Automobili

Nedelja, 10.10.2010.

16:10

Za Ferrari 106 godišnjih plata

Kako sa prosečnom platom od samo 32.000 dinara kupiti najnoviji model Ferrarija? Zaposlenom Srbinu treba 106 godina rada da otplati „crvenog lepotana“.

Izvor: B92

Default images

Na salonu automobila, koji do 17. oktobra traje u Parizu, šepuri se jedan lepotan koga baš briga za potrošnju benzina i „štetnu emisiju CO2“.

Čudo na četiri točka, iz Maranela, prelepi Ferrari sa oznakom „SA aperta“ (SA - u znak sećanja na dizajnera Pininfarinu, a „aperta“ na italijanskom znači „otvoreno“), košta 400.000 evra.

Pod pretpostavkom da prosečni Srbin ne mari mnogo za „efekat staklene bašte“, pa se odluči da pazari baš jarkocrveni Ferrari, izračunali smo da bi mu, sa prosečnom platom od 313 evra, za to bilo potrebno 1.277,95 meseci ili više od 106 godina rada i odricanja (bukvalno) od svega drugog.

Naravno, ako izdvaja celu platu i živi od vazduha.

Pa, ako rešite da „štekujete“ platu u dogovoru sa narednom generacijom ili dve potomaka, ne dajte da vas pokoleba činjenica da smo nešto zaboravili prilikom prethodne računice. Naime, na cenu od 400.000 evra treba dodati carinu od 10 odsto i PDV od 18 procenata.

Ferrari možete kupiti i na kredit. Pozvali smo jednu našu banku i rekli šta nas zanima. "Nema problema. Potrebno je da uplatite učešće od 10 odsto, da vam plata iznosi najmanje polovinu rate i da prenesete tekući račun u našu banku. Kamata je fiksna, baš kao i rata", obradova nas devojka iz informacionog centra ugledne banke.

Dakle, uz učešće od 40.000 evra (opet zaboravismo carinu i PDV) i kamatu od 12,5 odsto na godišnjem nivou, rata u naredna 84 meseca bila bi 6.539,32 evra (da ne zaboravimo - potrebna vam je plata od 13.078,64 evra).

S obzirom na to da bankari traže i kasko osiguranje, a naplaćuju i velike troškove obrade kreditnog zahteva, bolje je pazariti Ferrari za keš.

Jedini problem u celoj računici može biti poslednja vest iz Pariza - celokupna proizvodnja (80 komada) ovog Ferrarija prodata je!

Izvor-NovostiOnline

Rasprodata Ferrari SA Aperta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: