- Komentari -

Kako učimo prve reči?

Neverovatna je činjenica da novorođenčad koja niti govore, niti razumeju jezik, za samo nekoliko godina postanu deca koja komentarišu svet oko sebe, postavljaju pitanja, izražavaju ideje i komuniciraju sa svojom okolinom. Ova činjenica ne prestaje da nas zadivljuje, bilo da smo naučnici ili ne. Jedna od najupečatljivijih promena koju okolina sa oduševljenjem primećuje u dečijem govoru jeste početak produkcije prvih reči. I za pojedine istraživače usvajanje leksikona predstavlja centralnu pojavu u jezičkom razvoju.

Piše: Mirjana Mandić

Pošaljite komentar
 1. @milan:

  Pitanje uzrasta na kome dete treba da počne sa učenjem stranog jezika je izuzetno zanimljivo, ali, nažalost, bez konačnog odgovora. S jedne strane, postoje slučajevi dece bilingvalnih roditelja koja od najranijih uzrasta usvajaju dva jezika, i koja uspešno ovladaju i jednim i drugim jezikom. Međutim, postoje i slučajevi u kojima u spontanoj produkciji samo jedan od usvajanih jezika bude dominantan i "bolje" usvojen. Kada je u pitanju strani jezik, situacija je slična: pojedina deca rano ovladaju osnovama stranog jezika, dok za drugu decu strani jezik predstavlja problem. U oba slučaja treba uzeti u obzir brojne faktore: individualne razlike u jezičkom, kognitivnom i motornom razvoju različite dece, kao i uticaj jezičkog inputa koji deca primaju (1. da li strani jezik koji im se prezentuje adekvatan za njihov uzrast, da li ga govori nastavnik koji je adekvatno obučen i sl., 2. da li su u bilingvalnom okruženju deteta oba jezika podjednako u upotrebi ili je samo jedan dominantan).

  Kako je ovo pitanje izuzetno složeno, predlažem da se njime detaljnije pozabavimo u nekom od narednih članaka. Za sada, niko od istraživača u domenu lingvistike, psihologije i pedagogije ne daje jednoznačan odgovor u pogledu tačnog uzrasta na kome treba uvesti strani jezik.
  (Mirjana, 15. maj 2009 18:00)

  # Link komentara

 2. Roditeljica sam 4godisnje Barbare koja koristi vokabular od dvadesetak reci, ali prilicno razgovetno i artikulisano. Da li treba da sam zabrinuta sto dete jos ne govori?
  (Barbarina majka, Stokholm, 14. maj 2009 23:22)

  # Link komentara

 3. Kad dete moze da pocne ucenje stranog jezika. Deca nasih rodjaka u inostranstvu su od malena koristila dva jezika.
  (milan, 14. maj 2009 10:06)

  # Link komentara

 4. "Voleo bih da moja prva rec bude nezaboravna i duboka. Znam da cu kada ustanem posle dremke jednog dana izvaliti napolje "mama" kao i svi drugi"- nadam se da sam dobro razumela one engleske bebice.
  (:), 13. maj 2009 22:34)

  # Link komentara

 5. Odlicno. Vrlo lepo za citanje, … cak dragoceno za rodtielje male dece. Steta sto se ne zna toliko o tempu razumevanja pojmova. Postoji li, recimo, nesto kao hiperekstenzija u razumevanju onog sto pricaju odrasli?
  (Igor, 12. maj 2009 12:07)

  # Link komentara