Promo

06.03.2024.

15:39

Patrijarh Porfirije održao predavanje u Studentskom domu "Karaburma"

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije održao je duhovno predavanje govoreći studentima o izazovima sa kojima se srpski narod suočio

Izvor: B92

Patrijarh Porfirije održao predavanje u Studentskom domu "Karaburma"
Strahinja Ristić

Podeli:

"Ja sam došao da vas ohrabrim u svim vašim čestitim nastojanjima, u vašim pravim izborima. Da čujem šta je ono što vi očekujete i od crkve i od mene lično. Šta je to što smo činili i činimo, ali još uvek ne dovoljno dobro", istakao je Patrijarh Porfirije.

On je poručio da je čovek pre svega religiozno biće, a da o značaju vere za čoveka govori i anegdota vezana za velikog naučnika Alberta Ajnštajna, koji je upitan o smislu života svom prijatelju poručio da nauka nema odgovor na to pitanje i da bi to trebalo tražiti u religiji.

"Ako se ne pitamo o smislu života, onda uopšte ne vredi živeti. Dakle, ako ne postavljamo sebi to pitanje koje spada u oblast religije, nema smisla živeti život. Drugim rečima, bez pitanja, koja spadaju u oblast religije i pitanja Boga – život nema smisao. To je pitanje vere. To pitanje ne možemo dobiti iz oblasti pozitivnih nauka, koje su neophodne“, rekao je Patrijarh.

Direktor Ustanove Studentski centar „Beograd“ Goran Minić zahvalio je Patrijarhu srpskom što se po treći put odazvao pozivu studenata da im se obrati.

„Više puta sam se obraćao sa ove govornice, ali nikada sala nije bila ovako puna. U teškim trenucima sa kojima se sretao srpski narod kroz vekove, srpska crkva je u većini situacija imala ključnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta i u borbi za opstanak naše države. Sa verom u Hrista, bez straha od ovozemaljske smrti, srpski narod je vodio različite ratove i borbe za svoju državu i ognjišta. Danas su ti ratovi malo drugačiji, možda su neprijatelji pritajeniji, ali ono što nas drži na pravom putu to je vera i od toga ne smemo odustati“, rekao je Minić.

On je dodao da je Patrijarh treći put za kratko vreme prihvatio poziv studenata i posetio studentske domove i učestvovao u razgovoru sa studentima.
Predavanju je prisustvovalo više stotina studenata, koji su po završetku događaja večerali sa Patrijarhom u studentskoj menzi, gde su imali i priliku da mu se lično obrate i razgovaraju sa njim licem u lice.

Prošle godine, Patrijarh je razgovarao sa studentima u Studentskom gradu u dva navrata, govoreći o izazovima na putu ka istinskoj ljubavi i slobodi, kao i putokazima na tom putu koji su danas potrebni svima, a naročito mladim ljudima.

Podeli:

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: