"CEFTA nije ispunila očekivanja"

Sporazum CEFTA o slobodnoj trgovini nije ispunio očekivanja jer svaka zemlja i dalje štiti svoje proizvode, kažu privrednici.

Region

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

15:49

Default images

Predsednik Upravnog odbora preduzeća "Droga Kolinska" Slobodan Vučićević kaže da je akcizna politika svih zemalja CEFTA veoma stroga i da otežava slobodan protok robe, što je bila osnovna ideja sporazuma.

Tako se na sladoled iz Srbije u Hrvatskoj plaća carina od 25 odsto, što je u potpunoj suprotnosti sa sporazumom CEFTA, ukazao je on i naveo primer "Droga Kolinske", čija fabrika Argeta u BIH ima velikih problema da uveze sirovine, iako je reč o fabrici koja ima šanse da bude najbolji izvoznik iz BIH.

Vučićević je dodao da u trgovini važi pravilo da je najbolje sarađivati sa komšijama, pa je tako i "Droga" veoma vezana za područje CEFTA, gde ostvaruje 250 miliona evra prometa, od ukupno 350 miliona evra. On je dodao da se otvaranje tržišta pokazalo korisnim za Srbiju, jer je već prošlog meseca prvi put ostvaren suficit u razmeni sa Slovenijom.

Finansijska direktorka preduzeća "13. jul Plantaže" iz Podgorice Verica Maraš je navela da se to preduzeće suočava sa barijerama u plasmanu vina na tržištu CEFTA jer za njega nije definisana bescarainska trgovina. Tako za izvoz u Hrvatsku postoji kvota od 200 hiljada litara godišnje, dok Albanija uopšte ne dopušta bescarinski izvoz, kazala je ona.

Generalni direkor "Delta Maksija" Dragan Filipović naveo je da se u svih sedam zemalja članica CEFTA politika stavlja ispred ekonomije i da svaka zemlja vuče na svoju stranu i predložio da se formira jedinstveno telo za upravljanje CEFTA kako ona ne bi ostala "mrtvo slovo na papiru".

Tehnički direktor "Vitinke" iz Republike Srpske Gvozdimir Joksić istakao je da bi među zemljama CEFTA trebalo usaglasiti način ispitivanja bezbednosti proizvoda, jer se prilikom izvoza i uvoza gubi i mnogo vremena i novca na mnogobrojna ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: