- Komentari -

Kavkaski ovčar – oličenje vernosti i snage VIDEO

Veličanstveni kavkaski ovčar, koji potiče sa krševitih kavkaskih planina, oličenje je snage, lojalnosti i nepokolebljive posvećenosti čuvanju svojih štićenika.

Izvor: B92, Marija Milanović Gajić
Pošaljite komentar
 1. Da ne bude zablude obzirom da celi život gajim pse, ovaj kavkazac kakvog danas vićina poznajete nije izvorna pasmina već je nastao 50tih godina ukrštanjem izvornog sa drugim pasminama (tibetanskim molosom) u ruskoj odgajivačnici Red Star i prevashodna namena je zaštita poseda i čuvarska služba zato i ispoljava izuzetnu agresivnost prema nepoznatim licima. U odnosu na njega izvorni je izuzetno superiorniji po svim parametrima i namena mu je zaštita od predatora dok prema ljudima kako vlasniku tako i neznancima je prava maza.
  Ja toliko....
  (Srle, 11. novembar 2023 08:10)

  # Link komentara

 2. @pastir Momir
  Zato je bolji bosansko-hercegovacki-hrvatski pastirski pas Tornjak. On je uz stado i alarmira na vreme cobana. Lajanjem tera predatora i maksimalno izbegava konflikt (i vuk i pas citavi, i ovce na broju). Kavkaski ovcari cesto krenu da gone vuka suvise daleko od stada, dok tornjak ostaje uz stado i cobana, plus nije opasan za turiste i planinare, koliko je opasan kavkaski ovcar. Jedan postar zamalo da izgubi glavu zbog kavkaskog ovcara, sto tornjak ne radi, ne napada ljude tako bez potrebe. Inace, kao sto kazes, vukovi su inteligentnije zivotinje, desava se da jedan vuk sluzi kao mamac da povuce za sobom pse u sumu. Ovce ostanu same, pa ostatak copora moze da ih napadne, ili jednostavno odu na pse koji su otisli daleko od cobana i stada. Neretko pojedu celog psa, ostane samo lobanja i rep. Sta je problem sa kavkaskim ovcarima na Balkanu? To su psi potekli iz ruskih odgajivacnica, a ne od cobana sa Kavkaza, koji drze radne pse. Ovi kod nas su poreklom izlozbeni i borbeni psi, a ne radni kao na Kavkazu.
  (Marko, 8. novembar 2023 18:57)

  # Link komentara

 3. Fantastican pas, kao i Sarplaninac kojeg ovde uporedjuju, bez potrebe, ali ono sto je najbitnije je da ljudi moraju da shvate da, koliko god je fantastican to nije pas kojeg cete uzeti za vikendicu, vezati lancem, doci za vikend, a dati komsiji da ga hrani dok vi niste tu. Prelep pas, ali nemojte da vas ponese naslov. Isto tako i izuzetno zahtevna rasa i ne za pocetnike i mazenje.
  (Vrlo dobronamerno, 6. novembar 2023 21:40)

  # Link komentara

 4. Sarplaninac!!!
  (manuka, 6. novembar 2023 19:46)

  # Link komentara

 5. Fascinantan pas. Ipak kao i svi drugi psi male sanse ima protiv vuka. Zato obuka ovih pasa nikada ne ide u smeru nekakvih borbi sa zverima jer tu je skoro uvek na gubitku. Vuk je lukaviji i sposobniji od svakog psa. Ako ne moze na snagu, dobice ga na inteligenciju. Zadatak psa cuvara stada je da lavezom podigne uzbunu i alarmira pastira koji onda dela protiv vuka, jer se vuk prirodno veoma boji coveka. Ulazak u direktnu borbu sa vukom ili coporom gotovo uvek ishoduje losim rezultatom za bilo kog psa. Psu je mesto uz stado a ne u sumi gde ce da se naganja sa zverima dok mu je stado na izvol'te. Pastiri, cuvajte svoje pse i ne saljite ih u smrt nadajuci se da ce da poraze vuka.
  (pastir Momir, 6. novembar 2023 16:09)
  ------
  Apsolutno ste u pravu. Domaći psi se instiktivno boje vukova. Znaju da je ugriz vuka daleko snažniji od njihovog. Šarplaninac se ne boji vuka ali, izbegava sukob isto kao i vuk ako je samotnjak. Žrtvovati psa tako što ćeš ga gućrnuti u sikob sa vukom ili više vukova znači da ste, pod sigurno, izgubili dragocenog prijatelja.
  (Knezevic Zoran, 6. novembar 2023 19:03)

  # Link komentara

 6. Po izgledu i po nameni su slicni on i Sarplaninac. Bolje uzeti i reklamirati naseg Sarplaninca jer je on prilagodjen nasem podrucju i nasem duhu.
  (Ppp, 6. novembar 2023 16:11)

  # Link komentara

 7. Fascinantan pas. Ipak kao i svi drugi psi male sanse ima protiv vuka. Zato obuka ovih pasa nikada ne ide u smeru nekakvih borbi sa zverima jer tu je skoro uvek na gubitku. Vuk je lukaviji i sposobniji od svakog psa. Ako ne moze na snagu, dobice ga na inteligenciju. Zadatak psa cuvara stada je da lavezom podigne uzbunu i alarmira pastira koji onda dela protiv vuka, jer se vuk prirodno veoma boji coveka. Ulazak u direktnu borbu sa vukom ili coporom gotovo uvek ishoduje losim rezultatom za bilo kog psa. Psu je mesto uz stado a ne u sumi gde ce da se naganja sa zverima dok mu je stado na izvol'te. Pastiri, cuvajte svoje pse i ne saljite ih u smrt nadajuci se da ce da poraze vuka.
  (pastir Momir, 6. novembar 2023 16:09)

  # Link komentara