije obavestio da je kriza i da je dil iz snova tesko ostvariv, Fijat odustao od investicije bar na neko vreme (min 2 godine) lokalni politicari mastali o aeroromu i ko zna cemu a stalno koristili izgovor znate talijani tako traze

3. dream deal uzdrmao Vladu, pa su dogovorili sa Fijatom da kupe licencu da prodaju pod imenom Fijat, isto ono pod tackom 1 samo malo ulepsano, naravno spin doktori lepo spinuju ovo i ljudi nasedaju od 200,000 vozila godisnje spali smo na 10,000 od prici o aerodromu u KG, wirellessu za ceo grad, spali smo na pricu o vodi koja iskljucena a o ozbiljnosti kompanije govori da izjave za javnost o stanju u kompaniji daju sindikalni radnici umesto PRa

Milan

pre 15 godina

Bitno je to sto ovdasnji spin doktori na celu sa Dinkicem dizu hype tj. lazu narod kako dobijaju neki posebno povoljan deal, a u stvari, prodaju im stari model za pare za koje Fiat u Evropi prodaje novi Grande Punto.
Ovaj stari model za ove pare mogu samo nama da uvale.
Drugim recima - prave nas budalama.
Eto to je problem.

Neko

pre 15 godina

Meni su ponudili isti paket opreme za koji sam se prijavio tj onaj kao na Z10 a ovaj Fiat-ov ce biti kao za ove sto ce tek da se prijave tj ima i pojasevi i ostalo.Da mi ponude sad ovaj nizi paket koji se vrti po netu za iste pare verovatno bih odustao

Velibor

pre 15 godina

Pozdrav svima! Kao prvo, vlasnik sam Z10 kupljene pre skoro tri godine (kad su skoro svi bežali od tog automobila, kakva ironija) pa samim tim mislim da imam pravo na par, trudiću se, objektivnih komentara. Naime, auto koji sam kupio sklopljen je u Italiji jer tada pogon u KG još nije bio osposobljen ni za stavljanje amblema na masku a kamoli nešto više. To samo po sebi ne znači da je auto kvalitetniji od sadašnjih "Classic" koji se sklapaju kod nas. Zapravo finalna obrada je osrednja a za pojmove Fiat čak i dobra. Kvarova za tri godine je imao 0 (nula) i zaista ama baš sve funkcioniše kako treba posle 34 meseca i 39000 pređenih km. U principu to i nije neko dostignuće za XXI vek ali dobro... Da se ne bih udaljavao od teme reći ću da sam pre 34 meseca auto platio 8451 Euro (sa PDV-om) Od opreme ima: metalik boju, dva air-bag-a, klimu, predispoziciju za radio, city servo, elektropodizače i zadnju deljivu klupu. Obratite pažnju (sve ovo stoji u specifikaciji), sad sledi glavna stvar: auto (naravno) ima zadnje pojaseve i naslone za glavu. Normalno, to i ne spada u dodatnu opremu... Toliko o tome gde živimo, kako se ponašaju prema nama i šta je država učinila da nas zaštiti (na planu bezbednosti). Znači tih 19000 ljudi koji sad kupuju Punto Classic npr. neće moći da voze bebu nazad jer to između ostalog neće biti moguće kad na snagu stupi novi Zakon o saobraćaju. Kakva ironija! No, eto još i da dodam da bih auto preporučio svakom, odličan odnos kvalitet-cena.

Vladimir

pre 14 godina

Vozim Punto MJ dizel iz 2004. Kad sam ga uzeo, pre tri godine, već je imao 150.000 km vožnje po Italiji iza sebe. Za ove tri godine osim redovnog servisiranja, tj. ulja i filtera, nikakvih drugih troškova nisam imao. Upravo obrće 175.000 km na satu i sve radi kako treba. Jedan od gornjih komentara je bio dobar: ne doplaćuje se za puno dodatne opreme kod jeftinih automobila, to se ne isplati. Jeste da je pojaseve na zadnjim sedištima imao i Ford Taunus iz 1980. godine, ali skoro svi se hvataju za zadnje pojaseve na papiru, a kad sednu u kola niko.

mare

pre 14 godina

heh.. pominjete 10.000e u kontekstu auta od 6.000
ni ja nisam bio svestan koliko je to evra razlike... to je nekoliko godina krvave stednje...

Vladimir.

pre 14 godina

Ja sam svoj punto 1.2. preuzeo pre par dana. izabrao sam,po meni najlepsu boju za taj auto, bordo metalik. elem, lepo ide,zadovoljan sam.
Malo mi je bilo cudno sto se onako ljulja na 80 km na sat,al sad sam se navikao. iace,uzeo sam paket opreme dinamik,sa klimom. Boze,Boze,koliko modernije izgleda sa onim divnim ratkapnama i maskom hladnjaka,za razliku od z 10.
Zamerke... nema rukohvate pozadi (!), a dzaba mi to sto se volan moze spustiti po visini,kad mi udara o koleno.

U principu, stvarno ok autic! :)

Mladen Popovic

pre 14 godina

Ja sam takodje juce preuzeo Punto Classic boja bez metalik...Verzija je sa klimom,8599 + doplata za maglenke,pojaseve pozadi i zadnje naslone za glavu jos 150e, znaci sve ukupno 8749 (ovo inace nema koliko ja znam u standardnoj ponudi ali su nam ponudili ovaj model posto bi za nas naruceni morali nesto duze da cekamo). Sto se tice Delta Auta sve pohvale sa njih..auto je narucen negde oko 20.aprila i vec je juce sve zavrseno. Ako se kupuje kod njih placa se jos i 4000dinara za transport automobila iz Kragujevca do Beograda.Ovo cisto da znate posto se nigde ne spominje. Sto se tice samog auta, za sada nemam nikakvih zamerki...sve je ok...videcemo dalje kako ce da se ponasa...E da iako na maski,gepeku i volanu stoji znak Fiat...na plocici karoserije stoji Zastava (ako ovo nekoga interesuje, ali meni je zapalo za oci)...Auto je za tacno 200km potorsio oko 13-14l goriva sa prosecnom brzinom oko 120-130km/h i upaljenom klimom (voznja mahom auto-put)...Ja sam zadovoljan, mozda i vise nego sto sam ocekivao i srecno svim buducim vlasnicima

ristic vladimir

pre 14 godina

koliko samo takvih punta ide nasim putevima a u svetu ih je napravljeno preko 6000000.Neznam kakve su to racunice ,daa za te pare moze da se kupi mnogo bolji auto, samo problem je sto evo npr. ja nemam 9000eur u kesu a za 90 eura mesecno dobicu solidan auto,a za sve pre navedene modele na kraju bi po okoncanju otplate dao bar11000 ili 12000eura.Problem su male plate tj.sve u skladu sa svojim mogucnostima.pozdrav svima.

Lale

pre 14 godina

Preuzeo sam novi Punto Classic i sasvim sam zadovoljan autom (mada mi ni prohtevi nisu nesto veliki). Jedino sto me izbezumilo je da sta god stavim za zastitu osim alarma koji oni ugradjuju i Lavlje kandze gubim garanciju na auto. Dakle osudjen sam na njihov preskup a los alarm i na bukagiju koja upropascava i volan i komandnu tablu i koja je jednostavno totalno nekomforna. Ne sme nista ali bas nista drugo da se ugradi. Ima li neko neko predlog sta ciniti posto mi se stvarno ne vuce bukagija od 10 kg po kolima. Pozdrav.

Viktor

pre 14 godina

Nema ovo i nema ono. Yugo nema ništa pa se kupovao kao blesav, nivo izrade jadan svi smo ponekad vozili po nekog yuga. Jedini iole pristojni primerci su bili oni za američko tržište.
Ali ajde da vidimo šta punto nudi a šta ne. 6999 evra cena za auto 4 klase bolji od yuga(ako ne i više). cena na kredit je 84-85 e ako se dobro sećam. Moguće ga je kupiti za 5 ili 7 godina i ukupno za kamatu preko cene se daje oko 1100 e., Plata mora da vam bude oko 300 e što je trenutno ispod republičkog proseka. Sa većim nivoomopreme košta svega 12 e više mesečno ili 1000 e na celokupnu sumu.
A verzija skuplja za 100e e i nije toliko loša u odnosu na klot classic.
Znači sa zamenom će vas taj auto na kraju koštati oko 8200 e. Kasko nije potreban(zavisi od banke neke i traže kasko) i gledano po specifikaciji dynamic troši prosečno oko 1 litar manje goriva od actual modela(znači ako vozite auto na 100.000 kilometara ćete vratiti tih 1000 e koje ste više platili a to će verovatno biti za tih 7 godina. Kamata je fiksna 4.5 % na godišnjem nivou. Takodje ono jednokratno u banci košta oko 30 e.
Ajde sad da pogledamo šta ide kad kupuješ sendero ili sl.
Cena je veća i oko 10000 je.
Najniža kamata je oko 14% a najviša oko 22% u zavisnosti od banke u kojoj uzimate auto.
Najbolja stvar je što kamata nije fiksna ni u jednoj banci.
Često je minimalni iznos kredita 10.000 e. Naknada je od 1-4% od odobrenog kredita što je 100-400 e.
Ali ajde da napišem kod jedne do skora naše banke kako to zvuči.
10000 e kredita
učešće 3000 e(30% minimum kod svih banaka) Postoji opcija bez učešća ali su kamate preko 25%
naknada 100 e
rata mesečno 162.93 e
ukupno za kamatu na 5 godina 2775.69 e
sistemi osigurtanja su žiranti, i zalog na vozilo za svo vreme otplate(kasko se podrazumeva)
Kasko za puno je oko 300 e.
Naravno za dačiju i sl nema staro za novo znači i stari auto vam ostane i još novi.

Zastava deset ili punto sa cenom od 7999(dynamic) je sa zamenom jeftiniji za 1000 e znači košta 6999, njegova rata je 96.98 e ili na 7 godina to dodje 8146.32 e
ukupna rata je 1147.32 e i to bez promenjive kamatne stope.

Nije punto nešto posebno i sve ali ko ima da kupi bolje on ni ne razmišlja o puntu već o boljem.
Ja vozim auto 1981 godište koji ima i šiber i centralnu bravu i podizače i sva 4 pojasa i naslon za ruke na zadnjoj klupi i servo ali ne mogu da ga prodam ni za 500 e. U staro za novo ću dobiti 1000 e za njega i sledećih 7 godina ću izdvajati 97 e za ratu kredita za punta a toliko mogu da odvojim od plate. 160 e i da hoću ne mogu jer nemam tako veliku platu. Da i meni smeta što je z10 imala za iste pare više opreme od actual modela ali to je bila zastava ovo je fiat, i oni gledaju kako da zarade i kako da vrate deo uloženog u zastavu. Svidjalo se to nama ili ne tako je svuda u svetu ne samo u Srbiji.

Ako neko od vas može da mi ponudi povoljnije nov auto za 100 e mesečno bez učešća, žiranata, kasko osiguranja i plate od 500+ e rado ću ga saslušati. U suprotnom nemojte da pričate kako je loše i kako može i bolje. Da imam 7000 na gomili i ja bih znao šta bih kupio ima brdo automobila 5 puta boljih od punta starih do 4 godine za te pare. Ali ja te pare nemam.

zoran

pre 14 godina

prijavio se za punto [st. za novo] sad mi javljaju da vise ne proizvode punto classic,zastava promet kragujevac izvor. dali je istina?