Sreda, 24.05.2023.

15:08

Bruka i sramota: Sopstvenoj ćerki naplaćuju kiriju, a cena je skandalozna

Izvor: Fenix magazin

Bruka i sramota: Sopstvenoj æerki naplaæuju kiriju, a cena je skandalozna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

dejanmi

pre 10 meseci

Ima opciju da nastavi skolovanje ili da radi.Ako ce da radi i zaradjuje mora da doprinese domacinstvu sad zasto se to predstavlja kao iznajmljivanje sobe ne znam. Mozda je stari uracunao kredit za kucu pa odredio njen dio.
Ja sam poceo da radim u BL sa 19 godina i od prve plate preuzeo da placam telefon i kablovsku,brat od 20 godina je placao struju a stari ostalo.
Niko nam nije rekao niti trazio da to placamo jednostavno smo sami shvatili da treba da nesto doprinesemo domacinstvu. Ako hocete da zivite bjezite od roditelja sto ranije,blizu naravno ne morate na kraj svijeta..

Haha

pre 10 meseci

Genijalan način da nauče ćerku kako da postupa sa novcem. Ali takođe i sa svojim voljenim bićima. Kajli će prihvatiti ponudu, plaćaće 300$ mesečnu kiriju i sačekaće koju deceniju da roditelji onemoćaju. A onda će sav novac vratiti i prilično dobro zaraditi od roditelja na kućnoj nezi. Ako odbiju da plaćaju - tu je starački dom. Možda će i roditelji od naučiti nešto od svoje ćerke.
(Lav, 24. maj 2023 17:10)
Tipican pakosni Srbin, ne ide to bas tako. Cuj zaradice prilicno dobro od kucne nege. Haha ma da nabolji biznis u Americi, cis Velika vecina starih tamo nema kucnu negu, to bas nepokretni i debeli.

Bane

pre 10 meseci

za mene ovo nije ništa nepoznato. Kada sam se prvi put zaposlio, otac mi je rekao ... prva plata je cela tvoja, od sledeće učestvuješ srazmerno u troškovima režija i hrane.... Kada sam se nešto kasnije i oženio, sve to isto je važilo i za moju suprugu ... niti sam se tada bunio, niti sada smatram da to nije u redu ... naprotiv, apsolutno podržavam takav stav roditelja.

belgradodsasd

pre 10 meseci

garantujem da 90% ovih sto podrzavaju, zive kod svojih roditelja :d

mi i oni smo 2 sveta,2 razlicite planete,
nije sve u tiktok info i pricao mi drug, bio 2 nedelje tamo.

ps..bogata deca ostaju uglavnom kuci,a i ne placaju nista :d

Aleksa 78

pre 10 meseci

Ne, treba živeti u čoporu, u zajednici, sve deliti, jel? Potpuno opravdano, cena je skoro pa simbolična. Tako se uči život jednostavno....

Tripl-dabl

pre 10 meseci

Sin/cerka posle 18 ako ostane da zivi sa roditeljima kajace sa kad tad.

Ne kaze se dzaba, nema srece ni veselja dok ne umru oba roditelja.

palica

pre 10 meseci

ma vazi ,moja sa 20 ima da placa sebi svoj stan i zivot ,nedeljom mozemo da ruckamo zajedno i svako svom zivotu.Bice tesko u pocetku ali sa 25 ce biti samostalna ,ozbiljna zena koja ce u 35oj da kida od zivota

Tetka iz Kanade

pre 10 meseci

Ovo samo moze da bude "skandalozno" u Srbiji gde vecina roditelja idolizuje svoju decu i pravi idiote od njih. U Americi i na zapadu uposte je normalno da deca pocnu da se osamostaljuju u ranim godinama radeci nekoliko sati nedeljno za svoj dzeparac. Deca to vole i od takvih uvek postanu solidne osobe do svoje 18. godine.
To sto ovi hoce detetu da naplacuju kirijiu i hranu je takodje prihvatljivo jer se dete uci obavezama i ekonomisanju. Dosta roditelja taj novac stavi na stranu pa onda da detetu nazad kada se osamostale i kupe stan ili se vencaju pa pocnu novi zivot.
U Srbiji je sistem tipa: Luduj sine samo nek si ziv. Odrasle osobe (vecinom muskarci) zive sa babama i dedama, roditeljima iako su pregurali 30 godina.
Strah majku da joj mezimac ne ostane gladan, nema nista dok mu mam ne spremi.
Osvestite se ljudi, ne pravite debile od vase dece.

Обрад

pre 10 meseci

Није ни брука, ни срамота, већ сасвим логична ствар. Девојка је завршила студије, ред је да почне да ради. Сем тога, ко год је имао цимера у животу зна шта значи дељење трошкова. У чему је проблем? Ако живиш под истим кровом с неким ред је да делите трошкове. Док сам живео код својих, чим сам почео да радим, почео сам да учествујем у заједничким трошковима. Чешће сам ја ишао у набавку јер ми је канц био у близини великог Максија, па ми је било згодно да све утоварим у кола и довезем купи. Преузео сам на себе и све рачуне за стан. Рачуне сам пребацио на трајни налог, плаћало се с мог текућег рачуна. И поред тога остајало ми је више него довољно за трошкове, јер сам зарађивао доста. Када сам отишао из Србије задржао сам тај рачун и трајни налог и рачуне за тај стан плаћам и данас, што њима доста растерећује кућни буџет. Иако више не делимо исти стан. Али зато им не шаљем никакве додатне паре, нити су то икада тражили од мене.

Kale

pre 10 meseci

Suština roditeljstva nije ugađanje daci. Suština je napraviti od dece stabilne i sposobne jedinke koje će brinuti o sebi, svojoj porodici i biti korisne društvu.
A ova, ako neće dalje da se školuje (što je isto rad), neka se zaposli i nek plaća svoje troškove. Zašto bi roditelji trebalo da je izdržavaju?

Joanikije

pre 10 meseci

Kada sam ja pre dosta godina poceo da radim, otac i ja smo se
dogovorili koliko da nu dajem od plate. Sasvim normalno ponasanje.

zex1

pre 10 meseci

ne razumem, zasto je ovo toliko cudno? Ili se cita samo naslov? Jel normalno da ne radis nista pa zivis roditeljima na grbaci?! Kakav dzeparac?! Ako vec neces u skolu, zaposli se makar u trafici i radi, imaj za sebe. I moja sutra, ako radi pomoci cu je sa bar jos toliko.Ako ne ,nece se sigurno nauzivati u zivotu. Sad ima sve sto joj je neophodno. Ima i vise ali ne dobija sve sto zeli. Zna za 'ne moze' zna i za nagradu za postignuto a zna i za sankciju. Jedina zamerka sto se kasno setili da je vaspitavaju i da je usmeravaju da bude samostalna...

Eto

pre 10 meseci

Mene su moji tolko smorili sa "dok si pod nadim krovom nasa oravila" da sam pobegao glavom bez obzira sa 20. Onda sam jos 10 godina izbegavao bilo kakve poklone, pozive na hranu, sve sto bi bio argument tipa "da, mi te hranimo a ti...". Jbg, pacijenti oni, a pacijent i ja.

radenko

pre 10 meseci

Ceo predstojeći život će morati da plaća hranu i smeštaj. Što pre to nauči manje će se mučiti u životu i biće nezavisnija pa neće morati da pravi loše kompromise.

Prezime

pre 10 meseci

Malo deluje surovo ali to je drugi način razmušljanja.Mislim da je čak i ispravan.Njihova ekonomija nije kao naša, hoću reći da svako ko želi može i da nadje posao.Ako je njihova ćerka završila školu i ne planira da studira ostaje joj jedino da radi.A ako radi može i da plati svoje troškove koji su u ovom slučaju minimalni.Jer ne poznanjwm nikog ko plaća u Americi tako malu kiriju.Bolje je i tako nego da leži po ceo dan i gleda tv a mama da joj kuva i pere veš.

M

pre 10 meseci

Osoba koja zavrsi faks ima 22-23 godine minimum. 300 dolara u Americi je bukvalno kao 30 evra u Srbiji. U Americi se sve ispod 1200 mesecno smatra apsolutnim siromastvom i ne placa se porez. Tako da je 300 presmesno.

Dado

pre 10 meseci

Ja sam svom biseru objasnio....ima 3 meseca od završetka školovanja da ode ili da sudjeluje u troškovima. Platiću mu i doktorat ako treba ali mora se naučiti odgovornosti.nisam ja pol života po evropi izgubio da on to rasproda čim se oladim

Volim i ja vas

pre 10 meseci

Ne, sedece na grbaci roditeljima do 40te i trosice njihovu jadnu penziju/platu na kuropecanje.
A kada para ne bude bilo, onda drama.
Ovo moze da bude vest jedino u ovakvim vukoje*inama, gde su sve vrednosti izopacene.

Nikola

pre 10 meseci

Ako se uzme u obzir simbolična cena kirije i hrane, mislim da motiv roditelja nije finansijske, već edukativne prirode. Neko je sa finansijama prirodno dobar, a neko o njima treba da uči.Što bi se reklo jedna od životnih lekcija koja će detetu koristiti u daljem životu.
Sa svojom decom praktikujem da njihovo praćenje modnih i tehnoloških trendova podržim do 50-60%. Ostatak moraju sami pokriti od džeparca, novčanih poklona ili najčešće prodajom svoji stvari za koje smatraju da im više nisu potrebna.
E sad ovo u praksi ne fukcioniše baš uvek, ali se trudim da uvek učestvuju makar simbolično ili da se odreknu drugih stvari koje su namerili da kupe. Kao što već napisah, sve u edukativne svrhe. Svakako će naslediti sve što ostane iza mene.

Branko

pre 10 meseci

Ovo u "Švedsku" nije standard. Sa koliko švedjana Bojan ima kontakt? Ljudi pomažu svoju decu kao i sav normalan svet. Činjenica da je društvo bogato, dovodi do osamostaljivanja i napuštanja roditeljskog doma mnogo ranije nego u Srbiji ili u većem delu sveta. Imao sam sličan problem i detetu postavio slične uslove posle završene srednje škole. Trgnulo se, završilo fakultet. Zatim posao, svadba... Sagradili kuću. Sada čekaju drugo dete.

boje li se botovi vještačke inteligencije?

pre 10 meseci

Ako je primoravaju da ostane kući i to joj naplaćuju, onda je bruka i sramota. Ako je slobodna u izboru svog stambenog prostora, ne vidim u čemu je problem.

bgd

pre 10 meseci

Normalno je da se mladi odvoje, zbog njih samih. Da na vreme naviknu da moraju da se plate računi, da se opere veš, očisti kuća, ali i da se osećaju dobro u svom prostoru. Hotel mama je loš izbor za obe strane. Naravno da ljubav majke, oca, ne prestaje, samo može da im bude na ponos kada vide kako su osamostalili svoju decu. Mesice majka ponekad i dalje za njih, a oni će to rado pokupiti u prolazu i ispričati se sa svojim roditeljima. To je moje iskustvo i super nam je svima. U istom smo gradu i volimo se neizmerno, ali svako ima svoj raspored.

hypatija

pre 10 meseci

Samo na Balkanu postoje ćeri i sinovi koji ceo život provedu u hotelu "Mama",nikada nisu radili niti izvršili svoju biološku obavezu :(
(cobo, 24. maj 2023 17:32)

Majke ti obrazloži mi svoj izraz " biološka obaveza " ? Zar su ti monasi i monahinjne u manastirima i hrišćanski sveštenici polovine hrišćanstva likovi koji nisu ispunili svoju biološku obavezu ???

Profesor Dušan

pre 10 meseci

i posle samoživa ćerka, ne javlja se ćerka, ne pomaže nam, briga je što smo bolesni, zadnji put smo je videli pre 20 godina , poslala nam je slike unuka pre 10g. i tad smo je zadnji put čuli, pravo đubre od ćerke , ima za njen rođendan da je se odreknemo preko novina stoka jedna .... a kad je završila školu čak smo joj i biciklu kupili ! Stoka !

mirjana

pre 10 meseci

sasvim uredu. Ja sam mojoj ćerki tražila da mi daje 300 eur, i ja da joj čuvam kao njenu stednju. Nije pristala nego je svaki dinar potrošila. A ima primanja 1500 eur. i šta je sad bolje. Da odvaja roditeljima,a oni znaju to vratiti ili sve da potroši pa još uzme kredit i ni to ne može da vrati. Podrška ovoj majci.

ovan za priplod

pre 10 meseci

Sta ima da placa , cim napini 18 , mars iz kuce . Treba da mi se tu muva i dovede neku da zakevi a onda jos i to da placam :)

Dejan

pre 10 meseci

Potez je skroz normalan. Tako se pravilno deca spremaju za život. Sto ranije nauce da raspolažu sa zaradjenim novcem to je bolje za njih. Prednost ovoga je sto verovatno neće biti izbačena na ulicu ako nema da plati, sto se u realnom životu ne bi sigurno desilo. Vreme je i da mi našu decu polako učimo istim stvarima. U našem društvu se tokom perioda od preko 30 godina ukorenilo pravilo da deca ostaju sa roditeljima do poznih godina. To za sobom vuče mnoge druge posledice, a rezultat je da propadamo kao društvo kulturno i ekonomski naravno jer se bitnim stvarima za život bave samo oni alavi na pare koji nisu tu zbog drustvene dobrobiti nego ličnih interesa, sto bi rekli, ambiciozni. Verovali ili ne sve to pocinje sa dugim spavanjem i životom sa roditeljima.

Јабучило

pre 10 meseci

Нити је брука нити је срамота. Само другачије размишљање од нашег. А ни цена није скандалозна.

Kole

pre 10 meseci

niti je bruka, niti je sramota
imam 24godine, radim od 19
i dalje zivim sa roditeljima, otac je penzioner sa smesnom penzijom, majka ima solidnu platu
kako ja trenutno najvise zaradjujem, preuzeo sam veci deo troskova na sebe, ne placam kiriju, ali placam infostan, kablovsku i pola racuna za struju, plus kad god je neka veca kupovina po marketima ili nesto za kucu, gledam da uvek platim bar 50%
sve je stvar vaspitanja i dogovora, roditelji me ne teraju da placam, ali ja imam osecaj odgovornosti, na kraju krajeva, rodili su me, vaspitali, skolovali i kako su oni brinuli o meni, tako ja sad treba da brinem o njima
sve polazi iz kuce, tako da i u ovom slucaju ne vidim problem zasto ova devojka placa kiriju i troskove za kucu

Zemljoradnik

pre 10 meseci

Ja mislim da je potez roditelja zaista normalan. Trebaće im novac za zagrobeni život.
(gradjanin, 24. maj 2023 17:00)

- Haha… to mislite “dete” od 50 godina života, na roditeljskoj grbači dok roditelji ne odu na onaj svet. Roditelji dobijaju decu u dvadesetim, deca se osamostaljuju i odlaze iz kuće dok su roditelji u četrdesetim. Kakav zagrobni život? Jedina obaveza roditelja je da dete izvede na put i osposobi da živi samostalno, a ovo je potez u tom smeru. Posle toga, volimo se, poštujemo se, i svako živi svoj život. Radimo, uživamo u tome što stvorimo bez opterećenja, i niko nema obavezu ni potrebu da ostavlja bilo šta bilo kome. Tako su me moji roditelji vaspitavali, i hvala im. Isto vaspitavam i svoju decu.

...

pre 10 meseci

nema to veze sa tim da li ce oni tenpare poneti sa sobom ili ne vec da od nje naprave osobu.koja.ce da ceni pare i da zna da se u zivotu nista ne stice na lak nacin ili je po vama pojedinima bolje da je uce da spava do podne , da joj donose dorucak u krevet i da ne mora nista da radi do 30-e godine bar. ?

čika žika

pre 10 meseci

skroz na mestu. to nije uslov ako ne platis letis vec lep nacin da se covek nauci na obaveze.

bravo za roditelje.

naravno da ce vecina pogresno shvatiti, ali sta je tu je. mnogo lep gest.

Silvana

pre 10 meseci

Živim u Americi, i upravo počinjem isto sa svojom decom.Deca su završila fakultet, koji sam ceo finansirala. Plaćaće rentu dok žive kod nas. Ono što oni ne znaju je da će taj novac dobiti nazad, kad odluče da se isele. Na kakve gluposti deca troše, jer nemaju osećaj za novac, je potpuno fascinantno! Ovako će naučiti prioritet, što će i kasnije dobro doći, kad se osamostale.

Vesti nesvesti

pre 10 meseci

Plasirane vesti od svetske oligarhije koja bi jedino zelela da svi placaju nesto cim udahnu vazduh. Ovo je klasicna prica okretanja najrodjenijih jednih protiv drugih. Imaju oni puno tako genijalnih ideja, a najlepsa im je da nista ne posedujete nego da sve iznajmljujete i zivite dan za dan pod njihovim uzdama. Cilj klasican gubitak slobode i nacin da se iz obicnog radnika izvuce i poslednji atom snage.

Igor.sulic

pre 10 meseci

Potpuno ispravno! Trebala se sama sjetiti.Kad sam se zaposlio i dobio lijepu placu , sam sam poceo davati novce mojima .To me kostalo 3 puta manje nego da zivim sam.Hrana , grijanje , struja , Internet, pranje, peglanje ..

nbgd

pre 10 meseci

Psihopate zeljne paznje, cim objavljuju takve stvari... Doduse, poznajem i ja slicne njima, ali nije im smetalo da naslede od svojih roditelja komunista par stotina kvadrata u centru grada, a sad kao neka njihova deca steknu, olos

Lav

pre 10 meseci

Genijalan način da nauče ćerku kako da postupa sa novcem. Ali takođe i sa svojim voljenim bićima. Kajli će prihvatiti ponudu, plaćaće 300$ mesečnu kiriju i sačekaće koju deceniju da roditelji onemoćaju. A onda će sav novac vratiti i prilično dobro zaraditi od roditelja na kućnoj nezi. Ako odbiju da plaćaju - tu je starački dom. Možda će i roditelji od naučiti nešto od svoje ćerke.

Protoss

pre 10 meseci

Bolesni kapitalizam, koji nas satire svakim danom sve vise i vise.. A glavni nosioci kapitalisticke perjanice su bezdusni kapitalisti sa zapada, koji svakim danom uz razvoj tehnokratije, od ljudskih bica stvaraju bezdusne kapitaliste, koji unistavaju coveka kao duhovno bice.. Stvaraju masovne ubice, robotizuju ljudsku dusu i um, odvajaju ga od istinske prirode i stvaraju armiju beskrupoloznih ljudozdera, bez empatije i ljudskosti.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 10 meseci

bar duplo visa kirija sa namirnicama treba da bude. . .to je nista iskreno. .svako dete koje zivi sa roditeljima nebitno da li je odrastao covek ili klinac treba da odvaja za kucu na mesecnom nivou. . . ..samo neukima treba crtati

Roćevac

pre 10 meseci

Sasvim je u redu.
A ne kao ja sa mojim. Završio fakultet i sad sedi kod tate i mame i šlepa se. I ja bi mu isto to uradio, da mu nije mama.
Mamino čedo.

sofronije

pre 10 meseci

Nije u redu da dete samo stvara za sebe, tu su roditelji da vode računa o njemu do kraja života.
Ali onda nemojte kukati na sistem / žene /sudbinu kad sinčić (sto je nesto češći slučaj) ne može da nadje posao, ženu, napravi karijeru jer je navikao da mamica a često i tata sve rešavaju za njega.

Јабучило

pre 10 meseci

Нити је брука нити је срамота. Само другачије размишљање од нашег. А ни цена није скандалозна.

nbgd

pre 10 meseci

Psihopate zeljne paznje, cim objavljuju takve stvari... Doduse, poznajem i ja slicne njima, ali nije im smetalo da naslede od svojih roditelja komunista par stotina kvadrata u centru grada, a sad kao neka njihova deca steknu, olos

M

pre 10 meseci

Osoba koja zavrsi faks ima 22-23 godine minimum. 300 dolara u Americi je bukvalno kao 30 evra u Srbiji. U Americi se sve ispod 1200 mesecno smatra apsolutnim siromastvom i ne placa se porez. Tako da je 300 presmesno.

Eto

pre 10 meseci

Mene su moji tolko smorili sa "dok si pod nadim krovom nasa oravila" da sam pobegao glavom bez obzira sa 20. Onda sam jos 10 godina izbegavao bilo kakve poklone, pozive na hranu, sve sto bi bio argument tipa "da, mi te hranimo a ti...". Jbg, pacijenti oni, a pacijent i ja.

zex1

pre 10 meseci

ne razumem, zasto je ovo toliko cudno? Ili se cita samo naslov? Jel normalno da ne radis nista pa zivis roditeljima na grbaci?! Kakav dzeparac?! Ako vec neces u skolu, zaposli se makar u trafici i radi, imaj za sebe. I moja sutra, ako radi pomoci cu je sa bar jos toliko.Ako ne ,nece se sigurno nauzivati u zivotu. Sad ima sve sto joj je neophodno. Ima i vise ali ne dobija sve sto zeli. Zna za 'ne moze' zna i za nagradu za postignuto a zna i za sankciju. Jedina zamerka sto se kasno setili da je vaspitavaju i da je usmeravaju da bude samostalna...

Kole

pre 10 meseci

niti je bruka, niti je sramota
imam 24godine, radim od 19
i dalje zivim sa roditeljima, otac je penzioner sa smesnom penzijom, majka ima solidnu platu
kako ja trenutno najvise zaradjujem, preuzeo sam veci deo troskova na sebe, ne placam kiriju, ali placam infostan, kablovsku i pola racuna za struju, plus kad god je neka veca kupovina po marketima ili nesto za kucu, gledam da uvek platim bar 50%
sve je stvar vaspitanja i dogovora, roditelji me ne teraju da placam, ali ja imam osecaj odgovornosti, na kraju krajeva, rodili su me, vaspitali, skolovali i kako su oni brinuli o meni, tako ja sad treba da brinem o njima
sve polazi iz kuce, tako da i u ovom slucaju ne vidim problem zasto ova devojka placa kiriju i troskove za kucu

Prezime

pre 10 meseci

Malo deluje surovo ali to je drugi način razmušljanja.Mislim da je čak i ispravan.Njihova ekonomija nije kao naša, hoću reći da svako ko želi može i da nadje posao.Ako je njihova ćerka završila školu i ne planira da studira ostaje joj jedino da radi.A ako radi može i da plati svoje troškove koji su u ovom slučaju minimalni.Jer ne poznanjwm nikog ko plaća u Americi tako malu kiriju.Bolje je i tako nego da leži po ceo dan i gleda tv a mama da joj kuva i pere veš.

Обрад

pre 10 meseci

Није ни брука, ни срамота, већ сасвим логична ствар. Девојка је завршила студије, ред је да почне да ради. Сем тога, ко год је имао цимера у животу зна шта значи дељење трошкова. У чему је проблем? Ако живиш под истим кровом с неким ред је да делите трошкове. Док сам живео код својих, чим сам почео да радим, почео сам да учествујем у заједничким трошковима. Чешће сам ја ишао у набавку јер ми је канц био у близини великог Максија, па ми је било згодно да све утоварим у кола и довезем купи. Преузео сам на себе и све рачуне за стан. Рачуне сам пребацио на трајни налог, плаћало се с мог текућег рачуна. И поред тога остајало ми је више него довољно за трошкове, јер сам зарађивао доста. Када сам отишао из Србије задржао сам тај рачун и трајни налог и рачуне за тај стан плаћам и данас, што њима доста растерећује кућни буџет. Иако више не делимо исти стан. Али зато им не шаљем никакве додатне паре, нити су то икада тражили од мене.

Silvana

pre 10 meseci

Živim u Americi, i upravo počinjem isto sa svojom decom.Deca su završila fakultet, koji sam ceo finansirala. Plaćaće rentu dok žive kod nas. Ono što oni ne znaju je da će taj novac dobiti nazad, kad odluče da se isele. Na kakve gluposti deca troše, jer nemaju osećaj za novac, je potpuno fascinantno! Ovako će naučiti prioritet, što će i kasnije dobro doći, kad se osamostale.

Joanikije

pre 10 meseci

Kada sam ja pre dosta godina poceo da radim, otac i ja smo se
dogovorili koliko da nu dajem od plate. Sasvim normalno ponasanje.

Volim i ja vas

pre 10 meseci

Ne, sedece na grbaci roditeljima do 40te i trosice njihovu jadnu penziju/platu na kuropecanje.
A kada para ne bude bilo, onda drama.
Ovo moze da bude vest jedino u ovakvim vukoje*inama, gde su sve vrednosti izopacene.

Tetka iz Kanade

pre 10 meseci

Ovo samo moze da bude "skandalozno" u Srbiji gde vecina roditelja idolizuje svoju decu i pravi idiote od njih. U Americi i na zapadu uposte je normalno da deca pocnu da se osamostaljuju u ranim godinama radeci nekoliko sati nedeljno za svoj dzeparac. Deca to vole i od takvih uvek postanu solidne osobe do svoje 18. godine.
To sto ovi hoce detetu da naplacuju kirijiu i hranu je takodje prihvatljivo jer se dete uci obavezama i ekonomisanju. Dosta roditelja taj novac stavi na stranu pa onda da detetu nazad kada se osamostale i kupe stan ili se vencaju pa pocnu novi zivot.
U Srbiji je sistem tipa: Luduj sine samo nek si ziv. Odrasle osobe (vecinom muskarci) zive sa babama i dedama, roditeljima iako su pregurali 30 godina.
Strah majku da joj mezimac ne ostane gladan, nema nista dok mu mam ne spremi.
Osvestite se ljudi, ne pravite debile od vase dece.

Dado

pre 10 meseci

Ja sam svom biseru objasnio....ima 3 meseca od završetka školovanja da ode ili da sudjeluje u troškovima. Platiću mu i doktorat ako treba ali mora se naučiti odgovornosti.nisam ja pol života po evropi izgubio da on to rasproda čim se oladim

boje li se botovi vještačke inteligencije?

pre 10 meseci

Ako je primoravaju da ostane kući i to joj naplaćuju, onda je bruka i sramota. Ako je slobodna u izboru svog stambenog prostora, ne vidim u čemu je problem.

sofronije

pre 10 meseci

Nije u redu da dete samo stvara za sebe, tu su roditelji da vode računa o njemu do kraja života.
Ali onda nemojte kukati na sistem / žene /sudbinu kad sinčić (sto je nesto češći slučaj) ne može da nadje posao, ženu, napravi karijeru jer je navikao da mamica a često i tata sve rešavaju za njega.

Bane

pre 10 meseci

za mene ovo nije ništa nepoznato. Kada sam se prvi put zaposlio, otac mi je rekao ... prva plata je cela tvoja, od sledeće učestvuješ srazmerno u troškovima režija i hrane.... Kada sam se nešto kasnije i oženio, sve to isto je važilo i za moju suprugu ... niti sam se tada bunio, niti sada smatram da to nije u redu ... naprotiv, apsolutno podržavam takav stav roditelja.

Kale

pre 10 meseci

Suština roditeljstva nije ugađanje daci. Suština je napraviti od dece stabilne i sposobne jedinke koje će brinuti o sebi, svojoj porodici i biti korisne društvu.
A ova, ako neće dalje da se školuje (što je isto rad), neka se zaposli i nek plaća svoje troškove. Zašto bi roditelji trebalo da je izdržavaju?

radenko

pre 10 meseci

Ceo predstojeći život će morati da plaća hranu i smeštaj. Što pre to nauči manje će se mučiti u životu i biće nezavisnija pa neće morati da pravi loše kompromise.

Aleksa 78

pre 10 meseci

Ne, treba živeti u čoporu, u zajednici, sve deliti, jel? Potpuno opravdano, cena je skoro pa simbolična. Tako se uči život jednostavno....

Roćevac

pre 10 meseci

Sasvim je u redu.
A ne kao ja sa mojim. Završio fakultet i sad sedi kod tate i mame i šlepa se. I ja bi mu isto to uradio, da mu nije mama.
Mamino čedo.

bgd

pre 10 meseci

Normalno je da se mladi odvoje, zbog njih samih. Da na vreme naviknu da moraju da se plate računi, da se opere veš, očisti kuća, ali i da se osećaju dobro u svom prostoru. Hotel mama je loš izbor za obe strane. Naravno da ljubav majke, oca, ne prestaje, samo može da im bude na ponos kada vide kako su osamostalili svoju decu. Mesice majka ponekad i dalje za njih, a oni će to rado pokupiti u prolazu i ispričati se sa svojim roditeljima. To je moje iskustvo i super nam je svima. U istom smo gradu i volimo se neizmerno, ali svako ima svoj raspored.

palica

pre 10 meseci

ma vazi ,moja sa 20 ima da placa sebi svoj stan i zivot ,nedeljom mozemo da ruckamo zajedno i svako svom zivotu.Bice tesko u pocetku ali sa 25 ce biti samostalna ,ozbiljna zena koja ce u 35oj da kida od zivota

Zemljoradnik

pre 10 meseci

Ja mislim da je potez roditelja zaista normalan. Trebaće im novac za zagrobeni život.
(gradjanin, 24. maj 2023 17:00)

- Haha… to mislite “dete” od 50 godina života, na roditeljskoj grbači dok roditelji ne odu na onaj svet. Roditelji dobijaju decu u dvadesetim, deca se osamostaljuju i odlaze iz kuće dok su roditelji u četrdesetim. Kakav zagrobni život? Jedina obaveza roditelja je da dete izvede na put i osposobi da živi samostalno, a ovo je potez u tom smeru. Posle toga, volimo se, poštujemo se, i svako živi svoj život. Radimo, uživamo u tome što stvorimo bez opterećenja, i niko nema obavezu ni potrebu da ostavlja bilo šta bilo kome. Tako su me moji roditelji vaspitavali, i hvala im. Isto vaspitavam i svoju decu.

hypatija

pre 10 meseci

Samo na Balkanu postoje ćeri i sinovi koji ceo život provedu u hotelu "Mama",nikada nisu radili niti izvršili svoju biološku obavezu :(
(cobo, 24. maj 2023 17:32)

Majke ti obrazloži mi svoj izraz " biološka obaveza " ? Zar su ti monasi i monahinjne u manastirima i hrišćanski sveštenici polovine hrišćanstva likovi koji nisu ispunili svoju biološku obavezu ???

mirjana

pre 10 meseci

sasvim uredu. Ja sam mojoj ćerki tražila da mi daje 300 eur, i ja da joj čuvam kao njenu stednju. Nije pristala nego je svaki dinar potrošila. A ima primanja 1500 eur. i šta je sad bolje. Da odvaja roditeljima,a oni znaju to vratiti ili sve da potroši pa još uzme kredit i ni to ne može da vrati. Podrška ovoj majci.

Igor.sulic

pre 10 meseci

Potpuno ispravno! Trebala se sama sjetiti.Kad sam se zaposlio i dobio lijepu placu , sam sam poceo davati novce mojima .To me kostalo 3 puta manje nego da zivim sam.Hrana , grijanje , struja , Internet, pranje, peglanje ..

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 10 meseci

bar duplo visa kirija sa namirnicama treba da bude. . .to je nista iskreno. .svako dete koje zivi sa roditeljima nebitno da li je odrastao covek ili klinac treba da odvaja za kucu na mesecnom nivou. . . ..samo neukima treba crtati

...

pre 10 meseci

nema to veze sa tim da li ce oni tenpare poneti sa sobom ili ne vec da od nje naprave osobu.koja.ce da ceni pare i da zna da se u zivotu nista ne stice na lak nacin ili je po vama pojedinima bolje da je uce da spava do podne , da joj donose dorucak u krevet i da ne mora nista da radi do 30-e godine bar. ?

čika žika

pre 10 meseci

skroz na mestu. to nije uslov ako ne platis letis vec lep nacin da se covek nauci na obaveze.

bravo za roditelje.

naravno da ce vecina pogresno shvatiti, ali sta je tu je. mnogo lep gest.

Dejan

pre 10 meseci

Potez je skroz normalan. Tako se pravilno deca spremaju za život. Sto ranije nauce da raspolažu sa zaradjenim novcem to je bolje za njih. Prednost ovoga je sto verovatno neće biti izbačena na ulicu ako nema da plati, sto se u realnom životu ne bi sigurno desilo. Vreme je i da mi našu decu polako učimo istim stvarima. U našem društvu se tokom perioda od preko 30 godina ukorenilo pravilo da deca ostaju sa roditeljima do poznih godina. To za sobom vuče mnoge druge posledice, a rezultat je da propadamo kao društvo kulturno i ekonomski naravno jer se bitnim stvarima za život bave samo oni alavi na pare koji nisu tu zbog drustvene dobrobiti nego ličnih interesa, sto bi rekli, ambiciozni. Verovali ili ne sve to pocinje sa dugim spavanjem i životom sa roditeljima.

Nikola

pre 10 meseci

Ako se uzme u obzir simbolična cena kirije i hrane, mislim da motiv roditelja nije finansijske, već edukativne prirode. Neko je sa finansijama prirodno dobar, a neko o njima treba da uči.Što bi se reklo jedna od životnih lekcija koja će detetu koristiti u daljem životu.
Sa svojom decom praktikujem da njihovo praćenje modnih i tehnoloških trendova podržim do 50-60%. Ostatak moraju sami pokriti od džeparca, novčanih poklona ili najčešće prodajom svoji stvari za koje smatraju da im više nisu potrebna.
E sad ovo u praksi ne fukcioniše baš uvek, ali se trudim da uvek učestvuju makar simbolično ili da se odreknu drugih stvari koje su namerili da kupe. Kao što već napisah, sve u edukativne svrhe. Svakako će naslediti sve što ostane iza mene.

Branko

pre 10 meseci

Ovo u "Švedsku" nije standard. Sa koliko švedjana Bojan ima kontakt? Ljudi pomažu svoju decu kao i sav normalan svet. Činjenica da je društvo bogato, dovodi do osamostaljivanja i napuštanja roditeljskog doma mnogo ranije nego u Srbiji ili u većem delu sveta. Imao sam sličan problem i detetu postavio slične uslove posle završene srednje škole. Trgnulo se, završilo fakultet. Zatim posao, svadba... Sagradili kuću. Sada čekaju drugo dete.

Tripl-dabl

pre 10 meseci

Sin/cerka posle 18 ako ostane da zivi sa roditeljima kajace sa kad tad.

Ne kaze se dzaba, nema srece ni veselja dok ne umru oba roditelja.

belgradodsasd

pre 10 meseci

garantujem da 90% ovih sto podrzavaju, zive kod svojih roditelja :d

mi i oni smo 2 sveta,2 razlicite planete,
nije sve u tiktok info i pricao mi drug, bio 2 nedelje tamo.

ps..bogata deca ostaju uglavnom kuci,a i ne placaju nista :d

ovan za priplod

pre 10 meseci

Sta ima da placa , cim napini 18 , mars iz kuce . Treba da mi se tu muva i dovede neku da zakevi a onda jos i to da placam :)

dejanmi

pre 10 meseci

Ima opciju da nastavi skolovanje ili da radi.Ako ce da radi i zaradjuje mora da doprinese domacinstvu sad zasto se to predstavlja kao iznajmljivanje sobe ne znam. Mozda je stari uracunao kredit za kucu pa odredio njen dio.
Ja sam poceo da radim u BL sa 19 godina i od prve plate preuzeo da placam telefon i kablovsku,brat od 20 godina je placao struju a stari ostalo.
Niko nam nije rekao niti trazio da to placamo jednostavno smo sami shvatili da treba da nesto doprinesemo domacinstvu. Ako hocete da zivite bjezite od roditelja sto ranije,blizu naravno ne morate na kraj svijeta..

Haha

pre 10 meseci

Genijalan način da nauče ćerku kako da postupa sa novcem. Ali takođe i sa svojim voljenim bićima. Kajli će prihvatiti ponudu, plaćaće 300$ mesečnu kiriju i sačekaće koju deceniju da roditelji onemoćaju. A onda će sav novac vratiti i prilično dobro zaraditi od roditelja na kućnoj nezi. Ako odbiju da plaćaju - tu je starački dom. Možda će i roditelji od naučiti nešto od svoje ćerke.
(Lav, 24. maj 2023 17:10)
Tipican pakosni Srbin, ne ide to bas tako. Cuj zaradice prilicno dobro od kucne nege. Haha ma da nabolji biznis u Americi, cis Velika vecina starih tamo nema kucnu negu, to bas nepokretni i debeli.

Lav

pre 10 meseci

Genijalan način da nauče ćerku kako da postupa sa novcem. Ali takođe i sa svojim voljenim bićima. Kajli će prihvatiti ponudu, plaćaće 300$ mesečnu kiriju i sačekaće koju deceniju da roditelji onemoćaju. A onda će sav novac vratiti i prilično dobro zaraditi od roditelja na kućnoj nezi. Ako odbiju da plaćaju - tu je starački dom. Možda će i roditelji od naučiti nešto od svoje ćerke.

Profesor Dušan

pre 10 meseci

i posle samoživa ćerka, ne javlja se ćerka, ne pomaže nam, briga je što smo bolesni, zadnji put smo je videli pre 20 godina , poslala nam je slike unuka pre 10g. i tad smo je zadnji put čuli, pravo đubre od ćerke , ima za njen rođendan da je se odreknemo preko novina stoka jedna .... a kad je završila školu čak smo joj i biciklu kupili ! Stoka !

Vesti nesvesti

pre 10 meseci

Plasirane vesti od svetske oligarhije koja bi jedino zelela da svi placaju nesto cim udahnu vazduh. Ovo je klasicna prica okretanja najrodjenijih jednih protiv drugih. Imaju oni puno tako genijalnih ideja, a najlepsa im je da nista ne posedujete nego da sve iznajmljujete i zivite dan za dan pod njihovim uzdama. Cilj klasican gubitak slobode i nacin da se iz obicnog radnika izvuce i poslednji atom snage.

Protoss

pre 10 meseci

Bolesni kapitalizam, koji nas satire svakim danom sve vise i vise.. A glavni nosioci kapitalisticke perjanice su bezdusni kapitalisti sa zapada, koji svakim danom uz razvoj tehnokratije, od ljudskih bica stvaraju bezdusne kapitaliste, koji unistavaju coveka kao duhovno bice.. Stvaraju masovne ubice, robotizuju ljudsku dusu i um, odvajaju ga od istinske prirode i stvaraju armiju beskrupoloznih ljudozdera, bez empatije i ljudskosti.

nbgd

pre 10 meseci

Psihopate zeljne paznje, cim objavljuju takve stvari... Doduse, poznajem i ja slicne njima, ali nije im smetalo da naslede od svojih roditelja komunista par stotina kvadrata u centru grada, a sad kao neka njihova deca steknu, olos

Tripl-dabl

pre 10 meseci

Sin/cerka posle 18 ako ostane da zivi sa roditeljima kajace sa kad tad.

Ne kaze se dzaba, nema srece ni veselja dok ne umru oba roditelja.

Eto

pre 10 meseci

Mene su moji tolko smorili sa "dok si pod nadim krovom nasa oravila" da sam pobegao glavom bez obzira sa 20. Onda sam jos 10 godina izbegavao bilo kakve poklone, pozive na hranu, sve sto bi bio argument tipa "da, mi te hranimo a ti...". Jbg, pacijenti oni, a pacijent i ja.

Јабучило

pre 10 meseci

Нити је брука нити је срамота. Само другачије размишљање од нашег. А ни цена није скандалозна.

belgradodsasd

pre 10 meseci

garantujem da 90% ovih sto podrzavaju, zive kod svojih roditelja :d

mi i oni smo 2 sveta,2 razlicite planete,
nije sve u tiktok info i pricao mi drug, bio 2 nedelje tamo.

ps..bogata deca ostaju uglavnom kuci,a i ne placaju nista :d

Vesti nesvesti

pre 10 meseci

Plasirane vesti od svetske oligarhije koja bi jedino zelela da svi placaju nesto cim udahnu vazduh. Ovo je klasicna prica okretanja najrodjenijih jednih protiv drugih. Imaju oni puno tako genijalnih ideja, a najlepsa im je da nista ne posedujete nego da sve iznajmljujete i zivite dan za dan pod njihovim uzdama. Cilj klasican gubitak slobode i nacin da se iz obicnog radnika izvuce i poslednji atom snage.

Protoss

pre 10 meseci

Bolesni kapitalizam, koji nas satire svakim danom sve vise i vise.. A glavni nosioci kapitalisticke perjanice su bezdusni kapitalisti sa zapada, koji svakim danom uz razvoj tehnokratije, od ljudskih bica stvaraju bezdusne kapitaliste, koji unistavaju coveka kao duhovno bice.. Stvaraju masovne ubice, robotizuju ljudsku dusu i um, odvajaju ga od istinske prirode i stvaraju armiju beskrupoloznih ljudozdera, bez empatije i ljudskosti.

Lav

pre 10 meseci

Genijalan način da nauče ćerku kako da postupa sa novcem. Ali takođe i sa svojim voljenim bićima. Kajli će prihvatiti ponudu, plaćaće 300$ mesečnu kiriju i sačekaće koju deceniju da roditelji onemoćaju. A onda će sav novac vratiti i prilično dobro zaraditi od roditelja na kućnoj nezi. Ako odbiju da plaćaju - tu je starački dom. Možda će i roditelji od naučiti nešto od svoje ćerke.

Profesor Dušan

pre 10 meseci

i posle samoživa ćerka, ne javlja se ćerka, ne pomaže nam, briga je što smo bolesni, zadnji put smo je videli pre 20 godina , poslala nam je slike unuka pre 10g. i tad smo je zadnji put čuli, pravo đubre od ćerke , ima za njen rođendan da je se odreknemo preko novina stoka jedna .... a kad je završila školu čak smo joj i biciklu kupili ! Stoka !

M

pre 10 meseci

Osoba koja zavrsi faks ima 22-23 godine minimum. 300 dolara u Americi je bukvalno kao 30 evra u Srbiji. U Americi se sve ispod 1200 mesecno smatra apsolutnim siromastvom i ne placa se porez. Tako da je 300 presmesno.

zex1

pre 10 meseci

ne razumem, zasto je ovo toliko cudno? Ili se cita samo naslov? Jel normalno da ne radis nista pa zivis roditeljima na grbaci?! Kakav dzeparac?! Ako vec neces u skolu, zaposli se makar u trafici i radi, imaj za sebe. I moja sutra, ako radi pomoci cu je sa bar jos toliko.Ako ne ,nece se sigurno nauzivati u zivotu. Sad ima sve sto joj je neophodno. Ima i vise ali ne dobija sve sto zeli. Zna za 'ne moze' zna i za nagradu za postignuto a zna i za sankciju. Jedina zamerka sto se kasno setili da je vaspitavaju i da je usmeravaju da bude samostalna...

hypatija

pre 10 meseci

Samo na Balkanu postoje ćeri i sinovi koji ceo život provedu u hotelu "Mama",nikada nisu radili niti izvršili svoju biološku obavezu :(
(cobo, 24. maj 2023 17:32)

Majke ti obrazloži mi svoj izraz " biološka obaveza " ? Zar su ti monasi i monahinjne u manastirima i hrišćanski sveštenici polovine hrišćanstva likovi koji nisu ispunili svoju biološku obavezu ???

Volim i ja vas

pre 10 meseci

Ne, sedece na grbaci roditeljima do 40te i trosice njihovu jadnu penziju/platu na kuropecanje.
A kada para ne bude bilo, onda drama.
Ovo moze da bude vest jedino u ovakvim vukoje*inama, gde su sve vrednosti izopacene.

ovan za priplod

pre 10 meseci

Sta ima da placa , cim napini 18 , mars iz kuce . Treba da mi se tu muva i dovede neku da zakevi a onda jos i to da placam :)

Prezime

pre 10 meseci

Malo deluje surovo ali to je drugi način razmušljanja.Mislim da je čak i ispravan.Njihova ekonomija nije kao naša, hoću reći da svako ko želi može i da nadje posao.Ako je njihova ćerka završila školu i ne planira da studira ostaje joj jedino da radi.A ako radi može i da plati svoje troškove koji su u ovom slučaju minimalni.Jer ne poznanjwm nikog ko plaća u Americi tako malu kiriju.Bolje je i tako nego da leži po ceo dan i gleda tv a mama da joj kuva i pere veš.

Roćevac

pre 10 meseci

Sasvim je u redu.
A ne kao ja sa mojim. Završio fakultet i sad sedi kod tate i mame i šlepa se. I ja bi mu isto to uradio, da mu nije mama.
Mamino čedo.

Kole

pre 10 meseci

niti je bruka, niti je sramota
imam 24godine, radim od 19
i dalje zivim sa roditeljima, otac je penzioner sa smesnom penzijom, majka ima solidnu platu
kako ja trenutno najvise zaradjujem, preuzeo sam veci deo troskova na sebe, ne placam kiriju, ali placam infostan, kablovsku i pola racuna za struju, plus kad god je neka veca kupovina po marketima ili nesto za kucu, gledam da uvek platim bar 50%
sve je stvar vaspitanja i dogovora, roditelji me ne teraju da placam, ali ja imam osecaj odgovornosti, na kraju krajeva, rodili su me, vaspitali, skolovali i kako su oni brinuli o meni, tako ja sad treba da brinem o njima
sve polazi iz kuce, tako da i u ovom slucaju ne vidim problem zasto ova devojka placa kiriju i troskove za kucu

sofronije

pre 10 meseci

Nije u redu da dete samo stvara za sebe, tu su roditelji da vode računa o njemu do kraja života.
Ali onda nemojte kukati na sistem / žene /sudbinu kad sinčić (sto je nesto češći slučaj) ne može da nadje posao, ženu, napravi karijeru jer je navikao da mamica a često i tata sve rešavaju za njega.

Tetka iz Kanade

pre 10 meseci

Ovo samo moze da bude "skandalozno" u Srbiji gde vecina roditelja idolizuje svoju decu i pravi idiote od njih. U Americi i na zapadu uposte je normalno da deca pocnu da se osamostaljuju u ranim godinama radeci nekoliko sati nedeljno za svoj dzeparac. Deca to vole i od takvih uvek postanu solidne osobe do svoje 18. godine.
To sto ovi hoce detetu da naplacuju kirijiu i hranu je takodje prihvatljivo jer se dete uci obavezama i ekonomisanju. Dosta roditelja taj novac stavi na stranu pa onda da detetu nazad kada se osamostale i kupe stan ili se vencaju pa pocnu novi zivot.
U Srbiji je sistem tipa: Luduj sine samo nek si ziv. Odrasle osobe (vecinom muskarci) zive sa babama i dedama, roditeljima iako su pregurali 30 godina.
Strah majku da joj mezimac ne ostane gladan, nema nista dok mu mam ne spremi.
Osvestite se ljudi, ne pravite debile od vase dece.

radenko

pre 10 meseci

Ceo predstojeći život će morati da plaća hranu i smeštaj. Što pre to nauči manje će se mučiti u životu i biće nezavisnija pa neće morati da pravi loše kompromise.

Dado

pre 10 meseci

Ja sam svom biseru objasnio....ima 3 meseca od završetka školovanja da ode ili da sudjeluje u troškovima. Platiću mu i doktorat ako treba ali mora se naučiti odgovornosti.nisam ja pol života po evropi izgubio da on to rasproda čim se oladim

Joanikije

pre 10 meseci

Kada sam ja pre dosta godina poceo da radim, otac i ja smo se
dogovorili koliko da nu dajem od plate. Sasvim normalno ponasanje.

palica

pre 10 meseci

ma vazi ,moja sa 20 ima da placa sebi svoj stan i zivot ,nedeljom mozemo da ruckamo zajedno i svako svom zivotu.Bice tesko u pocetku ali sa 25 ce biti samostalna ,ozbiljna zena koja ce u 35oj da kida od zivota

mirjana

pre 10 meseci

sasvim uredu. Ja sam mojoj ćerki tražila da mi daje 300 eur, i ja da joj čuvam kao njenu stednju. Nije pristala nego je svaki dinar potrošila. A ima primanja 1500 eur. i šta je sad bolje. Da odvaja roditeljima,a oni znaju to vratiti ili sve da potroši pa još uzme kredit i ni to ne može da vrati. Podrška ovoj majci.

Zemljoradnik

pre 10 meseci

Ja mislim da je potez roditelja zaista normalan. Trebaće im novac za zagrobeni život.
(gradjanin, 24. maj 2023 17:00)

- Haha… to mislite “dete” od 50 godina života, na roditeljskoj grbači dok roditelji ne odu na onaj svet. Roditelji dobijaju decu u dvadesetim, deca se osamostaljuju i odlaze iz kuće dok su roditelji u četrdesetim. Kakav zagrobni život? Jedina obaveza roditelja je da dete izvede na put i osposobi da živi samostalno, a ovo je potez u tom smeru. Posle toga, volimo se, poštujemo se, i svako živi svoj život. Radimo, uživamo u tome što stvorimo bez opterećenja, i niko nema obavezu ni potrebu da ostavlja bilo šta bilo kome. Tako su me moji roditelji vaspitavali, i hvala im. Isto vaspitavam i svoju decu.

Silvana

pre 10 meseci

Živim u Americi, i upravo počinjem isto sa svojom decom.Deca su završila fakultet, koji sam ceo finansirala. Plaćaće rentu dok žive kod nas. Ono što oni ne znaju je da će taj novac dobiti nazad, kad odluče da se isele. Na kakve gluposti deca troše, jer nemaju osećaj za novac, je potpuno fascinantno! Ovako će naučiti prioritet, što će i kasnije dobro doći, kad se osamostale.

Branko

pre 10 meseci

Ovo u "Švedsku" nije standard. Sa koliko švedjana Bojan ima kontakt? Ljudi pomažu svoju decu kao i sav normalan svet. Činjenica da je društvo bogato, dovodi do osamostaljivanja i napuštanja roditeljskog doma mnogo ranije nego u Srbiji ili u većem delu sveta. Imao sam sličan problem i detetu postavio slične uslove posle završene srednje škole. Trgnulo se, završilo fakultet. Zatim posao, svadba... Sagradili kuću. Sada čekaju drugo dete.

boje li se botovi vještačke inteligencije?

pre 10 meseci

Ako je primoravaju da ostane kući i to joj naplaćuju, onda je bruka i sramota. Ako je slobodna u izboru svog stambenog prostora, ne vidim u čemu je problem.

Обрад

pre 10 meseci

Није ни брука, ни срамота, већ сасвим логична ствар. Девојка је завршила студије, ред је да почне да ради. Сем тога, ко год је имао цимера у животу зна шта значи дељење трошкова. У чему је проблем? Ако живиш под истим кровом с неким ред је да делите трошкове. Док сам живео код својих, чим сам почео да радим, почео сам да учествујем у заједничким трошковима. Чешће сам ја ишао у набавку јер ми је канц био у близини великог Максија, па ми је било згодно да све утоварим у кола и довезем купи. Преузео сам на себе и све рачуне за стан. Рачуне сам пребацио на трајни налог, плаћало се с мог текућег рачуна. И поред тога остајало ми је више него довољно за трошкове, јер сам зарађивао доста. Када сам отишао из Србије задржао сам тај рачун и трајни налог и рачуне за тај стан плаћам и данас, што њима доста растерећује кућни буџет. Иако више не делимо исти стан. Али зато им не шаљем никакве додатне паре, нити су то икада тражили од мене.

Kale

pre 10 meseci

Suština roditeljstva nije ugađanje daci. Suština je napraviti od dece stabilne i sposobne jedinke koje će brinuti o sebi, svojoj porodici i biti korisne društvu.
A ova, ako neće dalje da se školuje (što je isto rad), neka se zaposli i nek plaća svoje troškove. Zašto bi roditelji trebalo da je izdržavaju?

Bane

pre 10 meseci

za mene ovo nije ništa nepoznato. Kada sam se prvi put zaposlio, otac mi je rekao ... prva plata je cela tvoja, od sledeće učestvuješ srazmerno u troškovima režija i hrane.... Kada sam se nešto kasnije i oženio, sve to isto je važilo i za moju suprugu ... niti sam se tada bunio, niti sada smatram da to nije u redu ... naprotiv, apsolutno podržavam takav stav roditelja.

Aleksa 78

pre 10 meseci

Ne, treba živeti u čoporu, u zajednici, sve deliti, jel? Potpuno opravdano, cena je skoro pa simbolična. Tako se uči život jednostavno....

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 10 meseci

bar duplo visa kirija sa namirnicama treba da bude. . .to je nista iskreno. .svako dete koje zivi sa roditeljima nebitno da li je odrastao covek ili klinac treba da odvaja za kucu na mesecnom nivou. . . ..samo neukima treba crtati

Igor.sulic

pre 10 meseci

Potpuno ispravno! Trebala se sama sjetiti.Kad sam se zaposlio i dobio lijepu placu , sam sam poceo davati novce mojima .To me kostalo 3 puta manje nego da zivim sam.Hrana , grijanje , struja , Internet, pranje, peglanje ..

...

pre 10 meseci

nema to veze sa tim da li ce oni tenpare poneti sa sobom ili ne vec da od nje naprave osobu.koja.ce da ceni pare i da zna da se u zivotu nista ne stice na lak nacin ili je po vama pojedinima bolje da je uce da spava do podne , da joj donose dorucak u krevet i da ne mora nista da radi do 30-e godine bar. ?

čika žika

pre 10 meseci

skroz na mestu. to nije uslov ako ne platis letis vec lep nacin da se covek nauci na obaveze.

bravo za roditelje.

naravno da ce vecina pogresno shvatiti, ali sta je tu je. mnogo lep gest.

Dejan

pre 10 meseci

Potez je skroz normalan. Tako se pravilno deca spremaju za život. Sto ranije nauce da raspolažu sa zaradjenim novcem to je bolje za njih. Prednost ovoga je sto verovatno neće biti izbačena na ulicu ako nema da plati, sto se u realnom životu ne bi sigurno desilo. Vreme je i da mi našu decu polako učimo istim stvarima. U našem društvu se tokom perioda od preko 30 godina ukorenilo pravilo da deca ostaju sa roditeljima do poznih godina. To za sobom vuče mnoge druge posledice, a rezultat je da propadamo kao društvo kulturno i ekonomski naravno jer se bitnim stvarima za život bave samo oni alavi na pare koji nisu tu zbog drustvene dobrobiti nego ličnih interesa, sto bi rekli, ambiciozni. Verovali ili ne sve to pocinje sa dugim spavanjem i životom sa roditeljima.

Nikola

pre 10 meseci

Ako se uzme u obzir simbolična cena kirije i hrane, mislim da motiv roditelja nije finansijske, već edukativne prirode. Neko je sa finansijama prirodno dobar, a neko o njima treba da uči.Što bi se reklo jedna od životnih lekcija koja će detetu koristiti u daljem životu.
Sa svojom decom praktikujem da njihovo praćenje modnih i tehnoloških trendova podržim do 50-60%. Ostatak moraju sami pokriti od džeparca, novčanih poklona ili najčešće prodajom svoji stvari za koje smatraju da im više nisu potrebna.
E sad ovo u praksi ne fukcioniše baš uvek, ali se trudim da uvek učestvuju makar simbolično ili da se odreknu drugih stvari koje su namerili da kupe. Kao što već napisah, sve u edukativne svrhe. Svakako će naslediti sve što ostane iza mene.

bgd

pre 10 meseci

Normalno je da se mladi odvoje, zbog njih samih. Da na vreme naviknu da moraju da se plate računi, da se opere veš, očisti kuća, ali i da se osećaju dobro u svom prostoru. Hotel mama je loš izbor za obe strane. Naravno da ljubav majke, oca, ne prestaje, samo može da im bude na ponos kada vide kako su osamostalili svoju decu. Mesice majka ponekad i dalje za njih, a oni će to rado pokupiti u prolazu i ispričati se sa svojim roditeljima. To je moje iskustvo i super nam je svima. U istom smo gradu i volimo se neizmerno, ali svako ima svoj raspored.

Haha

pre 10 meseci

Genijalan način da nauče ćerku kako da postupa sa novcem. Ali takođe i sa svojim voljenim bićima. Kajli će prihvatiti ponudu, plaćaće 300$ mesečnu kiriju i sačekaće koju deceniju da roditelji onemoćaju. A onda će sav novac vratiti i prilično dobro zaraditi od roditelja na kućnoj nezi. Ako odbiju da plaćaju - tu je starački dom. Možda će i roditelji od naučiti nešto od svoje ćerke.
(Lav, 24. maj 2023 17:10)
Tipican pakosni Srbin, ne ide to bas tako. Cuj zaradice prilicno dobro od kucne nege. Haha ma da nabolji biznis u Americi, cis Velika vecina starih tamo nema kucnu negu, to bas nepokretni i debeli.

dejanmi

pre 10 meseci

Ima opciju da nastavi skolovanje ili da radi.Ako ce da radi i zaradjuje mora da doprinese domacinstvu sad zasto se to predstavlja kao iznajmljivanje sobe ne znam. Mozda je stari uracunao kredit za kucu pa odredio njen dio.
Ja sam poceo da radim u BL sa 19 godina i od prve plate preuzeo da placam telefon i kablovsku,brat od 20 godina je placao struju a stari ostalo.
Niko nam nije rekao niti trazio da to placamo jednostavno smo sami shvatili da treba da nesto doprinesemo domacinstvu. Ako hocete da zivite bjezite od roditelja sto ranije,blizu naravno ne morate na kraj svijeta..