Nauka 16

02.04.2024.

13:02

Tvrdnje tiktokera postale viralne na mrežama: "NASA laže, Mars se nalazi u Kanadi" VIDEO

Jedan poznati TikToker smatra da je američka svemirska agencija lažirala snimke sa Meseca, već da je reč o snimcima sa arktičkog ostrva.

Izvor: B92.net

Tvrdnje tiktokera postale viralne na mrežama: "NASA laže, Mars se nalazi u Kanadi" VIDEO
Profimedia

Podeli:

"Američka agencija NASA nije poslala rovere na Mars, već su slike koje objavljuje sa Crvene planeta u stvari nastale na kanadskom ostrvu Devon“. To tvrdi TikToker Drew_Truth. Naravno, s "dokazima" koji su toliko ubedljivi i utemeljeni da ne mogu da izdrže ni prostu logiku, ni najosnovniju proveru.

"Tako ste sigurni da je NASA poslala rovere na Mars, koji je udaljen 199,35 miliona milja (320,8 miliona kilometara)? Mars nije tako daleko. Nećete mi verovati, ali ovo je jedna od prvih slika koja mi se pojavila kada sam pretraživao ostrvo Devon. Možete to da uradite i sami. Idite na Google Earth i ukucajte "Devon island", tvrdi Drew Truth.

Kada ode na ulični pogled na Devon on pokazuje fotografije kamiona, četvorocikala i opreme sa oznakama agencije NASA i navodi to kao dokaze da su roveri na Marsu laž. Onda dodaje i nekoliko slika za koje tvrdi da ih predstavljaju kao slike Crvene planete da bi završio sa prikazom jedne od sondi na Marsu – InSight. Tu naglašava deo slike sa obeleženim delovima koji pokazuju na kom smo sajtu, položaj Sunca i nemoguć položaj senke.

Možda vas zanima

Nauka

NASA šalje važno pismo vanzemaljcima VIDEO

Posebnom sondom će na površinu Jupiterovog satelita Evropa biti isporučeni ne samo raznorazni naučni instrumenti, već i posebna "poruka u boci" koja će vanzemaljskim civilizacijama preneti važne informacije o Zemlji.

8:36

14.3.2024.

56 d

"Sve je gore i gore", dodaje.

Na kraju videa Drew Truth spominje knjigu Vernera fon Brauna iz 1953 "Projekat Mars: Tehnička bajka".

"On je 1953. pisao o tipu po imenu Ilon koji će kolonizovati Mars – dodao je TikToker, a onda zaključio:

"Našao sam Mars, on nije 199 miliona milja daleko, u Kanadi je."

Možda vas zanima

Međutim, njegovi zaključci nisu validni jer su zasnovani na poluinformacijama koje pokušava da predstavi kao apsolutnu istinu.

Šta vi mislite o ovoj temi?

Podeli:

Tagovi

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: