Utorak, 20.12.2022.

09:07

Oglasila se Mihina udovica: Arijana neutešna, još jednom se oprostila od Siniše FOTO

Izvor: Novosti

Oglasila se Mihina udovica: Arijana neutešna, još jednom se oprostila od Siniše FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

rebro

pre 1 godinu

@Gordana, ne znam da li znate ali ne postoji pravoslavna vera ili katolička vera. To su samo konfesije jedne iste vere - hrišćanske.

Stefana

pre 1 godinu

Bravo Sergio, upravo tako! Nema nikakve sustinske razlike izmedju dve crkve, sve razlike stvar su interpretacija u odredjenim istorijskim uslovima. Uz to, neko bi nase "velike vernike" koji iskljucuju sve sto nije "nase" trebalo da obavesti da zivimo u 21. veku u kome cak i Moskovska patrijarsija aktivno ucestvuje u ekumenskom dijalogu. Valjda ce nekome i od tih tvrdokornih glava nekada sinuti da je hriscanstvo jedno a sve razlike i sukobe treba pomiriti zajednicki i dijalogom. Sinisa je svojim zivotom i doprinosom u obe kulture pokazao da je tako nesto moguce, ali nekome ovde to izgleda jako smeta.

Kremanska kobra

pre 1 godinu

Majka mu je katolkinja i Hrvatica.
Žena mu je katolkinja i Italijanka.
Djeca su mu katolici osim vanbraćnog Marka.
Živio je u katoličkoj Hrvatskoj i katolićkoj Italiji.
Išao je u Međugorje i pisalo se o tome.
Da li je i sam prešao na katoličanstvo ili formalno nije ali je slavio sve po katoličkom kalendaru to zna uži krug porodice.
Čak i ako nije presao na katoličanstvo ni u kom slučaju nije imao ništa protiv katoličanstva i katolika.
Porodica će nastaviti da živi u Italiji i sigurno tamo neće biti pravoslavci a pitanje je da li uopste znaju išta od srpskog jezika. Njihov identitet i kultura su italijanski već sad a u narednoj generaciji jedva da će pominjati dedu pola Srbina pola Hrvata. U narednoj generaciji pradede pola-pola niko se neče ni sječati, ali pare će svi uzeti.
(kondoliza, 20. decembar 2022 13:00) # Link
... i onda ce se 2072 godine, na hrvatskim evrićima naći slike Siniše Mihajlovića, kao "velikog hrvatskog nogometaša" i najboljeg izvođača slobodnih udaraca u "povijesti"

roma

pre 1 godinu

@ Aleksandar
Djelomično točno. Radi se o crkvi čije je vlasnik atelje za izradu katoličkih sakralnih mozaika Centro Aletto koji je dao tu crkvu na korištenje srpskoj Misionarskoj parohiji Sv Save (u osnivanju). Crkva se nalazi u blizini znamenite bazilike St Maria Maggiore, dakle u samom centru, pa nema razloga da kada stignete u Rim da ju ne posjetite.

Sergio

pre 1 godinu

Katolicka i Pravoslavna crkva su sestrinske crkve. Obredi i ko se kom rukom krsti su nebitni. Bitno je teolosko ucenje, koje se kod obe crkve zasniva na svetom trojstvu. Razlike su komplementarne a ne kontradiktorne. Zvanican stav Katolicke crkve je da priznaje krstenje u pravoslavnoj crkvi, odnosno crkvama. Tako da pokrstavanje je besmisleno i odraz politickih sukoba na ovim prostorima. Zvanican stav pravoslavnih crkava je da priznaju primat Pape medju episkopima, ali interpretacija tog primata je razlicita i stvar pregovora. Ko sumnja da Papa ima primat neka procita deklaraciju iz Ravene iz 2006 godine. Tako da pravoslavci mogu slobodno da idu u katolicke crkve i obrnuto. Sinisa nije bio "pokrsten" ali je mogao da dobije obred u katolickoj crkvi. I to nije nikakav ustupak ili izuzetak. To su zvanicni stavovi crkava. E sad sto mi gledamo na obe crkve kroz odnos Srba i Hrvata je druga stvar.

mm.

pre 1 godinu

"svi su prenosili - vladika Andrej je obavio opelo, nakon njega je govor održao nadbiskup - govor! "
VA
Ne, nije bilo tako. Pogrebnu misu je održao bolonjski nadbiskup, a ne vladika Andrej. Takođe, u Rimu ima nekoliko pravoslavnih crkava, koptska, ruska, ukrajinska...
Čovek je sahranjen kako je i gde je želeo, u dogoviru sa familijom, bez obzira koliko se vi bunili. Nije presao na katolicanstvi, ali mu je, očigledno, to bilo manje važno nega vama.

DURLANGO

pre 1 godinu

Arijana hvala tebi sto si bila uvek uz velikog coveka do poslednjeg trenutka.
Sve ono sto zenu cini pravom zenom ti to posedujes.Saucesce celoj porodici.
Jedan je Sinisa Mihajlovic srpski bombarder !!!

glineni golubovi

pre 1 godinu

Vidim opet se javljaju bivši Srbi da komentarišu da je Miha postao katolik jer mu je eto žena katolik, majka katolik itd. Nema veze što se venčao sa tom istom ženom u pravoslavnoj crkvi, što mu majka živi u Srbiji a ne u "katoličkoj Hrvatsdkoj", iz koje su je proterali njeni sunarodnici, poznatiji kao katolici veći od Pape. Sve to nije bitno, bitno je da oni znaju da je eto Miha živeo u "katoličkoj Italiji" i rođen u "katoličkoj Hrvatskoj" pa je logično da je katolik. U vama još živi duh Pavelića, Artukovića, Šalića itd. Ova kondoliza je tipičan primer. Znam, nije vam lako bole još uvek ona 2 slobodnjaka iz '99 za golove kroz Ladićeve uši i muk na Maksimiru.

Projekcija je čudo, vaši dedovi su prodali veru za večeru, dedina pravoslavna ikona je još negde na tavanu sakrivena, pa vi automatski mislite da su i drugi Srbi kao vi.

Ne prodaje svako veru za večeru poput vas, bez brige.

Donglai Pei

pre 1 godinu

Stvarno mi nisu jasne ove rasprave o tome zašto je gospodin Siniša Mihajlovć u grob ispraćen ovako, a ne onako, po katolički il kako već. Čovek je znao da umire i verovatno je sa porodicom dogovorio kako da ga isprate i oni su mu želju ispunili. To je valjda bilo poslednje što su mogli da učine za njega kad je već morao da ide.

Samegabri

pre 1 godinu

@Peaky Blinders Čovek samo kaže istinu. Ja sam imao druga i kad se razboleo od kancera i on je počeo nositi takvu kapu ,dok nije nažalost umro.

Budimo ljudi...

pre 1 godinu

Ovakve diskusije nipošto ne idu na cast naciji koja se busa u prsa Sinisom i "srpskom velikodusnoscu." Sram vas bilo, sve vas koji pretresate kome se Bogu molio i kakve je kape nosio! Coveka vise nema, uradio je sve najbolje sto je mogao, bio je dobar COVEK i samo to se broji na kraju. Sve ostalo je deo privatnosti njegove porodice i pustite ljude da ga ozale kako zele. Sta mislite, kako ce se oni osecati ako im neko procita vase komentare?

Eve, na pravoslavnu Bibliju da se zakunes

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

To mora da se ispita cim se vrati u Srbiju. Da se ispita sta je jedan pravoslavni patrijarh trazio na katolickoj sahrani, i da se vidi da li je putne troskove i boravak u Rimu finansirao iz svog dzepa ili je uz'o pare iz trezora u patrijarsiji.

kragujevčanin

pre 1 godinu

@Gordana
Obred je služio episklop SPC za dijasporu,takodje, i biskup.Na krstači, videli ste valjda, Sinišino ime je napisano ćirilicom,a krstača ,po običajima SPC, obavijena peškirom,ili n keim drugim platnom.Šta je tu problem.ZUašto pravite nešto čega nema.
Odgovor i @
Nekoliko neprikladnih zaključaka. To što je ,kako kažete, rodjen u katoličkpoj Hratskoj, možda bi moglo da se kaže,ali sa dodatkom - većčinskoj. U Borovo Selu su pravoslavci.Njegova supruga je katolkinja,ali se venčala i u hramu SPC u Sremskim Karlovcima(objavljene su fotografije).To što mu je majka Hrvatica, kažete zbog toga - katolkinja, treba da kažete da su baš katolici spalili njen dom, da živi u Beogradu,a ne Zagrebu, da joj je suprug bivio vozač kamiona. Kažete - deca ne znaju srpski. I sam Miha je u jednom intervju, koji smo gledali, rekao da slabo govore srpski,ali da sve razumeju. Ali, ni to ništa ne znači, oni žive u Italiji,a ne - kako kažete - u "katoličkoj Hrvatskoj".

Peaky Blinders

pre 1 godinu

@peaky blinders

Ne,Mihajlović nije obozavao te kape. Nosio ih je iz nužde poslednje tri godine da sakrije alopeciju izazvanu hemioterapijom. Poznato je da citostatici izazivaju gubitak kose kao nus efekat. Pre 2019. nisam vidjao da nosi kape non stop,a posle dijagnoze ih je nosio.
(Oliver, 20. decembar 2022 10:59)

Izvini, je l' ti on to pricao? Znao si coveka licno?

sky

pre 1 godinu

kondoliza@ mislis da su svi hrvati automatski katolici ccc. o tvom komentu moze samo artukovic da ti pozavidi. a rodjen je u jugoslaviji mihajlovic sa srpskim prezimenom ,a katolici sirom europe ima ih sve manje niti neko vjeruje toliko u te vjere. ti kao da si dopuhala iz srednjeg stoljeca.

mamakoka

pre 1 godinu

Sahrana je planirana odavno. Za svaki slučaj. Nadao se čovek da će da živi, ali kao razuman stvor osmislio i plan B. Mogu samo da im čestitam na svemu ( ako tako može da se kaže za sahranu). Nikakav problem ne vidim u katalickoj crkvi. To je Hristova kuća. U mestu gde živim pravoslavni sveštenik otvara crkvu kako mu se ćefne- vrlo bezobrazan stvor. Rekla sam neka hvala, kad mi je potrebna crkva ići ću u katoličku - uvek "radi".

Daj bre neki dinar da ti bog oprosti grehove

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

Mozda je mislio da ce i on da se ogrebe za neku kintu, ali izgleda da je dzabe krecio.

kondoliza

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

@
Majka mu je katolkinja i Hrvatica.
Žena mu je katolkinja i Italijanka.
Djeca su mu katolici osim vanbraćnog Marka.
Živio je u katoličkoj Hrvatskoj i katolićkoj Italiji.
Išao je u Međugorje i pisalo se o tome.
Da li je i sam prešao na katoličanstvo ili formalno nije ali je slavio sve po katoličkom kalendaru to zna uži krug porodice.
Čak i ako nije presao na katoličanstvo ni u kom slučaju nije imao ništa protiv katoličanstva i katolika.
Porodica će nastaviti da živi u Italiji i sigurno tamo neće biti pravoslavci a pitanje je da li uopste znaju išta od srpskog jezika. Njihov identitet i kultura su italijanski već sad a u narednoj generaciji jedva da će pominjati dedu pola Srbina pola Hrvata. U narednoj generaciji pradede pola-pola niko se neče ni sječati, ali pare će svi uzeti.

sette colli

pre 1 godinu

Nevjerojatno kako neki decidirano tvrde da u Rimu nema pravoslavnih crkava. Ima ih itekako (kao uostalom i svih drugih bogomolja), pa ću navesti neke: Sv Katarina (ruska), Sv Nikola (ruska), Sv Teodor (grčka), Sv Andrea Apostol (grčka), zatim Gregorijanska Ortodoksna Crkva, Rumunjska Ortodoksna Crkva, Talijanska Ortodoksna Crkva itd. Točno je da nema srpskog pravoslavnog hrama, a da li je to i koliko važno u to se ne razumijem.

W

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Bitno je da ti znaš šta je on zastupao, evo ja kažem da ti zastupaš glupost, onu ljudsku glupost sveprisutnu.

Tex Willer

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)
Pa nema na primer ni Čačak džamiju ili neku islamsku bogomolju pa nije bruka. Da ne bude zabune pravoslavac sam ali u Čačku ima i određen broj ljudi muslimanske veroispovesti.

VUK

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar) Italija ima pravoslavnu Crkvu stariju od SPC i RPC. To je Crkva koja nije promenila tipik od ranog Hrišćanstva i kiju je sam Sv.Pavle formirao. Tada su Srbi bili na severu Evrope kao Sloveni i bili pagani i mnogobožci.

Poslednji samuraj

pre 1 godinu

@
A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)

Pa poznato je da su najveci vernici saneri. koji posle butika obavezno idu i crkvu i na gliser u Bari.

roma

pre 1 godinu

@ kopenhagen i drugi
U Rimu postoji desetak ortodoksnih (pravoslavnih) crkava različitih konfesija, ali nema srpske. Ova bazilika (Michelangelovo djelo iz 16.st) nalazi se na jednom od najvećih rimskih trgova (Piazza della Republica) i to je vjerojatno razlog da je pogrebni obred organiziran baš tamo.

Mile

pre 1 godinu

Ti isti Italiani su ukrali mosti Svetog Nikole iz Konstantinopolja i svake godine ga prikazuju kao svog svetca,a znaju da je Pravoslavni. Pa,nema konflikta,bio je i pravoslavni svestenik,krst je pravoslavni,cemu zabuna. Ja sam se iznenadio kada se na utakmici u Milanu Dejan Savicevic prekrstio kao katolik,pa me vise nista ne cudi. Mihajlovica sam imao priliku kada je postao selektor nase reprezentacije da upoznam,ali individua koja je trebala da me upozna je nekulturno ignorisala etiku. Sve jedno bio sam blizu,sada legende.

M.M.

pre 1 godinu

Pojedini komentari su da čoveka zaboli glava čitajući ih. Šta je sporno? Niko od nas nije mogao da bira da li će biti rođen kao pravoslavac, kao katolik, musliman... To su stvari koje nam roditelji nametnu odmah po rođenju. Ljudi kasnije, tokom života, mogu da se pronađu i poistovete sa nekom drugom religijom i da svoju, prvobitnu, promene. I? Šta to znači? Da to više nije ista osoba? Da li možda znači da je neko loš čovek zbog toga? Da li to znači da je, (ako je) pokojni Miha prihvatio katoličanstvo manje Srbin nego što je bio pre toga? Da li možda znate nekog katolika koji je bio ponosniji Srbin od pokojnog Siniše?

mich

pre 1 godinu

Orac i Gordana

Bio je srpski svestenik iz Svajcarske, tako da pre nego sto nesto "nalupetate", treba nesto i da znate, na krstu je CIRILICOM ispisano ime i prezime, sto se svega drugog tice, itakijani su mu odali pocast kao da je Car i dostojanstvenoga ispratili, pa niko normalan ne moze da zameri pa i da su ga sahranili po katolickim obicajima, a nisu.

W

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

Zašto si glup i ostale misterije kosmosa/univerzuma/svemira...

kiki

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?

Postovalac

pre 1 godinu

Da utesim one koji nerazumno pisu o pogrebu S. Mihajlovica.
Ako niste videli, na krstu je ipak njegovo ime MIHAJLOVIC
napisano na CIRLICI.

Troubleshooting

pre 1 godinu

Da utesim one koji nerazumno pisu o pogrebu S. Mihajlovica.
Ako niste videli, na krstu je ipak njegovo ime MIHAJLOVIC
napisano na CIRLICI.
(Postovalac, 20. decembar 2022 11:28)

Zaista, na cirilici? Jaooo, bogu hvala, sad bar znamo da Miha ide direktno u raj. Ne smem ni da pomislim sta bi se desilo sa njim da mu je ime na krstu bilo latinicom ispisano. Jaooo, pu-pu-pu, daleko bilo.

Eeeeee Srbadijooooooo breeeeeeeee

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)

Da bre, pod hitno da se pozove italijanski ambasador i da mu se uruci protestna nota zbog toga. Cuj ti njih, Italijane, jos nemaju pravoslavnu crkvu u Rimu. Je l' ima bar neka u Vatikanu?

Oliver

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?

A sto onaj njihov, kad je mog'o ovaj nas?

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

Pa, bio je neki pravoslavni pop ispred crkve kada su kovceg iznosili iz crkve. Bio je nasmejan i zdusno se je rukovao sa ljudima okolo... neki su mu i ruku ljubili (???). Ne znam da li je u crkvi igrao neku ulogu, mozda je zajedno sa nadbiskupom obavio ritual. Pred crkvom je bio vidno raspolozen. Vidim da je komentatorima jako vazno po cijem obredu je pokojnik sahranjen, jer verovatno misle da Srbin ne moze da udje u raj ako ga ne sahrane po pravoslavnom obicaju. Paganizmu i sujeverju nikad kraja.

Oliver

pre 1 godinu

@peaky blinders

Ne,Mihajlović nije obozavao te kape. Nosio ih je iz nužde poslednje tri godine da sakrije alopeciju izazvanu hemioterapijom. Poznato je da citostatici izazivaju gubitak kose kao nus efekat. Pre 2019. nisam vidjao da nosi kape non stop,a posle dijagnoze ih je nosio.

Gojko/PFC

pre 1 godinu

Stvarno su ljudi dokoni! @Gordana Zeno bozija s cime se ti mlatis?! Kao prvo nisi citala nista ovih dana, drugo sluzio je nas pop! Trece nema nase crkve u rimu! Ja zivim u manjem mestu u engleskoj i nema pravoslavne crkve al koristimo englesku crkvu i nas pop sluzi sluzbe u njoj.

@Mario Nemoj da lazes!

Pocivaj u miru dobri nas Sinisa!

Arh.

pre 1 godinu

Potpuno je nebitno ko je vodio službu, pa da to toliko potencirate u komentarima. Ali na glavnoj vesti juče se vidi i pravoslavni vladika pored nadbiskupa, pravoslavni krst sa ćiriličnim imenom preminulog itd. Takođe je navedeno da je služba bila u katoličkoj bazilici (logično jer Rim nema pravoslavnu crkvu), a da je službu vodio praboslavni vladika, no verovatno uz katoličkog biskupa zbog samog mesta održavanja službe. Obe crkve su hrišćanske i međusobno se uvažavaju, čemu pravljenje tenzija u komentarima. Ono što je bitno je tuga za Mihom :( .

Lola

pre 1 godinu

Ko je gledao prenos sahrane, mogao je da vidi da je sahranjen uz pravoslavni obred. Katolički sveštenici su u ovom slučaju bili domaćini jer su ustupili crkvu (u Rimu nema pravoslavne crkve). To nije prvi put niti je neobično. Inače, za neupućene Miha se oženio u pravoslavnoj crkvi.

Mario

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Zato sto je on za zivota presao na katolicanstvo.

Moravac

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

A kakve to veze ima, da li je možda otišao kod pogrešnog Boga. Verske gluposti, zato volim što sam ateista i ne treba ni nikakav pop.

Moravac

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

A šta si ti gledao, po tebi Vladika austrijsko - švajcarski koji je zadužen za Italiju koji je držao opelo u bazilici je niko.

gox

pre 1 godinu

Zato sto je on za zivota presao na katolicanstvo.
(Mario, 20. decembar 2022 10:00)

E Mario, pa nisu svi Srbi spremni na prekrstenje, suvise ti NDH udara u secanje.

Double Trouble

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Pa valjda zato, jer je pokojnik zbog ljubavi prema njoj presao ako ne zvanicno, a ono u duhu u katolicanstvo i svu decu krstio u katolickoj crkvi. U cemu je tvoj problem i sta je to Sinisa zastupao, hajde objasni nam? Covek je imao 3 godine vremena da odluci i odredi kako ce otici sa ovog sveta. Kako je odlucio videli smo. Zasto ti imas problem sa tim?

VA

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

Šta bulaznite svi, pa jeste li pratili jučerašnje vesti, svi su prenosili - vladika Andrej je obavio opelo, nakon njega je govor održao nadbiskup - govor! Bio je tamo voljen i poštovan, znači govor - a krst je pravoslavni sa ćiriličnim pismom, na grobu.

To u Hrvatskoj pravoslavni vernici moraju da pređu u katoličanstvo da bi mogli da se crkveno venčaju sa katolicima, u Srbiji ista praksa, a u civilizovanom svetu se sklapaju takozvani hrišćanski brakovi, uslov je da su oboje kršteni!
To što crkve dve navedene zemlje furaju svoja pravila je jedna od mnogih iskrivljenih, nepotrebnih, suvišnih posledica rata.

Dule

pre 1 godinu

I opet Hrvati ne mogu da se uzdrže svojih komentara. Nije bitno šta vi mislite. I šta rade katolički, italijanski sveštenici nije vaš problem. Inače je bio i pravoslavni pop u kapeli. Mi smo izkompleksirani? A vi se bavite stvarima, koje nemaju veze sa vama. Prošlo je svetsko prvenstvo, 'ajde sad malo na posao umesto da visite na srpskom sajtu.

Peaky Blinders

pre 1 godinu

Sinisa je izgleda obozavao da nosi "shelby" kape; imao ih je na 100-tine verovatno, jer na svakoj slici nosi jednu drugu, iste forme, ali razlicitog dezena i boje. Zapalo mi za oko, jer i sam volim slicne kape da nosim.

Orač

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?

Sinki

pre 1 godinu

Vidi se da je bio dobar covjek,a o fudbalskim kvalitetima ne treba trositi rijeci.Jedan od najboljih izvodjaca slobodnjaka svih vremena.Legenda.

Ivar

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)
A sta mjenja? Vjera nema granica. Ozenio katolikinju u katolickoj drzavi, vi ste stvarno iskompleksirani. I nije on nista zastupao, pusti covjeka da pociva u miru

Gordana

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.

Arh.

pre 1 godinu

Potpuno je nebitno ko je vodio službu, pa da to toliko potencirate u komentarima. Ali na glavnoj vesti juče se vidi i pravoslavni vladika pored nadbiskupa, pravoslavni krst sa ćiriličnim imenom preminulog itd. Takođe je navedeno da je služba bila u katoličkoj bazilici (logično jer Rim nema pravoslavnu crkvu), a da je službu vodio praboslavni vladika, no verovatno uz katoličkog biskupa zbog samog mesta održavanja službe. Obe crkve su hrišćanske i međusobno se uvažavaju, čemu pravljenje tenzija u komentarima. Ono što je bitno je tuga za Mihom :( .

Lola

pre 1 godinu

Ko je gledao prenos sahrane, mogao je da vidi da je sahranjen uz pravoslavni obred. Katolički sveštenici su u ovom slučaju bili domaćini jer su ustupili crkvu (u Rimu nema pravoslavne crkve). To nije prvi put niti je neobično. Inače, za neupućene Miha se oženio u pravoslavnoj crkvi.

Sinki

pre 1 godinu

Vidi se da je bio dobar covjek,a o fudbalskim kvalitetima ne treba trositi rijeci.Jedan od najboljih izvodjaca slobodnjaka svih vremena.Legenda.

Ivar

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)
A sta mjenja? Vjera nema granica. Ozenio katolikinju u katolickoj drzavi, vi ste stvarno iskompleksirani. I nije on nista zastupao, pusti covjeka da pociva u miru

Oliver

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?

gox

pre 1 godinu

Zato sto je on za zivota presao na katolicanstvo.
(Mario, 20. decembar 2022 10:00)

E Mario, pa nisu svi Srbi spremni na prekrstenje, suvise ti NDH udara u secanje.

Peaky Blinders

pre 1 godinu

Sinisa je izgleda obozavao da nosi "shelby" kape; imao ih je na 100-tine verovatno, jer na svakoj slici nosi jednu drugu, iste forme, ali razlicitog dezena i boje. Zapalo mi za oko, jer i sam volim slicne kape da nosim.

Moravac

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

A kakve to veze ima, da li je možda otišao kod pogrešnog Boga. Verske gluposti, zato volim što sam ateista i ne treba ni nikakav pop.

Oliver

pre 1 godinu

@peaky blinders

Ne,Mihajlović nije obozavao te kape. Nosio ih je iz nužde poslednje tri godine da sakrije alopeciju izazvanu hemioterapijom. Poznato je da citostatici izazivaju gubitak kose kao nus efekat. Pre 2019. nisam vidjao da nosi kape non stop,a posle dijagnoze ih je nosio.

Gojko/PFC

pre 1 godinu

Stvarno su ljudi dokoni! @Gordana Zeno bozija s cime se ti mlatis?! Kao prvo nisi citala nista ovih dana, drugo sluzio je nas pop! Trece nema nase crkve u rimu! Ja zivim u manjem mestu u engleskoj i nema pravoslavne crkve al koristimo englesku crkvu i nas pop sluzi sluzbe u njoj.

@Mario Nemoj da lazes!

Pocivaj u miru dobri nas Sinisa!

Dule

pre 1 godinu

I opet Hrvati ne mogu da se uzdrže svojih komentara. Nije bitno šta vi mislite. I šta rade katolički, italijanski sveštenici nije vaš problem. Inače je bio i pravoslavni pop u kapeli. Mi smo izkompleksirani? A vi se bavite stvarima, koje nemaju veze sa vama. Prošlo je svetsko prvenstvo, 'ajde sad malo na posao umesto da visite na srpskom sajtu.

W

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Bitno je da ti znaš šta je on zastupao, evo ja kažem da ti zastupaš glupost, onu ljudsku glupost sveprisutnu.

Moravac

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

A šta si ti gledao, po tebi Vladika austrijsko - švajcarski koji je zadužen za Italiju koji je držao opelo u bazilici je niko.

mich

pre 1 godinu

Orac i Gordana

Bio je srpski svestenik iz Svajcarske, tako da pre nego sto nesto "nalupetate", treba nesto i da znate, na krstu je CIRILICOM ispisano ime i prezime, sto se svega drugog tice, itakijani su mu odali pocast kao da je Car i dostojanstvenoga ispratili, pa niko normalan ne moze da zameri pa i da su ga sahranili po katolickim obicajima, a nisu.

VA

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

Šta bulaznite svi, pa jeste li pratili jučerašnje vesti, svi su prenosili - vladika Andrej je obavio opelo, nakon njega je govor održao nadbiskup - govor! Bio je tamo voljen i poštovan, znači govor - a krst je pravoslavni sa ćiriličnim pismom, na grobu.

To u Hrvatskoj pravoslavni vernici moraju da pređu u katoličanstvo da bi mogli da se crkveno venčaju sa katolicima, u Srbiji ista praksa, a u civilizovanom svetu se sklapaju takozvani hrišćanski brakovi, uslov je da su oboje kršteni!
To što crkve dve navedene zemlje furaju svoja pravila je jedna od mnogih iskrivljenih, nepotrebnih, suvišnih posledica rata.

A sto onaj njihov, kad je mog'o ovaj nas?

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

Pa, bio je neki pravoslavni pop ispred crkve kada su kovceg iznosili iz crkve. Bio je nasmejan i zdusno se je rukovao sa ljudima okolo... neki su mu i ruku ljubili (???). Ne znam da li je u crkvi igrao neku ulogu, mozda je zajedno sa nadbiskupom obavio ritual. Pred crkvom je bio vidno raspolozen. Vidim da je komentatorima jako vazno po cijem obredu je pokojnik sahranjen, jer verovatno misle da Srbin ne moze da udje u raj ako ga ne sahrane po pravoslavnom obicaju. Paganizmu i sujeverju nikad kraja.

Postovalac

pre 1 godinu

Da utesim one koji nerazumno pisu o pogrebu S. Mihajlovica.
Ako niste videli, na krstu je ipak njegovo ime MIHAJLOVIC
napisano na CIRLICI.

kondoliza

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

@
Majka mu je katolkinja i Hrvatica.
Žena mu je katolkinja i Italijanka.
Djeca su mu katolici osim vanbraćnog Marka.
Živio je u katoličkoj Hrvatskoj i katolićkoj Italiji.
Išao je u Međugorje i pisalo se o tome.
Da li je i sam prešao na katoličanstvo ili formalno nije ali je slavio sve po katoličkom kalendaru to zna uži krug porodice.
Čak i ako nije presao na katoličanstvo ni u kom slučaju nije imao ništa protiv katoličanstva i katolika.
Porodica će nastaviti da živi u Italiji i sigurno tamo neće biti pravoslavci a pitanje je da li uopste znaju išta od srpskog jezika. Njihov identitet i kultura su italijanski već sad a u narednoj generaciji jedva da će pominjati dedu pola Srbina pola Hrvata. U narednoj generaciji pradede pola-pola niko se neče ni sječati, ali pare će svi uzeti.

kragujevčanin

pre 1 godinu

@Gordana
Obred je služio episklop SPC za dijasporu,takodje, i biskup.Na krstači, videli ste valjda, Sinišino ime je napisano ćirilicom,a krstača ,po običajima SPC, obavijena peškirom,ili n keim drugim platnom.Šta je tu problem.ZUašto pravite nešto čega nema.
Odgovor i @
Nekoliko neprikladnih zaključaka. To što je ,kako kažete, rodjen u katoličkpoj Hratskoj, možda bi moglo da se kaže,ali sa dodatkom - većčinskoj. U Borovo Selu su pravoslavci.Njegova supruga je katolkinja,ali se venčala i u hramu SPC u Sremskim Karlovcima(objavljene su fotografije).To što mu je majka Hrvatica, kažete zbog toga - katolkinja, treba da kažete da su baš katolici spalili njen dom, da živi u Beogradu,a ne Zagrebu, da joj je suprug bivio vozač kamiona. Kažete - deca ne znaju srpski. I sam Miha je u jednom intervju, koji smo gledali, rekao da slabo govore srpski,ali da sve razumeju. Ali, ni to ništa ne znači, oni žive u Italiji,a ne - kako kažete - u "katoličkoj Hrvatskoj".

M.M.

pre 1 godinu

Pojedini komentari su da čoveka zaboli glava čitajući ih. Šta je sporno? Niko od nas nije mogao da bira da li će biti rođen kao pravoslavac, kao katolik, musliman... To su stvari koje nam roditelji nametnu odmah po rođenju. Ljudi kasnije, tokom života, mogu da se pronađu i poistovete sa nekom drugom religijom i da svoju, prvobitnu, promene. I? Šta to znači? Da to više nije ista osoba? Da li možda znači da je neko loš čovek zbog toga? Da li to znači da je, (ako je) pokojni Miha prihvatio katoličanstvo manje Srbin nego što je bio pre toga? Da li možda znate nekog katolika koji je bio ponosniji Srbin od pokojnog Siniše?

Troubleshooting

pre 1 godinu

Da utesim one koji nerazumno pisu o pogrebu S. Mihajlovica.
Ako niste videli, na krstu je ipak njegovo ime MIHAJLOVIC
napisano na CIRLICI.
(Postovalac, 20. decembar 2022 11:28)

Zaista, na cirilici? Jaooo, bogu hvala, sad bar znamo da Miha ide direktno u raj. Ne smem ni da pomislim sta bi se desilo sa njim da mu je ime na krstu bilo latinicom ispisano. Jaooo, pu-pu-pu, daleko bilo.

W

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

Zašto si glup i ostale misterije kosmosa/univerzuma/svemira...

Eeeeee Srbadijooooooo breeeeeeeee

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)

Da bre, pod hitno da se pozove italijanski ambasador i da mu se uruci protestna nota zbog toga. Cuj ti njih, Italijane, jos nemaju pravoslavnu crkvu u Rimu. Je l' ima bar neka u Vatikanu?

Tex Willer

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)
Pa nema na primer ni Čačak džamiju ili neku islamsku bogomolju pa nije bruka. Da ne bude zabune pravoslavac sam ali u Čačku ima i određen broj ljudi muslimanske veroispovesti.

Double Trouble

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Pa valjda zato, jer je pokojnik zbog ljubavi prema njoj presao ako ne zvanicno, a ono u duhu u katolicanstvo i svu decu krstio u katolickoj crkvi. U cemu je tvoj problem i sta je to Sinisa zastupao, hajde objasni nam? Covek je imao 3 godine vremena da odluci i odredi kako ce otici sa ovog sveta. Kako je odlucio videli smo. Zasto ti imas problem sa tim?

roma

pre 1 godinu

@ kopenhagen i drugi
U Rimu postoji desetak ortodoksnih (pravoslavnih) crkava različitih konfesija, ali nema srpske. Ova bazilika (Michelangelovo djelo iz 16.st) nalazi se na jednom od najvećih rimskih trgova (Piazza della Republica) i to je vjerojatno razlog da je pogrebni obred organiziran baš tamo.

sette colli

pre 1 godinu

Nevjerojatno kako neki decidirano tvrde da u Rimu nema pravoslavnih crkava. Ima ih itekako (kao uostalom i svih drugih bogomolja), pa ću navesti neke: Sv Katarina (ruska), Sv Nikola (ruska), Sv Teodor (grčka), Sv Andrea Apostol (grčka), zatim Gregorijanska Ortodoksna Crkva, Rumunjska Ortodoksna Crkva, Talijanska Ortodoksna Crkva itd. Točno je da nema srpskog pravoslavnog hrama, a da li je to i koliko važno u to se ne razumijem.

Mario

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Zato sto je on za zivota presao na katolicanstvo.

mm.

pre 1 godinu

"svi su prenosili - vladika Andrej je obavio opelo, nakon njega je govor održao nadbiskup - govor! "
VA
Ne, nije bilo tako. Pogrebnu misu je održao bolonjski nadbiskup, a ne vladika Andrej. Takođe, u Rimu ima nekoliko pravoslavnih crkava, koptska, ruska, ukrajinska...
Čovek je sahranjen kako je i gde je želeo, u dogoviru sa familijom, bez obzira koliko se vi bunili. Nije presao na katolicanstvi, ali mu je, očigledno, to bilo manje važno nega vama.

Poslednji samuraj

pre 1 godinu

@
A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)

Pa poznato je da su najveci vernici saneri. koji posle butika obavezno idu i crkvu i na gliser u Bari.

sky

pre 1 godinu

kondoliza@ mislis da su svi hrvati automatski katolici ccc. o tvom komentu moze samo artukovic da ti pozavidi. a rodjen je u jugoslaviji mihajlovic sa srpskim prezimenom ,a katolici sirom europe ima ih sve manje niti neko vjeruje toliko u te vjere. ti kao da si dopuhala iz srednjeg stoljeca.

Gordana

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.

Daj bre neki dinar da ti bog oprosti grehove

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

Mozda je mislio da ce i on da se ogrebe za neku kintu, ali izgleda da je dzabe krecio.

DURLANGO

pre 1 godinu

Arijana hvala tebi sto si bila uvek uz velikog coveka do poslednjeg trenutka.
Sve ono sto zenu cini pravom zenom ti to posedujes.Saucesce celoj porodici.
Jedan je Sinisa Mihajlovic srpski bombarder !!!

Sergio

pre 1 godinu

Katolicka i Pravoslavna crkva su sestrinske crkve. Obredi i ko se kom rukom krsti su nebitni. Bitno je teolosko ucenje, koje se kod obe crkve zasniva na svetom trojstvu. Razlike su komplementarne a ne kontradiktorne. Zvanican stav Katolicke crkve je da priznaje krstenje u pravoslavnoj crkvi, odnosno crkvama. Tako da pokrstavanje je besmisleno i odraz politickih sukoba na ovim prostorima. Zvanican stav pravoslavnih crkava je da priznaju primat Pape medju episkopima, ali interpretacija tog primata je razlicita i stvar pregovora. Ko sumnja da Papa ima primat neka procita deklaraciju iz Ravene iz 2006 godine. Tako da pravoslavci mogu slobodno da idu u katolicke crkve i obrnuto. Sinisa nije bio "pokrsten" ali je mogao da dobije obred u katolickoj crkvi. I to nije nikakav ustupak ili izuzetak. To su zvanicni stavovi crkava. E sad sto mi gledamo na obe crkve kroz odnos Srba i Hrvata je druga stvar.

Orač

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?

Mile

pre 1 godinu

Ti isti Italiani su ukrali mosti Svetog Nikole iz Konstantinopolja i svake godine ga prikazuju kao svog svetca,a znaju da je Pravoslavni. Pa,nema konflikta,bio je i pravoslavni svestenik,krst je pravoslavni,cemu zabuna. Ja sam se iznenadio kada se na utakmici u Milanu Dejan Savicevic prekrstio kao katolik,pa me vise nista ne cudi. Mihajlovica sam imao priliku kada je postao selektor nase reprezentacije da upoznam,ali individua koja je trebala da me upozna je nekulturno ignorisala etiku. Sve jedno bio sam blizu,sada legende.

VUK

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar) Italija ima pravoslavnu Crkvu stariju od SPC i RPC. To je Crkva koja nije promenila tipik od ranog Hrišćanstva i kiju je sam Sv.Pavle formirao. Tada su Srbi bili na severu Evrope kao Sloveni i bili pagani i mnogobožci.

glineni golubovi

pre 1 godinu

Vidim opet se javljaju bivši Srbi da komentarišu da je Miha postao katolik jer mu je eto žena katolik, majka katolik itd. Nema veze što se venčao sa tom istom ženom u pravoslavnoj crkvi, što mu majka živi u Srbiji a ne u "katoličkoj Hrvatsdkoj", iz koje su je proterali njeni sunarodnici, poznatiji kao katolici veći od Pape. Sve to nije bitno, bitno je da oni znaju da je eto Miha živeo u "katoličkoj Italiji" i rođen u "katoličkoj Hrvatskoj" pa je logično da je katolik. U vama još živi duh Pavelića, Artukovića, Šalića itd. Ova kondoliza je tipičan primer. Znam, nije vam lako bole još uvek ona 2 slobodnjaka iz '99 za golove kroz Ladićeve uši i muk na Maksimiru.

Projekcija je čudo, vaši dedovi su prodali veru za večeru, dedina pravoslavna ikona je još negde na tavanu sakrivena, pa vi automatski mislite da su i drugi Srbi kao vi.

Ne prodaje svako veru za večeru poput vas, bez brige.

Budimo ljudi...

pre 1 godinu

Ovakve diskusije nipošto ne idu na cast naciji koja se busa u prsa Sinisom i "srpskom velikodusnoscu." Sram vas bilo, sve vas koji pretresate kome se Bogu molio i kakve je kape nosio! Coveka vise nema, uradio je sve najbolje sto je mogao, bio je dobar COVEK i samo to se broji na kraju. Sve ostalo je deo privatnosti njegove porodice i pustite ljude da ga ozale kako zele. Sta mislite, kako ce se oni osecati ako im neko procita vase komentare?

roma

pre 1 godinu

@ Aleksandar
Djelomično točno. Radi se o crkvi čije je vlasnik atelje za izradu katoličkih sakralnih mozaika Centro Aletto koji je dao tu crkvu na korištenje srpskoj Misionarskoj parohiji Sv Save (u osnivanju). Crkva se nalazi u blizini znamenite bazilike St Maria Maggiore, dakle u samom centru, pa nema razloga da kada stignete u Rim da ju ne posjetite.

Peaky Blinders

pre 1 godinu

@peaky blinders

Ne,Mihajlović nije obozavao te kape. Nosio ih je iz nužde poslednje tri godine da sakrije alopeciju izazvanu hemioterapijom. Poznato je da citostatici izazivaju gubitak kose kao nus efekat. Pre 2019. nisam vidjao da nosi kape non stop,a posle dijagnoze ih je nosio.
(Oliver, 20. decembar 2022 10:59)

Izvini, je l' ti on to pricao? Znao si coveka licno?

kiki

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?

Donglai Pei

pre 1 godinu

Stvarno mi nisu jasne ove rasprave o tome zašto je gospodin Siniša Mihajlovć u grob ispraćen ovako, a ne onako, po katolički il kako već. Čovek je znao da umire i verovatno je sa porodicom dogovorio kako da ga isprate i oni su mu želju ispunili. To je valjda bilo poslednje što su mogli da učine za njega kad je već morao da ide.

mamakoka

pre 1 godinu

Sahrana je planirana odavno. Za svaki slučaj. Nadao se čovek da će da živi, ali kao razuman stvor osmislio i plan B. Mogu samo da im čestitam na svemu ( ako tako može da se kaže za sahranu). Nikakav problem ne vidim u katalickoj crkvi. To je Hristova kuća. U mestu gde živim pravoslavni sveštenik otvara crkvu kako mu se ćefne- vrlo bezobrazan stvor. Rekla sam neka hvala, kad mi je potrebna crkva ići ću u katoličku - uvek "radi".

Eve, na pravoslavnu Bibliju da se zakunes

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

To mora da se ispita cim se vrati u Srbiju. Da se ispita sta je jedan pravoslavni patrijarh trazio na katolickoj sahrani, i da se vidi da li je putne troskove i boravak u Rimu finansirao iz svog dzepa ili je uz'o pare iz trezora u patrijarsiji.

Kremanska kobra

pre 1 godinu

Majka mu je katolkinja i Hrvatica.
Žena mu je katolkinja i Italijanka.
Djeca su mu katolici osim vanbraćnog Marka.
Živio je u katoličkoj Hrvatskoj i katolićkoj Italiji.
Išao je u Međugorje i pisalo se o tome.
Da li je i sam prešao na katoličanstvo ili formalno nije ali je slavio sve po katoličkom kalendaru to zna uži krug porodice.
Čak i ako nije presao na katoličanstvo ni u kom slučaju nije imao ništa protiv katoličanstva i katolika.
Porodica će nastaviti da živi u Italiji i sigurno tamo neće biti pravoslavci a pitanje je da li uopste znaju išta od srpskog jezika. Njihov identitet i kultura su italijanski već sad a u narednoj generaciji jedva da će pominjati dedu pola Srbina pola Hrvata. U narednoj generaciji pradede pola-pola niko se neče ni sječati, ali pare će svi uzeti.
(kondoliza, 20. decembar 2022 13:00) # Link
... i onda ce se 2072 godine, na hrvatskim evrićima naći slike Siniše Mihajlovića, kao "velikog hrvatskog nogometaša" i najboljeg izvođača slobodnih udaraca u "povijesti"

Samegabri

pre 1 godinu

@Peaky Blinders Čovek samo kaže istinu. Ja sam imao druga i kad se razboleo od kancera i on je počeo nositi takvu kapu ,dok nije nažalost umro.

Stefana

pre 1 godinu

Bravo Sergio, upravo tako! Nema nikakve sustinske razlike izmedju dve crkve, sve razlike stvar su interpretacija u odredjenim istorijskim uslovima. Uz to, neko bi nase "velike vernike" koji iskljucuju sve sto nije "nase" trebalo da obavesti da zivimo u 21. veku u kome cak i Moskovska patrijarsija aktivno ucestvuje u ekumenskom dijalogu. Valjda ce nekome i od tih tvrdokornih glava nekada sinuti da je hriscanstvo jedno a sve razlike i sukobe treba pomiriti zajednicki i dijalogom. Sinisa je svojim zivotom i doprinosom u obe kulture pokazao da je tako nesto moguce, ali nekome ovde to izgleda jako smeta.

rebro

pre 1 godinu

@Gordana, ne znam da li znate ali ne postoji pravoslavna vera ili katolička vera. To su samo konfesije jedne iste vere - hrišćanske.

Gordana

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.

Mario

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Zato sto je on za zivota presao na katolicanstvo.

Orač

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?

kiki

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?

Peaky Blinders

pre 1 godinu

@peaky blinders

Ne,Mihajlović nije obozavao te kape. Nosio ih je iz nužde poslednje tri godine da sakrije alopeciju izazvanu hemioterapijom. Poznato je da citostatici izazivaju gubitak kose kao nus efekat. Pre 2019. nisam vidjao da nosi kape non stop,a posle dijagnoze ih je nosio.
(Oliver, 20. decembar 2022 10:59)

Izvini, je l' ti on to pricao? Znao si coveka licno?

Ivar

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)
A sta mjenja? Vjera nema granica. Ozenio katolikinju u katolickoj drzavi, vi ste stvarno iskompleksirani. I nije on nista zastupao, pusti covjeka da pociva u miru

Daj bre neki dinar da ti bog oprosti grehove

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

Mozda je mislio da ce i on da se ogrebe za neku kintu, ali izgleda da je dzabe krecio.

Peaky Blinders

pre 1 godinu

Sinisa je izgleda obozavao da nosi "shelby" kape; imao ih je na 100-tine verovatno, jer na svakoj slici nosi jednu drugu, iste forme, ali razlicitog dezena i boje. Zapalo mi za oko, jer i sam volim slicne kape da nosim.

Double Trouble

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Pa valjda zato, jer je pokojnik zbog ljubavi prema njoj presao ako ne zvanicno, a ono u duhu u katolicanstvo i svu decu krstio u katolickoj crkvi. U cemu je tvoj problem i sta je to Sinisa zastupao, hajde objasni nam? Covek je imao 3 godine vremena da odluci i odredi kako ce otici sa ovog sveta. Kako je odlucio videli smo. Zasto ti imas problem sa tim?

kondoliza

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

@
Majka mu je katolkinja i Hrvatica.
Žena mu je katolkinja i Italijanka.
Djeca su mu katolici osim vanbraćnog Marka.
Živio je u katoličkoj Hrvatskoj i katolićkoj Italiji.
Išao je u Međugorje i pisalo se o tome.
Da li je i sam prešao na katoličanstvo ili formalno nije ali je slavio sve po katoličkom kalendaru to zna uži krug porodice.
Čak i ako nije presao na katoličanstvo ni u kom slučaju nije imao ništa protiv katoličanstva i katolika.
Porodica će nastaviti da živi u Italiji i sigurno tamo neće biti pravoslavci a pitanje je da li uopste znaju išta od srpskog jezika. Njihov identitet i kultura su italijanski već sad a u narednoj generaciji jedva da će pominjati dedu pola Srbina pola Hrvata. U narednoj generaciji pradede pola-pola niko se neče ni sječati, ali pare će svi uzeti.

Moravac

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

A kakve to veze ima, da li je možda otišao kod pogrešnog Boga. Verske gluposti, zato volim što sam ateista i ne treba ni nikakav pop.

Troubleshooting

pre 1 godinu

Da utesim one koji nerazumno pisu o pogrebu S. Mihajlovica.
Ako niste videli, na krstu je ipak njegovo ime MIHAJLOVIC
napisano na CIRLICI.
(Postovalac, 20. decembar 2022 11:28)

Zaista, na cirilici? Jaooo, bogu hvala, sad bar znamo da Miha ide direktno u raj. Ne smem ni da pomislim sta bi se desilo sa njim da mu je ime na krstu bilo latinicom ispisano. Jaooo, pu-pu-pu, daleko bilo.

Tex Willer

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)
Pa nema na primer ni Čačak džamiju ili neku islamsku bogomolju pa nije bruka. Da ne bude zabune pravoslavac sam ali u Čačku ima i određen broj ljudi muslimanske veroispovesti.

A sto onaj njihov, kad je mog'o ovaj nas?

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

Pa, bio je neki pravoslavni pop ispred crkve kada su kovceg iznosili iz crkve. Bio je nasmejan i zdusno se je rukovao sa ljudima okolo... neki su mu i ruku ljubili (???). Ne znam da li je u crkvi igrao neku ulogu, mozda je zajedno sa nadbiskupom obavio ritual. Pred crkvom je bio vidno raspolozen. Vidim da je komentatorima jako vazno po cijem obredu je pokojnik sahranjen, jer verovatno misle da Srbin ne moze da udje u raj ako ga ne sahrane po pravoslavnom obicaju. Paganizmu i sujeverju nikad kraja.

Lola

pre 1 godinu

Ko je gledao prenos sahrane, mogao je da vidi da je sahranjen uz pravoslavni obred. Katolički sveštenici su u ovom slučaju bili domaćini jer su ustupili crkvu (u Rimu nema pravoslavne crkve). To nije prvi put niti je neobično. Inače, za neupućene Miha se oženio u pravoslavnoj crkvi.

gox

pre 1 godinu

Zato sto je on za zivota presao na katolicanstvo.
(Mario, 20. decembar 2022 10:00)

E Mario, pa nisu svi Srbi spremni na prekrstenje, suvise ti NDH udara u secanje.

VUK

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar) Italija ima pravoslavnu Crkvu stariju od SPC i RPC. To je Crkva koja nije promenila tipik od ranog Hrišćanstva i kiju je sam Sv.Pavle formirao. Tada su Srbi bili na severu Evrope kao Sloveni i bili pagani i mnogobožci.

Mile

pre 1 godinu

Ti isti Italiani su ukrali mosti Svetog Nikole iz Konstantinopolja i svake godine ga prikazuju kao svog svetca,a znaju da je Pravoslavni. Pa,nema konflikta,bio je i pravoslavni svestenik,krst je pravoslavni,cemu zabuna. Ja sam se iznenadio kada se na utakmici u Milanu Dejan Savicevic prekrstio kao katolik,pa me vise nista ne cudi. Mihajlovica sam imao priliku kada je postao selektor nase reprezentacije da upoznam,ali individua koja je trebala da me upozna je nekulturno ignorisala etiku. Sve jedno bio sam blizu,sada legende.

Dule

pre 1 godinu

I opet Hrvati ne mogu da se uzdrže svojih komentara. Nije bitno šta vi mislite. I šta rade katolički, italijanski sveštenici nije vaš problem. Inače je bio i pravoslavni pop u kapeli. Mi smo izkompleksirani? A vi se bavite stvarima, koje nemaju veze sa vama. Prošlo je svetsko prvenstvo, 'ajde sad malo na posao umesto da visite na srpskom sajtu.

Moravac

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

A šta si ti gledao, po tebi Vladika austrijsko - švajcarski koji je zadužen za Italiju koji je držao opelo u bazilici je niko.

M.M.

pre 1 godinu

Pojedini komentari su da čoveka zaboli glava čitajući ih. Šta je sporno? Niko od nas nije mogao da bira da li će biti rođen kao pravoslavac, kao katolik, musliman... To su stvari koje nam roditelji nametnu odmah po rođenju. Ljudi kasnije, tokom života, mogu da se pronađu i poistovete sa nekom drugom religijom i da svoju, prvobitnu, promene. I? Šta to znači? Da to više nije ista osoba? Da li možda znači da je neko loš čovek zbog toga? Da li to znači da je, (ako je) pokojni Miha prihvatio katoličanstvo manje Srbin nego što je bio pre toga? Da li možda znate nekog katolika koji je bio ponosniji Srbin od pokojnog Siniše?

sky

pre 1 godinu

kondoliza@ mislis da su svi hrvati automatski katolici ccc. o tvom komentu moze samo artukovic da ti pozavidi. a rodjen je u jugoslaviji mihajlovic sa srpskim prezimenom ,a katolici sirom europe ima ih sve manje niti neko vjeruje toliko u te vjere. ti kao da si dopuhala iz srednjeg stoljeca.

VA

pre 1 godinu

... Čovek bio pravoslavac, a sahranio ga bolonjski nadbiskup? Nije bilo nikog iz SPC da obavi, makar simbolični obred? Kako se to inače praktikuje, nisam uopšte upućen?
(Orač, 20. decembar 2022 09:57)

Šta bulaznite svi, pa jeste li pratili jučerašnje vesti, svi su prenosili - vladika Andrej je obavio opelo, nakon njega je govor održao nadbiskup - govor! Bio je tamo voljen i poštovan, znači govor - a krst je pravoslavni sa ćiriličnim pismom, na grobu.

To u Hrvatskoj pravoslavni vernici moraju da pređu u katoličanstvo da bi mogli da se crkveno venčaju sa katolicima, u Srbiji ista praksa, a u civilizovanom svetu se sklapaju takozvani hrišćanski brakovi, uslov je da su oboje kršteni!
To što crkve dve navedene zemlje furaju svoja pravila je jedna od mnogih iskrivljenih, nepotrebnih, suvišnih posledica rata.

Arh.

pre 1 godinu

Potpuno je nebitno ko je vodio službu, pa da to toliko potencirate u komentarima. Ali na glavnoj vesti juče se vidi i pravoslavni vladika pored nadbiskupa, pravoslavni krst sa ćiriličnim imenom preminulog itd. Takođe je navedeno da je služba bila u katoličkoj bazilici (logično jer Rim nema pravoslavnu crkvu), a da je službu vodio praboslavni vladika, no verovatno uz katoličkog biskupa zbog samog mesta održavanja službe. Obe crkve su hrišćanske i međusobno se uvažavaju, čemu pravljenje tenzija u komentarima. Ono što je bitno je tuga za Mihom :( .

Postovalac

pre 1 godinu

Da utesim one koji nerazumno pisu o pogrebu S. Mihajlovica.
Ako niste videli, na krstu je ipak njegovo ime MIHAJLOVIC
napisano na CIRLICI.

Oliver

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?

Eeeeee Srbadijooooooo breeeeeeeee

pre 1 godinu

A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)

Da bre, pod hitno da se pozove italijanski ambasador i da mu se uruci protestna nota zbog toga. Cuj ti njih, Italijane, jos nemaju pravoslavnu crkvu u Rimu. Je l' ima bar neka u Vatikanu?

DURLANGO

pre 1 godinu

Arijana hvala tebi sto si bila uvek uz velikog coveka do poslednjeg trenutka.
Sve ono sto zenu cini pravom zenom ti to posedujes.Saucesce celoj porodici.
Jedan je Sinisa Mihajlovic srpski bombarder !!!

Sinki

pre 1 godinu

Vidi se da je bio dobar covjek,a o fudbalskim kvalitetima ne treba trositi rijeci.Jedan od najboljih izvodjaca slobodnjaka svih vremena.Legenda.

Gojko/PFC

pre 1 godinu

Stvarno su ljudi dokoni! @Gordana Zeno bozija s cime se ti mlatis?! Kao prvo nisi citala nista ovih dana, drugo sluzio je nas pop! Trece nema nase crkve u rimu! Ja zivim u manjem mestu u engleskoj i nema pravoslavne crkve al koristimo englesku crkvu i nas pop sluzi sluzbe u njoj.

@Mario Nemoj da lazes!

Pocivaj u miru dobri nas Sinisa!

Oliver

pre 1 godinu

@peaky blinders

Ne,Mihajlović nije obozavao te kape. Nosio ih je iz nužde poslednje tri godine da sakrije alopeciju izazvanu hemioterapijom. Poznato je da citostatici izazivaju gubitak kose kao nus efekat. Pre 2019. nisam vidjao da nosi kape non stop,a posle dijagnoze ih je nosio.

Poslednji samuraj

pre 1 godinu

@
A da Rim nema pravoslavnu crkvu, to je već bruka!
Pa čak i Danska i Švedska imaju svoje.
(kopenhagen, 20. decembar 2022 11:26)

Pa poznato je da su najveci vernici saneri. koji posle butika obavezno idu i crkvu i na gliser u Bari.

kragujevčanin

pre 1 godinu

@Gordana
Obred je služio episklop SPC za dijasporu,takodje, i biskup.Na krstači, videli ste valjda, Sinišino ime je napisano ćirilicom,a krstača ,po običajima SPC, obavijena peškirom,ili n keim drugim platnom.Šta je tu problem.ZUašto pravite nešto čega nema.
Odgovor i @
Nekoliko neprikladnih zaključaka. To što je ,kako kažete, rodjen u katoličkpoj Hratskoj, možda bi moglo da se kaže,ali sa dodatkom - većčinskoj. U Borovo Selu su pravoslavci.Njegova supruga je katolkinja,ali se venčala i u hramu SPC u Sremskim Karlovcima(objavljene su fotografije).To što mu je majka Hrvatica, kažete zbog toga - katolkinja, treba da kažete da su baš katolici spalili njen dom, da živi u Beogradu,a ne Zagrebu, da joj je suprug bivio vozač kamiona. Kažete - deca ne znaju srpski. I sam Miha je u jednom intervju, koji smo gledali, rekao da slabo govore srpski,ali da sve razumeju. Ali, ni to ništa ne znači, oni žive u Italiji,a ne - kako kažete - u "katoličkoj Hrvatskoj".

W

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

Zašto si glup i ostale misterije kosmosa/univerzuma/svemira...

Eve, na pravoslavnu Bibliju da se zakunes

pre 1 godinu

Opelo je drzao episkop austrijsko-svajcarski Andrej u cijoj je jurisdikciji i Italija. Prisustvovao je i patrijarh Porfirije kao i nadbiskup Bolonje Mateo Zupi. Sve se ovo moze saznati za minut na guglu. Ono sto je za mene misterija jeste zasto pojedinci ne umeju da se sluze guglom nego ispadaju glupi u komentarima?
(Oliver, 20. decembar 2022 11:03)

zašto je patrijarh išao na katoličku sahranu?
(kiki, 20. decembar 2022 11:58)

To mora da se ispita cim se vrati u Srbiju. Da se ispita sta je jedan pravoslavni patrijarh trazio na katolickoj sahrani, i da se vidi da li je putne troskove i boravak u Rimu finansirao iz svog dzepa ili je uz'o pare iz trezora u patrijarsiji.

glineni golubovi

pre 1 godinu

Vidim opet se javljaju bivši Srbi da komentarišu da je Miha postao katolik jer mu je eto žena katolik, majka katolik itd. Nema veze što se venčao sa tom istom ženom u pravoslavnoj crkvi, što mu majka živi u Srbiji a ne u "katoličkoj Hrvatsdkoj", iz koje su je proterali njeni sunarodnici, poznatiji kao katolici veći od Pape. Sve to nije bitno, bitno je da oni znaju da je eto Miha živeo u "katoličkoj Italiji" i rođen u "katoličkoj Hrvatskoj" pa je logično da je katolik. U vama još živi duh Pavelića, Artukovića, Šalića itd. Ova kondoliza je tipičan primer. Znam, nije vam lako bole još uvek ona 2 slobodnjaka iz '99 za golove kroz Ladićeve uši i muk na Maksimiru.

Projekcija je čudo, vaši dedovi su prodali veru za večeru, dedina pravoslavna ikona je još negde na tavanu sakrivena, pa vi automatski mislite da su i drugi Srbi kao vi.

Ne prodaje svako veru za večeru poput vas, bez brige.

Sergio

pre 1 godinu

Katolicka i Pravoslavna crkva su sestrinske crkve. Obredi i ko se kom rukom krsti su nebitni. Bitno je teolosko ucenje, koje se kod obe crkve zasniva na svetom trojstvu. Razlike su komplementarne a ne kontradiktorne. Zvanican stav Katolicke crkve je da priznaje krstenje u pravoslavnoj crkvi, odnosno crkvama. Tako da pokrstavanje je besmisleno i odraz politickih sukoba na ovim prostorima. Zvanican stav pravoslavnih crkava je da priznaju primat Pape medju episkopima, ali interpretacija tog primata je razlicita i stvar pregovora. Ko sumnja da Papa ima primat neka procita deklaraciju iz Ravene iz 2006 godine. Tako da pravoslavci mogu slobodno da idu u katolicke crkve i obrnuto. Sinisa nije bio "pokrsten" ali je mogao da dobije obred u katolickoj crkvi. I to nije nikakav ustupak ili izuzetak. To su zvanicni stavovi crkava. E sad sto mi gledamo na obe crkve kroz odnos Srba i Hrvata je druga stvar.

sette colli

pre 1 godinu

Nevjerojatno kako neki decidirano tvrde da u Rimu nema pravoslavnih crkava. Ima ih itekako (kao uostalom i svih drugih bogomolja), pa ću navesti neke: Sv Katarina (ruska), Sv Nikola (ruska), Sv Teodor (grčka), Sv Andrea Apostol (grčka), zatim Gregorijanska Ortodoksna Crkva, Rumunjska Ortodoksna Crkva, Talijanska Ortodoksna Crkva itd. Točno je da nema srpskog pravoslavnog hrama, a da li je to i koliko važno u to se ne razumijem.

mich

pre 1 godinu

Orac i Gordana

Bio je srpski svestenik iz Svajcarske, tako da pre nego sto nesto "nalupetate", treba nesto i da znate, na krstu je CIRILICOM ispisano ime i prezime, sto se svega drugog tice, itakijani su mu odali pocast kao da je Car i dostojanstvenoga ispratili, pa niko normalan ne moze da zameri pa i da su ga sahranili po katolickim obicajima, a nisu.

W

pre 1 godinu

Interesuje me zasto je supruga, koja voli svog muza, dozvolila da se sahrani uz katolicki obred, a ne pravoslavni, kada dobro zna ko je on i sta je zastupao.
(Gordana, 20. decembar 2022 09:38)

Bitno je da ti znaš šta je on zastupao, evo ja kažem da ti zastupaš glupost, onu ljudsku glupost sveprisutnu.

mamakoka

pre 1 godinu

Sahrana je planirana odavno. Za svaki slučaj. Nadao se čovek da će da živi, ali kao razuman stvor osmislio i plan B. Mogu samo da im čestitam na svemu ( ako tako može da se kaže za sahranu). Nikakav problem ne vidim u katalickoj crkvi. To je Hristova kuća. U mestu gde živim pravoslavni sveštenik otvara crkvu kako mu se ćefne- vrlo bezobrazan stvor. Rekla sam neka hvala, kad mi je potrebna crkva ići ću u katoličku - uvek "radi".

roma

pre 1 godinu

@ kopenhagen i drugi
U Rimu postoji desetak ortodoksnih (pravoslavnih) crkava različitih konfesija, ali nema srpske. Ova bazilika (Michelangelovo djelo iz 16.st) nalazi se na jednom od najvećih rimskih trgova (Piazza della Republica) i to je vjerojatno razlog da je pogrebni obred organiziran baš tamo.

mm.

pre 1 godinu

"svi su prenosili - vladika Andrej je obavio opelo, nakon njega je govor održao nadbiskup - govor! "
VA
Ne, nije bilo tako. Pogrebnu misu je održao bolonjski nadbiskup, a ne vladika Andrej. Takođe, u Rimu ima nekoliko pravoslavnih crkava, koptska, ruska, ukrajinska...
Čovek je sahranjen kako je i gde je želeo, u dogoviru sa familijom, bez obzira koliko se vi bunili. Nije presao na katolicanstvi, ali mu je, očigledno, to bilo manje važno nega vama.

Stefana

pre 1 godinu

Bravo Sergio, upravo tako! Nema nikakve sustinske razlike izmedju dve crkve, sve razlike stvar su interpretacija u odredjenim istorijskim uslovima. Uz to, neko bi nase "velike vernike" koji iskljucuju sve sto nije "nase" trebalo da obavesti da zivimo u 21. veku u kome cak i Moskovska patrijarsija aktivno ucestvuje u ekumenskom dijalogu. Valjda ce nekome i od tih tvrdokornih glava nekada sinuti da je hriscanstvo jedno a sve razlike i sukobe treba pomiriti zajednicki i dijalogom. Sinisa je svojim zivotom i doprinosom u obe kulture pokazao da je tako nesto moguce, ali nekome ovde to izgleda jako smeta.

rebro

pre 1 godinu

@Gordana, ne znam da li znate ali ne postoji pravoslavna vera ili katolička vera. To su samo konfesije jedne iste vere - hrišćanske.

Donglai Pei

pre 1 godinu

Stvarno mi nisu jasne ove rasprave o tome zašto je gospodin Siniša Mihajlovć u grob ispraćen ovako, a ne onako, po katolički il kako već. Čovek je znao da umire i verovatno je sa porodicom dogovorio kako da ga isprate i oni su mu želju ispunili. To je valjda bilo poslednje što su mogli da učine za njega kad je već morao da ide.

Budimo ljudi...

pre 1 godinu

Ovakve diskusije nipošto ne idu na cast naciji koja se busa u prsa Sinisom i "srpskom velikodusnoscu." Sram vas bilo, sve vas koji pretresate kome se Bogu molio i kakve je kape nosio! Coveka vise nema, uradio je sve najbolje sto je mogao, bio je dobar COVEK i samo to se broji na kraju. Sve ostalo je deo privatnosti njegove porodice i pustite ljude da ga ozale kako zele. Sta mislite, kako ce se oni osecati ako im neko procita vase komentare?

Samegabri

pre 1 godinu

@Peaky Blinders Čovek samo kaže istinu. Ja sam imao druga i kad se razboleo od kancera i on je počeo nositi takvu kapu ,dok nije nažalost umro.

roma

pre 1 godinu

@ Aleksandar
Djelomično točno. Radi se o crkvi čije je vlasnik atelje za izradu katoličkih sakralnih mozaika Centro Aletto koji je dao tu crkvu na korištenje srpskoj Misionarskoj parohiji Sv Save (u osnivanju). Crkva se nalazi u blizini znamenite bazilike St Maria Maggiore, dakle u samom centru, pa nema razloga da kada stignete u Rim da ju ne posjetite.

Kremanska kobra

pre 1 godinu

Majka mu je katolkinja i Hrvatica.
Žena mu je katolkinja i Italijanka.
Djeca su mu katolici osim vanbraćnog Marka.
Živio je u katoličkoj Hrvatskoj i katolićkoj Italiji.
Išao je u Međugorje i pisalo se o tome.
Da li je i sam prešao na katoličanstvo ili formalno nije ali je slavio sve po katoličkom kalendaru to zna uži krug porodice.
Čak i ako nije presao na katoličanstvo ni u kom slučaju nije imao ništa protiv katoličanstva i katolika.
Porodica će nastaviti da živi u Italiji i sigurno tamo neće biti pravoslavci a pitanje je da li uopste znaju išta od srpskog jezika. Njihov identitet i kultura su italijanski već sad a u narednoj generaciji jedva da će pominjati dedu pola Srbina pola Hrvata. U narednoj generaciji pradede pola-pola niko se neče ni sječati, ali pare će svi uzeti.
(kondoliza, 20. decembar 2022 13:00) # Link
... i onda ce se 2072 godine, na hrvatskim evrićima naći slike Siniše Mihajlovića, kao "velikog hrvatskog nogometaša" i najboljeg izvođača slobodnih udaraca u "povijesti"