Subota, 29.09.2007.

17:40

Kvantna medicina je nova naučna grana

Izvor: B92

Kvantna medicina je nova nauèna grana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 11 godina

Poštovana Gordana,
ne znam koja je bolest u pitanju, ali predlažem Vam da pokušate i sa či gong i tai či vežbama koje mogu da poboljšaju opšte zdravstveno stanje.
Srdačno i puno sreće!

Slavko Radosavljevic

pre 13 godina

Preko imunostimulacije i oslobađanja sopstvenih medijatora tj. supstanci, koje će organizmu pomoći da prevaziđe bolest. Narodna medicina u slučaju povećanja temperture koristi masažu stopala i šake alkoholom (koji je destilat prirodnih biljnih supstanci), što znači stimulaciju određenih biološki aktivnijih tačaka stopala i šake, kojim su oni krcati, dok kvantna medicina reguliše poremećene frekvencije, podiže imunološki status i uključuje vlastitu unutrašnju laboratoriju za proizvodnju supstanci koje pomažu da se bolest prebrodi.
Da li je povećan broj limfocita u krvi znak bolesti?
- Povećan broj limfocita u krvi tumačimo kao bolest, a zaboravljamo da limfociti "pamte" zdravo stanje organizma, bore se protiv "uljeza" i teže da se vrate zdravom stanju. Kada se njihov broj poveća, to govori da je organizam, već u jednoj od faza ozdravljenja, osim u veoma retkim malignim slučajevima kada je poremećena kontrola njihove produkcije. Lečenje kvantnom medicinom znači izazivanje rezonantnog odgovora organizma, aktiviranjem mnogobrojnih puteva samoregulacije. Suština ove još nedovoljno poznate, ali priznate medicinske grane, je u oslobađanju endogenih tj. sopstvenih biološki aktivnih supstanci - vlastitih "medikamenata" koji su u znatno manjoj količini potrebni, ali su višestruko aktivniji od farmakoprepata. I što je najvažnije, oni su potpuno bezopasni. Nema alergijskih reakcija, nema predoziranja, a to nije zanemarljivo. Normalizacijom stresogenih i adaptivnih hormona, koagulacionih potencijala krvi, normalizacijom Ph i mnogobrojnih metaboličkih procesa, organizam sopstvenim snagama prevazilazi bolest. U tome je mehanizam delovanja kvantne medicine i njene neograničene mogućnosti u preventivi, ali i lečenju mnogih oboljenja čiji je uzročnik nepoznat. Pri tome, važno je naglasiti sledeće:

snaga signala kojim se deluje na organizam je krajnje niska, što potvrđuje da nije reč o fizičkom delovanju na organizam, već samo o informaciji koju on dobija da bi se sam pokrenuo ka izlečenju.
evidentan je efekat produženog dejstva; uzlazna linija ozdravljenja, posle svake seanse; ali i posle završetka terapije, jer je organizam primio informaciju " šta mu valja činiti". lodgovarajuća reakcija organizma na delovanje elektromagnetnih talasa niskih intenzivnosti uglavnom se ne nalazi u zoni na koju terapeut deluje, već u zoni patološkog procesa, koji je po pravilu sasvim udaljen.
kvantna terapija koriguje ne samo dinamičke procese koji bi izmenili sam defekt, već i bolest u celini. Primera radi, kod pacijenta sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, podvrgnutog ovoj terapiji, ne samo da će se zaceliti ulkusna grizlica, već će se izlečiti i ulkusna bolest.
ovom terapijom postiže se normalizacija na fizičkom nivou i u mentalno-emotivnoj sferi pacijenta, što znači da se prevazilazi psihosomatska priroda oboljenja.

Je li većina bolesti psihosomatske prirode, odnosno da li je stres gotovo uvek okidač bolesti?
- Autor termina "psihosomatska medicina", Franc Aleksander, navodi da je stres okidač za mnoga psihosomatska oboljenja, a savremena istraživanja pokazuju da je čak od 75 do 90 odsto oboljenja, psihosomatske prirode. Stres je globalni napad spoljneg sveta na organizam, a pošto naš organizam i naši organi imaju različitu genetsku predispoziciju, tj. izdržljivost, to će "pucanje" organizma nastati upravo preko onih karika koje su najslabije. Na prvobitnoj listi Franca Aleksandera nalazilo se samo sedam psihosomatskih bolesti: astma, hipertenzija, tireotoksikoza, čir, ulcerozni kolitis, reumatoidni artrit, neurodermatitis. Sada je ta lista bolesti daleko veća.

Kako biste objasnili odnos psihe i materije?
- Psihosomatska medicina pokušava da razreši još uvek nepoznat odnos između onoga što se naziva nesvesnom psihom i onoga što nazivamo materijom, a možda su psiha i materija zapravo ista pojava, jedna posmatrana iznutra, a druga spolja, kako je govorio još Jung. Takođe je poznato da su ćelije u mozgu i imuni sistem opremljeni i osposposobljeni za međusobnu komunikaciju. Ovo su potvrdila istraživanja dr Norman Kozins, što ukazuje da izloženost stresu i te kako utiče na pad imuniteta i na razvoj bolesti. Ako smo mi stabilni u psiho-mentalno-emotivnom smislu, nećemo pokleknuti bolesti i obrnuto. Kvantna medicina upravo uravnotežuje te nivoe.

Kako se postiže da organizam sam organizuje samoodbranu i samoisceljenje?
- Preko imunostimulacije i oslobađanja sopstvenih medijatora tj. supstanci, koje će organizmu pomoći da prevaziđe bolest. Narodna medicina u slučaju povećanja temperture koristi masažu stopala i šake alkoholom (koji je destilat prirodnih biljnih supstanci), što znači stimulaciju određenih biološki aktivnijih tačaka stopala i šake, kojim su oni krcati, dok kvantna medicina reguliše poremećene frekvencije, podiže imunološki status i uključuje vlastitu unutrašnju laboratoriju za proizvodnju supstanci koje pomažu da se bolest prebrodi.

Kad se može reći da je čovek zdrav, a kad da je bolestan?
- Nastanak bolesti se moze posmatrati sa različitih aspekata. Pre svega sa biofizičkog i biohemijskog. Savremena medicina je do šezdesetih godina 20. veka prednost davala biohemijskom aspektu koji je za razliku od biofizičkog bio lakše dokaziv. Od šestedesetih godina, u SSSR, Nemačkoj, Britaniji, Rumuniji, Italiji itd. iscrpno se istražuje biološko delovanje magnetnog polja i biofizičkih aspekata nastanka bolesti. U tom kontekstu se biofizički nivo posmatra kao dublji nivo nastanka bolesti, te se ona ne može prevazići samo delovanjem na biohemijski nivo koji predstavlja drugi stepenik u nastanku bolesti. Ukrajinski akademik Sergej Pantelemonovič Sitko, je u okviru naučno-istraživačke institucije "Vidguk", u Kijevu, u bivšem SSSR-u, okupio eminentne stručnjake iz različitih naučnih oblasti, koji su predstavili tzv."kvantnu fiziku živih sistema". Ona govori o tome da su svi živi sistemi, a ne samo ljudski, sposobni da prepoznaju za 0.01 odsto promenjenu frekvenciju elektromagnetnog talasa i da to registruju kao bolest. Znači organizam je zdrav kada u njemu postoji stabilna frekvencija elektromagnetnog talasa. Odstupanje od normalne frekvencije organizam registruje se kao bolest. Dok je stabilna frekvencija garant za stabilne biohemijske procese u organizmu i očuvanje zdravlja, promenjena frekvencija kanališe biohemijske procese na pogrešnu stranu, u bolest. Drugim rečima, gde nastaje devijacija elektromagnetnog talasa, gde je prekid protoka energije, tu nastaje obolenje.

Kako kvatna medicina leči obolenje?
- Vraćanjem poremećene frekvencije u normalu, ili bar približavanjem normali, putem milimetarske talasne terapije zvane MTT. Najnovija saznanja ukazuju da se na uspostavljanje ravnoteže može delovati generatorom sa ekstremno visokom frekvencijom, ali izuzetno male snage. Elektromagnetni talas zapravo daje informaciju koja se unosi u ćeliju, a ova je širi po organizmu i tako uklanja obolenje. Zamislite to kao da organizam kroz veoma komplikovanu energetsko-informativnu mrežu resetuje svoj sopstveni sitem.

Na koje zone na telu se deluje generatorom?
Zavisi od dijagnoze. Generatorom se deluje preko kože na akupunkturne tačke.

Zašto baš na akupunkturne tačke?
Jer su one osetljivije od drugih i brže prenose informaciju. Vrlo se malo zna da se sa akupunkturnim tačkama, ili kako ih Rusi zovu "Bat" biološki aktivnije zone, većinom podudaraju davno otkrivene i od strane savremena nauke dobro proučene: Zaharin-Head-ove ili Headove zone koze, Mackenzie-ve zone u mišićima, Refleksne zone potkožnog vezivnog tkiva, zatim bolne i dijagnostičke Valleix ove tačke, Erbove, trigger zone, aktivne tačke i tačke zone uzbune.

docus

pre 16 godina

Iz hobija istazujem kvantnu fiziku, i moram priznati da sam fasciniran, najnovijim saznanjima u kontekstu postanka svemira, tj. inflacione teorije postanka.
U tom kontekstu eksperimenti o lokalnoti i nelokalnosti svemria, tj. da lu su lokalni dogajdaji koji se dešavaju sada i ovde samo lokalna pojava ili nelokalna, tj. prepoznatljiva u celom svemiru. Oni koji istražuju ovo područje znaju o čemu govorim.
U tom konteksut lokalnost i nelokalnosti, čii mise da kvantna medicima ima mesta, i to ne kao magija, vec kao istinski naučni princip. Teško je onima koji razmišljaju na klasičan način da shvate i razumeju kvantn logiku i koncept, koji je u potpunosti neklasičan.
Ali čini se da u kontekstu inteligencija koja je čoveku data prilikom stvaranja, kvana medicina čini značajan prodor na polju, koje je široko za istaživanje. Neki ljudi se već više decenija bave ovim i došli su odredjenih otkrića, koja su publikovali, naravno potoji i skeptici koji će reći da je to malga, i za njih će to i biti, jer zato su i skeptici.
Primera radi, čuo sa za kaloidno srebro, i čitao članke istih skeptika, koji kažu da je to šarena laža, ali nisam se obeshrabrio, nabavio sam generator, i srebro i počeo da sam pravim kaloidno srebro ili ti srebrnu vodu. Od tog trenutka a to je već tri godine moja porodica koristi srebrnu vodu za lečenje prehalda, i nekih infekcija i praktičan učinak je neverovatan.
Na ist način i kvantna medicina na osnovu onoga kako razumem kvnantu fiziku može imati neverovatne inplikacije na buduće naučno razumevanje, biološkog života i i servisiranej istog.
Zakon inteligencije, moralni zakon (dekalog) i fizički zakoni, predstavljaju nedvojivu celinu. Štaviše, kvantna medicina objedinjuje u sebi iteligenciju, moralni kod, i fizičke zakone kao jedintvenu celinu, što je osnovni preduslov za dobro zdravlje i na dobrom je putu da istvari prodor na tom području.

Max

pre 16 godina

Nekada davno doktori ove tzv. klasične medicine, su isto tako zavijali u šareni papir nerazumljivih i mističnih izraza ono što rade. Danas kada je klasična medicina objašnjena i razotkrivena kroz višeslojno obrazovanje - nije više zanimljiva. Zašto? Pa naprosto ljudi su takvi, hoće da veruju u čuda. A čuda su sve što ne razumemo, ili što nam ne daju da razumemo!
Stari Kinezi su znali, ono što medicina zna i danas, da ljudsko telo ima svoje mehanizme odbrane i reakcije na određene stimulanse, te su otkrili kako stimulacijom nerava pomoću igala mog
tu da izazovu autoimunu rekaciju tela koja donosi određena poboljšanja. Lično, ne vidim veliku razliku između akupunkture i mazanja obolelih, otečenih ui ukočenih zglobova kapsacinom (materija iz ljute papričice koja izaziva onaj osećaj pečenja), kako bi se isti lečili. Naime delovanje ili iglica ili kapsacina ima za posledicu reakciju organizma na bol (ili pečenje) koja za nuspojavu ima otkočenje zglobova na nogama i smanjenje otoka. I sve to imate objašnjeno klasičnim medicinksim rečnikom na 20 strana. Ali koga to zanima, kada je tu "kvantna medicina", "aura", "homeopatija" ...
Elektromagnetna medicina postoji i svodi se na moderni tehnološki pandan akupunkturi. Zamotavanje jednostavnih rešenja drevnih Kineskih mudraca, u jezik mistike i magije star 5000 godina, ima za svrhu samo jedno - zbunjivanje pacijenata koji su za takav tretman spremni da plate mnogo više nego što on realno košta - otimanje para.
Početkom 20-tog veka postojalo je X homeopatskih bonica u SAD, a posle su nestale. A za sve su kao krivi magnati hemijske industrije - nije nego. Hemijska farmacija je tada tek bila u povoju, a dotične bonice su nestale iz vrlog prostog razloga - bile su neefikasne!
I na kraju, uopšte ne verujem da su lekari koji su proučavali ili eksperimentisali sa elektromagnentnim talasima, želeli da to njuhovo otkriće bude opisano i upotrebljeno na ovakav način.

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovani Bobane i ostali,
Život je hteo da u toku ove naše prepiske dobijem jednu dosta tešku dijagnozu. Lekari rade sve što je u njihovoj moći i upravo se ovih dana uveravam u ograničenja medicine. Dok se oni "prepucavaju" (moram tako da kažem iako ih potpuno razumem i veoma su odgovorni) u vezi sa tim šta će i kako će, ja sam krenula u borbu uz pomoć jedne od alternativnih medicina.
Problem sa medicinom je generalno u tome, što njeni predstavnici i sprovoditelji ne znaju da stanu i kažu nam: "ovo je toliko koliko mi možemo, na žalost, posledice su te i te... odlučite sami, potražite pomoć negde drugde". E to je najveći problem, a ne to što su nemoćni. To zavaravanje do poslednjeg daha, seckanje, merkanje, eksperimentisanje. Medicina nije egzaktna nauka, mada bismo mi voleli da jeste. Bilo bi nam lakše.
Krenula sam težim putem, neizvesnijim ali možda spasonosnim. Ono što mi je medicina ponudila je čak izvesno, mada mi to niko nije rekao: spasli bi mi život ali bi od mene najverovatnije napravili bogalja.
Iskreno verujem i nadam se da ću biti u prilici da vas sve obavestim o rezultatima.
Želim svima svako dobro.
:o)

Boban Cekovic

pre 16 godina

Postovana Gordana,
Odgovor na pitanje "Zasto se oboleli od tuberkuloze ili tifusa lece na konvencionalni nacin a ne na alternativni" ne moze biti "niste dobro obavesteni".
Posto ste Vi dobro obavesteni, molim Vas da podelite znanje i date nam link, ime medicinske institucije i tima koji je vodio eksperiment u kome je dokazana uspesnost homeopatske terapije sa kontrolnom grupom za placebo.
Pozdrav.

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovani Bobane,
odgovor je vrlo kratak: niste dovoljno obavešteni.
A što se procenta izlečenja tiče, ni jedan vid lečenja ne omogućava izlečenje u 100% slučajeva.
Na internetu, kao i u štampanoj literaturi se npr. možete informisati o tome, kako se u homeopatiji isključuje placebo kod rezultata lečenja.
Pozdrav.

Boban Cekovic

pre 16 godina

Gospodo i gospodje "Verni Tome",
Ako se ne lecite konvencionalnim metodama, verovatnoca da prezivite je ista bilo da ne preduzimate nista, bilo da se "lecite" alternativnim metodama. Ako je "alternitivna" medicina toliko uspesna (100% uspesna prema nekima) zasto ne postoji nijedan pozitivan test alternativne medicine sa kontrolnom placebo grupom ?
Zasto se oboleli od tuberkuloze ili tifusa lece na konvencionalni nacin a ne na alternativni ? Imate li odgovor na ova pitanja ?

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovana Žanka,
Ovo je odličan tekst koji ljudima omogućava da saznaju više o zdravlju, bolesti i mogućnostima lečenja. Kao i u svemu što nam se u životu pruža, sami biramo šta ćemo prihvatiti a šta ne. Vaš tekst i sve što ste čitaocima u njemu pružili, dragoceni su. Ko voli, nek izvoli - što bi rekao narod.
Gospodi "Nevernim Tomama" ću postaviti pitanje: da li ste išta što ste svesrdno komentarisali, probali? Da li imate neko iskustvo sa naukama koje su pomenute? Imam desetogodišnje iskustvo sa homeopatijom, znam tačno od čega sam izlečena, od čega, kada i kako su izlečena (ne samo lečena, već izlečena) moja deca i o tome-svojim iskustvima-napisala sam knjigu koja će do kraja ove godine biti objavljena.
„ Zabluda je videti ono što nije, kao i ne videti ono što jeste.“ - Konfučije
Želim svima dobro zdravlje.

dr

pre 16 godina

za dezurne neverne Tome (da ne kazem pljuvace ;sve sto ne razumem ili ne znam je protiv mene?!) Ivana, Vasilijia, Bobana, Lazu i ...
Gospodo malo treba skole da se zavrse i tek onda se nastavi ucenje u poljima koja nas interesuju...na zalost posle nekog fakulteta malo kome pada na pamet da siri znanje i da uci i nauci nesto bolje a kamo li da unese u svoju svakodnevnu praksu zivljenja i ponasanja i odnosa prema sebi i drugima. Ali hvala Bogu uvek postoje ljudi koji vide malo vise od proseka i oni nam otvaraju vrata u buducnost. O Tesli i njegovom radu je mnogo receno i napisano... minimalno 100 godina je mislio unapred! i tek se ovih dana nazire u naucnim krugovima njegova vizija...on bi trebao da bude svetlo za sve nas...a uzgred kvantni pristu telu mu nije bio stran!
Tekst Dr Zanke je malecko svetlo za sve nas.
pozdrav svima DR

Boban Cekovic

pre 16 godina

@laza
Najveci je problem sto efekte iz kvantne fizike (koju ocigledno ne poznajete) primenjujete na makro svet, u kome se ti efekti ne mogu manifestovati.
A da ne pricamo o pogresnom zakljucivanju (silogistička logička zabluda) da ako postoji kvant energije onda postoji i kvant psa ???? Ili mozda mislite da je kvant sinonim za "malo" ? Jos jednom, procitajte malo vise o kvantnoj fizici, da vam razum ne bude "kvantni".
A kad vec govorimo o "energijama" i "frekvencijama", kako to da nikad niko nije izmerio ni opisao ove energije i frekvencije ? Ako se ne mogu opisati kako ih mozes porediti ? Kako onda znas koje su "lose" a koje "dobre" frekvencije ako im ne znas amplitudu, ucestalost, prostiranje ?
I jos nesto. Ako je kao sto je receno "Da bi otpocelo lecenje skoro svaki pacijent mora da dozivi promenu svesti", da li to znaci da holisticka medicina ne moze da vrati coveka iz kome, ili da ne moze da izleci mentalno obolelu osobu ?

laza

pre 16 godina

Za komentatora koji se pita kako da se ovde udenuo pojam KVANTa, evo sad sam pogledao na linkovani sajt gde lepo pise:

"Da bi otpocelo lecenje skoro svaki pacijent mora da dozivi promenu svesti. Svest je takodje energija, a energija je zasnovana na kvantumu. Zato male stvari i male promene u zivotu i nasim navikama, na svesnom nivou, uz podrsku neke od energetskih terapija mogu dovesti do velikih promena na podsvesnom na kojem se i desava izlecenje."

Eto, jel sad jasnije? Npr. zasto imati velikog psa - imajte nekog malog, maleckog, jednom recju kvantnog i sve ce biti mnogo holistickije u vasem bicu i svesti. Vozite kvantni auto, nosite kvantni (tesan) sako, primajte kvantnu platu... i naravno citajte autorske tekstove na B92 koji su strogo kvantni po kvalitetu.

Marko Vujnovic

pre 16 godina

Pa ovo je sjajno. Hajde da istraumiranim ljudima prodajemo maglu dok su previse zauzeti drugim problemima da bi proveravali dal' je sve sto televizija govori istinito.

No, da preskocimo suplju retoriku, hteo bih samo ukazati da bilo ko od ovih uvazenih homeopata i nadri-lekara moze na lak nacin da zaradi milion dolara. James Randy, odnosno njegova fondacija, nudi milion dolara svakome ko pokaze da bilo sta ove prirode zaista funkcionise. U vise navrata, na vise razlicitih nacina gospodin Randy je pokazao da homeopatija ne funkcionise, pod uslovima koje su same homeopate prihvatile kao prihvatljive (ukljucujuci neprisustvo 'skeptika' koji salju lose vibracije; eto odmah i ideje za novo bojno oruzje - slacemo skeptike da sire lose talase na gnusne nam neprijatelje). Koristan link za sve would-be milionere: http://www.randi.org/

Retorika je jeftina, ajmo malo demonstracije. Sigurno ima neko kome treba to milionce.

Sused iz Bloka 45

pre 16 godina

VRLO INTERESANTNO!
U tekstu se kaze: "Dijagnoza se zasniva na činjenici da zdravi organi ili delovi tela šalju zdrave vibracije (frekvencije), za razliku od bolesnih izobličenih talasa." DA LI MOZETE DA NAVEDETE NEKU REFERENCU GDE JE MERENO EM-ZRACENJE IZ ZDRAVIH I BOLESNIH ORGANA? HVALA.

Boban Cekovic

pre 16 godina

@novodoba
A na osnovu cega tvrdite da nema veze sa placebo efektom ?
Da li znate makar jedan test "holisticke" medicine gde je postojala kontrolna grupa za placebo efekat ?
Da li biste predlozili obolelom od tuberkuloze da ode kod lekara ili kod akupunkturologa (kako god se to zvalo) ?

BoKi

pre 16 godina

Zar je moguće da B92 nema redaktora da sačuva svoju reputaciju od ovakvih tekstova?
Tekst nema veze sa "širinom pristupa" ili sličnim, već samo sa potpunim neznanjem, i fasciniranošću tuđim znanjima (raznim). Ta fasciniranost je OK, lepo i pohvalno osećanje, ali ljudi, ne može se dozvoliti objavljivanje članka bez poente, sa nabacanim izrazima iz svih mogućih popularnih knjiga o nauci! Besmisleno je sada čak i pitati "Ako je ovo opis tzv. KVANTNE medicine, kakve veze ona ima sa KVANTOM kao fizičkim pojmom uopšte?" Verovatno bi odgovor bio "Sve je u vezi, to je holistički pristup." Divota! Samo još više nabacanih izraza. Što mističnije, to lepše zvuči.
Holistički pristup u medicini je nesporna odlika istočnjačkih medicina, vredna kod mnogih dijagnoza i slučajeva, pogotovu kod hroničnih oboljenja. Kao što svoje nesporne vrednosti ima i zapadna medicina, naročito zahvaljujući napretku tehnologije.
Eto, prepričah (verovatnu) poentu članka u dve rečenice. Bez suvišnih fraza. Zar nije tako jasnije?

novodoba

pre 16 godina

au, klerikalci se skupili, mislim na ove gore komentare. Ajte malo procitajte jos neke tekstove i knjige, pa se javite svom doktoru i kazite gde vas boli...

Inace, odlican tekst, kvantna medicina nema veze sa placebo efektom, ali ima veze sa stanjem u glavi. Sve bolesti su izlecive, ali nisu svi ljudi izlecivi...ima nesto i u tome...

Boban Cekovic

pre 16 godina

Kako je lako mesati babe i zabe. Energija nema veze sa ucestaloscu (frekvencijom). Odnosno, ta ista case se nece polomiti ako povecavamo energiju a frekvenciju drzimo na istom nivou.
Ceo tekst je jedna polu-nauka iz koje se moze zakljuciti da osoba koja je pisala nema veze ni sa medicinom ni sa fizikom ni sa naukom uopste.
Nigde nije napisano da tzv "tradicionalna kineska" medicina (akupunktura, herbalistika, tai-chi, chi gong) NIKAD nije izlecila nit sprecila tuberkulozu, tifus, difteriju, besnilo, sarlah.
Sve sto je ovde napisano je glorifikovana verzija "placebo" efekta i nista vise.

Ivan

pre 16 godina

Bravo, objavljivanjem ovog teksta ste se svrstali u rang televizije Avala koja vec par nedelja emituje emisije sa "dr" Nenadom Rosom. Potpuno ista tema, samo se koriste razliciti aparati. Da li autorka teksta ima odobrenje ministarstva zdravlja i atest za ovaj aparat? Mislim da nema.

Vasilije Radanovic

pre 16 godina

Ovaj tekst je uspeo da objedini vise magle i gluposti od clanaka Vuka Stambolovica, sto sam do sada smatrao apsolutnim rekordom. Molim B92 da poradi malo na sopstvenoj moralnoj higijeni i posalje ovakve clanke u odgovarajuce novine i da nas postedi svih ovih "holisticara".

novodoba

pre 16 godina

au, klerikalci se skupili, mislim na ove gore komentare. Ajte malo procitajte jos neke tekstove i knjige, pa se javite svom doktoru i kazite gde vas boli...

Inace, odlican tekst, kvantna medicina nema veze sa placebo efektom, ali ima veze sa stanjem u glavi. Sve bolesti su izlecive, ali nisu svi ljudi izlecivi...ima nesto i u tome...

docus

pre 16 godina

Iz hobija istazujem kvantnu fiziku, i moram priznati da sam fasciniran, najnovijim saznanjima u kontekstu postanka svemira, tj. inflacione teorije postanka.
U tom kontekstu eksperimenti o lokalnoti i nelokalnosti svemria, tj. da lu su lokalni dogajdaji koji se dešavaju sada i ovde samo lokalna pojava ili nelokalna, tj. prepoznatljiva u celom svemiru. Oni koji istražuju ovo područje znaju o čemu govorim.
U tom konteksut lokalnost i nelokalnosti, čii mise da kvantna medicima ima mesta, i to ne kao magija, vec kao istinski naučni princip. Teško je onima koji razmišljaju na klasičan način da shvate i razumeju kvantn logiku i koncept, koji je u potpunosti neklasičan.
Ali čini se da u kontekstu inteligencija koja je čoveku data prilikom stvaranja, kvana medicina čini značajan prodor na polju, koje je široko za istaživanje. Neki ljudi se već više decenija bave ovim i došli su odredjenih otkrića, koja su publikovali, naravno potoji i skeptici koji će reći da je to malga, i za njih će to i biti, jer zato su i skeptici.
Primera radi, čuo sa za kaloidno srebro, i čitao članke istih skeptika, koji kažu da je to šarena laža, ali nisam se obeshrabrio, nabavio sam generator, i srebro i počeo da sam pravim kaloidno srebro ili ti srebrnu vodu. Od tog trenutka a to je već tri godine moja porodica koristi srebrnu vodu za lečenje prehalda, i nekih infekcija i praktičan učinak je neverovatan.
Na ist način i kvantna medicina na osnovu onoga kako razumem kvnantu fiziku može imati neverovatne inplikacije na buduće naučno razumevanje, biološkog života i i servisiranej istog.
Zakon inteligencije, moralni zakon (dekalog) i fizički zakoni, predstavljaju nedvojivu celinu. Štaviše, kvantna medicina objedinjuje u sebi iteligenciju, moralni kod, i fizičke zakone kao jedintvenu celinu, što je osnovni preduslov za dobro zdravlje i na dobrom je putu da istvari prodor na tom području.

Ivan

pre 16 godina

Bravo, objavljivanjem ovog teksta ste se svrstali u rang televizije Avala koja vec par nedelja emituje emisije sa "dr" Nenadom Rosom. Potpuno ista tema, samo se koriste razliciti aparati. Da li autorka teksta ima odobrenje ministarstva zdravlja i atest za ovaj aparat? Mislim da nema.

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovani Bobane i ostali,
Život je hteo da u toku ove naše prepiske dobijem jednu dosta tešku dijagnozu. Lekari rade sve što je u njihovoj moći i upravo se ovih dana uveravam u ograničenja medicine. Dok se oni "prepucavaju" (moram tako da kažem iako ih potpuno razumem i veoma su odgovorni) u vezi sa tim šta će i kako će, ja sam krenula u borbu uz pomoć jedne od alternativnih medicina.
Problem sa medicinom je generalno u tome, što njeni predstavnici i sprovoditelji ne znaju da stanu i kažu nam: "ovo je toliko koliko mi možemo, na žalost, posledice su te i te... odlučite sami, potražite pomoć negde drugde". E to je najveći problem, a ne to što su nemoćni. To zavaravanje do poslednjeg daha, seckanje, merkanje, eksperimentisanje. Medicina nije egzaktna nauka, mada bismo mi voleli da jeste. Bilo bi nam lakše.
Krenula sam težim putem, neizvesnijim ali možda spasonosnim. Ono što mi je medicina ponudila je čak izvesno, mada mi to niko nije rekao: spasli bi mi život ali bi od mene najverovatnije napravili bogalja.
Iskreno verujem i nadam se da ću biti u prilici da vas sve obavestim o rezultatima.
Želim svima svako dobro.
:o)

Boban Cekovic

pre 16 godina

Kako je lako mesati babe i zabe. Energija nema veze sa ucestaloscu (frekvencijom). Odnosno, ta ista case se nece polomiti ako povecavamo energiju a frekvenciju drzimo na istom nivou.
Ceo tekst je jedna polu-nauka iz koje se moze zakljuciti da osoba koja je pisala nema veze ni sa medicinom ni sa fizikom ni sa naukom uopste.
Nigde nije napisano da tzv "tradicionalna kineska" medicina (akupunktura, herbalistika, tai-chi, chi gong) NIKAD nije izlecila nit sprecila tuberkulozu, tifus, difteriju, besnilo, sarlah.
Sve sto je ovde napisano je glorifikovana verzija "placebo" efekta i nista vise.

dr

pre 16 godina

za dezurne neverne Tome (da ne kazem pljuvace ;sve sto ne razumem ili ne znam je protiv mene?!) Ivana, Vasilijia, Bobana, Lazu i ...
Gospodo malo treba skole da se zavrse i tek onda se nastavi ucenje u poljima koja nas interesuju...na zalost posle nekog fakulteta malo kome pada na pamet da siri znanje i da uci i nauci nesto bolje a kamo li da unese u svoju svakodnevnu praksu zivljenja i ponasanja i odnosa prema sebi i drugima. Ali hvala Bogu uvek postoje ljudi koji vide malo vise od proseka i oni nam otvaraju vrata u buducnost. O Tesli i njegovom radu je mnogo receno i napisano... minimalno 100 godina je mislio unapred! i tek se ovih dana nazire u naucnim krugovima njegova vizija...on bi trebao da bude svetlo za sve nas...a uzgred kvantni pristu telu mu nije bio stran!
Tekst Dr Zanke je malecko svetlo za sve nas.
pozdrav svima DR

Sused iz Bloka 45

pre 16 godina

VRLO INTERESANTNO!
U tekstu se kaze: "Dijagnoza se zasniva na činjenici da zdravi organi ili delovi tela šalju zdrave vibracije (frekvencije), za razliku od bolesnih izobličenih talasa." DA LI MOZETE DA NAVEDETE NEKU REFERENCU GDE JE MERENO EM-ZRACENJE IZ ZDRAVIH I BOLESNIH ORGANA? HVALA.

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovana Žanka,
Ovo je odličan tekst koji ljudima omogućava da saznaju više o zdravlju, bolesti i mogućnostima lečenja. Kao i u svemu što nam se u životu pruža, sami biramo šta ćemo prihvatiti a šta ne. Vaš tekst i sve što ste čitaocima u njemu pružili, dragoceni su. Ko voli, nek izvoli - što bi rekao narod.
Gospodi "Nevernim Tomama" ću postaviti pitanje: da li ste išta što ste svesrdno komentarisali, probali? Da li imate neko iskustvo sa naukama koje su pomenute? Imam desetogodišnje iskustvo sa homeopatijom, znam tačno od čega sam izlečena, od čega, kada i kako su izlečena (ne samo lečena, već izlečena) moja deca i o tome-svojim iskustvima-napisala sam knjigu koja će do kraja ove godine biti objavljena.
„ Zabluda je videti ono što nije, kao i ne videti ono što jeste.“ - Konfučije
Želim svima dobro zdravlje.

Vasilije Radanovic

pre 16 godina

Ovaj tekst je uspeo da objedini vise magle i gluposti od clanaka Vuka Stambolovica, sto sam do sada smatrao apsolutnim rekordom. Molim B92 da poradi malo na sopstvenoj moralnoj higijeni i posalje ovakve clanke u odgovarajuce novine i da nas postedi svih ovih "holisticara".

BoKi

pre 16 godina

Zar je moguće da B92 nema redaktora da sačuva svoju reputaciju od ovakvih tekstova?
Tekst nema veze sa "širinom pristupa" ili sličnim, već samo sa potpunim neznanjem, i fasciniranošću tuđim znanjima (raznim). Ta fasciniranost je OK, lepo i pohvalno osećanje, ali ljudi, ne može se dozvoliti objavljivanje članka bez poente, sa nabacanim izrazima iz svih mogućih popularnih knjiga o nauci! Besmisleno je sada čak i pitati "Ako je ovo opis tzv. KVANTNE medicine, kakve veze ona ima sa KVANTOM kao fizičkim pojmom uopšte?" Verovatno bi odgovor bio "Sve je u vezi, to je holistički pristup." Divota! Samo još više nabacanih izraza. Što mističnije, to lepše zvuči.
Holistički pristup u medicini je nesporna odlika istočnjačkih medicina, vredna kod mnogih dijagnoza i slučajeva, pogotovu kod hroničnih oboljenja. Kao što svoje nesporne vrednosti ima i zapadna medicina, naročito zahvaljujući napretku tehnologije.
Eto, prepričah (verovatnu) poentu članka u dve rečenice. Bez suvišnih fraza. Zar nije tako jasnije?

Marko Vujnovic

pre 16 godina

Pa ovo je sjajno. Hajde da istraumiranim ljudima prodajemo maglu dok su previse zauzeti drugim problemima da bi proveravali dal' je sve sto televizija govori istinito.

No, da preskocimo suplju retoriku, hteo bih samo ukazati da bilo ko od ovih uvazenih homeopata i nadri-lekara moze na lak nacin da zaradi milion dolara. James Randy, odnosno njegova fondacija, nudi milion dolara svakome ko pokaze da bilo sta ove prirode zaista funkcionise. U vise navrata, na vise razlicitih nacina gospodin Randy je pokazao da homeopatija ne funkcionise, pod uslovima koje su same homeopate prihvatile kao prihvatljive (ukljucujuci neprisustvo 'skeptika' koji salju lose vibracije; eto odmah i ideje za novo bojno oruzje - slacemo skeptike da sire lose talase na gnusne nam neprijatelje). Koristan link za sve would-be milionere: http://www.randi.org/

Retorika je jeftina, ajmo malo demonstracije. Sigurno ima neko kome treba to milionce.

Boban Cekovic

pre 16 godina

Gospodo i gospodje "Verni Tome",
Ako se ne lecite konvencionalnim metodama, verovatnoca da prezivite je ista bilo da ne preduzimate nista, bilo da se "lecite" alternativnim metodama. Ako je "alternitivna" medicina toliko uspesna (100% uspesna prema nekima) zasto ne postoji nijedan pozitivan test alternativne medicine sa kontrolnom placebo grupom ?
Zasto se oboleli od tuberkuloze ili tifusa lece na konvencionalni nacin a ne na alternativni ? Imate li odgovor na ova pitanja ?

Boban Cekovic

pre 16 godina

Postovana Gordana,
Odgovor na pitanje "Zasto se oboleli od tuberkuloze ili tifusa lece na konvencionalni nacin a ne na alternativni" ne moze biti "niste dobro obavesteni".
Posto ste Vi dobro obavesteni, molim Vas da podelite znanje i date nam link, ime medicinske institucije i tima koji je vodio eksperiment u kome je dokazana uspesnost homeopatske terapije sa kontrolnom grupom za placebo.
Pozdrav.

Boban Cekovic

pre 16 godina

@novodoba
A na osnovu cega tvrdite da nema veze sa placebo efektom ?
Da li znate makar jedan test "holisticke" medicine gde je postojala kontrolna grupa za placebo efekat ?
Da li biste predlozili obolelom od tuberkuloze da ode kod lekara ili kod akupunkturologa (kako god se to zvalo) ?

Boban Cekovic

pre 16 godina

@laza
Najveci je problem sto efekte iz kvantne fizike (koju ocigledno ne poznajete) primenjujete na makro svet, u kome se ti efekti ne mogu manifestovati.
A da ne pricamo o pogresnom zakljucivanju (silogistička logička zabluda) da ako postoji kvant energije onda postoji i kvant psa ???? Ili mozda mislite da je kvant sinonim za "malo" ? Jos jednom, procitajte malo vise o kvantnoj fizici, da vam razum ne bude "kvantni".
A kad vec govorimo o "energijama" i "frekvencijama", kako to da nikad niko nije izmerio ni opisao ove energije i frekvencije ? Ako se ne mogu opisati kako ih mozes porediti ? Kako onda znas koje su "lose" a koje "dobre" frekvencije ako im ne znas amplitudu, ucestalost, prostiranje ?
I jos nesto. Ako je kao sto je receno "Da bi otpocelo lecenje skoro svaki pacijent mora da dozivi promenu svesti", da li to znaci da holisticka medicina ne moze da vrati coveka iz kome, ili da ne moze da izleci mentalno obolelu osobu ?

laza

pre 16 godina

Za komentatora koji se pita kako da se ovde udenuo pojam KVANTa, evo sad sam pogledao na linkovani sajt gde lepo pise:

"Da bi otpocelo lecenje skoro svaki pacijent mora da dozivi promenu svesti. Svest je takodje energija, a energija je zasnovana na kvantumu. Zato male stvari i male promene u zivotu i nasim navikama, na svesnom nivou, uz podrsku neke od energetskih terapija mogu dovesti do velikih promena na podsvesnom na kojem se i desava izlecenje."

Eto, jel sad jasnije? Npr. zasto imati velikog psa - imajte nekog malog, maleckog, jednom recju kvantnog i sve ce biti mnogo holistickije u vasem bicu i svesti. Vozite kvantni auto, nosite kvantni (tesan) sako, primajte kvantnu platu... i naravno citajte autorske tekstove na B92 koji su strogo kvantni po kvalitetu.

Max

pre 16 godina

Nekada davno doktori ove tzv. klasične medicine, su isto tako zavijali u šareni papir nerazumljivih i mističnih izraza ono što rade. Danas kada je klasična medicina objašnjena i razotkrivena kroz višeslojno obrazovanje - nije više zanimljiva. Zašto? Pa naprosto ljudi su takvi, hoće da veruju u čuda. A čuda su sve što ne razumemo, ili što nam ne daju da razumemo!
Stari Kinezi su znali, ono što medicina zna i danas, da ljudsko telo ima svoje mehanizme odbrane i reakcije na određene stimulanse, te su otkrili kako stimulacijom nerava pomoću igala mog
tu da izazovu autoimunu rekaciju tela koja donosi određena poboljšanja. Lično, ne vidim veliku razliku između akupunkture i mazanja obolelih, otečenih ui ukočenih zglobova kapsacinom (materija iz ljute papričice koja izaziva onaj osećaj pečenja), kako bi se isti lečili. Naime delovanje ili iglica ili kapsacina ima za posledicu reakciju organizma na bol (ili pečenje) koja za nuspojavu ima otkočenje zglobova na nogama i smanjenje otoka. I sve to imate objašnjeno klasičnim medicinksim rečnikom na 20 strana. Ali koga to zanima, kada je tu "kvantna medicina", "aura", "homeopatija" ...
Elektromagnetna medicina postoji i svodi se na moderni tehnološki pandan akupunkturi. Zamotavanje jednostavnih rešenja drevnih Kineskih mudraca, u jezik mistike i magije star 5000 godina, ima za svrhu samo jedno - zbunjivanje pacijenata koji su za takav tretman spremni da plate mnogo više nego što on realno košta - otimanje para.
Početkom 20-tog veka postojalo je X homeopatskih bonica u SAD, a posle su nestale. A za sve su kao krivi magnati hemijske industrije - nije nego. Hemijska farmacija je tada tek bila u povoju, a dotične bonice su nestale iz vrlog prostog razloga - bile su neefikasne!
I na kraju, uopšte ne verujem da su lekari koji su proučavali ili eksperimentisali sa elektromagnentnim talasima, želeli da to njuhovo otkriće bude opisano i upotrebljeno na ovakav način.

Slavko Radosavljevic

pre 13 godina

Preko imunostimulacije i oslobađanja sopstvenih medijatora tj. supstanci, koje će organizmu pomoći da prevaziđe bolest. Narodna medicina u slučaju povećanja temperture koristi masažu stopala i šake alkoholom (koji je destilat prirodnih biljnih supstanci), što znači stimulaciju određenih biološki aktivnijih tačaka stopala i šake, kojim su oni krcati, dok kvantna medicina reguliše poremećene frekvencije, podiže imunološki status i uključuje vlastitu unutrašnju laboratoriju za proizvodnju supstanci koje pomažu da se bolest prebrodi.
Da li je povećan broj limfocita u krvi znak bolesti?
- Povećan broj limfocita u krvi tumačimo kao bolest, a zaboravljamo da limfociti "pamte" zdravo stanje organizma, bore se protiv "uljeza" i teže da se vrate zdravom stanju. Kada se njihov broj poveća, to govori da je organizam, već u jednoj od faza ozdravljenja, osim u veoma retkim malignim slučajevima kada je poremećena kontrola njihove produkcije. Lečenje kvantnom medicinom znači izazivanje rezonantnog odgovora organizma, aktiviranjem mnogobrojnih puteva samoregulacije. Suština ove još nedovoljno poznate, ali priznate medicinske grane, je u oslobađanju endogenih tj. sopstvenih biološki aktivnih supstanci - vlastitih "medikamenata" koji su u znatno manjoj količini potrebni, ali su višestruko aktivniji od farmakoprepata. I što je najvažnije, oni su potpuno bezopasni. Nema alergijskih reakcija, nema predoziranja, a to nije zanemarljivo. Normalizacijom stresogenih i adaptivnih hormona, koagulacionih potencijala krvi, normalizacijom Ph i mnogobrojnih metaboličkih procesa, organizam sopstvenim snagama prevazilazi bolest. U tome je mehanizam delovanja kvantne medicine i njene neograničene mogućnosti u preventivi, ali i lečenju mnogih oboljenja čiji je uzročnik nepoznat. Pri tome, važno je naglasiti sledeće:

snaga signala kojim se deluje na organizam je krajnje niska, što potvrđuje da nije reč o fizičkom delovanju na organizam, već samo o informaciji koju on dobija da bi se sam pokrenuo ka izlečenju.
evidentan je efekat produženog dejstva; uzlazna linija ozdravljenja, posle svake seanse; ali i posle završetka terapije, jer je organizam primio informaciju " šta mu valja činiti". lodgovarajuća reakcija organizma na delovanje elektromagnetnih talasa niskih intenzivnosti uglavnom se ne nalazi u zoni na koju terapeut deluje, već u zoni patološkog procesa, koji je po pravilu sasvim udaljen.
kvantna terapija koriguje ne samo dinamičke procese koji bi izmenili sam defekt, već i bolest u celini. Primera radi, kod pacijenta sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, podvrgnutog ovoj terapiji, ne samo da će se zaceliti ulkusna grizlica, već će se izlečiti i ulkusna bolest.
ovom terapijom postiže se normalizacija na fizičkom nivou i u mentalno-emotivnoj sferi pacijenta, što znači da se prevazilazi psihosomatska priroda oboljenja.

Je li većina bolesti psihosomatske prirode, odnosno da li je stres gotovo uvek okidač bolesti?
- Autor termina "psihosomatska medicina", Franc Aleksander, navodi da je stres okidač za mnoga psihosomatska oboljenja, a savremena istraživanja pokazuju da je čak od 75 do 90 odsto oboljenja, psihosomatske prirode. Stres je globalni napad spoljneg sveta na organizam, a pošto naš organizam i naši organi imaju različitu genetsku predispoziciju, tj. izdržljivost, to će "pucanje" organizma nastati upravo preko onih karika koje su najslabije. Na prvobitnoj listi Franca Aleksandera nalazilo se samo sedam psihosomatskih bolesti: astma, hipertenzija, tireotoksikoza, čir, ulcerozni kolitis, reumatoidni artrit, neurodermatitis. Sada je ta lista bolesti daleko veća.

Kako biste objasnili odnos psihe i materije?
- Psihosomatska medicina pokušava da razreši još uvek nepoznat odnos između onoga što se naziva nesvesnom psihom i onoga što nazivamo materijom, a možda su psiha i materija zapravo ista pojava, jedna posmatrana iznutra, a druga spolja, kako je govorio još Jung. Takođe je poznato da su ćelije u mozgu i imuni sistem opremljeni i osposposobljeni za međusobnu komunikaciju. Ovo su potvrdila istraživanja dr Norman Kozins, što ukazuje da izloženost stresu i te kako utiče na pad imuniteta i na razvoj bolesti. Ako smo mi stabilni u psiho-mentalno-emotivnom smislu, nećemo pokleknuti bolesti i obrnuto. Kvantna medicina upravo uravnotežuje te nivoe.

Kako se postiže da organizam sam organizuje samoodbranu i samoisceljenje?
- Preko imunostimulacije i oslobađanja sopstvenih medijatora tj. supstanci, koje će organizmu pomoći da prevaziđe bolest. Narodna medicina u slučaju povećanja temperture koristi masažu stopala i šake alkoholom (koji je destilat prirodnih biljnih supstanci), što znači stimulaciju određenih biološki aktivnijih tačaka stopala i šake, kojim su oni krcati, dok kvantna medicina reguliše poremećene frekvencije, podiže imunološki status i uključuje vlastitu unutrašnju laboratoriju za proizvodnju supstanci koje pomažu da se bolest prebrodi.

Kad se može reći da je čovek zdrav, a kad da je bolestan?
- Nastanak bolesti se moze posmatrati sa različitih aspekata. Pre svega sa biofizičkog i biohemijskog. Savremena medicina je do šezdesetih godina 20. veka prednost davala biohemijskom aspektu koji je za razliku od biofizičkog bio lakše dokaziv. Od šestedesetih godina, u SSSR, Nemačkoj, Britaniji, Rumuniji, Italiji itd. iscrpno se istražuje biološko delovanje magnetnog polja i biofizičkih aspekata nastanka bolesti. U tom kontekstu se biofizički nivo posmatra kao dublji nivo nastanka bolesti, te se ona ne može prevazići samo delovanjem na biohemijski nivo koji predstavlja drugi stepenik u nastanku bolesti. Ukrajinski akademik Sergej Pantelemonovič Sitko, je u okviru naučno-istraživačke institucije "Vidguk", u Kijevu, u bivšem SSSR-u, okupio eminentne stručnjake iz različitih naučnih oblasti, koji su predstavili tzv."kvantnu fiziku živih sistema". Ona govori o tome da su svi živi sistemi, a ne samo ljudski, sposobni da prepoznaju za 0.01 odsto promenjenu frekvenciju elektromagnetnog talasa i da to registruju kao bolest. Znači organizam je zdrav kada u njemu postoji stabilna frekvencija elektromagnetnog talasa. Odstupanje od normalne frekvencije organizam registruje se kao bolest. Dok je stabilna frekvencija garant za stabilne biohemijske procese u organizmu i očuvanje zdravlja, promenjena frekvencija kanališe biohemijske procese na pogrešnu stranu, u bolest. Drugim rečima, gde nastaje devijacija elektromagnetnog talasa, gde je prekid protoka energije, tu nastaje obolenje.

Kako kvatna medicina leči obolenje?
- Vraćanjem poremećene frekvencije u normalu, ili bar približavanjem normali, putem milimetarske talasne terapije zvane MTT. Najnovija saznanja ukazuju da se na uspostavljanje ravnoteže može delovati generatorom sa ekstremno visokom frekvencijom, ali izuzetno male snage. Elektromagnetni talas zapravo daje informaciju koja se unosi u ćeliju, a ova je širi po organizmu i tako uklanja obolenje. Zamislite to kao da organizam kroz veoma komplikovanu energetsko-informativnu mrežu resetuje svoj sopstveni sitem.

Na koje zone na telu se deluje generatorom?
Zavisi od dijagnoze. Generatorom se deluje preko kože na akupunkturne tačke.

Zašto baš na akupunkturne tačke?
Jer su one osetljivije od drugih i brže prenose informaciju. Vrlo se malo zna da se sa akupunkturnim tačkama, ili kako ih Rusi zovu "Bat" biološki aktivnije zone, većinom podudaraju davno otkrivene i od strane savremena nauke dobro proučene: Zaharin-Head-ove ili Headove zone koze, Mackenzie-ve zone u mišićima, Refleksne zone potkožnog vezivnog tkiva, zatim bolne i dijagnostičke Valleix ove tačke, Erbove, trigger zone, aktivne tačke i tačke zone uzbune.

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovani Bobane,
odgovor je vrlo kratak: niste dovoljno obavešteni.
A što se procenta izlečenja tiče, ni jedan vid lečenja ne omogućava izlečenje u 100% slučajeva.
Na internetu, kao i u štampanoj literaturi se npr. možete informisati o tome, kako se u homeopatiji isključuje placebo kod rezultata lečenja.
Pozdrav.

Dusan

pre 11 godina

Poštovana Gordana,
ne znam koja je bolest u pitanju, ali predlažem Vam da pokušate i sa či gong i tai či vežbama koje mogu da poboljšaju opšte zdravstveno stanje.
Srdačno i puno sreće!

Vasilije Radanovic

pre 16 godina

Ovaj tekst je uspeo da objedini vise magle i gluposti od clanaka Vuka Stambolovica, sto sam do sada smatrao apsolutnim rekordom. Molim B92 da poradi malo na sopstvenoj moralnoj higijeni i posalje ovakve clanke u odgovarajuce novine i da nas postedi svih ovih "holisticara".

Ivan

pre 16 godina

Bravo, objavljivanjem ovog teksta ste se svrstali u rang televizije Avala koja vec par nedelja emituje emisije sa "dr" Nenadom Rosom. Potpuno ista tema, samo se koriste razliciti aparati. Da li autorka teksta ima odobrenje ministarstva zdravlja i atest za ovaj aparat? Mislim da nema.

Boban Cekovic

pre 16 godina

Kako je lako mesati babe i zabe. Energija nema veze sa ucestaloscu (frekvencijom). Odnosno, ta ista case se nece polomiti ako povecavamo energiju a frekvenciju drzimo na istom nivou.
Ceo tekst je jedna polu-nauka iz koje se moze zakljuciti da osoba koja je pisala nema veze ni sa medicinom ni sa fizikom ni sa naukom uopste.
Nigde nije napisano da tzv "tradicionalna kineska" medicina (akupunktura, herbalistika, tai-chi, chi gong) NIKAD nije izlecila nit sprecila tuberkulozu, tifus, difteriju, besnilo, sarlah.
Sve sto je ovde napisano je glorifikovana verzija "placebo" efekta i nista vise.

laza

pre 16 godina

Za komentatora koji se pita kako da se ovde udenuo pojam KVANTa, evo sad sam pogledao na linkovani sajt gde lepo pise:

"Da bi otpocelo lecenje skoro svaki pacijent mora da dozivi promenu svesti. Svest je takodje energija, a energija je zasnovana na kvantumu. Zato male stvari i male promene u zivotu i nasim navikama, na svesnom nivou, uz podrsku neke od energetskih terapija mogu dovesti do velikih promena na podsvesnom na kojem se i desava izlecenje."

Eto, jel sad jasnije? Npr. zasto imati velikog psa - imajte nekog malog, maleckog, jednom recju kvantnog i sve ce biti mnogo holistickije u vasem bicu i svesti. Vozite kvantni auto, nosite kvantni (tesan) sako, primajte kvantnu platu... i naravno citajte autorske tekstove na B92 koji su strogo kvantni po kvalitetu.

BoKi

pre 16 godina

Zar je moguće da B92 nema redaktora da sačuva svoju reputaciju od ovakvih tekstova?
Tekst nema veze sa "širinom pristupa" ili sličnim, već samo sa potpunim neznanjem, i fasciniranošću tuđim znanjima (raznim). Ta fasciniranost je OK, lepo i pohvalno osećanje, ali ljudi, ne može se dozvoliti objavljivanje članka bez poente, sa nabacanim izrazima iz svih mogućih popularnih knjiga o nauci! Besmisleno je sada čak i pitati "Ako je ovo opis tzv. KVANTNE medicine, kakve veze ona ima sa KVANTOM kao fizičkim pojmom uopšte?" Verovatno bi odgovor bio "Sve je u vezi, to je holistički pristup." Divota! Samo još više nabacanih izraza. Što mističnije, to lepše zvuči.
Holistički pristup u medicini je nesporna odlika istočnjačkih medicina, vredna kod mnogih dijagnoza i slučajeva, pogotovu kod hroničnih oboljenja. Kao što svoje nesporne vrednosti ima i zapadna medicina, naročito zahvaljujući napretku tehnologije.
Eto, prepričah (verovatnu) poentu članka u dve rečenice. Bez suvišnih fraza. Zar nije tako jasnije?

Boban Cekovic

pre 16 godina

Gospodo i gospodje "Verni Tome",
Ako se ne lecite konvencionalnim metodama, verovatnoca da prezivite je ista bilo da ne preduzimate nista, bilo da se "lecite" alternativnim metodama. Ako je "alternitivna" medicina toliko uspesna (100% uspesna prema nekima) zasto ne postoji nijedan pozitivan test alternativne medicine sa kontrolnom placebo grupom ?
Zasto se oboleli od tuberkuloze ili tifusa lece na konvencionalni nacin a ne na alternativni ? Imate li odgovor na ova pitanja ?

Marko Vujnovic

pre 16 godina

Pa ovo je sjajno. Hajde da istraumiranim ljudima prodajemo maglu dok su previse zauzeti drugim problemima da bi proveravali dal' je sve sto televizija govori istinito.

No, da preskocimo suplju retoriku, hteo bih samo ukazati da bilo ko od ovih uvazenih homeopata i nadri-lekara moze na lak nacin da zaradi milion dolara. James Randy, odnosno njegova fondacija, nudi milion dolara svakome ko pokaze da bilo sta ove prirode zaista funkcionise. U vise navrata, na vise razlicitih nacina gospodin Randy je pokazao da homeopatija ne funkcionise, pod uslovima koje su same homeopate prihvatile kao prihvatljive (ukljucujuci neprisustvo 'skeptika' koji salju lose vibracije; eto odmah i ideje za novo bojno oruzje - slacemo skeptike da sire lose talase na gnusne nam neprijatelje). Koristan link za sve would-be milionere: http://www.randi.org/

Retorika je jeftina, ajmo malo demonstracije. Sigurno ima neko kome treba to milionce.

docus

pre 16 godina

Iz hobija istazujem kvantnu fiziku, i moram priznati da sam fasciniran, najnovijim saznanjima u kontekstu postanka svemira, tj. inflacione teorije postanka.
U tom kontekstu eksperimenti o lokalnoti i nelokalnosti svemria, tj. da lu su lokalni dogajdaji koji se dešavaju sada i ovde samo lokalna pojava ili nelokalna, tj. prepoznatljiva u celom svemiru. Oni koji istražuju ovo područje znaju o čemu govorim.
U tom konteksut lokalnost i nelokalnosti, čii mise da kvantna medicima ima mesta, i to ne kao magija, vec kao istinski naučni princip. Teško je onima koji razmišljaju na klasičan način da shvate i razumeju kvantn logiku i koncept, koji je u potpunosti neklasičan.
Ali čini se da u kontekstu inteligencija koja je čoveku data prilikom stvaranja, kvana medicina čini značajan prodor na polju, koje je široko za istaživanje. Neki ljudi se već više decenija bave ovim i došli su odredjenih otkrića, koja su publikovali, naravno potoji i skeptici koji će reći da je to malga, i za njih će to i biti, jer zato su i skeptici.
Primera radi, čuo sa za kaloidno srebro, i čitao članke istih skeptika, koji kažu da je to šarena laža, ali nisam se obeshrabrio, nabavio sam generator, i srebro i počeo da sam pravim kaloidno srebro ili ti srebrnu vodu. Od tog trenutka a to je već tri godine moja porodica koristi srebrnu vodu za lečenje prehalda, i nekih infekcija i praktičan učinak je neverovatan.
Na ist način i kvantna medicina na osnovu onoga kako razumem kvnantu fiziku može imati neverovatne inplikacije na buduće naučno razumevanje, biološkog života i i servisiranej istog.
Zakon inteligencije, moralni zakon (dekalog) i fizički zakoni, predstavljaju nedvojivu celinu. Štaviše, kvantna medicina objedinjuje u sebi iteligenciju, moralni kod, i fizičke zakone kao jedintvenu celinu, što je osnovni preduslov za dobro zdravlje i na dobrom je putu da istvari prodor na tom području.

Max

pre 16 godina

Nekada davno doktori ove tzv. klasične medicine, su isto tako zavijali u šareni papir nerazumljivih i mističnih izraza ono što rade. Danas kada je klasična medicina objašnjena i razotkrivena kroz višeslojno obrazovanje - nije više zanimljiva. Zašto? Pa naprosto ljudi su takvi, hoće da veruju u čuda. A čuda su sve što ne razumemo, ili što nam ne daju da razumemo!
Stari Kinezi su znali, ono što medicina zna i danas, da ljudsko telo ima svoje mehanizme odbrane i reakcije na određene stimulanse, te su otkrili kako stimulacijom nerava pomoću igala mog
tu da izazovu autoimunu rekaciju tela koja donosi određena poboljšanja. Lično, ne vidim veliku razliku između akupunkture i mazanja obolelih, otečenih ui ukočenih zglobova kapsacinom (materija iz ljute papričice koja izaziva onaj osećaj pečenja), kako bi se isti lečili. Naime delovanje ili iglica ili kapsacina ima za posledicu reakciju organizma na bol (ili pečenje) koja za nuspojavu ima otkočenje zglobova na nogama i smanjenje otoka. I sve to imate objašnjeno klasičnim medicinksim rečnikom na 20 strana. Ali koga to zanima, kada je tu "kvantna medicina", "aura", "homeopatija" ...
Elektromagnetna medicina postoji i svodi se na moderni tehnološki pandan akupunkturi. Zamotavanje jednostavnih rešenja drevnih Kineskih mudraca, u jezik mistike i magije star 5000 godina, ima za svrhu samo jedno - zbunjivanje pacijenata koji su za takav tretman spremni da plate mnogo više nego što on realno košta - otimanje para.
Početkom 20-tog veka postojalo je X homeopatskih bonica u SAD, a posle su nestale. A za sve su kao krivi magnati hemijske industrije - nije nego. Hemijska farmacija je tada tek bila u povoju, a dotične bonice su nestale iz vrlog prostog razloga - bile su neefikasne!
I na kraju, uopšte ne verujem da su lekari koji su proučavali ili eksperimentisali sa elektromagnentnim talasima, želeli da to njuhovo otkriće bude opisano i upotrebljeno na ovakav način.

novodoba

pre 16 godina

au, klerikalci se skupili, mislim na ove gore komentare. Ajte malo procitajte jos neke tekstove i knjige, pa se javite svom doktoru i kazite gde vas boli...

Inace, odlican tekst, kvantna medicina nema veze sa placebo efektom, ali ima veze sa stanjem u glavi. Sve bolesti su izlecive, ali nisu svi ljudi izlecivi...ima nesto i u tome...

dr

pre 16 godina

za dezurne neverne Tome (da ne kazem pljuvace ;sve sto ne razumem ili ne znam je protiv mene?!) Ivana, Vasilijia, Bobana, Lazu i ...
Gospodo malo treba skole da se zavrse i tek onda se nastavi ucenje u poljima koja nas interesuju...na zalost posle nekog fakulteta malo kome pada na pamet da siri znanje i da uci i nauci nesto bolje a kamo li da unese u svoju svakodnevnu praksu zivljenja i ponasanja i odnosa prema sebi i drugima. Ali hvala Bogu uvek postoje ljudi koji vide malo vise od proseka i oni nam otvaraju vrata u buducnost. O Tesli i njegovom radu je mnogo receno i napisano... minimalno 100 godina je mislio unapred! i tek se ovih dana nazire u naucnim krugovima njegova vizija...on bi trebao da bude svetlo za sve nas...a uzgred kvantni pristu telu mu nije bio stran!
Tekst Dr Zanke je malecko svetlo za sve nas.
pozdrav svima DR

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovani Bobane i ostali,
Život je hteo da u toku ove naše prepiske dobijem jednu dosta tešku dijagnozu. Lekari rade sve što je u njihovoj moći i upravo se ovih dana uveravam u ograničenja medicine. Dok se oni "prepucavaju" (moram tako da kažem iako ih potpuno razumem i veoma su odgovorni) u vezi sa tim šta će i kako će, ja sam krenula u borbu uz pomoć jedne od alternativnih medicina.
Problem sa medicinom je generalno u tome, što njeni predstavnici i sprovoditelji ne znaju da stanu i kažu nam: "ovo je toliko koliko mi možemo, na žalost, posledice su te i te... odlučite sami, potražite pomoć negde drugde". E to je najveći problem, a ne to što su nemoćni. To zavaravanje do poslednjeg daha, seckanje, merkanje, eksperimentisanje. Medicina nije egzaktna nauka, mada bismo mi voleli da jeste. Bilo bi nam lakše.
Krenula sam težim putem, neizvesnijim ali možda spasonosnim. Ono što mi je medicina ponudila je čak izvesno, mada mi to niko nije rekao: spasli bi mi život ali bi od mene najverovatnije napravili bogalja.
Iskreno verujem i nadam se da ću biti u prilici da vas sve obavestim o rezultatima.
Želim svima svako dobro.
:o)

Boban Cekovic

pre 16 godina

@novodoba
A na osnovu cega tvrdite da nema veze sa placebo efektom ?
Da li znate makar jedan test "holisticke" medicine gde je postojala kontrolna grupa za placebo efekat ?
Da li biste predlozili obolelom od tuberkuloze da ode kod lekara ili kod akupunkturologa (kako god se to zvalo) ?

Sused iz Bloka 45

pre 16 godina

VRLO INTERESANTNO!
U tekstu se kaze: "Dijagnoza se zasniva na činjenici da zdravi organi ili delovi tela šalju zdrave vibracije (frekvencije), za razliku od bolesnih izobličenih talasa." DA LI MOZETE DA NAVEDETE NEKU REFERENCU GDE JE MERENO EM-ZRACENJE IZ ZDRAVIH I BOLESNIH ORGANA? HVALA.

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovana Žanka,
Ovo je odličan tekst koji ljudima omogućava da saznaju više o zdravlju, bolesti i mogućnostima lečenja. Kao i u svemu što nam se u životu pruža, sami biramo šta ćemo prihvatiti a šta ne. Vaš tekst i sve što ste čitaocima u njemu pružili, dragoceni su. Ko voli, nek izvoli - što bi rekao narod.
Gospodi "Nevernim Tomama" ću postaviti pitanje: da li ste išta što ste svesrdno komentarisali, probali? Da li imate neko iskustvo sa naukama koje su pomenute? Imam desetogodišnje iskustvo sa homeopatijom, znam tačno od čega sam izlečena, od čega, kada i kako su izlečena (ne samo lečena, već izlečena) moja deca i o tome-svojim iskustvima-napisala sam knjigu koja će do kraja ove godine biti objavljena.
„ Zabluda je videti ono što nije, kao i ne videti ono što jeste.“ - Konfučije
Želim svima dobro zdravlje.

Gordana Vasić

pre 16 godina

Poštovani Bobane,
odgovor je vrlo kratak: niste dovoljno obavešteni.
A što se procenta izlečenja tiče, ni jedan vid lečenja ne omogućava izlečenje u 100% slučajeva.
Na internetu, kao i u štampanoj literaturi se npr. možete informisati o tome, kako se u homeopatiji isključuje placebo kod rezultata lečenja.
Pozdrav.

Boban Cekovic

pre 16 godina

Postovana Gordana,
Odgovor na pitanje "Zasto se oboleli od tuberkuloze ili tifusa lece na konvencionalni nacin a ne na alternativni" ne moze biti "niste dobro obavesteni".
Posto ste Vi dobro obavesteni, molim Vas da podelite znanje i date nam link, ime medicinske institucije i tima koji je vodio eksperiment u kome je dokazana uspesnost homeopatske terapije sa kontrolnom grupom za placebo.
Pozdrav.

Boban Cekovic

pre 16 godina

@laza
Najveci je problem sto efekte iz kvantne fizike (koju ocigledno ne poznajete) primenjujete na makro svet, u kome se ti efekti ne mogu manifestovati.
A da ne pricamo o pogresnom zakljucivanju (silogistička logička zabluda) da ako postoji kvant energije onda postoji i kvant psa ???? Ili mozda mislite da je kvant sinonim za "malo" ? Jos jednom, procitajte malo vise o kvantnoj fizici, da vam razum ne bude "kvantni".
A kad vec govorimo o "energijama" i "frekvencijama", kako to da nikad niko nije izmerio ni opisao ove energije i frekvencije ? Ako se ne mogu opisati kako ih mozes porediti ? Kako onda znas koje su "lose" a koje "dobre" frekvencije ako im ne znas amplitudu, ucestalost, prostiranje ?
I jos nesto. Ako je kao sto je receno "Da bi otpocelo lecenje skoro svaki pacijent mora da dozivi promenu svesti", da li to znaci da holisticka medicina ne moze da vrati coveka iz kome, ili da ne moze da izleci mentalno obolelu osobu ?

Slavko Radosavljevic

pre 13 godina

Preko imunostimulacije i oslobađanja sopstvenih medijatora tj. supstanci, koje će organizmu pomoći da prevaziđe bolest. Narodna medicina u slučaju povećanja temperture koristi masažu stopala i šake alkoholom (koji je destilat prirodnih biljnih supstanci), što znači stimulaciju određenih biološki aktivnijih tačaka stopala i šake, kojim su oni krcati, dok kvantna medicina reguliše poremećene frekvencije, podiže imunološki status i uključuje vlastitu unutrašnju laboratoriju za proizvodnju supstanci koje pomažu da se bolest prebrodi.
Da li je povećan broj limfocita u krvi znak bolesti?
- Povećan broj limfocita u krvi tumačimo kao bolest, a zaboravljamo da limfociti "pamte" zdravo stanje organizma, bore se protiv "uljeza" i teže da se vrate zdravom stanju. Kada se njihov broj poveća, to govori da je organizam, već u jednoj od faza ozdravljenja, osim u veoma retkim malignim slučajevima kada je poremećena kontrola njihove produkcije. Lečenje kvantnom medicinom znači izazivanje rezonantnog odgovora organizma, aktiviranjem mnogobrojnih puteva samoregulacije. Suština ove još nedovoljno poznate, ali priznate medicinske grane, je u oslobađanju endogenih tj. sopstvenih biološki aktivnih supstanci - vlastitih "medikamenata" koji su u znatno manjoj količini potrebni, ali su višestruko aktivniji od farmakoprepata. I što je najvažnije, oni su potpuno bezopasni. Nema alergijskih reakcija, nema predoziranja, a to nije zanemarljivo. Normalizacijom stresogenih i adaptivnih hormona, koagulacionih potencijala krvi, normalizacijom Ph i mnogobrojnih metaboličkih procesa, organizam sopstvenim snagama prevazilazi bolest. U tome je mehanizam delovanja kvantne medicine i njene neograničene mogućnosti u preventivi, ali i lečenju mnogih oboljenja čiji je uzročnik nepoznat. Pri tome, važno je naglasiti sledeće:

snaga signala kojim se deluje na organizam je krajnje niska, što potvrđuje da nije reč o fizičkom delovanju na organizam, već samo o informaciji koju on dobija da bi se sam pokrenuo ka izlečenju.
evidentan je efekat produženog dejstva; uzlazna linija ozdravljenja, posle svake seanse; ali i posle završetka terapije, jer je organizam primio informaciju " šta mu valja činiti". lodgovarajuća reakcija organizma na delovanje elektromagnetnih talasa niskih intenzivnosti uglavnom se ne nalazi u zoni na koju terapeut deluje, već u zoni patološkog procesa, koji je po pravilu sasvim udaljen.
kvantna terapija koriguje ne samo dinamičke procese koji bi izmenili sam defekt, već i bolest u celini. Primera radi, kod pacijenta sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, podvrgnutog ovoj terapiji, ne samo da će se zaceliti ulkusna grizlica, već će se izlečiti i ulkusna bolest.
ovom terapijom postiže se normalizacija na fizičkom nivou i u mentalno-emotivnoj sferi pacijenta, što znači da se prevazilazi psihosomatska priroda oboljenja.

Je li većina bolesti psihosomatske prirode, odnosno da li je stres gotovo uvek okidač bolesti?
- Autor termina "psihosomatska medicina", Franc Aleksander, navodi da je stres okidač za mnoga psihosomatska oboljenja, a savremena istraživanja pokazuju da je čak od 75 do 90 odsto oboljenja, psihosomatske prirode. Stres je globalni napad spoljneg sveta na organizam, a pošto naš organizam i naši organi imaju različitu genetsku predispoziciju, tj. izdržljivost, to će "pucanje" organizma nastati upravo preko onih karika koje su najslabije. Na prvobitnoj listi Franca Aleksandera nalazilo se samo sedam psihosomatskih bolesti: astma, hipertenzija, tireotoksikoza, čir, ulcerozni kolitis, reumatoidni artrit, neurodermatitis. Sada je ta lista bolesti daleko veća.

Kako biste objasnili odnos psihe i materije?
- Psihosomatska medicina pokušava da razreši još uvek nepoznat odnos između onoga što se naziva nesvesnom psihom i onoga što nazivamo materijom, a možda su psiha i materija zapravo ista pojava, jedna posmatrana iznutra, a druga spolja, kako je govorio još Jung. Takođe je poznato da su ćelije u mozgu i imuni sistem opremljeni i osposposobljeni za međusobnu komunikaciju. Ovo su potvrdila istraživanja dr Norman Kozins, što ukazuje da izloženost stresu i te kako utiče na pad imuniteta i na razvoj bolesti. Ako smo mi stabilni u psiho-mentalno-emotivnom smislu, nećemo pokleknuti bolesti i obrnuto. Kvantna medicina upravo uravnotežuje te nivoe.

Kako se postiže da organizam sam organizuje samoodbranu i samoisceljenje?
- Preko imunostimulacije i oslobađanja sopstvenih medijatora tj. supstanci, koje će organizmu pomoći da prevaziđe bolest. Narodna medicina u slučaju povećanja temperture koristi masažu stopala i šake alkoholom (koji je destilat prirodnih biljnih supstanci), što znači stimulaciju određenih biološki aktivnijih tačaka stopala i šake, kojim su oni krcati, dok kvantna medicina reguliše poremećene frekvencije, podiže imunološki status i uključuje vlastitu unutrašnju laboratoriju za proizvodnju supstanci koje pomažu da se bolest prebrodi.

Kad se može reći da je čovek zdrav, a kad da je bolestan?
- Nastanak bolesti se moze posmatrati sa različitih aspekata. Pre svega sa biofizičkog i biohemijskog. Savremena medicina je do šezdesetih godina 20. veka prednost davala biohemijskom aspektu koji je za razliku od biofizičkog bio lakše dokaziv. Od šestedesetih godina, u SSSR, Nemačkoj, Britaniji, Rumuniji, Italiji itd. iscrpno se istražuje biološko delovanje magnetnog polja i biofizičkih aspekata nastanka bolesti. U tom kontekstu se biofizički nivo posmatra kao dublji nivo nastanka bolesti, te se ona ne može prevazići samo delovanjem na biohemijski nivo koji predstavlja drugi stepenik u nastanku bolesti. Ukrajinski akademik Sergej Pantelemonovič Sitko, je u okviru naučno-istraživačke institucije "Vidguk", u Kijevu, u bivšem SSSR-u, okupio eminentne stručnjake iz različitih naučnih oblasti, koji su predstavili tzv."kvantnu fiziku živih sistema". Ona govori o tome da su svi živi sistemi, a ne samo ljudski, sposobni da prepoznaju za 0.01 odsto promenjenu frekvenciju elektromagnetnog talasa i da to registruju kao bolest. Znači organizam je zdrav kada u njemu postoji stabilna frekvencija elektromagnetnog talasa. Odstupanje od normalne frekvencije organizam registruje se kao bolest. Dok je stabilna frekvencija garant za stabilne biohemijske procese u organizmu i očuvanje zdravlja, promenjena frekvencija kanališe biohemijske procese na pogrešnu stranu, u bolest. Drugim rečima, gde nastaje devijacija elektromagnetnog talasa, gde je prekid protoka energije, tu nastaje obolenje.

Kako kvatna medicina leči obolenje?
- Vraćanjem poremećene frekvencije u normalu, ili bar približavanjem normali, putem milimetarske talasne terapije zvane MTT. Najnovija saznanja ukazuju da se na uspostavljanje ravnoteže može delovati generatorom sa ekstremno visokom frekvencijom, ali izuzetno male snage. Elektromagnetni talas zapravo daje informaciju koja se unosi u ćeliju, a ova je širi po organizmu i tako uklanja obolenje. Zamislite to kao da organizam kroz veoma komplikovanu energetsko-informativnu mrežu resetuje svoj sopstveni sitem.

Na koje zone na telu se deluje generatorom?
Zavisi od dijagnoze. Generatorom se deluje preko kože na akupunkturne tačke.

Zašto baš na akupunkturne tačke?
Jer su one osetljivije od drugih i brže prenose informaciju. Vrlo se malo zna da se sa akupunkturnim tačkama, ili kako ih Rusi zovu "Bat" biološki aktivnije zone, većinom podudaraju davno otkrivene i od strane savremena nauke dobro proučene: Zaharin-Head-ove ili Headove zone koze, Mackenzie-ve zone u mišićima, Refleksne zone potkožnog vezivnog tkiva, zatim bolne i dijagnostičke Valleix ove tačke, Erbove, trigger zone, aktivne tačke i tačke zone uzbune.

Dusan

pre 11 godina

Poštovana Gordana,
ne znam koja je bolest u pitanju, ali predlažem Vam da pokušate i sa či gong i tai či vežbama koje mogu da poboljšaju opšte zdravstveno stanje.
Srdačno i puno sreće!