BMW 5 Gran Turismo

Iako će tržišni debi BMW-ovog modela potpuno nove koncepcije, uslediti mesec dana ranije nego što je prethodno najavljeno u martu, već sada su poznati svi detalji o serijskoj verziji. Ona će javnosti biti predstavljena na sajmu automobila u Frankfurtu koji se održava u septembru 2009. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2009.

10:22

Default images

U razvojnoj fazi ovog automobila korišćen je termin “progressive activity sedan”, zato što BMW-ov Series 5 GT nije mogao biti svrstan ni u jednu postojeću kategoriju vozila.

BMW-ov GT serije 5 donosi fleksibilnost koja nedostaje klasičnom sedanu, ali i primamljiviju formu u odnosu na klasičnog karavana.

Podseća na elegantniju, manje agresivnu, sniženu verziju krosovera X6, u odnosu na kojeg je ekološki podobniji. To je ostvareno kroz manju masu (1.940 – 2.060 kg) i niz BMW-ovih inovacija pod zajedničkim imenom Efficient Dynamics. Reč je o inovacijama kao što su konverzija energije kočenja u struju, aktivna aerodinamika, pneumatici sa niskim indeksom otpora kotrljanja, inteligentno upravljanje potrošnjom energije, kao i laka konstrukcija karoserije.
D: 4.998 mm, Š: 1.901 mm, V: 1.559 mm, M-O: 3.070 mm
Dizajn je prekombinovan iz modela serije 5 Touring i X6. Pažnju privlače vrata bez okvira, nalik na ona kod kupea i kabrioleta, široka peta vrata koja se otvaraju na dva načina, prozor u obliku slova D koji sledi iza zadnjih vrata, dvodelni panoramski krov koji je preuzet iz X serije, dvostruki dupli završeci izduvnog sistema skriveni iza trapezoidnih hromiranih okvira, farovi sa bi-xenon svetlima, 18-inčni naplaci od lake legure...
Ispred vozača debituje jedan veliki LCD u obliku klasične instrument table sa 4 analogna instrumenta u BMW stilu. Osim na ekranu, informacije se prikazuju i na vetrobranskom staklu u duhu HUD-a na borbenom mlaznom avionu.

U duhu Gran Turismo automobila, 5 GT donosi luksuzan i udoban lični prostor za vozača i putnike. Pri ulasku 5 GT vozač ne mora da se “penje” preko praga, ali ni da izvodi gimnastiku pri sedanju, jer se na 574 mm od podloge u ovom automobilu sedi na višoj poziciji u odnosu na sedana i karavana serije 5, a niže u odnosu na krosover X6.



Zahvalna pozicija sedenja koja je u rangu MPV-ova, obezbeđuje mnogo veću preglednost tokom vožnje, a zahvaljujući velikom panoramskom krovu, izražen je osećaj uključenosti u dešavanja izvan kabine, naravno samo onda kada to putnici žele.
Budući da je u imenu nosi definiciju Gran Tourismo, prostor za putnike pozadi je naročito udoban i prilagođen dugim putovanjima. Pozadi se sedi u udobnim, odvojenim foteljama koje su montirane na šinama, baš kao i prednja sedišta. Prostor za noge putnika na zadnjem paru fotelja je veći nego kod limuzine serije 7. Uz to, fotelje pozadi se mogu pomeriti napred da bi se naslon oborio u komforan, polu ležeći položaj.
Putnički prostor od prtljažnog deli sklopiva pregrada, a zahvaljujući njoj i opadajućoj liniji krova, putnici pozadi nemaju osećaj da sede u prtljažniku, kao kod karavana (tj. BMW serije 5 Touring). Pa ipak, za prtljag je ostavljeno više nego dovoljno prostora koji se može i povećati pomeranjem i sklapanjem zadnjih fotelja i spuštanjem pregrade.

Pristup prtljažniku olakšan je petim vratima sa dvostrukim mehanizmom otvaranja, tako da mogu da funkcionišu i kao klasičan poklopac prtljažnika kod sedana.
Uz proseènu potrošnju od 6,5 l, dizelaš-automatik sa punim rezervoarom prelazi 1077 km.
Motorizacija je poznata iz serije 5 i 3, ali svedena na dva benzinska i jedan dizel motor. Od benzinaca u ponudi su poznati i nagrađivani 3-litarski motor iz modela 335i (od 225 kW i 400 Nm) i twin-turbo V8 motor zapremine 4,4 litra koji razvija 300 kW i 600 Nm.

Potonji će se ugrađivati u 550i GT i pokretati ga iz mesta do brzine od 100 km/h za samo 5,5 sekundi i to sa automatskom, 8-stepenom transmisijom koja je standardna za 5 GT. Čast turbo dizelaša brani legendarni redni šestak zapremine 3 litra što razvija 180 kW i 540 Nm. Dizelaš je najekološkiji sa 173 g CO2 po pređenom kilometru, kombinovanom potrošnjom od 6,5 l/100 km i samo 8,1 l/100 km u gradu.
GT karoserija je u proseku 60 kg teža od karavnske verzije serije 5. Zanimljivo je to da je sa dizelašem pod haubom 5 GT čak 100 kg lakši od snažnijeg benzinca, a samo 20 kg teži od slabijeg benzinca. Potrošnja najsnažnijeg modela iznosi 11,2 l/100 km uz emisiju od 263 g/km, što je u skladu sa Euro 5 standardima.

Osnovni model 530i GT koštaće u Nemačkoj od 55.200€, dizelaš 530d će u startu biti 2.500€ skuplji, a vrhunski motorizovan 550i GT koštaće 75.300€ evra, ne samo zbog motora, već i zbog ostalog luksuza koji pruža.

Piše: Nikola Stojanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: