Nauka 14

14.03.2024.

15:04

Lansirana najmoćnija raketa ikada FOTO/VIDEO

Kompanije Spejs iks (Space X) lansirala je svemirsku raketu "Staršip", najmoćniju raketu na svetu sa kosmodroma u Teksasu.

Autor: B92

B92
Lansirana najmoćnija raketa ikada FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Lansiranje rakete "Staršip" iz tećeg puta pokazalo se kao uspešno, što bi se u našem narodu reklo – treća sreća!

Najmoćnija i do danas jedna od najvećih lansiranih raketa ikada, misija Staršipa postigla je svoj prvi cilj mekog spuštanja svoje rakete  "buster 10 super hevi" za višekratnu upotrebu u Meksičkom zalivu.

"Starship" predstavlja napredak u tehnologiji svemirskog transporta, a zamišljen je kao svemirska za višekratnu upotrebu koja može da isporuči ljude i teret na Mars.

Visoka je preko 122 metara, a sastoji od dva dela. Prvi je gornji stepen od nerđajućeg čelika za višekratnu upotrebu koji je takođe poznat kao "Starship", a drugi je Super Heavi pojačivač prve faze.

Starship je trenutno najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena. Njegov krajnji cilj je da pomogne astronautima da putuju na Mesec, a na kraju i na Mars, dok se upuštaju u dugotrajnije svemirske misije, piše Space.com.

Na svom "X" nalogu oglasio se i Ilon Mask.

Ovo su prve fotografije i snimci iz svemira:

"Ovo je fantastičan dan! Buster je završio svoj uspon, vrata za teret su uspešno otvorena i zatvorena, završene su još neke demonstracije", rekli su u komandi SpejsEksa.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: