- Komentari -

Pančevački Tesla: Napravio ventilator koji lenja creva pretvara u "prometnu magistralu" FOTO

Iako po struci vrstan bravar bez mnogo uplitanja u struju, Slobodan Milevski iz Jabuke kod Pančeva duže od tri decenije fasciniran je Nikolom Teslom. Ovaj zanatlija proučava njegov lik i delo, a mnogo toga što je ovaj veliki svetski naučnik osmislio pokušao je da stvori i u svojoj maloj radionici.

Izvor: RINA
Pošaljite komentar
 1. [link]
  Ne, ovaj je Makedonac. Inače Tesla je bio srbin, dali je po tebi moguće da Tesla bude hrvat a otac mu bio pravoslavni sveštenk?
  (Bari, 24. mart 2023 06:04)

  # Link komentara

 2. Još jedan Šećerovski.
  (milan, 24. mart 2023 05:59)

  # Link komentara

 3. @Nostradamus:

  Da li je moguce da neko napise nesto ovako besmisleno? Po tvom principu niko pre nastajanja prvih peer reviewed casopisa se ne moze nazvati naucnikom. Naucnik je bilo ko ko pomera granice ljudskog saznanja, a ne puki sklapac i dizajner podsistema i sistema i primenjivac receptura i procesa. Spoj prakse i nauke cesto dovodi do sjajnih naucnika/inzinjera, na primer: Tesla, Pupin, Milankovic (skoro sam saznao da je bio zaduzen za proracune za neke velike gradjevinske poduhvate u Bg), Fermi.
  (Iandeb, 18. mart 2023 11:07)

  # Link komentara

 4. u onolkom Pančevu samo jedan Tesla, znate li kolko ih samo ima u Kovinu ?
  (dr Ifter, 14. mart 2023 15:54)

  # Link komentara

 5. Šta su polusvere?
  (Vagica, 14. mart 2023 12:06)

  # Link komentara

 6. Nikola Tesla nije bio naucnik, jer nema ni jedan naucni rad, vec je bio nadarien inzenjer i ima mnogo patenata. Naucnici se bave teorijskim pitanjima i objasnjavaju prirodne pojave pomocu teorema, teza, teorija itd. Primera radi, fizika do danas poznaje cetiri osnovne sille, gravitacionu, elektromagnetnu, slabu i jaku silu jezgra. Elektromagnetnu silu je naucno objasnio Maxwell i to je nauka. Inzenjeri primenom tih znanja projektuju masine. Potrebne su obe oblasti jer se dopunjuju, ali inzenjeri nisu naucnici niti su naucnici inzenjeri.
  (Nostradamus, 14. mart 2023 10:59)

  # Link komentara

 7. Da ne bi bilo dosadno ja bi postavlja jedno pitanje.
  A,je li i ovi pančevanski Tesla Hrvat?
  (miro split, 14. mart 2023 10:25)

  # Link komentara

 8. cekaj sad, bolujem od multiple i imam problema s lenjom stolicom kao i s hodanjem...
  jel ovo resenje?
  (marko, 14. mart 2023 10:22)

  # Link komentara

 9. Namuči se čvjek a za problem lijenih crijeva ima mnogo prostije rješenje. Uzmeš kašiku domačeg maslinova ulja i progutaš, može iza rućka da ne padne teško na stomak, i problem nestane, bar za kratko. Ako nije problem riješen sutra ponoviš i uzmeš još jednu kašiku maskinovog. To ne remeti rad crijeva niti djeluje kao ricinusovo ulje. Kad riješiš akutni problem dalje paziš na ishranu. Nemoj da jedeš čokoladu, ekstra ne onu tamnu. Nastoj da jedeš zdravo i raznovrsno, manje konzervisano, jedi više voća i povrća, više vlakana, jedi padulj, kruške, jabuke… I ne treba nikakva mašina ni doktor. A ovaj pronalazač da pronađe nešto šta može korisnije da se upotrebi.
  (đerdap, 14. mart 2023 10:21)

  # Link komentara

 10. Dušan Sinadinović iz Leskovca od 1982 godine piše pisma svim mogućim političarima u svim mogućim državama u kojima smo živeli da se izgradi Teslin Toranj u Srbiji... Takodje isti je napravio pre 10tak godina maketu Teslinog tornja sa namerom da pokloni gradu ali neki birokratski problemi postoje pa maketa stoji onako skrajnuta pored muzeja u Leskovcu... Inače je Dušan pronalazač/inovator - ima dva rada o sagorevanju goriva u motoru, imao ponude da ode u Nemačku i da radi tamo, a on entuzijasta i patriota nadao se pozivu u Zastavi Kragujevac... Postoje oko 50tak inovacija na tu temu u svetu a on je jedini inovator koji ima dve takve... Inače živi od prodaje sveća na gradskom groblju..
  (dejan, 14. mart 2023 10:21)

  # Link komentara

 11. Mogao je prvo ofarbati vrata od radionice.
  (Austin, 14. mart 2023 10:12)

  # Link komentara

 12. ...paracinski Platini
  (kafe, 14. mart 2023 09:52)

  # Link komentara

 13. jasta, a ako se osecate bez energije samo se prikopcajte
  malo na struju,ima da vam resi sve tegobe za veke vekova.
  (genijalac, 14. mart 2023 09:45)

  # Link komentara

 14. Džabe. Jedan od mnogih, gde se neće ovajditi ni on ovde, ni država, jer u istoj nema pameti. Samo koristoljupci ...
  (Realan, 14. mart 2023 09:43)

  # Link komentara

 15. Dobar mu ovaj Vordenklifski toranj, jel' ima neko ideju koga da roknemo;)
  (bajo moj, 14. mart 2023 09:30)

  # Link komentara