Nauka 0

17.04.2024.

8:07

Životinja usred noći pala sa drveta pravo na Andreja: Dokazano da je reč o novoj vrsti FOTO

Stvorenje s kandžama usred noći palo je s drveta na jugu Tajlanda pravo na Andreja Bragina, ruskog naučnika sa Univerziteta Lomonosov iz Moskve.

Izvor: B92.net

Životinja usred noći pala sa drveta pravo na Andreja: Dokazano da je reč o novoj vrsti FOTO
Shutterstock/dugdax

Podeli:

On i njegove kolege, koje su bile u poseti ostrvu Puket kako bi ispitivale divlje životinje, odmah su odlučile da prouče neobičnog guštera i DNK analiza pokazala je da reč o novoj, dosad nepoznatoj vrsti guštera.

"Nekad nove vrste bukvalno padnu na tebe sa oblaka", rekao je Nikolaj Pojarkov, drugi naučnik iz tima i koautor studije objavljene u žurnalu Zootaxa.

Nova vrsta nazvana je Cyrtodactylus thalang ili gekon zakrivljenih prstiju sa Talanga, preneo je Miami Herald. Talang je naziv okruga na ostrvu Puket, a nekad je bio i naziv samog ostrva.

Ovaj gušter dugačak je oko 12,5 centimetara. Imaju trouglastu glavu sa velikim, zlatnim očima. Njihovi repovi su kockasti, a kandže dobro razvijene.

Nova vrsta je deo grupe gekona koji žive na drveću i čije kriptično ponašanje ih čini gotovo neprimetnim.

"Nova vrsta različita je od srodnika i morfološki, ali i kada je reč o DNK markerima. Ono što je izuzetno kod Cyrtodactylus thalanga su njegovi biogeografski afiniteti", naveo je Pojarkov na Fejsbuku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: