Automobili

Četvrtak, 12.01.2017.

12:51

Zaboravljeni koncept: Električni BMW iz 1972. / FOTO

BMW danas može da se pohvali savremenim električnim modelom i3 ili sportskim Plug-in hibridom i8, ali malo je poznato da je još pre 45 godina nemački proizvođač napravio funkcionalan električni automobil koji je debitovao na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

Izvor: B92

Zaboravljeni koncept: Električni BMW iz 1972. / FOTO

Preteča današnjih BMW-ovih električnih i Plug-in hibridnih automobila je model 1602e.

Ovo vozilo je bilo zasnovano na standardnom BMW-u 1602. Međutim, kada bi se podigla hauba električne verzije, umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem ukazao bi se prizor 12 Vartinih akumulatora od 12 V, ukupnog kapaciteta 12,6 kWh i mase 350 kg.
Akumulatori su električnom energijom napajali pogonski elektromotor firme Bosch, koji je bio u stanju da isporuči maksimalnih 44 ks (32 kW). Elektromotor je pokretao zadnje točkove, a automobil je mogao da razvije 100 km/h i da ubrza od 0 do 50 km/h za 8 sekundi.
BMW je napravio dva primerka modela 1602e, koji su promovisani tokom Olimpijskih igara u Minhenu, 1972. godine.

Vozila su u realnim uslovima saobraćaja mogla da pređu 30-ak km pre nego što se akumulatori isprazne, mada je BMW tvrdio da je maksimalna autonomija 61 km, ali pod uslovom da se automobil kreće konstantnom brzinom od 50 km/h.
BMW 1602e imao je i neku verziju ranog sistema regenerativnog kočenja, pa je deo energije kočenja mogao da se pretvori u električnu energiju i uskladišti u akumulatorima.

S obzirom da je koncept imao skroman radijus kretanja, nemački proizvođač je procenio da serijska verzija nije izvodljiva i odustao od daljeg razvoja električnog automobila. Ovoj vrsti pogona vratiće se tek nekoliko decenija kasnije, da bi danas sa uspehom proizvodio jedan čisto električni model (i3) i nekoliko Plug-in hibridnih automobila.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: