Nauka 2

25.03.2024.

16:52

Pronađeni prvi dokazi o postojanju krimske Hazarije

Humke iz 8. veka pronađene u okolini Simferopolja 2021. godine pripadale su hazarskoj aristokratiji, utvrdili su naučnici sa Instituta za arheologiju Krima Ruske akademije nauka.

Izvor: Tanjug

Pronađeni prvi dokazi o postojanju krimske Hazarije
Shutterstock/Olga Maksimava

Podeli:

Prema njihovom mišljenju, ovo je prvi arheološki dokaz postojanja krimske Hazarije.

Prema pisanim izvorima, Hazari su se u 8. veku na Krimu takmičili sa Vizantijskim carstvom za uticaj na poluostrvu, ali nije bilo arheoloških dokaza o tome sve do 2021. godine, prenosi agencija RIA novosti.

"Poznata su utvrđena naselja i najmanje stotinu seoskih naselja koja su nastala na prelazu iz 7. u 8. vek, ali su ih napustili ne Hazari, već Protobugari. Protobugari su bili deo Hazarskog kaganata, koji su se u to vreme doselili na poluostrvo posle pobede Hazarije u ratu sa Velikom Bugarskom", izjavio je Vadim Majko, direktor Instituta za arheologiju Krima.

Iskopavanja 2021. godine, koja su stručnjaci Instituta sproveli van grada Simferopolja, pokazala su da su sredinom 8. veka, kada su Protobugari živeli po selima i gradovima, Hazari, uključujući njihovu aristokratiju, lutali po krimskim stepama.

"Rezultati pokazuju da je u stepama Krima sredinom 8. veka lutala hazarska aristokratija, koja je bila u prijateljskim odnosima sa lokalnim protobugarskim stanovništvom. Do kraja 860-ih održavali su prijateljske odnose i sa Vizantijom“, kaže Majko.

On je dodao da su Hazari kontrolisali hazarsko-vizantijsku granicu i pazili da se vizantijski posedi ne šire previše od zidina Hersonesa, a da je pitanje odakle su došli Hazari jedno od najtežih pitanja srednjovekovne istorije i arheologije.

Dodaje da je najverovatnije etnička grupa Hazara formirana tokom 7. veka u oblasti Volge od raznih grupa koje su lutale po oblastima oko Volge, Dona i oblasti Sajan-Altaja.

Kako je i zašto nomadska hazarska elita sredinom 8. veka završila na Krimu, naučnici takođe još nisu odgonetnuli. Ipak, vizantijski i arapski hroničari izveštavaju o snažnom političkom savezu zaključenom između Vizantije i Hazarije u borbi protiv širenja arapskog kalifata u drugoj četvrtini 8. veka.

Istraživači tvrde da iskopavanja humki u blizini Simferopolja omogućavaju rešavanje nekoliko problema važnih za istoriju Krima, navodeći da je sada poznato da krimska stepa nije bila prazna sredinom 8. veka, već da je tu bila nomadska hazarska elita, koja je kontrolisala hazarsko-vizantijsko pogranično područje.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: