Nauka 5

30.03.2024.

9:46

Lender SLIM preživeo -130 stepeni i poslao fotografiju sa Meseca FOTO

Lender SLIM, koji predstavlja prvu uspešnu japansku lunarnu misiju ove vrste, preživeo je drugu dugu i hladnu noć na Mesecu.

Izvor: b92/klix

Lender SLIM preživeo -130 stepeni i poslao fotografiju sa Meseca FOTO
Elena11/Shutterstock

Podeli:

Kontrola misije je saopštila dobre vesti putem društvene mreže X te je objavila i novu fotografiju koju je snimila navigacijska kamera lendera.

Lender SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) lansiran je u septembru prošle godine, a na Mesec je sleteo 19. januara. Japan je tako postao tek peta država koja je uspešno obavila meko sletanje na lunarnu površinu. Ranije je to pošlo za rukom nekadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kini i Indiji.

SLIM, koji koristi solarnu energiju, imao je neugodno sletanje "na nos", zbog čega nije bio najbolje okrenut za prikupljanje te energije. Sonda teška 200 kg je "utihnula" nedugo nakon toga, no 28. januara se probudila i počela da skuplja podatke.

Tim je lender prebacio u hibernacijski mod nekoliko dana kasnije uoči lunarne noći koja traje dve sedmice, a tokom ovog perioda temperatura pada na minus 130 stepeni.

SLIM je već ostvario svoje primarne ciljeve, precizno je sleteo i ispustio dva mala rovera te je prikupljao različite naučne podatke, no ipak se nije očekivalo da će preživeti lunarnu noć. Međutim, sonda je iznenadila sve te se probudila krajem prošlog meseca, a sada je "otvorila oči" i nakon druge solarne noći. Ipak, ekstremni uslovi uzimaju svoj danak.

"Prema prikupljenim podacima, neki senzori za temperaturu i nekorišćene baterijske ćelije počinju se da se kvare, no većina funkcija koja je preživela prvu lunarnu noć i dalje radi nakon druge lunarne noći.

Mesec nakon SLIM-a, na Mesec je sleteo i lender Odysseus, koji je proizvela kompanija Intuitive Machines iz Hjustona. Bilo je to prvo privatno sletanje na mesec i prvo za američku letelicu od Apolla 17 davne 1972. godine.

Odysseus je funkcionisao tokom jedne sedmice na lunarnoj površini, a potom je dolaskom svoje prve lunarne noći ipak zauvek zaspao.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: