Sreda, 12.09.2012.

21:00

Naučnici: Tamna energija je stvarna!

Izvor: B92

Nauènici: Tamna energija je stvarna! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Stefan Sydney

pre 11 godina

Eda biste prekinuli kvazinaucnu diskusiju, svi zajedno, koja vidim jos traje, evo vam razbibriga za dokolicu. Dakle, sta vidimo na ovom http://www.youtube.com/watch?v=eaYlUgH7Fac&feature=related snimku iz spejs satla?
Ako nekobude insistirao, javicu se ponovo i objasniti.

Cinoeye

pre 11 godina

Lawrence jeste otvoreni ateista. Svakom prilikom to svima nabija na nos. nek se ugleda na druge naucnike.Mnogi naucnici veruju u Boga ili ne ali ne nabacuju to svima. nauka i religija ne moraju da se sukobljavaju.

F

pre 11 godina

@srednjiskolac

- Mislim da si pogresno razumeo Milanov komentar.
- To sto pricas o plazmi i iza Univerzuma nije potpuno tacno.

Neko je komentarisao Big Bang - postoji mnogo vise dokaza od crvenog pomaka. Da budem precizniji, ako malo proguglas sigurno ces naci dva jako cvrsta dokaza, a verovatno i jos po neki.

Wolverine

pre 11 godina

Ja i nisam pricao o tome da nauka iskljucuje religiju i obrnuto nego o tome da pojedini buzdovani i idijoti iskljucuju sve sto nisu u stanju da razumeju.Sve bih ti objasnio samo da mislim da bi me razumeo, ovako nemam zivaca da kucam toliko.
savet na brzinu stvarno uzmi i pocni da citas nesto drugo osim zute stampe i toalet papir novina prijalo bi ti, pa bi mozda i ukapirao kako su pojedine civilizacije bile u stanju da uz pomoc stapa i kanapa grade piramide i mere svet oko sebe.

Black widow

pre 11 godina

Bazinga, vidis da ipak ti nisi bas u pravu.Prvo tvoje izjave su banalne i netacne, da se navodno tesko moze utvrditi sta se desavalo pre 4000 god.Trebas dobro da razmislis i da li je vredno sto si uopste isao u skolu.A sto se tice piramida, vidis, nisu u pitanju kameni blokovi.U novije vreme nauka(ako uopste razumes taj pojam) je otkrila da su piramide gradjene , ne od kamenih blokova, nego je uzet uzorak iz Savijene piramide stare oko 4500 god.(kao sto vidis zna se sta se desavalo )Uzorak je samleven u prah i u spektrometru sa jakim magnetom, pusten u centrifugu od 12000 obrtaja u min., sto je omogucilo da se dobije subatomska analiza bloka i dobijen je rezultat da se radi o betonu i to najstarijem primerku, cije je delimicno tecno stanje zbog upotrebe vode omogucilo da se ta smesa stavi u kalupe i dobiju savrseni blokovi, a na piramidama nisu radili robovi , vec radnici koji su bili placani.zato budi ljubazan i nemoj da stavljas vise komentare.

F

pre 11 godina

@ Sobodan blok 70

Napisao sam bio odgovor na vecinu pitanja, ali nisu objavili.
Nadji blog "starts with a bang", tamo ces naci sve sto te interesuje, predstavljeno na zanimljiv i jednostavan nacin.
Pozdrav

Bazinga @ Wolverine

pre 11 godina

Gde sam ja uopste u prethodnom komentaru spomenuo veru i religiju?! Ti nemas pojma o cemu pricas, a inteligencija nekoga se ne meri po tome koliko naucnika i teorija moze da nabroji vec koliko koristi svoj mozak. U tu pricu o izgradnji piramida uz pomoc stapa i kanapa veruju samo mediokriteti kao sto si ti. Kamene blokove teske do 7 tona podici na 140m je i danas izazov za mnoge gradjevinare a kamoli pre 4000 godina. Ja ne citam glupe casopise koje spominjes u svakom komentaru. Velicinu svemira nije moguce izmeriti a ti mozes da izmisljas teorije do mile volje. Da je sve poznato nauci kao sto ti mislis ovaj svet bi bio savrsen a ljudi nikada ne bi umirali. Mnogo je stvari koje nauka ne moze a neke verovatno nikada nece objasniti ali to nije razlog za gnev, naprotiv u tome i jeste lepota i misterija zivota. Niko ne moze sve da zna, osim nekoliko vas pametnjakovica (mislis da znas mnogo a ne znas odakle si supalj). Kada nekog tebi mnogo dragog budu zakopali tri metra ispod zemlje ti idi pitaj te sveznalice koje su te svemu naucle zbog cega covek (bez obzira koliko nauka napreduje) ne moze da izbegne camov sanduk. Procitaj sta su govorili o svemiru, nauci i religiji Tesla i Ajnstajn pa onda pricaj nesto. Cak ni oni nisu bili samouvereni kada govore o svemirskom prostranstvu ali na ovom forumu ima onih koji sve znaju i sve mogu da objasne. Ne postoji covek koji sve zna, utuvi to u glavu.

Dule

pre 11 godina

Ako je gravitaciona sila usmerava odredjene mase ka grupisanju.Tj.smanjeju entropije na neki nacim.Onda tamna sila sa svojom energijom tezi povecanju entropije.To jest tezi da prostorno rasporedi neku materiju.Kazem neku,jer ocigledno da slabo ili uopste ne deluje na vidljivu materiju,vec samo na takozvanu tamnu materiju.E sad moje shvatanje je,da odredjeni cestica utice na vidjivu materiju tako sto joj daje odredjeni oblik i cini je interaktivnom sa gravitacijom.Dok ostatak materije nema tu strukturu verovatno zbog nedostatka te gradivne cestice i reaguje na tamnom energijom.Zanimljivo je to sto odredjenog trenutka kod ogromnih eksplozija dolazi do promene smera gravitacione sile i cak do nastanka fabrike za razgradjivanje vidjive materije(crna rupa).Sto ide u prlog tome da gravitacija samo nacin konacne teznje da se vidljiva materija sakupi i kasnije razgradi.Moram da ucim sad,Termodinamiku polazem sutra.Pozz

srednjoskolac

pre 11 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_M._Krauss

evo lepo wikipedija link ka Lawrence Krauss-u .... da bas je laik ... radi na Harvardu ... totalno neobrazovan covek ... ahahhaa

Nego bolje da slusam popa koj ne zna sta prica jer on sve poznaje .... a i dobar je sa decom .... lol

Vas nekolicina koji su mi odgovorili bolje naucite da citate sta sam na pisao nego da baljezgate gluposti, nigde nisam rekao da je zid plazme kraj ... rekao sam lepo za pismene ljude da ne mozemo da vidimo kroz njega .... sta ima iza ... mozda saznamo jednog dana

jocak

pre 11 godina

Nije nauka suprotstavljena religiji, nikada bila, niti je sada. Vernici su naučnici i naučnici su vernici.
Naučni metodi ne oponiraju verskim iskustvima, i obratno, vernik ima šira i realnija gledišta na nauku.
Neki, koji nisu bili u Crkvi (Pravoslavnoj), u svom kratkoumnom poimanju, a s pozicija interesa i moći, činili su zlodela svojim savremenicima, ali je to bilo stoga što (ponavljam) nisu pripadali Crkvi. Nisu poznavali Istinu jer nisu imali blagodat Crkve, i, očekivano, grešili su. (Jer je Crkva stub i tvrđava Istine.) To ne treba da nas smuti – mi znamo šta je bilo i razumemo tokove istorijskih zabluda. I, što nam je drago, to se nije zbivalo ovde već tamo.
* * *
Spoznaćeš, ima vremena, koliko je naivno verovati da ova naša ovozemaljska nauka, ma koliko bila najnovija, može čoveku biti uzdanica i putokaz u krucijalnim životnim pitanjima. Veoma je ona daleko od suštinskog vladanja životom, situacijama, srećom, zdravljem, smrću. Ne radi se o razočaranju ili rezignaciji već o stavljanju pravih stvari na pravo mesto. Tek kada čovek prihvati svoje ograničenosti, tek tada ga shvatamo ozbiljno.

Pozdrav od jednog davnog studenta.
.

Slobodan blok70

pre 11 godina

@Srednjoškolac
Lep video Lavrence Krauss, covek objasnjava svoju teoriju da je nastao ni iz cega, puf .... eto ga, ko je ucio mehaniku u skoli npr.... i zakon odrzanja energije razumece sta covek prica.

Pronašao si jak naučni autoritet koji će nam objasniti nastanak svemira. Čovek koji je zabavljač širokih narodnih masa, saborac druga Ričarda Dovkinsa u širenju ateizma, "naučnika" koji piše knjige sključivo za laičku publiku, milioner kao i njegov drugar Ričard! Taj film sam odlgedao odavno i ništa naučno utemeljeno u to predavanju nema. Kvazi naučna baljezgarija bez ijednog matematičkog dokaza. Ukoliko pogledaš neke ozbiljnije forume pronaćićeš mnogo detaljnije kritike njegovog pokušaja da bude fizičar! Uostalom, nijedan fizičar koji u teorijskoj fizici nešto znači, ne deli takav banalan pristup fizici i matematici. Njegove teorije su u istoj ravni sa onim da kornjače nose Zemlju! Ta tvoja lakoća kojom prihvataš takva olaka rešenja ti mogu smetati u formiranju sopstvenog kritičkog prihvatanja nekih teorija ( ovo pišem ukoliko si zaista srednjoškolac). Tvoja izjava da se uz bazno poznavanje mehanike i predavanje ovog klovna, može shvatiti Postanje je nadobudno! Evo ja sam učio mehaniku, dinamiku i kinematiku naročito, položio tri matematike pa sam daleko od bilo kakvog poimanja shvatanja nastanka Vaseljene! Smanji malo doživljaj!

Druid @ SrednjosLoLac

pre 11 godina

A sta je iza te plazme leba ti??? Kako mozes da kazes plazma je kraj necega. Pa i taj zid od plazme je NESTO sto znaci da nije kraj. Taj zid opet moze biti beskonacno velik i opet se vrtimo u krug. Sve dok tamo negde postoji bilo sta (i vakum je nesto) ne mozes reci da je to kraj svemira. Ljudski um ne moze da definise granice svemira i zbog toga je nas zivot i postojanje velika misterija. I taj veliki prasak je nesto pokrenulo ali niko ne zna sta i tacno kada, mada vidim neki srednjoskolci i studenti su pametniji od Tesle i Ajnstajna. Blago nama!

Wolverine

pre 11 godina

Bazinga, citajuci tvoj komentar shvatam da si privilegovan time sto si u stanju da uopste citas i pises.Za tvoju informaciju jos Lobocevski je ustanovio rast svemira i oblik, piramide su gradili zanatlije(Ljudi)sve si to mogao da procitas u casopisu Galaksija da nisi bacao pare na Trece oko.A vi ostali verski fanatici i Nils Bor(otac moderne fizike i atomske bombe)je bio vernik pa nije mislio da je Bog tamna materija i sta ti ja znam

Black widow

pre 11 godina

Niko od vas ne zna sta se desavalo na Zemlji pre 4000 godina, vec se nagadja sve i svasta, ali nekim cudom znate sta se odigralo pre 4,5 milijardi godina. Niko ne zna kako su napravljene piramide, opet postoje mnoge TEORIJE. Jos ne znamo kakve vrste zive u dubinama okeana 5-10km ali kada se prica o postanku svemira onda je to luk i voda.

Pa to sve govor.Mislim ja bih se dobro porazmislila kad bih htela da kazem da se jos uvek ne zna sta se desavalo pre cetiri hiljade godina.I da postoje pretpostavke kako su se gradile piramide.Da postoje, ali su ih naucnici utvrdili do sada.Sto se tice Nacionalne, pa i to je neka vrsta edukacije, ali odatle ne treba uzimati mnoge stvari za ozbiljno.Ali je jos skontao i to da covek nije otkrio koja su jos to bica i vrste na dnu okeana.Vidi se da covek voli da resava misteriozna pitanja i da se bavi teorijama, koje su samo predpostavke a ne naucni dokazi.

srednjoslolac

pre 11 godina

@Milan

- Univerzum je beskonačan? Teško shvatljivo!
Nije beskonacan ..... ima granicu o kojoj pricas u drugom pitanju, ali ako krenes prema toj granici sad ..... neces stici do nje nikad jer se i ona pomera velikom brzinom. zamisli to kao da u zastavi 10 juris ferari.

- Univerzum ima granicu? Teško shvatljivo -šta je iza granice?
Granica je zid plazme kroz koj mi ne vidimo tj trenutna tehnologija ne moze da vidi kroz to. kao kad bi durbinom gledao i u daljini vidis zid .... ne mozes da vidis kroz zid zar ne ? ali ne mozes da poreknes da je tu.

- Univezum oduvek postoji? Teško prihvatljivo! Oduvek!!!!!???
Ovo je vise filozofsko pitanje, jer .... vreme kako ga mi merimo je nastalo sa univerzumom, tako da je logicno reci da postoji oduvek ;) ali generalno postoji nekih 14,7 milijardi godina

- Univerzuma je nastao pre 14,7 milijardi godina? Iz čega, ako
Lep video Lavrence Krauss, covek objasnjava svoju teoriju da je nastao ni iz cega, puf .... eto ga, ko je ucio mehaniku u skoli npr.... i zakon odrzanja energije razumece sta covek prica.

… ništa nije postojalo? Teško razumljivo!!
Jebiga tesko ljudima koji se ne slazu sa tim da kad umres .... nema niceg ... ne znam kako ti je tesko shvatljivo da nista nije postojalo ali ok .... jbg prihvati to kao cinjenicu

student jednog prirodnog fakulteta

pre 11 godina

kada neko kao u pojedinjenim komentarima prica protiv naucnika, samo pokazuje kakav je on zapravo i tako se ponizava. naravno da jos nije sve istrazeno, jer je nauka realno pocela da se razvija krajem hladnog rata, tada je pocela ekspanzija tehnike kakve nije bilo ranijih vekova, najopremljenije laboratorije u kojima se moze doci do elementarnih saznanja naseg postanka, to naravno nije moglo ranije.i naravno da se od nekih sezdesetih godina nije do sada imalo vremena za sve misterije koje jos uvek postoje. sto je do sada ne istrazeno odmah stavljate to je bog, ovo i ono je od boga, sve sto je trenutno neobjasnjivo je od boga..pa tako su i u srednjem veku razmisljali..sta se odmah plasite naucnika? pa i kada se dokaze tacan proces nastanka svemira i tad cete moci da verujete u boga, niko vam to nece braniti, tako je i za jedan period ljudske istorije se smatralo da je zemlja ploca pa su naucnici spaljivani. i kada je dokazano da je okrugla i dalje se verovalo u boga.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Interesantno je koliko neka "naucna" zamisao uzburka mozgove svih izdanja i
javlja se zelja da se izraze sopstvena zapazanja. Pri tome ne nalazimo radikane
razlike i ako izdvojimo religiozne stavove onda dobijamo prilicno uravnotezenu
sliku.Naucnici koji su ukljuceni u studiranju kosmosa imaju relativno malu
prednost pa onda misljenje obicnog covjeka,mislioca, moze da znaci mnogo.
Pritom je,apsolutno,neophodno ustaliti pojmove kao sto su beskonacnost,
beskonacno postojanje svega postojeceg,beskonacne promjene uslovljene
vremenom koje ne postoji u apsolutnom smislu i nasu licnu malenkost koja
nam ne dozvoljava da obuhvatimo beskonacnost koja nas okruzuje.Onda
treba da ozbiljno razmotrimo nasu neznatnost kao i granice naseg vidljivog
sistema,maksimalnog ili minimalnog i da mnoge stvari koje mi sa sigurnoscu
odredjujemo samo su klasicna -fata morgana-.Nas mozak ucestvuje u svim
promjenama a intelekt nam omogucuje da donosimo zakljucke stvarne i
nestvarne i da, poslije dugog razmisljanja,ponovo donosimo korigovana
objasnjenja.Vrlo je poznato da neki od naucnog kadra tvrdoglavo stoje uz
svoje originalne zakljucke i nemaju hrabrosti da kazu da nijesu u pravu.
Onda je njihov naucni kapacitet ravan nulI(iz Lepenskog Vira)onoj pravoj
nuli koju svi upotrebljavamo.Pojedini naucnici imaju, takodje,tendenciju
uspostavljanja kulta koji se iznenadjujuce slijedi kod velikog broja ljudi
koji nemaju hrabrosti da upotrebe svoj sopstveni mozak.
vasilije knezevic, 13 sept. 2012

Druid @ Black widow

pre 11 godina

Pametnjakovicu, pa nije Bazinga ni napisao da su vanzemaljci sagradili piramide. Samo dokazujes da se zapravo ti edukujes preko Nacionalne Geografije i Diskaverija, hahaha

Sveto pismo

pre 11 godina

Istraživači koji su 1998. analizirali svetlost jedne posebne vrste supernove otkrili su da se širenje svemira ubrzava!Ubrzo su počeli da otkrivaju sve više dokaza koji govore u prilog toj tvrdnji.Želeli su da saznaju koja energija uzrokuje ubrzano širenje svemira.Izgledalo je da ona deluje suprotno sili gravitacije a i ona se kosila s njihovim teorijama.Taj tajanstveni oblik energije su nazvali tamnom energijom.Ali nije tamna energija jedina čudnovata pojava koja je otkrivena u novije vreme.Jedna druga pojava dokazana je u 1980-ima,kada su astronomi istraživali razne galaksije.Izgledalo je da se te galaksije,rotiraju suviše brzo da bi mogle da se drže na okupu.Očigledno je morao da postoji neki oblik materije koja im daje gravitaciju i tako ih drži sve na okupu.Naučnici su tu nepoznatu materiju nazvali tamnom stvari jer ona ne apsorbuje,ne emituje i ne reflektuje zračenje koje se može registrovati mernim instrumentima.Prema nekim procenama moguće je da tamna stvar čini 22% ili više mase svemira.Prema postojećim procenama,vidljiva stvar čini otprilike 4% mase svemira.Izgleda da dve velike nepoznanice—tamna stvar i tamna energija,čine ostatak svemira.To znači da nam je 96% potpuno nepoznato!Naučnici tragaju za odgovorima,ali odgovori na neka pitanja često povlače za sobom niz novih pitanja.Zato Biblija kaže u Propovedniku 3:11:“Sve je Bog učinio da je lepo u svoje vreme.Čak je i večnost stavio ljudima u srce,da ne mogu u potpunosti dokučiti dela koja pravi Bog čini.”

Milan

pre 11 godina

Idemo ovako : -
- Univerzum je beskonačan? Teško shvatljivo!
- Univerzum ima granicu? Teško shvatljivo -šta je iza granice?
- Univezum oduvek postoji? Teško prihvatljivo! Oduvek!!!!!???
- Univerzuma je nastao pre 14,7 milijardi godina? Iz čega, ako
ništa nije postojalo? Teško razumljivo!!
Tako stvari stoje, ili se dogodilo nemoguće ili nemoguće oduvek postoji! Ili je nešto između? Pa, čovek i jeste čovek što ga sve zanima
i što želi da odgovori na sva pitanja! To je njegova misija u ovom svetu, najmanje verujem da mu je misija da izmišlja razne religiozne sisteme u ime kojih će pobiti pola ljudskog sveta koji misli drugačije! Rat katolika i pravoslavaca, hrišćana i muslimana, hinduista i muslimana... To nije čovekova misija! Čovek je suza , oko i svest univerzuma, biće kroz koje univerzum sebe gleda, oseća i proučava ... I ovog trena milioni naučnika, astronoma,fizičara rade na onome što se zove ISTINA POSTOJANJA! Mnogi ljudi to prate, imaju dosta informacija i razumeju tok stvari i istraživanja! To je onaj deo ljusdskog roda koji ovaj točak civilizacije svaki dan pokrene malo- NAPRED! I ima i previše onih koji ili ne znaju ništa ili znaju toliko nedovoljno da celu nauku i sva vrhunska naučna dostignuća- nipodaštavaju!
Samo zato što ne znaju dovoljno i što su zaglupljeni previše sitnim materijalističkim "patnjama"! I kome su idoli kafanske pevaljke,populistički političari i preplaćene sportske zvezde...

jocak

pre 11 godina

Tamnu i svetlu materiju, i ovu ili onu energiju – ko poseduje, ko njima vlada, nadzire, kontroliše?
Slepa sila ili ''okata'' sila, bezumna ili umna, zla ili dobra?
Ima li univerzum vlasnika, domaćina? Pita li se on što?
Mi ljudi, koji smo, čiji?
Vladamo li mi nečim osim svojom slobodnom voljom?
Antropocentrizam ili humanizam – isto je, i netačno - da je čovek taj.
* * *
Hristocentrizam je istina, da je univerzum Njegov i da On ovde stvara i gazduje.
Što pre i bistrije ovo Čovek shvati – bolje po njega. Život, i ovaj i onaj budući, večni, proteći će mu u Istini, miru, radosti...
.

Razume se

pre 11 godina

(gmbh, 13. septembar 2012 02:01)
Postovani mislim da doticni prica o takozvanoj biocentricnoj teoriji univerzuma prof.dr. Roberta Lanz-e, barem u onom delu kada se govori o antropocentrizmu...

Dane

pre 11 godina

Fizicari kazu da vidljiva materija cini 4% svemira.Vidljiva materija se sastoji od atoma.Fizicari kazu da je atom 99,nesto% prazan,sto znači da mi činimo 0,nešto% od 4% svemira.Ljudi,jel mi uopste postojimo.

Bazinga!

pre 11 godina

Obozavam ovakve vesti gde mogu da procitam "naucne" komentare o sirenju i skupljanju svemira, velikom prasku i ostalim "dokazanim" TEORIJAMA. Ne postoji formula kojom se moze dokazati da se svemir skuplja ili siri, nesto sto je beskonacno (ko kaze da nije neka objasni gde je kraj) ne moze da se siri ili skuplja. Niko od vas ne zna sta se desavalo na Zemlji pre 4000 godina, vec se nagadja sve i svasta, ali nekim cudom znate sta se odigralo pre 4,5 milijardi godina. Niko ne zna kako su napravljene piramide, opet postoje mnoge TEORIJE. Jos ne znamo kakve vrste zive u dubinama okeana 5-10km ali kada se prica o postanku svemira onda je to luk i voda. Smesni ste kao Sheldon iz serije "The Big Bang Theory". Znate o tamnoj materiji ali ne znate sami da odete do fakulteta ili da sebi spremite dorucak. Ovakve teorije trebalo bi da posmatrate kao jedno od mnogobrojnih mogucih objasnjenja a ne kao aksiom.

Huble

pre 11 godina

Prvo, uopste nema sirenja svemira. Cela teorija o sirenju i big-bengu je bazirana na crvenom pomaku, sto moze da ukazuje na "bezanje" promatranog objekta od nas. Moze, ali i ne mora. Oni su zakljucili da bukvalno svi udaljeni objekti beze od nas, od Zemlje, a govorimo o monstruoznim daljinama, sve do 10+ milijardi svetlosnih godina. Niko se nikad nije zapitao, ili posumnjao: postoji li drugi razlog koji moze da izazove crveni pomak!? Npr Ajnstajn je dokazao relativizam gde su efekti gravitacije isti kao efekti ubrzanja. Ja mislim da se svemir uopste ne siri. Crveni pomak se javlja podjednako u svim pravcima, i direktno je proporcionalan daljini koju svetlost prevaljuje. To je ocigledno u prirodi svetlosti - posle milijardi godina i kilometara putovanja, svetlosti opada frekfencija. Kao sto u bari talasi postaju krupniji kako se udaljavaju od mesta gde smo bacili kamen.

CCCC

pre 11 godina

pa ovo je idealna vest za verske fanatike i zaluđenike raznih vrsta... Već vidim poplavu komentara usmerenih protiv nauke i naučnika a uz pozivanje na razna božanstva... eh, ta sloboda govora...

ss

pre 11 godina

istinska vera nikada NE sputava razvoj vernika u bilo kom pravcu da on krene. recimo naučnici u cernu su verovali u postojanje H bozona i ta vera ih je vodila do itkrića.
crkva je institucija a ne vera a sve velike institucije služe za neki vid kontrole, ona je danas izgubika svoj uticaj koji je od nje preuzeo bankarski sistem...

gmbh

pre 11 godina

@ponocni andjeo

zanima me kako ste dosli do zakljucka da su naucnici ograniceni svojom gordoscu, dok smatrate da je antropocentrizam ispravno opisivanje stvarnosti i jos da ono implicira boljitak za ljude. molim vas da izlozite i pojasnite kompletnu analizu.

prti do smrti

pre 11 godina

Док ограничени у својој гордости, они који себе називају научницима, не буду схавтили да свемир није ни геоцентричан, ни хелиоцентричан, ни астроцентричан, већ да је антропоцентричан, овај свет неће постати боље место за људе.
(Поноћни анђео, 12. septembar 2012 21:39)

hahahhaha.. egocentrican, egocentrican se kaze. Ogranicen u svojoj gordosti? :/ Ti to o sebi? Zasto bre objavljujete ovakve komentare na vestima koje imaju veze s naukom, a kad neko pljune po tome sto oni kazu, eej to je onda sirenje verske mrznje?! Neka dodje decko sa nekom cinjenicom, nekim dokazom, pa neka prosipa price. Do tad, to su teske gluposti, pa i kleveta. Covek koji verovatno ne zna da resi ni obican sistem linearnih jednacina, ali zato provereno zna da je bog keva. Ovom jednom svemir 'antropocentrican' (jbt?!), ovom drugom 99.996% bog oko njega.. Boles'. Sta to nas briga? Prvo im zemlja bila ploca, pa ispade da nije. Onda i neki tamo bog na nebu pazi na sve nas, mi tamo a ono sipak! Crno brate, nema mu kraja. Sad im bog svuda oko nas :/ znaci ljudi, ta vasa institucija, istorijski posmatrano, apsolutno nikad nije bila u pravu i na osnovu cega bre vise izmisljate ove gluposti?! Dobrodosli u doba nano tehnologije gde, verovali ili ne, ne mozete prizvati kisu.

Filozof amater

pre 11 godina

Kineticka energija Velikog praska ili velike explozije je nista drugo nego ta "tamna energija". Svemir ce se siriti do god se kineticka energija Velikog praska ne istorsi, a implodirati ponovo u jednu tacku kada ostane bez kineticke (odnosno takozvane tamne) energije. Veliki prasak nije bila explozija koja se desila i isog minuta stala, ona jos uvek traje dok ne dodje do implozije, samo sto se sve desava kao na nekom jako usporenom snimku. Mi zivimo trenutno u fazi explozije, pa je prisutna i kineticka enrgija iste.

Gospodo naucnici, za ovo sto pricam nema dokaza ali prihvatite nekada i stavove filozofa, bice vam lakse. ;)

Slobodan blok70

pre 11 godina

Izložiću svoju hipotezu.Bez smeha, moliću lepo!Koliko sam ja razumeo, celukupni međuplanetarni prostor u Vaseljeni je u stvari tamna materija. Ceo svemir je u stvari jedan veliki akvarijum u kome sva nebeska tela plove kao u vodi. Termin NIŠTA ne postoji! Sva nebeska tela su bukvalno utopljena u tu tamnu materiju koju održava tamna energija i koja je u ravnoteži sa fizičkim svetom koji mi prepoznajemo, svetom u kojem važe zakoni fizike koje mi možemo da razumemo. Ta ravnoteža, taj dualizam je zaista fascinantan i logičan. Samo nikako ne mogu da shvatim taj pojam beskonačnosti prostora! Pričamo, bar mi laici, o svemiru kao nečemu stvorenom u beskonačno kratkom vremenskom trenutku, exspanziji pokrenutoj vrlo nejasnim interakcijama subatomskih čestica, expaziji koja stvorila celokupni fizički svet i generisala svu energiju koju imamo. Ali mene buni pitanje: u čemu je ta expanzija nastala? Da li je ta tamna materija postojala i pre nastanka Vaseljene? Mene ovaj naš svemir podseća na klobuk koji gonjen tamnom energijom plovi tamnom materijom, mehur koji se pumpa i koji će pre ili kasnije pući.Nameće se i pitanje, da li ima više tih "klobuka" koji plove i da li je expazija (izbegavam termin Big Bang,pošto je explozija hemijska reakcija) fenomen koji se ponavlja u ciklusima? Postoji li samo jedan svemir ili ih ima beskonačno mnogo? Mnoge stvari me bune ali jedna naročito.Da li gravitacija utiče na kretanje subatomskih čestica?Fizičari, umesto da lupate minuse, napište neki odgovor!

vasilije knezevic

pre 11 godina

Kosmos nema granica pa prema tome ne mozemo govoriti ni o kakvom sirenju.
Mozemo govoriti o ktretanju pojedinih sastojaka i promjeni njihovog oblika.Ako
sirenje uopste postoji onda su to energentske promjene uslovljene "vulkanima"
zemaljskog oblika koji svojim postojanjem ostavljaju ideju promjene zapremine.
Siva energija je obicna naucna izmisljotina vezana za nesigurnost pojedinih
naucnika koji su religiozni i u tome vide bozije prisustvo.Promjena boje samo
oznacava energetsko stanje entiteta a ne nikakvu drugu vrstu energije koja nije
ukljucena u klasicne izvore.
vasilije knezevic 12 sept. 2012

F

pre 11 godina

Ovako...zna se i postoje naucni dokazi da to sto zovemo tamna energija postoji. Nepoznato je samo sta je to tacno, i kakva je priroda tamne energije. Isto je i sa tamnom materijom, ciji je uticaj evidentan, ali jos uvek nismo u stanju da proniknemo u njenu prirodu.

Environmental Technologist

pre 11 godina

Da li to znaci da ce nam, od sada, uz racun za elektricnu energiju stizati i racun za... tamnu energiju?
Salu na stranu, ovaj izvestaj i je ocekivan, za one koji su pratili istrazivanje.

Obavesten

pre 11 godina

"Kosmos se sastoji od Boga 99.996%"
Slazem se!
Svi smo mi bozija bica,a posto smo naopaki,ni bog ne moze biti bolji,posto nas biblija uci da smo napravljeni po njegovom liku.
Izrugivanje nauke je nesto sto crkva sprovodi milenijumima i tako koci napredak u svakom aspektu ljudskog zivota,kako moralnom ,tako i u duhovnom.
Ako uzmemo da je istinita tvrdnja "Kosmos se sastoji od Boga 99.996%",jesu li i nasi nusprodukti varenja takodje deo njega?Jesu li bolesti i prirodne nepogode takodje njegovo delo?
Za razliku od crkve ,naucnici koriste matematiku(koju crkva koristi samo kad obracunava koliko je otela od naroda),koriste naucne metode i uce o svetu oko nas,a ne zamlacuju se sa bogovima i slicnim glupostima!

Stiv

pre 11 godina

Naučnici su najveće neznalice. Kosmos se sastoji od Boga 99.996% a ostalo je ono što se može videti i što je manje interesantno i manje istinito.

Поноћни анђео

pre 11 godina

Док ограничени у својој гордости, они који себе називају научницима, не буду схавтили да свемир није ни геоцентричан, ни хелиоцентричан, ни астроцентричан, већ да је антропоцентричан, овај свет неће постати боље место за људе.

Obavesten

pre 11 godina

"Kosmos se sastoji od Boga 99.996%"
Slazem se!
Svi smo mi bozija bica,a posto smo naopaki,ni bog ne moze biti bolji,posto nas biblija uci da smo napravljeni po njegovom liku.
Izrugivanje nauke je nesto sto crkva sprovodi milenijumima i tako koci napredak u svakom aspektu ljudskog zivota,kako moralnom ,tako i u duhovnom.
Ako uzmemo da je istinita tvrdnja "Kosmos se sastoji od Boga 99.996%",jesu li i nasi nusprodukti varenja takodje deo njega?Jesu li bolesti i prirodne nepogode takodje njegovo delo?
Za razliku od crkve ,naucnici koriste matematiku(koju crkva koristi samo kad obracunava koliko je otela od naroda),koriste naucne metode i uce o svetu oko nas,a ne zamlacuju se sa bogovima i slicnim glupostima!

Environmental Technologist

pre 11 godina

Da li to znaci da ce nam, od sada, uz racun za elektricnu energiju stizati i racun za... tamnu energiju?
Salu na stranu, ovaj izvestaj i je ocekivan, za one koji su pratili istrazivanje.

F

pre 11 godina

Ovako...zna se i postoje naucni dokazi da to sto zovemo tamna energija postoji. Nepoznato je samo sta je to tacno, i kakva je priroda tamne energije. Isto je i sa tamnom materijom, ciji je uticaj evidentan, ali jos uvek nismo u stanju da proniknemo u njenu prirodu.

Stiv

pre 11 godina

Naučnici su najveće neznalice. Kosmos se sastoji od Boga 99.996% a ostalo je ono što se može videti i što je manje interesantno i manje istinito.

prti do smrti

pre 11 godina

Док ограничени у својој гордости, они који себе називају научницима, не буду схавтили да свемир није ни геоцентричан, ни хелиоцентричан, ни астроцентричан, већ да је антропоцентричан, овај свет неће постати боље место за људе.
(Поноћни анђео, 12. septembar 2012 21:39)

hahahhaha.. egocentrican, egocentrican se kaze. Ogranicen u svojoj gordosti? :/ Ti to o sebi? Zasto bre objavljujete ovakve komentare na vestima koje imaju veze s naukom, a kad neko pljune po tome sto oni kazu, eej to je onda sirenje verske mrznje?! Neka dodje decko sa nekom cinjenicom, nekim dokazom, pa neka prosipa price. Do tad, to su teske gluposti, pa i kleveta. Covek koji verovatno ne zna da resi ni obican sistem linearnih jednacina, ali zato provereno zna da je bog keva. Ovom jednom svemir 'antropocentrican' (jbt?!), ovom drugom 99.996% bog oko njega.. Boles'. Sta to nas briga? Prvo im zemlja bila ploca, pa ispade da nije. Onda i neki tamo bog na nebu pazi na sve nas, mi tamo a ono sipak! Crno brate, nema mu kraja. Sad im bog svuda oko nas :/ znaci ljudi, ta vasa institucija, istorijski posmatrano, apsolutno nikad nije bila u pravu i na osnovu cega bre vise izmisljate ove gluposti?! Dobrodosli u doba nano tehnologije gde, verovali ili ne, ne mozete prizvati kisu.

Slobodan blok70

pre 11 godina

Izložiću svoju hipotezu.Bez smeha, moliću lepo!Koliko sam ja razumeo, celukupni međuplanetarni prostor u Vaseljeni je u stvari tamna materija. Ceo svemir je u stvari jedan veliki akvarijum u kome sva nebeska tela plove kao u vodi. Termin NIŠTA ne postoji! Sva nebeska tela su bukvalno utopljena u tu tamnu materiju koju održava tamna energija i koja je u ravnoteži sa fizičkim svetom koji mi prepoznajemo, svetom u kojem važe zakoni fizike koje mi možemo da razumemo. Ta ravnoteža, taj dualizam je zaista fascinantan i logičan. Samo nikako ne mogu da shvatim taj pojam beskonačnosti prostora! Pričamo, bar mi laici, o svemiru kao nečemu stvorenom u beskonačno kratkom vremenskom trenutku, exspanziji pokrenutoj vrlo nejasnim interakcijama subatomskih čestica, expaziji koja stvorila celokupni fizički svet i generisala svu energiju koju imamo. Ali mene buni pitanje: u čemu je ta expanzija nastala? Da li je ta tamna materija postojala i pre nastanka Vaseljene? Mene ovaj naš svemir podseća na klobuk koji gonjen tamnom energijom plovi tamnom materijom, mehur koji se pumpa i koji će pre ili kasnije pući.Nameće se i pitanje, da li ima više tih "klobuka" koji plove i da li je expazija (izbegavam termin Big Bang,pošto je explozija hemijska reakcija) fenomen koji se ponavlja u ciklusima? Postoji li samo jedan svemir ili ih ima beskonačno mnogo? Mnoge stvari me bune ali jedna naročito.Da li gravitacija utiče na kretanje subatomskih čestica?Fizičari, umesto da lupate minuse, napište neki odgovor!

ss

pre 11 godina

istinska vera nikada NE sputava razvoj vernika u bilo kom pravcu da on krene. recimo naučnici u cernu su verovali u postojanje H bozona i ta vera ih je vodila do itkrića.
crkva je institucija a ne vera a sve velike institucije služe za neki vid kontrole, ona je danas izgubika svoj uticaj koji je od nje preuzeo bankarski sistem...

Поноћни анђео

pre 11 godina

Док ограничени у својој гордости, они који себе називају научницима, не буду схавтили да свемир није ни геоцентричан, ни хелиоцентричан, ни астроцентричан, већ да је антропоцентричан, овај свет неће постати боље место за људе.

Milan

pre 11 godina

Idemo ovako : -
- Univerzum je beskonačan? Teško shvatljivo!
- Univerzum ima granicu? Teško shvatljivo -šta je iza granice?
- Univezum oduvek postoji? Teško prihvatljivo! Oduvek!!!!!???
- Univerzuma je nastao pre 14,7 milijardi godina? Iz čega, ako
ništa nije postojalo? Teško razumljivo!!
Tako stvari stoje, ili se dogodilo nemoguće ili nemoguće oduvek postoji! Ili je nešto između? Pa, čovek i jeste čovek što ga sve zanima
i što želi da odgovori na sva pitanja! To je njegova misija u ovom svetu, najmanje verujem da mu je misija da izmišlja razne religiozne sisteme u ime kojih će pobiti pola ljudskog sveta koji misli drugačije! Rat katolika i pravoslavaca, hrišćana i muslimana, hinduista i muslimana... To nije čovekova misija! Čovek je suza , oko i svest univerzuma, biće kroz koje univerzum sebe gleda, oseća i proučava ... I ovog trena milioni naučnika, astronoma,fizičara rade na onome što se zove ISTINA POSTOJANJA! Mnogi ljudi to prate, imaju dosta informacija i razumeju tok stvari i istraživanja! To je onaj deo ljusdskog roda koji ovaj točak civilizacije svaki dan pokrene malo- NAPRED! I ima i previše onih koji ili ne znaju ništa ili znaju toliko nedovoljno da celu nauku i sva vrhunska naučna dostignuća- nipodaštavaju!
Samo zato što ne znaju dovoljno i što su zaglupljeni previše sitnim materijalističkim "patnjama"! I kome su idoli kafanske pevaljke,populistički političari i preplaćene sportske zvezde...

gmbh

pre 11 godina

@ponocni andjeo

zanima me kako ste dosli do zakljucka da su naucnici ograniceni svojom gordoscu, dok smatrate da je antropocentrizam ispravno opisivanje stvarnosti i jos da ono implicira boljitak za ljude. molim vas da izlozite i pojasnite kompletnu analizu.

Dane

pre 11 godina

Fizicari kazu da vidljiva materija cini 4% svemira.Vidljiva materija se sastoji od atoma.Fizicari kazu da je atom 99,nesto% prazan,sto znači da mi činimo 0,nešto% od 4% svemira.Ljudi,jel mi uopste postojimo.

CCCC

pre 11 godina

pa ovo je idealna vest za verske fanatike i zaluđenike raznih vrsta... Već vidim poplavu komentara usmerenih protiv nauke i naučnika a uz pozivanje na razna božanstva... eh, ta sloboda govora...

Huble

pre 11 godina

Prvo, uopste nema sirenja svemira. Cela teorija o sirenju i big-bengu je bazirana na crvenom pomaku, sto moze da ukazuje na "bezanje" promatranog objekta od nas. Moze, ali i ne mora. Oni su zakljucili da bukvalno svi udaljeni objekti beze od nas, od Zemlje, a govorimo o monstruoznim daljinama, sve do 10+ milijardi svetlosnih godina. Niko se nikad nije zapitao, ili posumnjao: postoji li drugi razlog koji moze da izazove crveni pomak!? Npr Ajnstajn je dokazao relativizam gde su efekti gravitacije isti kao efekti ubrzanja. Ja mislim da se svemir uopste ne siri. Crveni pomak se javlja podjednako u svim pravcima, i direktno je proporcionalan daljini koju svetlost prevaljuje. To je ocigledno u prirodi svetlosti - posle milijardi godina i kilometara putovanja, svetlosti opada frekfencija. Kao sto u bari talasi postaju krupniji kako se udaljavaju od mesta gde smo bacili kamen.

Bazinga!

pre 11 godina

Obozavam ovakve vesti gde mogu da procitam "naucne" komentare o sirenju i skupljanju svemira, velikom prasku i ostalim "dokazanim" TEORIJAMA. Ne postoji formula kojom se moze dokazati da se svemir skuplja ili siri, nesto sto je beskonacno (ko kaze da nije neka objasni gde je kraj) ne moze da se siri ili skuplja. Niko od vas ne zna sta se desavalo na Zemlji pre 4000 godina, vec se nagadja sve i svasta, ali nekim cudom znate sta se odigralo pre 4,5 milijardi godina. Niko ne zna kako su napravljene piramide, opet postoje mnoge TEORIJE. Jos ne znamo kakve vrste zive u dubinama okeana 5-10km ali kada se prica o postanku svemira onda je to luk i voda. Smesni ste kao Sheldon iz serije "The Big Bang Theory". Znate o tamnoj materiji ali ne znate sami da odete do fakulteta ili da sebi spremite dorucak. Ovakve teorije trebalo bi da posmatrate kao jedno od mnogobrojnih mogucih objasnjenja a ne kao aksiom.

Filozof amater

pre 11 godina

Kineticka energija Velikog praska ili velike explozije je nista drugo nego ta "tamna energija". Svemir ce se siriti do god se kineticka energija Velikog praska ne istorsi, a implodirati ponovo u jednu tacku kada ostane bez kineticke (odnosno takozvane tamne) energije. Veliki prasak nije bila explozija koja se desila i isog minuta stala, ona jos uvek traje dok ne dodje do implozije, samo sto se sve desava kao na nekom jako usporenom snimku. Mi zivimo trenutno u fazi explozije, pa je prisutna i kineticka enrgija iste.

Gospodo naucnici, za ovo sto pricam nema dokaza ali prihvatite nekada i stavove filozofa, bice vam lakse. ;)

Druid @ SrednjosLoLac

pre 11 godina

A sta je iza te plazme leba ti??? Kako mozes da kazes plazma je kraj necega. Pa i taj zid od plazme je NESTO sto znaci da nije kraj. Taj zid opet moze biti beskonacno velik i opet se vrtimo u krug. Sve dok tamo negde postoji bilo sta (i vakum je nesto) ne mozes reci da je to kraj svemira. Ljudski um ne moze da definise granice svemira i zbog toga je nas zivot i postojanje velika misterija. I taj veliki prasak je nesto pokrenulo ali niko ne zna sta i tacno kada, mada vidim neki srednjoskolci i studenti su pametniji od Tesle i Ajnstajna. Blago nama!

Slobodan blok70

pre 11 godina

@Srednjoškolac
Lep video Lavrence Krauss, covek objasnjava svoju teoriju da je nastao ni iz cega, puf .... eto ga, ko je ucio mehaniku u skoli npr.... i zakon odrzanja energije razumece sta covek prica.

Pronašao si jak naučni autoritet koji će nam objasniti nastanak svemira. Čovek koji je zabavljač širokih narodnih masa, saborac druga Ričarda Dovkinsa u širenju ateizma, "naučnika" koji piše knjige sključivo za laičku publiku, milioner kao i njegov drugar Ričard! Taj film sam odlgedao odavno i ništa naučno utemeljeno u to predavanju nema. Kvazi naučna baljezgarija bez ijednog matematičkog dokaza. Ukoliko pogledaš neke ozbiljnije forume pronaćićeš mnogo detaljnije kritike njegovog pokušaja da bude fizičar! Uostalom, nijedan fizičar koji u teorijskoj fizici nešto znači, ne deli takav banalan pristup fizici i matematici. Njegove teorije su u istoj ravni sa onim da kornjače nose Zemlju! Ta tvoja lakoća kojom prihvataš takva olaka rešenja ti mogu smetati u formiranju sopstvenog kritičkog prihvatanja nekih teorija ( ovo pišem ukoliko si zaista srednjoškolac). Tvoja izjava da se uz bazno poznavanje mehanike i predavanje ovog klovna, može shvatiti Postanje je nadobudno! Evo ja sam učio mehaniku, dinamiku i kinematiku naročito, položio tri matematike pa sam daleko od bilo kakvog poimanja shvatanja nastanka Vaseljene! Smanji malo doživljaj!

Sveto pismo

pre 11 godina

Istraživači koji su 1998. analizirali svetlost jedne posebne vrste supernove otkrili su da se širenje svemira ubrzava!Ubrzo su počeli da otkrivaju sve više dokaza koji govore u prilog toj tvrdnji.Želeli su da saznaju koja energija uzrokuje ubrzano širenje svemira.Izgledalo je da ona deluje suprotno sili gravitacije a i ona se kosila s njihovim teorijama.Taj tajanstveni oblik energije su nazvali tamnom energijom.Ali nije tamna energija jedina čudnovata pojava koja je otkrivena u novije vreme.Jedna druga pojava dokazana je u 1980-ima,kada su astronomi istraživali razne galaksije.Izgledalo je da se te galaksije,rotiraju suviše brzo da bi mogle da se drže na okupu.Očigledno je morao da postoji neki oblik materije koja im daje gravitaciju i tako ih drži sve na okupu.Naučnici su tu nepoznatu materiju nazvali tamnom stvari jer ona ne apsorbuje,ne emituje i ne reflektuje zračenje koje se može registrovati mernim instrumentima.Prema nekim procenama moguće je da tamna stvar čini 22% ili više mase svemira.Prema postojećim procenama,vidljiva stvar čini otprilike 4% mase svemira.Izgleda da dve velike nepoznanice—tamna stvar i tamna energija,čine ostatak svemira.To znači da nam je 96% potpuno nepoznato!Naučnici tragaju za odgovorima,ali odgovori na neka pitanja često povlače za sobom niz novih pitanja.Zato Biblija kaže u Propovedniku 3:11:“Sve je Bog učinio da je lepo u svoje vreme.Čak je i večnost stavio ljudima u srce,da ne mogu u potpunosti dokučiti dela koja pravi Bog čini.”

jocak

pre 11 godina

Nije nauka suprotstavljena religiji, nikada bila, niti je sada. Vernici su naučnici i naučnici su vernici.
Naučni metodi ne oponiraju verskim iskustvima, i obratno, vernik ima šira i realnija gledišta na nauku.
Neki, koji nisu bili u Crkvi (Pravoslavnoj), u svom kratkoumnom poimanju, a s pozicija interesa i moći, činili su zlodela svojim savremenicima, ali je to bilo stoga što (ponavljam) nisu pripadali Crkvi. Nisu poznavali Istinu jer nisu imali blagodat Crkve, i, očekivano, grešili su. (Jer je Crkva stub i tvrđava Istine.) To ne treba da nas smuti – mi znamo šta je bilo i razumemo tokove istorijskih zabluda. I, što nam je drago, to se nije zbivalo ovde već tamo.
* * *
Spoznaćeš, ima vremena, koliko je naivno verovati da ova naša ovozemaljska nauka, ma koliko bila najnovija, može čoveku biti uzdanica i putokaz u krucijalnim životnim pitanjima. Veoma je ona daleko od suštinskog vladanja životom, situacijama, srećom, zdravljem, smrću. Ne radi se o razočaranju ili rezignaciji već o stavljanju pravih stvari na pravo mesto. Tek kada čovek prihvati svoje ograničenosti, tek tada ga shvatamo ozbiljno.

Pozdrav od jednog davnog studenta.
.

student jednog prirodnog fakulteta

pre 11 godina

kada neko kao u pojedinjenim komentarima prica protiv naucnika, samo pokazuje kakav je on zapravo i tako se ponizava. naravno da jos nije sve istrazeno, jer je nauka realno pocela da se razvija krajem hladnog rata, tada je pocela ekspanzija tehnike kakve nije bilo ranijih vekova, najopremljenije laboratorije u kojima se moze doci do elementarnih saznanja naseg postanka, to naravno nije moglo ranije.i naravno da se od nekih sezdesetih godina nije do sada imalo vremena za sve misterije koje jos uvek postoje. sto je do sada ne istrazeno odmah stavljate to je bog, ovo i ono je od boga, sve sto je trenutno neobjasnjivo je od boga..pa tako su i u srednjem veku razmisljali..sta se odmah plasite naucnika? pa i kada se dokaze tacan proces nastanka svemira i tad cete moci da verujete u boga, niko vam to nece braniti, tako je i za jedan period ljudske istorije se smatralo da je zemlja ploca pa su naucnici spaljivani. i kada je dokazano da je okrugla i dalje se verovalo u boga.

Razume se

pre 11 godina

(gmbh, 13. septembar 2012 02:01)
Postovani mislim da doticni prica o takozvanoj biocentricnoj teoriji univerzuma prof.dr. Roberta Lanz-e, barem u onom delu kada se govori o antropocentrizmu...

Druid @ Black widow

pre 11 godina

Pametnjakovicu, pa nije Bazinga ni napisao da su vanzemaljci sagradili piramide. Samo dokazujes da se zapravo ti edukujes preko Nacionalne Geografije i Diskaverija, hahaha

Cinoeye

pre 11 godina

Lawrence jeste otvoreni ateista. Svakom prilikom to svima nabija na nos. nek se ugleda na druge naucnike.Mnogi naucnici veruju u Boga ili ne ali ne nabacuju to svima. nauka i religija ne moraju da se sukobljavaju.

jocak

pre 11 godina

Tamnu i svetlu materiju, i ovu ili onu energiju – ko poseduje, ko njima vlada, nadzire, kontroliše?
Slepa sila ili ''okata'' sila, bezumna ili umna, zla ili dobra?
Ima li univerzum vlasnika, domaćina? Pita li se on što?
Mi ljudi, koji smo, čiji?
Vladamo li mi nečim osim svojom slobodnom voljom?
Antropocentrizam ili humanizam – isto je, i netačno - da je čovek taj.
* * *
Hristocentrizam je istina, da je univerzum Njegov i da On ovde stvara i gazduje.
Što pre i bistrije ovo Čovek shvati – bolje po njega. Život, i ovaj i onaj budući, večni, proteći će mu u Istini, miru, radosti...
.

Wolverine

pre 11 godina

Bazinga, citajuci tvoj komentar shvatam da si privilegovan time sto si u stanju da uopste citas i pises.Za tvoju informaciju jos Lobocevski je ustanovio rast svemira i oblik, piramide su gradili zanatlije(Ljudi)sve si to mogao da procitas u casopisu Galaksija da nisi bacao pare na Trece oko.A vi ostali verski fanatici i Nils Bor(otac moderne fizike i atomske bombe)je bio vernik pa nije mislio da je Bog tamna materija i sta ti ja znam

Bazinga @ Wolverine

pre 11 godina

Gde sam ja uopste u prethodnom komentaru spomenuo veru i religiju?! Ti nemas pojma o cemu pricas, a inteligencija nekoga se ne meri po tome koliko naucnika i teorija moze da nabroji vec koliko koristi svoj mozak. U tu pricu o izgradnji piramida uz pomoc stapa i kanapa veruju samo mediokriteti kao sto si ti. Kamene blokove teske do 7 tona podici na 140m je i danas izazov za mnoge gradjevinare a kamoli pre 4000 godina. Ja ne citam glupe casopise koje spominjes u svakom komentaru. Velicinu svemira nije moguce izmeriti a ti mozes da izmisljas teorije do mile volje. Da je sve poznato nauci kao sto ti mislis ovaj svet bi bio savrsen a ljudi nikada ne bi umirali. Mnogo je stvari koje nauka ne moze a neke verovatno nikada nece objasniti ali to nije razlog za gnev, naprotiv u tome i jeste lepota i misterija zivota. Niko ne moze sve da zna, osim nekoliko vas pametnjakovica (mislis da znas mnogo a ne znas odakle si supalj). Kada nekog tebi mnogo dragog budu zakopali tri metra ispod zemlje ti idi pitaj te sveznalice koje su te svemu naucle zbog cega covek (bez obzira koliko nauka napreduje) ne moze da izbegne camov sanduk. Procitaj sta su govorili o svemiru, nauci i religiji Tesla i Ajnstajn pa onda pricaj nesto. Cak ni oni nisu bili samouvereni kada govore o svemirskom prostranstvu ali na ovom forumu ima onih koji sve znaju i sve mogu da objasne. Ne postoji covek koji sve zna, utuvi to u glavu.

srednjoslolac

pre 11 godina

@Milan

- Univerzum je beskonačan? Teško shvatljivo!
Nije beskonacan ..... ima granicu o kojoj pricas u drugom pitanju, ali ako krenes prema toj granici sad ..... neces stici do nje nikad jer se i ona pomera velikom brzinom. zamisli to kao da u zastavi 10 juris ferari.

- Univerzum ima granicu? Teško shvatljivo -šta je iza granice?
Granica je zid plazme kroz koj mi ne vidimo tj trenutna tehnologija ne moze da vidi kroz to. kao kad bi durbinom gledao i u daljini vidis zid .... ne mozes da vidis kroz zid zar ne ? ali ne mozes da poreknes da je tu.

- Univezum oduvek postoji? Teško prihvatljivo! Oduvek!!!!!???
Ovo je vise filozofsko pitanje, jer .... vreme kako ga mi merimo je nastalo sa univerzumom, tako da je logicno reci da postoji oduvek ;) ali generalno postoji nekih 14,7 milijardi godina

- Univerzuma je nastao pre 14,7 milijardi godina? Iz čega, ako
Lep video Lavrence Krauss, covek objasnjava svoju teoriju da je nastao ni iz cega, puf .... eto ga, ko je ucio mehaniku u skoli npr.... i zakon odrzanja energije razumece sta covek prica.

… ništa nije postojalo? Teško razumljivo!!
Jebiga tesko ljudima koji se ne slazu sa tim da kad umres .... nema niceg ... ne znam kako ti je tesko shvatljivo da nista nije postojalo ali ok .... jbg prihvati to kao cinjenicu

Black widow

pre 11 godina

Niko od vas ne zna sta se desavalo na Zemlji pre 4000 godina, vec se nagadja sve i svasta, ali nekim cudom znate sta se odigralo pre 4,5 milijardi godina. Niko ne zna kako su napravljene piramide, opet postoje mnoge TEORIJE. Jos ne znamo kakve vrste zive u dubinama okeana 5-10km ali kada se prica o postanku svemira onda je to luk i voda.

Pa to sve govor.Mislim ja bih se dobro porazmislila kad bih htela da kazem da se jos uvek ne zna sta se desavalo pre cetiri hiljade godina.I da postoje pretpostavke kako su se gradile piramide.Da postoje, ali su ih naucnici utvrdili do sada.Sto se tice Nacionalne, pa i to je neka vrsta edukacije, ali odatle ne treba uzimati mnoge stvari za ozbiljno.Ali je jos skontao i to da covek nije otkrio koja su jos to bica i vrste na dnu okeana.Vidi se da covek voli da resava misteriozna pitanja i da se bavi teorijama, koje su samo predpostavke a ne naucni dokazi.

Wolverine

pre 11 godina

Ja i nisam pricao o tome da nauka iskljucuje religiju i obrnuto nego o tome da pojedini buzdovani i idijoti iskljucuju sve sto nisu u stanju da razumeju.Sve bih ti objasnio samo da mislim da bi me razumeo, ovako nemam zivaca da kucam toliko.
savet na brzinu stvarno uzmi i pocni da citas nesto drugo osim zute stampe i toalet papir novina prijalo bi ti, pa bi mozda i ukapirao kako su pojedine civilizacije bile u stanju da uz pomoc stapa i kanapa grade piramide i mere svet oko sebe.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Interesantno je koliko neka "naucna" zamisao uzburka mozgove svih izdanja i
javlja se zelja da se izraze sopstvena zapazanja. Pri tome ne nalazimo radikane
razlike i ako izdvojimo religiozne stavove onda dobijamo prilicno uravnotezenu
sliku.Naucnici koji su ukljuceni u studiranju kosmosa imaju relativno malu
prednost pa onda misljenje obicnog covjeka,mislioca, moze da znaci mnogo.
Pritom je,apsolutno,neophodno ustaliti pojmove kao sto su beskonacnost,
beskonacno postojanje svega postojeceg,beskonacne promjene uslovljene
vremenom koje ne postoji u apsolutnom smislu i nasu licnu malenkost koja
nam ne dozvoljava da obuhvatimo beskonacnost koja nas okruzuje.Onda
treba da ozbiljno razmotrimo nasu neznatnost kao i granice naseg vidljivog
sistema,maksimalnog ili minimalnog i da mnoge stvari koje mi sa sigurnoscu
odredjujemo samo su klasicna -fata morgana-.Nas mozak ucestvuje u svim
promjenama a intelekt nam omogucuje da donosimo zakljucke stvarne i
nestvarne i da, poslije dugog razmisljanja,ponovo donosimo korigovana
objasnjenja.Vrlo je poznato da neki od naucnog kadra tvrdoglavo stoje uz
svoje originalne zakljucke i nemaju hrabrosti da kazu da nijesu u pravu.
Onda je njihov naucni kapacitet ravan nulI(iz Lepenskog Vira)onoj pravoj
nuli koju svi upotrebljavamo.Pojedini naucnici imaju, takodje,tendenciju
uspostavljanja kulta koji se iznenadjujuce slijedi kod velikog broja ljudi
koji nemaju hrabrosti da upotrebe svoj sopstveni mozak.
vasilije knezevic, 13 sept. 2012

srednjoskolac

pre 11 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_M._Krauss

evo lepo wikipedija link ka Lawrence Krauss-u .... da bas je laik ... radi na Harvardu ... totalno neobrazovan covek ... ahahhaa

Nego bolje da slusam popa koj ne zna sta prica jer on sve poznaje .... a i dobar je sa decom .... lol

Vas nekolicina koji su mi odgovorili bolje naucite da citate sta sam na pisao nego da baljezgate gluposti, nigde nisam rekao da je zid plazme kraj ... rekao sam lepo za pismene ljude da ne mozemo da vidimo kroz njega .... sta ima iza ... mozda saznamo jednog dana

Stefan Sydney

pre 11 godina

Eda biste prekinuli kvazinaucnu diskusiju, svi zajedno, koja vidim jos traje, evo vam razbibriga za dokolicu. Dakle, sta vidimo na ovom http://www.youtube.com/watch?v=eaYlUgH7Fac&feature=related snimku iz spejs satla?
Ako nekobude insistirao, javicu se ponovo i objasniti.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Kosmos nema granica pa prema tome ne mozemo govoriti ni o kakvom sirenju.
Mozemo govoriti o ktretanju pojedinih sastojaka i promjeni njihovog oblika.Ako
sirenje uopste postoji onda su to energentske promjene uslovljene "vulkanima"
zemaljskog oblika koji svojim postojanjem ostavljaju ideju promjene zapremine.
Siva energija je obicna naucna izmisljotina vezana za nesigurnost pojedinih
naucnika koji su religiozni i u tome vide bozije prisustvo.Promjena boje samo
oznacava energetsko stanje entiteta a ne nikakvu drugu vrstu energije koja nije
ukljucena u klasicne izvore.
vasilije knezevic 12 sept. 2012

Dule

pre 11 godina

Ako je gravitaciona sila usmerava odredjene mase ka grupisanju.Tj.smanjeju entropije na neki nacim.Onda tamna sila sa svojom energijom tezi povecanju entropije.To jest tezi da prostorno rasporedi neku materiju.Kazem neku,jer ocigledno da slabo ili uopste ne deluje na vidljivu materiju,vec samo na takozvanu tamnu materiju.E sad moje shvatanje je,da odredjeni cestica utice na vidjivu materiju tako sto joj daje odredjeni oblik i cini je interaktivnom sa gravitacijom.Dok ostatak materije nema tu strukturu verovatno zbog nedostatka te gradivne cestice i reaguje na tamnom energijom.Zanimljivo je to sto odredjenog trenutka kod ogromnih eksplozija dolazi do promene smera gravitacione sile i cak do nastanka fabrike za razgradjivanje vidjive materije(crna rupa).Sto ide u prlog tome da gravitacija samo nacin konacne teznje da se vidljiva materija sakupi i kasnije razgradi.Moram da ucim sad,Termodinamiku polazem sutra.Pozz

F

pre 11 godina

@ Sobodan blok 70

Napisao sam bio odgovor na vecinu pitanja, ali nisu objavili.
Nadji blog "starts with a bang", tamo ces naci sve sto te interesuje, predstavljeno na zanimljiv i jednostavan nacin.
Pozdrav

Black widow

pre 11 godina

Bazinga, vidis da ipak ti nisi bas u pravu.Prvo tvoje izjave su banalne i netacne, da se navodno tesko moze utvrditi sta se desavalo pre 4000 god.Trebas dobro da razmislis i da li je vredno sto si uopste isao u skolu.A sto se tice piramida, vidis, nisu u pitanju kameni blokovi.U novije vreme nauka(ako uopste razumes taj pojam) je otkrila da su piramide gradjene , ne od kamenih blokova, nego je uzet uzorak iz Savijene piramide stare oko 4500 god.(kao sto vidis zna se sta se desavalo )Uzorak je samleven u prah i u spektrometru sa jakim magnetom, pusten u centrifugu od 12000 obrtaja u min., sto je omogucilo da se dobije subatomska analiza bloka i dobijen je rezultat da se radi o betonu i to najstarijem primerku, cije je delimicno tecno stanje zbog upotrebe vode omogucilo da se ta smesa stavi u kalupe i dobiju savrseni blokovi, a na piramidama nisu radili robovi , vec radnici koji su bili placani.zato budi ljubazan i nemoj da stavljas vise komentare.

F

pre 11 godina

@srednjiskolac

- Mislim da si pogresno razumeo Milanov komentar.
- To sto pricas o plazmi i iza Univerzuma nije potpuno tacno.

Neko je komentarisao Big Bang - postoji mnogo vise dokaza od crvenog pomaka. Da budem precizniji, ako malo proguglas sigurno ces naci dva jako cvrsta dokaza, a verovatno i jos po neki.

Stiv

pre 11 godina

Naučnici su najveće neznalice. Kosmos se sastoji od Boga 99.996% a ostalo je ono što se može videti i što je manje interesantno i manje istinito.

Поноћни анђео

pre 11 godina

Док ограничени у својој гордости, они који себе називају научницима, не буду схавтили да свемир није ни геоцентричан, ни хелиоцентричан, ни астроцентричан, већ да је антропоцентричан, овај свет неће постати боље место за људе.

Obavesten

pre 11 godina

"Kosmos se sastoji od Boga 99.996%"
Slazem se!
Svi smo mi bozija bica,a posto smo naopaki,ni bog ne moze biti bolji,posto nas biblija uci da smo napravljeni po njegovom liku.
Izrugivanje nauke je nesto sto crkva sprovodi milenijumima i tako koci napredak u svakom aspektu ljudskog zivota,kako moralnom ,tako i u duhovnom.
Ako uzmemo da je istinita tvrdnja "Kosmos se sastoji od Boga 99.996%",jesu li i nasi nusprodukti varenja takodje deo njega?Jesu li bolesti i prirodne nepogode takodje njegovo delo?
Za razliku od crkve ,naucnici koriste matematiku(koju crkva koristi samo kad obracunava koliko je otela od naroda),koriste naucne metode i uce o svetu oko nas,a ne zamlacuju se sa bogovima i slicnim glupostima!

vasilije knezevic

pre 11 godina

Kosmos nema granica pa prema tome ne mozemo govoriti ni o kakvom sirenju.
Mozemo govoriti o ktretanju pojedinih sastojaka i promjeni njihovog oblika.Ako
sirenje uopste postoji onda su to energentske promjene uslovljene "vulkanima"
zemaljskog oblika koji svojim postojanjem ostavljaju ideju promjene zapremine.
Siva energija je obicna naucna izmisljotina vezana za nesigurnost pojedinih
naucnika koji su religiozni i u tome vide bozije prisustvo.Promjena boje samo
oznacava energetsko stanje entiteta a ne nikakvu drugu vrstu energije koja nije
ukljucena u klasicne izvore.
vasilije knezevic 12 sept. 2012

Huble

pre 11 godina

Prvo, uopste nema sirenja svemira. Cela teorija o sirenju i big-bengu je bazirana na crvenom pomaku, sto moze da ukazuje na "bezanje" promatranog objekta od nas. Moze, ali i ne mora. Oni su zakljucili da bukvalno svi udaljeni objekti beze od nas, od Zemlje, a govorimo o monstruoznim daljinama, sve do 10+ milijardi svetlosnih godina. Niko se nikad nije zapitao, ili posumnjao: postoji li drugi razlog koji moze da izazove crveni pomak!? Npr Ajnstajn je dokazao relativizam gde su efekti gravitacije isti kao efekti ubrzanja. Ja mislim da se svemir uopste ne siri. Crveni pomak se javlja podjednako u svim pravcima, i direktno je proporcionalan daljini koju svetlost prevaljuje. To je ocigledno u prirodi svetlosti - posle milijardi godina i kilometara putovanja, svetlosti opada frekfencija. Kao sto u bari talasi postaju krupniji kako se udaljavaju od mesta gde smo bacili kamen.

Bazinga!

pre 11 godina

Obozavam ovakve vesti gde mogu da procitam "naucne" komentare o sirenju i skupljanju svemira, velikom prasku i ostalim "dokazanim" TEORIJAMA. Ne postoji formula kojom se moze dokazati da se svemir skuplja ili siri, nesto sto je beskonacno (ko kaze da nije neka objasni gde je kraj) ne moze da se siri ili skuplja. Niko od vas ne zna sta se desavalo na Zemlji pre 4000 godina, vec se nagadja sve i svasta, ali nekim cudom znate sta se odigralo pre 4,5 milijardi godina. Niko ne zna kako su napravljene piramide, opet postoje mnoge TEORIJE. Jos ne znamo kakve vrste zive u dubinama okeana 5-10km ali kada se prica o postanku svemira onda je to luk i voda. Smesni ste kao Sheldon iz serije "The Big Bang Theory". Znate o tamnoj materiji ali ne znate sami da odete do fakulteta ili da sebi spremite dorucak. Ovakve teorije trebalo bi da posmatrate kao jedno od mnogobrojnih mogucih objasnjenja a ne kao aksiom.

jocak

pre 11 godina

Tamnu i svetlu materiju, i ovu ili onu energiju – ko poseduje, ko njima vlada, nadzire, kontroliše?
Slepa sila ili ''okata'' sila, bezumna ili umna, zla ili dobra?
Ima li univerzum vlasnika, domaćina? Pita li se on što?
Mi ljudi, koji smo, čiji?
Vladamo li mi nečim osim svojom slobodnom voljom?
Antropocentrizam ili humanizam – isto je, i netačno - da je čovek taj.
* * *
Hristocentrizam je istina, da je univerzum Njegov i da On ovde stvara i gazduje.
Što pre i bistrije ovo Čovek shvati – bolje po njega. Život, i ovaj i onaj budući, večni, proteći će mu u Istini, miru, radosti...
.

Filozof amater

pre 11 godina

Kineticka energija Velikog praska ili velike explozije je nista drugo nego ta "tamna energija". Svemir ce se siriti do god se kineticka energija Velikog praska ne istorsi, a implodirati ponovo u jednu tacku kada ostane bez kineticke (odnosno takozvane tamne) energije. Veliki prasak nije bila explozija koja se desila i isog minuta stala, ona jos uvek traje dok ne dodje do implozije, samo sto se sve desava kao na nekom jako usporenom snimku. Mi zivimo trenutno u fazi explozije, pa je prisutna i kineticka enrgija iste.

Gospodo naucnici, za ovo sto pricam nema dokaza ali prihvatite nekada i stavove filozofa, bice vam lakse. ;)

prti do smrti

pre 11 godina

Док ограничени у својој гордости, они који себе називају научницима, не буду схавтили да свемир није ни геоцентричан, ни хелиоцентричан, ни астроцентричан, већ да је антропоцентричан, овај свет неће постати боље место за људе.
(Поноћни анђео, 12. septembar 2012 21:39)

hahahhaha.. egocentrican, egocentrican se kaze. Ogranicen u svojoj gordosti? :/ Ti to o sebi? Zasto bre objavljujete ovakve komentare na vestima koje imaju veze s naukom, a kad neko pljune po tome sto oni kazu, eej to je onda sirenje verske mrznje?! Neka dodje decko sa nekom cinjenicom, nekim dokazom, pa neka prosipa price. Do tad, to su teske gluposti, pa i kleveta. Covek koji verovatno ne zna da resi ni obican sistem linearnih jednacina, ali zato provereno zna da je bog keva. Ovom jednom svemir 'antropocentrican' (jbt?!), ovom drugom 99.996% bog oko njega.. Boles'. Sta to nas briga? Prvo im zemlja bila ploca, pa ispade da nije. Onda i neki tamo bog na nebu pazi na sve nas, mi tamo a ono sipak! Crno brate, nema mu kraja. Sad im bog svuda oko nas :/ znaci ljudi, ta vasa institucija, istorijski posmatrano, apsolutno nikad nije bila u pravu i na osnovu cega bre vise izmisljate ove gluposti?! Dobrodosli u doba nano tehnologije gde, verovali ili ne, ne mozete prizvati kisu.

CCCC

pre 11 godina

pa ovo je idealna vest za verske fanatike i zaluđenike raznih vrsta... Već vidim poplavu komentara usmerenih protiv nauke i naučnika a uz pozivanje na razna božanstva... eh, ta sloboda govora...

Sveto pismo

pre 11 godina

Istraživači koji su 1998. analizirali svetlost jedne posebne vrste supernove otkrili su da se širenje svemira ubrzava!Ubrzo su počeli da otkrivaju sve više dokaza koji govore u prilog toj tvrdnji.Želeli su da saznaju koja energija uzrokuje ubrzano širenje svemira.Izgledalo je da ona deluje suprotno sili gravitacije a i ona se kosila s njihovim teorijama.Taj tajanstveni oblik energije su nazvali tamnom energijom.Ali nije tamna energija jedina čudnovata pojava koja je otkrivena u novije vreme.Jedna druga pojava dokazana je u 1980-ima,kada su astronomi istraživali razne galaksije.Izgledalo je da se te galaksije,rotiraju suviše brzo da bi mogle da se drže na okupu.Očigledno je morao da postoji neki oblik materije koja im daje gravitaciju i tako ih drži sve na okupu.Naučnici su tu nepoznatu materiju nazvali tamnom stvari jer ona ne apsorbuje,ne emituje i ne reflektuje zračenje koje se može registrovati mernim instrumentima.Prema nekim procenama moguće je da tamna stvar čini 22% ili više mase svemira.Prema postojećim procenama,vidljiva stvar čini otprilike 4% mase svemira.Izgleda da dve velike nepoznanice—tamna stvar i tamna energija,čine ostatak svemira.To znači da nam je 96% potpuno nepoznato!Naučnici tragaju za odgovorima,ali odgovori na neka pitanja često povlače za sobom niz novih pitanja.Zato Biblija kaže u Propovedniku 3:11:“Sve je Bog učinio da je lepo u svoje vreme.Čak je i večnost stavio ljudima u srce,da ne mogu u potpunosti dokučiti dela koja pravi Bog čini.”

srednjoslolac

pre 11 godina

@Milan

- Univerzum je beskonačan? Teško shvatljivo!
Nije beskonacan ..... ima granicu o kojoj pricas u drugom pitanju, ali ako krenes prema toj granici sad ..... neces stici do nje nikad jer se i ona pomera velikom brzinom. zamisli to kao da u zastavi 10 juris ferari.

- Univerzum ima granicu? Teško shvatljivo -šta je iza granice?
Granica je zid plazme kroz koj mi ne vidimo tj trenutna tehnologija ne moze da vidi kroz to. kao kad bi durbinom gledao i u daljini vidis zid .... ne mozes da vidis kroz zid zar ne ? ali ne mozes da poreknes da je tu.

- Univezum oduvek postoji? Teško prihvatljivo! Oduvek!!!!!???
Ovo je vise filozofsko pitanje, jer .... vreme kako ga mi merimo je nastalo sa univerzumom, tako da je logicno reci da postoji oduvek ;) ali generalno postoji nekih 14,7 milijardi godina

- Univerzuma je nastao pre 14,7 milijardi godina? Iz čega, ako
Lep video Lavrence Krauss, covek objasnjava svoju teoriju da je nastao ni iz cega, puf .... eto ga, ko je ucio mehaniku u skoli npr.... i zakon odrzanja energije razumece sta covek prica.

… ništa nije postojalo? Teško razumljivo!!
Jebiga tesko ljudima koji se ne slazu sa tim da kad umres .... nema niceg ... ne znam kako ti je tesko shvatljivo da nista nije postojalo ali ok .... jbg prihvati to kao cinjenicu

vasilije knezevic

pre 11 godina

Interesantno je koliko neka "naucna" zamisao uzburka mozgove svih izdanja i
javlja se zelja da se izraze sopstvena zapazanja. Pri tome ne nalazimo radikane
razlike i ako izdvojimo religiozne stavove onda dobijamo prilicno uravnotezenu
sliku.Naucnici koji su ukljuceni u studiranju kosmosa imaju relativno malu
prednost pa onda misljenje obicnog covjeka,mislioca, moze da znaci mnogo.
Pritom je,apsolutno,neophodno ustaliti pojmove kao sto su beskonacnost,
beskonacno postojanje svega postojeceg,beskonacne promjene uslovljene
vremenom koje ne postoji u apsolutnom smislu i nasu licnu malenkost koja
nam ne dozvoljava da obuhvatimo beskonacnost koja nas okruzuje.Onda
treba da ozbiljno razmotrimo nasu neznatnost kao i granice naseg vidljivog
sistema,maksimalnog ili minimalnog i da mnoge stvari koje mi sa sigurnoscu
odredjujemo samo su klasicna -fata morgana-.Nas mozak ucestvuje u svim
promjenama a intelekt nam omogucuje da donosimo zakljucke stvarne i
nestvarne i da, poslije dugog razmisljanja,ponovo donosimo korigovana
objasnjenja.Vrlo je poznato da neki od naucnog kadra tvrdoglavo stoje uz
svoje originalne zakljucke i nemaju hrabrosti da kazu da nijesu u pravu.
Onda je njihov naucni kapacitet ravan nulI(iz Lepenskog Vira)onoj pravoj
nuli koju svi upotrebljavamo.Pojedini naucnici imaju, takodje,tendenciju
uspostavljanja kulta koji se iznenadjujuce slijedi kod velikog broja ljudi
koji nemaju hrabrosti da upotrebe svoj sopstveni mozak.
vasilije knezevic, 13 sept. 2012

student jednog prirodnog fakulteta

pre 11 godina

kada neko kao u pojedinjenim komentarima prica protiv naucnika, samo pokazuje kakav je on zapravo i tako se ponizava. naravno da jos nije sve istrazeno, jer je nauka realno pocela da se razvija krajem hladnog rata, tada je pocela ekspanzija tehnike kakve nije bilo ranijih vekova, najopremljenije laboratorije u kojima se moze doci do elementarnih saznanja naseg postanka, to naravno nije moglo ranije.i naravno da se od nekih sezdesetih godina nije do sada imalo vremena za sve misterije koje jos uvek postoje. sto je do sada ne istrazeno odmah stavljate to je bog, ovo i ono je od boga, sve sto je trenutno neobjasnjivo je od boga..pa tako su i u srednjem veku razmisljali..sta se odmah plasite naucnika? pa i kada se dokaze tacan proces nastanka svemira i tad cete moci da verujete u boga, niko vam to nece braniti, tako je i za jedan period ljudske istorije se smatralo da je zemlja ploca pa su naucnici spaljivani. i kada je dokazano da je okrugla i dalje se verovalo u boga.

F

pre 11 godina

Ovako...zna se i postoje naucni dokazi da to sto zovemo tamna energija postoji. Nepoznato je samo sta je to tacno, i kakva je priroda tamne energije. Isto je i sa tamnom materijom, ciji je uticaj evidentan, ali jos uvek nismo u stanju da proniknemo u njenu prirodu.

jocak

pre 11 godina

Nije nauka suprotstavljena religiji, nikada bila, niti je sada. Vernici su naučnici i naučnici su vernici.
Naučni metodi ne oponiraju verskim iskustvima, i obratno, vernik ima šira i realnija gledišta na nauku.
Neki, koji nisu bili u Crkvi (Pravoslavnoj), u svom kratkoumnom poimanju, a s pozicija interesa i moći, činili su zlodela svojim savremenicima, ali je to bilo stoga što (ponavljam) nisu pripadali Crkvi. Nisu poznavali Istinu jer nisu imali blagodat Crkve, i, očekivano, grešili su. (Jer je Crkva stub i tvrđava Istine.) To ne treba da nas smuti – mi znamo šta je bilo i razumemo tokove istorijskih zabluda. I, što nam je drago, to se nije zbivalo ovde već tamo.
* * *
Spoznaćeš, ima vremena, koliko je naivno verovati da ova naša ovozemaljska nauka, ma koliko bila najnovija, može čoveku biti uzdanica i putokaz u krucijalnim životnim pitanjima. Veoma je ona daleko od suštinskog vladanja životom, situacijama, srećom, zdravljem, smrću. Ne radi se o razočaranju ili rezignaciji već o stavljanju pravih stvari na pravo mesto. Tek kada čovek prihvati svoje ograničenosti, tek tada ga shvatamo ozbiljno.

Pozdrav od jednog davnog studenta.
.

Environmental Technologist

pre 11 godina

Da li to znaci da ce nam, od sada, uz racun za elektricnu energiju stizati i racun za... tamnu energiju?
Salu na stranu, ovaj izvestaj i je ocekivan, za one koji su pratili istrazivanje.

Milan

pre 11 godina

Idemo ovako : -
- Univerzum je beskonačan? Teško shvatljivo!
- Univerzum ima granicu? Teško shvatljivo -šta je iza granice?
- Univezum oduvek postoji? Teško prihvatljivo! Oduvek!!!!!???
- Univerzuma je nastao pre 14,7 milijardi godina? Iz čega, ako
ništa nije postojalo? Teško razumljivo!!
Tako stvari stoje, ili se dogodilo nemoguće ili nemoguće oduvek postoji! Ili je nešto između? Pa, čovek i jeste čovek što ga sve zanima
i što želi da odgovori na sva pitanja! To je njegova misija u ovom svetu, najmanje verujem da mu je misija da izmišlja razne religiozne sisteme u ime kojih će pobiti pola ljudskog sveta koji misli drugačije! Rat katolika i pravoslavaca, hrišćana i muslimana, hinduista i muslimana... To nije čovekova misija! Čovek je suza , oko i svest univerzuma, biće kroz koje univerzum sebe gleda, oseća i proučava ... I ovog trena milioni naučnika, astronoma,fizičara rade na onome što se zove ISTINA POSTOJANJA! Mnogi ljudi to prate, imaju dosta informacija i razumeju tok stvari i istraživanja! To je onaj deo ljusdskog roda koji ovaj točak civilizacije svaki dan pokrene malo- NAPRED! I ima i previše onih koji ili ne znaju ništa ili znaju toliko nedovoljno da celu nauku i sva vrhunska naučna dostignuća- nipodaštavaju!
Samo zato što ne znaju dovoljno i što su zaglupljeni previše sitnim materijalističkim "patnjama"! I kome su idoli kafanske pevaljke,populistički političari i preplaćene sportske zvezde...

srednjoskolac

pre 11 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_M._Krauss

evo lepo wikipedija link ka Lawrence Krauss-u .... da bas je laik ... radi na Harvardu ... totalno neobrazovan covek ... ahahhaa

Nego bolje da slusam popa koj ne zna sta prica jer on sve poznaje .... a i dobar je sa decom .... lol

Vas nekolicina koji su mi odgovorili bolje naucite da citate sta sam na pisao nego da baljezgate gluposti, nigde nisam rekao da je zid plazme kraj ... rekao sam lepo za pismene ljude da ne mozemo da vidimo kroz njega .... sta ima iza ... mozda saznamo jednog dana

Stefan Sydney

pre 11 godina

Eda biste prekinuli kvazinaucnu diskusiju, svi zajedno, koja vidim jos traje, evo vam razbibriga za dokolicu. Dakle, sta vidimo na ovom http://www.youtube.com/watch?v=eaYlUgH7Fac&feature=related snimku iz spejs satla?
Ako nekobude insistirao, javicu se ponovo i objasniti.

Slobodan blok70

pre 11 godina

Izložiću svoju hipotezu.Bez smeha, moliću lepo!Koliko sam ja razumeo, celukupni međuplanetarni prostor u Vaseljeni je u stvari tamna materija. Ceo svemir je u stvari jedan veliki akvarijum u kome sva nebeska tela plove kao u vodi. Termin NIŠTA ne postoji! Sva nebeska tela su bukvalno utopljena u tu tamnu materiju koju održava tamna energija i koja je u ravnoteži sa fizičkim svetom koji mi prepoznajemo, svetom u kojem važe zakoni fizike koje mi možemo da razumemo. Ta ravnoteža, taj dualizam je zaista fascinantan i logičan. Samo nikako ne mogu da shvatim taj pojam beskonačnosti prostora! Pričamo, bar mi laici, o svemiru kao nečemu stvorenom u beskonačno kratkom vremenskom trenutku, exspanziji pokrenutoj vrlo nejasnim interakcijama subatomskih čestica, expaziji koja stvorila celokupni fizički svet i generisala svu energiju koju imamo. Ali mene buni pitanje: u čemu je ta expanzija nastala? Da li je ta tamna materija postojala i pre nastanka Vaseljene? Mene ovaj naš svemir podseća na klobuk koji gonjen tamnom energijom plovi tamnom materijom, mehur koji se pumpa i koji će pre ili kasnije pući.Nameće se i pitanje, da li ima više tih "klobuka" koji plove i da li je expazija (izbegavam termin Big Bang,pošto je explozija hemijska reakcija) fenomen koji se ponavlja u ciklusima? Postoji li samo jedan svemir ili ih ima beskonačno mnogo? Mnoge stvari me bune ali jedna naročito.Da li gravitacija utiče na kretanje subatomskih čestica?Fizičari, umesto da lupate minuse, napište neki odgovor!

gmbh

pre 11 godina

@ponocni andjeo

zanima me kako ste dosli do zakljucka da su naucnici ograniceni svojom gordoscu, dok smatrate da je antropocentrizam ispravno opisivanje stvarnosti i jos da ono implicira boljitak za ljude. molim vas da izlozite i pojasnite kompletnu analizu.

Bazinga @ Wolverine

pre 11 godina

Gde sam ja uopste u prethodnom komentaru spomenuo veru i religiju?! Ti nemas pojma o cemu pricas, a inteligencija nekoga se ne meri po tome koliko naucnika i teorija moze da nabroji vec koliko koristi svoj mozak. U tu pricu o izgradnji piramida uz pomoc stapa i kanapa veruju samo mediokriteti kao sto si ti. Kamene blokove teske do 7 tona podici na 140m je i danas izazov za mnoge gradjevinare a kamoli pre 4000 godina. Ja ne citam glupe casopise koje spominjes u svakom komentaru. Velicinu svemira nije moguce izmeriti a ti mozes da izmisljas teorije do mile volje. Da je sve poznato nauci kao sto ti mislis ovaj svet bi bio savrsen a ljudi nikada ne bi umirali. Mnogo je stvari koje nauka ne moze a neke verovatno nikada nece objasniti ali to nije razlog za gnev, naprotiv u tome i jeste lepota i misterija zivota. Niko ne moze sve da zna, osim nekoliko vas pametnjakovica (mislis da znas mnogo a ne znas odakle si supalj). Kada nekog tebi mnogo dragog budu zakopali tri metra ispod zemlje ti idi pitaj te sveznalice koje su te svemu naucle zbog cega covek (bez obzira koliko nauka napreduje) ne moze da izbegne camov sanduk. Procitaj sta su govorili o svemiru, nauci i religiji Tesla i Ajnstajn pa onda pricaj nesto. Cak ni oni nisu bili samouvereni kada govore o svemirskom prostranstvu ali na ovom forumu ima onih koji sve znaju i sve mogu da objasne. Ne postoji covek koji sve zna, utuvi to u glavu.

Black widow

pre 11 godina

Niko od vas ne zna sta se desavalo na Zemlji pre 4000 godina, vec se nagadja sve i svasta, ali nekim cudom znate sta se odigralo pre 4,5 milijardi godina. Niko ne zna kako su napravljene piramide, opet postoje mnoge TEORIJE. Jos ne znamo kakve vrste zive u dubinama okeana 5-10km ali kada se prica o postanku svemira onda je to luk i voda.

Pa to sve govor.Mislim ja bih se dobro porazmislila kad bih htela da kazem da se jos uvek ne zna sta se desavalo pre cetiri hiljade godina.I da postoje pretpostavke kako su se gradile piramide.Da postoje, ali su ih naucnici utvrdili do sada.Sto se tice Nacionalne, pa i to je neka vrsta edukacije, ali odatle ne treba uzimati mnoge stvari za ozbiljno.Ali je jos skontao i to da covek nije otkrio koja su jos to bica i vrste na dnu okeana.Vidi se da covek voli da resava misteriozna pitanja i da se bavi teorijama, koje su samo predpostavke a ne naucni dokazi.

Wolverine

pre 11 godina

Bazinga, citajuci tvoj komentar shvatam da si privilegovan time sto si u stanju da uopste citas i pises.Za tvoju informaciju jos Lobocevski je ustanovio rast svemira i oblik, piramide su gradili zanatlije(Ljudi)sve si to mogao da procitas u casopisu Galaksija da nisi bacao pare na Trece oko.A vi ostali verski fanatici i Nils Bor(otac moderne fizike i atomske bombe)je bio vernik pa nije mislio da je Bog tamna materija i sta ti ja znam

F

pre 11 godina

@srednjiskolac

- Mislim da si pogresno razumeo Milanov komentar.
- To sto pricas o plazmi i iza Univerzuma nije potpuno tacno.

Neko je komentarisao Big Bang - postoji mnogo vise dokaza od crvenog pomaka. Da budem precizniji, ako malo proguglas sigurno ces naci dva jako cvrsta dokaza, a verovatno i jos po neki.

ss

pre 11 godina

istinska vera nikada NE sputava razvoj vernika u bilo kom pravcu da on krene. recimo naučnici u cernu su verovali u postojanje H bozona i ta vera ih je vodila do itkrića.
crkva je institucija a ne vera a sve velike institucije služe za neki vid kontrole, ona je danas izgubika svoj uticaj koji je od nje preuzeo bankarski sistem...

Razume se

pre 11 godina

(gmbh, 13. septembar 2012 02:01)
Postovani mislim da doticni prica o takozvanoj biocentricnoj teoriji univerzuma prof.dr. Roberta Lanz-e, barem u onom delu kada se govori o antropocentrizmu...

Dane

pre 11 godina

Fizicari kazu da vidljiva materija cini 4% svemira.Vidljiva materija se sastoji od atoma.Fizicari kazu da je atom 99,nesto% prazan,sto znači da mi činimo 0,nešto% od 4% svemira.Ljudi,jel mi uopste postojimo.

Black widow

pre 11 godina

Bazinga, vidis da ipak ti nisi bas u pravu.Prvo tvoje izjave su banalne i netacne, da se navodno tesko moze utvrditi sta se desavalo pre 4000 god.Trebas dobro da razmislis i da li je vredno sto si uopste isao u skolu.A sto se tice piramida, vidis, nisu u pitanju kameni blokovi.U novije vreme nauka(ako uopste razumes taj pojam) je otkrila da su piramide gradjene , ne od kamenih blokova, nego je uzet uzorak iz Savijene piramide stare oko 4500 god.(kao sto vidis zna se sta se desavalo )Uzorak je samleven u prah i u spektrometru sa jakim magnetom, pusten u centrifugu od 12000 obrtaja u min., sto je omogucilo da se dobije subatomska analiza bloka i dobijen je rezultat da se radi o betonu i to najstarijem primerku, cije je delimicno tecno stanje zbog upotrebe vode omogucilo da se ta smesa stavi u kalupe i dobiju savrseni blokovi, a na piramidama nisu radili robovi , vec radnici koji su bili placani.zato budi ljubazan i nemoj da stavljas vise komentare.

Cinoeye

pre 11 godina

Lawrence jeste otvoreni ateista. Svakom prilikom to svima nabija na nos. nek se ugleda na druge naucnike.Mnogi naucnici veruju u Boga ili ne ali ne nabacuju to svima. nauka i religija ne moraju da se sukobljavaju.

Druid @ Black widow

pre 11 godina

Pametnjakovicu, pa nije Bazinga ni napisao da su vanzemaljci sagradili piramide. Samo dokazujes da se zapravo ti edukujes preko Nacionalne Geografije i Diskaverija, hahaha

Druid @ SrednjosLoLac

pre 11 godina

A sta je iza te plazme leba ti??? Kako mozes da kazes plazma je kraj necega. Pa i taj zid od plazme je NESTO sto znaci da nije kraj. Taj zid opet moze biti beskonacno velik i opet se vrtimo u krug. Sve dok tamo negde postoji bilo sta (i vakum je nesto) ne mozes reci da je to kraj svemira. Ljudski um ne moze da definise granice svemira i zbog toga je nas zivot i postojanje velika misterija. I taj veliki prasak je nesto pokrenulo ali niko ne zna sta i tacno kada, mada vidim neki srednjoskolci i studenti su pametniji od Tesle i Ajnstajna. Blago nama!

Slobodan blok70

pre 11 godina

@Srednjoškolac
Lep video Lavrence Krauss, covek objasnjava svoju teoriju da je nastao ni iz cega, puf .... eto ga, ko je ucio mehaniku u skoli npr.... i zakon odrzanja energije razumece sta covek prica.

Pronašao si jak naučni autoritet koji će nam objasniti nastanak svemira. Čovek koji je zabavljač širokih narodnih masa, saborac druga Ričarda Dovkinsa u širenju ateizma, "naučnika" koji piše knjige sključivo za laičku publiku, milioner kao i njegov drugar Ričard! Taj film sam odlgedao odavno i ništa naučno utemeljeno u to predavanju nema. Kvazi naučna baljezgarija bez ijednog matematičkog dokaza. Ukoliko pogledaš neke ozbiljnije forume pronaćićeš mnogo detaljnije kritike njegovog pokušaja da bude fizičar! Uostalom, nijedan fizičar koji u teorijskoj fizici nešto znači, ne deli takav banalan pristup fizici i matematici. Njegove teorije su u istoj ravni sa onim da kornjače nose Zemlju! Ta tvoja lakoća kojom prihvataš takva olaka rešenja ti mogu smetati u formiranju sopstvenog kritičkog prihvatanja nekih teorija ( ovo pišem ukoliko si zaista srednjoškolac). Tvoja izjava da se uz bazno poznavanje mehanike i predavanje ovog klovna, može shvatiti Postanje je nadobudno! Evo ja sam učio mehaniku, dinamiku i kinematiku naročito, položio tri matematike pa sam daleko od bilo kakvog poimanja shvatanja nastanka Vaseljene! Smanji malo doživljaj!

F

pre 11 godina

@ Sobodan blok 70

Napisao sam bio odgovor na vecinu pitanja, ali nisu objavili.
Nadji blog "starts with a bang", tamo ces naci sve sto te interesuje, predstavljeno na zanimljiv i jednostavan nacin.
Pozdrav

Dule

pre 11 godina

Ako je gravitaciona sila usmerava odredjene mase ka grupisanju.Tj.smanjeju entropije na neki nacim.Onda tamna sila sa svojom energijom tezi povecanju entropije.To jest tezi da prostorno rasporedi neku materiju.Kazem neku,jer ocigledno da slabo ili uopste ne deluje na vidljivu materiju,vec samo na takozvanu tamnu materiju.E sad moje shvatanje je,da odredjeni cestica utice na vidjivu materiju tako sto joj daje odredjeni oblik i cini je interaktivnom sa gravitacijom.Dok ostatak materije nema tu strukturu verovatno zbog nedostatka te gradivne cestice i reaguje na tamnom energijom.Zanimljivo je to sto odredjenog trenutka kod ogromnih eksplozija dolazi do promene smera gravitacione sile i cak do nastanka fabrike za razgradjivanje vidjive materije(crna rupa).Sto ide u prlog tome da gravitacija samo nacin konacne teznje da se vidljiva materija sakupi i kasnije razgradi.Moram da ucim sad,Termodinamiku polazem sutra.Pozz

Wolverine

pre 11 godina

Ja i nisam pricao o tome da nauka iskljucuje religiju i obrnuto nego o tome da pojedini buzdovani i idijoti iskljucuju sve sto nisu u stanju da razumeju.Sve bih ti objasnio samo da mislim da bi me razumeo, ovako nemam zivaca da kucam toliko.
savet na brzinu stvarno uzmi i pocni da citas nesto drugo osim zute stampe i toalet papir novina prijalo bi ti, pa bi mozda i ukapirao kako su pojedine civilizacije bile u stanju da uz pomoc stapa i kanapa grade piramide i mere svet oko sebe.