Nauka 2

20.03.2024.

8:29

Misteriozna stvorenja: Oči im evoluirale četiri puta, a imaju ih svuda po sebi FOTO

Mali morski mekušci, pljosnatog i jajolikog oblika, imaju oči koje se razlikuju od svih drugih bića u životinjskom carstvu.

Izvor: Index.hr

Misteriozna stvorenja: Oči im evoluirale četiri puta, a imaju ih svuda po sebi FOTO
Shutterstock/NatureDiver

Podeli:

Naime, neki hitoni na svojim segmentiranim ljušturama imaju na hiljade malih pipaka s očima od minerala aragonita.

Mada se radi o sićušnim i primitivnim čulnim organima, naučnici smatraju da hitoni putem njih mogu gledati unaokolo, razlikovati razne oblike i nivoe svetlosti.

Druge vrste hitona imaju male "očne pege" koje funkcionišu kao pojedinačni pikseli, stvarajući vizuelni senzor raspoređen preko oklopa.

Naučnici su u novom istraživanju analizirali razvoj ovih različitih sistema vida i otkrili da su njihovi preci u četiri navrata na brzinu evoluirali oči, zbog čega danas hitoni imaju dva vrlo različita vizuelna sistema,  piše Sciencealert

"Meni je neverovatno da su hitonima oči evoluirale četiri puta i na dva različita načina. S obzirom na to da imaju dve vrste očiju, nismo očekivali četiri nezavisna izvora", rekla je evolucijska biološkinja Rebeka Varni sa  univerziteta UC Santa Barbara u SAD-u.

Kako bi rekonstruirali šta se dogodilo, stručnjaci su uporedili fosile i analizirali uzorke DNK iz primeraka sačuvanih u Prirodnjačkom muzeju Santa Barbara kako bi sastavili evolucijsko stablo hitona.

Analiza je pokazala da su oba vizualna sistema dva puta evoluirala i to u relativno brzom periodu. 

Shutterstock/Oleg Kovtun Hydrobio

Očne pege su se razvile u jednoj skupini hitona pre 260 do 200 miliona godina, tokom trijasa kada su se prvi put pojavili dinosauri.

Prve oči na ljušturi pojavile su se u juri, pre nekih 200 do 150 miliona godina, a zatim po drugi put evoluirale pre 150 do 100 miliona godina, tokom krede. Očne pege su ponovno evoluirale u drugoj grani evolucijskog stabla hitona, pre otprilike 75 do 25 miliona godina.  

Varni i njene kolege su zatim istražili uslove koji su pratili ove evolucije. Hitoni imaju otvore na pločicama ljuske kroz koje prolaze očni živci.

Pokazalo se da su vrste s manje proreza imale tendenciju da evoluiraju manje, složenije oči na ljušturama. S druge strane, hitoni s više proreza razvili su brojnije, jednostavnije očne pege.  

Istraživanje je objavljeno u magazinu "Science".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: