Četvrtak, 03.01.2008.

09:00

Zgrada grejana toplotom ljudi

Izvor: B92

Zgrada grejana toplotom ljudi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 16 godina

Ima dobrih, a jednostavnih nacina za stednju energije. Npr.
postoji sistem koji koristi podzemnu(bunarsku vodu) za odzavanje temperature u duplom zidu. Na taj nacin je moguce odrzavati teperaturu bez dodavanja energije (za zagrevanje ili hladjenje) od +5C do +40C. Mislim da je vec primenjeno na nekoj zgradi u Minhenu i da funkcionise.

Ajvar Man

pre 16 godina

Perpetum mobile nije moguc, ali nagledao sam se passivnih kuca po zapadu. Ono sto rece gospodin Ranko kuce debele 30 cm izolacije od stirodoma cine da je potrosnja tj zagrevanje svedeno na grejanje sijalice, od grejanja plotne pri kuvanju i slicno. Takodje je vrlo prisutna i toplotna pumpa u smislu geotermije.
Svedska ideja nije losa ali kao i sve to bi bio ussamlje i specifican slucaj jer nema tih metro i slicnih stanica na svakom cosku.

miki

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Ispadoh sad ja tu neki opasan hejter. Nije mi to bila namera. Takodje, smatram taj tvoj (Vas) prvi komentar jako interesantnim, i mislim da tu lezi buducnost. Kapiram da trenuto ta tehnologija konzerviranja toplote na duze staze ili jos uvek nije dovoljno razradjena ili je jos uvek preskupa(ili oba).

Nekako se nametnulo kao tema , a meni je zasmetalo, mesanja baba i zaba vezanih za te proklete termodinamicke kruzne cikluse i zeleo bih to da probam da razjasnim.
Nepostoji nesto sto se zove "obrnuti Karnoov ciklus". Jednostavno receno, najobicniji klima uredjaj radi po istom principu levokretnog modifikovanog Karnoovog ciklusa i u rezimu grejanja i hladjenja. Jedino sto je tu obrnuto su uloge razmenjivaca toplote (kondenzator rashladnog fluida postaje isparivac, i obrnuto).U pravu si da je efikasnost uredjaja u rezimu grejanja mnogo bolja nego u rezimu hladjenja.
Parne masine ,motori sa unut. sagorevanjem i parni kotlovi rade na prinicipu desnokretnih ciklusa (Rankin-Klauzijus, Oto, Dizel...) koji nemaju veze sa ovim prvim.
Svi ovi ciklusi imaji svoje stepene toplotnog iskoriscenja, ali koja je svrha porediti ih, kada jedni sluze za grejanje, drugi za hladnjenje a treci za pogon motora?

Inace,da toplota naravno da ne moze da se prevede u rad 100%, to si naravno 100% upravu.

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

@ Miki:
Ovo pisanije vec zamara....pitam se sta me je teralo da uopste i pocinjem "pismo ljubeznom Haralampiju" al` ajd` sad...
Sad kad nisam pala u neosvest necu nikad. I dok se Karno prevrce u grobu citajuci tvoje komentare,da ti objasnim vezu koju ne razumes:
Karnoov ciklus direktan (dve adijabate i dve izoterme) koristi se za grejanje;
Karnoov ciklus obrnutog smera (te dve iste adijabate i te dve iste izoterme) koristi se za rashladjivanje- frizideri i klime;
KARNOOV CIKLUS DIREKTNO UKAZUJE NA VEZU IZMEDJU EFIKASNOSTI PARNE MASINE I MOTORA SA UNUTRASNJIM SAGOREVANJEM, A SVE TO PREKO KOEFICIJENTA TOPLOTNOG ISKORISCENJA (STARA LITERATURA- STEPEN KORISNOG DEJSTVA). I o tome je rec sve vreme- ne moze se postici iskoriscenje energije od 100%, jer se ne moze sva toplota prevesti u rad, a to je zbog toga sto se ne moze postici apsolutna nula na kojoj bi radio jedan od rezervoara....Ali dokle cete me muciti sa drugim zakonom termodinamike kada, pogledajte samo moj prvi komentar, ja uopste nisam mislila na TO???? Nema veze....

Ranko

pre 16 godina

Постоји врло прост начин да се топлотна енергија лета ускладишти за зиму - то раде све биљке (добро, користе светло). Дакле, хемија уместо физике. Што се тиче људске топлоте, постоји оно што се зове "кућа нулте потрошње", тј. кућа у којој се сва енергија користи и на сву се енергију рачуна (од кувања, од људи, од електричних уређаја, добитак од сунца итд.), али таква кућа захтева изузетну топлотну изолацију (око 30цм), размену ваздуха кроз измењивач топлоте итд. Ништа од тога није нека научна фантастика, само тражи озбиљан приступ и доста пара (још увек).

miki

pre 16 godina

@Vis vitalis

"Znaci nsta od Karnoovog ciklusa, adijabatskog sabijanja, itd"

Bojim se da gresis. Toplotne pumpe rade na apsolitno istom sistemu kao i kucni klima uredjaj (koji je i sam vazdusna toplotna pumpa). Princip rada toplotne pumpe je zasnovan na Carnot-ovom ciklusu, kao i za rashladnu masinu, sa razlikom sto se toplota od okoline oduzima da bi se iskoristila za grejanje.
Ne vidim kakve to veze ima sa parnom masinom.Parna masina radi na potpuno suprotnom principu.

Vis vitalis

pre 16 godina

@Fizicar, srecni

apropo "nepoznavanje fizike u hemicara":
Drugi zakon??? Nece biti, u pitanju je princip koji dobro opisuje pretvaranje toplote u rad i obrnuto. Pomenuo si statisticki pristup drugom zakonu, pa to je potpuno tacno. Sva tri principa termodinamike imaju samo statisticki smisao, ajde pokusaj da primenis drugi zakon termodinamike na sistem od par molekula? Postoji li verovatnoca da se sistem ponasa malo cudno po pitanju entropije? :-)

apropo: "grejanje toplom vodom"

Bice da si omasio temu, jer niko nije hteo da pravi perpetuum mobile vec samo da prenese toplotu sa jednog tela na drugo, sa TOPLIJEG (ljudi) na HLADNIJE (voda) telo. Znaci nsta od Karnoovog ciklusa, adijabatskog sabijanja, itd. Svedjani ne prave parnu masinu! Voda ima izuzetan toplotni kapacitet, pa moze da "konzervira" toplotu. Jeftinija je od litijuma, itd.

BoKi

pre 16 godina

Princip TOPLOTNE PUMPE... to je ono sto razmenjuje toplotu izmedju kuce i tla ispod nje. Ne mora kuca da bude ukopana. Samo se iskopa rupa za kanal za izmenu toplote i gore postavi obican, samo malo skuplji KLIMA UREDJAJ. Prakticno nista vise. To je isti princip. Ovo se vec uveliko primenjuje po Evropi.

Fizicar, nesrecan sto ima ovakvih hemicara

pre 16 godina

Neko: "Mislim da se ti pozivas iskljucivo na konvencionalnu fiziku 18 i 19. veka."

Pa konvencionalnoj fizici 18. i 19. veka ne fali nista, posebno ne termodinamici. Drugi zakon termodinamike je tu i ne moze se izbeci njegova posledica da se svaka energija pretvara u toplotu, dok obrnuti proces ide malo teze, a i uvek je pracen gubicima.

Ono sto sam napisao o prebacivanju toplote sa toplog na hladno telo za potrebe pretvaranja toplote u koristan rad je jos prostija teorija: Carnot-ova masina. Drugi zakon termodinamike ne dozvoljava da bilo ko ima bolji masinu od Carnot-a, i bas bih voleo da vidim kako to neko pobija ovaj zakon. Mislim da bi i komitet u Stockholm-u, Al Gore i mnoge kompanije takodje bili zainteresovani za tu `prostu tehnologiju', naravno, kada bi bila moguca.

A moja poruka ovom hemicaru (srecom nisu svi takvi) je da nauci malo fizike, recimo statisticke fizike i kvantne mehanike, kako bi razumeo procese u prirodi bolje i shvatio da ne narusavaju ni jedan zakon fizike.

Tiron

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Prateci ideju koju je ovde prethodnik spomenuo o temparaturi zemlje setio sam se da sam negde vec citao o tome.
Ideja deluje razrađena i više detalja možeš naći na
http://www.veljkomilkovic.com/EkoKuca2.htm

Vis vitalis

pre 16 godina

@Srecni fizicar

Mislim da se ti pozivas iskljucivo na konvencionalnu fiziku 18 i 19. veka. Danas postoje izuzetna resenja, koja se nasiroko primenjuju, za konzerviranje toplote. Ta resenja su "visoka tehnologija" sa pocetka 20. veka koja je primenjena u klima uredjajima, pre toga u sovjetskim i americkim kosmickim letelicama (tokom 1950tih). Rec je o slicnom nacinu "recikliranja" toplote kao sto je opisano u tekstu. Necu sad da iznosim detalje kao Pera Genije, teorija je prosta i mislim da svako ko i malo poznaje fizicku hemiju zna o cemu je rec. Konzerviranje toplote se nikada ne radi zagrevanjem vode. Pa to je kao da hocete da sacuvate ovaj januarski sneg u frizideru, glupo zar ne? Toplota se najcesce cuva u vidu hemijske energije, tako sto se iskoristi "pogodna" hemijska reakcija, pa se potom u reversnom procesu oslobadja energija, ili se topota konzervira u bioreaktorima tako sto se povecava biomasa. Elem, bioreaktor je mozda i model sistem za proces koji ce Svedjani da iskoriste. Naime toplota koja se oslobadja kod toplokrvnih zivotinja nastaje hidrolizom visokoenergetskih veza u molekulu ATPa a nastala energija je veca od potrebne te se zivotinja ponasa kao grejac. Taj visak toplote je znacajan, a dokaz za to je da se tokom nekog koncerta (ne ozbiljne muzike, naravno :-)) u zatvorenom prostoru cak i zimi ne greje, a u hali je prilicno toplo. Dakle, da ne duzim :-), moguce je itekako da se iskoristi toplota coveka.
A poruka Srecnom fizicaru i ostalim kolegama fizicarima je da pocnu da izucavaju i hemiju i biohemiju jer sam licno iskusio kako podignutog nosa cesto tvrde da je neki proces nemoguc iako ga Majka Priroda koristi poslednjih 3.5 milijardi godina tokom organske evolucije na nasoj planeti.

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

@ Miki:
Pretpostavljam da bih zvucala vrlo nadobudno kada bih ti rekla "hvala sto pokusavas da mi objasnis nesto sto znam".... nije samo da ja to sve znam, nego i ostavljam cigarete pa gledam koga mogu da izujedam (makar i verbalno)....
:-))))
Tako da mi ljubaznost nije jaca strana.
Pozdrav!!!!!!!!

Srecni fizicar

pre 16 godina

Ojadjena biohemicarka: "Jer ne vidim zasto bi zarobljavanje toplote i oslobadjanje iste, kada je potrebna, bilo u neskladu sa fizickim zakonima."

Zarobljavanje i oslobadjanje toplote jeste u neskladu sa fizickim zakonima, preciznije sa drugim zakonom termodinamike. Postoji nesto sto se zove (ako ne gresim) efikasnost energije. Elektricnu energiju lako mozemo da pretvorimo u toplotnu, ili gravitacionu (voda u hidroelektrani) u elektricnu, ali toplotnu energiju mozemo da pretvorimo u elektricnu
samo tako sto radnoj supstanci (recimo vodenoj pari zagrejanoj u kotlu termoelektrane) dozvolimo da se ohladi, pri cemu ona vrsi rad (npr pokrece turbinu). Ali bez mogucnosti hladjenja nema ni promene termicke energije u elektricnu (o efikasnosti necemo ni da pricamo ovde). Drugim recima, ukoliko je temperatura svugde priblizno jednaka, bilo -10C ili 50C, nemoguce je izvuci bilo kakvu energetsku korist. Termicka energija je neefikasna!

Direktno cuvanje toplote je takodje besmisleno, opet zbog drugog zakona termodinamike. "Toplotni rezervoar" ne bi mogao da se ugreje na vise od recimo 45C tokom leta, a onda bi preko zime mogao da se ohladi (tj. prenese toplotu nama) na -10C, ali ta kolicina energije je zanemarljiva, cak i kada bi imali savrsenu izloaciju.

Ono sto nije besmisleno je koriscenje malo veceg rezervoara koji nam je nadohvat ruke. Poznato je da je temperatura zemlje ispod odredjene dubine (mislim da je par metara) konstantna (10-15C) nezavisno od godisnjeg doba. Tako da ukopanu kucu ne morate da hladite leti, a potrebno je vrlo malo grejanja preko zime. Jedan od problema: zaboravite na dobar pogled iz ovakve kuce.

miki

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Nazalost, nema tu nista od tih 12000 kW.
Prvo, nema u svakom trenutku tamo 250 000 ljudi, vec taj broj ljudi prodje tuda tokom jednog dana, tako da cifra od 12000 kW je sigurno mnogo puta vece od stvarne.
Drugo, tacno je da covek emituje toplotu. To cini koristeci sva tri mehanizma prenosenja toplote (provodjenjem, prelazenjem toplote na vazduh, kao i zracenjem na okolna tela). Takodje jedam deo oslobodjenje toplote zagreva okolni vazduh (osetna toplota), a drugi deo podize vlaznost vazuha (latentna toplota). Zakljucak je da se samo jedan deo te toplote prenosi na vazduh i postaje "uhvatljiv" za ventilatore, kojima bi odvacili topao vazuh.
Inace, verujem da je ideja dobra (citaj: isplativa), cim su na njoj radili pametni ljudi i resili da je sprovedu u delo.

Sto se tice cuvanja toplote, ona je nemoguca u meri u kojoj je ona zimi potrebna, zbog nepostojanja apsloutnog toplotnog izolatora a sa tim povezanog kratkog vremena akomulacije. Nazalost, nije mi poznat ni jedan takav pokusaj akomulacije toplotne energije, tako da je ovo samo moje skromno misljenje.
Pozdrav!

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

Super su se oni to dosetili. Ako jedan covek, u proseku, isijava 50 vati, 250 000 ljudi- to je 12500 kW! (dobro, ipak je manje od toga, jer ne moze se 100% iskoristiti, ali nije nimalo beznacajno). Cesto sam razmisljala u tom smeru- zasto se uzaludno rasuta energija ne moze iskoristiti bolje- npr. ovde kod nas (i u svim kontinentalnim klimatima)zime su jako hladne pa ode brdo para na grejanje, a kad dodje leto upekne vrelac da ne mozes da zivis. Secam se letos, jedan dan je bas bio stravican- 42 stepena- otvorim jednu terasu-rerna, otvorim drugu terasu-rerna na kvadrat; nadugacko i nasiroko raspravljala sam i sa svojim ocem i sa deckom zasto ta toplota ne moze nekako da se zarobi i da se sacuva za zimu- da se zarobi hemijski ili fizicki, nekako. Jer ne vidim zasto bi zarobljavanje toplote i oslobadjanje iste, kada je potrebna, bilo u neskladu sa fizickim zakonima. I zamisli koja milina- dodje zima a ne moras da se zlopatis sa elektrodistribucijom- lepo se grejes na ono sto si zarobio tokom vrelih dana.

Ivan

pre 16 godina

A zamislite ovo, u milionskim gradovima napraviti ulice tako da apsorbuju udarce koraka i tako mehanički proizvode električnu struju. Koja bi se opet akumulirala i rasterećivala gradsku mrežu. Zanimljiv je taj princip, ne rasipanja energije.

Ivan

pre 16 godina

A zamislite ovo, u milionskim gradovima napraviti ulice tako da apsorbuju udarce koraka i tako mehanički proizvode električnu struju. Koja bi se opet akumulirala i rasterećivala gradsku mrežu. Zanimljiv je taj princip, ne rasipanja energije.

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

Super su se oni to dosetili. Ako jedan covek, u proseku, isijava 50 vati, 250 000 ljudi- to je 12500 kW! (dobro, ipak je manje od toga, jer ne moze se 100% iskoristiti, ali nije nimalo beznacajno). Cesto sam razmisljala u tom smeru- zasto se uzaludno rasuta energija ne moze iskoristiti bolje- npr. ovde kod nas (i u svim kontinentalnim klimatima)zime su jako hladne pa ode brdo para na grejanje, a kad dodje leto upekne vrelac da ne mozes da zivis. Secam se letos, jedan dan je bas bio stravican- 42 stepena- otvorim jednu terasu-rerna, otvorim drugu terasu-rerna na kvadrat; nadugacko i nasiroko raspravljala sam i sa svojim ocem i sa deckom zasto ta toplota ne moze nekako da se zarobi i da se sacuva za zimu- da se zarobi hemijski ili fizicki, nekako. Jer ne vidim zasto bi zarobljavanje toplote i oslobadjanje iste, kada je potrebna, bilo u neskladu sa fizickim zakonima. I zamisli koja milina- dodje zima a ne moras da se zlopatis sa elektrodistribucijom- lepo se grejes na ono sto si zarobio tokom vrelih dana.

Srecni fizicar

pre 16 godina

Ojadjena biohemicarka: "Jer ne vidim zasto bi zarobljavanje toplote i oslobadjanje iste, kada je potrebna, bilo u neskladu sa fizickim zakonima."

Zarobljavanje i oslobadjanje toplote jeste u neskladu sa fizickim zakonima, preciznije sa drugim zakonom termodinamike. Postoji nesto sto se zove (ako ne gresim) efikasnost energije. Elektricnu energiju lako mozemo da pretvorimo u toplotnu, ili gravitacionu (voda u hidroelektrani) u elektricnu, ali toplotnu energiju mozemo da pretvorimo u elektricnu
samo tako sto radnoj supstanci (recimo vodenoj pari zagrejanoj u kotlu termoelektrane) dozvolimo da se ohladi, pri cemu ona vrsi rad (npr pokrece turbinu). Ali bez mogucnosti hladjenja nema ni promene termicke energije u elektricnu (o efikasnosti necemo ni da pricamo ovde). Drugim recima, ukoliko je temperatura svugde priblizno jednaka, bilo -10C ili 50C, nemoguce je izvuci bilo kakvu energetsku korist. Termicka energija je neefikasna!

Direktno cuvanje toplote je takodje besmisleno, opet zbog drugog zakona termodinamike. "Toplotni rezervoar" ne bi mogao da se ugreje na vise od recimo 45C tokom leta, a onda bi preko zime mogao da se ohladi (tj. prenese toplotu nama) na -10C, ali ta kolicina energije je zanemarljiva, cak i kada bi imali savrsenu izloaciju.

Ono sto nije besmisleno je koriscenje malo veceg rezervoara koji nam je nadohvat ruke. Poznato je da je temperatura zemlje ispod odredjene dubine (mislim da je par metara) konstantna (10-15C) nezavisno od godisnjeg doba. Tako da ukopanu kucu ne morate da hladite leti, a potrebno je vrlo malo grejanja preko zime. Jedan od problema: zaboravite na dobar pogled iz ovakve kuce.

miki

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Nazalost, nema tu nista od tih 12000 kW.
Prvo, nema u svakom trenutku tamo 250 000 ljudi, vec taj broj ljudi prodje tuda tokom jednog dana, tako da cifra od 12000 kW je sigurno mnogo puta vece od stvarne.
Drugo, tacno je da covek emituje toplotu. To cini koristeci sva tri mehanizma prenosenja toplote (provodjenjem, prelazenjem toplote na vazduh, kao i zracenjem na okolna tela). Takodje jedam deo oslobodjenje toplote zagreva okolni vazduh (osetna toplota), a drugi deo podize vlaznost vazuha (latentna toplota). Zakljucak je da se samo jedan deo te toplote prenosi na vazduh i postaje "uhvatljiv" za ventilatore, kojima bi odvacili topao vazuh.
Inace, verujem da je ideja dobra (citaj: isplativa), cim su na njoj radili pametni ljudi i resili da je sprovedu u delo.

Sto se tice cuvanja toplote, ona je nemoguca u meri u kojoj je ona zimi potrebna, zbog nepostojanja apsloutnog toplotnog izolatora a sa tim povezanog kratkog vremena akomulacije. Nazalost, nije mi poznat ni jedan takav pokusaj akomulacije toplotne energije, tako da je ovo samo moje skromno misljenje.
Pozdrav!

Vis vitalis

pre 16 godina

@Srecni fizicar

Mislim da se ti pozivas iskljucivo na konvencionalnu fiziku 18 i 19. veka. Danas postoje izuzetna resenja, koja se nasiroko primenjuju, za konzerviranje toplote. Ta resenja su "visoka tehnologija" sa pocetka 20. veka koja je primenjena u klima uredjajima, pre toga u sovjetskim i americkim kosmickim letelicama (tokom 1950tih). Rec je o slicnom nacinu "recikliranja" toplote kao sto je opisano u tekstu. Necu sad da iznosim detalje kao Pera Genije, teorija je prosta i mislim da svako ko i malo poznaje fizicku hemiju zna o cemu je rec. Konzerviranje toplote se nikada ne radi zagrevanjem vode. Pa to je kao da hocete da sacuvate ovaj januarski sneg u frizideru, glupo zar ne? Toplota se najcesce cuva u vidu hemijske energije, tako sto se iskoristi "pogodna" hemijska reakcija, pa se potom u reversnom procesu oslobadja energija, ili se topota konzervira u bioreaktorima tako sto se povecava biomasa. Elem, bioreaktor je mozda i model sistem za proces koji ce Svedjani da iskoriste. Naime toplota koja se oslobadja kod toplokrvnih zivotinja nastaje hidrolizom visokoenergetskih veza u molekulu ATPa a nastala energija je veca od potrebne te se zivotinja ponasa kao grejac. Taj visak toplote je znacajan, a dokaz za to je da se tokom nekog koncerta (ne ozbiljne muzike, naravno :-)) u zatvorenom prostoru cak i zimi ne greje, a u hali je prilicno toplo. Dakle, da ne duzim :-), moguce je itekako da se iskoristi toplota coveka.
A poruka Srecnom fizicaru i ostalim kolegama fizicarima je da pocnu da izucavaju i hemiju i biohemiju jer sam licno iskusio kako podignutog nosa cesto tvrde da je neki proces nemoguc iako ga Majka Priroda koristi poslednjih 3.5 milijardi godina tokom organske evolucije na nasoj planeti.

Tiron

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Prateci ideju koju je ovde prethodnik spomenuo o temparaturi zemlje setio sam se da sam negde vec citao o tome.
Ideja deluje razrađena i više detalja možeš naći na
http://www.veljkomilkovic.com/EkoKuca2.htm

BoKi

pre 16 godina

Princip TOPLOTNE PUMPE... to je ono sto razmenjuje toplotu izmedju kuce i tla ispod nje. Ne mora kuca da bude ukopana. Samo se iskopa rupa za kanal za izmenu toplote i gore postavi obican, samo malo skuplji KLIMA UREDJAJ. Prakticno nista vise. To je isti princip. Ovo se vec uveliko primenjuje po Evropi.

Vis vitalis

pre 16 godina

@Fizicar, srecni

apropo "nepoznavanje fizike u hemicara":
Drugi zakon??? Nece biti, u pitanju je princip koji dobro opisuje pretvaranje toplote u rad i obrnuto. Pomenuo si statisticki pristup drugom zakonu, pa to je potpuno tacno. Sva tri principa termodinamike imaju samo statisticki smisao, ajde pokusaj da primenis drugi zakon termodinamike na sistem od par molekula? Postoji li verovatnoca da se sistem ponasa malo cudno po pitanju entropije? :-)

apropo: "grejanje toplom vodom"

Bice da si omasio temu, jer niko nije hteo da pravi perpetuum mobile vec samo da prenese toplotu sa jednog tela na drugo, sa TOPLIJEG (ljudi) na HLADNIJE (voda) telo. Znaci nsta od Karnoovog ciklusa, adijabatskog sabijanja, itd. Svedjani ne prave parnu masinu! Voda ima izuzetan toplotni kapacitet, pa moze da "konzervira" toplotu. Jeftinija je od litijuma, itd.

Ranko

pre 16 godina

Постоји врло прост начин да се топлотна енергија лета ускладишти за зиму - то раде све биљке (добро, користе светло). Дакле, хемија уместо физике. Што се тиче људске топлоте, постоји оно што се зове "кућа нулте потрошње", тј. кућа у којој се сва енергија користи и на сву се енергију рачуна (од кувања, од људи, од електричних уређаја, добитак од сунца итд.), али таква кућа захтева изузетну топлотну изолацију (око 30цм), размену ваздуха кроз измењивач топлоте итд. Ништа од тога није нека научна фантастика, само тражи озбиљан приступ и доста пара (још увек).

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

@ Miki:
Ovo pisanije vec zamara....pitam se sta me je teralo da uopste i pocinjem "pismo ljubeznom Haralampiju" al` ajd` sad...
Sad kad nisam pala u neosvest necu nikad. I dok se Karno prevrce u grobu citajuci tvoje komentare,da ti objasnim vezu koju ne razumes:
Karnoov ciklus direktan (dve adijabate i dve izoterme) koristi se za grejanje;
Karnoov ciklus obrnutog smera (te dve iste adijabate i te dve iste izoterme) koristi se za rashladjivanje- frizideri i klime;
KARNOOV CIKLUS DIREKTNO UKAZUJE NA VEZU IZMEDJU EFIKASNOSTI PARNE MASINE I MOTORA SA UNUTRASNJIM SAGOREVANJEM, A SVE TO PREKO KOEFICIJENTA TOPLOTNOG ISKORISCENJA (STARA LITERATURA- STEPEN KORISNOG DEJSTVA). I o tome je rec sve vreme- ne moze se postici iskoriscenje energije od 100%, jer se ne moze sva toplota prevesti u rad, a to je zbog toga sto se ne moze postici apsolutna nula na kojoj bi radio jedan od rezervoara....Ali dokle cete me muciti sa drugim zakonom termodinamike kada, pogledajte samo moj prvi komentar, ja uopste nisam mislila na TO???? Nema veze....

miki

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Ispadoh sad ja tu neki opasan hejter. Nije mi to bila namera. Takodje, smatram taj tvoj (Vas) prvi komentar jako interesantnim, i mislim da tu lezi buducnost. Kapiram da trenuto ta tehnologija konzerviranja toplote na duze staze ili jos uvek nije dovoljno razradjena ili je jos uvek preskupa(ili oba).

Nekako se nametnulo kao tema , a meni je zasmetalo, mesanja baba i zaba vezanih za te proklete termodinamicke kruzne cikluse i zeleo bih to da probam da razjasnim.
Nepostoji nesto sto se zove "obrnuti Karnoov ciklus". Jednostavno receno, najobicniji klima uredjaj radi po istom principu levokretnog modifikovanog Karnoovog ciklusa i u rezimu grejanja i hladjenja. Jedino sto je tu obrnuto su uloge razmenjivaca toplote (kondenzator rashladnog fluida postaje isparivac, i obrnuto).U pravu si da je efikasnost uredjaja u rezimu grejanja mnogo bolja nego u rezimu hladjenja.
Parne masine ,motori sa unut. sagorevanjem i parni kotlovi rade na prinicipu desnokretnih ciklusa (Rankin-Klauzijus, Oto, Dizel...) koji nemaju veze sa ovim prvim.
Svi ovi ciklusi imaji svoje stepene toplotnog iskoriscenja, ali koja je svrha porediti ih, kada jedni sluze za grejanje, drugi za hladnjenje a treci za pogon motora?

Inace,da toplota naravno da ne moze da se prevede u rad 100%, to si naravno 100% upravu.

Fizicar, nesrecan sto ima ovakvih hemicara

pre 16 godina

Neko: "Mislim da se ti pozivas iskljucivo na konvencionalnu fiziku 18 i 19. veka."

Pa konvencionalnoj fizici 18. i 19. veka ne fali nista, posebno ne termodinamici. Drugi zakon termodinamike je tu i ne moze se izbeci njegova posledica da se svaka energija pretvara u toplotu, dok obrnuti proces ide malo teze, a i uvek je pracen gubicima.

Ono sto sam napisao o prebacivanju toplote sa toplog na hladno telo za potrebe pretvaranja toplote u koristan rad je jos prostija teorija: Carnot-ova masina. Drugi zakon termodinamike ne dozvoljava da bilo ko ima bolji masinu od Carnot-a, i bas bih voleo da vidim kako to neko pobija ovaj zakon. Mislim da bi i komitet u Stockholm-u, Al Gore i mnoge kompanije takodje bili zainteresovani za tu `prostu tehnologiju', naravno, kada bi bila moguca.

A moja poruka ovom hemicaru (srecom nisu svi takvi) je da nauci malo fizike, recimo statisticke fizike i kvantne mehanike, kako bi razumeo procese u prirodi bolje i shvatio da ne narusavaju ni jedan zakon fizike.

miki

pre 16 godina

@Vis vitalis

"Znaci nsta od Karnoovog ciklusa, adijabatskog sabijanja, itd"

Bojim se da gresis. Toplotne pumpe rade na apsolitno istom sistemu kao i kucni klima uredjaj (koji je i sam vazdusna toplotna pumpa). Princip rada toplotne pumpe je zasnovan na Carnot-ovom ciklusu, kao i za rashladnu masinu, sa razlikom sto se toplota od okoline oduzima da bi se iskoristila za grejanje.
Ne vidim kakve to veze ima sa parnom masinom.Parna masina radi na potpuno suprotnom principu.

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

@ Miki:
Pretpostavljam da bih zvucala vrlo nadobudno kada bih ti rekla "hvala sto pokusavas da mi objasnis nesto sto znam".... nije samo da ja to sve znam, nego i ostavljam cigarete pa gledam koga mogu da izujedam (makar i verbalno)....
:-))))
Tako da mi ljubaznost nije jaca strana.
Pozdrav!!!!!!!!

Ajvar Man

pre 16 godina

Perpetum mobile nije moguc, ali nagledao sam se passivnih kuca po zapadu. Ono sto rece gospodin Ranko kuce debele 30 cm izolacije od stirodoma cine da je potrosnja tj zagrevanje svedeno na grejanje sijalice, od grejanja plotne pri kuvanju i slicno. Takodje je vrlo prisutna i toplotna pumpa u smislu geotermije.
Svedska ideja nije losa ali kao i sve to bi bio ussamlje i specifican slucaj jer nema tih metro i slicnih stanica na svakom cosku.

Marko

pre 16 godina

Ima dobrih, a jednostavnih nacina za stednju energije. Npr.
postoji sistem koji koristi podzemnu(bunarsku vodu) za odzavanje temperature u duplom zidu. Na taj nacin je moguce odrzavati teperaturu bez dodavanja energije (za zagrevanje ili hladjenje) od +5C do +40C. Mislim da je vec primenjeno na nekoj zgradi u Minhenu i da funkcionise.

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

Super su se oni to dosetili. Ako jedan covek, u proseku, isijava 50 vati, 250 000 ljudi- to je 12500 kW! (dobro, ipak je manje od toga, jer ne moze se 100% iskoristiti, ali nije nimalo beznacajno). Cesto sam razmisljala u tom smeru- zasto se uzaludno rasuta energija ne moze iskoristiti bolje- npr. ovde kod nas (i u svim kontinentalnim klimatima)zime su jako hladne pa ode brdo para na grejanje, a kad dodje leto upekne vrelac da ne mozes da zivis. Secam se letos, jedan dan je bas bio stravican- 42 stepena- otvorim jednu terasu-rerna, otvorim drugu terasu-rerna na kvadrat; nadugacko i nasiroko raspravljala sam i sa svojim ocem i sa deckom zasto ta toplota ne moze nekako da se zarobi i da se sacuva za zimu- da se zarobi hemijski ili fizicki, nekako. Jer ne vidim zasto bi zarobljavanje toplote i oslobadjanje iste, kada je potrebna, bilo u neskladu sa fizickim zakonima. I zamisli koja milina- dodje zima a ne moras da se zlopatis sa elektrodistribucijom- lepo se grejes na ono sto si zarobio tokom vrelih dana.

miki

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Nazalost, nema tu nista od tih 12000 kW.
Prvo, nema u svakom trenutku tamo 250 000 ljudi, vec taj broj ljudi prodje tuda tokom jednog dana, tako da cifra od 12000 kW je sigurno mnogo puta vece od stvarne.
Drugo, tacno je da covek emituje toplotu. To cini koristeci sva tri mehanizma prenosenja toplote (provodjenjem, prelazenjem toplote na vazduh, kao i zracenjem na okolna tela). Takodje jedam deo oslobodjenje toplote zagreva okolni vazduh (osetna toplota), a drugi deo podize vlaznost vazuha (latentna toplota). Zakljucak je da se samo jedan deo te toplote prenosi na vazduh i postaje "uhvatljiv" za ventilatore, kojima bi odvacili topao vazuh.
Inace, verujem da je ideja dobra (citaj: isplativa), cim su na njoj radili pametni ljudi i resili da je sprovedu u delo.

Sto se tice cuvanja toplote, ona je nemoguca u meri u kojoj je ona zimi potrebna, zbog nepostojanja apsloutnog toplotnog izolatora a sa tim povezanog kratkog vremena akomulacije. Nazalost, nije mi poznat ni jedan takav pokusaj akomulacije toplotne energije, tako da je ovo samo moje skromno misljenje.
Pozdrav!

Srecni fizicar

pre 16 godina

Ojadjena biohemicarka: "Jer ne vidim zasto bi zarobljavanje toplote i oslobadjanje iste, kada je potrebna, bilo u neskladu sa fizickim zakonima."

Zarobljavanje i oslobadjanje toplote jeste u neskladu sa fizickim zakonima, preciznije sa drugim zakonom termodinamike. Postoji nesto sto se zove (ako ne gresim) efikasnost energije. Elektricnu energiju lako mozemo da pretvorimo u toplotnu, ili gravitacionu (voda u hidroelektrani) u elektricnu, ali toplotnu energiju mozemo da pretvorimo u elektricnu
samo tako sto radnoj supstanci (recimo vodenoj pari zagrejanoj u kotlu termoelektrane) dozvolimo da se ohladi, pri cemu ona vrsi rad (npr pokrece turbinu). Ali bez mogucnosti hladjenja nema ni promene termicke energije u elektricnu (o efikasnosti necemo ni da pricamo ovde). Drugim recima, ukoliko je temperatura svugde priblizno jednaka, bilo -10C ili 50C, nemoguce je izvuci bilo kakvu energetsku korist. Termicka energija je neefikasna!

Direktno cuvanje toplote je takodje besmisleno, opet zbog drugog zakona termodinamike. "Toplotni rezervoar" ne bi mogao da se ugreje na vise od recimo 45C tokom leta, a onda bi preko zime mogao da se ohladi (tj. prenese toplotu nama) na -10C, ali ta kolicina energije je zanemarljiva, cak i kada bi imali savrsenu izloaciju.

Ono sto nije besmisleno je koriscenje malo veceg rezervoara koji nam je nadohvat ruke. Poznato je da je temperatura zemlje ispod odredjene dubine (mislim da je par metara) konstantna (10-15C) nezavisno od godisnjeg doba. Tako da ukopanu kucu ne morate da hladite leti, a potrebno je vrlo malo grejanja preko zime. Jedan od problema: zaboravite na dobar pogled iz ovakve kuce.

Vis vitalis

pre 16 godina

@Srecni fizicar

Mislim da se ti pozivas iskljucivo na konvencionalnu fiziku 18 i 19. veka. Danas postoje izuzetna resenja, koja se nasiroko primenjuju, za konzerviranje toplote. Ta resenja su "visoka tehnologija" sa pocetka 20. veka koja je primenjena u klima uredjajima, pre toga u sovjetskim i americkim kosmickim letelicama (tokom 1950tih). Rec je o slicnom nacinu "recikliranja" toplote kao sto je opisano u tekstu. Necu sad da iznosim detalje kao Pera Genije, teorija je prosta i mislim da svako ko i malo poznaje fizicku hemiju zna o cemu je rec. Konzerviranje toplote se nikada ne radi zagrevanjem vode. Pa to je kao da hocete da sacuvate ovaj januarski sneg u frizideru, glupo zar ne? Toplota se najcesce cuva u vidu hemijske energije, tako sto se iskoristi "pogodna" hemijska reakcija, pa se potom u reversnom procesu oslobadja energija, ili se topota konzervira u bioreaktorima tako sto se povecava biomasa. Elem, bioreaktor je mozda i model sistem za proces koji ce Svedjani da iskoriste. Naime toplota koja se oslobadja kod toplokrvnih zivotinja nastaje hidrolizom visokoenergetskih veza u molekulu ATPa a nastala energija je veca od potrebne te se zivotinja ponasa kao grejac. Taj visak toplote je znacajan, a dokaz za to je da se tokom nekog koncerta (ne ozbiljne muzike, naravno :-)) u zatvorenom prostoru cak i zimi ne greje, a u hali je prilicno toplo. Dakle, da ne duzim :-), moguce je itekako da se iskoristi toplota coveka.
A poruka Srecnom fizicaru i ostalim kolegama fizicarima je da pocnu da izucavaju i hemiju i biohemiju jer sam licno iskusio kako podignutog nosa cesto tvrde da je neki proces nemoguc iako ga Majka Priroda koristi poslednjih 3.5 milijardi godina tokom organske evolucije na nasoj planeti.

Tiron

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Prateci ideju koju je ovde prethodnik spomenuo o temparaturi zemlje setio sam se da sam negde vec citao o tome.
Ideja deluje razrađena i više detalja možeš naći na
http://www.veljkomilkovic.com/EkoKuca2.htm

Ivan

pre 16 godina

A zamislite ovo, u milionskim gradovima napraviti ulice tako da apsorbuju udarce koraka i tako mehanički proizvode električnu struju. Koja bi se opet akumulirala i rasterećivala gradsku mrežu. Zanimljiv je taj princip, ne rasipanja energije.

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

@ Miki:
Pretpostavljam da bih zvucala vrlo nadobudno kada bih ti rekla "hvala sto pokusavas da mi objasnis nesto sto znam".... nije samo da ja to sve znam, nego i ostavljam cigarete pa gledam koga mogu da izujedam (makar i verbalno)....
:-))))
Tako da mi ljubaznost nije jaca strana.
Pozdrav!!!!!!!!

Fizicar, nesrecan sto ima ovakvih hemicara

pre 16 godina

Neko: "Mislim da se ti pozivas iskljucivo na konvencionalnu fiziku 18 i 19. veka."

Pa konvencionalnoj fizici 18. i 19. veka ne fali nista, posebno ne termodinamici. Drugi zakon termodinamike je tu i ne moze se izbeci njegova posledica da se svaka energija pretvara u toplotu, dok obrnuti proces ide malo teze, a i uvek je pracen gubicima.

Ono sto sam napisao o prebacivanju toplote sa toplog na hladno telo za potrebe pretvaranja toplote u koristan rad je jos prostija teorija: Carnot-ova masina. Drugi zakon termodinamike ne dozvoljava da bilo ko ima bolji masinu od Carnot-a, i bas bih voleo da vidim kako to neko pobija ovaj zakon. Mislim da bi i komitet u Stockholm-u, Al Gore i mnoge kompanije takodje bili zainteresovani za tu `prostu tehnologiju', naravno, kada bi bila moguca.

A moja poruka ovom hemicaru (srecom nisu svi takvi) je da nauci malo fizike, recimo statisticke fizike i kvantne mehanike, kako bi razumeo procese u prirodi bolje i shvatio da ne narusavaju ni jedan zakon fizike.

BoKi

pre 16 godina

Princip TOPLOTNE PUMPE... to je ono sto razmenjuje toplotu izmedju kuce i tla ispod nje. Ne mora kuca da bude ukopana. Samo se iskopa rupa za kanal za izmenu toplote i gore postavi obican, samo malo skuplji KLIMA UREDJAJ. Prakticno nista vise. To je isti princip. Ovo se vec uveliko primenjuje po Evropi.

Vis vitalis

pre 16 godina

@Fizicar, srecni

apropo "nepoznavanje fizike u hemicara":
Drugi zakon??? Nece biti, u pitanju je princip koji dobro opisuje pretvaranje toplote u rad i obrnuto. Pomenuo si statisticki pristup drugom zakonu, pa to je potpuno tacno. Sva tri principa termodinamike imaju samo statisticki smisao, ajde pokusaj da primenis drugi zakon termodinamike na sistem od par molekula? Postoji li verovatnoca da se sistem ponasa malo cudno po pitanju entropije? :-)

apropo: "grejanje toplom vodom"

Bice da si omasio temu, jer niko nije hteo da pravi perpetuum mobile vec samo da prenese toplotu sa jednog tela na drugo, sa TOPLIJEG (ljudi) na HLADNIJE (voda) telo. Znaci nsta od Karnoovog ciklusa, adijabatskog sabijanja, itd. Svedjani ne prave parnu masinu! Voda ima izuzetan toplotni kapacitet, pa moze da "konzervira" toplotu. Jeftinija je od litijuma, itd.

miki

pre 16 godina

@Vis vitalis

"Znaci nsta od Karnoovog ciklusa, adijabatskog sabijanja, itd"

Bojim se da gresis. Toplotne pumpe rade na apsolitno istom sistemu kao i kucni klima uredjaj (koji je i sam vazdusna toplotna pumpa). Princip rada toplotne pumpe je zasnovan na Carnot-ovom ciklusu, kao i za rashladnu masinu, sa razlikom sto se toplota od okoline oduzima da bi se iskoristila za grejanje.
Ne vidim kakve to veze ima sa parnom masinom.Parna masina radi na potpuno suprotnom principu.

Ranko

pre 16 godina

Постоји врло прост начин да се топлотна енергија лета ускладишти за зиму - то раде све биљке (добро, користе светло). Дакле, хемија уместо физике. Што се тиче људске топлоте, постоји оно што се зове "кућа нулте потрошње", тј. кућа у којој се сва енергија користи и на сву се енергију рачуна (од кувања, од људи, од електричних уређаја, добитак од сунца итд.), али таква кућа захтева изузетну топлотну изолацију (око 30цм), размену ваздуха кроз измењивач топлоте итд. Ништа од тога није нека научна фантастика, само тражи озбиљан приступ и доста пара (још увек).

Ojadjeni biohemicar

pre 16 godina

@ Miki:
Ovo pisanije vec zamara....pitam se sta me je teralo da uopste i pocinjem "pismo ljubeznom Haralampiju" al` ajd` sad...
Sad kad nisam pala u neosvest necu nikad. I dok se Karno prevrce u grobu citajuci tvoje komentare,da ti objasnim vezu koju ne razumes:
Karnoov ciklus direktan (dve adijabate i dve izoterme) koristi se za grejanje;
Karnoov ciklus obrnutog smera (te dve iste adijabate i te dve iste izoterme) koristi se za rashladjivanje- frizideri i klime;
KARNOOV CIKLUS DIREKTNO UKAZUJE NA VEZU IZMEDJU EFIKASNOSTI PARNE MASINE I MOTORA SA UNUTRASNJIM SAGOREVANJEM, A SVE TO PREKO KOEFICIJENTA TOPLOTNOG ISKORISCENJA (STARA LITERATURA- STEPEN KORISNOG DEJSTVA). I o tome je rec sve vreme- ne moze se postici iskoriscenje energije od 100%, jer se ne moze sva toplota prevesti u rad, a to je zbog toga sto se ne moze postici apsolutna nula na kojoj bi radio jedan od rezervoara....Ali dokle cete me muciti sa drugim zakonom termodinamike kada, pogledajte samo moj prvi komentar, ja uopste nisam mislila na TO???? Nema veze....

miki

pre 16 godina

@Ojadjeni biohemicar

Ispadoh sad ja tu neki opasan hejter. Nije mi to bila namera. Takodje, smatram taj tvoj (Vas) prvi komentar jako interesantnim, i mislim da tu lezi buducnost. Kapiram da trenuto ta tehnologija konzerviranja toplote na duze staze ili jos uvek nije dovoljno razradjena ili je jos uvek preskupa(ili oba).

Nekako se nametnulo kao tema , a meni je zasmetalo, mesanja baba i zaba vezanih za te proklete termodinamicke kruzne cikluse i zeleo bih to da probam da razjasnim.
Nepostoji nesto sto se zove "obrnuti Karnoov ciklus". Jednostavno receno, najobicniji klima uredjaj radi po istom principu levokretnog modifikovanog Karnoovog ciklusa i u rezimu grejanja i hladjenja. Jedino sto je tu obrnuto su uloge razmenjivaca toplote (kondenzator rashladnog fluida postaje isparivac, i obrnuto).U pravu si da je efikasnost uredjaja u rezimu grejanja mnogo bolja nego u rezimu hladjenja.
Parne masine ,motori sa unut. sagorevanjem i parni kotlovi rade na prinicipu desnokretnih ciklusa (Rankin-Klauzijus, Oto, Dizel...) koji nemaju veze sa ovim prvim.
Svi ovi ciklusi imaji svoje stepene toplotnog iskoriscenja, ali koja je svrha porediti ih, kada jedni sluze za grejanje, drugi za hladnjenje a treci za pogon motora?

Inace,da toplota naravno da ne moze da se prevede u rad 100%, to si naravno 100% upravu.

Ajvar Man

pre 16 godina

Perpetum mobile nije moguc, ali nagledao sam se passivnih kuca po zapadu. Ono sto rece gospodin Ranko kuce debele 30 cm izolacije od stirodoma cine da je potrosnja tj zagrevanje svedeno na grejanje sijalice, od grejanja plotne pri kuvanju i slicno. Takodje je vrlo prisutna i toplotna pumpa u smislu geotermije.
Svedska ideja nije losa ali kao i sve to bi bio ussamlje i specifican slucaj jer nema tih metro i slicnih stanica na svakom cosku.

Marko

pre 16 godina

Ima dobrih, a jednostavnih nacina za stednju energije. Npr.
postoji sistem koji koristi podzemnu(bunarsku vodu) za odzavanje temperature u duplom zidu. Na taj nacin je moguce odrzavati teperaturu bez dodavanja energije (za zagrevanje ili hladjenje) od +5C do +40C. Mislim da je vec primenjeno na nekoj zgradi u Minhenu i da funkcionise.