- Komentari -
 1. Nigde se u tom rečniku ne pominje hrvatsko ime, već piše Dalmatinsko-ilirski rečnik, jedino ako sebe ne smatrate Ilirima, ali o tome se onda morate prvo dogovoriti sa vašim albanskim ocima "gospodo" Iliri, inače ovako ispadate smešni i jedni i drugi.
  (..., 15. novembar 2023 23:36

  Nije ti ovo 91g eto ti gugl i vidi sliku tog rečnika od Fausta Vrančića iz 1595g prvi je u Evropi i nema ti nikakvog ilirskog, nego se zove Rečnik pet najuglednijih evropskih jezika. A na slici rečnika se jasno vidi da piše:
  Latinski, italijanski, germanski, dalmatinski, ungarik(mađarski).
  On je Hrvat i u recniku su hrvatske reči na dalmatinskoj ikavici i to je razlog zasto četnici jikada nisu svojatali ni njega ni taj recnik, nukada Srbi nisu govorili ikavicom.
  (Mile, 16. novembar 2023 12:22)

  # Link komentara

 2. Ono što vi smatrate hrvatskim jezikom je ono što ste ukrali i krišom prepisali od Vuka Karadžića dok se po bečkim bordelima "družio" sa hrvaticama.
  (..., 15. novembar 2023 15:10)

  Jedino ako smo imali vremenski stroj, posto je prvi Hrvatski rijecnik napisao Vrančić , vise od 300 godina prije Karadžića.
  (leptirica7, 15. novembar 2023 17:21)


  Nigde se u tom rečniku ne pominje hrvatsko ime, već piše Dalmatinsko-ilirski rečnik, jedino ako sebe ne smatrate Ilirima, ali o tome se onda morate prvo dogovoriti sa vašim albanskim ocima "gospodo" Iliri, inače ovako ispadate smešni i jedni i drugi.
  (..., 15. novembar 2023 23:36)

  # Link komentara

 3. I posle kad neko kaze, tako Nemcima treba s ovim imigrantima kad nece nas Balkance. Vi mislite da Nemac vidi razliku?
  (s, 15. novembar 2023 21:28)

  # Link komentara

 4. Ogroman je broj turcizama/perzijanizama u nasem jeziku, treba ih koristiti sto manje i potiskivati a insipraciju ili pozajmnice traziti kod hrvata i ostalih slovenskih naroda! Mi treba da prvo pogledamo sta imamo iz slovenskih jezika da pozajmimo, pa iz germanskih/romanskih i to je to, turci i iran daleko im lepa kuca, s njima nista, mi nismo iz te price. Hrvatski su lingvisti do sada odradili odlican posao, oni rade i nama u korist je sredjuju i nas jezik. To ko ne uvidja je, da iskoristim jedan turcizam, koji uzgred treba sacuvati, budala i eto, to vam je to.

  Ako vam je bilo dobro 350 godina pod tim turcima onda nista...
  (Žika, 15. novembar 2023 19:30)

  # Link komentara

 5. Karakondzula
  (Mader Faker, 15. novembar 2023 17:50)

  # Link komentara

 6. Ono što vi smatrate hrvatskim jezikom je ono što ste ukrali i krišom prepisali od Vuka Karadžića dok se po bečkim bordelima "družio" sa hrvaticama.
  (..., 15. novembar 2023 15:10)

  Jedino ako smo imali vremenski stroj, posto je prvi Hrvatski rijecnik napisao Vrančić , vise od 300 godina prije Karadžića.
  (leptirica7, 15. novembar 2023 17:21)

  # Link komentara

 7. patrijote i kvazi pravoslavci na aparatima
  (prljava metalika, 15. novembar 2023 16:55)

  # Link komentara

 8. Ono što vi smatrate srpskim jezikom je hrvatski jezik iz Hercegovine + tisuće turskih riječi i nešto anglizama, francuskih i njemačkih posuđenica. Pa se vi i dalje busajte u prsa i vrijeđajte Hrvate jer imaju svoje riječi.
  (Croata, 15. novembar 2023 11:05)


  Ono što vi smatrate hrvatskim jezikom je ono što ste ukrali i krišom prepisali od Vuka Karadžića dok se po bečkim bordelima "družio" sa hrvaticama.
  (..., 15. novembar 2023 15:10)

  # Link komentara

 9. "Ono što vi smatrate srpskim jezikom je hrvatski jezik iz Hercegovine"

  Jes, mi nismo znali da govorimo dok se hrvatske sirovine iz Hercegovine nisu pojavile. More mrs.
  (sale, 15. novembar 2023 15:09)

  # Link komentara

 10. Ono što vi smatrate srpskim jezikom je hrvatski jezik iz Hercegovine + tisuće turskih riječi i nešto anglizama, francuskih i njemačkih posuđenica. Pa se vi i dalje busajte u prsa i vrijeđajte Hrvate jer imaju svoje riječi.
  (Croata, 15. novembar 2023 11:05)

  # Link komentara

 11. За све то је крив Вук Стефановић Караџић који је агитовао да се народни, искварени, језик не писмених људи прогласи званичним. Тако су турцизми ушли на велика врата и одомаћили се.
  (Стрелац, 15. novembar 2023 08:00)

  # Link komentara

 12. Ekser ili ijekser ?
  (DnK (°^°)™, 15. novembar 2023 07:32)

  # Link komentara

 13. Rahmetli Muftija Zukorlic je izdao ili je treba izdati recnike turcizama u srpskom jeziku, i pouzdano se zna da ih je tu trebalo biti oko 7200! Dakle oko 1.5% ih ima u odnosu na celokupan recnik.
  (Hercegovina, 15. novembar 2023 07:07)

  # Link komentara

 14. Samo dokaz onoga šta Hrvati govore, srpski je poturčen hrvatski.
  (Jasno, 14. novembar 2023 20:55)
  Samo je dokaz da pokatiliceni srbi ili hrvati isto je ..su najbolji cuvari srpskog jezika ...trt milojka :)))
  (nenad, 14. novembar 2023 22:07)

  Pajdo. Hrvatska nije bila pod Turcima, a prvi Hrvatski rijecnik je napisao Vrančić, vise od 300 godina prije prvog Srpskog, koji je napisao Karadzic. Pa ti vidi jel Srpski ili je ipak po svim parametrima Hrvatski. Na kraju Hrvatska ima turcizama, ipak smo živjeli sa vama i Bosancima u zajedničkoj državi, ali ni približno koliko ih imate vi.
  (leptirica7, 15. novembar 2023 05:39)

  # Link komentara

 15. (SC, 14. novembar 2023 23:27)


  Naravno da bi danas malo ko od Srba mogao da razume kompletno Miroslavljevo jevanđelje, jer je knjiga napisana pre skoro 900 godina, ali svakako da bi razumeli mnoge reči, a bez daljnjeg je da bi svaki Srbin mogao da je čita, jer je napisana na ćirilici, a vi hrvatoidi ne bi mogli ni da je čitate, pogotovu što čim vidite ćirilicu odmah je spaljujete, zabranjujete, lomite ćiriličke table i činite druge slične nacističke ispade, a onda pominjete nekakvu hrvatsku ćirilicu koja nikada nije postojala ko što nije postojala ni hrvatska latinica, a ni glagoljica. Međutim, drugo sam nešto hteo da kažem, Srbi imaju nešto što je mnogo važnije od rečnika, književnosti i ostalih knjiga, a to su državni dokumenti, Nomokanon Svetoga Save i Dušanov zakonik, napisani na srednjevekovnom srpskom jeziku su dokaz postojanja srednjevekovne srpske državnosti, a ne izmišljeni mitovi o Diznilend hrvatskim kraljevima i Diznilend hrvatskoj naciji nastaloj pri kraju 19. veka ukrštanjem
  austro-ugarske vlastele sa Vlasima, Romima, Turcima i ostaalim porobljenim manjinama u Austrougarskoj.
  (N_B_J_M T_ N_ K_R_C!, 15. novembar 2023 02:00)

  # Link komentara

 16. Zamislite da imate vremeplov i da se mozete vratiti u vreme Vuka Karadzica (nije to daleka proslost, oko 200 godina), pa mu procitate, na primer, ovaj clanak. Mislim da bi se namucio da ga razume jer svakodnevno koristimo gomilu tudjica. Ponekad je to opravdano, ali se ponekad i preteruje.
  (Trovach, 14. novembar 2023 22:56) # Link komentara

  Jezik se mijenja i razvija, tuđice su neophodne jer manje razvijen narod nema riječ za predmet kojeg ne poznaje. Turske riječi su krevet, sprat, čekić, ćilim, šećer, a kineska riječ je čaj. I mi bi se namučili sa tekstovima iz prošlosti. Svijet se globalizira, a kultura se unificira. Mnoge male kulture i mali jezici će nestati. To ima i lošu ali i dobru stranu. Loša je da se gubi dio identiteta a dobra je da više nema komunikacijskih granica. Engleski postaje ono što je bio latinski. Ali mozda buduce generacije svijeta progovore kineski. Koja je kultura dominantna i njen jezik je dominantan.
  (šta je tu je, 14. novembar 2023 23:52)

  # Link komentara

 17. Srbi su uz Holanđane i Crnogorce najviši u Evropi.
  Tako da ne mogu biti potomci Turaka.
  (Mile, 14. novembar 2023 18:43)


  Pa i Crnogorci su Srbi, polovina srpske populacije u Srbiji danas vodi poreklo iz Crne Gore, pa tako i ja po majčinoj liniji, po ocu sam iz južne Srbije.
  (Vladica, 14. novembar 2023 23:49)

  # Link komentara

 18. Krevet, jastuk , jorgan .....znači li to da do dolaska Turaka to nismo imali? Osnovnu civilizacijsku tekovinu!Sada se postavlja pitanje da li smo zaostali zato šta su Turci tako dugo bili tu ili su Turci zaostali šta su predugo bili sa nama?

  @(Na Drini ćuprija, 14. novembar 2023 17:14)
  Krevet nije turska reč, ali svejedno:

  krevet - ležaj
  jastuk - perna, uzglavak, uzglavlje
  čaršaf - postelja
  ćebe - pokrivka, prekrivač, pokrivač

  jorgan - jorgan nismo ni imali pre dolaska turskih okupatora, ali su se ranije koristili prekrivači od guste tkanine pod nazivom "guberi"

  peškir - ubrus
  čarape - obujci, obojci
  ekser - gvozd itd.

  Uglavnom sve ima po starim srpskim rečnicima, knjigama i brojnim drugim spisima i dokumentima, mnogo toga se može naći i na internetu, samo treba čitati i smanjiti autošovinističko ludilo na nulu.
  (Hammer, 14. novembar 2023 23:41)

  # Link komentara

 19. Hrvati imaju grad Gvozd i Gvoznik i tvrđavu Gvozdensko, a imaju turski čelik za to svoje gvožđe...
  JEZIKOSLOVCI IMA LI VAS NA BALKANU?
  (Jezik, 14. novembar 2023 19:14)

  Hrvati imaju željezo i željznicu.
  Srbi imaju gvožđe i “zeljeznicu”.

  Hrvati imaju ceste i cestovni promet.
  Srbi imaju drumove i drumski saobraćaj.

  Hrvati imaju Hlebine.
  Srbi imaju Kruševac i Grahovo.

  Bosna je imala Vrhbosnu a sad ima SARAJevo.
  Bosna je imala Soli a sad ima TUZlu.

  Hrvati imaju Josipa, Srbi Josifa, a Bošnjaci Jusufa, a sve jedno te isto. Ime je semitsko, biblijsko, Hrvati ga preuzeli od Izraelaca, Hebreja posredstvom Latina, Srbi preko Grka, a Bošnjaci od Arapa preko Turaka. Genetski smo sličan narod, sličnog jezika ali različitog istorijskog i političkog iskustva, živjeli u različitim sistemima, različite smo vjere, različite kulturne baštine i različitih ciljeva, zivimo u različitim državama i različitim pejzažima. Svatko ima svoju memoriju i svoje snove. Pa sretno svima.
  (bez ratova molim, 14. novembar 2023 23:36)

  # Link komentara

 20. Ahahahahahahahaha. Dobar. Daj još neki, dosadili ovi o Muju i Hasu.
  (Mike, 14. novembar 2023 21:30)

  Dosadili su tebi padeži.
  (Lektor, 14. novembar 2023 23:32)

  # Link komentara

 21. Hammer......ti si najveći biser na ovom portalu hahahaha
  Imaš lepo ovaj američki Gugl prevoditelj i upiši na srpskom kapa i prevedi na engleski i pokazat će ti englesku reč "cap" sta se čita kep i sa naglaskom zvuči ko kejp i od tu mi vučemo reč kapa, to je ENGLIZAM. Prouči malo pa onda piši da ne ispadaš ovako glup. OK? Znaš onaj brend-oznak Kappa, nije srpski?
  (Mile, 14. novembar 2023 20:56)

  Veze ti nemaš starac. De malo angažuj taj "pametni" fontele i potraži "cappucio". Možda stigneš i do nekakve kafe...
  (Realno, 14. novembar 2023 23:28)

  # Link komentara

 22. Interesantno da nema Bošnjačkog jezika u ovom "istraživanju".
  (Dejan, 14. novembar 2023 23:27)

  # Link komentara

 23. Miroslavljevo jevandjelje je dovoljno da stavimo tacku na ovu raspravu, kada je knjizevnost u pitanju. Ima jos mnogo toga iz srednjeg veka, cime Srbi, za razliku od Hrvata mogu da se podice, ali necemo sad o tome. Sto se tice recnika, vec sam ovde naveo recnik iz 15. veka, mnogo pre nego sto su izasli fantonski hrvatski recnici. Navedi izvore koji dokazuju da je hrvatski bio zvanicni u Katlociskoj crkvi, posto je to apsolutna neistina, budalastina i izmisljotina.
  (beogradski, 14. novembar 2023 21:51)

  Nevjerojatna količina neznanja, ne samo kod tebe nego i većine Srba kada su jezik i književnost u pitanju. Miroslavljevo evanđelje ne samo da nije književno djelo nego nije ni pisano na srpskom. Srbi danas ne mogu pročitat ni razumjet što je tamo napisano. Ne znam na što bi točno stavio točku, niste imali jezik, rječnik i niti jedno književno djelo do 19. stoljeća. Čime se imate podičit? Hrvati danas mogu čitat i razumjet svoje stare književnike, vi svoje zapise (jer knjiga i književnika nemate) ne možete, ali zato hrvatske možete, zna se i zašto.
  (SC, 14. novembar 2023 23:27)

  # Link komentara

 24. Znamo da je prvo zapisano slovensko ime grada Beograda iz 9 veka bilo Bjelgrad, a otkrilo se da ga je i Vuk Karadžić u svom rečniku nazvao isto po hrvatskom, Bijograd! A SPC je ta koja ga nazvala Beograd! Nismo to smeli znati do sada jer sve srpsko je lažno i prokleto i od tog zla SPC... Nportalrs IME MENJANO ČAK 15 PUTA: Kako se Beograd zvao kroz istoriju?
  (Bjelgrad Bijograd Beograd, 14. novembar 2023 23:25)

  # Link komentara

 25. Jeste li se i na ovoj vesti dohvatili sa Hrvatima? Cccc nema nam pomoci.
  (Yup, 14. novembar 2023 23:16)

  # Link komentara

 26. "Osmanska imperija je imala 4 zvanična jezika u svom carstvu i niti jedan nije bio turski, već su to bili arapski, persijski, grčki i srpski. Ko ne veruje, može da ode do Instanbula i pogleda original arapsko-perijsko-grčko-srpskog rečnika koji se tamo i dan danas čuva u biblioteci u Aja Sofiji, a na prvoj strani rečnika pise "Lugat-i farisî, arabî ve rûmî ve sirb". Recnik je stampan u 15. veku za vreme Mehmeda Osvajaca. Moze se reci da je to jedan od prvih srpčkih recnika, barem koji je opšte poznat, mnogo pre hrvatskog, bosanskog, albanskog, bugarskog ili rumunskog."

  @
  Čak i ako je to tako kako kažeš to je kulturno dobro Turske a ne Srbije, jer Turci su to napisali i štampali. Hrvati su sami napisali svoje rječnike, sami su osnovali nacionaonu knjižnicu, sami osnovali tiskaru, sami napisali vrijedna književna djela itd. Srbija do Vuka nije imala ništa, čak ni jednu knjigu na narodnom jeziku, što sam Vuk kaže. Hrvati imaju i književnost na latinskom jeziku. Srbi nemaju ništa starije od Vuka Karadžiča. Hrvati su mali narod i nemaju potrebu ni razlog da se hvale i iznošenje činjenica je isključivo zbog srpske hegemonije prema hrvatskoj kulturnoj baštini i zbog srpskog osporavanja i negiranja hrvatskog jezika i nacije. Kako netko tko nema ništa starije može da osporava onom tko ima značajno stariju kulturnu baštinu? Hrvati imaju sve starije od Srba, čak su Hrvati i genetski stariji od Srba.
  (dosadno više, 14. novembar 2023 23:16)

  # Link komentara

 27. Srpski i persijski (farsi) imaju sličnosti, turski je u potpuno drugoj jezičkoj grupi, sa mongolskim i japanskim jezikom. Sećam se predavanja američkog lingviste koji je pričao kako ga je iznenadilo da sa znanjem japanskog razume poprilično u Turskoj.
  (Bazooka, 14. novembar 2023 19:48)

  Nema veze sa temom, ali moram da odgovorim na ovo. Srpski i persijski imaju sličnosti kao članovi indoevropske porodice, turski i japanski nemaju jer je japanski izolovan jezik i sigurno ne doprinosi razumevanju turskog. Ranije su ljudi mislili i da su turski i mađarski srodni kao deo uraloaltajske porodice ali danas se veruje da su uralski jezici potpuno drugačiji od turskog, a i altajska porodica više nije važeća već se deli na turske i mongolske jezike.

  Ne treba davati previše značaja raznim izvorima u vezi jezika jer ima puno amatera i šarlatana posebno na internetu. Ja svoje znanje imam važnim delom sa univerziteta iako nisam učeni lingvista.

  Zato i ovi podaci o broju turcizama nisu toliko spektakularni kad se realno sagledaju. Velika većina tih reči su zastarele i niko normalan ih ne razume. Mnoge od tih reči zaista i nisu turske već recimo grčke. Ne verujem da ima više od par hiljada turcizama u modernom srpskom, što je slično sa arapskim rečima u španskom, na primer. Isto se uvek potcenjuje i broj nemačkih reči u srpskom, koji je popriličan i još važnije aktuelan. Ali turcizmi bodu oči zbog neželjene zajedničke istorije sa Turskom.
  (wiener, 14. novembar 2023 23:14)

  # Link komentara

 28. Vidimo se u budućnosti..... 1217g rimski papa da zadrži Srbe daje im državu i kruniše im prvog kralja Stefana, a posle odmah već 1219g im Vizantija daje autokefalnost SPC i ta borba sa papom traje i dalje sve dok Vizantije ne stvara Srpsko carstvo preko celog Balkana i preko cele Grčke, a nisu to Srbi pokorili sve i osvojili nego dobili sa pravoslavljem birokratski...
  To je ono šta niko ne govori i šta se ne uči u školama.
  (Mile, 14. novembar 2023 23:11)

  # Link komentara

 29. mene više zanima da li Turci imaju srbizama u svom jeziku?
  (mile, 14. novembar 2023 17:28)

  Pre par godina sam slusao nekog turskog lingvistu. Kaze oko 3000 reci u turskom su poreklom iz srpskog jezika. Ako se ne varam srpski je bio jedan od 4 zvanicna jezika u Otomanskom carstvu. I dan danas u Turskoj ima ljudi koji govore srpski, sve ih je manje ali ih ima.
  (FD, 14. novembar 2023 22:37) # Link

  To su vecinom Arnauti ili Makedonci.
  (Sinisa, 14. novembar 2023 23:11)

  # Link komentara

 30. Ја сам се изненадила кад сам зазнала да је и реч краљ турског порекла!
  (Краљица, 14. novembar 2023 23:09)

  # Link komentara

 31. Zamislite da imate vremeplov i da se mozete vratiti u vreme Vuka Karadzica (nije to daleka proslost, oko 200 godina), pa mu procitate, na primer, ovaj clanak. Mislim da bi se namucio da ga razume jer svakodnevno koristimo gomilu tudjica. Ponekad je to opravdano, ali se ponekad i preteruje.
  (Trovach, 14. novembar 2023 22:56)

  # Link komentara

 32. Dušan, Srbi su kroz celu istoriju ratovali i ništa nisu dobili na poklon jer vidi čuda nikada se nisu sklanjali i klanjali silnicima, to je im u genima.
  Ne bih trošio reči i dokaze na tvoju izmišljotinu da su Srbi prihvatili pravoslavlje da bi proširili granicu jer su upravo ratovima zadobili carstvo a izgubili su ga jer su nakon smrti cara Dušana nastale podele a istovremeno odbili predlog Vatikana da postanu katolici da bi dobili vojnu pomoć da su to prihvatili Srbija bi se danas graničila sa Italijom i Austrijom.
  Nemoj sa Srbima o istoriji uvek ćeš izgubiti.
  (Solomon, 14. novembar 2023 21:13)

  Ti si bre nepismen jer ocito ne znas padeze, a posto si nepismen verovatno nisi ni mnogopametan pa ni istoriju nisi naucio kako treba, pogotovu jer si je ucio iz tudjmanove literature koja te je jos vise zatupavila.
  (Hrvatistan uvek asocira na kanalizaciju u moru, genocid, konjusare, uvlacenje fasistima u dupe i gomilu ljigavaca bez srama koji dvore najgoru zapadnu gamad da bi ziveli svoj jadan zivot., 14. novembar 2023 22:41)

  # Link komentara

 33. Samo dokaz onoga šta Hrvati govore, srpski je poturčen hrvatski.
  (Jasno, 14. novembar 2023 20:55)

  Jedino sto je jasno je da si ti hrvatoid...
  (Hrvatistan uvek asocira na kanalizaciju u moru, genocid, konjusare, uvlacenje fasistima u dupe i gomilu ljigavaca bez srama koji dvore najgoru zapadnu gamad da bi ziveli svoj jadan zivot, 14. novembar 2023 22:39)

  # Link komentara

 34. Nista cudno, danasnji srbi su potomci Turaka. Istorijska cinjenica je da su vekovima Turci imali zakonom utvrdjeno pravo da, kada god pozele, dodju u srpsku kucu i tamo seksualno opste sa srpskim zenama i devojkama, ko sta voli. Srbin domacin je imao obavezu da Turke ugosti, pocasti i postuje, a kao nagradu, Turci bi mu dozvoljavali da izadje u dvoriste i "seta opanke", da ne mora bas da gleda kako mu Turci jasu zenu i cerku. O tom cuvenom setanju opanaka govorio je i veliki srpski Patrijarh Pavle, priznajuci da srbi imaju turske gene. Stoga ne cudi i ovaj podatak, jer srbi su prakticno turska kopilad, odnosno vanbracna deca koju su ratnici, trgovci i ostali Turci ostavljali kao bezvrednu i nevaznu, da odrastaju i bedi kao prljavi kukavicki robovi. Srbin domacin imao je obavezu da brine o turskim kopiladima, jer su ipak to deca koja su imala turske krvi u sebi. Zato ne treba ocajavati i turske reci u srpskom jeziku posmatrati kao strane reci.
  (Zijad Žigić, 14. novembar 2023 19:50)

  Ove tvoje nebuloze pobijaju sva genetska istraživanja koja se obavljaju od Vardara do Triglava. Ali lako je lagati, izmišljati i pisati gluposti. Vi ste uz pomoć laži i izmišljotina zanocili kao muslimani a probudili se kao bosnjaci, sad zaneseni svojim lažima i izmisljotinama u kojima živite, lažete i izmisljate i za one od kojih ste otpali. Tih gena koji se povezuju sa Turcima ima iskljucivo u sredinama u kojima vi činite većinu ali i tu su na nivou statisticke greske.
  (hhhdf, 14. novembar 2023 22:38)

  # Link komentara

 35. Hrvati imaju grad Gvozd i Gvoznik i tvrđavu Gvozdensko, a imaju turski čelik za to svoje gvožđe...
  JEZIKOSLOVCI IMA LI VAS NA BALKANU?
  (Jezik, 14. novembar 2023 19:14)

  Гвожђе и челик нису исто. А наша реч за гвожђе је железо. Одатле и железница (узгред, реч за метал је ковина). Воз је у пуном називу железнички воз, јер изворно (колски) воз подразумева скупину кола која иду једна за другим у колони (за колону имамо реч: поворка). Тако би караван у ствари био (колски) воз.
  (Јабучило, 14. novembar 2023 22:38)

  # Link komentara

 36. mene više zanima da li Turci imaju srbizama u svom jeziku?
  (mile, 14. novembar 2023 17:28)

  Pre par godina sam slusao nekog turskog lingvistu. Kaze oko 3000 reci u turskom su poreklom iz srpskog jezika. Ako se ne varam srpski je bio jedan od 4 zvanicna jezika u Otomanskom carstvu. I dan danas u Turskoj ima ljudi koji govore srpski, sve ih je manje ali ih ima.
  (FD, 14. novembar 2023 22:37)

  # Link komentara

 37. Dušan, Srbi su kroz celu istoriju ratovali i ništa nisu dobili na poklon jer vidi čuda nikada se nisu sklanjali i klanjali silnicima, to je im u genima.
  Ne bih trošio reči i dokaze na tvoju izmišljotinu da su Srbi prihvatili pravoslavlje da bi proširili granicu jer su upravo ratovima zadobili carstvo a izgubili su ga jer su nakon smrti cara Dušana nastale podele a istovremeno odbili predlog Vatikana da postanu katolici da bi dobili vojnu pomoć da su to prihvatili Srbija bi se danas graničila sa Italijom i Austrijom.
  Nemoj sa Srbima o istoriji uvek ćeš izgubiti.
  (Solomon, 14. novembar 2023 21:13) # Link komentara

  Katolik iz CG je napravio prvu srpsku drzavu.
  Srbi nisu ratovali baš toliko koliko kažeš a ratovali su i na krivoj strani.
  Srbi su ratovali na strani Turaka na Nikopolju a protiv Europe.
  Srbi su bili oko 500 god. pod Turcima i sve bez ikakve značajne pobune.
  Srbi se hvale Balkanskim ratovima i nekim junatvom, a Prvi Balkanski je trajao oko 7 mjseseci sa Drugi balkanski oko 2 mjeseca. I ratovale se zajedno Srbija, Bugarska, CG i Grćka protiv Turske i to kad je Turska bila pred padom, zvali su je Bolesnik sa Bospora. Drugi svjetski rat? Srbija skoro da nije ni ratovala, sve nešto beznačajno, a Crvena armija je došla da oslobodi Beograd. Toliko o srpskom junaštvu. Zadnji put 90-ih, decenija rata, Srbija drastićno u prednosti, naoruzana, imala vojne kadrove i sve rative izgubila.
  (smanji doživljaj, 14. novembar 2023 22:36)

  # Link komentara

 38. Ја сам се изненадила кад сам зазнала да је и реч краљ турског порекла!
  (Краљица, 14. novembar 2023 20:13)

  Tek ces sada da se iznenadis kada ti otkrijem da NIJE turskog porekla, nego madjarskog. Na madjarskom se kaze Kiral ili nekako slicno, a bez obzira koliko se na ovim prostorima preplitali razni osvajaci, Turci nikada nisu imali kraljeve, nego sultane, za razliku od Austro-Ugara.
  (e, moja kraljice... malo mozak samo da ukljucis, 14. novembar 2023 20:49)

  Краљ је заправо настало од личног имена Карло (т.ј. баш од Карла Великог). Тако је и цар настало од Цезар. Наша изворна реч за старешину је кнез, етимолошки истог корена као германско нпр. king (користим енглески пример као познатији). Друга изворно наша владарска титула била би жупан (владар жупе). Владар више жупа био би велики жупан. А наше жупа је истог корена као германско (немачко) Gau. Титула бан (и западнословенско pan за господина) је од аварско-монголског бајан (мислим да је то нека њихова титула, не сећам се више), од чега је касније настало наше и древноруско лично име Бојан. Деспот је грчка титула од које се касније развило и лично име. И тако даље...
  (Јабучило, 14. novembar 2023 22:31)

  # Link komentara

 39. Dušan, Srbi su kroz celu istoriju ratovali i ništa nisu dobili na poklon jer vidi čuda nikada se nisu sklanjali i klanjali silnicima, to je im u genima.
  Ne bih trošio reči i dokaze na tvoju izmišljotinu da su Srbi prihvatili pravoslavlje da bi proširili granicu jer su upravo ratovima zadobili carstvo a izgubili su ga jer su nakon smrti cara Dušana nastale podele a istovremeno odbili predlog Vatikana da postanu katolici da bi dobili vojnu pomoć da su to prihvatili Srbija bi se danas graničila sa Italijom i Austrijom.
  Nemoj sa Srbima o istoriji uvek ćeš izgubiti.
  (Solomon, 14. novembar 2023 21:13)
  Izvini jel si previse star pa si do devedesetih poselinio ili se devedesetih jod nisi ni rodio?
  (iskreno pitanje, 14. novembar 2023 22:28)

  # Link komentara

 40. Ја сам се изненадила кад сам зазнала да је и реч краљ турског порекла!
  (Краљица, 14. novembar 2023 20:13)
  A ja se iznenadim da su ljudi postali toliko neobrazovani i povrsni i da poveruju u sve sto cuju, a ne padne im na pamet da to sto cuju provere, nego sire dalje sve te gluposti koje cuju. Zvuci skoro neverovatno kada se ovako prezentuje, jel da?
  (u stupid women... pardom my french, 14. novembar 2023 22:26)

  # Link komentara

 41. Nista cudno, danasnji srbi su potomci Turaka. Istorijska cinjenica je da su vekovima Turci imali zakonom utvrdjeno pravo da, kada god pozele, dodju u srpsku kucu i tamo seksualno opste sa srpskim zenama i devojkama, ko sta voli. Srbin domacin je imao obavezu da Turke ugosti, pocasti i postuje, a kao nagradu, Turci bi mu dozvoljavali da izadje u dvoriste i "seta opanke", da ne mora bas da gleda kako mu Turci jasu zenu i cerku. O tom cuvenom setanju opanaka govorio je i veliki srpski Patrijarh Pavle
  Zijad Žigić

  Ajde ne pretjeruj. Bilo je toga ali realno mali je procenat turskih potomaka u Srbiji iz razloga što je pravih Turaka na Balkanu bilo malo. I to nešto seksa šta se desilo sa Turcima nije urodio potomkom jer žena samo par dana mjesečno može da zatrudni, prevedeno samo oko 15% od seksa sa Turčinom imalo je šansu da urodi potomkom. Mnogi turski zvaničnici bili su ustvari Srbi, npr. Mehmed Paša Sokolović i sl. Tako da Srbi nisu potomci Turaka i više je Turaka srpskog porjekla nego Stba Turskog jer je sa Turcima kad su odlazili otiko i oko 100 hiljada Balkanaca (Bošnjaka, Hrvata, Srba). Na kraju krajeva čak i da Srbi imaju turskih gena to ne bi bilo ništa loše jer Turci su velik narod, sjajne istorije i veliko su pleme, ima ih od Krima (Tatari) do stoka Rusije, pa Turkmenistan, Turska i narod su kao i drugi, a nekad su vladali velikim carstvom. Da su nesposbni to ne bi mogli. Sličniji su nam nego zapadnjaci, drze do porodice, postuju starije, topli su i ljubazni ljudi.
  (realno, 14. novembar 2023 22:25)

  # Link komentara

 42. Samo dokaz onoga šta Hrvati govore, srpski je poturčen hrvatski.
  (Jasno, 14. novembar 2023 20:55)

  Dok su Hrvati ustvari pokatoliceni Srbi.
  (hhhdf, 14. novembar 2023 22:23)

  # Link komentara

 43. Samo dokaz onoga šta Hrvati govore, srpski je poturčen hrvatski.
  (Jasno, 14. novembar 2023 20:55)

  Заправо је хрватски очуван српски.
  (Јабучило, 14. novembar 2023 22:20)

  # Link komentara

 44. Srpska epika i deseterac za sve nabedjenike starosti hrvastine...Nista hrvatska nije imala vec austrougaraska ili ugarska ili franacka carevina ..vi ste samo geografski pojam za narod srba koji zivi na prostorima hrvatske kao i crne gore vojvodine sumadije krajine slavonije ili dalmacije ..jezik vam je standardizovao Vuk Kardzic a recnik Djura Danicic ..sve ostalo je politika i igra terminima ..Hrvati moraju da shvate da su Srbi i sve ce biti jasnije ..
  (nenad, 14. novembar 2023 22:13)

  # Link komentara

 45. Uglata glagoljica, Marko Maruljić je pisao hrvatskim jezikom na čakavskom narečju, kojeg ste se odrekli i kojim ne govorite jer vam je Ljudevit Gaj zabranio.
  Morali ste učiti srpski da bi ste uvukli Srbe u Hrvatski korpus a ceo Zagreb je na silu iz hrvatskog čakavskog što mu je bilo prirodno okruženje morao da uči srpski, izvini ilirski, izvini novoštokavski, izvini na kraju postade hrvatski.
  (Sem, 14. novembar 2023 22:08)

  # Link komentara

 46. Samo dokaz onoga šta Hrvati govore, srpski je poturčen hrvatski.
  (Jasno, 14. novembar 2023 20:55)
  Samo je dokaz da pokatiliceni srbi ili hrvati isto je ..su najbolji cuvari srpskog jezika ...trt milojka :)))
  (nenad, 14. novembar 2023 22:07)

  # Link komentara

 47. Nista cudno, danasnji srbi su potomci Turaka. Istorijska cinjenica je da su vekovima Turci imali zakonom utvrdjeno pravo da, kada god pozele, dodju u srpsku kucu i tamo seksualno opste sa srpskim zenama i devojkama, ko sta voli. Srbin domacin je imao obavezu da Turke ugosti, pocasti i postuje, a kao nagradu, Turci bi mu dozvoljavali da izadje u dvoriste i "seta opanke", da ne mora bas da gleda kako mu Turci jasu zenu i cerku. O tom cuvenom setanju opanaka govorio je i veliki srpski Patrijarh Pavle, priznajuci da srbi imaju turske gene. Stoga ne cudi i ovaj podatak, jer srbi su prakticno turska kopilad, odnosno vanbracna deca koju su ratnici, trgovci i ostali Turci ostavljali kao bezvrednu i nevaznu, da odrastaju i bedi kao prljavi kukavicki robovi. Srbin domacin imao je obavezu da brine o turskim kopiladima, jer su ipak to deca koja su imala turske krvi u sebi. Zato ne treba ocajavati i turske reci u srpskom jeziku posmatrati kao strane reci.
  (., 14. novembar 2023 17:10)


  Nemoj tako Osmane ili Damire MulaOMERoviću, ne znam točno što si, povjesna činjenica je da su Srbi potomci ratnika, hajduka i uskoka, a mi čije žene su prčili Turci, HUNgari i Austro-Ugari, jer nismo imali hrabrosti da dižemo bune i ustanke, smo sada hrvato-bošnjaci, zato smo ovako i garavi kao crnci i imamo turska imena i prezimena kao naši pravi preci.
  (pokatoličeni Turčin Mario PAŠA_lić, 14. novembar 2023 22:02)

  # Link komentara

 48. Hammer......ti si najveći biser na ovom portalu hahahaha
  Imaš lepo ovaj američki Gugl prevoditelj i upiši na srpskom kapa i prevedi na engleski i pokazat će ti englesku reč "cap" sta se čita kep i sa naglaskom zvuči ko kejp i od tu mi vučemo reč kapa, to je ENGLIZAM. Prouči malo pa onda piši da ne ispadaš ovako glup. OK? Znaš onaj brend-oznak Kappa, nije srpski?

  @(Mile, 14. novembar 2023 20:56)
  Blizu 70% leksike u engleskom jeziku čine latinske reči, originalni jezik Britanacva ili Engleza skoro da i ne postoji, reč -kapa- je srpska reč u engleskom jeziku i ima još dosta takvih primera, a o tome su još pisale prof. dr Ranka Kujić naročito u svojoj knjizi "Crveno i belo srpsko-keltske paralele" i lingvista dr Olga Luković Pjanović. Inače, da si ti upravu ispalo bi da i reči poput: kapuljača, kabanica, kaput ili kapak takođe nisu srpske nego su anglizmi u srpskom što naravno nema veze čak ni sa 2 grama zdravog mozga. Isključi autošovinizam uzmi knjigu u šake i preostalih
  (Hammer, 14. novembar 2023 21:54)

  # Link komentara

 49. Uglata glagoljica, istraživao sam ja mnogo više nego što misliš, a ti bi mogao da istražiš srpsku književnost za početak Marijino jevanđelje.
  Što se tiče hrvatskog ponovo ti naglašavam da pišete i govorite srpski.
  Hrvatski jezik je ukinuo Ljudevit Gaj koji je najpre u Zagrebu a zatim širom Hrvatske uveo u škole ilirski a zatim novoštokavski pravopis i jezik zašto ga jednostavno nije nazvao hrvatski, nije ga nazvao jer nije ni bio, ceo Zagreb je morao da uči srpski, i to baš da uči.Gaj je od Vuka iskopirao kompletno srpsko latinično pismo naravno bio je mudar da to ne prizna već je tvrdio da je iskopirao češku abecedu, kako god hrvatski reformator je priznao da je plagijator pored toliko duge istorije hrvatskog pisma.
  Pogledaj češku i srpsku latinicu pa kaži od koga je Ljudevit uzeo slova?
  Danas se vi sa Zagorcima i onima koji danas govore hrvatski, sprdate a ne shvatate da ismevate sopstveni jezik.
  PS: Da ti otkrijem tajnu i to besplatno vaš glavni grad se ne zove Zagreb već Zabreg tj iza brega.
  (Sem, 14. novembar 2023 21:54)

  # Link komentara

 50. Sem,
  ajde malo temu istraži na internetu i nemoj se šokirati kad otkriješ da je hrvatski jezik bio jedan od 4 službena jezika Katolićke crkve, da su Hrvati imali prvi rjećnik skoro 400 godina prije nego Srbi, a dok su Srbi prepisali prvi srpski rjećnik Hrvati su imali skori 40 izdanja raznih rječnika, da su Hrvati imali Nacionalnu knjižnicu oko 240 god. prije nego Srbi Narodnu biblikoteku, da su Hrvati značajno ranije imali prvu tiskaru (stampariju) nego Srbi, da su Hrvati imali značajno prije škole, gimnazije, fakultete, kazalište (pozorište), da Hrvati na hrvatskom imaju značajno stariju vrijednu književnost. Nađi nekog srpskog književnika iz vremena Marka Marulića? Vidiš sve to navedeno je u vezi sa jezikom, a Hrvati su tu desetljećima i stoljećima ispred. Sramota je pokazivati toliko neznanje i osporavati hrvatski jezik koji je toliko bogatiji starijim baštinom od srpskog.
  (uglata glagoljica, 14. novembar 2023 20:44)

  Miroslavljevo jevandjelje je dovoljno da stavimo tacku na ovu raspravu, kada je knjizevnost u pitanju. Ima jos mnogo toga iz srednjeg veka, cime Srbi, za razliku od Hrvata mogu da se podice, ali necemo sad o tome. Sto se tice recnika, vec sam ovde naveo recnik iz 15. veka, mnogo pre nego sto su izasli fantonski hrvatski recnici. Navedi izvore koji dokazuju da je hrvatski bio zvanicni u Katlociskoj crkvi, posto je to apsolutna neistina, budalastina i izmisljotina.
  (beogradski, 14. novembar 2023 21:51)

  # Link komentara

 51. Ne znam koliko % turskih reči ima u srpskom savremenom jeziku.

  Ali znam da srpskih reči ima 100% u novohrvatskom jeziku.
  (poliglota, 14. novembar 2023 18:32)

  Tisucu puta lazes....
  (Mars, 14. novembar 2023 21:42)

  # Link komentara

 52. I burek je turska reč, ali je burek sa sirom bosanski :-)
  (Mirko

  Mi u Bosni jedemo sirnicu, zeljanicu, krompirusu i burek.Ima i drugih.
  Krompirusu sirotinja jede najcesce a burek za Bajram i Ramazan a bude
  i baklava i hurmasica.
  (Bosanac, 14. novembar 2023 21:41)

  # Link komentara

 53. Salomon.....Srpska vojska je jedina vojska u ljudskoj istoriji koja je u Prvom ratu, nakon šta je Srbiji objavljen rat od Austrougarske radi Gavrilovog atentata u Sarajevu, pobegla iz svoje zemlje i to sve do grčkog Krfa. Tamo se čak neverovatnih 3g kukavički skrivala i kukala, a posle se vratila u svoju zemlju sa Saveznicima. A glavni saveznik i francuski premijer George Clemencleau je izjavio posle rata: "Srbi su se dovukli na repovima naših konja, oni su strvinari savezničkih pobeda"
  U Drugim ratu su Ustaše uspostavile svoju NDH koja jeste bila njihova i nisu otimali tuđe nego krvabi branili svoje i gde god su zaratili sa četnicima pregazili su ih, a posle je došla Crvena armija i uzela im Bosnu i sve do Zemuna i Boku kotarsku. Zato jer su Hrvati ostavljeni sami, Srbi imaju Rusiju koja menja Vizantiju, a Bošnjaci imaju Tursku i islamiste dok Hrvati nemaju nikoga, samo veruju da ih Gospa štiti i zato opstaju. A pošto su prvi i najstariji Slovenski narod pokušavaju već 1000g da ih izbrišu ili bar stave u starateljstvo, nožda su pogrešili sto se i oni nisu popravoslavili sa Srbima ali takvi su pre će u smrt nego da prodaju veru...
  Iskreno, ne znam da li da im se divim ili zgrožavam njihovom idiotizmu i brutalnom opstanku.
  (Dušan, 14. novembar 2023 21:39)

  # Link komentara

 54. Jok, nema ni jedne!
  (Tom Starin, 14. novembar 2023 17:27)

  I see what you did there :)
  (lanny, 14. novembar 2023 21:31)

  # Link komentara

 55. Francuzi su otkrili da je njihovo misteriozno 1000 godina staro Reimsko evanđelje (Texte du sacre) na kojem su stoljećima francuski kraljevi polagali zakletvu u katedrali Notre Dame pisano njima nepoznatim pismom, zapravo HRVATSKA GLAGOLJICA na čakavskom...
  OTKRIĆE Misteriozno 1000 g. staro Reimsko evanđelje, kojim su se krunili francuski kraljevi pisano – HRVATSKOM GLAGOLJICOM!
  (VREME ČUDA, 14. novembar 2023 19:19)

  Ahahahahahahahaha. Dobar. Daj još neki, dosadili ovi o Muju i Hasu.
  (Mike, 14. novembar 2023 21:30)

  # Link komentara

 56. Dušan, kako je Vizantija mogla da odvoji Srbe od Hrvata kada su Srbi već bili pravoslavni.
  Drugo pravo odvajanje je nastalo kada su hrvatski pukovi prešli Savu i Drinu i počinili ogromne zločine u WW-1 od tada kreće razdor između Srba i Hrvata, a za to zahvalite Austrijskoj ratnohuškačkoj štampi i vašoj gluposti.
  (Edgar, 14. novembar 2023 21:30)

  # Link komentara

 57. Kad dođete u Tursku, samo treba da pogledate jelovnik:
  sarma, paprika, musaka, sutlijaš, baklava, patlidžan... nećete ostati gladni.. sva jela su nam ista..
  (Milan, 14. novembar 2023 21:30)

  # Link komentara

 58. Neko nešto bezveze napiše i nacrta i onda mi to treba da komentarišemo.
  (Dex, 14. novembar 2023 21:30)

  # Link komentara

 59. (., 14. novembar 2023 17:10)

  Sve je to tacno, uz napomenu da su ti kopilani danas posebni narodi, da ta kopilad ima svoj poseban jezik i da oni sami tvrde da nisu Srbi i da nemaju nista sa Srbima. Ali ti jesi u pravu. Tako ste vi nastali.
  (Istina, 14. novembar 2023 21:29)

  # Link komentara

 60. Od srbije do tokija svi pricaju srpski hahahahahhaha
  (djidji, 14. novembar 2023 21:26)

  # Link komentara

 61. Dušan, da li uopšte znaš kada su Srbi primili pravoslavlje, koliko su puta od toga datuma ratovali sa Vizantijom i kada je stvoreno Srpsko carstvo?
  Odgovoriću ti na prva dva pitanja.
  Godina koju pominješ 1219 je godina kada je srpska crkva postala autokefalna i nezavisna Srbi su vekovima pre toga bili pravoslavni, Dušan se proglasio za cara 1345 samo 126 godina nakon autokefalnosti po tebi Vizantija je pustala Srbe 12 vekova da stvore carstvo.
  Istorijske činjenice su da su Srbi i Vizantijci bili veliki protivnici i da su Srbi 15 vekova ratovali i širili teritoriju, Vizantiju su napadali Arapi i Turci što je olakšalo Srbima da stvore carstvo u suprotnom bi Srbi bili vazali Vizantiji a znamo da car Dušan nije bio vazal.
  Na kraju ne sramoti to carsko ime i ne širi neistine.
  Sa Srbima pričaj i raspravljaj o svemu osim o istoriji tu ne možeš da pobediš.
  (Vidimo se u budućnosti, 14. novembar 2023 21:26)

  # Link komentara

 62. Dovoljno.
  (Smuleco, 14. novembar 2023 21:23)

  # Link komentara

 63. Dolma je na Turskom punjena, moze biti biber dolma, sto je punjena paprika ili kabak dolma, punjena tikvica. A sarma se kaze sarma, znaci zavijena, sto je ujedno i naziv jela jelte sarme.
  (eto, 14. novembar 2023 21:21)

  # Link komentara

 64. Аферим, бре! Егленишеш с мераком, вала!
  (Јабучило, 14. novembar 2023 18:57)

  Konjiću, imaš li nešto protiv?
  (Šejtan, 14. novembar 2023 21:20)

  # Link komentara

 65. Ima dosta reci ali 9410? A ostalim jezicima zaokruzivano na stotine i hiljade. Neozboljno i verovatno netacno...
  (Ko prezivi pricace, 14. novembar 2023 21:20)

  # Link komentara

 66. @Zijad Žigić
  Lako je naci francusku studiju o genetskom sastavu naroda u evropi: mi, Srbi, turskih gena skoro da nemamo tj. vrlo malo. Veliki je uspeh odrzati jezik, crkvu i narod posle 600 godina pod nekim, ali Srbi su neunistivi!!!
  (Saki, 14. novembar 2023 21:20)

  # Link komentara

 67. Dušan, Srbi su kroz celu istoriju ratovali i ništa nisu dobili na poklon jer vidi čuda nikada se nisu sklanjali i klanjali silnicima, to je im u genima.
  Ne bih trošio reči i dokaze na tvoju izmišljotinu da su Srbi prihvatili pravoslavlje da bi proširili granicu jer su upravo ratovima zadobili carstvo a izgubili su ga jer su nakon smrti cara Dušana nastale podele a istovremeno odbili predlog Vatikana da postanu katolici da bi dobili vojnu pomoć da su to prihvatili Srbija bi se danas graničila sa Italijom i Austrijom.
  Nemoj sa Srbima o istoriji uvek ćeš izgubiti.
  (Solomon, 14. novembar 2023 21:13)

  # Link komentara

 68. mene više zanima da li Turci imaju srbizama u svom jeziku?
  (mile, 14. novembar 2023 17:28)

  samo "višnja" i "kralj / kraljica".
  (samo tri, 14. novembar 2023 20:07) Glupost, te reči koriste i Rusi..
  (Vaseljena i amebe, 14. novembar 2023 21:11)

  # Link komentara

 69. Ћошак - кутак, мердевине - лестве, чаршаф - плахта... Ми и дан данас користимо искључиво турцизме поред наших изворних речи.
  (Цврле, 14. novembar 2023 21:07)

  # Link komentara

 70. "Osmanska imperija je imala 4 zvanična jezika u svom carstvu i niti jedan nije bio turski, već su to bili arapski, persijski, grčki i srpski. Ko ne veruje, može da ode do Instanbula i pogleda original arapsko-perijsko-grčko-srpskog rečnika koji se tamo i dan danas čuva u biblioteci u Aja Sofiji, a na prvoj strani rečnika pise "Lugat-i farisî, arabî ve rûmî ve sirb". Recnik je stampan u 15. veku za vreme Mehmeda Osvajaca. Moze se reci da je to jedan od prvih srpčkih recnika, barem koji je opšte poznat, mnogo pre hrvatskog, bosanskog, albanskog, bugarskog ili rumunskog."

  Upravo tako. To i jeste jedina istina. Moj plot i taraba su stariji od Turske države i turskog jezika. Pozdrav od masona Ataturka.
  (poturčeni na aparatima, 14. novembar 2023 21:05)

  # Link komentara

 71. Чобан = пастир
  Жалосно је што реч чобан се више користи.
  (Eureka, 14. novembar 2023 20:58)

  # Link komentara

 72. Hammer......ti si najveći biser na ovom portalu hahahaha
  Imaš lepo ovaj američki Gugl prevoditelj i upiši na srpskom kapa i prevedi na engleski i pokazat će ti englesku reč "cap" sta se čita kep i sa naglaskom zvuči ko kejp i od tu mi vučemo reč kapa, to je ENGLIZAM. Prouči malo pa onda piši da ne ispadaš ovako glup. OK? Znaš onaj brend-oznak Kappa, nije srpski?
  (Mile, 14. novembar 2023 20:56)

  # Link komentara

 73. Samo dokaz onoga šta Hrvati govore, srpski je poturčen hrvatski.
  (Jasno, 14. novembar 2023 20:55)

  # Link komentara

 74. Turskih rječi u srpskom ima gomila. Normalno je da se rijeći posuđuju i udomaćuju, nekad iz turskog a danas iz engleskog. Na kraju će se nacionalni jezici evropskih naroda pretvoriti u neku verziju engleskog. Irci su praktićno izgubili svoj irski jezik i preuzeli engleski.
  (Otoman, 14. novembar 2023 20:54)

  # Link komentara

 75. I burek je turska reč, ali je burek sa sirom bosanski :-)
  (Mirko, 14. novembar 2023 20:18)

  Sve si pobrkao, Bosanci posle reci burek dobiju napad. Sve posle bzrek sto se kaze je sa ove strane Drine, a severno kada se dodaju visnje i jabuke je moja draga Vojvodina.
  (@Mirko, 14. novembar 2023 20:52)

  # Link komentara

 76. Ја сам се изненадила кад сам зазнала да је и реч краљ турског порекла!
  (Краљица, 14. novembar 2023 20:13)

  Tek ces sada da se iznenadis kada ti otkrijem da NIJE turskog porekla, nego madjarskog. Na madjarskom se kaze Kiral ili nekako slicno, a bez obzira koliko se na ovim prostorima preplitali razni osvajaci, Turci nikada nisu imali kraljeve, nego sultane, za razliku od Austro-Ugara.
  (e, moja kraljice... malo mozak samo da ukljucis, 14. novembar 2023 20:49)

  # Link komentara

 77. Sada to isto napiši ali na hrvatskom jeziku, biraj narečje možeš čakavsko možeš kajkavsko.
  (Sem, 14. novembar 2023 19:15) # Link komentara

  Sem,
  ajde malo temu istraži na internetu i nemoj se šokirati kad otkriješ da je hrvatski jezik bio jedan od 4 službena jezika Katolićke crkve, da su Hrvati imali prvi rjećnik skoro 400 godina prije nego Srbi, a dok su Srbi prepisali prvi srpski rjećnik Hrvati su imali skori 40 izdanja raznih rječnika, da su Hrvati imali Nacionalnu knjižnicu oko 240 god. prije nego Srbi Narodnu biblikoteku, da su Hrvati značajno ranije imali prvu tiskaru (stampariju) nego Srbi, da su Hrvati imali značajno prije škole, gimnazije, fakultete, kazalište (pozorište), da Hrvati na hrvatskom imaju značajno stariju vrijednu književnost. Nađi nekog srpskog književnika iz vremena Marka Marulića? Vidiš sve to navedeno je u vezi sa jezikom, a Hrvati su tu desetljećima i stoljećima ispred. Sramota je pokazivati toliko neznanje i osporavati hrvatski jezik koji je toliko bogatiji starijim baštinom od srpskog.
  (uglata glagoljica, 14. novembar 2023 20:44)

  # Link komentara

 78. Ma kakvi bre turcizmi. To su sve izvorne srpske reci koje su Turci preuzeli od nas. Jedan je nebeski narod. Srbi bre!!!
  (Neko, 14. novembar 2023 20:37)

  # Link komentara

 79. Salomon.......Carstva su se kroz istoriju stvarala brutalno i sa osvajanjem, sa silom i mačem i krvlju, sa ubijanjem i progonom ili porobljavanjem. Srbi su jedini narod u istoriji koje je svoje Srpsko carstvo dobio diplomatski, od Vizantije, preko celog Balkana, i to samo zato jer su toj Vizantiji sa Savom prodali veru za večeru 1219g kad je Vizantija od pape i braće Hrvata odvojila Srbe i autokefisala SPC. Srbi su se samo popravoslavili i nisu morali ništa da osvajaju silom, a iako je to carstvo trajalo samo 25g i Vizantija mu preko cara nametnula najbrutalniji zakon u Dušanovom zakoniku, to je ipak jedinstven slučaj u Istoriji, a o kojem se ne piše i ne govori. Druga je stvar to kako ih je Bog kaznio, Vizantiju dao Turcima i Srbe u 500g ropstva, posle kojeg se nisu obratili nego postali još gori.
  (Dušan, 14. novembar 2023 20:34)

  # Link komentara

 80. I burek je turska reč, ali je burek sa sirom bosanski :-)
  (Mirko, 14. novembar 2023 20:18)

  # Link komentara

 81. Omiljena turska rec mi je SARMA :)
  (BojanNS, 14. novembar 2023 17:50)
  Hvala vam na glasu

  Sarma se na Turskom kaze Dolma heheheh
  (Rambo A., 14. novembar 2023 20:16)

  # Link komentara

 82. Ја сам се изненадила кад сам зазнала да је и реч краљ турског порекла!
  (Краљица, 14. novembar 2023 20:13)

  # Link komentara

 83. Trećina...ostalo su germanizmi. Smejemo se onima koji čuvaju svoj jezik.
  (Činjenica, 14. novembar 2023 18:02)

  Postoje komisije akademika koje se bave fililogijom i očuvanjem jezika. Kultura srpskog jezika nalaže da je sasvim u redu koristiti tudjice u kolokvijalnom govoru, što jezik čini bogatijim. Neke tudjice su ponekad i jedine reči koje su razumljive na “prvu loptu” i duboko ukorenjene. Nadji zamenu za reči: šrafciger, motorcangle, rajsfešlus, cimer, motor, šlauf, cajtnot, hiljadu, hleb, cipele, pantalone itd. itd.

  Aludiraš na Hrvate koji “čuvaju” slovensku osnovu jezika. Zaboravlja se da je u hrvatskom jeziku bilo preko 1 500 madjarizama koji su se koristili u pisanom i kolokvijalnom govoru. Sve te tudjice su bile izbrisane iz jezika i zamenjene slovenskim rečima koje su neretko izvodjene u novije vreme.

  Izvorni slovenski jezici bez velikih promena su slovački, češki, poljski i ruski.
  (maki, 14. novembar 2023 20:12)

  # Link komentara

 84. mene više zanima da li Turci imaju srbizama u svom jeziku?
  (mile, 14. novembar 2023 17:28)

  samo "višnja" i "kralj / kraljica".
  (samo tri, 14. novembar 2023 20:07)

  # Link komentara

 85. Jedna stvar je fascinantna, tolike godine pod Osmanlijama i niko ne zna da bekne taj turski!?
  Pogledajte jezicki Juznu, Srednju Ameriku, ili Crnce u Americi, retko ko je sacuvao svoj jezik.
  (Pešmerga, 14. novembar 2023 20:01)

  # Link komentara

 86. A turski je samo loš izgovor arapskog. Nego, prebrojte vi srpske reči u turskom jeziku.
  (Aki, 14. novembar 2023 19:53)

  # Link komentara

 87. Pitao AI. Kaže 864 reči. To mi izgleda mnogo.blize mada mi je i to mnogo. Nego gde je hrvatski? Hrvat radio analizu ?
  (Lazar M, 14. novembar 2023 19:50)

  # Link komentara

 88. ZA REDAKCIJU: KAKO STE PUSTILI OVO,NEKA GREŠKA,BRIŠITE ODMAH!
  (., 14. novembar 2023 17:10)
  Nista cudno, danasnji srbi su potomci Turaka. Istorijska cinjenica je da su vekovima Turci imali zakonom utvrdjeno pravo da, kada god pozele, dodju u srpsku kucu i tamo seksualno opste sa srpskim zenama i devojkama, ko sta voli. Srbin domacin je imao obavezu da Turke ugosti, pocasti i postuje, a kao nagradu, Turci bi mu dozvoljavali da izadje u dvoriste i "seta opanke", da ne mora bas da gleda kako mu Turci jasu zenu i cerku. O tom cuvenom setanju opanaka govorio je i veliki srpski Patrijarh Pavle, priznajuci da srbi imaju turske gene. Stoga ne cudi i ovaj podatak, jer srbi su prakticno turska kopilad, odnosno vanbracna deca koju su ratnici, trgovci i ostali Turci ostavljali kao bezvrednu i nevaznu, da odrastaju i bedi kao prljavi kukavicki robovi. Srbin domacin imao je obavezu da brine o turskim kopiladima, jer su ipak to deca koja su imala turske krvi u sebi. Zato ne treba ocajavati i turske reci u srpskom jeziku posmatrati kao strane reci.
  (Zijad Žigić, 14. novembar 2023 19:50)

  # Link komentara

 89. Srpski i persijski (farsi) imaju sličnosti, turski je u potpuno drugoj jezičkoj grupi, sa mongolskim i japanskim jezikom. Sećam se predavanja američkog lingviste koji je pričao kako ga je iznenadilo da sa znanjem japanskog razume poprilično u Turskoj.
  (Bazooka, 14. novembar 2023 19:48)

  # Link komentara

 90. Kako mozete objasniti da se u starim poveljama vezanim za trgovinu jos iz doba Kralja Milutina secer zove secer sirce sirce itd a nemamo dodirnih tacaka sa Turskom ili ti Iranom tj Persijom. U persijskom se jeziku kaze secer a ne u Turskom carape sirce sanduk djed itd sve je to Persija. Pametnom dosta!
  (Rei, 14. novembar 2023 19:48)

  # Link komentara

 91. Pa šta je čudno? Tokom 400 godina Turci su donosili i nove zanate, propise, mi nismo imali mnogo svojih reči . Srbija je bila zatvorena , osim turskog nije bilo drugih uticaja, nije bilo kretanja iz mesta u mesto, jezik se razvijao pod uticajem vlasti i turske administracije, običaja... Dobro da nismo preuzeli više, a moglo je i da danas svi govorimo turski. Četiri veka su to...
  Danas deca naših gastarbajtera (evo strana reč koja se odomaćila! ) ne znaju dobro srpski, a unuci tek... ni reč...
  (Joca, 14. novembar 2023 19:44)

  # Link komentara

 92. Sa mnom u kancelariji radio turčin. Sve reči na č koje mi na brzinu pale na pamet je znao:čekić, čivija, čaša.. Rekoh:pa vi u Turskoj pričate srpski. Ha, ha, ha. Čovek prihvatio zezanje.
  (Petar, 14. novembar 2023 19:42)

  # Link komentara

 93. Bitka je izgubljena sramnom reformom srpskog jezika, posle koje ne razumemo nikog ko govori slovenskim jezicima. Strašnije od toga je što ne možemo čitati naše stare zapise, crkvene knjige od pre reforme.... A reformator, polupismen, ubacio reči koje je znao i šta su mu rekli. I danas je na delu pomodarstvo, pa me ne bi iznenadila nova reforma, gde će turske reči i mnoge koje to nisu zameniti engleske reči....
  (Konfučije, 14. novembar 2023 19:41)

  # Link komentara

 94. (Jezik, 14. novembar 2023 18:18)

  Sta je poenta, da dokazes da su srpski i hrvatski razliciti? Prvo, vise od polovine "hrvatskih" reci se itekako upotrebljavaju i u srpskom, pored ovih koje su navedene kao "srpske". Takodje, mnoge i od ovih "srpskih" se, ili su se, bar do skora, koristile u hrvatskom. Mnoge reci u modernom hrvatskom jeziku su stare 30ak godina, kao recimo rec "neovisnost", jer vrlo dobro znamo kako se nazivala hrvatska drzava nastala 1941., a ako poslusamo govore Pavelica, Luburica i ostalih, videcmo da su govorili gotovo kao Srbi danas, uz razlike u akcentu, koje su svojstvene za sve drzave i regione.

  Sto se teme u clanku tice, u srpskom jeziku nema 9000 turcizama, nego izmedju 3 i 5 hiljada. Srpski jezik ima izmedju 150 000 i 200 000 reci, tako da broj turcizama je od 3 do 5%. Inace reci koje ljudi smatraju turcizmima su zapravo persijske i arapske reci. Osmanska imperija je imala 4 zvanicna jezika u svom carstvu i niti jedan nije bio turski, vec su to bili arapski, persijski, grcki i srpski. Ko ne veruje, moze da ode do Instanbula i pogleda original arapsko-perijsko-grcko-srpskog recnika koji se tamo i dan danas cuva u biblioteci u Aja Sofiji, a na prvoj strani recnika pise "Lugat-i farisî, arabî ve rûmî ve sirb". Recnik je stampan u 15. veku za vreme Mehmeda Osvajaca. Moze se reci da je to jedan od prvih srpskih recnika, barem koji je opste poznat, mnogo pre hrvatskog, bosanskog, albanskog, bugarskog ili rumunskog.
  (beogradski, 14. novembar 2023 19:39)

  # Link komentara

 95. Srbi su uz Holanđane i Crnogorce najviši u Evropi.
  Tako da ne mogu biti potomci Turaka.
  (Mile, 14. novembar 2023 18:43)

  Zato ovi niski što komentarišu Srbe itekako mogu.
  (Sem, 14. novembar 2023 19:24)

  # Link komentara

 96. Kumanovska bitka 1912 godine su Osmanlijsko carstvo proterala sa balkana 1 srpska armija kod Zebrnjaka. Jedva da je prošlo 100 godina..
  (Bratislav Ilic, 14. novembar 2023 19:23)

  # Link komentara

 97. logično je , pošto već imamo kalendar najstariji (ne zaboravite da smo sad u 7531. godini), da su ostali narodi od nas uzimali pojedine reči. Ne. mi smo skupljali i od Turaka i od Francuza i Germana i Britanaca i Španaca i Norvežana, Persijanaca itd itd. Pravi lingvisti imaju odgovore na sva pitanja, ali nemaju medijsku pažnju.
  (Samo da kažem, 14. novembar 2023 19:21)

  # Link komentara

 98. Francuzi su otkrili da je njihovo misteriozno 1000 godina staro Reimsko evanđelje (Texte du sacre) na kojem su stoljećima francuski kraljevi polagali zakletvu u katedrali Notre Dame pisano njima nepoznatim pismom, zapravo HRVATSKA GLAGOLJICA na čakavskom...
  OTKRIĆE Misteriozno 1000 g. staro Reimsko evanđelje, kojim su se krunili francuski kraljevi pisano – HRVATSKOM GLAGOLJICOM!
  (VREME ČUDA, 14. novembar 2023 19:19)

  # Link komentara

 99. Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Socio/Biologija-društvo/prirodoslovlje, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Penzija-mirovina, Pasoš-putovnica, Trotoar-nogostup, Ležeći policajac-uspornik, Talas-val, Džin-div, Apoteka-ljekarna, Biro/ofis-zavod/ured, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Gas-plin, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Veresija-pozajmica, Oluk-žljeb, Kajiš/remen-opasač, Peškir-ručnik, Pantalone-hlače, Jelek-prsluk, Pendžer-prozor, Pazar/pijaca-tržnica, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Bakšiš-napojnica, Baksuz-nedaća, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Varoš-trgovište, Vašar-sajam, Fabrika-tvornica, Kurir-teklić, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanaesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...
  (Jezik, 14. novembar 2023 18:18)

  Sada to isto napiši ali na hrvatskom jeziku, biraj narečje možeš čakavsko možeš kajkavsko.
  (Sem, 14. novembar 2023 19:15)

  # Link komentara

 100. TIJEDAN, sedmica je nejasno šta je ili čega je sedmica, na lotu! Znate li da i Česi kažu tiden, Slovenci kažu teden, a Slovaci i Česi tiežden, a Rusi kažu nedelja.
  Imamo rukavice, a nemamo nagavice za turske čarape jer Slovenci i kažu nogavice, Slovaci i Česi nanogavice.
  Imamo engleske kape, a ne svoje naglavice, a imamo i turske šešire i ne svoje naglavnike.
  Hrvati imaju grad Gvozd i Gvoznik i tvrđavu Gvozdensko, a imaju turski čelik za to svoje gvožđe...
  JEZIKOSLOVCI IMA LI VAS NA BALKANU?
  (Jezik, 14. novembar 2023 19:14)

  # Link komentara

 101. Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Socio/Biologija-društvo/prirodoslovlje, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Penzija-mirovina, Pasoš-putovnica, Trotoar-nogostup, Ležeći policajac-uspornik, Talas-val, Džin-div, Apoteka-ljekarna, Biro/ofis-zavod/ured, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Gas-plin, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Ekser-čavao, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Varoš-trgovište, Vašar-sajam, Fabrika-tvornica, Kurir-teklić, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanaesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...
  (Jezik, 14. novembar 2023 18:18)

  Отац Србије принц Растко Немањић, први архиепископ српске цркве Свети Сава.

  Otac Hrvatske domovine neuspeli srpski profesor srbofob,antisemita, rasista, tvorac NDH- Ante Starčević.

  PS: Porediš Hrvate sa Srbima koji su imali carstvo na tri mora, ubili dva cara i jednog sultana pobedili u dva svetska rata, pišu i čitaju na dva pisma,i dali vama pismo da viče ne kajćete i ne čakćete.
  (Solomon, 14. novembar 2023 19:13)

  # Link komentara

 102. Lazu , turci uzeli reci od nas , kad pricas srpski ceo svet te razume
  (Had, 14. novembar 2023 19:09)

  # Link komentara

 103. Da nema turcizama mi bi na prste pricali ali to nije razlog da ne
  prosipamo pamet.
  (zejtin ui zembilj pa niz cumicevo sokace, 14. novembar 2023 19:08)

  # Link komentara

 104. uskoro ćemo svi govoriti engleski, tako da nije bitno.
  (Srbija na zapadu, 14. novembar 2023 17:25)

  Dao bog. Engleski je jedini jezik koji zvuci civilizovano. Svi ostali jezici su da se prekrstis i levom i desnom.
  (Drakce iz Duboku, 14. novembar 2023 19:08)

  # Link komentara

 105. Jedinstvena stvar u istoriji čovečanstva je da jedna grupa ljudi uzme tuđi jezik i nazove ga svojim. To su uradili Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.
  Ovo je psihopatološki fenomen kleptomanije koji se uopste ne istražuje sad, ali će u budućnosti morati da se razreši to pitanje. Jer zamislite mi Srbi današnji engleski preuzmemo i nazovemo ga srpskim, to bi bio skandal
  (čas, 14. novembar 2023 17:18) Pročitaj nešto od komšija hrvata pre 1918. pa kaži da je isti jezik.
  (Postglu, 14. novembar 2023 18:09)

  Pretera ga, a ko je od koga uzeo šta je pitanje.
  Pa i oni su govorili nekim jezikom tada,nisu ćutali.
  Osim toga kad se priča ko je od koga šta uzeo dovoljno je da se pogleda film o Vuku pa da se vidi gde je sakupljao reči za srpski jezik.
  (Realno, 14. novembar 2023 19:08)

  # Link komentara

 106. Pa neka turskih reci, oni su deo nase proslosti I kulture. Sta ima veze?
  (Zaciorski, 14. novembar 2023 18:57)

  # Link komentara

 107. Sabahom zadžadio abadžija sa roštiljdžijom i siledžije do jataka.
  (Šejtan, 14. novembar 2023 17:20)

  Аферим, бре! Егленишеш с мераком, вала!
  (Јабучило, 14. novembar 2023 18:57)

  # Link komentara

 108. @ .,

  Братац, а да ли си чуо да се први мачићи у воду бацају? А не мисли се баш на мачиће?
  (Јабучило, 14. novembar 2023 18:53)

  # Link komentara

 109. A "turcizam" je latinska reč.
  (Zvrndov, 14. novembar 2023 18:51)

  # Link komentara

 110. Pa i kebap i ćevapi koji su stigli iz Turske... Neki restoran u Zagrebu dao za ćevape svoje ime, da ne bi imao strano ime, pa ih nazvali ˝mljeveniki˝.
  (gurman, 14. novembar 2023 18:51)

  # Link komentara

 111. Turski jezik je jezik Persije i naroda koji su živeli na teritoriji Turske pre Osmanskog osvajanja....
  (Srdjan bg, 14. novembar 2023 18:51)

  # Link komentara

 112. Turski jezik je jezik Persije i naroda koji su živeli na teritoriji Turske pre Osmanskog osvajanja....
  (Srdjan bg, 14. novembar 2023 18:50)

  # Link komentara

 113. Srbi su uz Holanđane i Crnogorce najviši u Evropi.
  Tako da ne mogu biti potomci Turaka.
  (Mile, 14. novembar 2023 18:43)

  # Link komentara

 114. Од свих турцизама највише волем: Коридоре, Тергетирање, Бенефите, Сале, Инфлуенсере, итд итд итд…..
  (Драгица, 14. novembar 2023 18:40)

  # Link komentara

 115. Jok, bre, rakija, avlija, kapija, đubre, džezva, jorgan, sokak, inat, patlidžan, pilav, burek....
  (rebro, 14. novembar 2023 18:37)

  # Link komentara

 116. Pogledajte turske glumce. Sve potomci Srba.
  A pogledajte kako izgledaju Turkmenistanci, od kojih pravi Turci potiču.
  (Alen, 14. novembar 2023 18:35)

  # Link komentara

 117. Ne znam koliko % turskih reči ima u srpskom savremenom jeziku.

  Ali znam da srpskih reči ima 100% u novohrvatskom jeziku.
  (poliglota, 14. novembar 2023 18:32)

  # Link komentara

 118. @BojanNS, 14. novembar 2023 17:50
  Sarma je Turkic reč, ali nije turska. Zvuči paradoksalno, ali da pokušam objasniti - reč je ušla u srpski, tj staroslovenski pre dolaska Turaka na Balkan. Tri su mogućnosti kako je došla na ove prostore. Ili je došla sa Mađarima, što je malo verovatno, mada su Mađari imali kontakte sa Onogurima pre dolaska u Panoniju, pa i nije nemoguće. Ili je došla sa Bugarima, mada su isti već zamenili svoj izvorni Turkic jezik slovesnkim pre naseljavanja na Balkan. Ili je došla sa Kumanima. Ovo poslednje je zapravo i najverovatnije - Kumani su dugo po naseljavanju na Balkanu, u Panoniji i severnijim delovima Srednje Europe koristili svoj jezik, čak i kada su u svakodnevnoj upotrebi koristili mađarski, i razne varijacije na temu staroslovenskog. Sarma, dakle, nije turska reč.
  (Low Key Lyesmith, 14. novembar 2023 18:32)

  # Link komentara

 119. Cinjenica je da su danasnji srbi potomci danasnjih turaka, odnosno tadasnjih otomanskih osvajaca koji su 500 godina bili na vlasti i radili sta im se htelo.
  (patrijota, 14. novembar 2023 18:28)

  # Link komentara

 120. Jedinstvena stvar u istoriji čovečanstva je da jedna grupa ljudi uzme tuđi jezik i nazove ga svojim. To su uradili Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.
  Ovo je psihopatološki fenomen kleptomanije koji se uopste ne istražuje sad, ali će u budućnosti morati da se razreši to pitanje. Jer zamislite mi Srbi današnji engleski preuzmemo i nazovemo ga srpskim, to bi bio skandal
  (čas, 14. novembar 2023 17:18)

  Može po ugledu na varijante engleskog - australijskih, novozelandski, američki, itd., tako i srpski da bude: Serbian-RS, Serbian-BA, Serbian-HR, serbian-ME :)))
  (Veliki brat, 14. novembar 2023 18:27)

  # Link komentara

 121. Ma pazi da ne, bugarski ima mnogo više turcizama nego srpski. Nemamo mi 9000 njihovih reči u upotrebi pa nikako. Pa onda bi se razumeli bez ikakvih problema. Za solidno razumevanje je potrebno 1000 reči.
  (stf, 14. novembar 2023 18:24)

  # Link komentara

 122. Sasvim je logično da smo poprimili veliki broj reči - turcima (porodica od 39 jezika i narelja) - s obzirom da smo bili pod njihovom čizmom 500 godina. U južnoj Srbiji ostali su nezabeleženi brojni turcizmi koji se koriste u vranjskom, niškom, topličkom i leskovačkom kraju. Veliki uticaj koji je izvršio turski jezik u ovim krajevima zasniva se na činjenici da je on u ovom regionu trajao sve do oslobođenja južne Srbije srpsko-turskim ratom 1877–1878.

  Ne bih ja tu ništa menjala, jer akvivalent za mnoge od tih reči koji koristimo nemamo; čarape, marama, komšija, bašta, šećer, duvan, rakija, zanat, hajduk, jastuk, budala, sokak, inat, kajmak, sirće, biber, tavan, ekser, papuče, kazan, tepsija, baklava, česma, itd.
  (Valentina Petrović, 14. novembar 2023 18:22)

  # Link komentara

 123. Pa koliko to česmi imate i odakle potiču?
  (Sivonja, 14. novembar 2023 18:21)

  # Link komentara

 124. Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Socio/Biologija-društvo/prirodoslovlje, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Penzija-mirovina, Pasoš-putovnica, Trotoar-nogostup, Ležeći policajac-uspornik, Talas-val, Džin-div, Apoteka-ljekarna, Biro/ofis-zavod/ured, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Gas-plin, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Veresija-pozajmica, Oluk-žljeb, Kajiš/remen-opasač, Peškir-ručnik, Pantalone-hlače, Jelek-prsluk, Pendžer-prozor, Pazar/pijaca-tržnica, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Bakšiš-napojnica, Baksuz-nedaća, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Varoš-trgovište, Vašar-sajam, Fabrika-tvornica, Kurir-teklić, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanaesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...
  (Jezik, 14. novembar 2023 18:18)

  # Link komentara

 125. Pendžer i ćuprija su turcizmi ali koliko se realno koriste u našem govoru danas.
  (Zoran, 14. novembar 2023 18:18)

  # Link komentara

 126. SAMO JE JEDNO REŠENJE!
  A to je i način da Srbija pretekne Hrvatsku!
  ZAKONOM REGULISATI ZAŠTITU JEZIKA! Tako da ovo rade jezikoslovci i da reči koje se donosu po tom zakonu postanu odmah standardne.
  Ako to jezikoslovci rade neće biti ovakvih idiotizama....
  Samo zakon donesite pre Hrvata i to radite kako treba!
  Ako i to Hrvati urade pre vas imaćete istorijsku sramotu.
  (Milezg, 14. novembar 2023 18:17)

  # Link komentara

 127. Zejtin, i kad coknemo ono C,u smislu ne.
  (Nenad, 14. novembar 2023 18:16)

  # Link komentara

 128. mene više zanima da li Turci imaju srbizama u svom jeziku?
  (mile, 14. novembar 2023 17:28)

  Kašika i vampir, sigurno da ima još dosta reči.
  (maki, 14. novembar 2023 18:10)

  # Link komentara

 129. Jedinstvena stvar u istoriji čovečanstva je da jedna grupa ljudi uzme tuđi jezik i nazove ga svojim. To su uradili Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.
  Ovo je psihopatološki fenomen kleptomanije koji se uopste ne istražuje sad, ali će u budućnosti morati da se razreši to pitanje. Jer zamislite mi Srbi današnji engleski preuzmemo i nazovemo ga srpskim, to bi bio skandal
  (čas, 14. novembar 2023 17:18) Pročitaj nešto od komšija hrvata pre 1918. pa kaži da je isti jezik.
  (Postglu, 14. novembar 2023 18:09)

  # Link komentara

 130. Kod Osmanlija srpski jezik je bio diplomatski jezik,
  pa je pitanje koliko je
  srpskih reci u turskom...
  inace oko 4000 reci se koristi u svakodnevnom govoru indoevropskih jezika tako da 9000 reci turskih je "malo mnogo".
  (Blagoje, 14. novembar 2023 18:04)

  # Link komentara

 131. Trećina...ostalo su germanizmi. Smejemo se onima koji čuvaju svoj jezik.
  (Činjenica, 14. novembar 2023 18:02)

  # Link komentara

 132. Mislite arapske i persijske
  (Ok, 14. novembar 2023 18:02)

  # Link komentara

 133. Koliko puta česmu ponoviste …
  (Deji, 14. novembar 2023 17:58)

  # Link komentara

 134. Uhh odakle poceti… Mislim da se razumemo, turski jezik je sklepan u vreme Ataturka. Poprilicno je arhaican i izgubio je dodir sa izvornim turejskim jezicima. Koren reci im je mahom iz arpskog, persijskog, gruzijskog, aramejskog, grckog pa na kraju i iz slovenskih jezika. To su onda oni nekako prilagodili na neki njihov izvorni turejski jezik, i sada poturaju svima kako su drugi od njih uzimali reci, sto je apsurd!
  Mislim pise na ovoj slici da persijski ima 3500 turskih reci sto je presmesno.
  Ko god je upoznavao neke turke nakon malo grebanja po proslosti je dobio odgovor da su poreklom ili Kurdi ili Gruzini, Jermeni, Tatari, ili sa ovih prostora ili Arapi itd itd…
  (NekiVelikiDrMr, 14. novembar 2023 17:58)

  # Link komentara

 135. Jedinstvena stvar u istoriji čovečanstva je da jedna grupa ljudi uzme tuđi jezik i nazove ga svojim. To su uradili Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.
  Ovo je psihopatološki fenomen kleptomanije koji se uopste ne istražuje sad, ali će u budućnosti morati da se razreši to pitanje. Jer zamislite mi Srbi današnji engleski preuzmemo i nazovemo ga srpskim, to bi bio skandal
  (čas, 14. novembar 2023 17:18)

  Jedinstvena je stvar kad neko svojata sve živo!
  (Realno, 14. novembar 2023 17:57)

  # Link komentara

 136. Znači napišeš PEŠKIR ćirilicom i onda je srpska reč?
  A kažu olovo teško. :(
  (466453, 14. novembar 2023 17:53)

  # Link komentara

 137. Mnoge te reci koje mi kazemo da su turcizam, u stvari poticu iz Persije. Mnoge nase reci su skoro iste, samo sa razlicitim naglaskom kao i reci iz Irana. Potrazite na internetu razgovor naseg studenta sa studentkinjom iz Irana, i uverice te se u to.
  (Zicer, 14. novembar 2023 17:52)

  # Link komentara

 138. Omiljena turska rec mi je SARMA :)
  (BojanNS, 14. novembar 2023 17:50)

  # Link komentara

 139. -Stavi dzezvu za kafu
  -Ma, mars bre!
  (srpsko-turski u praksi, 14. novembar 2023 17:47)

  # Link komentara

 140. Bolje je pitanje koliko imamo nasih reci u srpskom jeziku
  (Lakse pitanje, 14. novembar 2023 17:42)

  # Link komentara

 141. Delije - turski konjanici.
  (Dijaspora, 14. novembar 2023 17:40)

  # Link komentara

 142. kao " bre" koja znači " budala,idiot"
  (zrno, 14. novembar 2023 17:39)

  # Link komentara

 143. Bosanci kanda nevera.
  (Gong, 14. novembar 2023 17:38)

  # Link komentara

 144. Pa STA vise od polovine turskog jezika vuce korene od persijskog
  (Dejan, 14. novembar 2023 17:37)

  # Link komentara

 145. Turski jezik nije bio toliko bogat kako nam se cini odavde… oni su se sirili na istok i na zapad, asimilovali su mnoge narode, a usput usisali mnoga znanja iz razlicitih oblasti.

  Koliko Srba zivi u Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji, Madjarskoj, Ukrajini… koji su do 50- 100 godina nosili nasa imena i prezimena, a negde nisu smeli (u Rumuniji pod Causeskuom, u Albaniji pod Hodzom, pa gde su Seobe i propast Srba u Madjarskoj ili u Rusiji/Ukrajini koje je Crnjanski zabelezio…)
  (ime, 14. novembar 2023 17:36)

  # Link komentara

 146. Kao što sam ovde već ranije pisao, u srpskom jeziku se koristi mali broj turcizama, pogotovu ako se ima u vidu da su te navodno "turske" reči ustvari reči koje su Turci preuzeli iz arapskog i persijskog jezika pa su preko Turaka, a pre svega preko poturica, došle do nas, ukupan broj turcizama koje danas koristimo se svodi na svega nekoliko desetina reči, a za sve ostale navodne turcizme važi pravilo da ih ili uopšte više ne koristimo ili imamo svoje odgovarajuće reči sa srpsko-starolovenskom etimološkom podlogom kojim ih uspešno menjamo, na primer: pendžer-prozor, dživdžan-vrabac, dućan-prodavnica, meraklija-lumpadžija, čarape-obojci/obujci i slično.

  Mnoge reći nam se namerno ovde podmeću kao turske iako veze nemaju sa turcima, to obično čine srbo-mrzitelji, pre svega ustašoidi koji ovde često borave i piši svoje gluposti, jedan takav čest primer je da je imenica -kapa- navodno turcizam što nema veze sa istinom, naime reči kao što su:

  kapa
  kapuljača
  kabanica
  kapak
  kaput i slično su srpske reči, u osnovi ovih imenica je rečica -KAP- a evo i zašto:

  kapa, kapuljača, kabanica i kaput nas štite od kapi kiše
  kapak štiti prozore od kapi kiše, a
  očni kapak i kapi suza su jasna asocijacija i ima još puno ovakvih primera
  neoustaških podmetačina.

  Boem je takođe srpska reč, od glagola -poem- ili pevam u značenju veseljak i slično.

  Uglavnom, možda se u vreme otomanske okupacije nekada i koristilo tih 8-9 hiljada navodnih turcizama, ali danas to više nije slučaj.
  (Hammer, 14. novembar 2023 17:30)

  # Link komentara

 147. mene više zanima da li Turci imaju srbizama u svom jeziku?
  (mile, 14. novembar 2023 17:28)

  # Link komentara

 148. Jok, nema ni jedne!
  (Tom Starin, 14. novembar 2023 17:27)

  # Link komentara

 149. uskoro ćemo svi govoriti engleski, tako da nije bitno.
  (Srbija na zapadu, 14. novembar 2023 17:25)

  # Link komentara

 150. koliko od tih reci je iz arapskog i persijskog?
  (drmali, 14. novembar 2023 17:24)

  # Link komentara

 151. Sabahom zadžadio abadžija sa roštiljdžijom i siledžije do jataka.
  (Šejtan, 14. novembar 2023 17:20)

  # Link komentara

 152. "Teški arhaizmi sve redom, i bukvalno se primeti kako nestaju iz generacije u generaciju. Pogotovo ovi zanati. Ko danas zna šta je abadžija i kome će to ikad u životu trebati abadžija?"

  Абаџија је занатлија који прави сукно, т.ј. тканине. Сукнар. Али заиста сумњам да ће икоме затребати.
  (Јабучило, 14. novembar 2023 17:20)

  # Link komentara

 153. nijedna. turski jezik je vestacka tvorevina iz 1920 i neke
  (jel boli istina, 14. novembar 2023 17:19)

  # Link komentara

 154. Jedinstvena stvar u istoriji čovečanstva je da jedna grupa ljudi uzme tuđi jezik i nazove ga svojim. To su uradili Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.
  Ovo je psihopatološki fenomen kleptomanije koji se uopste ne istražuje sad, ali će u budućnosti morati da se razreši to pitanje. Jer zamislite mi Srbi današnji engleski preuzmemo i nazovemo ga srpskim, to bi bio skandal
  (čas, 14. novembar 2023 17:18)

  # Link komentara

 155. Nekada smo imali srpskohrvatski jezik, suština je u tome da je to zapravo srpskoturski jezik...
  (momento, 14. novembar 2023 17:15)

  # Link komentara

 156. To se zna odavno i odavno smo mi podeljeni, sta je tu novo
  (stanovnik banane, 14. novembar 2023 17:14)

  # Link komentara

 157. Šećer je persijska reč
  (mik, 14. novembar 2023 17:14)

  # Link komentara

 158. Krevet, jastuk , jorgan .....znači li to da do dolaska Turaka to nismo imali? Osnovnu civilizacijsku tekovinu!Sada se postavlja pitanje da li smo zaostali zato šta su Turci tako dugo bili tu ili su Turci zaostali šta su predugo bili sa nama?
  (Na Drini ćuprija, 14. novembar 2023 17:14)

  # Link komentara

 159. A te turske reči su iz persijskog jezika ili nekih drugih itd Jezik ne živa stvar, i kad smo bili 350 Beograd i do 500 Skoplje godina pod Osmanlijama normalno je da imamo turcizme u srpskom jeziku
  (spasoje, 14. novembar 2023 17:13)

  # Link komentara

 160. Kao i Turci iz Srpskog jezika...
  Relativno je sveze vreme kada su Srbi i Turci ziveli zajedno od Male Azije do Panonske nizije ukljucujuci celo Balkansko polustrvo od severa do juga, od istoka do zapada, tako da iako mozda nije tacan broj reci koji je naveden, realni su razlozi da postoje pozajmljenice u oba smera.
  Mnogi od turcizama nisu turcizmi, ima ih izvorno iz Persije, Arabije, neki srbizmi su otisnuti, pa su vraceni u drugoj formi itd...
  Nista neuobicajeno...
  (Srdja Zlopogledja, 14. novembar 2023 17:10)

  # Link komentara

 161. Nista cudno, danasnji srbi su potomci Turaka. Istorijska cinjenica je da su vekovima Turci imali zakonom utvrdjeno pravo da, kada god pozele, dodju u srpsku kucu i tamo seksualno opste sa srpskim zenama i devojkama, ko sta voli. Srbin domacin je imao obavezu da Turke ugosti, pocasti i postuje, a kao nagradu, Turci bi mu dozvoljavali da izadje u dvoriste i "seta opanke", da ne mora bas da gleda kako mu Turci jasu zenu i cerku. O tom cuvenom setanju opanaka govorio je i veliki srpski Patrijarh Pavle, priznajuci da srbi imaju turske gene. Stoga ne cudi i ovaj podatak, jer srbi su prakticno turska kopilad, odnosno vanbracna deca koju su ratnici, trgovci i ostali Turci ostavljali kao bezvrednu i nevaznu, da odrastaju i bedi kao prljavi kukavicki robovi. Srbin domacin imao je obavezu da brine o turskim kopiladima, jer su ipak to deca koja su imala turske krvi u sebi. Zato ne treba ocajavati i turske reci u srpskom jeziku posmatrati kao strane reci.
  (., 14. novembar 2023 17:10)

  # Link komentara