- Komentari -

Četrdeset godina "Galaksije"

U martu 2012. napunilo se 40 godina od izlaska prvog broja "Galaksije". Ovim kraćim tekstom, želeli bismo da se osvrnemo na istorijat časopisa koji je generacijama mladih na ovim prostorima tokom tri decenije bio svetionik nauke.

Grujica Ivanović
Pošaljite komentar
 1. I ja sam osamdesetih citao Galaksiju i obogatila je moj zivot i na neki posredan nacin uticala na moju danasnju profesiju.
  Mozda bi SANU mogla da pokrene inicijativu za neki novi slican casopis jer postojanje istog moze da ima nemerljiv pozitivan uticaj na mlade narastaje.
  Nadam se da ce neko ko ima mogucnost da pokrene neku takvu inicijativu pogledati postojece komentare na ovu vest.
  Svim ljudima dobre volje sve najbolje!
  (Vladimir iz Des Moines, 9. jun 2012 23:38)

  # Link komentara

 2. Jedan od razloga zato je Galaksija propala je sto su u poslednjim brojevima imali tekstove koji vise odgovaraju "Trecem Oku" nego naucnom casopisu. Bilo je tu tekstova iz oblasti spiritizma, i ostalih kvazi-nauka, pa je propast bio neminovan. Ko se seca, moze da potvrdi - list je izgubio onu dostojanstvenost i autoritet koji je imao sedamdesetih i osamdesetih.
  (Frederik, 2. jun 2012 02:28)

  # Link komentara

 3. eh to su bila vremena...bio sam mlad i sve me zivo interesovalo..i sad isto samo sam mator(5 banki)..galaksija je ,,bmw,,za danasnje kvazi chasopise!!!
  (zagor, 16. maj 2012 12:42)

  # Link komentara

 4. Samo da podsetim da je štampan i jedan specijalan broj "Galaksije", povodom smrti Josipa Broza Tita, posvećen njegovom doprinosu nauci.
  (Milanče Marković, 3. maj 2012 13:42)

  # Link komentara

 5. "GALAKSIJA" JE INSTITUCIJA za razgibavanje širine svestranosti aspekata kritičke naučno istraživačke misli *
  "GALAKSIJA" je "sprava" za razgibavanje naučnih vijuga*
  "GALAKSIJA" je jedini Multidisciplinarni Univerzitet slobodne (ali) naučne misli*
  ..Ona je sušta suprotnost školskoj ograničenosti nestvaralačkog intelekta nauke..
  ..u ime mnogobrojnih koje je "Galaksija"kao takva učinila mnogo uspešnijim u životu,hteo bih da zahvalim onom francuzu,čoveku koji je kao prvi tehnički finansirao njeno štampanje a čijeg se imena trenutno nesećam,on nam je omogućio tada sredstvo za masovno naučno istraživačko obrazovanje,"Gutembergov internet".*
  (Nebojša, 3. maj 2012 10:40)

  # Link komentara

 6. Jel Stanko Stojiljković koji se pominje kao urednik Galaksije isti onaj Stanko Stojiljković koji piše za Politiku?
  (Dušan, 29. april 2012 13:16)

  # Link komentara

 7. Galaksija je bila prozor u civilizirani i napredani svet kroz koji smo gledali sirom otvorenih ociju. Hvala svima koji su pisali i izdavali Galaksiju. Tuzno je koliko je danas opsti nivo znanja naroda bedan. Boli dusa kada na kiosku ugledate Trece oko i slicne budalastine, a nijednog casopisa ni nalik Galaksiji nema. Jos se secam dana, ja osmak izlazim iz skole, a preko puta kroz park trci brat od tetke, mladi inzenjer, mase prvim specijalnim brojem Galaksije 'Racunari u kuci' i dere se na sav glas:'Pogledaj burazeru, SADA mogu da ti napravim kompjuter!'. Dan danas zivim od programiranja.
  (Sinko, 23. april 2012 20:27)

  # Link komentara

 8. Prakticno ceo maturski rad "Planete Suncevog sistema" sam napisao na osnovu "Galaksija"
  (Petar, 23. april 2012 17:36)

  # Link komentara

 9. Da, da, i ja sam odrastao uz Galaksiju.. Sjajan casopis, tata ga je kupovao od pocetka, kasnije sam ja preuzeo, a i dalje imam gomilu brojeva kuci.. Prakticno sve me je interesovalo, astronomija, vojna tehnika, istorija, psihologija,.. a kao buduci (sadasnji) matematicar najvise sam uzivao rjesavajuci glavolomke (jednom sam bio i predstavljen u casopisu kao takmicar :-) ), pa slanje pisama sa rjesenjima, oce li stici na vrijeme iz Podgorice..
  Sve u svemu, neka drugacija vremena..
  Steta je sto su sadasnje generacije uskracene za neki makar slican casopis.. Puno pozdrava nekadasnjoj redakciji doajenu Juginu, G.S.I., svima... i naravno citaocima sirom ex-SFRJ
  (Blade Runner, 23. april 2012 16:42)

  # Link komentara

 10. Moj ujka je 80-tih kupovao sve brojeve Galaksije, Mog Mikra, Racunara i Sveta Kompjutera. Dao mi je celu kolekciju negde sredinom 90-tih (ja sam u medjuvremenu sam kupovao Racunare i SK).

  Koliko sam samo naucio iz tih novina. Iz SK sam redovno kucao listinge, u Galaksiji citao o novim dostignucima a u Mom Mikru o sve zajedno. Jako mi je zao sto nema vise kod nas novina takvog kvaliteta. Danas se samo opisuju telefoni koji lice jaje jajetu, graficke kartice i to je to. Ponekad nas potcenjenii SK obraduje nekim lepim editorijalom i to je sve.
  (bojan, 23. april 2012 15:47)

  # Link komentara

 11. Kada bi neko sutra počeo da štampa takav časopis, ODMAH bih se pretplatio. Bio je fenomenalan, odrastao sam uz njega.
  (nostalgija, 23. april 2012 15:45)

  # Link komentara

 12. Josh uvek chuvam nekoliko brojeva "Galaksije", a narochito onaj u kojem je bio prvi ozbiljan/opshiran text sa prelepim kolor slikama o otkricu Fulerena, koji me je i skrenuo u nauchne vode (jedan od prvih diplomskih radova iz ove oblasti)...
  Kada li ce se neko setiti da ozivi (jednom za zauvek) ovaj chasopis...?
  (erazmo beogradski, 23. april 2012 15:29)

  # Link komentara

 13. Auhhhh...pogodiste me u samo srce....Secam se tog prvog broja i kako mi je srce zaigralo kada sam ugledao radioteleskop na naslovnoj strani....Secam se i izrade kompjutercica GALAKSIJA ....cekanja delova iz Austrije i prve poruke na ekranu crno belog televizora - ready ....Ehhhhh .....
  (Ladislav, 23. april 2012 14:14)

  # Link komentara

 14. Jedino što mi se nije sviđalo u Galaksiji (dok sam ga čitao a to je do kraja mojeg srednješkolskog obrazovanja) da sam stekao utisak da je časopis bio manipulativan prema čitaocima. Moram da kažem da sam tokom srednje škole imao dostup i ponekim brojevima Scientific Americana i daleko sam bolje voleo njihov stil pisanja.
  (Rascia, 23. april 2012 13:55)

  # Link komentara

 15. Kao osnovnoškolac počeo sam da pišem svoje prve programe na papiru zahvaljući seriji članaka o programiranju. Računar sam video jedino na slikama i nisam mogao zamisliti kako je moguće da će te moje komande na papiru računar izvršiti. Nikad neću zaboraviti kada sam svoj program koji je rešavao linearnu jednačinu ukucao i uspešno pokrenuo na svojem sveže raspakovanom ZX Spectrumu. Na to sam morao dosta čekati dok sam na računar sakupi para branjem paprika, kukuruza, mente, sezonskog voća i utovarivanjem ogreva.
  (Rascia, 23. april 2012 13:37)

  # Link komentara

 16. Propast "Galaksije" govori o tome koliko ljudi u Srbiji mare za nauku.
  (Jean-Luc_Picard, 23. april 2012 12:31)

  # Link komentara

 17. VELIKA je šteta što Galaksija više ne postoji. Ili barem neki časopis sličnog tipa.

  Toliko neznanje o gotovo ničemu naši sugrađani demonstriraju svakog časa i svakog dana, na svakom mestu. Sramota je koliko se ne znaju najosnovnije stvari, a veruje se vračarama, astrolozima, nadrilekarima, emailovima iz nepoznatih izvora koji "otkrivaju" sakrivene "činjenice", sagovornika iz kafane...

  Pogledajte samo komentare na vest o bilo kojoj pojavi. 95% komentara je napisano iz potpunog neznanja. Nikada nismo bili lošije obrazovani. Pink, narodnjaci, sila, ratovi, partokratija, nepotizam... nije ni čudo. U takvim koordinatama obrazovanje nije potrebno.

  Hvala na linku, nisam znao da postoje skenirani brojevi. Sjajna prilika da se podsetim nekih članaka!
  (Šteta..., 23. april 2012 11:50)

  # Link komentara

 18. Iz "Galaksije" je moglo da se nauči više nego u školi, i to ne samo o prirodnim naukama, već i o psihologiji, sociologiji, i raznim drugim stvarima. Imala je tu prednost da je stvari objašnjavala na temeljit, ali razumljiv i zabavan način, a išla je par godina ispred zvaničnog obrazovnog sistema u školama. Ona je iznedrila i časopis "Računari", koji je bio i duhovni i kadrovski rasadnik nekih sličnih časopisa koje danas čitamo. To je sve bilo pre nego što su razumu primat preotele razne treće oči, šesta čula, proroci, Cece, veronauke i slični proizvodi namenjeni sistematskom održavanju zatucanosti naroda. Mada se danas ta promena uglavnom pripisuje nesrećnim devedesetim godinama prošlog veka, ona se zapravo dešavala u drugoj polovini osamdesetih. Krajem devedesetih sam nakon duge pauze u jednom trenutku naleteo na "Galaksiju", ali to nije bila ista stvar, bila je više površna i manje pismena.
  (Goran, 23. april 2012 11:22)

  # Link komentara

 19. steta sto u ovoj zemlji sve sto je valjalo propada. bitno je hello pink i story uspevaju
  (trta, 23. april 2012 09:47)

  # Link komentara

 20. ljubav...
  (pera, 23. april 2012 09:26)

  # Link komentara

 21. Skenirani brojevi Galaksije? Mogu samo da kažem SVAKA ČAST!
  (Milan S., 23. april 2012 09:21)

  # Link komentara

 22. Kao pečurke posle kiše niču šareni časopisi puni praznih i totalno nebitnih priča prilagođenih IQ negde između 60 i 70. Ispada da se najinteresantniji tekstovi mogu pročitati u Politikinom zabavniku(?!). Zato molim vas, vratite nam Galaksiju!
  (Verni čitalac, 23. april 2012 09:11)

  # Link komentara

 23. Uz njega sam odrastao..ne bi mogao jednu zamerku da mu dam .jos cuvam gomilu primeraka i procitam ponekad..danas je kvalitet casopisa velika nula..procitaju nesto na netu pa prevedu ali posto o tome uglavnom veze nemaju to kad citas vise deluje tuzno nego smesno tako da danas citam samo par stranih sajtova koji vrede.
  (kg, 23. april 2012 08:19)

  # Link komentara

 24. Уредници, новинари, преводиоци, административно особље, и сви остали заслужни за некадашњу Галаксију имају разлога да буду поносни. Исто се односи и на људе који су креирали научни програм на тадашњој телевизији. Читаве генерације младих су, захваљујући њима, имале прилику да буду упознате са најновијим научним и технолошким трендовима. Изнад свега, имали смо прилику да развијамо радозналост и практично размишљање.

  Током осамдесетих сам био клинац који је трчао до трафике по свако ново издање Галаксије, и читао га по неколико пута. Током деведесетих сам, нажалост, трчао из других разлога, али нисам заборавио фантазије из детињства. Завршио сам факултет у Београду, а затим докторирао хемију у САД. Хвала свима из Галаксије!
  (samo polako, 23. april 2012 06:34)

  # Link komentara

 25. Časopis mog detinjstva.
  (Alan Ford, 23. april 2012 06:19)

  # Link komentara

 26. U YU tog vremena galaksija je bila neverovatno cudo. Pravi evangelisti nauke na ovim nepismenim prostorima.
  (Sir Oliver, 23. april 2012 04:40)

  # Link komentara

 27. Sjajan casopis koji je odigrao vaznu ulogu u mom zivotu. Na stranicama Galaksije sam se pocetkom 80-tih ka osnovac po prvi put upoznao sa kompjuterima i programiranjem. To mi je i postala profesija.
  Takodje sam uzivao u tekstovima iz oblasti atronomije i fizike.
  Bilo mi je jako zao kada je casopis ugasen. Mislim da bi drzava morala da subvencionise jedan takav casopis.
  (Aco, 23. april 2012 04:35)

  # Link komentara