Ljubimac 3

23.03.2024.

9:48

Za napuštanje ljubimca kazna godinu dana zatvora

Prizor napuštene životinje ostavlja bez reči, a za oni koji ih izbacuju na ulicu ostaju nekažnjeni.

Izvor: BIZLIFE

Za napuštanje ljubimca kazna godinu dana zatvora
4 PM production/Shutterstock

Podeli:

Hrvatska je rešila ovoj praksi da stane na put, pa su nedavno usvojili zakon kojim se propisuju stroge kazne za neodgovorne vlasnike.

Za napuštanje kućnih ljubimaca i drugih životinja određena je kazna zatvora do godine dana. Za usmrćivanje i teško zlostavljanje do dve godine. Izmenama zakona predviđena je i zatvorska kazna do dve godine ako vlasnik izbaci životinju, a ona potom ugine.

„Konačno se dogodilo, konačno više napuštanje životinja nije samo prekršaj nego se onaj ko napusti životinju može plašiti i zatvora“, rekla je Vlatka Balaš Cerjak, volonterka udruženja Prijatelji životinja za net.hr.

Donet je čitav niz mera

Osim što su prihvatili njihov predlog za strožije kazne, pa i zatvor, pravosudni organi u Hrvatskoj doneli su novu sigurnosnu meru, a to je zabrana držanja i nabavljanja životinja osuđenima, u trajanju od jedne do pet godina.

„Ovo je važno jer se dešava da zlostavljači životinja ubrzo nabave novu, koju takođe maltretiraju i tako postaju trajni društveni problem i pretnja“, onjašnjavaju iz ove organizacije.

Oštrija kazna je i za one koji maltretiraju i zlostavljaju životinje iz koristoljublja. Kazna je povećana sa dve na tri godine zatvora.

Svi se slažu – ove kazne su istorijska odluka.

U Hrvatskoj se za godinu dana napusti oko 10.000 životinja. Najgore je što je glavni razlog neodgovornost ljudi.

Novim propisima ministarstvo pravosuđa i uprave u Hrvatskoj ide u korak sa zaštitom životinja u drugim evropskim državama.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: