Promo

05.04.2024.

11:23

Besplatni pregledi trbušne aorte: Aneurizma ne boli, ali odnosi živote

Mobilni kamion biće parkiran na platou ispred GO Zvezdara u nedelju od 9 do 14 časova

Izvor: B92

Besplatni pregledi trbušne aorte: Aneurizma ne boli, ali odnosi živote
PROMO

Podeli:

Aorta nije samo na srcu, a za pregled trbušne potrebno je samo tri minuta! Tačnije da izdvojite 180 sekundi i u nedelju, kada se širom sveta obeležava Svetski dan zdravlja, besplatno se pregledate. Fondacija Mozzart u saradnji sa GO Zvezdara, na platou ispred ove lokalne samouprave, organizuje besplatne preglede trbušne aorte u nedelju, od 9 do 14 časova.

U kamionu, preuređenom za snimanje krvnih sudova u stomaku, koji će biti parkiran na platou ispred GO Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra 77, nalaziće se ultrazvučni aparat za pregled trbušne aorte, koji je Fondacija Mozzart donirala Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Preglede će obavljati tim lekara UKC Srbije i pružati informacije o rezultatu i daljoj prognozi shodno dobijenom nalazu.

Pregled se preporučuje svima koji imaju 50 godina bez obzira na pol, a pogotovo muškarcima starijim od 65 godina, zatim osobama starijim od 55 godina kod kojih neko od krvnih srodnika imao ili ima aneurizmu i osobama koje imaju aneurizmu butne aorte.

Otkrivanje aneurizme, odnosno proširenja krvnog suda, trbušne aorte je moguće brzim i bezbolnim ultrazvučnim pregledom. Jedini lek za aneurizmu je operacija kod koje je rizik 1 do 5 odsto ukoliko se otkrije i operiše na vreme. Pucanje aneurizme se naziva ruptura i ukoliko se aneurizma ne operiše, 80 odsto pacijenata sa rupturom umire. To je jedan od 15 najčešćih uzroka smrti kod nas i u svetu.

U Srbiji se trenutno svaki četvrti bolesnik operiše kao hitan slučaj zbog rupture aneurizme trbušne aorte. Lekari poručuju da to što nas ništa ne boli i nije bezbedno, jer se aneurizma uglavnom manifestuje bez simptoma.

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: