Nauka 0

13.04.2024.

8:06

Rakete Delta otišle u penziju nakon gotovo 400 svemirskih misija

Američke lansirne rakete tipa Delta, koje su od 1960. godine obavile gotovo 400 svemirskih misija, otišle su ove nedelje u penziju.

Izvor: tportal.h

Rakete Delta otišle u penziju nakon gotovo 400 svemirskih misija
Profimedia

Podeli:

To se desilo nakon što su u utorak Američke svemirske snage i United Launch Alliance (ULA) poslednjom Deltom IV Heavy lansirali u orbitu američki špijunski satelit.

Raketa visoka otprilike kao zgrada od 23 sprata, poletela je sa lansirne rampe svemirskih snaga u Kejp Kanaveralu, na Floridi, u utorak, 12 dana nakon prethodnog pokušaja lansiranja koje je u poslednji trenutak otkazano zbog tehničkog kvara.

Let je bio namenjen za postavljanje satelita Nacionalnog ureda za izviđanje (NRO), američke odbrambene obaveštajne agencije, u tajnoj misiji označenoj kao NROL-70. Terensko zapovedništvo svemirskih snaga potvrdilo je nekoliko sati nakon lansiranja da je teret uspešno dopremljen u orbitu.

Bio je to 16. i poslednji let rakete Delta IV Heavy, i poslednji bilo koje rakete tipa Delta, klase lansirnih raketa koja je potekla od modificikovanog balističkog projektila srednjeg dometa i s vremenom uključila dvadesetak sve snažnijih varijanti.

Otkako je raketa Thor-Delta predstavljena 1960. godine u osvit svemirskog doba, rakete tog tipa obavile su 389 lansiranja sa korisnim teretom, od prvih vremenskih i GPS satelita na svetu do NASA-inih naučnih misija uključujući osam svemirskih letelica na Mars.

Prvi pasivni komunikacijski satelit na svetu, Echo 1A, i prvi aktivni komunikacijski satelit, Telstar 1, koji je omogućio transatlantski televizijski prenos, lansirani su raketom Thor-Delta 1960., odnosno 1962. godine.

Između ostalih svemirskih naučnih misija, rakete Delta II lansirale su Mars rovere Spirit i Opportunity 2003. godine, a Delta IV poslala je solarnu sondu Parker u svemir 2018.

"Raketa Delta odigrala je ključnu ulogu u evoluciji svemirskih letova od 1960-ih", rekao je Tori Bruno, predsednik i glavni izvršni direktor ULA-e.

ULA, partnerstvo vazdušnih divova Boinga i Lockheed Martina, povlači rakete Delta i Atlas, a njih će zameniti novorazvijena raketa Vulkan, koja je svoj inauguracijski let obavila u januaru noseći privatno finansiranu letelicu za sletanje na Mesec. Letelica je doživela kvar pre nego što je stigla do Meseca, ali je lansiranje Vulkana sa Floride bilo uspešno.

Atlas V ima još 17 rezervisanih misija pre nego što bi trebalo da izađe iz upotrebe.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: