Nauka 1

16.04.2024.

12:24

NASA odlomila gomilu stena koje sada prete da ugroze budućnost VIDEO

NASA je tokom svojih nedavnih istraživanja odlomila veliku gomilu stena koje bi mogle da zaprete u budućnosti.

Izvor: index.hr/b92

NASA odlomila gomilu stena koje sada prete da ugroze budućnost VIDEO
Shutterstock/solarseven

Podeli:

Misija koju su sproveli u septembru 2022. je bila veliki uspeh, ali tom prilikom su oštetili neke stene koje je letelica DART izbacila sa asteroida i sada se nalaze na putu sudara sa Marsom, što bi moglo da oteža ljudima u budućnosti tamo život.

To trenutno ne predstavlja opasnost, ali s obzirom na to da se planira kolonizacija Marsa, ove stene koje bi pale kroz hiljadu godina, mogle bi znatno da ugroze tadašnju populaciju.

NASA je na binarni par asteroida Dimorphos i Didymos poslala letelicu DART koja je udarila u manji Dimorphos. Mereći promene njegove orbite, NASA je doznala da imamo mogućnosti da skrenemo putanju asteroida koji bi mogli predstavljati opasnost za Zemlju, ako imamo dovoljno vremena za planiranje i izvršenje misije.

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: