Nauka 4

25.04.2024.

14:33

Naučnici otkrili Platonov grob? Veštačka inteligencija otkriva vekovnu tajnu

Jedan italijanski istraživač tvrdi da su on i njegovi saradnici pronašli grob grčkog filozofa Platona.

Izvor: B92.net

Naučnici otkrili Platonov grob? Veštačka inteligencija otkriva vekovnu tajnu
Profimedia

Podeli:

Mladić po imenu Gracijano Ranokija tvrdi da su on i njegovi saradnici koristili veštačku inteligenciju da dešifruju papiruse iz antičkog grada Herkulanuma, koji je uništila erupcija vulkana Vezuv.

Ranokija i njegov tim analizirali su gotovo apsolutno spaljen komad papirusa koji je bio zakopan nakon erupcije Vezuva i tako su otkrili tačnu lokaciju u Atini na kojoj počiva čuveni Platon.

Oni su dešifrovali 1.000 reči, što odgovara gotovo trećini teksta, koristeći "bioničko oko". Veruju da će završiti analiziranje papirusa do kraja 2026. godine.

"U poređenju sa prethodnim izdanjima, sada smo došli do skoro radikalno izmenjenog teksta, koji podrazumeva niz novih i konkretnih činjenica o različitim akademskim filozofima", napisao je Ranokija. Potom je dodao:

"Među najvažnijim podacima je da je Platon sahranjen u vrtu koji je bio rezervisan samo za njega u Akademiji u Atini, u blizini takozvanog Museiona ili svetilišta za muze. Do sada se znalo samo da je sahranjen u Akademiji."

Nova analiza je takođe otkrila da je Platon navodno bio prodat u ropstvo, prenosi Dejli mejl.

"Do sada se verovalo da je Platon prodat u ropstvo 387. pre Hrista tokom svog boravka na Siciliji na dvoru Dionisija I od Sirakuze. U drugom odlomku, u dijalogu između likova, Platon se prezrivo izražava o muzičkim i ritmičkim sposobnostima varvarskog muzičara poreklom iz Trakije", rekao je Ranokija.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: