Nauka 7

22.04.2024.

11:44

NASA objavila video letova helikoptera na Marsu VIDEO

Američka svemirska agencija NASA objavila je video koji prikazuje letove njenog helikoptera Ingenuity na Marsu.

Izvor: B92.net

NASA objavila video letova helikoptera na Marsu VIDEO
Fordelse Stock/Shutterstock

Podeli:

Ovo je dokaz koliko posla je obavila ova letelica u protekle tri godine.

Video je objavio NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon, a on prikazuje gde je sve putovao Ingenuity tokom svoja 72 leta obavljena na Crvenoj planeti. U videu je svaki let povezan, a ukupna dužina letova koju je letelica teška 1,8 kilograma zabiežila iznosi 17 kilometara. To je 14 puta više u odnosu na prvobitni plan, preneo je sajt Space.com.

Ingenuity je na Mars stigao u utrobi NASA-inog rovera Perseverance, koji se spustio u krater Jezero u februaru 2021. godine. Letelica je dizajnirana kao demonstracija tehnologije, ali njen glavni zadatak je bio da dokaže mogućnost istraživanja Marsa iz vazduha uprkos retkoj atmosferi ove planete, koja iznosi tek 1 posto u odnosu na gustoću atmosfere Zemlje.

Ingenuity je savršeno obavio glavnu misiju tokom pet letova obavljenih u proleće 2021. godine, a nakon toga je krenuo u produženu misiju tokom koje je služio kao izviđač za rover Perseverance u njegovoj potrazi za znakovima života, kao i tokom prikupljanja uzoraka.

Produžena misija je takođe trajala mnogo duže nego što se očekivalo, međutim, Ingenuity je doživeo nezgodu 18. januara, kada su njegovi propeleri oštećeni usled grubog sletanja. To znači da je stacionaran i da više neće leteti, ali nije "mrtav". Sada radi kao vremenska stanica i služi za testiranje tehnologije i prikuplja podatke koji bi mogli da pomognu budućim istraživačima Marsa.

Pribavljanje tih podataka uskoro će zahtevati fizički sastanak na Crvenoj planeti. Ingenuity sada prenosi sve svoje podatke putem Perseverancea, ali rover veličine automobila uskoro će nestati sa horizonta te će svog malog partnera ostaviti samog.

Ingenuitiev uspeh bi mogao utrti put za opsežnije istraživanje Marsa iz vazduha u budućnosti. Članovi tima zaduženog za misiju već rade na dizajniranju veće i sposobnije letelice, koja bi mogla da prikuplja različite naučne podatke na Crvenoj planeti.

Mars nije jedina lokacija na kojoj NASA želi da koristiti dron. Za 2028. godinu je planirano lansiranje letelice Dragonfly na Saturnov ogromni mesec Titan, koji sadrži jezera, mora i reke tečnih ugljovodinika. Dragonfly težak 450 kg će "skakati" sa mesta na mesto na Titanu, istraživaće njegovo okruženje i procenjivaće njegovu nastanjivost.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: