Nauka 3

25.03.2024.

11:56

Naučnici traže misteriozne čestice duhova

Neki fizičari su dugo sumnjali da bi misteriozne čestice "duhova" u svetu oko nas mogle uveliko unaprediti naše razumevanje prave prirode univerzuma.

Izvor: b92.net/BBC

Naučnici traže misteriozne čestice duhova
Shutterstock/M.Aurelius

Podeli:

Sada naučnici misle da su pronašli način da dokažu da li postoje ili ne.

Evropski centar za istraživanje čestica "Cern" odobrio je eksperiment osmišljen da pronađe dokaze za njih. Novi instrument će biti hiljadu puta osetljiviji na takve čestice od prethodnih uređaja.


Trenutna teorija fizike čestica naziva se Standardni model, a kaže da se sve u univerzumu sastoji od porodice od 17 čestica,  dobro poznatih kao što su elektron i Higsov bozon, ali i manje poznatih.

Neke su pomešane u različitim kombinacijama da bi sačinjavale veće, ali i dalje neverovatno male čestice koje čine svet oko nas, kao i zvezde i galaksije koje vidimo u svemiru, dok su druge uključene u sile prirode.


Međutim, postoji problem. Astronomi su primetili nove stvari na nebu,  način na koji se galaksije kreću, koje snažno sugerišu da sve što možemo da posmatramo čini samo pet odsto univerzuma.


Jedan, ili čak čitav ostatak univerzuma mogao bi biti sačinjen od "duhova" ili "skrivenih" čestica. Smatra se da su fantomski dvojnici 17 čestica Standardnog modela. Ako postoje, zaista ih je teško otkriti jer vrlo retko stupaju u interakciju sa svetom koji poznajemo.

Poput duhova, prolaze pravo kroz sve i ne može ih otkriti nijedan zemaljski uređaj. Ali teorija je da se čestice duhova vrlo retko mogu raspasti u čestice Standardnog modela, a detektori ih mogu uhvatiti. Novi instrument povećava šanse za otkrivanje ovih dezintegracija, piše BBC.
 


 

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: