Subota, 20.02.2021.

22:15

Reakcije na "Daru iz Jasenovca": "Jezivo. Tužno. Tragično"; "Zašto Srbe? Zato što su Srbi"

Izvor: B92

Reakcije na "Daru iz Jasenovca": "Jezivo. Tužno. Tragièno"; "Zašto Srbe? Zato što su Srbi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

269 Komentari

Sortiraj po:

Beogradjanin

pre 3 godine

U Jugoslaviji su svi Srbi živeli u jednoj državi. Pa zašto onda svi Hrvati ne bi živeli u jednoj, svojoj, nezavisnoj državi? Ili Mađari, ili Albanci?Moramo biti realni, hteli smo da nametnemo nešto drugima i to smo skupo platili.
(nije sve crno-belo, 21. februar 2021 20:08)

Sve lepo rečeno, mi smo bili pobednici u 2 svetskom ratu. Napravićemo opet Jugoslaviju( sada komunističku) što veća teritorija to bolje i svi ostali će posebno zbog svoji dela( zlodela) Hrvtati će morati da ćute.

Mi smo ga juče svi poorodično odgledali ostali smo šokirani ja sam lično šokiran kakve su užasne stavri ti Hrvati radili našem narodu to se nikada ne sme oprostiti niti zaboraviti ovo je odličan film za domaće tržište da srpskom narodu pokaže sa kim smo mi to ugurani u Jugoslaviju ni 5 dana nakon oslobodjenja logora od Ustaša ovo je strašno genocid najveci i najbrutalniji nakon pogroma Jevreja.
 @Stefan

Već ti je neko napisao dete, zar u školi to ne učite???

Sam film nisam pogledao i smatraću ga političkim pamfletom i bacanjem prašine u oči. O kvalitetu filma kad pogledam! I šta sad taj film treba da utiče na mene da ja zaboravim, a to većina komentatora radi. Da se za vreme II svetskog rata nije vodio gradjanski rat u Srbiji?? Mi smo ratovali izmedju sebe dok su nas u Hrvatskoj klali.
Ej ratovali smo izmedju sebe??? Ovaj film treba da nas ujedini u mržnji prema drugom narodu, da se opet ne bi pobili izmedju se.
Strašno, prestrašno!!!

Јабучило

pre 3 godine

1. film loš, ređanje strašnih scena bez noseće priče
2. Hrvati ga negiraju kao neistinu, uzalud
3. Srbi bi radili isto da im se pružila bolja prilika i odgovarajuće okolnosti
(suze su ok, 21. februar 2021 09:15)

Не, не би.
Ала нас је комунизам упропастио, па увек мора нека уравниловка. Ваљда да се Хрвати не наљуте...

Petar

pre 3 godine

Prosle godine sam igrom slucaja upoznao zenu od 91 godine kojoj sam pomogao jer zivi sama, a invalid je, hemiplegicar. Prezivela je vesanje kao devojcica od 12 godina u logoru. Pred rodjenim ocima su joj ubili majku, a malog brata od godinu dana nabili na bajonet i ispekli na raznju. Odlazio sam prosle godine vise puta kod ove bake i jedino sto ona prica su scene uzasa. Mogu da zamislim samo kakav joj je zivot bio.

X

pre 3 godine

Ne razumem se u te tehničke stvari oko filma, koje su verovatno presudne za trku za Oskara. Mislim da nama kao običnoj publici to nije važno. Važna je poruka - nikada da se ne zaboravi. Mnogi kažu kako je teško gledati, a kako bi bilo da su malo dublje zagrebali i prikazali nasilnije scene? Bez obzira na sve to, scenario, kostime, glumu, priča je važna, važno je da održavamo sećanje i da prenesemo deci. Nadam se da je Dara samo početak filmova gde će se obraditi ovakva tematika.

Moj deda vec dugo ore nebeske njive

pre 3 godine

OK,emocije su intezivne,sto je i ocekivano posle najave da film zasluzuje oskara,a da,nepravedno, nije usao ni u konkurenciju.Moje je misljenje da se film provukao izmedju dokumentarnog i igranog filma,ne doticuci dovoljno,ni jednu ni drugu kategoriju.Cini mi se,da je bio pokusaj da se privuce paznja strane publike,izazove stid kod hrvatske, i podgreje osecaj nepravde,odbacenosti i dozivljaj opste srbofobije,kod srpske publike.Film je potresan,ali sa elementima melo-drame,koji tananom mrenom,prekrivaju ceo film.Gorcina,koju osecaju Srbi,je nedokuciva onima koji nisu.Pokusaj da se to stavi na univerzalni nivo,ce uvek naici na nerazumevanje,otpor i odbacivanje,sto je normalno i razumljivo.U vecitoj igri,Istok-Zapad’,Srbija ostaje ostrvo na Balkanu,otporno na sve uticaje.Sto je u redu,ako s tim mozemo da zivimo u miru.Nove tehnologije daju nove ideje.Steta,sto su zapostavljena iskustva jugoslovenskih filmova i njihovih kreatora iz 70ih i 80ih godina proslog veka,imalo se sta nauciti. - ,,Neko uzdahne,neko zazire.Isto vide a razno tumace’’- Dj.Balasevic

Početak

pre 3 godine

Kao što reče neko od komentatora ovo je tek početak ili bi tako trebalo da bude. "Lako" je snimiti Šindlerovu listu ili Život je lep kada ceo svet već zna strahote koje su se dešavale u logorima, između ostalog i zbog mnogih drugih ranijih filmova snimljenih na tu temu, pa režiser može da se fokusira na konkretnu ljudsku priču zanemarujući kontekst. Posle ovog filma koji je neka vrsta "uvoda" može da se snimi film sa nekim konkretnim istorijskim događajem ili ličnosti kao npr. proboj logoraša na kraju ratu, o Dijani Budisavljević, itd. Film o Dijani Budisavljević bi mogao da ima jaku dramaturgiju i priču, slično kao u Šindlerovoj listi, uz to ona nije bila Srpkinja pa bi akcenat bio na univerzalnoj ljudskosti i humanosti. Ali bojim se da ćemo opet čekati mnogo za jedan takav film pošto imam utisak da naši domaći umetnici beže od ove teme iz nekih svojih razloga. Zbog toga još više treba ceniti sve umetnike koji su učestvovali u snimanju ovog filma a ne preterivati sa zamerkama. Nije bilo lako snimiti ovakav film posle 70 godina. Nikako.

kića

pre 3 godine

Odličan film, drži pažnju, pun emocija! Bravo za celu ekipu, devojčica Biljana i mali brat fenomenalni. Nije prikazan ni deseti deo stvarnih zverstava. Samo tako nastavite, da se čuje i naša strana priče!

violeta

pre 3 godine

Zanima me šta se dešavalo sa decom usvojenom u hrvatske porodice ? Da li si su tražili svoje korene jednom kada su odrasli? Ima li neko da predloži knjigu, dokumentarac ili film?
(mimica, 21. februar 2021 11:06)

Sestra moje bake je spašena od strane Hrvata iz Jasenovca, ali je prekrštena. Odgojili su je u svom duhu, ostala je kasnije u kontaktu sa svojim preživelim članovima porodice, ali nikad to više nije bilo to.
Njena deca su kasnije veličala Pavelića, Stepinca, Ljubu, Luburića...
Prekršteni Srbi su dokazano najgori.
Žao mi je što moja baka nije mogla napisati knjigu o svemu i o strahotama koje je preživela u Jasenovcu.

Bjelokosti

pre 3 godine

(mimica, 21. februar 2021 11:06)

Nazalost komunisti su po oslobodjenu zaplenili knjige i svu dokumentaciju koju je vodila Dijana Budisavljevic a dokumentacija iz logora Jasenovac i Jastrebarsko nije ni docekala oslobodjenje. Manji broj te dece su posle rata preko crvenog krsta uspeli neki od prezivelih rodjaka da pronadju ali vecinu nije imao ko da trazi jer su im citave familije bile pobijene.
Kod mene u komsiluku ziveli su dvoje ljudi, brat i sestra, oni su kao deca bili u Jastrebarskom. Posle rata preko crvenog krsta nasao ih je stric i imali su srecu sto je brat bio dovoljno star i znao je da isprica ime, prezime i odakle su on i sestra. Dokumentacije nije bilo.

gulag

pre 3 godine

Da je recimo Spilberg snimio ovakav film,ne bi bilo apsolutno nikakve dileme da osvaja oskara!
(Bari1991, 20. februar 2021 22:30)

Spielberg nije nikad osvojio Oskara.

stoks

pre 3 godine

Moglo je bolje. Uloge Draganovica, Luburica, Ljuba Miloša, Budaka nisu razradjene. Kostomografija i fraze u govoru su morali biti bolji. Tema je prava a devojčica je odlično odigrala.

ljuba

pre 3 godine

Sedamdeset godina je trebalo da mnogi saznaju /ne i sve/šta su ustaški zlikovci NDH radili srpskom narodu.
Ipak istina je spora ali dostupna.

mimica

pre 3 godine

Zanima me šta se dešavalo sa decom usvojenom u hrvatske porodice ? Da li si su tražili svoje korene jednom kada su odrasli? Ima li neko da predloži knjigu, dokumentarac ili film?

Nostradamus

pre 3 godine

Ako film potencira zrtvu i stradanje naroda, a ne potencira zlo u ljudima, onda se stice utisak da je propaganda a ne umetnost. Film nije sudska presuda koju treba izvrsiti, niti treba da osudi neki narod, jer zlo cine pojedinci. Znam reci cete da su sve ustase zlikovci. Slazem se, ali upravo mi imamo „orasa u dzepu“, jer su neki nasi, nazovite ih kako hocete, radili slicne stvari. Svet to ne zaboravlja i tu je nas problem. Moramo shvatiti da to su nama uradili, ne bi trebali da radimo drugima. A ako smo to i uradili, onda ne bi trebali drugima drzati pridike o moralu i zlu. Ne poredim nista, samo kazem da se sopstveni zlocini ne mogu pravdati tudjim. Lep pozdrav svima.

Miljanov

pre 3 godine

Немци могу да потврде историске чињенице, него мудро чуте. И Ватикан зна него штите екипу коју су гурнули и грозан злочин. Узгред сами Х. би требали да одбаце то зло јер се слобода не гради тако.

my way

pre 3 godine

Чисто да се зна да је 1998. Југославија тражила изручење Наде Шакић (Лубурићеве секе), да би Хрватска брже боље урадила то исто. Затим ју је наравно ослободила и жена је живела као национални херој и заслужни грађанин до смрти 2011. године у Загребу. Филм је одличан. Јесте ово ублажена верзија садистичког ужаса логора смрти у НДХ, али права стварност је толико неописива и незамислива да се на филму и не може приказати. Ето, сада смо видели филм, па нека је на част свима који су га пљували. Посебне похвале глумцима, није ово било лако играти. Посебне честитке малој Биљани, која је потпуно заслужно била у причи за награду пре него што се антисрпска политика умешала. За нас потпуно небитно. Не требају нам никакви оскари, глобуси и сличне глупости, али је неправедно према њој, Антонијевићу и свима који су на филму радили. Како то бива, сада када су дирнули у српске жртве, српску децу, прорадио инат и добиће се наставак који ће отићи и у деведесете.

Zeljosav

pre 3 godine

Odgledao film, ništa nije izmišljeno, sve se tako dešavalo, medjutim moje lično mišljenje je da je trebalo bolje da se snimi, nekako mi je dosta plastično, scene su pomalo bljutkave..... Samo lično mišljenje. Za jedan ovakav film i projekat trebalo je snimiti mnogo jače i upečatljivije scene koje treba da dotaknu dušu. Ovako.... nije za Oskara!

biba

pre 3 godine

Film je relativno dobar medjutim meni su recimo likovi malo slabo razradjeni, ne znamo mnogo o tome kako su ziveli pre logora, kako razmisljaju, cime se bave, sta su im planovi, strahovi... To je npr prelepo obradjeno u filmu "Zivot je lep" gde je polovina filma prikazana pre logora i prica o ljubavi i osnivanju porodice, a onda druga polovina je u logoru i strahote tamo. Ovde je sav akcenat uglavnom na zverstima i desavanjima u samom logoru, ima previse ponavljanja kad dete place npr u pet slicnih scena gde ona prica da je gladno itd, neke stvari su mogle da se smeste u jednu scenu a da se dobije prostora za dublju razradu likova, pa i samih Ustasa i oni su nekako povrsno obradjeni a moglo je vise. To je meni neki nedostatak recimo, mada je bolje nego sto sam ocekivao.

Branko

pre 3 godine

Ovakav film je trebalo odavno snimiti, verujem da je u logoru Jasenovac bilo još užasnijih prizora od ovih koje smo videli. Istina se ne može i ne sme sakriti. Sve nevine žrtve koje su stradale tamo zaslužuju da ih ne zaboravimo.

alo bre

pre 3 godine

Ja sam direktni potomak tih jadnih i nesrećnih ljudi i ono što su mi pričale bake (1924. i 1930. godište) je horor film. Šta su im radili ti ustaški krvoloci ... to je jezivo ... a posle si sa tim istim zverima morao da živiš u istoj državi i glumiš bratstvo i jedinstvo ... Pakao pakla ..
I onda kad mi neko nostalgično priča o Jugoslaviji (u kojoj sam rodjen 1978.) ... povraća mi se ... ali bukvalno.

netko odande

pre 3 godine

Inače...Dijana Budisavljević je organizirala spašavanje djece a provedbu spašavanja s njim su proveli građani Zagreba jer negdje je trebalo čuvati 10 do 15 tisuća djece..
Nego sramota je da nitko ne zna za Antu Bakotića i Borisa Hanžekoviča kao i da je na netu toliko malo podataka o njima

Poglavlje 27

pre 3 godine

Kako nas je bravar za..bo,posle nevidjenih zlocina mi odjednom u ljubavi bratstva i jedinstva.Film je jos u Brozovog doba trebalo snimiti ali to je bilo prosto nemoguce jer partija to nebi dozvolila a i sam Broz nikada nije posetio Jasenovac i pokloniti se zrtvama Ustaskog zlocina.

lokal-patriota

pre 3 godine

po komentarima na raznim blogovima/portalima/sajtovima vifis kolko smo mi srbi zaboravan narod i ne dostojni svoje istorije! film nam otvorio oci nako 70-80 godina a do tada nasi radili na tome da se zaboravi. nego imam pitanje, jel palimo tenkove i idemo da osvetimo zrtve ili idemo na more tamo? sta nam je ciniti?

ŠONE

pre 3 godine

Kad gledam ovakav film,poredim ga sa Pijanistom ili Šindlerovom listom i naravno da deluje anemicno.Mnogo se moglo doraditi na reziji i scenariju da bi bilo i neupucenima jasno ko je ko.Neke scene predugo traju kao sto je voznja vozom i na taj nacin trose dragoceno vreme...Prava stvar bi bila da se napravila koprodukcija sa nekom izraelskom kucom i nekim njihovim reziserima,a u reklamnom smislu to bi bio dobitak jer ipak oni vladaju Holivudom.
Ovako 2+.

netko odavde

pre 3 godine

"Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati." ovu izjavu je izvalio Vuk Drašković a onda mu glavne ustaše i u knjizi u filmu imaju imena Osman itd itd...Nisu svi ustaše bili Hrvati...niti blizu

Tanja

pre 3 godine

Film je pre blago uradjen. Zločini su bili mnogo gori. Trebalo je snimiti kako upadaju u kuće i odvode te ljude i šta pri tome rade. Trebalo je snimiti i pripremanje Srba za katoličko krštenje pa onda njihovo klanje danima u Glinskoj crkvi pa tek onda Jasenovac i zversko iživljavanje nad njima. A na kraju je trebalo navesti koliko je ljudi stradalo i pustiti snimak Tomsonovog koncerta kada peva o Maksovim mesarima i narod koji u transu peva uz njega i navesti da ta mržnja i danas traje.... Jeste postojala Srebrenica ali mi Srbi nikada nismo održali koncert gde smo svi u glas pevali kako ćemo nekoga klati zato su svi komentari suvišni. Činjenica jeste da ovo ustaštvo i danas postoji i bilo bi isto ako bi im se prilika ponovo ukazala. Žalosno :(

ns boy

pre 3 godine

Film ako nije 100% po istinitoj prici je promasaj.Nije objašnjen razlog zločina i to da je u celoj ndh 4 godine na svim mestima vrseno istrebljenje ne hrvata najvise Srba.Svirepost je prikazana al ima toliko izvestaja italijanskih i nemackih oficira koje salju u Nemacku i Italiju gde je do srzi sve objasnjeno.Ndh je jedan od najvecih razloga i danasnje netrpeljivosti Srba i Hrvata.Ratovi 90ih su samo nastavak tih odnosa.U filmu je morao biti prikazan los odnos komunista prema Jasenovcu,npr Tito ga nikad nije posetio,otvaranje spomenika je bilo skandalozno.Tudjman je abolirao ustase i vratio ih u Hrvatsku 90ih,a njih je podrzavala Nemacka i svet.Danas se u Hrvatskoj umanjuje zlo u ndh a neki i velicaju genocid nad Srbima.Mi bi da vam oprostimo al prvo vi morate iskreno da se pokajete i osudite sve to.Recimo kao Nemacka sto je osudila nacizam i sve vezano za hitlera.

Mr & Mrs

pre 3 godine

Ja sam rodjen na Kozari 1942. i potomak sam mog oca koji je tamo izgubio zivot. Mene i mog 2 godine starijeg brata je nasa majka na cudesan nacin spasila i posle rata nas odvela u svoju rodnu Dalmaciju
Film nisam mogao da gledam jer bi to bilo bolno i opasno uznemirenje u mojim godinama Film je snimljen sa naseg aspekta odnosa sa Hrvatima i sa prevelike vremenske distance da bi ljudi poverovali u takve dogadjaje. Mozda je trebalo da film uradi neka medjunarodna ekipa sa iskustvom u slicnim temama i sa vecim umetnickim ambicijama da bi se svetska javnost zainteresovala i tako bi se postigao efekat filma koji smo ocekivali od naseg filma Trebalo je povezati te uzasne dogadjaje iz II Svetskog rata sa reakcijom Srba u BiH u ratu Devedesetih godina da im se ne bi ponovio genocid.

Gaza Jezda

pre 3 godine

Kad država plaća film u svrhu propagande, tu umetničke vrednosti nema.
Ako se želi saznati istina onda se pravi dokumentarac uz pomoć istoričara s obe strane uz izjave nezavisnih stručnjaka.
Zločin u Jasenovcu se desio, a brojem žrtava se manipuliše, da je i jedna žrtva je previše.
Mi žrtve u Srebrenici, Vukovaru, Kosovu i dr. mjestima negiramo a čudimo se kakvi su drugi.

Nadam se da novi patrijarh presvetli Porfirije, bude svetlo na kraju mračnog tunela.

Rain from heaven

pre 3 godine

Ne razumem negativne komentare, pa ljudi ovo je prvi film o Jasenovcu, treba da se maksimalno podrži, vidim ovde ima glumaca, režisera koliko hoćeš, blago nama, opljuvaše film gore nego ameri

Spuvanac

pre 3 godine

Srbi trebaju više ovakvih filmova kukanja i stradanja, tako da nešto nauče bar iz njih, kad ne uče iz istorije pa im se ponavlja.

...

pre 3 godine

Na današnji dan je rođena Diana Budisavljević koja je od ustaša spasila više od 15 hiljada srpske dece. Večna joj slava.
(Žalosna sova, 20. februar 2021 23:56)

a kako nikome nije čudno da ih je sama uspjela spasiti toliko? tko joj je pomagao?

Ivan

pre 3 godine

Pogledao san film sramota me što u Hrvatskoj relativiziraju zločine u Jasenovcu jel bilo 83 tisuće ili 300 tisuća koliko su utvrdili Zidovi i Simon V centar a s druge strane 200 žrtava Vukovara se zove genocidom mislim stvarno strašno ali nismo svi isti Vukovar i Srebrenica jesu stravični zločini ali ovo se ne može poredit ovo je Auschwitz za kojeg su krivi Pavelić Nijemci i svijet koji je to dozvolio.

violeta

pre 3 godine

Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati.
(Ikac Jagodinac, 21. februar 2021 09:35)

Nisi 100% u pravu. Maks Luburić, koga u filmu glumi mali Janketić, je Srbin, a takvi su oduvek bili najgori i najopasniji.

Jelena

pre 3 godine

Ja sam preplakala ceo film,na momente sam isla do kuhinje,nisam mogla da izdrzim tu tenziju koju sam osecala.Natasa Ninkovic je bila maestralna,kakav slojevit lik je odigrala,nemam reci.Jedva cekam seriju i jako sam srecna sto ce da obuhvate i Oluju jer ce se prica na taj nacin zaokruziti.Hvala za ovaj film,imam trojicu sinova,mnogo mi je bitno zbog njih da se ovakvi filmovi snimaju i da na ovaj nacin odrzimo kulturu secanja.Sve zrtve to zasluzuju.

Metropola

pre 3 godine

(Goksi profa, 20. februar 2021 23:44)... filmska umetnost je sustinski propaganda, uvek bila! Ameriku nije puska napravila jakom, nego filmska traka.

ivan

pre 3 godine

Iskreno očekivao sam debakl poput Nemanjića ali sam prijatno iznenađen. Stvarno dobro uradjen film. Priča je naravno teška ali ni približno koliko je stvarno bilo teško ljudima tamo.

Vladimir

pre 3 godine

Godinama čitam komentare. Bilo je sličnih mišljenja mom ali prvi put kao da mi je neko pročitao misli, sve sa datim primerima! Javi se Đorđe da vidim da to nisam ja. "Film komentarišu uglavnom ljudi, koji sa filmskom umetnošću nemaju previše dodirnih tačaka, kao i oni kojima je potreban film da bi naučili propuštene lekcije iz istorije.
Jasenovac se desio, a u filmu verovatno nije opisan ni deo užasa, ali tužno je je nama potreban film da bi se prisetili žrtava jednom u 70 godina. Možda bi bilo pametnije da država bolje preuredi udžbenike iz istorije, nego da građane edukuje putem filmova. Ipak 2 sata igranog programa teško mogu nadomestiti nenaučene lekcije.

A što se samog filma tiče, ništa nije ni blizu nivoa da bi se konkurisalo za Oskara. Vizuelni efekti, dijalozi, gluma, radnja, sve je promašeno.
Igrani film treba da ima neku radnju, neko priču, koja je smeštena u određeni istorijski ambijent, a ne da sam istorijski trenutak bude jedini osnov.
Iz ove kategorije filma pogledajte Šindlerovu listu, ili Život je lep, pa ćete videti o čemu pričam. To su remek dela i pored glavne priče, neuporedivo bolje oslikavaju vremenski trenutak.
Ovde treba razdvojiti film, kao takav, od istorije i sama kritika filma ne predstavlja automatski negiranje zločina, niti negativan stav prema žrtvama.
Samo ističem da istoriju treba učiti iz udžbenika, a da je film po meni loš."

Zlatko

pre 3 godine

Da u filmu postoji jedan preki pogled koji je neko od dece uputilo nekom ustaši našli bi ste izgovor da ih opravdavate.
Dokumentarac o Dijani Budisavljević je super samo zbog toga što je Hrvatica spasavala decu!
Od koga ih je spasavala?
Dosta patetike i licemerja

Sasho

pre 3 godine

Ja sam jedan od redjih ljudi iz Srbije koji je bio u spomen parku Jasenovac. Gledao kratki crno/beli film o logoru, nagledao se raznih sprava za mučenje ljudi, video mnogo utučenih lobanja. Pitanje za Hrvate:"Zašto vam je zemlja oko Jasenovca ne obradjena"? "Zašto je sve pusto u prečniku od sedam do deset kilometara oko logora"?
Da vam dam odgovor, verovatno kada bi kopali zemlju nailazili bi na hiljade ljudskih kostiju,a i svesni su sami hrvati šta su uradili pa beže od tog mesta. Ljudi jeza je samo mesto i put za Jasenovac.Ja sam gledao film u delovima 10 minuta, tuga me. Deci sam reko kada bi preneli svo zlostavljanje na film bio bi horor veka.

banex

pre 3 godine

Moj utisak je krajnje pozitivan na film, kao običnog gledaoca. Plakao sam, posebno na kraju. Plačem i danas kada čitam neke komentare o propagandi. Baka od supruge je bila učesnik strahota iz Jasenovca, verujte, bilo je i gore, bacali su decu o zid... Dosta toga nije prikazano... Klanje dece, užasi, ali mislim da bi to bilo previše i za film..
Što se tiče radnje filma, po meni ima jasnu radnju, a to je da mala Dara sačuva brata, što je i uspela. Pokazuje se strahota iz očiju deteta, koje preko noći odrasta. Veliki naklon ekipi. Ovo je bilo potrebno Srbiji. Moramo živeti u miru sa svima, ali da svi znamo istinu.

suze su ok

pre 3 godine

1. film loš, ređanje strašnih scena bez noseće priče
2. Hrvati ga negiraju kao neistinu, uzalud
3. Srbi bi radili isto da im se pružila bolja prilika i odgovarajuće okolnosti

Vot iss yo nem

pre 3 godine

Da će biti jezivo, tužno i tragično to sam očekivao, ali nisam impresioniran. Da se nije digla tolika prašina prebacio bi se na neki drugi program već nakon 15 minuta, ali film sam pogledao do kraja. Da je isti režirao Kusturica ili recimo Zafranović verujem da bi film bio nemerljivo bolji, i možda imao šanse za Oskara, ali Gaga tome prosto nije dorastao. Bilo kako bilo film je u distribuciji, i dobro je da je tako jer će mnogima otvoriti oči, ali bojim se da danas malo koga ta tragedija zanima.

miki ns

pre 3 godine

ako je snimano po desavanjima iz logora to ni ne moze da se gleda . kamo lepe srece da nikada nije ni postojala tema za ovakav film. a sta on prikazuje. ? prikazuje koliko je srbin nesvesno ljidsko bice i sta je sve spreman da potisne zarad bratstva i jedinstva sa nekim ko je hteo da te istrebi. Sve u svemu neka zapisi postoje neka se istina zna. A nasa je duznost da podignemo glave i ne dozvolimo da se tako nesto ponovi.

Moj deda vec dugo ore nebeske njive

pre 3 godine

OK,emocije su intezivne,sto je i ocekivano posle najave da film zasluzuje oskara,a da,nepravedno, nije usao ni u konkurenciju.Moje je misljenje da se film provukao izmedju dokumentarnog i igranog filma,ne doticuci dovoljno,ni jednu ni drugu kategoriju.Cini mi se,da je bio pokusaj da se privuce paznja strane publike,izazove stid kod hrvatske, i podgreje osecaj nepravde,odbacenosti i dozivljaj opste srbofobije,kod srpske publike.Film je potresan,ali sa elementima melo-drame,koji tananom mrenom,prekrivaju ceo film.Gorcina,koju osecaju Srbi,je nedokuciva onima koji nisu.Pokusaj da se to stavi na univerzalni nivo,ce uvek naici na nerazumevanje,otpor i odbacivanje,sto je normalno i razumljivo.U vecitoj igri,Istok-Zapad’,Srbija ostaje ostrvo na Balkanu,otporno na sve uticaje.Sto je u redu,ako s tim mozemo da zivimo u miru.Nove tehnologije daju nove ideje.Steta,sto su zapostavljena iskustva jugoslovenskih filmova i njihovih kreatora iz 70ih i 80ih godina proslog veka,imalo se sta nauciti. - ,,Neko uzdahne,neko zazire.Isto vide a razno tumace’’- Dj.Balasevic

dovlare

pre 3 godine

Film je uradjen lose, propustili smo priliku da za prvi film o preozbiljnoj temi ispricamo pricu, 4 godine klanja i ubijanja nije moguce prikazati u filmu pa ga ne treba pretrpavati, ni jednog kadra dok.filma, ni jedne slike, ni slova o oslobodjenju, datumima, br.zrtava, kako su i gde zavrsili upravnici cuvari...

Filmofil

pre 3 godine

Predo, iz razloga koje navodiš Kvo vadis Aida je bolji film od Dare. Taj film je čisto umetnički, snimljen bez scena nasilja, a tako teška tema.

Ikac Jagodinac

pre 3 godine

Iskreno...još uvek sam uznemiren posle gledanja. Hrvatima nikad ne zaboraviti Jasenovac. A, ovima što se zalažu za ekumenizam...neka dobro razmisle koliko nam je pod Vatikanom zla naneto. Današnju Hrvatsku i Hrvate ne mrzim, ali dok postojim svojoj deci i unucima govoriću o Jasenovcu. Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati.

Mile

pre 3 godine

Teška tema, trebao je ovakav film i ranije, ali budimo realni jako loš scenario, jako loša gluma. Nadam se da će neko u budućnosti snimiti još bolji film na ovu temu.

Petar

pre 3 godine

Na žalost promašena šansa. Film osim ređanja užasnih priča nema (filmsku, umetničku vrednost)... ne znam kako da to opišem, pošto sam običan gledalac.
Otprilike, ceo film je tehnološki na nivou jedne TV epizode. Kostimi su kao za pozorišnu predstavu, čisti, neisprljani, neoznojeni, neizbledeli... Devojke ustaše kao da su ih uzeli sa manekenske piste. Ostali kao da su iz lokalne omladinske dramske sekcije.
Deca igraju fudbal u logoru, niko se ne trza na pucanj, niko se ne dere, ne moli za život pred sopstvenu smrt. Kamera je loša, mogli su to da provuku kroz neki filter, grain... Muzika je prenapadna. Ona pesma u vagonu, na početku, preduga bez razloga... predugo (valjda) Užičko kolo (koje nije tada ni postojalo).
Čemu ona scena seksa!? Kažem kao epizoda dumaće serije, naša verzija bolivudskog stila.
Po meni najbolje iznesene uloge su dve majke, porodilja i ona što je krala kukuruz, ostalo mlako...
Koliko god da je potresno ono što smo videli u stvarnosti je bilo, mnogo, mnogo gore. Film to nije uspeo da dočara. Da me ne razumete pogrešno, tri puta sam zaplakao u toku gledanja ali to je zbog mog subjektivnog (psihičkog, emotivnog) stanja, prvenstveno zbog toga što sam slab na decu a ne zbog jačine filma... šteta...

Sudbina crna

pre 3 godine

"Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga u Jasenovcu ubiješ, on hoće u Oluji opet! Pa traži i treći put, da uzmeš u Žutoj kući nož i bolje da je tup, da mu vadiš organe jer svaki je skup! Ma i da mu kosti zdrobiš i baciš u more, on ti dođe na litije, protiv Crne Gore! A i Makedonija je ušla u NATO, ma neko će ga sigurno ubit i za to".

Broj 1

pre 3 godine

Иако сам знао доста, мени је било тешко да ово гледам. Добро је што су Срби коначно снимили овај филм, а поједине критичаре на Западу нека је срамота сваке жртве која је на овај начин убијена и мучена...

Djoleeeeee

pre 3 godine

Tužno je to što je trebalo 80 godina i jedan film da otvori oči narodu da vidi šta je se sve to desavalo u Jasenovcu. Samo sva zverstva sto su se dešavala su "blago" prikazana u filmu. Imate izjave svedoka i ta svedočenja ulivaju jezu u kosti..

Baba Stanojka

pre 3 godine

Ovaj film je romanticna komedija u odnosu na ono sto se zapravo dogadjalo u Jasenovcu! I to treba svi da ponavljamo. Cinjenice su na nasoj strani. Trebalo se vise oslanjati na onaj dokumentarac sa pravim slikama i snimcima, ali dobro... Zlocini ne smu da se zaborave!

Sto se tice filma kao filma kandidata za oskara, nema sta da trazi tamo. Losa rezija, losa montaza, radnja nula... Kao da je na silu smisljena prica. Pa cak i kasting je katastrofalan.

Da ponovim, ne sporim istorijske cinjenice vec sam kvalitet filma kao takvog. Videcete sta ce Kusturica napraviti na tu temu!

Cvetanovski Vasilije

pre 3 godine

Jasenovac se JEDNOSTAVNO nemoze preneti na filmsko platno po bezumlju i surovosti prevazilazi naš univerzum.Inace film je dobar,svaka cast glumackoj ekipi. Mi Srbi na ovaj nacin moramo da zastitimo nasu ISTORIJU stradanja od zaborava i obavezno da posetimo JASENOVAC i manastir u blizini tada ce nam biti SVE jasnije kada čujemo ONU tišinu tamo.

Aleksandar Polomski

pre 3 godine

Film je odličan. Kritičari ga poredjuju sa Sindlerovom listom koji je ć radjen od strane najbolji producenata, najboljeg reditelja i najboljih glumaca na svetu, ako je to deset ovo je za mene 9. Voleo bih da pogledam Srebrenicu da vidim da li je zaista bolji.
Hvala sto ste uradili jedan ovakav film, da ljudi ne misle da se to dešavalo u nekom drugom univerzumu. To su radili ponajvishe unijaćeni Srbi iz Hercegovine i Dalmacije(STOKAVCI), dok su pravi Hrvati(cakavci) i Hrvatizovani Slovenci (kajkavci) bili mnogo bolji prema Srbima. Sta znaci djavolska unijatske vera.

NikolaBg

pre 3 godine

Vama je do umetnosti, klanje ljudi, igranje stolica sa Romima, bacanje gasa na bolesnu decu iz bolnice smrti, streljanje i vešanje ljudi. A dobar deo tih zločinaca lepo završili život tamo negde preko bare. I sad je vama do umetnosti. Poenta filma nije umetnička već da se prikaže istina. Postoji istinita, potresna priča o bratu i sestri koji su se našli posle 30 godina od Jasenovca. Ako vam je do umetnosti vi gledajte ,, Život je lep '' sa Robertom Benjinijem. Uopšte mi nije ni do kakve nominacije za oskara. Postoji gomila spisa u kojima Nemci i Mađari navode kako veća zverstva nisu videli na svetu, čak ni u Aušvicu, a jedan nemački general ga upoređuje sa Danteovim paklom. A vama do umetnosti... Sram vas bilo sve.

Gile PZ

pre 3 godine

Nikad nije kasno ali ovaj film je morao biti snimljen do 1975 i to govori o tome koliko mi kao narod nikako ne razumemo moc medija... Inace, remek delo, nisam gledao ostale filmove ali ovaj je verovatno nezasluzeno iskljucen iz trke za oskara, zasluzio je da bude nominovan, bravo za celu ekipu koja ga je radila, bravo i za RTS koji nam je dao sansu da, istina uz suze, uzivamo u ovom filmu.

Закржљала расо

pre 3 godine

Филм одличан! ОДЛИЧАН! Сценарио надреалан, дијалози, сценографија монументална, глума, камера. Филм није антихрватски, није шовинистички, није пропагандни, није препатетичан. Филм је одлично осмишљен као прича у животу једног појединца у аутентичном времену на аутентичном мјесту. Свака част Гаго и свим осталим!

Srleee

pre 3 godine

Film realno nema umetnicku tezinu da bi bio kandidat za oskara. Glavna zamerka je los razvoj likova i znacajno bi doprinelo da je film trajao bar 20 minuta duze, a da u tih 20 minuta pokazu zivot glavnih junaka pre rata i kakva je situacija bila pred sam početak odvodjenja u logor.
Ovako je vise dokumentarac, gde je pokazano što više metoda ubijanja, uz dobru scenografiju i osrednju filmsku kameru i kadrove.
Gluma je manje vise ok, mada ima nekoliko slabih glumaca.

Kraljevcanin

pre 3 godine

Film je za nase uslove i vise nego odlican. Pa 10 filmova od po 2 sata u Holivudskoj A produkciji ne bi moglo da opise ni deseti deo onoga sta se desavalo u fasistickoj NDH. Sad treba nastaviti dalje u snimanju ovakvih filmova a Dara da bude podloga za neke nove filmove.

Srba

pre 3 godine

Ugasio posle pet minuta. Ne vidim razlog zasto podsecati obe strane na rat i izazivati novu mrznju. Nije ovo film za ova vremena, ipak smo mi plitke balkanske nacije

bulldog

pre 3 godine

У филму није приказано ни 10% онога шта су те звери радиле. Да јесте, филм не би могао да се гледа. Свака част за филм, надам се да ће бити још филмова у будућности на ову тематику.

Nebitno

pre 3 godine

Amaterski film realno, ali koliko para toliko muzike. Posto je u korist Srba moras ga hvaliti, zato ce uvek biti tenzija, za 1000 godina nece postojati ni Srbija ni Hrvatska sto bi se i dalje rvali umesto da zivimo mirno i pomazemo medjusobno.

Butragenjo

pre 3 godine

Mene na prvom mestu interesuje zasto je Janketic izabran da glumi Maksa Luburica? Nije ni blizu prikazao ludilo i krvnistvo Luburica. Realno, u filmu je on mozda treci ili cetvrti ustasa po utisku koji je ostavio. Npr. casna sestra je jaci utisak od njega. E, sad zasto, ne znam. A ima glumaca koji bi mogli to da iznesu maestralno.

sasa jokic

pre 3 godine

Mnogo nejasnih stvari, narocito za strance i mlade koji ne znaju nista o Jasenovcu. Film je trebalo zapoceti sa originalnim snimcima i fotografijama iz Jasenovcima uz kratku pricu, objasnjenje sta se tamo desavalo, kako bi gledalac iole stvorio sliku sta ce u narednih sat ipo gledati.
Dijana Budisavljevic je spasila 15 hiljada srpske dece, a u filmu se ne zna ni ko je, niti koliko je butna njena ukoga bila.
Ne pocetku imamo upozorenje da film nije za mladje od 12 godina? Ovde je 18 godina minimum, uz one jezive slike klanja i ubijanja ljudi cekicem.
Da ste amerikanac npr., da li bi pustili ovaj film u bioskope da ga gledaju vasi gradjani? Budimo objektivni, interes za stradanje nekih tamo Srba je mnogo manji od interesa da se ljudi “zastite” od brutalnih scena.
Zar nije pametnije bilo, tu brutalnost opisati na pocetku kroz tekst i dokumentarne snimke, a kasnije u filmu se vise baviti sudbinom tih ljudi i dece, sa manje brutalnih scena.
Na kraju, da li je pravo vreme za prikazivanje ovog filma u prime time na RTS-u? Sta je cilj? Da necemo opet da ratujemo? Vidim da su se mnogi angazovali na drustvenim mrezama, kako bi sto vise ljudi odgledalo film, koji btw i nije bas vrhunsko umetnicko delo.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

Na žalost neke delove filma nisam video, ali sveopšti utisak je da mi se način na koji je odrađen film, ne sviđa. Jasenovac, kao tema, je toliko težak, pa mi je opet Pijanista bio film koji je ostavio jači utisak na mene. Nisam Srbomrzac, već jednostavno, pokušavam da objasnim da moramo razdvojiti kvalitet filma od emocije koju on nesumnjivo izaziva. Ovo je prepuno, možda i nedovoljno, strahotom koja se odigravala u Jasenovcu, ali osim toga... Slaba prolazna ocena. Plitka radnja, brzo šaltanje, nekako nejasna priča, gluma na nezavidnom nivou, neprirodni dijalozi, momenat kad Darin otac nabija ustaši krst u ruku, a čini mi se da nema ni Hrvata koji glumi ustašu, što ostavlja još jedan bezvezan ukus... To što su iz tvoje zemlje zlikovci, ne znači da ne možeš da glumiš zlikovca, jer je to neosporivo nešto što se dogodilo. Jednostavno mi se film, kao takav, ne sviđa i smatram da jasenovačke žrtve zaslužuju bolju, istorijski potkrepljeniju, priču. Da je film bolan za širu javnost, jako je bolan.

Kolubarac

pre 3 godine

Ovakav film je bio potreban da starije podseti na mučeničko stradanje Srba tokom Drugog svetskog rata, a mladi da nauče, jer šta se dešava i kako pamtimo, teško da naša deca išta znaju o tome.
Moj pok. teča, dete iz Turjaka,na Kozaru, jedini sa sestrom od cele famije Adžića je preživeo, uvek bio ćutljiv (ponešto je i pričao, sećam se o kaluđericama koji su tu decu tukli po glavi, kad se ne bi krstili na katolički način). Kad bi ga neko pitao da detaljnije nešto kaže, samo bi se ućutao, a u pogled bi se uvukla neka strašna tuga. Pokoj mu duši, i svim stradalima.
Nije mi samo jasno, otkud u komentarima ovoliko poznavalaca filma, "tonskih linija", scenarija, kako se snimaju ovi ili oni kadrovi, kao da je svako snimio bar 5 filnova.

tezak film

pre 3 godine

Sinoc sam odgledao film sam, niko iz moje porodice nije moga da gleda, a verujem ni u siroj familiji. Iako sam rodjen odamdesetih, znam da mi je deda preziveo Kozaru, ali njegovo selo vise ne postoji. S druge strane prezivele su samo baba i njena sestra jer su na vreme pobegle u sumu i prikljucile se partizanima. Svi muski clanovi babine porodice su ubijeni u jednom danu od strane ustasa.

gojko 12

pre 3 godine

Film je katastrofa - Tako ozbiljnu temu potrošiti na tako loš film.

To je moralo mnogo,mnogo,mnogo ozbiljnije.



Još ubedili narod da je film kandidat za Oskara...

V. Bajic

pre 3 godine

Rodjen sam posle ovog rata a bio sam dete u poslednjem ratu. Neki moji rodjaci su ucestvovali. Nisu ubijali Muslimane jer su Muslimani ni Hrvate jer su Hrvati. Bilo je: ubij da te ne bi ubili i oko za oko, zub za zub jer mnogo nasih rodjaka ubijeno je od hrvatske i muslimanske ruke u oba rata.

Arch Enemy

pre 3 godine

U sarajevu ovaj film zovu Dara Bubamara,to sam vidio svojim očima i čuo svojim ušima, baš lijepo od njih zar ne, volio bih pitati npr. Kandić, Biserko, Srbljanović, Jovanović Čedu, Čanka i još neke od domaćih mega moralnih vertikala šta kažu na ovaj sarajevski smisao za humor !?

Драган Б.

pre 3 godine

Тежак је филм,плакао сам уз неке сцене,али примети се мали буџет,ако је идеја била изаћи у свет и приказати наше страдање то је морало неупоредиво квалитетније и озбиљније,први филм који приказује геноцид над нама је МОРАО да има озбиљну логистику и буџет,да држава,историчари,најбољи глумци и редитељи стану иза њега,чак шта више плашим се да овим филмом намерно нису умањене шансе сваком новом филму са истом или сличном темом јер све после овога што се буде појавило неће имати ни приближно такав одјек,са друге стране,ако је филм рађен за нас онда је могао да има и текстуалне прилоге и оригиналне документарне снимке.Не знам,нисам задовољан !

džuvegija

pre 3 godine

Poslije ovog filma, preporučuje odmah pogledati i legendu o kosovskoj boju , pa da ugođaj bude kompletan.. Dajte ljudi XXI vijek je.

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

Irska mi padne uvek na pamet kad god je rec o filmovima od nacionalnog interesa. Verovatno se pitate zasto. Primetili ste da nema filma u kojem se ne spomenu irci i Irska. Tako malena zemlja, a svi znaju za nju i o njoj. Zbog cega je to tako? Pa zato sto njihova vlada ulaze u filmove koji predstavljaju Irsku. To im je nacionalni projekat. Nas nacionalni projekat su redovni godisnji izbori, prepravljanje istih trotoara, puteve 2-4 puta godisnje, podizanje nebitnih spomenika, zgrade na vodi itd. Zamislite da je drzava ulozila 50ak miliona evra u ovakav film i da je zatrazila da narod donira, pa plus dijaspora, prijatelji Srbije itd. lako bi se moglo sakupiti 100 miliona, a ona unajmiti Spilberga, ili tako neku legendu da snimi film o Jasenovcu i resen problem. Ne bismo morali ni da polemisemo i da se prepiremo sa hrvatima i ostalima o istinitosti filma, niti da li je ovo za Oskara, ili ne. Film bi odjeknuo sirom planete, a Oskar bi bio zagarantovan.Nemamo mi sluha, a nemamo ni talentovane ljude na vlasti. Tu su kad trebaju da se pokupe politicki poeni, ali kad treba da se ucestvuje i doprinese, nema ih nigde. Snimljeno je na desetine filmova o stradanjima jevrejda u Drugom Svetskom ratu i bice snimljeno jos toliko. Svi vec znaju pricu itd. ali jevreji su pametni i konstantno podesecaju svet na njihova stradanja, jer su svesni kako se to lako zaboravi. MI cemo nestati, jer zaboravimo sve od izbora do izbora.

Solun Tumba Gate4

pre 3 godine

E moji Srbi 70 god nam je trebalo da se napravi i iznese u javnost ovako nesto,vec smo zaboravili dusmana,jer smo im punili arene i gledali ih kao bracu,sramota da ne znate ko je Max,Ljubo......citajte malo

Srba

pre 3 godine

Realno, mali Bude najbolje odglumio. Ono bas realno. I scena gdje majka ne da sina pa je upucaju. To je jedina scena gdje je pala gluma teska desavanja. Dara recimo bas mnogo lose glumi. A i neka apatija Srba muskaraca. Vjerovatno ih je mnogo pobjeglo, poginulo tokom bjezanja. Srbi su to, Krajisnici. Film ih predstavio kao da su kao jaganjci cekali klanje. I ono udaranje macom, pa ono bih ja bolje izveo. Iz aviona se vidi da udaraju rekvizitom. To nije bilo potrebe ni prikazivat ako ne umijes izvjesti da je uvjerljivo. Sve u svemu, nije da smo bez ljudi koji umiju da naprave odlican film. Neko je snimio Profesionalac, Lepa sela lepo gore... A neko Nemanjice i Daru iz Jasenovca.

MilutinFranjo

pre 3 godine

Kada je je prvi put u bioskopima prikazan film "Ratnici" ( film o progonu ulične bande u New Yorku ) , mesecima su se mlatili klinci po ulicama širom Juge. Sad kakve to veze ima sa ovim filmom ? Nikakve sa radnjom filma , ali ima sa podjednakim uticajem na javno mnjenje svakog filma u koji se uloži tolika medijska logistika. Genocid u Jasenovcu nad Srbima je stravičan zločin. Ja još nisam sreo nekoga na ovim prostorima da za taj zločin ne zna. Šta posle filma ? Da prestanemo da imamo bilo kakve veze sa Hrvatima? Da se osvetimo ? Da ih mlatimo na svakom koraku? Živeli smo skoro ceo vek zajedno u obe Jugoslavije. Koliko hiljada mešovitih brakova ima ? Koliko potomstvo iz tih brakova Srba i Hrvata živi pored nas? Da li zaista neko misli da krv sa srbosjeka iz '42 , oživljena i ekranizovana 2021 neće stvoriti nove antagonizme i probleme između dva naroda koja skoro 1500 godina žive zajedno na Balkanu. Jasenovac nikada ne zaboraviti , kao i Sajmište, Aušvic, Mathauzen i logore iz devedesetih. Sinoć u 20 h ljubav iz stihova pesama mrtvog Balaševića , oduvala je svu lošu emociju koju je ovaj film doneo. Mladi u Beogradu, Sarajevu,Zagrebu, Puli,Novom Sadu, Osjeku .... pevali su i širili ljubav. Ajd da zapamtimo sve loše što se desilo , a da umesto noža i metka , životni motiv bude pesma,ljubav i suživot.Budućnost je jedino bitna. Prošlost ne možemo promeniti. Pamtiti da, svi oprostiti moraju , da bi potomstvo živelo u miru na ovim prostorima. Mnoga deca Hrvata i Srba , na drugim prostorima , žive u miru. Pobegla su deca u svet od užasa rata koji se ovde dešava na svakih par decenija. Nema generacije da nije osetila rat. Dosta više. Ako bi nekako mogao II svetski rat da se završi 2021 , pa da živimo ko normalan svet.

Naelektrisan

pre 3 godine

Толико књига написано,документараца,видео сведочанства људи који су то преживели,а неки се тек сада упознају са чињеницом шта се тамо дешавало!!Ту је наш највећи проблем

Vlada

pre 3 godine

Ja sam stekao utisak da ovo nije film o Jasenovcu već film o sudbini jedne porodice koja je dospela u Jasenovački pakao. Ne treba amaterima davati da snimaju filmove sa tematikom NDH, angažovati Holivudsku produkciju da se pošalje poruku u svet.

dragan

pre 3 godine

ok, film dobro produkcijski uradjen, prica je samo jedna od mnogih, strasno je to doba bilo-ne ponovilo se... film je jako rastegnut, i u principu nista se ne desava

Programer

pre 3 godine

Film nikako nije dočarao zlo i mračnjaštvo Jasenovca i NDH. Prikazao je glavne dželate kao bandu navijačkih huligana umesto da se pozabavi hladnim zlom i sadizmom koji je čitav taj jedan sistem nosio sa sobom. Ipak, značajan je zbog generacija koje ne znaju šta su Jasenovac i NDH bili.

skeva

pre 3 godine

Dobar podsetnik za mladje generacije da se zna ko su hrvati i šta misle o nama srbima, koji su i dan danas zadojeni mržnjom prema srbinu, čisto da se zna kada se ide u Hrvatsku gde se ide, i dan danas uče svoju decu da mrze Srbina to je prvo što nauče a onda da hodaju. Film ništa posebno verov.takav budžet nije moglo bolje! Bitno da se neko usudio da snimi stradanje našeg naroda!

Danilo

pre 3 godine

"Život je lep" bez i jedne eksplicitne scene klanja i udranja maljem po glavi ostavlja kudikamo jači utisak zločina. Uzgred, dozvoliti deci iznad 12 godina da gledaju te scene je za svaku osudu.

JOBAH

pre 3 godine

Film nisam gledao i ne verujem da cu, dovoljno imam traume iz 80tih kad su nam u Jasenovcu u mraku puštali originalne snimke... To je horor rodjaci...

realno

pre 3 godine

ne postoji nacvin da se docaraju strahote koje su se desavale u jasenovcu ovo sto je prikazano nije nista sta se stvarno tamo desavalo ali film je vredan samo kao istoriski dokument nadam se da ce biti snimljen jos koji i jos strasniji postoje svedocenja o tome sta se tamo desavalo ima jos i jastrebarsko sisakl stara gradiska pribilovci ima tema na ustaske zlocine koliko hoces pitanje je dali ima volje da se to prenese na filmsko platno

Dalibor

pre 3 godine

Pogledajte film "Son of Saul".Očekivao sam tako neku atmosferu ali "Dara iz Jasenovca" mi je nekako mekana s obzirom na brutalnost ustaša u tom logoru.Užas koji se tamo dešavao prikazan je samo u možda 30%, mada film je veoma dobar i mislim da šalje jako dobru poruku.

Che

pre 3 godine

"Hvala" RTS-u sto je blokirao signal tako da mi Srbi u Hrvatskoj i znatiželjni Hrvati nismo mogli pogledati film i pitanje je dali ćemo ikad imati priliku. Ako niste znali Jasenovac se nalazi u Hrvatskoj. U Hrvatskoj živi još 200 000 Srba. Kakav pucanj u koljeno!! Sramota!

XXL

pre 3 godine

Odgledao sam jer sam se kao dete igrao kod te ciglane gde je film snimljen te sam u nekoliko navrata obišao ciglanu i kulise koje polako na žalost propadaju. Meštani potpmci kolonista iz Like su uklonili 'ulaz' i sva ustaška obeležja koja su postavljena za potrebe snimanja jer su mnogima bližnji i rodbina stradali u ustaškom logoru Jasenovac.

MIROLJUB

pre 3 godine

VEOMA ZANIMLJIVO VIDJENJE STRADANJA IZ OCIJU JEDNE DEVOJČICE..KOJA JE MORALA ODMAH DA ODRASTE I DA SE IZBORI KAKO ZNA DA SACUVA SVOG MALOG BRATA I OSTALU DECU KAO ZRELA DEVOJKA...

vlade

pre 3 godine

ljudi moji ovo je možda 5% u filmu šta su ustaše napravili tada za vreme rata,pa oni su imali preko pedeset metoda mučenja i ubijanja to nemože ni da se snimi.

plitvice

pre 3 godine

Draga Nataša hvala ti za Daru i odškrinuta vrata neprebola ljidi sa naših prostora, ako se vrata budu još otvarala neka se otvore na Garavicama-Bihać i na Jadovnu-Gospić uz pomen stradalnika Tesla,Šerbedžija,Kalembera,ŠuputaPrica,Studena,Drakulića, Žigića
Leka,...nadam se za znaš iz kojih razloga.Još jednom veliko hvalaza veoma težak film.

Marlone

pre 3 godine

Dobar film. Moze se mudrovati da je mogao ovo ili ono da bi bio bolji, ali je sasvim dovoljno dobar. Vec na samom pocetku Hrvatica spasava dijete, tako da se pravi distinkcija izmedju obicnih Hrvata i ostrascenih Ustasa. Ono sto je uocljivo da su strani kvazi kriticari placeni od strane neoustasa da ovaj film oblati. Na taj nacin su i oni postali dio ustaske zlocinacke masinerije, koja srpske zrtve ubija stalno i iznova njihovim konstantim blacenjem i negiranjem zlocina i genocida. Steta, sto prije filma nismo uspostavili saradnju sa Izraelcima, koji bi propratili reakcije na film i zacepili usta svim placenicima neoustasa.

fenix

pre 3 godine

Film je jako potresan, i nazalost nije deo kampanje o velikosrpstvu (kamo srece da jeste) vec surova i brutalna istorijska istina. Hrvati su se svetili za poraz u Velikom ratu. Manjina je bila kao Diana Budisavljevic i njeni saborci, koji su ucinili mnogo i ruzikovali sve, dok je vecina stanovnistva delila istu ustasku ideologiju i metode. 90% partisana u Hrvatskoj su bili Srbi. Posle komunistickog “oslobadasjanja” sve smo zaboravili i potisnuli Zarad bratstva i jedinstva i doziveli smo Kao nacija Oluju. Treba oprostiti, nikako zaboraviti.

Radoznao

pre 3 godine

Mislim da je film realno dobro odrađen. Cela medijska hajka ga je pokopala, a ne kvalitet ( nažalost, tu mislim ne samo na neosnovane napade na film, nego i na našu ispolitiziranu odbranu). I ja mislim da film treba ostaviti dostupnim svima, možda čak i na jutjubu. Imao bi samo jedan skromni predlog: ako smo već uložili milione evra, uložite malo i u sinkronizaciju filma ( mnogi u Evrope ne gledaju titlovano strane filmove, već sinkronizuju na svoj jezik - npr. Nemci). I nemojte to pokušavati sa našim glumcima. Platite i odradite sinkronizaciju sa najboljim nemačkim, engleskim glumcima. Za dve tri godine kada legne politička prašina, gledaće se ovaj film...

lezilebovski

pre 3 godine

1. umetnicki - tesko smece od filma...
2. u jednom je odlican - dosao u pravo vreme za podici nacionalni nivo svesti kod zadrtog zivlja i drzati ih na uzdi radikalizma i primitivizma...
3. zemlja koja se u jednom danu poklanja velikom umetniku, pesniku, recitatoru i coveku sa ogromnim srcem koji je spajao ljude sa oziljcima od rata, a u istom tom danu rusi sve moguce mostove prijateljstva i izaziva jezu kod onih malobrojnih sa razumom coveka....

PILGRIM

pre 3 godine

Jako bledo i tanko. Iz ovog filma se ne može zaključiti da je to bio najgori logor na svetu, ne može se zaključiti da se tu zbio GENOCID.

Antraxxx

pre 3 godine

Znam da mi je uzalud trošiti vrijeme na pisanje ovog komentara , jer ionako neće biti objavljen. Ja sam Hrvat i sigurno neću gledati film, ne zato što negiram Jasenovac , već zato što je totalno promašeni propagandni pamflet. Ja niti prema Ustašama nemam niti trunke razumijevanja, jer su bili gamad. Osim toga i brat mog pokojnog djeda je ubijen u Jasenovcu , postoji ne listi memorijalnog centra. No odgovor svima vama koji se u čudu pitate , pa zašto baš jadni Srbi.... Zapamtite da svako Zašto ima i svoje Zato. A u ovoj priči to je bar jasno. Što mislite zašto su Nijemci i Ustaše pokrenuli ofanzivu na Kozaru ( a svo ovo masovno stradanje i odvođenje koje gledate u filmu je bilo nskon Kozare). Zato što tamo ima Srba, pa hajde da se malo zabavimo sa njima... Švabe su htjele mir na Posavskom koridoru jer su im tuda išle opskrbne linije prema Balkanu i Grčkoj, a partizani sa Kozare su svako malo dizali prugu u zrak i napadali konvoje... Jednog dana je gazda rekao - Dosta... i drugo je povijest. A vi Srbi i dalje dižite bune i ustanke protiv vlasti....

Duška

pre 3 godine

Toliko očekivanja... I ništa. Plitko,sentimentalno,loše ukomponovano, bez dovoljno statista, nijedno glumačko briljiranje... Tanak scenario i slaba režija, kao i scenografija. Ustaše površno i glupo predstavljene, jezik, kostimi... Sve u svemu, molim Kustu, Zafranovića ili nekog trećeg da vrati čast srpskoj kinematografiji na sličnu temu, ovaj lik Antonijević nije na nivou zadatka. Može da oduševi samo one koji se u film razumeju k'o Mara u kupus. Nije čak ni prosek. Šteta,zaista šteta.

HitTheRoadJack

pre 3 godine

U Srbiji će jedino i uspjeti...
(povjesničar, 20. februar 2021 22:44)


Ovo si odlično rekao, na svoju i sramotu nacije kojoj pripadaš.

HitTheRoadJack

pre 3 godine

Da probam još jednom... Ne znam koliki je budžet filma ali ako je parama bilo moguće dodati karaktera, nije se smelo štedeti. Filmovanje ove teme nam je kao naciji potrebnije od nacionalnog stadiona. Dara je morala da bude priča nad pričama, filmski spomenik žrtvama a čini mi se da je prilika propuštena. Onaj osećaj da je moralo bolje, jače, dublje. Monumentalnije.

željko

pre 3 godine

Film je dobar. Nijedan film nije snimnjen o Jasenovcu. Nek ostane kao deo istorije da mlađe generacije ne zaborave strahote. Sledeći film će biti bolji.

iks

pre 3 godine

Ja sam prezadovoljan filmom. Sve je odlično urađeno. Samo, na osnovu onog što sam čitao o Jasenovcu i onog što sam gledao u filmu, mogu reći da je film prilično ublažena verzija onog što se stvarno dešavalo.
Na kraju, unapred čestitam ekipi filma ,,Quo vadis, Aida" na Oskaru koji će osvojiti.

Vesna Kesić Krsmanović

pre 3 godine

Zločin je bio strašan I samo jedan napravljen film ovoga tipa,na žalost,može samo "skromno"da prikaže užase logora smrti I progona ljudi u smrt zbog njihovog porekla I nacionalnosti,a I vere.
Trebalo bi još mnogo istorijskih činjenica,tadašnjih zločina dokumentovati I prikazati,a za to nije dovoljan samo jedan film.

Džoni

pre 3 godine

Svaka vama čast kada ste mogli da ga gledate. Ja to jednostavno nisam mogao (nisam ni pokušao), ja da gledam pa makar i na filmu kako neko decu ubija i kasapi jednostavno ne mogu. Previše je to za mene. Potresla me vest o smrti Balaševića, pa još na to da gledam ovo stradanje, ne mogu.

Ko je bio Maks Luburić

pre 3 godine

Napisao sam pogrešno pre hteo bih da ispravim nisu bile zadnje reči Luburića pobio sam vas više od Turaka. Nije ni pogubljen tu nego je atentat izvršen na njega u Španiji.
Sa izvinjenjem.

Ko je bio Maks Luburić

pre 3 godine

Film sam pogledao mogu reći nisam zadovoljan sa krajom. Nisko budžetno a tako velika tema. Kraj je loš što se desilo sa logorom, nedostaju mnogi detalji a pogotovo na kraju kad Partizani osuđuju Maksa Luburića na smrt, kad govori pobio sam vas za 4 godina više nego što su Turci za 500.
Fali isto slučaj sa katoličkim popom koji je pogubljen u Jasenovcu jer nije hteo da drži godišnjicu mise Paviliću i njegove NDH. Fali isto oni Hrvati u obližnjim selima što su davali Hranu zatvorenicima i njih su pobili. Film je ok ali blaga verzija tog pakla ne daj bože nikome.
Smatram isto Jugoslaviju i Tita kao glavnog krivca za produžetak mržnje Srba i Hrvata. Nije se smelo stavljati pod tepih odavno je trebala ova trauma da se reši a ne danas ove generacije što nemaju ništa stim da rešavaju tuđe račune. Naravno da admin neće objaviti ovo ali to samo pokazuje njegovu malenkost.

Početak

pre 3 godine

Kao što reče neko od komentatora ovo je tek početak ili bi tako trebalo da bude. "Lako" je snimiti Šindlerovu listu ili Život je lep kada ceo svet već zna strahote koje su se dešavale u logorima, između ostalog i zbog mnogih drugih ranijih filmova snimljenih na tu temu, pa režiser ili scenarista može da se fokusira na konkretnu ljudsku priču zanemarujući kontekst. Za Jasenovac ili Gradište znamo samo mi i Hrvati i niko više. Posle ovog filma koji je neka vrsta "uvoda" može da se snimi film sa nekim konkretnim istorijskim događajem ili ličnosti kao npr. proboj logoraša u slobodu(ili smrt)na kraju ratu, o Dijani Budisavljević ili nešto slično. Film o Dijani Budisavljević bi mogao da ima jaku dramaturgiju i priču, slično kao u Šindlerovoj listi. Uz to ona nije Srpkinja pa bi akcenat bio na univerzalnoj ljudskosti i humanosti pa bi bio više politički korektan za one koji pate od toga. Ali bojem se da ćemo opet čekati mnogo za jedan takav film pošto imam utisak da naši "domaći" umetnici beže od ove teme da se ne bi zamerili kolegama iz regije. Zbog toga još više treba ceniti sve umetnike koji su učestvovali u snimanju ovog filma a ne preterivati sa zamerkama. Nije bilo lako snimiti ovakav film posle 70 godina. Nikako.

ДЕЛИЈА🔴⚪

pre 3 godine

Било је тешко гледати филм ал сам ипак одгледао. Овај филм је само још један подсјетник ко смо ми а ко су они. Ово нас обавезује да никад не заборавимо шта су нам радили. И да радимо на томе да нам никад то више не раде. Браво свим глумцима и режији за филм. Главна глумица је одлично одрадила своју улогу. Браво дјевојчице наша. 🇷🇸👏👏👏

14 članova familije, poginuli u jasenovcu.

pre 3 godine

Biljana glumi Daru za Oskara! Mala drži ceo film u pogledu. Scenario je mogao da bude bolji, ali svaka čast za glumu i režiju.

Suzana

pre 3 godine

"Jednostavno, umesto da film stavi u prvi plan stradanje Srba (uz jevreja i rome), u prvom planu je ludilo ustaša."

(Subjektivno, 20. februar 2021 23:10)

Pa upravo to i jeste glavni cilj ovog filma,da se prikaze kakvi su Hrvati.
E sad,problem je u tome da niko na svetu ne vidi Hrvate onakve kakve ih Srbi prikazuju.
Zato ovaj film i jeste obelezen kao "srpska propaganda".

Toni

pre 3 godine

Ne znam odakle forsiranje priče "da se istorija ne ponovi", kad se onima koji su učili o Jasenovcu ponovila. Oluja je samo nešto blaži vid koji bi se isto tako završio da se se nije dešavalo kad se dešavalo i uz pomoć onih sa kojima su ratovali tokom II sv rata.

veljko

pre 3 godine

Rimska vojska mucilage je Isusa Hrista.Ustase naslednici Hristovih mucitelja nastavili su,kako sami kazu!Zanat mucenjem i to jos svirepije,nije ih zadovoljavalo samo jednostavno ubit,nego trebalo je ubijat mucenjem,posebno sirotu nezasticenu decu.

Mare

pre 3 godine

.Zasto tek sada kad je proslo mnogo godina? Normalnom i realnom - dovoljno!
(jovan, 21. februar 2021 00:56)

Da se ponovo podsetimo i nikada ne zaboravimo ustaške zločine. Normalnom i realnom - dovoljno!!!

Samo tebi izgleda nije, al nek si ti sebe proglasio realnim.

kriticar

pre 3 godine

Uopste me ne cude negativne kritike iz sveta, jer je ovaj film ocigledno stavljen u sluzbu aktuelne politike. Ne radi se o tome da li su dogadjaji u filmu verodostojno prikazani. Sigurno da jesu, ali to uopste nije poenta u kontekstu jednog Balkana koji je daleko od toga da je doziveo katarzu. Misija umetnosti je da miri, a ne da svadja narode. Misija umetnosti je propagira univerzalne ljudske vrednosti, a ne da generalizuje zlo.

Dedi

pre 3 godine

Težak film za gledanje. Prvi deo sastoji se od niza brutalni i užasnih scena koje nisu povezane nekom pričom. Drugi deo je mnogo bolji, beskrajno je tužan, razvio je karaktere, ušao je u dušu aktera i na pravi način predstavio sve strahote Jasenovca. I gluma je u tom delu mnogo bolja i iskrenija. Da je ceo film kao prvi deo bio bi to promašaj, da je kao drugi deo, bio bi za Oskara.

Миша

pre 3 godine

Филм је приказао само неколико од 57 утврђених начина убијања у Јасеновцу, укључујући дављење, копање очију, убијање трудница и вађење нерођених беба из стомака, одсецање гениталија и др. Језиво.

Joza mali

pre 3 godine

Nije los, al mogla je bolja radnja! Realno nije za oskara! Film "Kraj rata" npr. mnogo bolji! Kad jednoruki Bata Zivotinja proganja ustase sto mu iskasapise zenu na ljuljasci. I tu su prikazani svirepi ustaski zlocini!

Srba

pre 3 godine

Smorio sam se za oskara. Kuzite :D Dosta skroman film. Kosticeva kratka gluma veoma losa. Efekti losi. Dosta puta sam pomislio da se radi o bas niskobudzetnom filmu. I eto saznadosmo zasto nije usao u uzi izbor za oskara. Film je bas skroman. Mozda bi osvojio prvo mjesto na festivalu u Divcibarama. Sad kad sam ga odgledao, ja cu da podjem da dam svoju realnu ocjenu na IMDB. Kako sav normalan svijet cini. Posto sam patriota, dacu mu 5.

Jure

pre 3 godine

Ne mogu da vjerujem sta ovdje ljudi pricaju! Da se nije znalo za zlocine. Aloooooo jeste li vi isli u skolu, nekad, u onu pravu Jugoslovensku!? Pa ja sam ucio u skoli da su djecu malu bacali u zrak i docekivali na bajonete! Pa jel ima gori zlocin? Ovi iz filma su smijesni! U osmom razredu smo isli u Jasenovac na ekskurziju, tek su nam tu pricali zla ustaska! Nista vi necete nauciti u ovim demokratkim skolama, osim da postanete debili sa kokardom ili slovom U na glavi!

Đorđe

pre 3 godine

Film komentarišu uglavnom ljudi, koji sa filmskom umetnošću nemaju previše dodirnih tačaka, kao i oni kojima je potreban film da bi naučili propuštene lekcije iz istorije.
Jasenovac se desio, a u filmu verovatno nije opisan ni deo užasa, ali tužno je je nama potreban film da bi se prisetili žrtava jednom u 70 godina. Možda bi bilo pametnije da država bolje preuredi udžbenike iz istorije, nego da građane edukuje putem filmova. Ipak 2 sata igranog programa teško mogu nadomestiti nenaučene lekcije.

A što se samog filma tiče, ništa nije ni blizu nivoa da bi se konkurisalo za Oskara. Vizuelni efekti, dijalozi, gluma, radnja, sve je promašeno.
Igrani film treba da ima neku radnju, neko priču, koja je smeštena u određeni istorijski ambijent, a ne da sam istorijski trenutak bude jedini osnov.
Iz ove kategorije filma pogledajte Šindlerovu listu, ili Život je lep, pa ćete videti o čemu pričam. To su remek dela i pored glavne priče, neuporedivo bolje oslikavaju vremenski trenutak.
Ovde treba razdvojiti film, kao takav, od istorije i sama kritika filma ne predstavlja automatski negiranje zločina, niti negativan stav prema žrtvama.
Samo ističem da istoriju treba učiti iz udžbenika, a da je film po meni loš.

Goat

pre 3 godine

Након епског дебакла Немањића, овај филм је 10+!

Зашто 10+? Зато што је на крају ипак испао филм. Филм у смислу лагане приче за целокупну јавност. Да ли је лаган? Тешко. Да ли је показао 5% страдања невиних људи? Тешко.

Тужно је што већина нашег народа не зна за Јастребарско, не зна за србосјек, не зна Лубурића. Разни медиокритети Благоја Јововића називају терористом...

Свака част апсолутно сваком учеснику у овом филму, од глумаца до тонаца!

Toza Vampir

pre 3 godine

Nisam zeleo da gledam film, previse bi mi bilo u ovim mucnim vremenima.
Posetio sam Jasenovac osamdesetih godina, jos uvek su mi urezane slike iz muzeja i razni eksponati kojima su ubijani ljudi u logoru.
Ljudskom ludilu nema kraja.

Unuk partizana

pre 3 godine

U filmu ne postoji ono što čini film - pojedinačna sudbina jake dramaturške pozadine, ovde imamo težnju da se ispriča istina o ustaškim zločincima, ali film nije umetnički dostigao ni prosek. Najjači deo filma je sam početak, kad logoraši moraju da igraju kolo.

veena

pre 3 godine

Sigurno bi bilo efektnije i jači dojam postignut da su kadrovi počimali ili završava li sa istinitim- originalnim iz arhiva slikama i snimcima koje postoje sigurno.Samim tim bi eliminisali komentare neupućenih u te događaje a koji sumnjaju u istinitost i time sprečili mogućnost davanje kritike da je film propaganda države. Nije u redu da su poslušali nečije mišljenje da ne treba mešati film i dokumentarac. Ako se snimao za takmičenje za područje van Srbije kao film na istinitim istorijskim događajima treba ga snimiti tako da neko potpuno neinformisan nema sumnje u istorijske činjenice.

veliki strumf

pre 3 godine

Moje vidjenje filma: Priča je vrlo kompleksna, treba film odgledati više puta da bi se sve ideje i svi detalji razumeli. Vidim da ljudi komentarišu da je bilo još brutalnije i da je možda to trebalo i prikazati. Prvo, zar je malo ubistava? Metaka u celo, u srce, klanja srbosjekom, udaranja maljem... Ubistava žena, dece, tela koja se bacaju i plutaju Savom... Drugo, šta mislite kakve bi tek tada bile kritike? Ovaj film bi tada izgubio suštinu jer nije u njegovoj srži samo da prikazuje strahote i klanja. Bilo bi previše. Centralna tema filma je ljubav sestre prema bratu, borba da ga spasi ali i da spasi SRPSTVO U SEBI! Da ne dozvoli da tako mali ode u hrvatsku porodicu i ne znajući da je Srbin da postane Hrvat! To je suština njene borbe, da se oboje održe, da znaju ko su! Druga po važnosti tema je strašan masakr Srba - zato sto su Srbi! Ali tu ima još mnogo priča: Hrvatica dobrog srca koja uzima dete da spasi na početku; ljubav majke prema sinu, ljubav oca prema deci, ženi svojoj i pravoslavlju, žrtvovanje jednog logorasa da bi se drugi spasao... Ima tu još mnogo velikih i teških priča. One ostavljaju snažan utisak ali bas zato, da bi se to sve sagledalo i razumelo, treba film pogledati 5-6 puta. Siguran sam da je svima nama mnogo toga promaklo na prvo gledanje jer utisak koji ubistva ostavljaju bude na trenutke dominantna. Zato ću sa uživanjem pogledati ovaj film još nekoliko puta da bih potpuno razumeo ovu kompleksnu priču. Za Amere je ovo previše slozena priča - zato oni to ništa nisu razumeli. A verovatno ne mogu da shvate da su se ovakve stvari zaista i dešavale.

Јабучило

pre 3 godine

Sve je dobro sem kraja. Trebalo je napraviti susret oca i cerke a ne naglo da se prekine.
(nemanjabg, 20. februar 2021 22:18)

Рат је наставио да траје... Ко зна да ли су се срели икада.

jovan

pre 3 godine

Postoje losi, prosecni i vrhunski glumci. Ali, moralni kodeks govori da se ne prihvata svaka uloga. Tu je velicina glumca. Ovo je odavno poznata tema o kojoj je godinama unazad trebalo da se snimi film..Zasto tek sada kad je proslo mnogo godina? Normalnom i realnom - dovoljno!

Filmsko filmovanje

pre 3 godine

Tema filma je najdublje potresna i dosledno je obrađena u filmu, ali mi se film u filmskom smislu nije svideo. Petominutna scena u autobusu u filmu "Okupacija u 26 slika" filmski je jača nego dva sata i deset minuta vešeras premijerno prikazanog filma Predraga Antonijevića.

Sin Bludimir

pre 3 godine

Ako dozvolite komentar koji nije hvalospev.
Jako je kompleksna tema, a po meni dosta losa realizacija. Od scenarija nabacanog do lose rezije. Ovakav projekat je morao biti uradjen sa najboljim reziserom i sa vrhunskim scenarijem i s obzirom da na ovom podruchiju svi znamo sta je Jasenovac film je trebalo da se uradi na engleskom jeziku kao sto je i Shindlerova lista uradjena.

Film Zivot je lep nema jedno ubistvo, nema agresije i krvi, a na kraju sam plakao. To je sustina, najlakse je krvlju izazvati shok, a ako ste hteli krv i shok onda je mogao i masakr beba koje su na bajonete nabacivali da se napravi, sto da ne, to je bila realnost.

Sve u svemu izuzetno los i bled film za najvece stradanje Srba u istoriji postojanja.

Јабучило

pre 3 godine

Није врхунски. Заиста није пропаганда (поготово што обична Хрватица на почетку спашава дете). Људске су приче, посебно је трагична прича Наташе Нинковић, која ипак на крају жртвује судбину кћери, али се приказују и стварни хероји, попут Јеврејина и Србина који се оба жртвују за Дариног оца. Ликови главних усташа су слабо разрађени, али у оквиру могућег су пристојно тумачени. Главна замерка је пречесто неразговетан говор и осетан пад темпа негде око две трећине филма. Све у свему, 6-7 од 10, али историјски вредно.

kalimero

pre 3 godine

Hvala rtsu što je zabranio odliženo gledanje filma. Mi što radimo treću smenu uskraćeni smo da ga gledamo. Sramota jedna za nacionalnu televiziju

Ferrari

pre 3 godine

Kao covjek i usput Srbin sam preplakao pola filma,tezak film kao da ga covjek licno dozivljava.Film koji treba da se pogleda u miru bez upiranja prsta u bilo koga.Oni koji su radili oba zvjerstva imali su svoja imena i vecina je kaznjena,neki su se izvukli na ovozemaljskom sudu ali zapamtite da ima i onaj drugi strasniji.

Subjektivno

pre 3 godine

Potenciranje pogrešnih scena i šlag na tortu - završni ekran u kome umesto poruke da je film sniman po činjenicama, eventualno prikazivanje stvarnih fotografija i imenovanje zločinaca - citat iz Jevanđelja.

Goksi profa

pre 3 godine

Film je zaista sjajan,meni je izazvao neverovatnu emociju i tugu.. da li je trebalo da prodje 75 godina da se snimi...nisu nam dali...ako ga gledamo sa umetnicke strane...film je od prve do poslednje scene ...brutalno dobar...po meni najbolji film snimljen na temu holokausta...samo sto je ovaj put srpski holokaust u pitanju...pa nije politicki korektan...pokazuje i koliko je oskar postao mali i beznacajan...politicki...ovaj sjajan film ce ziveti i bez te nagrade...muzika sjajna...gluma takodje...pogotovo..i nazalost prikaz ustaskih nemani...ali ovaj film je cist...on samo prica i zeli da se tako nesto vise ne ponovi ...i da... fantasticna metafora sa vozom...i kraj filma...briljantni Predrag Antonijevic...

Subjektivno

pre 3 godine

Nedovoljno dobro za nominacije za Oskara i, nažalost, film za lokalnu upotrebu.

Izaziva ogromnu emociju kod nas koji smo povezani sa tim događajima, svako sa strane ko pogleda - potrešće ga samo ludilo prikazano na platno, a ne i sudbina tih ljudi, što je morao da bude primaran cilj.

Jednostavno, umesto da film stavi u prvi plan stradanje Srba (uz jevreja i rome), u prvom planu je ludilo ustaša. Umesto ogromnog truda uloženog u scenu "stolica" sa srpskim kolom - što se nije više radilo na scenama poput zakopavanja žene i deteta od strane muža? Da li je realno svesti starca Vukašina (Mandrapa) na jednu rečenicu? Pritom, ako RTS nije nešto zeznuo kod njih - tonca otpustiti jer oni tužni pokušaji da do besvesti pojačaju muziku u emotivnim scenama opasno ide na živce! Ujedno, muzika kada je voz pristizao u Jasenovac - kao Hogworts express kad stiže.

Dajte scenario strancima i pustite oni da snime ako vi ne znate. I zadržite malu u ulozi Dare, jedina maestralna stvaru celom filmu je njen kasting.

zbunjen

pre 3 godine

Dnevna doza Dare. Forsiranjem necega se postize suprotan efekt.
(hm, 20. februar 2021 22:3

Da, da... Ovo je jedno 50-ti film o Jasenovcu u poslednjih 40 godina, od toga je 49 prikazano internacionalno... zaista smo dosadili i Bogu i narodu, sto se kaze... Ali, cekaj...

Danas

pre 3 godine

Pogledao film sa ocem, on izlazio pa se vraćao, ja nisam mogao da gledam isto neke scene. Ovde nema ni p od propagande, sve je ovo surova istina, nažalost. Film je dobar, lepo je snimljen i devojčica je sjajno odglumela. Glumci su bili savršeni. Teško, teško ali mnogo korisno da svi ovoga budemo svesni, da nam se ne bi ponavljalo.

Darko

pre 3 godine

Komentar, sta napisati. Postoje li rijeci, postoji li mogucnost da se to stavi na papir.Ne, ne u mom slucaju. Ja sam prazan, tuga je ubila sve u meni. Tesko za gledanje ali moramo gledati. Moramo praviti filmove o ovim ljudima o ovoj djeci, pa to smo im duzni. Bio bi veliki grijeh ovo zaboraviti. Hvala svima koji su radili na ovom filmu.

zxdc

pre 3 godine

Morate svi da razumete jednu stvar: Stiven Spilberg, Jevrej, snimio je film o holokaustu, ali je glavni lik bio Nemac. Na taj način, to je film o zlu, a ne o Nemcima. Zato je to dobar film, između ostalog naravno, zato je on reditelj, a neko drugi nije. Važno je pronaći ugao, ključ kroz koji će film da ispriča priču da ne bude red potresnih scena nego film, da ne bude nacionalan nego univerzalno umetničko delo. Onda će ljudi sami da traže više o temi. Onda je i nacionalan, na pravi način.

Maya

pre 3 godine

Tematika filma je jako dobra. Razumem da su scene ubijanja sigurno ublazene da bi bile gledljive. Moje iskreno misljenje je da je za ovaj projekat trebalo angazovati bolju glumacku podstavu koja bi malo verodostojnije iznela pojedine likove. Devojcica koja je glumila Daru je bila sjajna, ali dosta drugih likova nisu bas bili na nivou zadatka.

marko96

pre 3 godine

Biljana Cekić devojcica koja glumila Daru izjavila da ima zelju da kada završi srednju da upise FDU, sa ovakvom ulogom sto se mene tiče već si završila FDU

Урош

pre 3 godine

Требало је можда заћи дубље у причу верујем да је могло много више да се каже, свака част девојци која је глумила Дару.

ПринцОдШумадије

pre 3 godine

Страшна и болна истина. Да се не заборави и никада не понови највећа страхота која је задесила наш народ. Верујем да у очима неких од нас ово није добар филм, није добро светло, арт дирекција, камера, режија, кастинг... нека њима служи на част и образ... За мене лично, ово је ремек дело.

Petar

pre 3 godine

Negde sam pročitao kako je autor filma rekao da nisu mogli da prikažu sve strahote iz Jasenovca jer bi tada pola ljudi napustilo bioskop nakon samo prve polovine filma jer ne bi mogli da podnesu tu količinu sadizma. Mislim da baš takav film i treba snimiti. Sve drugo je imitacija, mada za početak nije ni ovo loše.Naprotiv.

marrrkan

pre 3 godine

Sve je dobro sem kraja. Trebalo je napraviti susret oca i cerke a ne naglo da se prekine.
(nemanjabg, 20. februar 2021 22:18)

Ma da li zaista mislis da su se sreli :(

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Slučajno znam dosta o toj temi a slučajno sam i živ, zahvaljujući inteligenciji moje babe, inače Ruskinje, koja je uoči samog rata pobegla iz tog kraja za Beograd, shvativši šta se dešava.
Nisam gledao film namerno. Šta god da je u filmu, malo je prema onome šta se tamo dešavalo.
Najžalije mi je onih desetina hiljada ubijenih kojima se ne zna ni ime, ni grob, kao da nisu postojali. To me nekako užasava. Pobili ih, i negiraju da su ih pobili.

fender

pre 3 godine

Ovo ne treba gledati kao film koji ce svetu pokazati kroz sta smo prosli. Ovaj film treba da nama da pokaze kako je bilo, jer verujte nasa deca I mladi ne znaju nista o Jasenovcu I stradanju svog naroda. Zato pustite svet i oskare, nego ucite decu o ovome I neka prenesu dalje istoriju svog naroda.

kalcokera i trokorak bili

pre 3 godine

sindlerova lista jaci utisak ostavlja.

Dara nije lose uradjen , cak sam ovekivao da je slabiji.

ovo je naravno filmska kritika bez politike

Kosovski boj moze biti odlican ako ga radi Mel Gipson

biba

pre 3 godine

Koliko je kritikovan ocekivao sam mnogo gori film. Apsolutno sam pozitivno iznenadjen. Krajnje je vreme da se kod nas snimaju istorijski filmovi jer imamo toliko toga sto nikad nije obradjeno.

nenad

pre 3 godine

Forogafija filma svetska, gluma izuzetna. Scena ubustava odradjene maksimalno i bez patiteki, brutalne kakve i jesu bile. Metafora sa vozom koji odvozi mtve - dobra. Ozbiljan film. Ovi botovi koji su tu valjda da dignu broj upisa, "strucnjaci" za film koji "znaju" da "ne valja" - ajte na spavanje. Antonijevicu svaka cast sto je imao petlju da udje u ovaku pricu i to prvi. Uzgred, govor Maska Luburica je zaista njegov, a i glas je njegov.

hours of love

pre 3 godine

Kao umetnicko delo mi se jako dopada prica.

Mnogi ce zameriti manjak detalja i podataka o broju ubijenih na primer, koliko dugo je logor bio aktivan i slicno, ali za to predlazem jedan dokumentarni film od 2 i po sata gde ce potanko srpski i jevrejski strucnjaci precizno secirati sve detalje i obime monstruoznih zlocina.

Amos Dundee

pre 3 godine

Sve to mi je davno prepricao djed koji je kao djete prezivio Jasenovac i djeciji logor Sisak. Imao je 4 godine kad su ga odveli. Sjecao se da je stalno bio gladan i da je jeo krec sa neke hrpe. Ne ponovilo se.

mama

pre 3 godine

Moja komšinica iz detinjstva je bila u Jasenovcu i Aušvicu sa nekih 10 godina. Noćima smo je slušali kako kuka i doziva oca i majku koji su joj ubijeni. Preživeli ona i starija sestra. Moj pradeda u Nemačkom logoru, i 50 godina posle pred smrt je vikao da dolaze po njega. Ne ponovilo se. Večna slava svim žrtvama. Ovo samo bezdušni mogu učiniti.

Unuk

pre 3 godine

Zapalimo sveće večeras svi u svojim domovima za sve Dare. Mi koji smo izgubili znamo i istinu i neće je niko sakriti, Srbijo zapalimo svi sveće u pomen našoj deci, nevino stradalojnod ustaškog režima u Drugom svetskom ratu

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

A na drustvenim mrezama krece utrkivanje ko ce vise da glumi zgrozenost.. Ljudi na sve nacine pokusavaju da prikupe simpatije, pratioce, komentare itd.

Stevo sa Kozare

pre 3 godine

Sramotno je, da se ovaj film nije prikazivao preko Youtuba ili na „RTS Svet“,
kojeg je htelo videti mnogo gledalaca u dijaspori. Zbog cega to nije bilo
moguce ako ste zeljeli da ovaj film pogleda sto veci broj gledalaca u svetu,
a ne samo u Srbiji. Kako covek da oceni ovaj film kad ga nije bio u mogucnosti
pogledati, iako je, narocito, starijoj generaciji dobro poznato sta se desavalo u tom
najzloglasnijem logoru na svetu.
Nadam se, da ce ljudi koji su odgovorni za to ipak omoguciti dijaspori da preko
Youtuba vidi celokupni film, a ne samo promo.
Hvala

Srbin

pre 3 godine

Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!

sladoledsmesom

pre 3 godine

Film je veoma loš. Smorio sam se do zla boga. Reditelj nije dorastao zadatku. Trebalo je ovo mnogo bolje. Žali bože za propuštenom prilikom.

Alex

pre 3 godine

Iskren da budem, pokajao sam se što sam gledao film. Ovakav film je nešto što je odavno trebalo snimiti kao podsetnik svega što se desilo, da se ne zaboravi. Ipak, pokajao sam se jer će mi trebati nekoliko dana da se vratim u normalu. Otišao je Đole, žestoko me je pogodilo, a ovo me je emotivno skroz dokusurilo 😩

vitez_djordjuletti

pre 3 godine

Film koji je bio prijeko potreban nasem narodu, da shvati kakvu su tragediju su dozivjeli nasi preci. Plakao sam, priznajem. Nad tragedijom, ljudskom i srpskom.

Gandor

pre 3 godine

Preplakao sam pola filma bukvalno. Najstrašnije od svega je što je film ublažen drastično da bi bio uopšte gledljiv i da bi bio drama a ne horor.

Dušan

pre 3 godine

Prvih 20 minuta je totalni promašaj. Kanibalski horor. Bez veze.
Ne čudi me da su ga izbacili iz uže selekcije za nagradu Oskara.
Dalje, u mnogim delovima vokabular onih koji vode logor je čisti srpski jezik. Totalni promašaj, ili namerno? Radnja u drugoj polovina filma je smislena i zaslužuje svaku pažnju.
Kostimografija zatvorenika nema ama baš nikakve veze sa stvarnim vremenom iz drugog svetskog rata, u stvari više odgovara današnjem vremenu sela u BiH.
Čudno, jako čudno, ništa ne razumem, nakon silnih pizitivnih kritika u medijima.

crimson.pearl

pre 3 godine

Za dizanje svesti o temi uvek poštovanje. Sa tehničke strane, nedorasli. Stoji i budžet i sve ali da li je neko od mlađe glumačke ekipe u stanju da istražuje lik koji glumi, makar toliko da akcenat skine

Baš čelik

pre 3 godine

Kroz godinu dana, kada film bude prikazan u svim bioskopima i kada ostvari određenu zaradu, autor filma bi trebao da ga postavi na internet streaming servise, kakao bi ga videlo što više ljudi. Obezbediti titlove za što veći broj jezika, isključiti opciju komentarisanja filma i ostaviti ga da stoji tamo decenijama u edukativne svrhe svim narodima sveta.

komćilari

pre 3 godine

Primate li negativne komentare? Plitka priča, krv, ubistva. vrlo slab film. Gledao s društvom, ugasili poslije sat vremena. Nož sa drugačijom tematikom star 22g mnogo, mnogo bolji. Ocjena 3 od 10.

Teska prica

pre 3 godine

Teska prica, tragedija jednog vremena i naroda, na zalost ispricana na los nacin. Po meni film nije docarao strahote koje su se desavale u NDH i Jasenovcu. Nekako nedorecena prica, pokusaj da se puno toga prikaze sa ocigledno nedovoljnim budzetom i kratkim vremenom. Bez jasne poente sta film zeli da isprica. Opet smo propustili priliku da prikazemo na pravi nacin deo nase istorije. Steta

Frank Underwood

pre 3 godine

Posle odgledanog filma, postaneš prezadovoljan sopstvenim životom i onim što imaš čak i u ovoj korona realnosti.

Gagi Antonijeviću sve čestitke na filmu i obrađivanju ovako teške teme i tužnih sudbina.

Večnaja pamjat svim žrtvama logora. Da se nikad ne zaboravi.

Toto

pre 3 godine

Tema je antologijska, scenario osrednji kao i realizacija. Ako izuzmem emocije zbog nacionalne pripadnosti, ostaje patetični film o sadistima. Ako su mislili da pošalju bilo kakvu poruku, morali su to suptilnije. Fulm Život je lep, ima sličnu tematiku, ali neuporedivo bolju realizaciju.

Marko

pre 3 godine

Pre svega cestitke celokupnoj ekipi na ogromnom poduhvatu. Trebalo je po prvi put obraditi ovako kompleksnu temu sto je za svaku pohvalu. Ipak, film pati od nekih nedostataka koje cu pokusati da sumiram: scenario nedovoljno drzi paznju, pati od ponavljanja, a ustaski likovi su ostali na karikaturalnom nivou (bila je ovo prilika da se dublje zagrebe po likovima psihopata Maksa Luburica, Ljube Milosa, fra Majstorovic Filipovica, ali i heroine Dijane Budisavljevic). Gluma je dobra, produkcija takodje, ali one ne mogu da pokriju dramaturske nedostatke. Jos jednom ponavljam, svaka cast celoj ekipi na ogromnom poduhvatu, jer ce ogroman broj ljudi u svetu po prvi put cuti za uzase NDH. Da je samo to doprinos ovog filma, pa trebalo ga je snimiti.

Koko

pre 3 godine

(Srbin, 20. februar 2021 22:28
Slažem se da je moglo biti i bolje sto se tice svih tih elemenata koji su nabrojani ali nebih se složio sa tako oštrim kvalifikacijama jer je bitna tematika događaja i sama pomisao da je film odjeknuo i dosao do velikog broja ljudi koji uopšte nisu imali pojma o tim stravicnim dogadjajima koji su se desili maltene nedavno i to u srcu evrope.

123

pre 3 godine

U Srbiji će jedino i uspjeti...
(povjesničar, 20. februar 2021 22:44

Nema sta da uspe ili ne uspe.To je dokument sa pecatom.Ide u arhivu i koristi se po potrebi.Deo istorije.Kapiras?

dr.kadzija

pre 3 godine

dobar film, ali onaj "prosli" sa "srbomlatom" jos je "jaci". Da li neko moze da kaze da ovo prikazano nije istina? Bilo je verovatno jos puno puta gore, ali neja bude da je ovo delic istine iz ugla gledanja jedne devojcice.

dominus

pre 3 godine

Film definitivno nije treš kako su ga ocenili neki od komentatora na ranije vesti (dokaz da su operisani od filmske umetnosti).
Nije ni za Oskara, ali je morao biti među 15 kandidata. Što znači da je čisto politička odluka, ali i da nije izlobiran.
Mala Dara je odlično odglumila. Ima i dobre i loše glume ostalih. Strahote Jasenovca nisu najsretnije prikazane.
Nejasna je scena seksa Nade Šakić sa ustaškim vojnikom. Ona jeste bila monstrum svoje vrste, ali nigde nisam pročitao da su je ubistva toliko uzbuđivala.

Zurkolomac

pre 3 godine

Svaka cast Antonijevicu na odlicnom filmu. Trebali smo puno ranije da ga snimimo, ali je i ovako dobro.
Srbija treba barem jednom godisnje da snimi ovakav film...

Predo

pre 3 godine

Kao potomak žrtava jasenovačkog logora imam dvostruki osećaj. Odrastao sam na pričama o zverstvima iz Jasenovca, tako da me nisu iznenadile sve te krvave scene, čak ni preterano uzbudile. Preživeo sam ih u svojim mislima mnogo ranije. Više sam posmatrao film kao umetničkop delo. Početkom filma sam malo razočaran. Radnja se razvija maltene od sredine filma i tad film postaje mnogo bolji. Voleo bi da postoji gradacija i da je uvod bio malo bolji. Međutim, nije ni lako snimiti ovakav film. Efekat se mogao postići i sa malo manje krvavih scena. Pade mi na pamet "Okupacija u 26 slika", gdje je samo jedan scena bila dovoljno upečatljiva. Inače, nemojte misliti da se ovo nije dešavalo. Jeste! Pa je na kraju dovoljno i da neko ko to nije do sada znao, saznao iz ovog filma. Velika šteta što nije snimljen odmah nakon Kozare. Možda bi i naša novija istorija bila malo drugačija.

mozaks

pre 3 godine

da se na bilo koji nacin politika nije.umesala,film bi verovatno dalje usao u izbor za nominaciju nagrada.film da bi se odgledao do.kraja potrebno.je da se emocije max.potisnu koliko se moze,iz razloga surovosti odredjenih scena nasilja..cak i da se ne spominju narodi romi,jevreji i srbi,film je sa dosta jakim.emocijama pravljen da se prikaze odredjena drzava,narod kako s eponasao u datom trenutku..

z.n.

pre 3 godine

Imam neodoljivi osećaj da je propuštena šansa za upečatljiviji utisak. Moji su Srbi iz Like po majčinoj strani I imam moralno pravo da iskažem sopstveni utisak.
Film je propustio šansu da adekvatnom dinamikom, upečatljivijom glumom, izraženijim likovima ustaških krvopija I u mnogo toga drugog (pre svega ljudima nejasno prikazanim likom I ulogom Dijane Budisavljević) jasnije I upečatljivije prikaže srž. Kad god imamo šansu da pravilno animiramo svet, mi tu šansu ne iskoristimo.
Treba samo uporediti žestinu I životnost "Šindlerove liste" sa ovim, ipak bledim ostvarenjem. Jedan je Stiven Spilberg!Baš mi je krivo!

stevan

pre 3 godine

Ko nije razumeo da je cilj filma bio, da podstakne sve ostale da snimaju filmove na ovu temu, taj i ima pravo da ga kritikuje. Samim tim su i lose razumeli celu istoriju...
Ko razume, razume...

NJ

pre 3 godine

Svaka cast svima koji su ucestvovali i ovom filmu. Mozda je malo usporen film, falilo mi je malo vise radnje i dijaloga ali sve u svemu drago mi je da je neko konacno napravio film o ovim stravicnom dogadjaju.
Za nekoga ko nije sa ovih prostora mozda nece dovoljno shvatiti tematiku filma, po meni iz tog razloga su trebali dati malo vise informacija o logoru Jasenovac na pocetku ili na kraju filma i pokazati neke stvarne slike iz logora koje postoje.

boki89

pre 3 godine

Tezak film ali ne toliko kako je u stvarnosti bilo.Nisu svi hrvati ust niti su svi hrvati losi ljudi setimo se na pocetku filma kada hrvatica spasava bebu.Ali mi srbi ne smemo da zabravimo i moramo da se drzimo zajedno i slozno da nam se to vise nikada ne dogodi

Milos

pre 3 godine

Upravo odgledao film...jako, jako težak film...što je najgore, verovatno je bilo i gore nego što je prikazano...ostaje žal što Srbi misle da je istina sama po sebi dovoljna, pa je zanemarivanjem marketinga došlo do toga da ovakav film ostane u zapećku svetske pažnje...

Dragan

pre 3 godine

Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!
Realno, film nije dobro uradjen.

Resolve Davinci

pre 3 godine

@Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!
(Srbin, 20. februar 2021 22:28)

Zdravo Srbine. Ja nisam Srbin. NI Srbijanac.

Racunam da zaista mislis da je film u svim aspektima los- ne mogu vjerovati da bi neko mogao biti takva ... da troluje na ovakav predlozak.
Ka profeionalacu nije mi jasno kako mislis da korekcija boje nije uradjena kako valja?
To je izbor umjetnika da to uradi u ovoj tonskoj skali i to je jako dobro uradjeno tijekom cijelog filma.
Muzicki dio ili glazba- zaista odlicno uradjen, jedan od vrhova filma, tu je ali ne bode nekom prenaglasenom dramatikom, preti osjecanja.. sjajno uradjeno.
Gluma takodje.
Evidentno je da se pokusalo odmaknuti od fizickih scena uzasa i uzas je prikazan na taj ljudski bliski nacin- odvajanje od voljenih osoba radije nego da je pun scena sadistickih mucenja kojima je taj logor obilovao.
Opet, pogresno bi bilo potpuno ih izdvojiti iz filma, jer su se desavali svakodnevno u Logorima.
Mislim opet da je tvoj komentar ipak zajedljiva trolovska opaska uz sve ono sto sa takvim zakljuckom slijedi.

Realan

pre 3 godine

Ovo nije deseti deo strahota koje su se tamo desile.Mislim da je film snimljen u pomirljivom tonu jugoslovenstva.Bolje sto nije nominovan za oskara nista ne bi uradio.

Frank Underwood

pre 3 godine

Posle odgledanog filma, postaneš prezadovoljan sopstvenim životom i onim što imaš čak i u ovoj korona realnosti.

Gagi Antonijeviću sve čestitke na filmu i obrađivanju ovako teške teme i tužnih sudbina.

Večnaja pamjat svim žrtvama logora. Da se nikad ne zaboravi.

Gandor

pre 3 godine

Preplakao sam pola filma bukvalno. Najstrašnije od svega je što je film ublažen drastično da bi bio uopšte gledljiv i da bi bio drama a ne horor.

vitez_djordjuletti

pre 3 godine

Film koji je bio prijeko potreban nasem narodu, da shvati kakvu su tragediju su dozivjeli nasi preci. Plakao sam, priznajem. Nad tragedijom, ljudskom i srpskom.

boki89

pre 3 godine

Tezak film ali ne toliko kako je u stvarnosti bilo.Nisu svi hrvati ust niti su svi hrvati losi ljudi setimo se na pocetku filma kada hrvatica spasava bebu.Ali mi srbi ne smemo da zabravimo i moramo da se drzimo zajedno i slozno da nam se to vise nikada ne dogodi

Milos

pre 3 godine

Upravo odgledao film...jako, jako težak film...što je najgore, verovatno je bilo i gore nego što je prikazano...ostaje žal što Srbi misle da je istina sama po sebi dovoljna, pa je zanemarivanjem marketinga došlo do toga da ovakav film ostane u zapećku svetske pažnje...

Đorđe

pre 3 godine

Film komentarišu uglavnom ljudi, koji sa filmskom umetnošću nemaju previše dodirnih tačaka, kao i oni kojima je potreban film da bi naučili propuštene lekcije iz istorije.
Jasenovac se desio, a u filmu verovatno nije opisan ni deo užasa, ali tužno je je nama potreban film da bi se prisetili žrtava jednom u 70 godina. Možda bi bilo pametnije da država bolje preuredi udžbenike iz istorije, nego da građane edukuje putem filmova. Ipak 2 sata igranog programa teško mogu nadomestiti nenaučene lekcije.

A što se samog filma tiče, ništa nije ni blizu nivoa da bi se konkurisalo za Oskara. Vizuelni efekti, dijalozi, gluma, radnja, sve je promašeno.
Igrani film treba da ima neku radnju, neko priču, koja je smeštena u određeni istorijski ambijent, a ne da sam istorijski trenutak bude jedini osnov.
Iz ove kategorije filma pogledajte Šindlerovu listu, ili Život je lep, pa ćete videti o čemu pričam. To su remek dela i pored glavne priče, neuporedivo bolje oslikavaju vremenski trenutak.
Ovde treba razdvojiti film, kao takav, od istorije i sama kritika filma ne predstavlja automatski negiranje zločina, niti negativan stav prema žrtvama.
Samo ističem da istoriju treba učiti iz udžbenika, a da je film po meni loš.

Alex

pre 3 godine

Iskren da budem, pokajao sam se što sam gledao film. Ovakav film je nešto što je odavno trebalo snimiti kao podsetnik svega što se desilo, da se ne zaboravi. Ipak, pokajao sam se jer će mi trebati nekoliko dana da se vratim u normalu. Otišao je Đole, žestoko me je pogodilo, a ovo me je emotivno skroz dokusurilo 😩

komćilari

pre 3 godine

Primate li negativne komentare? Plitka priča, krv, ubistva. vrlo slab film. Gledao s društvom, ugasili poslije sat vremena. Nož sa drugačijom tematikom star 22g mnogo, mnogo bolji. Ocjena 3 od 10.

Realan

pre 3 godine

Ovo nije deseti deo strahota koje su se tamo desile.Mislim da je film snimljen u pomirljivom tonu jugoslovenstva.Bolje sto nije nominovan za oskara nista ne bi uradio.

veena

pre 3 godine

Sigurno bi bilo efektnije i jači dojam postignut da su kadrovi počimali ili završava li sa istinitim- originalnim iz arhiva slikama i snimcima koje postoje sigurno.Samim tim bi eliminisali komentare neupućenih u te događaje a koji sumnjaju u istinitost i time sprečili mogućnost davanje kritike da je film propaganda države. Nije u redu da su poslušali nečije mišljenje da ne treba mešati film i dokumentarac. Ako se snimao za takmičenje za područje van Srbije kao film na istinitim istorijskim događajima treba ga snimiti tako da neko potpuno neinformisan nema sumnje u istorijske činjenice.

dr.kadzija

pre 3 godine

dobar film, ali onaj "prosli" sa "srbomlatom" jos je "jaci". Da li neko moze da kaze da ovo prikazano nije istina? Bilo je verovatno jos puno puta gore, ali neja bude da je ovo delic istine iz ugla gledanja jedne devojcice.

Joza mali

pre 3 godine

Nije los, al mogla je bolja radnja! Realno nije za oskara! Film "Kraj rata" npr. mnogo bolji! Kad jednoruki Bata Zivotinja proganja ustase sto mu iskasapise zenu na ljuljasci. I tu su prikazani svirepi ustaski zlocini!

sladoledsmesom

pre 3 godine

Film je veoma loš. Smorio sam se do zla boga. Reditelj nije dorastao zadatku. Trebalo je ovo mnogo bolje. Žali bože za propuštenom prilikom.

dominus

pre 3 godine

Film definitivno nije treš kako su ga ocenili neki od komentatora na ranije vesti (dokaz da su operisani od filmske umetnosti).
Nije ni za Oskara, ali je morao biti među 15 kandidata. Što znači da je čisto politička odluka, ali i da nije izlobiran.
Mala Dara je odlično odglumila. Ima i dobre i loše glume ostalih. Strahote Jasenovca nisu najsretnije prikazane.
Nejasna je scena seksa Nade Šakić sa ustaškim vojnikom. Ona jeste bila monstrum svoje vrste, ali nigde nisam pročitao da su je ubistva toliko uzbuđivala.

Goat

pre 3 godine

Након епског дебакла Немањића, овај филм је 10+!

Зашто 10+? Зато што је на крају ипак испао филм. Филм у смислу лагане приче за целокупну јавност. Да ли је лаган? Тешко. Да ли је показао 5% страдања невиних људи? Тешко.

Тужно је што већина нашег народа не зна за Јастребарско, не зна за србосјек, не зна Лубурића. Разни медиокритети Благоја Јововића називају терористом...

Свака част апсолутно сваком учеснику у овом филму, од глумаца до тонаца!

Stevo sa Kozare

pre 3 godine

Sramotno je, da se ovaj film nije prikazivao preko Youtuba ili na „RTS Svet“,
kojeg je htelo videti mnogo gledalaca u dijaspori. Zbog cega to nije bilo
moguce ako ste zeljeli da ovaj film pogleda sto veci broj gledalaca u svetu,
a ne samo u Srbiji. Kako covek da oceni ovaj film kad ga nije bio u mogucnosti
pogledati, iako je, narocito, starijoj generaciji dobro poznato sta se desavalo u tom
najzloglasnijem logoru na svetu.
Nadam se, da ce ljudi koji su odgovorni za to ipak omoguciti dijaspori da preko
Youtuba vidi celokupni film, a ne samo promo.
Hvala

Toza Vampir

pre 3 godine

Nisam zeleo da gledam film, previse bi mi bilo u ovim mucnim vremenima.
Posetio sam Jasenovac osamdesetih godina, jos uvek su mi urezane slike iz muzeja i razni eksponati kojima su ubijani ljudi u logoru.
Ljudskom ludilu nema kraja.

crimson.pearl

pre 3 godine

Za dizanje svesti o temi uvek poštovanje. Sa tehničke strane, nedorasli. Stoji i budžet i sve ali da li je neko od mlađe glumačke ekipe u stanju da istražuje lik koji glumi, makar toliko da akcenat skine

Srbin

pre 3 godine

Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!

Јабучило

pre 3 godine

Није врхунски. Заиста није пропаганда (поготово што обична Хрватица на почетку спашава дете). Људске су приче, посебно је трагична прича Наташе Нинковић, која ипак на крају жртвује судбину кћери, али се приказују и стварни хероји, попут Јеврејина и Србина који се оба жртвују за Дариног оца. Ликови главних усташа су слабо разрађени, али у оквиру могућег су пристојно тумачени. Главна замерка је пречесто неразговетан говор и осетан пад темпа негде око две трећине филма. Све у свему, 6-7 од 10, али историјски вредно.

Sin Bludimir

pre 3 godine

Ako dozvolite komentar koji nije hvalospev.
Jako je kompleksna tema, a po meni dosta losa realizacija. Od scenarija nabacanog do lose rezije. Ovakav projekat je morao biti uradjen sa najboljim reziserom i sa vrhunskim scenarijem i s obzirom da na ovom podruchiju svi znamo sta je Jasenovac film je trebalo da se uradi na engleskom jeziku kao sto je i Shindlerova lista uradjena.

Film Zivot je lep nema jedno ubistvo, nema agresije i krvi, a na kraju sam plakao. To je sustina, najlakse je krvlju izazvati shok, a ako ste hteli krv i shok onda je mogao i masakr beba koje su na bajonete nabacivali da se napravi, sto da ne, to je bila realnost.

Sve u svemu izuzetno los i bled film za najvece stradanje Srba u istoriji postojanja.

Unuk partizana

pre 3 godine

U filmu ne postoji ono što čini film - pojedinačna sudbina jake dramaturške pozadine, ovde imamo težnju da se ispriča istina o ustaškim zločincima, ali film nije umetnički dostigao ni prosek. Najjači deo filma je sam početak, kad logoraši moraju da igraju kolo.

Dragan

pre 3 godine

Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!
Realno, film nije dobro uradjen.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Slučajno znam dosta o toj temi a slučajno sam i živ, zahvaljujući inteligenciji moje babe, inače Ruskinje, koja je uoči samog rata pobegla iz tog kraja za Beograd, shvativši šta se dešava.
Nisam gledao film namerno. Šta god da je u filmu, malo je prema onome šta se tamo dešavalo.
Najžalije mi je onih desetina hiljada ubijenih kojima se ne zna ni ime, ni grob, kao da nisu postojali. To me nekako užasava. Pobili ih, i negiraju da su ih pobili.

kalimero

pre 3 godine

Hvala rtsu što je zabranio odliženo gledanje filma. Mi što radimo treću smenu uskraćeni smo da ga gledamo. Sramota jedna za nacionalnu televiziju

veliki strumf

pre 3 godine

Moje vidjenje filma: Priča je vrlo kompleksna, treba film odgledati više puta da bi se sve ideje i svi detalji razumeli. Vidim da ljudi komentarišu da je bilo još brutalnije i da je možda to trebalo i prikazati. Prvo, zar je malo ubistava? Metaka u celo, u srce, klanja srbosjekom, udaranja maljem... Ubistava žena, dece, tela koja se bacaju i plutaju Savom... Drugo, šta mislite kakve bi tek tada bile kritike? Ovaj film bi tada izgubio suštinu jer nije u njegovoj srži samo da prikazuje strahote i klanja. Bilo bi previše. Centralna tema filma je ljubav sestre prema bratu, borba da ga spasi ali i da spasi SRPSTVO U SEBI! Da ne dozvoli da tako mali ode u hrvatsku porodicu i ne znajući da je Srbin da postane Hrvat! To je suština njene borbe, da se oboje održe, da znaju ko su! Druga po važnosti tema je strašan masakr Srba - zato sto su Srbi! Ali tu ima još mnogo priča: Hrvatica dobrog srca koja uzima dete da spasi na početku; ljubav majke prema sinu, ljubav oca prema deci, ženi svojoj i pravoslavlju, žrtvovanje jednog logorasa da bi se drugi spasao... Ima tu još mnogo velikih i teških priča. One ostavljaju snažan utisak ali bas zato, da bi se to sve sagledalo i razumelo, treba film pogledati 5-6 puta. Siguran sam da je svima nama mnogo toga promaklo na prvo gledanje jer utisak koji ubistva ostavljaju bude na trenutke dominantna. Zato ću sa uživanjem pogledati ovaj film još nekoliko puta da bih potpuno razumeo ovu kompleksnu priču. Za Amere je ovo previše slozena priča - zato oni to ništa nisu razumeli. A verovatno ne mogu da shvate da su se ovakve stvari zaista i dešavale.

zxdc

pre 3 godine

Morate svi da razumete jednu stvar: Stiven Spilberg, Jevrej, snimio je film o holokaustu, ali je glavni lik bio Nemac. Na taj način, to je film o zlu, a ne o Nemcima. Zato je to dobar film, između ostalog naravno, zato je on reditelj, a neko drugi nije. Važno je pronaći ugao, ključ kroz koji će film da ispriča priču da ne bude red potresnih scena nego film, da ne bude nacionalan nego univerzalno umetničko delo. Onda će ljudi sami da traže više o temi. Onda je i nacionalan, na pravi način.

zbunjen

pre 3 godine

Dnevna doza Dare. Forsiranjem necega se postize suprotan efekt.
(hm, 20. februar 2021 22:3

Da, da... Ovo je jedno 50-ti film o Jasenovcu u poslednjih 40 godina, od toga je 49 prikazano internacionalno... zaista smo dosadili i Bogu i narodu, sto se kaze... Ali, cekaj...

mama

pre 3 godine

Moja komšinica iz detinjstva je bila u Jasenovcu i Aušvicu sa nekih 10 godina. Noćima smo je slušali kako kuka i doziva oca i majku koji su joj ubijeni. Preživeli ona i starija sestra. Moj pradeda u Nemačkom logoru, i 50 godina posle pred smrt je vikao da dolaze po njega. Ne ponovilo se. Večna slava svim žrtvama. Ovo samo bezdušni mogu učiniti.

Јабучило

pre 3 godine

Sve je dobro sem kraja. Trebalo je napraviti susret oca i cerke a ne naglo da se prekine.
(nemanjabg, 20. februar 2021 22:18)

Рат је наставио да траје... Ко зна да ли су се срели икада.

Ferrari

pre 3 godine

Kao covjek i usput Srbin sam preplakao pola filma,tezak film kao da ga covjek licno dozivljava.Film koji treba da se pogleda u miru bez upiranja prsta u bilo koga.Oni koji su radili oba zvjerstva imali su svoja imena i vecina je kaznjena,neki su se izvukli na ovozemaljskom sudu ali zapamtite da ima i onaj drugi strasniji.

Filmsko filmovanje

pre 3 godine

Tema filma je najdublje potresna i dosledno je obrađena u filmu, ali mi se film u filmskom smislu nije svideo. Petominutna scena u autobusu u filmu "Okupacija u 26 slika" filmski je jača nego dva sata i deset minuta vešeras premijerno prikazanog filma Predraga Antonijevića.

Ikac Jagodinac

pre 3 godine

Iskreno...još uvek sam uznemiren posle gledanja. Hrvatima nikad ne zaboraviti Jasenovac. A, ovima što se zalažu za ekumenizam...neka dobro razmisle koliko nam je pod Vatikanom zla naneto. Današnju Hrvatsku i Hrvate ne mrzim, ali dok postojim svojoj deci i unucima govoriću o Jasenovcu. Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati.

mozaks

pre 3 godine

da se na bilo koji nacin politika nije.umesala,film bi verovatno dalje usao u izbor za nominaciju nagrada.film da bi se odgledao do.kraja potrebno.je da se emocije max.potisnu koliko se moze,iz razloga surovosti odredjenih scena nasilja..cak i da se ne spominju narodi romi,jevreji i srbi,film je sa dosta jakim.emocijama pravljen da se prikaze odredjena drzava,narod kako s eponasao u datom trenutku..

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

A na drustvenim mrezama krece utrkivanje ko ce vise da glumi zgrozenost.. Ljudi na sve nacine pokusavaju da prikupe simpatije, pratioce, komentare itd.

marko96

pre 3 godine

Biljana Cekić devojcica koja glumila Daru izjavila da ima zelju da kada završi srednju da upise FDU, sa ovakvom ulogom sto se mene tiče već si završila FDU

fender

pre 3 godine

Ovo ne treba gledati kao film koji ce svetu pokazati kroz sta smo prosli. Ovaj film treba da nama da pokaze kako je bilo, jer verujte nasa deca I mladi ne znaju nista o Jasenovcu I stradanju svog naroda. Zato pustite svet i oskare, nego ucite decu o ovome I neka prenesu dalje istoriju svog naroda.

123

pre 3 godine

U Srbiji će jedino i uspjeti...
(povjesničar, 20. februar 2021 22:44

Nema sta da uspe ili ne uspe.To je dokument sa pecatom.Ide u arhivu i koristi se po potrebi.Deo istorije.Kapiras?

nenad

pre 3 godine

Forogafija filma svetska, gluma izuzetna. Scena ubustava odradjene maksimalno i bez patiteki, brutalne kakve i jesu bile. Metafora sa vozom koji odvozi mtve - dobra. Ozbiljan film. Ovi botovi koji su tu valjda da dignu broj upisa, "strucnjaci" za film koji "znaju" da "ne valja" - ajte na spavanje. Antonijevicu svaka cast sto je imao petlju da udje u ovaku pricu i to prvi. Uzgred, govor Maska Luburica je zaista njegov, a i glas je njegov.

Resolve Davinci

pre 3 godine

@Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!
(Srbin, 20. februar 2021 22:28)

Zdravo Srbine. Ja nisam Srbin. NI Srbijanac.

Racunam da zaista mislis da je film u svim aspektima los- ne mogu vjerovati da bi neko mogao biti takva ... da troluje na ovakav predlozak.
Ka profeionalacu nije mi jasno kako mislis da korekcija boje nije uradjena kako valja?
To je izbor umjetnika da to uradi u ovoj tonskoj skali i to je jako dobro uradjeno tijekom cijelog filma.
Muzicki dio ili glazba- zaista odlicno uradjen, jedan od vrhova filma, tu je ali ne bode nekom prenaglasenom dramatikom, preti osjecanja.. sjajno uradjeno.
Gluma takodje.
Evidentno je da se pokusalo odmaknuti od fizickih scena uzasa i uzas je prikazan na taj ljudski bliski nacin- odvajanje od voljenih osoba radije nego da je pun scena sadistickih mucenja kojima je taj logor obilovao.
Opet, pogresno bi bilo potpuno ih izdvojiti iz filma, jer su se desavali svakodnevno u Logorima.
Mislim opet da je tvoj komentar ipak zajedljiva trolovska opaska uz sve ono sto sa takvim zakljuckom slijedi.

Subjektivno

pre 3 godine

Nedovoljno dobro za nominacije za Oskara i, nažalost, film za lokalnu upotrebu.

Izaziva ogromnu emociju kod nas koji smo povezani sa tim događajima, svako sa strane ko pogleda - potrešće ga samo ludilo prikazano na platno, a ne i sudbina tih ljudi, što je morao da bude primaran cilj.

Jednostavno, umesto da film stavi u prvi plan stradanje Srba (uz jevreja i rome), u prvom planu je ludilo ustaša. Umesto ogromnog truda uloženog u scenu "stolica" sa srpskim kolom - što se nije više radilo na scenama poput zakopavanja žene i deteta od strane muža? Da li je realno svesti starca Vukašina (Mandrapa) na jednu rečenicu? Pritom, ako RTS nije nešto zeznuo kod njih - tonca otpustiti jer oni tužni pokušaji da do besvesti pojačaju muziku u emotivnim scenama opasno ide na živce! Ujedno, muzika kada je voz pristizao u Jasenovac - kao Hogworts express kad stiže.

Dajte scenario strancima i pustite oni da snime ako vi ne znate. I zadržite malu u ulozi Dare, jedina maestralna stvaru celom filmu je njen kasting.

Petar

pre 3 godine

Negde sam pročitao kako je autor filma rekao da nisu mogli da prikažu sve strahote iz Jasenovca jer bi tada pola ljudi napustilo bioskop nakon samo prve polovine filma jer ne bi mogli da podnesu tu količinu sadizma. Mislim da baš takav film i treba snimiti. Sve drugo je imitacija, mada za početak nije ni ovo loše.Naprotiv.

Predo

pre 3 godine

Kao potomak žrtava jasenovačkog logora imam dvostruki osećaj. Odrastao sam na pričama o zverstvima iz Jasenovca, tako da me nisu iznenadile sve te krvave scene, čak ni preterano uzbudile. Preživeo sam ih u svojim mislima mnogo ranije. Više sam posmatrao film kao umetničkop delo. Početkom filma sam malo razočaran. Radnja se razvija maltene od sredine filma i tad film postaje mnogo bolji. Voleo bi da postoji gradacija i da je uvod bio malo bolji. Međutim, nije ni lako snimiti ovakav film. Efekat se mogao postići i sa malo manje krvavih scena. Pade mi na pamet "Okupacija u 26 slika", gdje je samo jedan scena bila dovoljno upečatljiva. Inače, nemojte misliti da se ovo nije dešavalo. Jeste! Pa je na kraju dovoljno i da neko ko to nije do sada znao, saznao iz ovog filma. Velika šteta što nije snimljen odmah nakon Kozare. Možda bi i naša novija istorija bila malo drugačija.

Danas

pre 3 godine

Pogledao film sa ocem, on izlazio pa se vraćao, ja nisam mogao da gledam isto neke scene. Ovde nema ni p od propagande, sve je ovo surova istina, nažalost. Film je dobar, lepo je snimljen i devojčica je sjajno odglumela. Glumci su bili savršeni. Teško, teško ali mnogo korisno da svi ovoga budemo svesni, da nam se ne bi ponavljalo.

Subjektivno

pre 3 godine

Potenciranje pogrešnih scena i šlag na tortu - završni ekran u kome umesto poruke da je film sniman po činjenicama, eventualno prikazivanje stvarnih fotografija i imenovanje zločinaca - citat iz Jevanđelja.

Amos Dundee

pre 3 godine

Sve to mi je davno prepricao djed koji je kao djete prezivio Jasenovac i djeciji logor Sisak. Imao je 4 godine kad su ga odveli. Sjecao se da je stalno bio gladan i da je jeo krec sa neke hrpe. Ne ponovilo se.

biba

pre 3 godine

Koliko je kritikovan ocekivao sam mnogo gori film. Apsolutno sam pozitivno iznenadjen. Krajnje je vreme da se kod nas snimaju istorijski filmovi jer imamo toliko toga sto nikad nije obradjeno.

z.n.

pre 3 godine

Imam neodoljivi osećaj da je propuštena šansa za upečatljiviji utisak. Moji su Srbi iz Like po majčinoj strani I imam moralno pravo da iskažem sopstveni utisak.
Film je propustio šansu da adekvatnom dinamikom, upečatljivijom glumom, izraženijim likovima ustaških krvopija I u mnogo toga drugog (pre svega ljudima nejasno prikazanim likom I ulogom Dijane Budisavljević) jasnije I upečatljivije prikaže srž. Kad god imamo šansu da pravilno animiramo svet, mi tu šansu ne iskoristimo.
Treba samo uporediti žestinu I životnost "Šindlerove liste" sa ovim, ipak bledim ostvarenjem. Jedan je Stiven Spilberg!Baš mi je krivo!

Maya

pre 3 godine

Tematika filma je jako dobra. Razumem da su scene ubijanja sigurno ublazene da bi bile gledljive. Moje iskreno misljenje je da je za ovaj projekat trebalo angazovati bolju glumacku podstavu koja bi malo verodostojnije iznela pojedine likove. Devojcica koja je glumila Daru je bila sjajna, ali dosta drugih likova nisu bas bili na nivou zadatka.

Unuk

pre 3 godine

Zapalimo sveće večeras svi u svojim domovima za sve Dare. Mi koji smo izgubili znamo i istinu i neće je niko sakriti, Srbijo zapalimo svi sveće u pomen našoj deci, nevino stradalojnod ustaškog režima u Drugom svetskom ratu

Darko

pre 3 godine

Komentar, sta napisati. Postoje li rijeci, postoji li mogucnost da se to stavi na papir.Ne, ne u mom slucaju. Ja sam prazan, tuga je ubila sve u meni. Tesko za gledanje ali moramo gledati. Moramo praviti filmove o ovim ljudima o ovoj djeci, pa to smo im duzni. Bio bi veliki grijeh ovo zaboraviti. Hvala svima koji su radili na ovom filmu.

alo bre

pre 3 godine

Ja sam direktni potomak tih jadnih i nesrećnih ljudi i ono što su mi pričale bake (1924. i 1930. godište) je horor film. Šta su im radili ti ustaški krvoloci ... to je jezivo ... a posle si sa tim istim zverima morao da živiš u istoj državi i glumiš bratstvo i jedinstvo ... Pakao pakla ..
I onda kad mi neko nostalgično priča o Jugoslaviji (u kojoj sam rodjen 1978.) ... povraća mi se ... ali bukvalno.

marrrkan

pre 3 godine

Sve je dobro sem kraja. Trebalo je napraviti susret oca i cerke a ne naglo da se prekine.
(nemanjabg, 20. februar 2021 22:18)

Ma da li zaista mislis da su se sreli :(

Урош

pre 3 godine

Требало је можда заћи дубље у причу верујем да је могло много више да се каже, свака част девојци која је глумила Дару.

Goksi profa

pre 3 godine

Film je zaista sjajan,meni je izazvao neverovatnu emociju i tugu.. da li je trebalo da prodje 75 godina da se snimi...nisu nam dali...ako ga gledamo sa umetnicke strane...film je od prve do poslednje scene ...brutalno dobar...po meni najbolji film snimljen na temu holokausta...samo sto je ovaj put srpski holokaust u pitanju...pa nije politicki korektan...pokazuje i koliko je oskar postao mali i beznacajan...politicki...ovaj sjajan film ce ziveti i bez te nagrade...muzika sjajna...gluma takodje...pogotovo..i nazalost prikaz ustaskih nemani...ali ovaj film je cist...on samo prica i zeli da se tako nesto vise ne ponovi ...i da... fantasticna metafora sa vozom...i kraj filma...briljantni Predrag Antonijevic...

Marko

pre 3 godine

Pre svega cestitke celokupnoj ekipi na ogromnom poduhvatu. Trebalo je po prvi put obraditi ovako kompleksnu temu sto je za svaku pohvalu. Ipak, film pati od nekih nedostataka koje cu pokusati da sumiram: scenario nedovoljno drzi paznju, pati od ponavljanja, a ustaski likovi su ostali na karikaturalnom nivou (bila je ovo prilika da se dublje zagrebe po likovima psihopata Maksa Luburica, Ljube Milosa, fra Majstorovic Filipovica, ali i heroine Dijane Budisavljevic). Gluma je dobra, produkcija takodje, ali one ne mogu da pokriju dramaturske nedostatke. Jos jednom ponavljam, svaka cast celoj ekipi na ogromnom poduhvatu, jer ce ogroman broj ljudi u svetu po prvi put cuti za uzase NDH. Da je samo to doprinos ovog filma, pa trebalo ga je snimiti.

Ivan

pre 3 godine

Pogledao san film sramota me što u Hrvatskoj relativiziraju zločine u Jasenovcu jel bilo 83 tisuće ili 300 tisuća koliko su utvrdili Zidovi i Simon V centar a s druge strane 200 žrtava Vukovara se zove genocidom mislim stvarno strašno ali nismo svi isti Vukovar i Srebrenica jesu stravični zločini ali ovo se ne može poredit ovo je Auschwitz za kojeg su krivi Pavelić Nijemci i svijet koji je to dozvolio.

ПринцОдШумадије

pre 3 godine

Страшна и болна истина. Да се не заборави и никада не понови највећа страхота која је задесила наш народ. Верујем да у очима неких од нас ово није добар филм, није добро светло, арт дирекција, камера, режија, кастинг... нека њима служи на част и образ... За мене лично, ово је ремек дело.

Toto

pre 3 godine

Tema je antologijska, scenario osrednji kao i realizacija. Ako izuzmem emocije zbog nacionalne pripadnosti, ostaje patetični film o sadistima. Ako su mislili da pošalju bilo kakvu poruku, morali su to suptilnije. Fulm Život je lep, ima sličnu tematiku, ali neuporedivo bolju realizaciju.

stoks

pre 3 godine

Moglo je bolje. Uloge Draganovica, Luburica, Ljuba Miloša, Budaka nisu razradjene. Kostomografija i fraze u govoru su morali biti bolji. Tema je prava a devojčica je odlično odigrala.

hours of love

pre 3 godine

Kao umetnicko delo mi se jako dopada prica.

Mnogi ce zameriti manjak detalja i podataka o broju ubijenih na primer, koliko dugo je logor bio aktivan i slicno, ali za to predlazem jedan dokumentarni film od 2 i po sata gde ce potanko srpski i jevrejski strucnjaci precizno secirati sve detalje i obime monstruoznih zlocina.

Dušan

pre 3 godine

Prvih 20 minuta je totalni promašaj. Kanibalski horor. Bez veze.
Ne čudi me da su ga izbacili iz uže selekcije za nagradu Oskara.
Dalje, u mnogim delovima vokabular onih koji vode logor je čisti srpski jezik. Totalni promašaj, ili namerno? Radnja u drugoj polovina filma je smislena i zaslužuje svaku pažnju.
Kostimografija zatvorenika nema ama baš nikakve veze sa stvarnim vremenom iz drugog svetskog rata, u stvari više odgovara današnjem vremenu sela u BiH.
Čudno, jako čudno, ništa ne razumem, nakon silnih pizitivnih kritika u medijima.

Baš čelik

pre 3 godine

Kroz godinu dana, kada film bude prikazan u svim bioskopima i kada ostvari određenu zaradu, autor filma bi trebao da ga postavi na internet streaming servise, kakao bi ga videlo što više ljudi. Obezbediti titlove za što veći broj jezika, isključiti opciju komentarisanja filma i ostaviti ga da stoji tamo decenijama u edukativne svrhe svim narodima sveta.

Zurkolomac

pre 3 godine

Svaka cast Antonijevicu na odlicnom filmu. Trebali smo puno ranije da ga snimimo, ali je i ovako dobro.
Srbija treba barem jednom godisnje da snimi ovakav film...

Filmofil

pre 3 godine

Predo, iz razloga koje navodiš Kvo vadis Aida je bolji film od Dare. Taj film je čisto umetnički, snimljen bez scena nasilja, a tako teška tema.

netko odande

pre 3 godine

Inače...Dijana Budisavljević je organizirala spašavanje djece a provedbu spašavanja s njim su proveli građani Zagreba jer negdje je trebalo čuvati 10 do 15 tisuća djece..
Nego sramota je da nitko ne zna za Antu Bakotića i Borisa Hanžekoviča kao i da je na netu toliko malo podataka o njima

jovan

pre 3 godine

Postoje losi, prosecni i vrhunski glumci. Ali, moralni kodeks govori da se ne prihvata svaka uloga. Tu je velicina glumca. Ovo je odavno poznata tema o kojoj je godinama unazad trebalo da se snimi film..Zasto tek sada kad je proslo mnogo godina? Normalnom i realnom - dovoljno!

Teska prica

pre 3 godine

Teska prica, tragedija jednog vremena i naroda, na zalost ispricana na los nacin. Po meni film nije docarao strahote koje su se desavale u NDH i Jasenovcu. Nekako nedorecena prica, pokusaj da se puno toga prikaze sa ocigledno nedovoljnim budzetom i kratkim vremenom. Bez jasne poente sta film zeli da isprica. Opet smo propustili priliku da prikazemo na pravi nacin deo nase istorije. Steta

kalcokera i trokorak bili

pre 3 godine

sindlerova lista jaci utisak ostavlja.

Dara nije lose uradjen , cak sam ovekivao da je slabiji.

ovo je naravno filmska kritika bez politike

Kosovski boj moze biti odlican ako ga radi Mel Gipson

NJ

pre 3 godine

Svaka cast svima koji su ucestvovali i ovom filmu. Mozda je malo usporen film, falilo mi je malo vise radnje i dijaloga ali sve u svemu drago mi je da je neko konacno napravio film o ovim stravicnom dogadjaju.
Za nekoga ko nije sa ovih prostora mozda nece dovoljno shvatiti tematiku filma, po meni iz tog razloga su trebali dati malo vise informacija o logoru Jasenovac na pocetku ili na kraju filma i pokazati neke stvarne slike iz logora koje postoje.

mimica

pre 3 godine

Zanima me šta se dešavalo sa decom usvojenom u hrvatske porodice ? Da li si su tražili svoje korene jednom kada su odrasli? Ima li neko da predloži knjigu, dokumentarac ili film?

stevan

pre 3 godine

Ko nije razumeo da je cilj filma bio, da podstakne sve ostale da snimaju filmove na ovu temu, taj i ima pravo da ga kritikuje. Samim tim su i lose razumeli celu istoriju...
Ko razume, razume...

Koko

pre 3 godine

(Srbin, 20. februar 2021 22:28
Slažem se da je moglo biti i bolje sto se tice svih tih elemenata koji su nabrojani ali nebih se složio sa tako oštrim kvalifikacijama jer je bitna tematika događaja i sama pomisao da je film odjeknuo i dosao do velikog broja ljudi koji uopšte nisu imali pojma o tim stravicnim dogadjajima koji su se desili maltene nedavno i to u srcu evrope.

violeta

pre 3 godine

Zanima me šta se dešavalo sa decom usvojenom u hrvatske porodice ? Da li si su tražili svoje korene jednom kada su odrasli? Ima li neko da predloži knjigu, dokumentarac ili film?
(mimica, 21. februar 2021 11:06)

Sestra moje bake je spašena od strane Hrvata iz Jasenovca, ali je prekrštena. Odgojili su je u svom duhu, ostala je kasnije u kontaktu sa svojim preživelim članovima porodice, ali nikad to više nije bilo to.
Njena deca su kasnije veličala Pavelića, Stepinca, Ljubu, Luburića...
Prekršteni Srbi su dokazano najgori.
Žao mi je što moja baka nije mogla napisati knjigu o svemu i o strahotama koje je preživela u Jasenovcu.

Duška

pre 3 godine

Toliko očekivanja... I ništa. Plitko,sentimentalno,loše ukomponovano, bez dovoljno statista, nijedno glumačko briljiranje... Tanak scenario i slaba režija, kao i scenografija. Ustaše površno i glupo predstavljene, jezik, kostimi... Sve u svemu, molim Kustu, Zafranovića ili nekog trećeg da vrati čast srpskoj kinematografiji na sličnu temu, ovaj lik Antonijević nije na nivou zadatka. Može da oduševi samo one koji se u film razumeju k'o Mara u kupus. Nije čak ni prosek. Šteta,zaista šteta.

Zeljosav

pre 3 godine

Odgledao film, ništa nije izmišljeno, sve se tako dešavalo, medjutim moje lično mišljenje je da je trebalo bolje da se snimi, nekako mi je dosta plastično, scene su pomalo bljutkave..... Samo lično mišljenje. Za jedan ovakav film i projekat trebalo je snimiti mnogo jače i upečatljivije scene koje treba da dotaknu dušu. Ovako.... nije za Oskara!

Nostradamus

pre 3 godine

Ako film potencira zrtvu i stradanje naroda, a ne potencira zlo u ljudima, onda se stice utisak da je propaganda a ne umetnost. Film nije sudska presuda koju treba izvrsiti, niti treba da osudi neki narod, jer zlo cine pojedinci. Znam reci cete da su sve ustase zlikovci. Slazem se, ali upravo mi imamo „orasa u dzepu“, jer su neki nasi, nazovite ih kako hocete, radili slicne stvari. Svet to ne zaboravlja i tu je nas problem. Moramo shvatiti da to su nama uradili, ne bi trebali da radimo drugima. A ako smo to i uradili, onda ne bi trebali drugima drzati pridike o moralu i zlu. Ne poredim nista, samo kazem da se sopstveni zlocini ne mogu pravdati tudjim. Lep pozdrav svima.

X

pre 3 godine

Ne razumem se u te tehničke stvari oko filma, koje su verovatno presudne za trku za Oskara. Mislim da nama kao običnoj publici to nije važno. Važna je poruka - nikada da se ne zaboravi. Mnogi kažu kako je teško gledati, a kako bi bilo da su malo dublje zagrebali i prikazali nasilnije scene? Bez obzira na sve to, scenario, kostime, glumu, priča je važna, važno je da održavamo sećanje i da prenesemo deci. Nadam se da je Dara samo početak filmova gde će se obraditi ovakva tematika.

my way

pre 3 godine

Чисто да се зна да је 1998. Југославија тражила изручење Наде Шакић (Лубурићеве секе), да би Хрватска брже боље урадила то исто. Затим ју је наравно ослободила и жена је живела као национални херој и заслужни грађанин до смрти 2011. године у Загребу. Филм је одличан. Јесте ово ублажена верзија садистичког ужаса логора смрти у НДХ, али права стварност је толико неописива и незамислива да се на филму и не може приказати. Ето, сада смо видели филм, па нека је на част свима који су га пљували. Посебне похвале глумцима, није ово било лако играти. Посебне честитке малој Биљани, која је потпуно заслужно била у причи за награду пре него што се антисрпска политика умешала. За нас потпуно небитно. Не требају нам никакви оскари, глобуси и сличне глупости, али је неправедно према њој, Антонијевићу и свима који су на филму радили. Како то бива, сада када су дирнули у српске жртве, српску децу, прорадио инат и добиће се наставак који ће отићи и у деведесете.

lezilebovski

pre 3 godine

1. umetnicki - tesko smece od filma...
2. u jednom je odlican - dosao u pravo vreme za podici nacionalni nivo svesti kod zadrtog zivlja i drzati ih na uzdi radikalizma i primitivizma...
3. zemlja koja se u jednom danu poklanja velikom umetniku, pesniku, recitatoru i coveku sa ogromnim srcem koji je spajao ljude sa oziljcima od rata, a u istom tom danu rusi sve moguce mostove prijateljstva i izaziva jezu kod onih malobrojnih sa razumom coveka....

Tanja

pre 3 godine

Film je pre blago uradjen. Zločini su bili mnogo gori. Trebalo je snimiti kako upadaju u kuće i odvode te ljude i šta pri tome rade. Trebalo je snimiti i pripremanje Srba za katoličko krštenje pa onda njihovo klanje danima u Glinskoj crkvi pa tek onda Jasenovac i zversko iživljavanje nad njima. A na kraju je trebalo navesti koliko je ljudi stradalo i pustiti snimak Tomsonovog koncerta kada peva o Maksovim mesarima i narod koji u transu peva uz njega i navesti da ta mržnja i danas traje.... Jeste postojala Srebrenica ali mi Srbi nikada nismo održali koncert gde smo svi u glas pevali kako ćemo nekoga klati zato su svi komentari suvišni. Činjenica jeste da ovo ustaštvo i danas postoji i bilo bi isto ako bi im se prilika ponovo ukazala. Žalosno :(

gulag

pre 3 godine

Da je recimo Spilberg snimio ovakav film,ne bi bilo apsolutno nikakve dileme da osvaja oskara!
(Bari1991, 20. februar 2021 22:30)

Spielberg nije nikad osvojio Oskara.

Bjelokosti

pre 3 godine

(mimica, 21. februar 2021 11:06)

Nazalost komunisti su po oslobodjenu zaplenili knjige i svu dokumentaciju koju je vodila Dijana Budisavljevic a dokumentacija iz logora Jasenovac i Jastrebarsko nije ni docekala oslobodjenje. Manji broj te dece su posle rata preko crvenog krsta uspeli neki od prezivelih rodjaka da pronadju ali vecinu nije imao ko da trazi jer su im citave familije bile pobijene.
Kod mene u komsiluku ziveli su dvoje ljudi, brat i sestra, oni su kao deca bili u Jastrebarskom. Posle rata preko crvenog krsta nasao ih je stric i imali su srecu sto je brat bio dovoljno star i znao je da isprica ime, prezime i odakle su on i sestra. Dokumentacije nije bilo.

Jure

pre 3 godine

Ne mogu da vjerujem sta ovdje ljudi pricaju! Da se nije znalo za zlocine. Aloooooo jeste li vi isli u skolu, nekad, u onu pravu Jugoslovensku!? Pa ja sam ucio u skoli da su djecu malu bacali u zrak i docekivali na bajonete! Pa jel ima gori zlocin? Ovi iz filma su smijesni! U osmom razredu smo isli u Jasenovac na ekskurziju, tek su nam tu pricali zla ustaska! Nista vi necete nauciti u ovim demokratkim skolama, osim da postanete debili sa kokardom ili slovom U na glavi!

Vladimir

pre 3 godine

Godinama čitam komentare. Bilo je sličnih mišljenja mom ali prvi put kao da mi je neko pročitao misli, sve sa datim primerima! Javi se Đorđe da vidim da to nisam ja. "Film komentarišu uglavnom ljudi, koji sa filmskom umetnošću nemaju previše dodirnih tačaka, kao i oni kojima je potreban film da bi naučili propuštene lekcije iz istorije.
Jasenovac se desio, a u filmu verovatno nije opisan ni deo užasa, ali tužno je je nama potreban film da bi se prisetili žrtava jednom u 70 godina. Možda bi bilo pametnije da država bolje preuredi udžbenike iz istorije, nego da građane edukuje putem filmova. Ipak 2 sata igranog programa teško mogu nadomestiti nenaučene lekcije.

A što se samog filma tiče, ništa nije ni blizu nivoa da bi se konkurisalo za Oskara. Vizuelni efekti, dijalozi, gluma, radnja, sve je promašeno.
Igrani film treba da ima neku radnju, neko priču, koja je smeštena u određeni istorijski ambijent, a ne da sam istorijski trenutak bude jedini osnov.
Iz ove kategorije filma pogledajte Šindlerovu listu, ili Život je lep, pa ćete videti o čemu pričam. To su remek dela i pored glavne priče, neuporedivo bolje oslikavaju vremenski trenutak.
Ovde treba razdvojiti film, kao takav, od istorije i sama kritika filma ne predstavlja automatski negiranje zločina, niti negativan stav prema žrtvama.
Samo ističem da istoriju treba učiti iz udžbenika, a da je film po meni loš."

Sasho

pre 3 godine

Ja sam jedan od redjih ljudi iz Srbije koji je bio u spomen parku Jasenovac. Gledao kratki crno/beli film o logoru, nagledao se raznih sprava za mučenje ljudi, video mnogo utučenih lobanja. Pitanje za Hrvate:"Zašto vam je zemlja oko Jasenovca ne obradjena"? "Zašto je sve pusto u prečniku od sedam do deset kilometara oko logora"?
Da vam dam odgovor, verovatno kada bi kopali zemlju nailazili bi na hiljade ljudskih kostiju,a i svesni su sami hrvati šta su uradili pa beže od tog mesta. Ljudi jeza je samo mesto i put za Jasenovac.Ja sam gledao film u delovima 10 minuta, tuga me. Deci sam reko kada bi preneli svo zlostavljanje na film bio bi horor veka.

violeta

pre 3 godine

Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati.
(Ikac Jagodinac, 21. februar 2021 09:35)

Nisi 100% u pravu. Maks Luburić, koga u filmu glumi mali Janketić, je Srbin, a takvi su oduvek bili najgori i najopasniji.

Početak

pre 3 godine

Kao što reče neko od komentatora ovo je tek početak ili bi tako trebalo da bude. "Lako" je snimiti Šindlerovu listu ili Život je lep kada ceo svet već zna strahote koje su se dešavale u logorima, između ostalog i zbog mnogih drugih ranijih filmova snimljenih na tu temu, pa režiser može da se fokusira na konkretnu ljudsku priču zanemarujući kontekst. Posle ovog filma koji je neka vrsta "uvoda" može da se snimi film sa nekim konkretnim istorijskim događajem ili ličnosti kao npr. proboj logoraša na kraju ratu, o Dijani Budisavljević, itd. Film o Dijani Budisavljević bi mogao da ima jaku dramaturgiju i priču, slično kao u Šindlerovoj listi, uz to ona nije bila Srpkinja pa bi akcenat bio na univerzalnoj ljudskosti i humanosti. Ali bojim se da ćemo opet čekati mnogo za jedan takav film pošto imam utisak da naši domaći umetnici beže od ove teme iz nekih svojih razloga. Zbog toga još više treba ceniti sve umetnike koji su učestvovali u snimanju ovog filma a ne preterivati sa zamerkama. Nije bilo lako snimiti ovakav film posle 70 godina. Nikako.

Petar

pre 3 godine

Prosle godine sam igrom slucaja upoznao zenu od 91 godine kojoj sam pomogao jer zivi sama, a invalid je, hemiplegicar. Prezivela je vesanje kao devojcica od 12 godina u logoru. Pred rodjenim ocima su joj ubili majku, a malog brata od godinu dana nabili na bajonet i ispekli na raznju. Odlazio sam prosle godine vise puta kod ove bake i jedino sto ona prica su scene uzasa. Mogu da zamislim samo kakav joj je zivot bio.

suze su ok

pre 3 godine

1. film loš, ređanje strašnih scena bez noseće priče
2. Hrvati ga negiraju kao neistinu, uzalud
3. Srbi bi radili isto da im se pružila bolja prilika i odgovarajuće okolnosti

Gaza Jezda

pre 3 godine

Kad država plaća film u svrhu propagande, tu umetničke vrednosti nema.
Ako se želi saznati istina onda se pravi dokumentarac uz pomoć istoričara s obe strane uz izjave nezavisnih stručnjaka.
Zločin u Jasenovcu se desio, a brojem žrtava se manipuliše, da je i jedna žrtva je previše.
Mi žrtve u Srebrenici, Vukovaru, Kosovu i dr. mjestima negiramo a čudimo se kakvi su drugi.

Nadam se da novi patrijarh presvetli Porfirije, bude svetlo na kraju mračnog tunela.

kića

pre 3 godine

Odličan film, drži pažnju, pun emocija! Bravo za celu ekipu, devojčica Biljana i mali brat fenomenalni. Nije prikazan ni deseti deo stvarnih zverstava. Samo tako nastavite, da se čuje i naša strana priče!

Moj deda vec dugo ore nebeske njive

pre 3 godine

OK,emocije su intezivne,sto je i ocekivano posle najave da film zasluzuje oskara,a da,nepravedno, nije usao ni u konkurenciju.Moje je misljenje da se film provukao izmedju dokumentarnog i igranog filma,ne doticuci dovoljno,ni jednu ni drugu kategoriju.Cini mi se,da je bio pokusaj da se privuce paznja strane publike,izazove stid kod hrvatske, i podgreje osecaj nepravde,odbacenosti i dozivljaj opste srbofobije,kod srpske publike.Film je potresan,ali sa elementima melo-drame,koji tananom mrenom,prekrivaju ceo film.Gorcina,koju osecaju Srbi,je nedokuciva onima koji nisu.Pokusaj da se to stavi na univerzalni nivo,ce uvek naici na nerazumevanje,otpor i odbacivanje,sto je normalno i razumljivo.U vecitoj igri,Istok-Zapad’,Srbija ostaje ostrvo na Balkanu,otporno na sve uticaje.Sto je u redu,ako s tim mozemo da zivimo u miru.Nove tehnologije daju nove ideje.Steta,sto su zapostavljena iskustva jugoslovenskih filmova i njihovih kreatora iz 70ih i 80ih godina proslog veka,imalo se sta nauciti. - ,,Neko uzdahne,neko zazire.Isto vide a razno tumace’’- Dj.Balasevic

Srba

pre 3 godine

Smorio sam se za oskara. Kuzite :D Dosta skroman film. Kosticeva kratka gluma veoma losa. Efekti losi. Dosta puta sam pomislio da se radi o bas niskobudzetnom filmu. I eto saznadosmo zasto nije usao u uzi izbor za oskara. Film je bas skroman. Mozda bi osvojio prvo mjesto na festivalu u Divcibarama. Sad kad sam ga odgledao, ja cu da podjem da dam svoju realnu ocjenu na IMDB. Kako sav normalan svijet cini. Posto sam patriota, dacu mu 5.

džuvegija

pre 3 godine

Poslije ovog filma, preporučuje odmah pogledati i legendu o kosovskoj boju , pa da ugođaj bude kompletan.. Dajte ljudi XXI vijek je.

ljuba

pre 3 godine

Sedamdeset godina je trebalo da mnogi saznaju /ne i sve/šta su ustaški zlikovci NDH radili srpskom narodu.
Ipak istina je spora ali dostupna.

MilutinFranjo

pre 3 godine

Kada je je prvi put u bioskopima prikazan film "Ratnici" ( film o progonu ulične bande u New Yorku ) , mesecima su se mlatili klinci po ulicama širom Juge. Sad kakve to veze ima sa ovim filmom ? Nikakve sa radnjom filma , ali ima sa podjednakim uticajem na javno mnjenje svakog filma u koji se uloži tolika medijska logistika. Genocid u Jasenovcu nad Srbima je stravičan zločin. Ja još nisam sreo nekoga na ovim prostorima da za taj zločin ne zna. Šta posle filma ? Da prestanemo da imamo bilo kakve veze sa Hrvatima? Da se osvetimo ? Da ih mlatimo na svakom koraku? Živeli smo skoro ceo vek zajedno u obe Jugoslavije. Koliko hiljada mešovitih brakova ima ? Koliko potomstvo iz tih brakova Srba i Hrvata živi pored nas? Da li zaista neko misli da krv sa srbosjeka iz '42 , oživljena i ekranizovana 2021 neće stvoriti nove antagonizme i probleme između dva naroda koja skoro 1500 godina žive zajedno na Balkanu. Jasenovac nikada ne zaboraviti , kao i Sajmište, Aušvic, Mathauzen i logore iz devedesetih. Sinoć u 20 h ljubav iz stihova pesama mrtvog Balaševića , oduvala je svu lošu emociju koju je ovaj film doneo. Mladi u Beogradu, Sarajevu,Zagrebu, Puli,Novom Sadu, Osjeku .... pevali su i širili ljubav. Ajd da zapamtimo sve loše što se desilo , a da umesto noža i metka , životni motiv bude pesma,ljubav i suživot.Budućnost je jedino bitna. Prošlost ne možemo promeniti. Pamtiti da, svi oprostiti moraju , da bi potomstvo živelo u miru na ovim prostorima. Mnoga deca Hrvata i Srba , na drugim prostorima , žive u miru. Pobegla su deca u svet od užasa rata koji se ovde dešava na svakih par decenija. Nema generacije da nije osetila rat. Dosta više. Ako bi nekako mogao II svetski rat da se završi 2021 , pa da živimo ko normalan svet.

Mr & Mrs

pre 3 godine

Ja sam rodjen na Kozari 1942. i potomak sam mog oca koji je tamo izgubio zivot. Mene i mog 2 godine starijeg brata je nasa majka na cudesan nacin spasila i posle rata nas odvela u svoju rodnu Dalmaciju
Film nisam mogao da gledam jer bi to bilo bolno i opasno uznemirenje u mojim godinama Film je snimljen sa naseg aspekta odnosa sa Hrvatima i sa prevelike vremenske distance da bi ljudi poverovali u takve dogadjaje. Mozda je trebalo da film uradi neka medjunarodna ekipa sa iskustvom u slicnim temama i sa vecim umetnickim ambicijama da bi se svetska javnost zainteresovala i tako bi se postigao efekat filma koji smo ocekivali od naseg filma Trebalo je povezati te uzasne dogadjaje iz II Svetskog rata sa reakcijom Srba u BiH u ratu Devedesetih godina da im se ne bi ponovio genocid.

netko odavde

pre 3 godine

"Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati." ovu izjavu je izvalio Vuk Drašković a onda mu glavne ustaše i u knjizi u filmu imaju imena Osman itd itd...Nisu svi ustaše bili Hrvati...niti blizu

Јабучило

pre 3 godine

1. film loš, ređanje strašnih scena bez noseće priče
2. Hrvati ga negiraju kao neistinu, uzalud
3. Srbi bi radili isto da im se pružila bolja prilika i odgovarajuće okolnosti
(suze su ok, 21. februar 2021 09:15)

Не, не би.
Ала нас је комунизам упропастио, па увек мора нека уравниловка. Ваљда да се Хрвати не наљуте...

Ko je bio Maks Luburić

pre 3 godine

Film sam pogledao mogu reći nisam zadovoljan sa krajom. Nisko budžetno a tako velika tema. Kraj je loš što se desilo sa logorom, nedostaju mnogi detalji a pogotovo na kraju kad Partizani osuđuju Maksa Luburića na smrt, kad govori pobio sam vas za 4 godina više nego što su Turci za 500.
Fali isto slučaj sa katoličkim popom koji je pogubljen u Jasenovcu jer nije hteo da drži godišnjicu mise Paviliću i njegove NDH. Fali isto oni Hrvati u obližnjim selima što su davali Hranu zatvorenicima i njih su pobili. Film je ok ali blaga verzija tog pakla ne daj bože nikome.
Smatram isto Jugoslaviju i Tita kao glavnog krivca za produžetak mržnje Srba i Hrvata. Nije se smelo stavljati pod tepih odavno je trebala ova trauma da se reši a ne danas ove generacije što nemaju ništa stim da rešavaju tuđe račune. Naravno da admin neće objaviti ovo ali to samo pokazuje njegovu malenkost.

Srba

pre 3 godine

Ugasio posle pet minuta. Ne vidim razlog zasto podsecati obe strane na rat i izazivati novu mrznju. Nije ovo film za ova vremena, ipak smo mi plitke balkanske nacije

Petar

pre 3 godine

Na žalost promašena šansa. Film osim ređanja užasnih priča nema (filmsku, umetničku vrednost)... ne znam kako da to opišem, pošto sam običan gledalac.
Otprilike, ceo film je tehnološki na nivou jedne TV epizode. Kostimi su kao za pozorišnu predstavu, čisti, neisprljani, neoznojeni, neizbledeli... Devojke ustaše kao da su ih uzeli sa manekenske piste. Ostali kao da su iz lokalne omladinske dramske sekcije.
Deca igraju fudbal u logoru, niko se ne trza na pucanj, niko se ne dere, ne moli za život pred sopstvenu smrt. Kamera je loša, mogli su to da provuku kroz neki filter, grain... Muzika je prenapadna. Ona pesma u vagonu, na početku, preduga bez razloga... predugo (valjda) Užičko kolo (koje nije tada ni postojalo).
Čemu ona scena seksa!? Kažem kao epizoda dumaće serije, naša verzija bolivudskog stila.
Po meni najbolje iznesene uloge su dve majke, porodilja i ona što je krala kukuruz, ostalo mlako...
Koliko god da je potresno ono što smo videli u stvarnosti je bilo, mnogo, mnogo gore. Film to nije uspeo da dočara. Da me ne razumete pogrešno, tri puta sam zaplakao u toku gledanja ali to je zbog mog subjektivnog (psihičkog, emotivnog) stanja, prvenstveno zbog toga što sam slab na decu a ne zbog jačine filma... šteta...

NikolaBg

pre 3 godine

Vama je do umetnosti, klanje ljudi, igranje stolica sa Romima, bacanje gasa na bolesnu decu iz bolnice smrti, streljanje i vešanje ljudi. A dobar deo tih zločinaca lepo završili život tamo negde preko bare. I sad je vama do umetnosti. Poenta filma nije umetnička već da se prikaže istina. Postoji istinita, potresna priča o bratu i sestri koji su se našli posle 30 godina od Jasenovca. Ako vam je do umetnosti vi gledajte ,, Život je lep '' sa Robertom Benjinijem. Uopšte mi nije ni do kakve nominacije za oskara. Postoji gomila spisa u kojima Nemci i Mađari navode kako veća zverstva nisu videli na svetu, čak ni u Aušvicu, a jedan nemački general ga upoređuje sa Danteovim paklom. A vama do umetnosti... Sram vas bilo sve.

Miljanov

pre 3 godine

Немци могу да потврде историске чињенице, него мудро чуте. И Ватикан зна него штите екипу коју су гурнули и грозан злочин. Узгред сами Х. би требали да одбаце то зло јер се слобода не гради тако.

kriticar

pre 3 godine

Uopste me ne cude negativne kritike iz sveta, jer je ovaj film ocigledno stavljen u sluzbu aktuelne politike. Ne radi se o tome da li su dogadjaji u filmu verodostojno prikazani. Sigurno da jesu, ali to uopste nije poenta u kontekstu jednog Balkana koji je daleko od toga da je doziveo katarzu. Misija umetnosti je da miri, a ne da svadja narode. Misija umetnosti je propagira univerzalne ljudske vrednosti, a ne da generalizuje zlo.

Nebitno

pre 3 godine

Amaterski film realno, ali koliko para toliko muzike. Posto je u korist Srba moras ga hvaliti, zato ce uvek biti tenzija, za 1000 godina nece postojati ni Srbija ni Hrvatska sto bi se i dalje rvali umesto da zivimo mirno i pomazemo medjusobno.

HitTheRoadJack

pre 3 godine

U Srbiji će jedino i uspjeti...
(povjesničar, 20. februar 2021 22:44)


Ovo si odlično rekao, na svoju i sramotu nacije kojoj pripadaš.

vlade

pre 3 godine

ljudi moji ovo je možda 5% u filmu šta su ustaše napravili tada za vreme rata,pa oni su imali preko pedeset metoda mučenja i ubijanja to nemože ni da se snimi.

Che

pre 3 godine

"Hvala" RTS-u sto je blokirao signal tako da mi Srbi u Hrvatskoj i znatiželjni Hrvati nismo mogli pogledati film i pitanje je dali ćemo ikad imati priliku. Ako niste znali Jasenovac se nalazi u Hrvatskoj. U Hrvatskoj živi još 200 000 Srba. Kakav pucanj u koljeno!! Sramota!

gojko 12

pre 3 godine

Film je katastrofa - Tako ozbiljnu temu potrošiti na tako loš film.

To je moralo mnogo,mnogo,mnogo ozbiljnije.



Još ubedili narod da je film kandidat za Oskara...

sasa jokic

pre 3 godine

Mnogo nejasnih stvari, narocito za strance i mlade koji ne znaju nista o Jasenovcu. Film je trebalo zapoceti sa originalnim snimcima i fotografijama iz Jasenovcima uz kratku pricu, objasnjenje sta se tamo desavalo, kako bi gledalac iole stvorio sliku sta ce u narednih sat ipo gledati.
Dijana Budisavljevic je spasila 15 hiljada srpske dece, a u filmu se ne zna ni ko je, niti koliko je butna njena ukoga bila.
Ne pocetku imamo upozorenje da film nije za mladje od 12 godina? Ovde je 18 godina minimum, uz one jezive slike klanja i ubijanja ljudi cekicem.
Da ste amerikanac npr., da li bi pustili ovaj film u bioskope da ga gledaju vasi gradjani? Budimo objektivni, interes za stradanje nekih tamo Srba je mnogo manji od interesa da se ljudi “zastite” od brutalnih scena.
Zar nije pametnije bilo, tu brutalnost opisati na pocetku kroz tekst i dokumentarne snimke, a kasnije u filmu se vise baviti sudbinom tih ljudi i dece, sa manje brutalnih scena.
Na kraju, da li je pravo vreme za prikazivanje ovog filma u prime time na RTS-u? Sta je cilj? Da necemo opet da ratujemo? Vidim da su se mnogi angazovali na drustvenim mrezama, kako bi sto vise ljudi odgledalo film, koji btw i nije bas vrhunsko umetnicko delo.

...

pre 3 godine

Na današnji dan je rođena Diana Budisavljević koja je od ustaša spasila više od 15 hiljada srpske dece. Večna joj slava.
(Žalosna sova, 20. februar 2021 23:56)

a kako nikome nije čudno da ih je sama uspjela spasiti toliko? tko joj je pomagao?

biba

pre 3 godine

Film je relativno dobar medjutim meni su recimo likovi malo slabo razradjeni, ne znamo mnogo o tome kako su ziveli pre logora, kako razmisljaju, cime se bave, sta su im planovi, strahovi... To je npr prelepo obradjeno u filmu "Zivot je lep" gde je polovina filma prikazana pre logora i prica o ljubavi i osnivanju porodice, a onda druga polovina je u logoru i strahote tamo. Ovde je sav akcenat uglavnom na zverstima i desavanjima u samom logoru, ima previse ponavljanja kad dete place npr u pet slicnih scena gde ona prica da je gladno itd, neke stvari su mogle da se smeste u jednu scenu a da se dobije prostora za dublju razradu likova, pa i samih Ustasa i oni su nekako povrsno obradjeni a moglo je vise. To je meni neki nedostatak recimo, mada je bolje nego sto sam ocekivao.

Toni

pre 3 godine

Ne znam odakle forsiranje priče "da se istorija ne ponovi", kad se onima koji su učili o Jasenovcu ponovila. Oluja je samo nešto blaži vid koji bi se isto tako završio da se se nije dešavalo kad se dešavalo i uz pomoć onih sa kojima su ratovali tokom II sv rata.

PILGRIM

pre 3 godine

Jako bledo i tanko. Iz ovog filma se ne može zaključiti da je to bio najgori logor na svetu, ne može se zaključiti da se tu zbio GENOCID.

Antraxxx

pre 3 godine

Znam da mi je uzalud trošiti vrijeme na pisanje ovog komentara , jer ionako neće biti objavljen. Ja sam Hrvat i sigurno neću gledati film, ne zato što negiram Jasenovac , već zato što je totalno promašeni propagandni pamflet. Ja niti prema Ustašama nemam niti trunke razumijevanja, jer su bili gamad. Osim toga i brat mog pokojnog djeda je ubijen u Jasenovcu , postoji ne listi memorijalnog centra. No odgovor svima vama koji se u čudu pitate , pa zašto baš jadni Srbi.... Zapamtite da svako Zašto ima i svoje Zato. A u ovoj priči to je bar jasno. Što mislite zašto su Nijemci i Ustaše pokrenuli ofanzivu na Kozaru ( a svo ovo masovno stradanje i odvođenje koje gledate u filmu je bilo nskon Kozare). Zato što tamo ima Srba, pa hajde da se malo zabavimo sa njima... Švabe su htjele mir na Posavskom koridoru jer su im tuda išle opskrbne linije prema Balkanu i Grčkoj, a partizani sa Kozare su svako malo dizali prugu u zrak i napadali konvoje... Jednog dana je gazda rekao - Dosta... i drugo je povijest. A vi Srbi i dalje dižite bune i ustanke protiv vlasti....

JOBAH

pre 3 godine

Film nisam gledao i ne verujem da cu, dovoljno imam traume iz 80tih kad su nam u Jasenovcu u mraku puštali originalne snimke... To je horor rodjaci...

Danilo

pre 3 godine

"Život je lep" bez i jedne eksplicitne scene klanja i udranja maljem po glavi ostavlja kudikamo jači utisak zločina. Uzgred, dozvoliti deci iznad 12 godina da gledaju te scene je za svaku osudu.

HitTheRoadJack

pre 3 godine

Da probam još jednom... Ne znam koliki je budžet filma ali ako je parama bilo moguće dodati karaktera, nije se smelo štedeti. Filmovanje ove teme nam je kao naciji potrebnije od nacionalnog stadiona. Dara je morala da bude priča nad pričama, filmski spomenik žrtvama a čini mi se da je prilika propuštena. Onaj osećaj da je moralo bolje, jače, dublje. Monumentalnije.

Srba

pre 3 godine

Realno, mali Bude najbolje odglumio. Ono bas realno. I scena gdje majka ne da sina pa je upucaju. To je jedina scena gdje je pala gluma teska desavanja. Dara recimo bas mnogo lose glumi. A i neka apatija Srba muskaraca. Vjerovatno ih je mnogo pobjeglo, poginulo tokom bjezanja. Srbi su to, Krajisnici. Film ih predstavio kao da su kao jaganjci cekali klanje. I ono udaranje macom, pa ono bih ja bolje izveo. Iz aviona se vidi da udaraju rekvizitom. To nije bilo potrebe ni prikazivat ako ne umijes izvjesti da je uvjerljivo. Sve u svemu, nije da smo bez ljudi koji umiju da naprave odlican film. Neko je snimio Profesionalac, Lepa sela lepo gore... A neko Nemanjice i Daru iz Jasenovca.

ŠONE

pre 3 godine

Kad gledam ovakav film,poredim ga sa Pijanistom ili Šindlerovom listom i naravno da deluje anemicno.Mnogo se moglo doraditi na reziji i scenariju da bi bilo i neupucenima jasno ko je ko.Neke scene predugo traju kao sto je voznja vozom i na taj nacin trose dragoceno vreme...Prava stvar bi bila da se napravila koprodukcija sa nekom izraelskom kucom i nekim njihovim reziserima,a u reklamnom smislu to bi bio dobitak jer ipak oni vladaju Holivudom.
Ovako 2+.

Миша

pre 3 godine

Филм је приказао само неколико од 57 утврђених начина убијања у Јасеновцу, укључујући дављење, копање очију, убијање трудница и вађење нерођених беба из стомака, одсецање гениталија и др. Језиво.

Suzana

pre 3 godine

"Jednostavno, umesto da film stavi u prvi plan stradanje Srba (uz jevreja i rome), u prvom planu je ludilo ustaša."

(Subjektivno, 20. februar 2021 23:10)

Pa upravo to i jeste glavni cilj ovog filma,da se prikaze kakvi su Hrvati.
E sad,problem je u tome da niko na svetu ne vidi Hrvate onakve kakve ih Srbi prikazuju.
Zato ovaj film i jeste obelezen kao "srpska propaganda".

Srleee

pre 3 godine

Film realno nema umetnicku tezinu da bi bio kandidat za oskara. Glavna zamerka je los razvoj likova i znacajno bi doprinelo da je film trajao bar 20 minuta duze, a da u tih 20 minuta pokazu zivot glavnih junaka pre rata i kakva je situacija bila pred sam početak odvodjenja u logor.
Ovako je vise dokumentarac, gde je pokazano što više metoda ubijanja, uz dobru scenografiju i osrednju filmsku kameru i kadrove.
Gluma je manje vise ok, mada ima nekoliko slabih glumaca.

banex

pre 3 godine

Moj utisak je krajnje pozitivan na film, kao običnog gledaoca. Plakao sam, posebno na kraju. Plačem i danas kada čitam neke komentare o propagandi. Baka od supruge je bila učesnik strahota iz Jasenovca, verujte, bilo je i gore, bacali su decu o zid... Dosta toga nije prikazano... Klanje dece, užasi, ali mislim da bi to bilo previše i za film..
Što se tiče radnje filma, po meni ima jasnu radnju, a to je da mala Dara sačuva brata, što je i uspela. Pokazuje se strahota iz očiju deteta, koje preko noći odrasta. Veliki naklon ekipi. Ovo je bilo potrebno Srbiji. Moramo živeti u miru sa svima, ali da svi znamo istinu.

Mile

pre 3 godine

Teška tema, trebao je ovakav film i ranije, ali budimo realni jako loš scenario, jako loša gluma. Nadam se da će neko u budućnosti snimiti još bolji film na ovu temu.

ns boy

pre 3 godine

Film ako nije 100% po istinitoj prici je promasaj.Nije objašnjen razlog zločina i to da je u celoj ndh 4 godine na svim mestima vrseno istrebljenje ne hrvata najvise Srba.Svirepost je prikazana al ima toliko izvestaja italijanskih i nemackih oficira koje salju u Nemacku i Italiju gde je do srzi sve objasnjeno.Ndh je jedan od najvecih razloga i danasnje netrpeljivosti Srba i Hrvata.Ratovi 90ih su samo nastavak tih odnosa.U filmu je morao biti prikazan los odnos komunista prema Jasenovcu,npr Tito ga nikad nije posetio,otvaranje spomenika je bilo skandalozno.Tudjman je abolirao ustase i vratio ih u Hrvatsku 90ih,a njih je podrzavala Nemacka i svet.Danas se u Hrvatskoj umanjuje zlo u ndh a neki i velicaju genocid nad Srbima.Mi bi da vam oprostimo al prvo vi morate iskreno da se pokajete i osudite sve to.Recimo kao Nemacka sto je osudila nacizam i sve vezano za hitlera.

Spuvanac

pre 3 godine

Srbi trebaju više ovakvih filmova kukanja i stradanja, tako da nešto nauče bar iz njih, kad ne uče iz istorije pa im se ponavlja.

Beogradjanin

pre 3 godine

U Jugoslaviji su svi Srbi živeli u jednoj državi. Pa zašto onda svi Hrvati ne bi živeli u jednoj, svojoj, nezavisnoj državi? Ili Mađari, ili Albanci?Moramo biti realni, hteli smo da nametnemo nešto drugima i to smo skupo platili.
(nije sve crno-belo, 21. februar 2021 20:08)

Sve lepo rečeno, mi smo bili pobednici u 2 svetskom ratu. Napravićemo opet Jugoslaviju( sada komunističku) što veća teritorija to bolje i svi ostali će posebno zbog svoji dela( zlodela) Hrvtati će morati da ćute.

Mi smo ga juče svi poorodično odgledali ostali smo šokirani ja sam lično šokiran kakve su užasne stavri ti Hrvati radili našem narodu to se nikada ne sme oprostiti niti zaboraviti ovo je odličan film za domaće tržište da srpskom narodu pokaže sa kim smo mi to ugurani u Jugoslaviju ni 5 dana nakon oslobodjenja logora od Ustaša ovo je strašno genocid najveci i najbrutalniji nakon pogroma Jevreja.
 @Stefan

Već ti je neko napisao dete, zar u školi to ne učite???

Sam film nisam pogledao i smatraću ga političkim pamfletom i bacanjem prašine u oči. O kvalitetu filma kad pogledam! I šta sad taj film treba da utiče na mene da ja zaboravim, a to većina komentatora radi. Da se za vreme II svetskog rata nije vodio gradjanski rat u Srbiji?? Mi smo ratovali izmedju sebe dok su nas u Hrvatskoj klali.
Ej ratovali smo izmedju sebe??? Ovaj film treba da nas ujedini u mržnji prema drugom narodu, da se opet ne bi pobili izmedju se.
Strašno, prestrašno!!!

Ko je bio Maks Luburić

pre 3 godine

Napisao sam pogrešno pre hteo bih da ispravim nisu bile zadnje reči Luburića pobio sam vas više od Turaka. Nije ni pogubljen tu nego je atentat izvršen na njega u Španiji.
Sa izvinjenjem.

Mare

pre 3 godine

.Zasto tek sada kad je proslo mnogo godina? Normalnom i realnom - dovoljno!
(jovan, 21. februar 2021 00:56)

Da se ponovo podsetimo i nikada ne zaboravimo ustaške zločine. Normalnom i realnom - dovoljno!!!

Samo tebi izgleda nije, al nek si ti sebe proglasio realnim.

Arch Enemy

pre 3 godine

U sarajevu ovaj film zovu Dara Bubamara,to sam vidio svojim očima i čuo svojim ušima, baš lijepo od njih zar ne, volio bih pitati npr. Kandić, Biserko, Srbljanović, Jovanović Čedu, Čanka i još neke od domaćih mega moralnih vertikala šta kažu na ovaj sarajevski smisao za humor !?

Kolubarac

pre 3 godine

Ovakav film je bio potreban da starije podseti na mučeničko stradanje Srba tokom Drugog svetskog rata, a mladi da nauče, jer šta se dešava i kako pamtimo, teško da naša deca išta znaju o tome.
Moj pok. teča, dete iz Turjaka,na Kozaru, jedini sa sestrom od cele famije Adžića je preživeo, uvek bio ćutljiv (ponešto je i pričao, sećam se o kaluđericama koji su tu decu tukli po glavi, kad se ne bi krstili na katolički način). Kad bi ga neko pitao da detaljnije nešto kaže, samo bi se ućutao, a u pogled bi se uvukla neka strašna tuga. Pokoj mu duši, i svim stradalima.
Nije mi samo jasno, otkud u komentarima ovoliko poznavalaca filma, "tonskih linija", scenarija, kako se snimaju ovi ili oni kadrovi, kao da je svako snimio bar 5 filnova.

Baba Stanojka

pre 3 godine

Ovaj film je romanticna komedija u odnosu na ono sto se zapravo dogadjalo u Jasenovcu! I to treba svi da ponavljamo. Cinjenice su na nasoj strani. Trebalo se vise oslanjati na onaj dokumentarac sa pravim slikama i snimcima, ali dobro... Zlocini ne smu da se zaborave!

Sto se tice filma kao filma kandidata za oskara, nema sta da trazi tamo. Losa rezija, losa montaza, radnja nula... Kao da je na silu smisljena prica. Pa cak i kasting je katastrofalan.

Da ponovim, ne sporim istorijske cinjenice vec sam kvalitet filma kao takvog. Videcete sta ce Kusturica napraviti na tu temu!

dovlare

pre 3 godine

Film je uradjen lose, propustili smo priliku da za prvi film o preozbiljnoj temi ispricamo pricu, 4 godine klanja i ubijanja nije moguce prikazati u filmu pa ga ne treba pretrpavati, ni jednog kadra dok.filma, ni jedne slike, ni slova o oslobodjenju, datumima, br.zrtava, kako su i gde zavrsili upravnici cuvari...

Moj deda vec dugo ore nebeske njive

pre 3 godine

OK,emocije su intezivne,sto je i ocekivano posle najave da film zasluzuje oskara,a da,nepravedno, nije usao ni u konkurenciju.Moje je misljenje da se film provukao izmedju dokumentarnog i igranog filma,ne doticuci dovoljno,ni jednu ni drugu kategoriju.Cini mi se,da je bio pokusaj da se privuce paznja strane publike,izazove stid kod hrvatske, i podgreje osecaj nepravde,odbacenosti i dozivljaj opste srbofobije,kod srpske publike.Film je potresan,ali sa elementima melo-drame,koji tananom mrenom,prekrivaju ceo film.Gorcina,koju osecaju Srbi,je nedokuciva onima koji nisu.Pokusaj da se to stavi na univerzalni nivo,ce uvek naici na nerazumevanje,otpor i odbacivanje,sto je normalno i razumljivo.U vecitoj igri,Istok-Zapad’,Srbija ostaje ostrvo na Balkanu,otporno na sve uticaje.Sto je u redu,ako s tim mozemo da zivimo u miru.Nove tehnologije daju nove ideje.Steta,sto su zapostavljena iskustva jugoslovenskih filmova i njihovih kreatora iz 70ih i 80ih godina proslog veka,imalo se sta nauciti. - ,,Neko uzdahne,neko zazire.Isto vide a razno tumace’’- Dj.Balasevic

Jelena

pre 3 godine

Ja sam preplakala ceo film,na momente sam isla do kuhinje,nisam mogla da izdrzim tu tenziju koju sam osecala.Natasa Ninkovic je bila maestralna,kakav slojevit lik je odigrala,nemam reci.Jedva cekam seriju i jako sam srecna sto ce da obuhvate i Oluju jer ce se prica na taj nacin zaokruziti.Hvala za ovaj film,imam trojicu sinova,mnogo mi je bitno zbog njih da se ovakvi filmovi snimaju i da na ovaj nacin odrzimo kulturu secanja.Sve zrtve to zasluzuju.

Rain from heaven

pre 3 godine

Ne razumem negativne komentare, pa ljudi ovo je prvi film o Jasenovcu, treba da se maksimalno podrži, vidim ovde ima glumaca, režisera koliko hoćeš, blago nama, opljuvaše film gore nego ameri

Metropola

pre 3 godine

(Goksi profa, 20. februar 2021 23:44)... filmska umetnost je sustinski propaganda, uvek bila! Ameriku nije puska napravila jakom, nego filmska traka.

Dedi

pre 3 godine

Težak film za gledanje. Prvi deo sastoji se od niza brutalni i užasnih scena koje nisu povezane nekom pričom. Drugi deo je mnogo bolji, beskrajno je tužan, razvio je karaktere, ušao je u dušu aktera i na pravi način predstavio sve strahote Jasenovca. I gluma je u tom delu mnogo bolja i iskrenija. Da je ceo film kao prvi deo bio bi to promašaj, da je kao drugi deo, bio bi za Oskara.

Džoni

pre 3 godine

Svaka vama čast kada ste mogli da ga gledate. Ja to jednostavno nisam mogao (nisam ni pokušao), ja da gledam pa makar i na filmu kako neko decu ubija i kasapi jednostavno ne mogu. Previše je to za mene. Potresla me vest o smrti Balaševića, pa još na to da gledam ovo stradanje, ne mogu.

skeva

pre 3 godine

Dobar podsetnik za mladje generacije da se zna ko su hrvati i šta misle o nama srbima, koji su i dan danas zadojeni mržnjom prema srbinu, čisto da se zna kada se ide u Hrvatsku gde se ide, i dan danas uče svoju decu da mrze Srbina to je prvo što nauče a onda da hodaju. Film ništa posebno verov.takav budžet nije moglo bolje! Bitno da se neko usudio da snimi stradanje našeg naroda!

Vlada

pre 3 godine

Ja sam stekao utisak da ovo nije film o Jasenovcu već film o sudbini jedne porodice koja je dospela u Jasenovački pakao. Ne treba amaterima davati da snimaju filmove sa tematikom NDH, angažovati Holivudsku produkciju da se pošalje poruku u svet.

Programer

pre 3 godine

Film nikako nije dočarao zlo i mračnjaštvo Jasenovca i NDH. Prikazao je glavne dželate kao bandu navijačkih huligana umesto da se pozabavi hladnim zlom i sadizmom koji je čitav taj jedan sistem nosio sa sobom. Ipak, značajan je zbog generacija koje ne znaju šta su Jasenovac i NDH bili.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

Na žalost neke delove filma nisam video, ali sveopšti utisak je da mi se način na koji je odrađen film, ne sviđa. Jasenovac, kao tema, je toliko težak, pa mi je opet Pijanista bio film koji je ostavio jači utisak na mene. Nisam Srbomrzac, već jednostavno, pokušavam da objasnim da moramo razdvojiti kvalitet filma od emocije koju on nesumnjivo izaziva. Ovo je prepuno, možda i nedovoljno, strahotom koja se odigravala u Jasenovcu, ali osim toga... Slaba prolazna ocena. Plitka radnja, brzo šaltanje, nekako nejasna priča, gluma na nezavidnom nivou, neprirodni dijalozi, momenat kad Darin otac nabija ustaši krst u ruku, a čini mi se da nema ni Hrvata koji glumi ustašu, što ostavlja još jedan bezvezan ukus... To što su iz tvoje zemlje zlikovci, ne znači da ne možeš da glumiš zlikovca, jer je to neosporivo nešto što se dogodilo. Jednostavno mi se film, kao takav, ne sviđa i smatram da jasenovačke žrtve zaslužuju bolju, istorijski potkrepljeniju, priču. Da je film bolan za širu javnost, jako je bolan.

V. Bajic

pre 3 godine

Rodjen sam posle ovog rata a bio sam dete u poslednjem ratu. Neki moji rodjaci su ucestvovali. Nisu ubijali Muslimane jer su Muslimani ni Hrvate jer su Hrvati. Bilo je: ubij da te ne bi ubili i oko za oko, zub za zub jer mnogo nasih rodjaka ubijeno je od hrvatske i muslimanske ruke u oba rata.

Djoleeeeee

pre 3 godine

Tužno je to što je trebalo 80 godina i jedan film da otvori oči narodu da vidi šta je se sve to desavalo u Jasenovcu. Samo sva zverstva sto su se dešavala su "blago" prikazana u filmu. Imate izjave svedoka i ta svedočenja ulivaju jezu u kosti..

Cvetanovski Vasilije

pre 3 godine

Jasenovac se JEDNOSTAVNO nemoze preneti na filmsko platno po bezumlju i surovosti prevazilazi naš univerzum.Inace film je dobar,svaka cast glumackoj ekipi. Mi Srbi na ovaj nacin moramo da zastitimo nasu ISTORIJU stradanja od zaborava i obavezno da posetimo JASENOVAC i manastir u blizini tada ce nam biti SVE jasnije kada čujemo ONU tišinu tamo.

Vot iss yo nem

pre 3 godine

Da će biti jezivo, tužno i tragično to sam očekivao, ali nisam impresioniran. Da se nije digla tolika prašina prebacio bi se na neki drugi program već nakon 15 minuta, ali film sam pogledao do kraja. Da je isti režirao Kusturica ili recimo Zafranović verujem da bi film bio nemerljivo bolji, i možda imao šanse za Oskara, ali Gaga tome prosto nije dorastao. Bilo kako bilo film je u distribuciji, i dobro je da je tako jer će mnogima otvoriti oči, ali bojim se da danas malo koga ta tragedija zanima.

lokal-patriota

pre 3 godine

po komentarima na raznim blogovima/portalima/sajtovima vifis kolko smo mi srbi zaboravan narod i ne dostojni svoje istorije! film nam otvorio oci nako 70-80 godina a do tada nasi radili na tome da se zaboravi. nego imam pitanje, jel palimo tenkove i idemo da osvetimo zrtve ili idemo na more tamo? sta nam je ciniti?

14 članova familije, poginuli u jasenovcu.

pre 3 godine

Biljana glumi Daru za Oskara! Mala drži ceo film u pogledu. Scenario je mogao da bude bolji, ali svaka čast za glumu i režiju.

veljko

pre 3 godine

Rimska vojska mucilage je Isusa Hrista.Ustase naslednici Hristovih mucitelja nastavili su,kako sami kazu!Zanat mucenjem i to jos svirepije,nije ih zadovoljavalo samo jednostavno ubit,nego trebalo je ubijat mucenjem,posebno sirotu nezasticenu decu.

Početak

pre 3 godine

Kao što reče neko od komentatora ovo je tek početak ili bi tako trebalo da bude. "Lako" je snimiti Šindlerovu listu ili Život je lep kada ceo svet već zna strahote koje su se dešavale u logorima, između ostalog i zbog mnogih drugih ranijih filmova snimljenih na tu temu, pa režiser ili scenarista može da se fokusira na konkretnu ljudsku priču zanemarujući kontekst. Za Jasenovac ili Gradište znamo samo mi i Hrvati i niko više. Posle ovog filma koji je neka vrsta "uvoda" može da se snimi film sa nekim konkretnim istorijskim događajem ili ličnosti kao npr. proboj logoraša u slobodu(ili smrt)na kraju ratu, o Dijani Budisavljević ili nešto slično. Film o Dijani Budisavljević bi mogao da ima jaku dramaturgiju i priču, slično kao u Šindlerovoj listi. Uz to ona nije Srpkinja pa bi akcenat bio na univerzalnoj ljudskosti i humanosti pa bi bio više politički korektan za one koji pate od toga. Ali bojem se da ćemo opet čekati mnogo za jedan takav film pošto imam utisak da naši "domaći" umetnici beže od ove teme da se ne bi zamerili kolegama iz regije. Zbog toga još više treba ceniti sve umetnike koji su učestvovali u snimanju ovog filma a ne preterivati sa zamerkama. Nije bilo lako snimiti ovakav film posle 70 godina. Nikako.

Dalibor

pre 3 godine

Pogledajte film "Son of Saul".Očekivao sam tako neku atmosferu ali "Dara iz Jasenovca" mi je nekako mekana s obzirom na brutalnost ustaša u tom logoru.Užas koji se tamo dešavao prikazan je samo u možda 30%, mada film je veoma dobar i mislim da šalje jako dobru poruku.

realno

pre 3 godine

ne postoji nacvin da se docaraju strahote koje su se desavale u jasenovcu ovo sto je prikazano nije nista sta se stvarno tamo desavalo ali film je vredan samo kao istoriski dokument nadam se da ce biti snimljen jos koji i jos strasniji postoje svedocenja o tome sta se tamo desavalo ima jos i jastrebarsko sisakl stara gradiska pribilovci ima tema na ustaske zlocine koliko hoces pitanje je dali ima volje da se to prenese na filmsko platno

Naelektrisan

pre 3 godine

Толико књига написано,документараца,видео сведочанства људи који су то преживели,а неки се тек сада упознају са чињеницом шта се тамо дешавало!!Ту је наш највећи проблем

plitvice

pre 3 godine

Draga Nataša hvala ti za Daru i odškrinuta vrata neprebola ljidi sa naših prostora, ako se vrata budu još otvarala neka se otvore na Garavicama-Bihać i na Jadovnu-Gospić uz pomen stradalnika Tesla,Šerbedžija,Kalembera,ŠuputaPrica,Studena,Drakulića, Žigića
Leka,...nadam se za znaš iz kojih razloga.Još jednom veliko hvalaza veoma težak film.

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

Irska mi padne uvek na pamet kad god je rec o filmovima od nacionalnog interesa. Verovatno se pitate zasto. Primetili ste da nema filma u kojem se ne spomenu irci i Irska. Tako malena zemlja, a svi znaju za nju i o njoj. Zbog cega je to tako? Pa zato sto njihova vlada ulaze u filmove koji predstavljaju Irsku. To im je nacionalni projekat. Nas nacionalni projekat su redovni godisnji izbori, prepravljanje istih trotoara, puteve 2-4 puta godisnje, podizanje nebitnih spomenika, zgrade na vodi itd. Zamislite da je drzava ulozila 50ak miliona evra u ovakav film i da je zatrazila da narod donira, pa plus dijaspora, prijatelji Srbije itd. lako bi se moglo sakupiti 100 miliona, a ona unajmiti Spilberga, ili tako neku legendu da snimi film o Jasenovcu i resen problem. Ne bismo morali ni da polemisemo i da se prepiremo sa hrvatima i ostalima o istinitosti filma, niti da li je ovo za Oskara, ili ne. Film bi odjeknuo sirom planete, a Oskar bi bio zagarantovan.Nemamo mi sluha, a nemamo ni talentovane ljude na vlasti. Tu su kad trebaju da se pokupe politicki poeni, ali kad treba da se ucestvuje i doprinese, nema ih nigde. Snimljeno je na desetine filmova o stradanjima jevrejda u Drugom Svetskom ratu i bice snimljeno jos toliko. Svi vec znaju pricu itd. ali jevreji su pametni i konstantno podesecaju svet na njihova stradanja, jer su svesni kako se to lako zaboravi. MI cemo nestati, jer zaboravimo sve od izbora do izbora.

tezak film

pre 3 godine

Sinoc sam odgledao film sam, niko iz moje porodice nije moga da gleda, a verujem ni u siroj familiji. Iako sam rodjen odamdesetih, znam da mi je deda preziveo Kozaru, ali njegovo selo vise ne postoji. S druge strane prezivele su samo baba i njena sestra jer su na vreme pobegle u sumu i prikljucile se partizanima. Svi muski clanovi babine porodice su ubijeni u jednom danu od strane ustasa.

Broj 1

pre 3 godine

Иако сам знао доста, мени је било тешко да ово гледам. Добро је што су Срби коначно снимили овај филм, а поједине критичаре на Западу нека је срамота сваке жртве која је на овај начин убијена и мучена...

Poglavlje 27

pre 3 godine

Kako nas je bravar za..bo,posle nevidjenih zlocina mi odjednom u ljubavi bratstva i jedinstva.Film je jos u Brozovog doba trebalo snimiti ali to je bilo prosto nemoguce jer partija to nebi dozvolila a i sam Broz nikada nije posetio Jasenovac i pokloniti se zrtvama Ustaskog zlocina.

Branko

pre 3 godine

Ovakav film je trebalo odavno snimiti, verujem da je u logoru Jasenovac bilo još užasnijih prizora od ovih koje smo videli. Istina se ne može i ne sme sakriti. Sve nevine žrtve koje su stradale tamo zaslužuju da ih ne zaboravimo.

Vesna Kesić Krsmanović

pre 3 godine

Zločin je bio strašan I samo jedan napravljen film ovoga tipa,na žalost,može samo "skromno"da prikaže užase logora smrti I progona ljudi u smrt zbog njihovog porekla I nacionalnosti,a I vere.
Trebalo bi još mnogo istorijskih činjenica,tadašnjih zločina dokumentovati I prikazati,a za to nije dovoljan samo jedan film.

željko

pre 3 godine

Film je dobar. Nijedan film nije snimnjen o Jasenovcu. Nek ostane kao deo istorije da mlađe generacije ne zaborave strahote. Sledeći film će biti bolji.

Marlone

pre 3 godine

Dobar film. Moze se mudrovati da je mogao ovo ili ono da bi bio bolji, ali je sasvim dovoljno dobar. Vec na samom pocetku Hrvatica spasava dijete, tako da se pravi distinkcija izmedju obicnih Hrvata i ostrascenih Ustasa. Ono sto je uocljivo da su strani kvazi kriticari placeni od strane neoustasa da ovaj film oblati. Na taj nacin su i oni postali dio ustaske zlocinacke masinerije, koja srpske zrtve ubija stalno i iznova njihovim konstantim blacenjem i negiranjem zlocina i genocida. Steta, sto prije filma nismo uspostavili saradnju sa Izraelcima, koji bi propratili reakcije na film i zacepili usta svim placenicima neoustasa.

XXL

pre 3 godine

Odgledao sam jer sam se kao dete igrao kod te ciglane gde je film snimljen te sam u nekoliko navrata obišao ciglanu i kulise koje polako na žalost propadaju. Meštani potpmci kolonista iz Like su uklonili 'ulaz' i sva ustaška obeležja koja su postavljena za potrebe snimanja jer su mnogima bližnji i rodbina stradali u ustaškom logoru Jasenovac.

dragan

pre 3 godine

ok, film dobro produkcijski uradjen, prica je samo jedna od mnogih, strasno je to doba bilo-ne ponovilo se... film je jako rastegnut, i u principu nista se ne desava

fenix

pre 3 godine

Film je jako potresan, i nazalost nije deo kampanje o velikosrpstvu (kamo srece da jeste) vec surova i brutalna istorijska istina. Hrvati su se svetili za poraz u Velikom ratu. Manjina je bila kao Diana Budisavljevic i njeni saborci, koji su ucinili mnogo i ruzikovali sve, dok je vecina stanovnistva delila istu ustasku ideologiju i metode. 90% partisana u Hrvatskoj su bili Srbi. Posle komunistickog “oslobadasjanja” sve smo zaboravili i potisnuli Zarad bratstva i jedinstva i doziveli smo Kao nacija Oluju. Treba oprostiti, nikako zaboraviti.

MIROLJUB

pre 3 godine

VEOMA ZANIMLJIVO VIDJENJE STRADANJA IZ OCIJU JEDNE DEVOJČICE..KOJA JE MORALA ODMAH DA ODRASTE I DA SE IZBORI KAKO ZNA DA SACUVA SVOG MALOG BRATA I OSTALU DECU KAO ZRELA DEVOJKA...

Драган Б.

pre 3 godine

Тежак је филм,плакао сам уз неке сцене,али примети се мали буџет,ако је идеја била изаћи у свет и приказати наше страдање то је морало неупоредиво квалитетније и озбиљније,први филм који приказује геноцид над нама је МОРАО да има озбиљну логистику и буџет,да држава,историчари,најбољи глумци и редитељи стану иза њега,чак шта више плашим се да овим филмом намерно нису умањене шансе сваком новом филму са истом или сличном темом јер све после овога што се буде појавило неће имати ни приближно такав одјек,са друге стране,ако је филм рађен за нас онда је могао да има и текстуалне прилоге и оригиналне документарне снимке.Не знам,нисам задовољан !

Gile PZ

pre 3 godine

Nikad nije kasno ali ovaj film je morao biti snimljen do 1975 i to govori o tome koliko mi kao narod nikako ne razumemo moc medija... Inace, remek delo, nisam gledao ostale filmove ali ovaj je verovatno nezasluzeno iskljucen iz trke za oskara, zasluzio je da bude nominovan, bravo za celu ekipu koja ga je radila, bravo i za RTS koji nam je dao sansu da, istina uz suze, uzivamo u ovom filmu.

Butragenjo

pre 3 godine

Mene na prvom mestu interesuje zasto je Janketic izabran da glumi Maksa Luburica? Nije ni blizu prikazao ludilo i krvnistvo Luburica. Realno, u filmu je on mozda treci ili cetvrti ustasa po utisku koji je ostavio. Npr. casna sestra je jaci utisak od njega. E, sad zasto, ne znam. A ima glumaca koji bi mogli to da iznesu maestralno.

Sudbina crna

pre 3 godine

"Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga u Jasenovcu ubiješ, on hoće u Oluji opet! Pa traži i treći put, da uzmeš u Žutoj kući nož i bolje da je tup, da mu vadiš organe jer svaki je skup! Ma i da mu kosti zdrobiš i baciš u more, on ti dođe na litije, protiv Crne Gore! A i Makedonija je ušla u NATO, ma neko će ga sigurno ubit i za to".

Aleksandar Polomski

pre 3 godine

Film je odličan. Kritičari ga poredjuju sa Sindlerovom listom koji je ć radjen od strane najbolji producenata, najboljeg reditelja i najboljih glumaca na svetu, ako je to deset ovo je za mene 9. Voleo bih da pogledam Srebrenicu da vidim da li je zaista bolji.
Hvala sto ste uradili jedan ovakav film, da ljudi ne misle da se to dešavalo u nekom drugom univerzumu. To su radili ponajvishe unijaćeni Srbi iz Hercegovine i Dalmacije(STOKAVCI), dok su pravi Hrvati(cakavci) i Hrvatizovani Slovenci (kajkavci) bili mnogo bolji prema Srbima. Sta znaci djavolska unijatske vera.

ivan

pre 3 godine

Iskreno očekivao sam debakl poput Nemanjića ali sam prijatno iznenađen. Stvarno dobro uradjen film. Priča je naravno teška ali ni približno koliko je stvarno bilo teško ljudima tamo.

Zlatko

pre 3 godine

Da u filmu postoji jedan preki pogled koji je neko od dece uputilo nekom ustaši našli bi ste izgovor da ih opravdavate.
Dokumentarac o Dijani Budisavljević je super samo zbog toga što je Hrvatica spasavala decu!
Od koga ih je spasavala?
Dosta patetike i licemerja

ДЕЛИЈА🔴⚪

pre 3 godine

Било је тешко гледати филм ал сам ипак одгледао. Овај филм је само још један подсјетник ко смо ми а ко су они. Ово нас обавезује да никад не заборавимо шта су нам радили. И да радимо на томе да нам никад то више не раде. Браво свим глумцима и режији за филм. Главна глумица је одлично одрадила своју улогу. Браво дјевојчице наша. 🇷🇸👏👏👏

iks

pre 3 godine

Ja sam prezadovoljan filmom. Sve je odlično urađeno. Samo, na osnovu onog što sam čitao o Jasenovcu i onog što sam gledao u filmu, mogu reći da je film prilično ublažena verzija onog što se stvarno dešavalo.
Na kraju, unapred čestitam ekipi filma ,,Quo vadis, Aida" na Oskaru koji će osvojiti.

Radoznao

pre 3 godine

Mislim da je film realno dobro odrađen. Cela medijska hajka ga je pokopala, a ne kvalitet ( nažalost, tu mislim ne samo na neosnovane napade na film, nego i na našu ispolitiziranu odbranu). I ja mislim da film treba ostaviti dostupnim svima, možda čak i na jutjubu. Imao bi samo jedan skromni predlog: ako smo već uložili milione evra, uložite malo i u sinkronizaciju filma ( mnogi u Evrope ne gledaju titlovano strane filmove, već sinkronizuju na svoj jezik - npr. Nemci). I nemojte to pokušavati sa našim glumcima. Platite i odradite sinkronizaciju sa najboljim nemačkim, engleskim glumcima. Za dve tri godine kada legne politička prašina, gledaće se ovaj film...

Kraljevcanin

pre 3 godine

Film je za nase uslove i vise nego odlican. Pa 10 filmova od po 2 sata u Holivudskoj A produkciji ne bi moglo da opise ni deseti deo onoga sta se desavalo u fasistickoj NDH. Sad treba nastaviti dalje u snimanju ovakvih filmova a Dara da bude podloga za neke nove filmove.

bulldog

pre 3 godine

У филму није приказано ни 10% онога шта су те звери радиле. Да јесте, филм не би могао да се гледа. Свака част за филм, надам се да ће бити још филмова у будућности на ову тематику.

Solun Tumba Gate4

pre 3 godine

E moji Srbi 70 god nam je trebalo da se napravi i iznese u javnost ovako nesto,vec smo zaboravili dusmana,jer smo im punili arene i gledali ih kao bracu,sramota da ne znate ko je Max,Ljubo......citajte malo

miki ns

pre 3 godine

ako je snimano po desavanjima iz logora to ni ne moze da se gleda . kamo lepe srece da nikada nije ni postojala tema za ovakav film. a sta on prikazuje. ? prikazuje koliko je srbin nesvesno ljidsko bice i sta je sve spreman da potisne zarad bratstva i jedinstva sa nekim ko je hteo da te istrebi. Sve u svemu neka zapisi postoje neka se istina zna. A nasa je duznost da podignemo glave i ne dozvolimo da se tako nesto ponovi.

Закржљала расо

pre 3 godine

Филм одличан! ОДЛИЧАН! Сценарио надреалан, дијалози, сценографија монументална, глума, камера. Филм није антихрватски, није шовинистички, није пропагандни, није препатетичан. Филм је одлично осмишљен као прича у животу једног појединца у аутентичном времену на аутентичном мјесту. Свака част Гаго и свим осталим!

komćilari

pre 3 godine

Primate li negativne komentare? Plitka priča, krv, ubistva. vrlo slab film. Gledao s društvom, ugasili poslije sat vremena. Nož sa drugačijom tematikom star 22g mnogo, mnogo bolji. Ocjena 3 od 10.

sladoledsmesom

pre 3 godine

Film je veoma loš. Smorio sam se do zla boga. Reditelj nije dorastao zadatku. Trebalo je ovo mnogo bolje. Žali bože za propuštenom prilikom.

Srbin

pre 3 godine

Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!

Dragan

pre 3 godine

Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!
Realno, film nije dobro uradjen.

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

A na drustvenim mrezama krece utrkivanje ko ce vise da glumi zgrozenost.. Ljudi na sve nacine pokusavaju da prikupe simpatije, pratioce, komentare itd.

Đorđe

pre 3 godine

Film komentarišu uglavnom ljudi, koji sa filmskom umetnošću nemaju previše dodirnih tačaka, kao i oni kojima je potreban film da bi naučili propuštene lekcije iz istorije.
Jasenovac se desio, a u filmu verovatno nije opisan ni deo užasa, ali tužno je je nama potreban film da bi se prisetili žrtava jednom u 70 godina. Možda bi bilo pametnije da država bolje preuredi udžbenike iz istorije, nego da građane edukuje putem filmova. Ipak 2 sata igranog programa teško mogu nadomestiti nenaučene lekcije.

A što se samog filma tiče, ništa nije ni blizu nivoa da bi se konkurisalo za Oskara. Vizuelni efekti, dijalozi, gluma, radnja, sve je promašeno.
Igrani film treba da ima neku radnju, neko priču, koja je smeštena u određeni istorijski ambijent, a ne da sam istorijski trenutak bude jedini osnov.
Iz ove kategorije filma pogledajte Šindlerovu listu, ili Život je lep, pa ćete videti o čemu pričam. To su remek dela i pored glavne priče, neuporedivo bolje oslikavaju vremenski trenutak.
Ovde treba razdvojiti film, kao takav, od istorije i sama kritika filma ne predstavlja automatski negiranje zločina, niti negativan stav prema žrtvama.
Samo ističem da istoriju treba učiti iz udžbenika, a da je film po meni loš.

Frank Underwood

pre 3 godine

Posle odgledanog filma, postaneš prezadovoljan sopstvenim životom i onim što imaš čak i u ovoj korona realnosti.

Gagi Antonijeviću sve čestitke na filmu i obrađivanju ovako teške teme i tužnih sudbina.

Večnaja pamjat svim žrtvama logora. Da se nikad ne zaboravi.

jovan

pre 3 godine

Postoje losi, prosecni i vrhunski glumci. Ali, moralni kodeks govori da se ne prihvata svaka uloga. Tu je velicina glumca. Ovo je odavno poznata tema o kojoj je godinama unazad trebalo da se snimi film..Zasto tek sada kad je proslo mnogo godina? Normalnom i realnom - dovoljno!

crimson.pearl

pre 3 godine

Za dizanje svesti o temi uvek poštovanje. Sa tehničke strane, nedorasli. Stoji i budžet i sve ali da li je neko od mlađe glumačke ekipe u stanju da istražuje lik koji glumi, makar toliko da akcenat skine

Goat

pre 3 godine

Након епског дебакла Немањића, овај филм је 10+!

Зашто 10+? Зато што је на крају ипак испао филм. Филм у смислу лагане приче за целокупну јавност. Да ли је лаган? Тешко. Да ли је показао 5% страдања невиних људи? Тешко.

Тужно је што већина нашег народа не зна за Јастребарско, не зна за србосјек, не зна Лубурића. Разни медиокритети Благоја Јововића називају терористом...

Свака част апсолутно сваком учеснику у овом филму, од глумаца до тонаца!

dominus

pre 3 godine

Film definitivno nije treš kako su ga ocenili neki od komentatora na ranije vesti (dokaz da su operisani od filmske umetnosti).
Nije ni za Oskara, ali je morao biti među 15 kandidata. Što znači da je čisto politička odluka, ali i da nije izlobiran.
Mala Dara je odlično odglumila. Ima i dobre i loše glume ostalih. Strahote Jasenovca nisu najsretnije prikazane.
Nejasna je scena seksa Nade Šakić sa ustaškim vojnikom. Ona jeste bila monstrum svoje vrste, ali nigde nisam pročitao da su je ubistva toliko uzbuđivala.

Goksi profa

pre 3 godine

Film je zaista sjajan,meni je izazvao neverovatnu emociju i tugu.. da li je trebalo da prodje 75 godina da se snimi...nisu nam dali...ako ga gledamo sa umetnicke strane...film je od prve do poslednje scene ...brutalno dobar...po meni najbolji film snimljen na temu holokausta...samo sto je ovaj put srpski holokaust u pitanju...pa nije politicki korektan...pokazuje i koliko je oskar postao mali i beznacajan...politicki...ovaj sjajan film ce ziveti i bez te nagrade...muzika sjajna...gluma takodje...pogotovo..i nazalost prikaz ustaskih nemani...ali ovaj film je cist...on samo prica i zeli da se tako nesto vise ne ponovi ...i da... fantasticna metafora sa vozom...i kraj filma...briljantni Predrag Antonijevic...

Gandor

pre 3 godine

Preplakao sam pola filma bukvalno. Najstrašnije od svega je što je film ublažen drastično da bi bio uopšte gledljiv i da bi bio drama a ne horor.

Alex

pre 3 godine

Iskren da budem, pokajao sam se što sam gledao film. Ovakav film je nešto što je odavno trebalo snimiti kao podsetnik svega što se desilo, da se ne zaboravi. Ipak, pokajao sam se jer će mi trebati nekoliko dana da se vratim u normalu. Otišao je Đole, žestoko me je pogodilo, a ovo me je emotivno skroz dokusurilo 😩

vitez_djordjuletti

pre 3 godine

Film koji je bio prijeko potreban nasem narodu, da shvati kakvu su tragediju su dozivjeli nasi preci. Plakao sam, priznajem. Nad tragedijom, ljudskom i srpskom.

veliki strumf

pre 3 godine

Moje vidjenje filma: Priča je vrlo kompleksna, treba film odgledati više puta da bi se sve ideje i svi detalji razumeli. Vidim da ljudi komentarišu da je bilo još brutalnije i da je možda to trebalo i prikazati. Prvo, zar je malo ubistava? Metaka u celo, u srce, klanja srbosjekom, udaranja maljem... Ubistava žena, dece, tela koja se bacaju i plutaju Savom... Drugo, šta mislite kakve bi tek tada bile kritike? Ovaj film bi tada izgubio suštinu jer nije u njegovoj srži samo da prikazuje strahote i klanja. Bilo bi previše. Centralna tema filma je ljubav sestre prema bratu, borba da ga spasi ali i da spasi SRPSTVO U SEBI! Da ne dozvoli da tako mali ode u hrvatsku porodicu i ne znajući da je Srbin da postane Hrvat! To je suština njene borbe, da se oboje održe, da znaju ko su! Druga po važnosti tema je strašan masakr Srba - zato sto su Srbi! Ali tu ima još mnogo priča: Hrvatica dobrog srca koja uzima dete da spasi na početku; ljubav majke prema sinu, ljubav oca prema deci, ženi svojoj i pravoslavlju, žrtvovanje jednog logorasa da bi se drugi spasao... Ima tu još mnogo velikih i teških priča. One ostavljaju snažan utisak ali bas zato, da bi se to sve sagledalo i razumelo, treba film pogledati 5-6 puta. Siguran sam da je svima nama mnogo toga promaklo na prvo gledanje jer utisak koji ubistva ostavljaju bude na trenutke dominantna. Zato ću sa uživanjem pogledati ovaj film još nekoliko puta da bih potpuno razumeo ovu kompleksnu priču. Za Amere je ovo previše slozena priča - zato oni to ništa nisu razumeli. A verovatno ne mogu da shvate da su se ovakve stvari zaista i dešavale.

Ikac Jagodinac

pre 3 godine

Iskreno...još uvek sam uznemiren posle gledanja. Hrvatima nikad ne zaboraviti Jasenovac. A, ovima što se zalažu za ekumenizam...neka dobro razmisle koliko nam je pod Vatikanom zla naneto. Današnju Hrvatsku i Hrvate ne mrzim, ali dok postojim svojoj deci i unucima govoriću o Jasenovcu. Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati.

Filmofil

pre 3 godine

Predo, iz razloga koje navodiš Kvo vadis Aida je bolji film od Dare. Taj film je čisto umetnički, snimljen bez scena nasilja, a tako teška tema.

Sin Bludimir

pre 3 godine

Ako dozvolite komentar koji nije hvalospev.
Jako je kompleksna tema, a po meni dosta losa realizacija. Od scenarija nabacanog do lose rezije. Ovakav projekat je morao biti uradjen sa najboljim reziserom i sa vrhunskim scenarijem i s obzirom da na ovom podruchiju svi znamo sta je Jasenovac film je trebalo da se uradi na engleskom jeziku kao sto je i Shindlerova lista uradjena.

Film Zivot je lep nema jedno ubistvo, nema agresije i krvi, a na kraju sam plakao. To je sustina, najlakse je krvlju izazvati shok, a ako ste hteli krv i shok onda je mogao i masakr beba koje su na bajonete nabacivali da se napravi, sto da ne, to je bila realnost.

Sve u svemu izuzetno los i bled film za najvece stradanje Srba u istoriji postojanja.

Realan

pre 3 godine

Ovo nije deseti deo strahota koje su se tamo desile.Mislim da je film snimljen u pomirljivom tonu jugoslovenstva.Bolje sto nije nominovan za oskara nista ne bi uradio.

boki89

pre 3 godine

Tezak film ali ne toliko kako je u stvarnosti bilo.Nisu svi hrvati ust niti su svi hrvati losi ljudi setimo se na pocetku filma kada hrvatica spasava bebu.Ali mi srbi ne smemo da zabravimo i moramo da se drzimo zajedno i slozno da nam se to vise nikada ne dogodi

Unuk partizana

pre 3 godine

U filmu ne postoji ono što čini film - pojedinačna sudbina jake dramaturške pozadine, ovde imamo težnju da se ispriča istina o ustaškim zločincima, ali film nije umetnički dostigao ni prosek. Najjači deo filma je sam početak, kad logoraši moraju da igraju kolo.

Joza mali

pre 3 godine

Nije los, al mogla je bolja radnja! Realno nije za oskara! Film "Kraj rata" npr. mnogo bolji! Kad jednoruki Bata Zivotinja proganja ustase sto mu iskasapise zenu na ljuljasci. I tu su prikazani svirepi ustaski zlocini!

Petar

pre 3 godine

Negde sam pročitao kako je autor filma rekao da nisu mogli da prikažu sve strahote iz Jasenovca jer bi tada pola ljudi napustilo bioskop nakon samo prve polovine filma jer ne bi mogli da podnesu tu količinu sadizma. Mislim da baš takav film i treba snimiti. Sve drugo je imitacija, mada za početak nije ni ovo loše.Naprotiv.

Milos

pre 3 godine

Upravo odgledao film...jako, jako težak film...što je najgore, verovatno je bilo i gore nego što je prikazano...ostaje žal što Srbi misle da je istina sama po sebi dovoljna, pa je zanemarivanjem marketinga došlo do toga da ovakav film ostane u zapećku svetske pažnje...

dr.kadzija

pre 3 godine

dobar film, ali onaj "prosli" sa "srbomlatom" jos je "jaci". Da li neko moze da kaze da ovo prikazano nije istina? Bilo je verovatno jos puno puta gore, ali neja bude da je ovo delic istine iz ugla gledanja jedne devojcice.

nenad

pre 3 godine

Forogafija filma svetska, gluma izuzetna. Scena ubustava odradjene maksimalno i bez patiteki, brutalne kakve i jesu bile. Metafora sa vozom koji odvozi mtve - dobra. Ozbiljan film. Ovi botovi koji su tu valjda da dignu broj upisa, "strucnjaci" za film koji "znaju" da "ne valja" - ajte na spavanje. Antonijevicu svaka cast sto je imao petlju da udje u ovaku pricu i to prvi. Uzgred, govor Maska Luburica je zaista njegov, a i glas je njegov.

zbunjen

pre 3 godine

Dnevna doza Dare. Forsiranjem necega se postize suprotan efekt.
(hm, 20. februar 2021 22:3

Da, da... Ovo je jedno 50-ti film o Jasenovcu u poslednjih 40 godina, od toga je 49 prikazano internacionalno... zaista smo dosadili i Bogu i narodu, sto se kaze... Ali, cekaj...

alo bre

pre 3 godine

Ja sam direktni potomak tih jadnih i nesrećnih ljudi i ono što su mi pričale bake (1924. i 1930. godište) je horor film. Šta su im radili ti ustaški krvoloci ... to je jezivo ... a posle si sa tim istim zverima morao da živiš u istoj državi i glumiš bratstvo i jedinstvo ... Pakao pakla ..
I onda kad mi neko nostalgično priča o Jugoslaviji (u kojoj sam rodjen 1978.) ... povraća mi se ... ali bukvalno.

Danas

pre 3 godine

Pogledao film sa ocem, on izlazio pa se vraćao, ja nisam mogao da gledam isto neke scene. Ovde nema ni p od propagande, sve je ovo surova istina, nažalost. Film je dobar, lepo je snimljen i devojčica je sjajno odglumela. Glumci su bili savršeni. Teško, teško ali mnogo korisno da svi ovoga budemo svesni, da nam se ne bi ponavljalo.

mozaks

pre 3 godine

da se na bilo koji nacin politika nije.umesala,film bi verovatno dalje usao u izbor za nominaciju nagrada.film da bi se odgledao do.kraja potrebno.je da se emocije max.potisnu koliko se moze,iz razloga surovosti odredjenih scena nasilja..cak i da se ne spominju narodi romi,jevreji i srbi,film je sa dosta jakim.emocijama pravljen da se prikaze odredjena drzava,narod kako s eponasao u datom trenutku..

Stevo sa Kozare

pre 3 godine

Sramotno je, da se ovaj film nije prikazivao preko Youtuba ili na „RTS Svet“,
kojeg je htelo videti mnogo gledalaca u dijaspori. Zbog cega to nije bilo
moguce ako ste zeljeli da ovaj film pogleda sto veci broj gledalaca u svetu,
a ne samo u Srbiji. Kako covek da oceni ovaj film kad ga nije bio u mogucnosti
pogledati, iako je, narocito, starijoj generaciji dobro poznato sta se desavalo u tom
najzloglasnijem logoru na svetu.
Nadam se, da ce ljudi koji su odgovorni za to ipak omoguciti dijaspori da preko
Youtuba vidi celokupni film, a ne samo promo.
Hvala

kalimero

pre 3 godine

Hvala rtsu što je zabranio odliženo gledanje filma. Mi što radimo treću smenu uskraćeni smo da ga gledamo. Sramota jedna za nacionalnu televiziju

Ferrari

pre 3 godine

Kao covjek i usput Srbin sam preplakao pola filma,tezak film kao da ga covjek licno dozivljava.Film koji treba da se pogleda u miru bez upiranja prsta u bilo koga.Oni koji su radili oba zvjerstva imali su svoja imena i vecina je kaznjena,neki su se izvukli na ovozemaljskom sudu ali zapamtite da ima i onaj drugi strasniji.

veena

pre 3 godine

Sigurno bi bilo efektnije i jači dojam postignut da su kadrovi počimali ili završava li sa istinitim- originalnim iz arhiva slikama i snimcima koje postoje sigurno.Samim tim bi eliminisali komentare neupućenih u te događaje a koji sumnjaju u istinitost i time sprečili mogućnost davanje kritike da je film propaganda države. Nije u redu da su poslušali nečije mišljenje da ne treba mešati film i dokumentarac. Ako se snimao za takmičenje za područje van Srbije kao film na istinitim istorijskim događajima treba ga snimiti tako da neko potpuno neinformisan nema sumnje u istorijske činjenice.

Teska prica

pre 3 godine

Teska prica, tragedija jednog vremena i naroda, na zalost ispricana na los nacin. Po meni film nije docarao strahote koje su se desavale u NDH i Jasenovcu. Nekako nedorecena prica, pokusaj da se puno toga prikaze sa ocigledno nedovoljnim budzetom i kratkim vremenom. Bez jasne poente sta film zeli da isprica. Opet smo propustili priliku da prikazemo na pravi nacin deo nase istorije. Steta

Dušan

pre 3 godine

Prvih 20 minuta je totalni promašaj. Kanibalski horor. Bez veze.
Ne čudi me da su ga izbacili iz uže selekcije za nagradu Oskara.
Dalje, u mnogim delovima vokabular onih koji vode logor je čisti srpski jezik. Totalni promašaj, ili namerno? Radnja u drugoj polovina filma je smislena i zaslužuje svaku pažnju.
Kostimografija zatvorenika nema ama baš nikakve veze sa stvarnim vremenom iz drugog svetskog rata, u stvari više odgovara današnjem vremenu sela u BiH.
Čudno, jako čudno, ništa ne razumem, nakon silnih pizitivnih kritika u medijima.

Zurkolomac

pre 3 godine

Svaka cast Antonijevicu na odlicnom filmu. Trebali smo puno ranije da ga snimimo, ali je i ovako dobro.
Srbija treba barem jednom godisnje da snimi ovakav film...

ПринцОдШумадије

pre 3 godine

Страшна и болна истина. Да се не заборави и никада не понови највећа страхота која је задесила наш народ. Верујем да у очима неких од нас ово није добар филм, није добро светло, арт дирекција, камера, режија, кастинг... нека њима служи на част и образ... За мене лично, ово је ремек дело.

kalcokera i trokorak bili

pre 3 godine

sindlerova lista jaci utisak ostavlja.

Dara nije lose uradjen , cak sam ovekivao da je slabiji.

ovo je naravno filmska kritika bez politike

Kosovski boj moze biti odlican ako ga radi Mel Gipson

Subjektivno

pre 3 godine

Nedovoljno dobro za nominacije za Oskara i, nažalost, film za lokalnu upotrebu.

Izaziva ogromnu emociju kod nas koji smo povezani sa tim događajima, svako sa strane ko pogleda - potrešće ga samo ludilo prikazano na platno, a ne i sudbina tih ljudi, što je morao da bude primaran cilj.

Jednostavno, umesto da film stavi u prvi plan stradanje Srba (uz jevreja i rome), u prvom planu je ludilo ustaša. Umesto ogromnog truda uloženog u scenu "stolica" sa srpskim kolom - što se nije više radilo na scenama poput zakopavanja žene i deteta od strane muža? Da li je realno svesti starca Vukašina (Mandrapa) na jednu rečenicu? Pritom, ako RTS nije nešto zeznuo kod njih - tonca otpustiti jer oni tužni pokušaji da do besvesti pojačaju muziku u emotivnim scenama opasno ide na živce! Ujedno, muzika kada je voz pristizao u Jasenovac - kao Hogworts express kad stiže.

Dajte scenario strancima i pustite oni da snime ako vi ne znate. I zadržite malu u ulozi Dare, jedina maestralna stvaru celom filmu je njen kasting.

Resolve Davinci

pre 3 godine

@Suvise ozbiljna tema za postovanje kroz sva vremena i steta sto je ovako los film snimljen. Kamera, gluma, scenografija, muzika, kolor korekcija, scenario sve je jako lose!
(Srbin, 20. februar 2021 22:28)

Zdravo Srbine. Ja nisam Srbin. NI Srbijanac.

Racunam da zaista mislis da je film u svim aspektima los- ne mogu vjerovati da bi neko mogao biti takva ... da troluje na ovakav predlozak.
Ka profeionalacu nije mi jasno kako mislis da korekcija boje nije uradjena kako valja?
To je izbor umjetnika da to uradi u ovoj tonskoj skali i to je jako dobro uradjeno tijekom cijelog filma.
Muzicki dio ili glazba- zaista odlicno uradjen, jedan od vrhova filma, tu je ali ne bode nekom prenaglasenom dramatikom, preti osjecanja.. sjajno uradjeno.
Gluma takodje.
Evidentno je da se pokusalo odmaknuti od fizickih scena uzasa i uzas je prikazan na taj ljudski bliski nacin- odvajanje od voljenih osoba radije nego da je pun scena sadistickih mucenja kojima je taj logor obilovao.
Opet, pogresno bi bilo potpuno ih izdvojiti iz filma, jer su se desavali svakodnevno u Logorima.
Mislim opet da je tvoj komentar ipak zajedljiva trolovska opaska uz sve ono sto sa takvim zakljuckom slijedi.

123

pre 3 godine

U Srbiji će jedino i uspjeti...
(povjesničar, 20. februar 2021 22:44

Nema sta da uspe ili ne uspe.To je dokument sa pecatom.Ide u arhivu i koristi se po potrebi.Deo istorije.Kapiras?

Ivan

pre 3 godine

Pogledao san film sramota me što u Hrvatskoj relativiziraju zločine u Jasenovcu jel bilo 83 tisuće ili 300 tisuća koliko su utvrdili Zidovi i Simon V centar a s druge strane 200 žrtava Vukovara se zove genocidom mislim stvarno strašno ali nismo svi isti Vukovar i Srebrenica jesu stravični zločini ali ovo se ne može poredit ovo je Auschwitz za kojeg su krivi Pavelić Nijemci i svijet koji je to dozvolio.

hours of love

pre 3 godine

Kao umetnicko delo mi se jako dopada prica.

Mnogi ce zameriti manjak detalja i podataka o broju ubijenih na primer, koliko dugo je logor bio aktivan i slicno, ali za to predlazem jedan dokumentarni film od 2 i po sata gde ce potanko srpski i jevrejski strucnjaci precizno secirati sve detalje i obime monstruoznih zlocina.

fender

pre 3 godine

Ovo ne treba gledati kao film koji ce svetu pokazati kroz sta smo prosli. Ovaj film treba da nama da pokaze kako je bilo, jer verujte nasa deca I mladi ne znaju nista o Jasenovcu I stradanju svog naroda. Zato pustite svet i oskare, nego ucite decu o ovome I neka prenesu dalje istoriju svog naroda.

biba

pre 3 godine

Koliko je kritikovan ocekivao sam mnogo gori film. Apsolutno sam pozitivno iznenadjen. Krajnje je vreme da se kod nas snimaju istorijski filmovi jer imamo toliko toga sto nikad nije obradjeno.

Darko

pre 3 godine

Komentar, sta napisati. Postoje li rijeci, postoji li mogucnost da se to stavi na papir.Ne, ne u mom slucaju. Ja sam prazan, tuga je ubila sve u meni. Tesko za gledanje ali moramo gledati. Moramo praviti filmove o ovim ljudima o ovoj djeci, pa to smo im duzni. Bio bi veliki grijeh ovo zaboraviti. Hvala svima koji su radili na ovom filmu.

Filmsko filmovanje

pre 3 godine

Tema filma je najdublje potresna i dosledno je obrađena u filmu, ali mi se film u filmskom smislu nije svideo. Petominutna scena u autobusu u filmu "Okupacija u 26 slika" filmski je jača nego dva sata i deset minuta vešeras premijerno prikazanog filma Predraga Antonijevića.

stevan

pre 3 godine

Ko nije razumeo da je cilj filma bio, da podstakne sve ostale da snimaju filmove na ovu temu, taj i ima pravo da ga kritikuje. Samim tim su i lose razumeli celu istoriju...
Ko razume, razume...

Unuk

pre 3 godine

Zapalimo sveće večeras svi u svojim domovima za sve Dare. Mi koji smo izgubili znamo i istinu i neće je niko sakriti, Srbijo zapalimo svi sveće u pomen našoj deci, nevino stradalojnod ustaškog režima u Drugom svetskom ratu

Baš čelik

pre 3 godine

Kroz godinu dana, kada film bude prikazan u svim bioskopima i kada ostvari određenu zaradu, autor filma bi trebao da ga postavi na internet streaming servise, kakao bi ga videlo što više ljudi. Obezbediti titlove za što veći broj jezika, isključiti opciju komentarisanja filma i ostaviti ga da stoji tamo decenijama u edukativne svrhe svim narodima sveta.

zxdc

pre 3 godine

Morate svi da razumete jednu stvar: Stiven Spilberg, Jevrej, snimio je film o holokaustu, ali je glavni lik bio Nemac. Na taj način, to je film o zlu, a ne o Nemcima. Zato je to dobar film, između ostalog naravno, zato je on reditelj, a neko drugi nije. Važno je pronaći ugao, ključ kroz koji će film da ispriča priču da ne bude red potresnih scena nego film, da ne bude nacionalan nego univerzalno umetničko delo. Onda će ljudi sami da traže više o temi. Onda je i nacionalan, na pravi način.

z.n.

pre 3 godine

Imam neodoljivi osećaj da je propuštena šansa za upečatljiviji utisak. Moji su Srbi iz Like po majčinoj strani I imam moralno pravo da iskažem sopstveni utisak.
Film je propustio šansu da adekvatnom dinamikom, upečatljivijom glumom, izraženijim likovima ustaških krvopija I u mnogo toga drugog (pre svega ljudima nejasno prikazanim likom I ulogom Dijane Budisavljević) jasnije I upečatljivije prikaže srž. Kad god imamo šansu da pravilno animiramo svet, mi tu šansu ne iskoristimo.
Treba samo uporediti žestinu I životnost "Šindlerove liste" sa ovim, ipak bledim ostvarenjem. Jedan je Stiven Spilberg!Baš mi je krivo!

Јабучило

pre 3 godine

Није врхунски. Заиста није пропаганда (поготово што обична Хрватица на почетку спашава дете). Људске су приче, посебно је трагична прича Наташе Нинковић, која ипак на крају жртвује судбину кћери, али се приказују и стварни хероји, попут Јеврејина и Србина који се оба жртвују за Дариног оца. Ликови главних усташа су слабо разрађени, али у оквиру могућег су пристојно тумачени. Главна замерка је пречесто неразговетан говор и осетан пад темпа негде око две трећине филма. Све у свему, 6-7 од 10, али историјски вредно.

marko96

pre 3 godine

Biljana Cekić devojcica koja glumila Daru izjavila da ima zelju da kada završi srednju da upise FDU, sa ovakvom ulogom sto se mene tiče već si završila FDU

Јабучило

pre 3 godine

Sve je dobro sem kraja. Trebalo je napraviti susret oca i cerke a ne naglo da se prekine.
(nemanjabg, 20. februar 2021 22:18)

Рат је наставио да траје... Ко зна да ли су се срели икада.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Slučajno znam dosta o toj temi a slučajno sam i živ, zahvaljujući inteligenciji moje babe, inače Ruskinje, koja je uoči samog rata pobegla iz tog kraja za Beograd, shvativši šta se dešava.
Nisam gledao film namerno. Šta god da je u filmu, malo je prema onome šta se tamo dešavalo.
Najžalije mi je onih desetina hiljada ubijenih kojima se ne zna ni ime, ni grob, kao da nisu postojali. To me nekako užasava. Pobili ih, i negiraju da su ih pobili.

Antraxxx

pre 3 godine

Znam da mi je uzalud trošiti vrijeme na pisanje ovog komentara , jer ionako neće biti objavljen. Ja sam Hrvat i sigurno neću gledati film, ne zato što negiram Jasenovac , već zato što je totalno promašeni propagandni pamflet. Ja niti prema Ustašama nemam niti trunke razumijevanja, jer su bili gamad. Osim toga i brat mog pokojnog djeda je ubijen u Jasenovcu , postoji ne listi memorijalnog centra. No odgovor svima vama koji se u čudu pitate , pa zašto baš jadni Srbi.... Zapamtite da svako Zašto ima i svoje Zato. A u ovoj priči to je bar jasno. Što mislite zašto su Nijemci i Ustaše pokrenuli ofanzivu na Kozaru ( a svo ovo masovno stradanje i odvođenje koje gledate u filmu je bilo nskon Kozare). Zato što tamo ima Srba, pa hajde da se malo zabavimo sa njima... Švabe su htjele mir na Posavskom koridoru jer su im tuda išle opskrbne linije prema Balkanu i Grčkoj, a partizani sa Kozare su svako malo dizali prugu u zrak i napadali konvoje... Jednog dana je gazda rekao - Dosta... i drugo je povijest. A vi Srbi i dalje dižite bune i ustanke protiv vlasti....

Predo

pre 3 godine

Kao potomak žrtava jasenovačkog logora imam dvostruki osećaj. Odrastao sam na pričama o zverstvima iz Jasenovca, tako da me nisu iznenadile sve te krvave scene, čak ni preterano uzbudile. Preživeo sam ih u svojim mislima mnogo ranije. Više sam posmatrao film kao umetničkop delo. Početkom filma sam malo razočaran. Radnja se razvija maltene od sredine filma i tad film postaje mnogo bolji. Voleo bi da postoji gradacija i da je uvod bio malo bolji. Međutim, nije ni lako snimiti ovakav film. Efekat se mogao postići i sa malo manje krvavih scena. Pade mi na pamet "Okupacija u 26 slika", gdje je samo jedan scena bila dovoljno upečatljiva. Inače, nemojte misliti da se ovo nije dešavalo. Jeste! Pa je na kraju dovoljno i da neko ko to nije do sada znao, saznao iz ovog filma. Velika šteta što nije snimljen odmah nakon Kozare. Možda bi i naša novija istorija bila malo drugačija.

Subjektivno

pre 3 godine

Potenciranje pogrešnih scena i šlag na tortu - završni ekran u kome umesto poruke da je film sniman po činjenicama, eventualno prikazivanje stvarnih fotografija i imenovanje zločinaca - citat iz Jevanđelja.

Toto

pre 3 godine

Tema je antologijska, scenario osrednji kao i realizacija. Ako izuzmem emocije zbog nacionalne pripadnosti, ostaje patetični film o sadistima. Ako su mislili da pošalju bilo kakvu poruku, morali su to suptilnije. Fulm Život je lep, ima sličnu tematiku, ali neuporedivo bolju realizaciju.

Koko

pre 3 godine

(Srbin, 20. februar 2021 22:28
Slažem se da je moglo biti i bolje sto se tice svih tih elemenata koji su nabrojani ali nebih se složio sa tako oštrim kvalifikacijama jer je bitna tematika događaja i sama pomisao da je film odjeknuo i dosao do velikog broja ljudi koji uopšte nisu imali pojma o tim stravicnim dogadjajima koji su se desili maltene nedavno i to u srcu evrope.

Toza Vampir

pre 3 godine

Nisam zeleo da gledam film, previse bi mi bilo u ovim mucnim vremenima.
Posetio sam Jasenovac osamdesetih godina, jos uvek su mi urezane slike iz muzeja i razni eksponati kojima su ubijani ljudi u logoru.
Ljudskom ludilu nema kraja.

Marko

pre 3 godine

Pre svega cestitke celokupnoj ekipi na ogromnom poduhvatu. Trebalo je po prvi put obraditi ovako kompleksnu temu sto je za svaku pohvalu. Ipak, film pati od nekih nedostataka koje cu pokusati da sumiram: scenario nedovoljno drzi paznju, pati od ponavljanja, a ustaski likovi su ostali na karikaturalnom nivou (bila je ovo prilika da se dublje zagrebe po likovima psihopata Maksa Luburica, Ljube Milosa, fra Majstorovic Filipovica, ali i heroine Dijane Budisavljevic). Gluma je dobra, produkcija takodje, ali one ne mogu da pokriju dramaturske nedostatke. Jos jednom ponavljam, svaka cast celoj ekipi na ogromnom poduhvatu, jer ce ogroman broj ljudi u svetu po prvi put cuti za uzase NDH. Da je samo to doprinos ovog filma, pa trebalo ga je snimiti.

mama

pre 3 godine

Moja komšinica iz detinjstva je bila u Jasenovcu i Aušvicu sa nekih 10 godina. Noćima smo je slušali kako kuka i doziva oca i majku koji su joj ubijeni. Preživeli ona i starija sestra. Moj pradeda u Nemačkom logoru, i 50 godina posle pred smrt je vikao da dolaze po njega. Ne ponovilo se. Večna slava svim žrtvama. Ovo samo bezdušni mogu učiniti.

Maya

pre 3 godine

Tematika filma je jako dobra. Razumem da su scene ubijanja sigurno ublazene da bi bile gledljive. Moje iskreno misljenje je da je za ovaj projekat trebalo angazovati bolju glumacku podstavu koja bi malo verodostojnije iznela pojedine likove. Devojcica koja je glumila Daru je bila sjajna, ali dosta drugih likova nisu bas bili na nivou zadatka.

mimica

pre 3 godine

Zanima me šta se dešavalo sa decom usvojenom u hrvatske porodice ? Da li si su tražili svoje korene jednom kada su odrasli? Ima li neko da predloži knjigu, dokumentarac ili film?

kića

pre 3 godine

Odličan film, drži pažnju, pun emocija! Bravo za celu ekipu, devojčica Biljana i mali brat fenomenalni. Nije prikazan ni deseti deo stvarnih zverstava. Samo tako nastavite, da se čuje i naša strana priče!

marrrkan

pre 3 godine

Sve je dobro sem kraja. Trebalo je napraviti susret oca i cerke a ne naglo da se prekine.
(nemanjabg, 20. februar 2021 22:18)

Ma da li zaista mislis da su se sreli :(

Урош

pre 3 godine

Требало је можда заћи дубље у причу верујем да је могло много више да се каже, свака част девојци која је глумила Дару.

Јабучило

pre 3 godine

1. film loš, ređanje strašnih scena bez noseće priče
2. Hrvati ga negiraju kao neistinu, uzalud
3. Srbi bi radili isto da im se pružila bolja prilika i odgovarajuće okolnosti
(suze su ok, 21. februar 2021 09:15)

Не, не би.
Ала нас је комунизам упропастио, па увек мора нека уравниловка. Ваљда да се Хрвати не наљуте...

Amos Dundee

pre 3 godine

Sve to mi je davno prepricao djed koji je kao djete prezivio Jasenovac i djeciji logor Sisak. Imao je 4 godine kad su ga odveli. Sjecao se da je stalno bio gladan i da je jeo krec sa neke hrpe. Ne ponovilo se.

ljuba

pre 3 godine

Sedamdeset godina je trebalo da mnogi saznaju /ne i sve/šta su ustaški zlikovci NDH radili srpskom narodu.
Ipak istina je spora ali dostupna.

stoks

pre 3 godine

Moglo je bolje. Uloge Draganovica, Luburica, Ljuba Miloša, Budaka nisu razradjene. Kostomografija i fraze u govoru su morali biti bolji. Tema je prava a devojčica je odlično odigrala.

violeta

pre 3 godine

Zanima me šta se dešavalo sa decom usvojenom u hrvatske porodice ? Da li si su tražili svoje korene jednom kada su odrasli? Ima li neko da predloži knjigu, dokumentarac ili film?
(mimica, 21. februar 2021 11:06)

Sestra moje bake je spašena od strane Hrvata iz Jasenovca, ali je prekrštena. Odgojili su je u svom duhu, ostala je kasnije u kontaktu sa svojim preživelim članovima porodice, ali nikad to više nije bilo to.
Njena deca su kasnije veličala Pavelića, Stepinca, Ljubu, Luburića...
Prekršteni Srbi su dokazano najgori.
Žao mi je što moja baka nije mogla napisati knjigu o svemu i o strahotama koje je preživela u Jasenovcu.

Poglavlje 27

pre 3 godine

Kako nas je bravar za..bo,posle nevidjenih zlocina mi odjednom u ljubavi bratstva i jedinstva.Film je jos u Brozovog doba trebalo snimiti ali to je bilo prosto nemoguce jer partija to nebi dozvolila a i sam Broz nikada nije posetio Jasenovac i pokloniti se zrtvama Ustaskog zlocina.

Tanja

pre 3 godine

Film je pre blago uradjen. Zločini su bili mnogo gori. Trebalo je snimiti kako upadaju u kuće i odvode te ljude i šta pri tome rade. Trebalo je snimiti i pripremanje Srba za katoličko krštenje pa onda njihovo klanje danima u Glinskoj crkvi pa tek onda Jasenovac i zversko iživljavanje nad njima. A na kraju je trebalo navesti koliko je ljudi stradalo i pustiti snimak Tomsonovog koncerta kada peva o Maksovim mesarima i narod koji u transu peva uz njega i navesti da ta mržnja i danas traje.... Jeste postojala Srebrenica ali mi Srbi nikada nismo održali koncert gde smo svi u glas pevali kako ćemo nekoga klati zato su svi komentari suvišni. Činjenica jeste da ovo ustaštvo i danas postoji i bilo bi isto ako bi im se prilika ponovo ukazala. Žalosno :(

Početak

pre 3 godine

Kao što reče neko od komentatora ovo je tek početak ili bi tako trebalo da bude. "Lako" je snimiti Šindlerovu listu ili Život je lep kada ceo svet već zna strahote koje su se dešavale u logorima, između ostalog i zbog mnogih drugih ranijih filmova snimljenih na tu temu, pa režiser može da se fokusira na konkretnu ljudsku priču zanemarujući kontekst. Posle ovog filma koji je neka vrsta "uvoda" može da se snimi film sa nekim konkretnim istorijskim događajem ili ličnosti kao npr. proboj logoraša na kraju ratu, o Dijani Budisavljević, itd. Film o Dijani Budisavljević bi mogao da ima jaku dramaturgiju i priču, slično kao u Šindlerovoj listi, uz to ona nije bila Srpkinja pa bi akcenat bio na univerzalnoj ljudskosti i humanosti. Ali bojim se da ćemo opet čekati mnogo za jedan takav film pošto imam utisak da naši domaći umetnici beže od ove teme iz nekih svojih razloga. Zbog toga još više treba ceniti sve umetnike koji su učestvovali u snimanju ovog filma a ne preterivati sa zamerkama. Nije bilo lako snimiti ovakav film posle 70 godina. Nikako.

NikolaBg

pre 3 godine

Vama je do umetnosti, klanje ljudi, igranje stolica sa Romima, bacanje gasa na bolesnu decu iz bolnice smrti, streljanje i vešanje ljudi. A dobar deo tih zločinaca lepo završili život tamo negde preko bare. I sad je vama do umetnosti. Poenta filma nije umetnička već da se prikaže istina. Postoji istinita, potresna priča o bratu i sestri koji su se našli posle 30 godina od Jasenovca. Ako vam je do umetnosti vi gledajte ,, Život je lep '' sa Robertom Benjinijem. Uopšte mi nije ni do kakve nominacije za oskara. Postoji gomila spisa u kojima Nemci i Mađari navode kako veća zverstva nisu videli na svetu, čak ni u Aušvicu, a jedan nemački general ga upoređuje sa Danteovim paklom. A vama do umetnosti... Sram vas bilo sve.

netko odande

pre 3 godine

Inače...Dijana Budisavljević je organizirala spašavanje djece a provedbu spašavanja s njim su proveli građani Zagreba jer negdje je trebalo čuvati 10 do 15 tisuća djece..
Nego sramota je da nitko ne zna za Antu Bakotića i Borisa Hanžekoviča kao i da je na netu toliko malo podataka o njima

Solun Tumba Gate4

pre 3 godine

E moji Srbi 70 god nam je trebalo da se napravi i iznese u javnost ovako nesto,vec smo zaboravili dusmana,jer smo im punili arene i gledali ih kao bracu,sramota da ne znate ko je Max,Ljubo......citajte malo

Nostradamus

pre 3 godine

Ako film potencira zrtvu i stradanje naroda, a ne potencira zlo u ljudima, onda se stice utisak da je propaganda a ne umetnost. Film nije sudska presuda koju treba izvrsiti, niti treba da osudi neki narod, jer zlo cine pojedinci. Znam reci cete da su sve ustase zlikovci. Slazem se, ali upravo mi imamo „orasa u dzepu“, jer su neki nasi, nazovite ih kako hocete, radili slicne stvari. Svet to ne zaboravlja i tu je nas problem. Moramo shvatiti da to su nama uradili, ne bi trebali da radimo drugima. A ako smo to i uradili, onda ne bi trebali drugima drzati pridike o moralu i zlu. Ne poredim nista, samo kazem da se sopstveni zlocini ne mogu pravdati tudjim. Lep pozdrav svima.

željko

pre 3 godine

Film je dobar. Nijedan film nije snimnjen o Jasenovcu. Nek ostane kao deo istorije da mlađe generacije ne zaborave strahote. Sledeći film će biti bolji.

Закржљала расо

pre 3 godine

Филм одличан! ОДЛИЧАН! Сценарио надреалан, дијалози, сценографија монументална, глума, камера. Филм није антихрватски, није шовинистички, није пропагандни, није препатетичан. Филм је одлично осмишљен као прича у животу једног појединца у аутентичном времену на аутентичном мјесту. Свака част Гаго и свим осталим!

Aleksandar Polomski

pre 3 godine

Film je odličan. Kritičari ga poredjuju sa Sindlerovom listom koji je ć radjen od strane najbolji producenata, najboljeg reditelja i najboljih glumaca na svetu, ako je to deset ovo je za mene 9. Voleo bih da pogledam Srebrenicu da vidim da li je zaista bolji.
Hvala sto ste uradili jedan ovakav film, da ljudi ne misle da se to dešavalo u nekom drugom univerzumu. To su radili ponajvishe unijaćeni Srbi iz Hercegovine i Dalmacije(STOKAVCI), dok su pravi Hrvati(cakavci) i Hrvatizovani Slovenci (kajkavci) bili mnogo bolji prema Srbima. Sta znaci djavolska unijatske vera.

ns boy

pre 3 godine

Film ako nije 100% po istinitoj prici je promasaj.Nije objašnjen razlog zločina i to da je u celoj ndh 4 godine na svim mestima vrseno istrebljenje ne hrvata najvise Srba.Svirepost je prikazana al ima toliko izvestaja italijanskih i nemackih oficira koje salju u Nemacku i Italiju gde je do srzi sve objasnjeno.Ndh je jedan od najvecih razloga i danasnje netrpeljivosti Srba i Hrvata.Ratovi 90ih su samo nastavak tih odnosa.U filmu je morao biti prikazan los odnos komunista prema Jasenovcu,npr Tito ga nikad nije posetio,otvaranje spomenika je bilo skandalozno.Tudjman je abolirao ustase i vratio ih u Hrvatsku 90ih,a njih je podrzavala Nemacka i svet.Danas se u Hrvatskoj umanjuje zlo u ndh a neki i velicaju genocid nad Srbima.Mi bi da vam oprostimo al prvo vi morate iskreno da se pokajete i osudite sve to.Recimo kao Nemacka sto je osudila nacizam i sve vezano za hitlera.

Jelena

pre 3 godine

Ja sam preplakala ceo film,na momente sam isla do kuhinje,nisam mogla da izdrzim tu tenziju koju sam osecala.Natasa Ninkovic je bila maestralna,kakav slojevit lik je odigrala,nemam reci.Jedva cekam seriju i jako sam srecna sto ce da obuhvate i Oluju jer ce se prica na taj nacin zaokruziti.Hvala za ovaj film,imam trojicu sinova,mnogo mi je bitno zbog njih da se ovakvi filmovi snimaju i da na ovaj nacin odrzimo kulturu secanja.Sve zrtve to zasluzuju.

Gaza Jezda

pre 3 godine

Kad država plaća film u svrhu propagande, tu umetničke vrednosti nema.
Ako se želi saznati istina onda se pravi dokumentarac uz pomoć istoričara s obe strane uz izjave nezavisnih stručnjaka.
Zločin u Jasenovcu se desio, a brojem žrtava se manipuliše, da je i jedna žrtva je previše.
Mi žrtve u Srebrenici, Vukovaru, Kosovu i dr. mjestima negiramo a čudimo se kakvi su drugi.

Nadam se da novi patrijarh presvetli Porfirije, bude svetlo na kraju mračnog tunela.

my way

pre 3 godine

Чисто да се зна да је 1998. Југославија тражила изручење Наде Шакић (Лубурићеве секе), да би Хрватска брже боље урадила то исто. Затим ју је наравно ослободила и жена је живела као национални херој и заслужни грађанин до смрти 2011. године у Загребу. Филм је одличан. Јесте ово ублажена верзија садистичког ужаса логора смрти у НДХ, али права стварност је толико неописива и незамислива да се на филму и не може приказати. Ето, сада смо видели филм, па нека је на част свима који су га пљували. Посебне похвале глумцима, није ово било лако играти. Посебне честитке малој Биљани, која је потпуно заслужно била у причи за награду пре него што се антисрпска политика умешала. За нас потпуно небитно. Не требају нам никакви оскари, глобуси и сличне глупости, али је неправедно према њој, Антонијевићу и свима који су на филму радили. Како то бива, сада када су дирнули у српске жртве, српску децу, прорадио инат и добиће се наставак који ће отићи и у деведесете.

X

pre 3 godine

Ne razumem se u te tehničke stvari oko filma, koje su verovatno presudne za trku za Oskara. Mislim da nama kao običnoj publici to nije važno. Važna je poruka - nikada da se ne zaboravi. Mnogi kažu kako je teško gledati, a kako bi bilo da su malo dublje zagrebali i prikazali nasilnije scene? Bez obzira na sve to, scenario, kostime, glumu, priča je važna, važno je da održavamo sećanje i da prenesemo deci. Nadam se da je Dara samo početak filmova gde će se obraditi ovakva tematika.

NJ

pre 3 godine

Svaka cast svima koji su ucestvovali i ovom filmu. Mozda je malo usporen film, falilo mi je malo vise radnje i dijaloga ali sve u svemu drago mi je da je neko konacno napravio film o ovim stravicnom dogadjaju.
Za nekoga ko nije sa ovih prostora mozda nece dovoljno shvatiti tematiku filma, po meni iz tog razloga su trebali dati malo vise informacija o logoru Jasenovac na pocetku ili na kraju filma i pokazati neke stvarne slike iz logora koje postoje.

iks

pre 3 godine

Ja sam prezadovoljan filmom. Sve je odlično urađeno. Samo, na osnovu onog što sam čitao o Jasenovcu i onog što sam gledao u filmu, mogu reći da je film prilično ublažena verzija onog što se stvarno dešavalo.
Na kraju, unapred čestitam ekipi filma ,,Quo vadis, Aida" na Oskaru koji će osvojiti.

lokal-patriota

pre 3 godine

po komentarima na raznim blogovima/portalima/sajtovima vifis kolko smo mi srbi zaboravan narod i ne dostojni svoje istorije! film nam otvorio oci nako 70-80 godina a do tada nasi radili na tome da se zaboravi. nego imam pitanje, jel palimo tenkove i idemo da osvetimo zrtve ili idemo na more tamo? sta nam je ciniti?

Miljanov

pre 3 godine

Немци могу да потврде историске чињенице, него мудро чуте. И Ватикан зна него штите екипу коју су гурнули и грозан злочин. Узгред сами Х. би требали да одбаце то зло јер се слобода не гради тако.

Mare

pre 3 godine

.Zasto tek sada kad je proslo mnogo godina? Normalnom i realnom - dovoljno!
(jovan, 21. februar 2021 00:56)

Da se ponovo podsetimo i nikada ne zaboravimo ustaške zločine. Normalnom i realnom - dovoljno!!!

Samo tebi izgleda nije, al nek si ti sebe proglasio realnim.

HitTheRoadJack

pre 3 godine

U Srbiji će jedino i uspjeti...
(povjesničar, 20. februar 2021 22:44)


Ovo si odlično rekao, na svoju i sramotu nacije kojoj pripadaš.

skeva

pre 3 godine

Dobar podsetnik za mladje generacije da se zna ko su hrvati i šta misle o nama srbima, koji su i dan danas zadojeni mržnjom prema srbinu, čisto da se zna kada se ide u Hrvatsku gde se ide, i dan danas uče svoju decu da mrze Srbina to je prvo što nauče a onda da hodaju. Film ništa posebno verov.takav budžet nije moglo bolje! Bitno da se neko usudio da snimi stradanje našeg naroda!

fenix

pre 3 godine

Film je jako potresan, i nazalost nije deo kampanje o velikosrpstvu (kamo srece da jeste) vec surova i brutalna istorijska istina. Hrvati su se svetili za poraz u Velikom ratu. Manjina je bila kao Diana Budisavljevic i njeni saborci, koji su ucinili mnogo i ruzikovali sve, dok je vecina stanovnistva delila istu ustasku ideologiju i metode. 90% partisana u Hrvatskoj su bili Srbi. Posle komunistickog “oslobadasjanja” sve smo zaboravili i potisnuli Zarad bratstva i jedinstva i doziveli smo Kao nacija Oluju. Treba oprostiti, nikako zaboraviti.

Gile PZ

pre 3 godine

Nikad nije kasno ali ovaj film je morao biti snimljen do 1975 i to govori o tome koliko mi kao narod nikako ne razumemo moc medija... Inace, remek delo, nisam gledao ostale filmove ali ovaj je verovatno nezasluzeno iskljucen iz trke za oskara, zasluzio je da bude nominovan, bravo za celu ekipu koja ga je radila, bravo i za RTS koji nam je dao sansu da, istina uz suze, uzivamo u ovom filmu.

Arch Enemy

pre 3 godine

U sarajevu ovaj film zovu Dara Bubamara,to sam vidio svojim očima i čuo svojim ušima, baš lijepo od njih zar ne, volio bih pitati npr. Kandić, Biserko, Srbljanović, Jovanović Čedu, Čanka i još neke od domaćih mega moralnih vertikala šta kažu na ovaj sarajevski smisao za humor !?

Sudbina crna

pre 3 godine

"Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga u Jasenovcu ubiješ, on hoće u Oluji opet! Pa traži i treći put, da uzmeš u Žutoj kući nož i bolje da je tup, da mu vadiš organe jer svaki je skup! Ma i da mu kosti zdrobiš i baciš u more, on ti dođe na litije, protiv Crne Gore! A i Makedonija je ušla u NATO, ma neko će ga sigurno ubit i za to".

ivan

pre 3 godine

Iskreno očekivao sam debakl poput Nemanjića ali sam prijatno iznenađen. Stvarno dobro uradjen film. Priča je naravno teška ali ni približno koliko je stvarno bilo teško ljudima tamo.

Rain from heaven

pre 3 godine

Ne razumem negativne komentare, pa ljudi ovo je prvi film o Jasenovcu, treba da se maksimalno podrži, vidim ovde ima glumaca, režisera koliko hoćeš, blago nama, opljuvaše film gore nego ameri

Sasho

pre 3 godine

Ja sam jedan od redjih ljudi iz Srbije koji je bio u spomen parku Jasenovac. Gledao kratki crno/beli film o logoru, nagledao se raznih sprava za mučenje ljudi, video mnogo utučenih lobanja. Pitanje za Hrvate:"Zašto vam je zemlja oko Jasenovca ne obradjena"? "Zašto je sve pusto u prečniku od sedam do deset kilometara oko logora"?
Da vam dam odgovor, verovatno kada bi kopali zemlju nailazili bi na hiljade ljudskih kostiju,a i svesni su sami hrvati šta su uradili pa beže od tog mesta. Ljudi jeza je samo mesto i put za Jasenovac.Ja sam gledao film u delovima 10 minuta, tuga me. Deci sam reko kada bi preneli svo zlostavljanje na film bio bi horor veka.

gulag

pre 3 godine

Da je recimo Spilberg snimio ovakav film,ne bi bilo apsolutno nikakve dileme da osvaja oskara!
(Bari1991, 20. februar 2021 22:30)

Spielberg nije nikad osvojio Oskara.

Petar

pre 3 godine

Prosle godine sam igrom slucaja upoznao zenu od 91 godine kojoj sam pomogao jer zivi sama, a invalid je, hemiplegicar. Prezivela je vesanje kao devojcica od 12 godina u logoru. Pred rodjenim ocima su joj ubili majku, a malog brata od godinu dana nabili na bajonet i ispekli na raznju. Odlazio sam prosle godine vise puta kod ove bake i jedino sto ona prica su scene uzasa. Mogu da zamislim samo kakav joj je zivot bio.

Srba

pre 3 godine

Smorio sam se za oskara. Kuzite :D Dosta skroman film. Kosticeva kratka gluma veoma losa. Efekti losi. Dosta puta sam pomislio da se radi o bas niskobudzetnom filmu. I eto saznadosmo zasto nije usao u uzi izbor za oskara. Film je bas skroman. Mozda bi osvojio prvo mjesto na festivalu u Divcibarama. Sad kad sam ga odgledao, ja cu da podjem da dam svoju realnu ocjenu na IMDB. Kako sav normalan svijet cini. Posto sam patriota, dacu mu 5.

Suzana

pre 3 godine

"Jednostavno, umesto da film stavi u prvi plan stradanje Srba (uz jevreja i rome), u prvom planu je ludilo ustaša."

(Subjektivno, 20. februar 2021 23:10)

Pa upravo to i jeste glavni cilj ovog filma,da se prikaze kakvi su Hrvati.
E sad,problem je u tome da niko na svetu ne vidi Hrvate onakve kakve ih Srbi prikazuju.
Zato ovaj film i jeste obelezen kao "srpska propaganda".

suze su ok

pre 3 godine

1. film loš, ređanje strašnih scena bez noseće priče
2. Hrvati ga negiraju kao neistinu, uzalud
3. Srbi bi radili isto da im se pružila bolja prilika i odgovarajuće okolnosti

Zlatko

pre 3 godine

Da u filmu postoji jedan preki pogled koji je neko od dece uputilo nekom ustaši našli bi ste izgovor da ih opravdavate.
Dokumentarac o Dijani Budisavljević je super samo zbog toga što je Hrvatica spasavala decu!
Od koga ih je spasavala?
Dosta patetike i licemerja

Spuvanac

pre 3 godine

Srbi trebaju više ovakvih filmova kukanja i stradanja, tako da nešto nauče bar iz njih, kad ne uče iz istorije pa im se ponavlja.

Mr & Mrs

pre 3 godine

Ja sam rodjen na Kozari 1942. i potomak sam mog oca koji je tamo izgubio zivot. Mene i mog 2 godine starijeg brata je nasa majka na cudesan nacin spasila i posle rata nas odvela u svoju rodnu Dalmaciju
Film nisam mogao da gledam jer bi to bilo bolno i opasno uznemirenje u mojim godinama Film je snimljen sa naseg aspekta odnosa sa Hrvatima i sa prevelike vremenske distance da bi ljudi poverovali u takve dogadjaje. Mozda je trebalo da film uradi neka medjunarodna ekipa sa iskustvom u slicnim temama i sa vecim umetnickim ambicijama da bi se svetska javnost zainteresovala i tako bi se postigao efekat filma koji smo ocekivali od naseg filma Trebalo je povezati te uzasne dogadjaje iz II Svetskog rata sa reakcijom Srba u BiH u ratu Devedesetih godina da im se ne bi ponovio genocid.

kriticar

pre 3 godine

Uopste me ne cude negativne kritike iz sveta, jer je ovaj film ocigledno stavljen u sluzbu aktuelne politike. Ne radi se o tome da li su dogadjaji u filmu verodostojno prikazani. Sigurno da jesu, ali to uopste nije poenta u kontekstu jednog Balkana koji je daleko od toga da je doziveo katarzu. Misija umetnosti je da miri, a ne da svadja narode. Misija umetnosti je propagira univerzalne ljudske vrednosti, a ne da generalizuje zlo.

veljko

pre 3 godine

Rimska vojska mucilage je Isusa Hrista.Ustase naslednici Hristovih mucitelja nastavili su,kako sami kazu!Zanat mucenjem i to jos svirepije,nije ih zadovoljavalo samo jednostavno ubit,nego trebalo je ubijat mucenjem,posebno sirotu nezasticenu decu.

Radoznao

pre 3 godine

Mislim da je film realno dobro odrađen. Cela medijska hajka ga je pokopala, a ne kvalitet ( nažalost, tu mislim ne samo na neosnovane napade na film, nego i na našu ispolitiziranu odbranu). I ja mislim da film treba ostaviti dostupnim svima, možda čak i na jutjubu. Imao bi samo jedan skromni predlog: ako smo već uložili milione evra, uložite malo i u sinkronizaciju filma ( mnogi u Evrope ne gledaju titlovano strane filmove, već sinkronizuju na svoj jezik - npr. Nemci). I nemojte to pokušavati sa našim glumcima. Platite i odradite sinkronizaciju sa najboljim nemačkim, engleskim glumcima. Za dve tri godine kada legne politička prašina, gledaće se ovaj film...

V. Bajic

pre 3 godine

Rodjen sam posle ovog rata a bio sam dete u poslednjem ratu. Neki moji rodjaci su ucestvovali. Nisu ubijali Muslimane jer su Muslimani ni Hrvate jer su Hrvati. Bilo je: ubij da te ne bi ubili i oko za oko, zub za zub jer mnogo nasih rodjaka ubijeno je od hrvatske i muslimanske ruke u oba rata.

džuvegija

pre 3 godine

Poslije ovog filma, preporučuje odmah pogledati i legendu o kosovskoj boju , pa da ugođaj bude kompletan.. Dajte ljudi XXI vijek je.

Broj 1

pre 3 godine

Иако сам знао доста, мени је било тешко да ово гледам. Добро је што су Срби коначно снимили овај филм, а поједине критичаре на Западу нека је срамота сваке жртве која је на овај начин убијена и мучена...

miki ns

pre 3 godine

ako je snimano po desavanjima iz logora to ni ne moze da se gleda . kamo lepe srece da nikada nije ni postojala tema za ovakav film. a sta on prikazuje. ? prikazuje koliko je srbin nesvesno ljidsko bice i sta je sve spreman da potisne zarad bratstva i jedinstva sa nekim ko je hteo da te istrebi. Sve u svemu neka zapisi postoje neka se istina zna. A nasa je duznost da podignemo glave i ne dozvolimo da se tako nesto ponovi.

violeta

pre 3 godine

Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati.
(Ikac Jagodinac, 21. februar 2021 09:35)

Nisi 100% u pravu. Maks Luburić, koga u filmu glumi mali Janketić, je Srbin, a takvi su oduvek bili najgori i najopasniji.

netko odavde

pre 3 godine

"Nisu svi Hrvati ustaše...ali su sve ustaše Hrvati." ovu izjavu je izvalio Vuk Drašković a onda mu glavne ustaše i u knjizi u filmu imaju imena Osman itd itd...Nisu svi ustaše bili Hrvati...niti blizu

Bjelokosti

pre 3 godine

(mimica, 21. februar 2021 11:06)

Nazalost komunisti su po oslobodjenu zaplenili knjige i svu dokumentaciju koju je vodila Dijana Budisavljevic a dokumentacija iz logora Jasenovac i Jastrebarsko nije ni docekala oslobodjenje. Manji broj te dece su posle rata preko crvenog krsta uspeli neki od prezivelih rodjaka da pronadju ali vecinu nije imao ko da trazi jer su im citave familije bile pobijene.
Kod mene u komsiluku ziveli su dvoje ljudi, brat i sestra, oni su kao deca bili u Jastrebarskom. Posle rata preko crvenog krsta nasao ih je stric i imali su srecu sto je brat bio dovoljno star i znao je da isprica ime, prezime i odakle su on i sestra. Dokumentacije nije bilo.

lezilebovski

pre 3 godine

1. umetnicki - tesko smece od filma...
2. u jednom je odlican - dosao u pravo vreme za podici nacionalni nivo svesti kod zadrtog zivlja i drzati ih na uzdi radikalizma i primitivizma...
3. zemlja koja se u jednom danu poklanja velikom umetniku, pesniku, recitatoru i coveku sa ogromnim srcem koji je spajao ljude sa oziljcima od rata, a u istom tom danu rusi sve moguce mostove prijateljstva i izaziva jezu kod onih malobrojnih sa razumom coveka....

vlade

pre 3 godine

ljudi moji ovo je možda 5% u filmu šta su ustaše napravili tada za vreme rata,pa oni su imali preko pedeset metoda mučenja i ubijanja to nemože ni da se snimi.

Marlone

pre 3 godine

Dobar film. Moze se mudrovati da je mogao ovo ili ono da bi bio bolji, ali je sasvim dovoljno dobar. Vec na samom pocetku Hrvatica spasava dijete, tako da se pravi distinkcija izmedju obicnih Hrvata i ostrascenih Ustasa. Ono sto je uocljivo da su strani kvazi kriticari placeni od strane neoustasa da ovaj film oblati. Na taj nacin su i oni postali dio ustaske zlocinacke masinerije, koja srpske zrtve ubija stalno i iznova njihovim konstantim blacenjem i negiranjem zlocina i genocida. Steta, sto prije filma nismo uspostavili saradnju sa Izraelcima, koji bi propratili reakcije na film i zacepili usta svim placenicima neoustasa.

plitvice

pre 3 godine

Draga Nataša hvala ti za Daru i odškrinuta vrata neprebola ljidi sa naših prostora, ako se vrata budu još otvarala neka se otvore na Garavicama-Bihać i na Jadovnu-Gospić uz pomen stradalnika Tesla,Šerbedžija,Kalembera,ŠuputaPrica,Studena,Drakulića, Žigića
Leka,...nadam se za znaš iz kojih razloga.Još jednom veliko hvalaza veoma težak film.

Srba

pre 3 godine

Ugasio posle pet minuta. Ne vidim razlog zasto podsecati obe strane na rat i izazivati novu mrznju. Nije ovo film za ova vremena, ipak smo mi plitke balkanske nacije

Cvetanovski Vasilije

pre 3 godine

Jasenovac se JEDNOSTAVNO nemoze preneti na filmsko platno po bezumlju i surovosti prevazilazi naš univerzum.Inace film je dobar,svaka cast glumackoj ekipi. Mi Srbi na ovaj nacin moramo da zastitimo nasu ISTORIJU stradanja od zaborava i obavezno da posetimo JASENOVAC i manastir u blizini tada ce nam biti SVE jasnije kada čujemo ONU tišinu tamo.

Branko

pre 3 godine

Ovakav film je trebalo odavno snimiti, verujem da je u logoru Jasenovac bilo još užasnijih prizora od ovih koje smo videli. Istina se ne može i ne sme sakriti. Sve nevine žrtve koje su stradale tamo zaslužuju da ih ne zaboravimo.

Zeljosav

pre 3 godine

Odgledao film, ništa nije izmišljeno, sve se tako dešavalo, medjutim moje lično mišljenje je da je trebalo bolje da se snimi, nekako mi je dosta plastično, scene su pomalo bljutkave..... Samo lično mišljenje. Za jedan ovakav film i projekat trebalo je snimiti mnogo jače i upečatljivije scene koje treba da dotaknu dušu. Ovako.... nije za Oskara!

Moj deda vec dugo ore nebeske njive

pre 3 godine

OK,emocije su intezivne,sto je i ocekivano posle najave da film zasluzuje oskara,a da,nepravedno, nije usao ni u konkurenciju.Moje je misljenje da se film provukao izmedju dokumentarnog i igranog filma,ne doticuci dovoljno,ni jednu ni drugu kategoriju.Cini mi se,da je bio pokusaj da se privuce paznja strane publike,izazove stid kod hrvatske, i podgreje osecaj nepravde,odbacenosti i dozivljaj opste srbofobije,kod srpske publike.Film je potresan,ali sa elementima melo-drame,koji tananom mrenom,prekrivaju ceo film.Gorcina,koju osecaju Srbi,je nedokuciva onima koji nisu.Pokusaj da se to stavi na univerzalni nivo,ce uvek naici na nerazumevanje,otpor i odbacivanje,sto je normalno i razumljivo.U vecitoj igri,Istok-Zapad’,Srbija ostaje ostrvo na Balkanu,otporno na sve uticaje.Sto je u redu,ako s tim mozemo da zivimo u miru.Nove tehnologije daju nove ideje.Steta,sto su zapostavljena iskustva jugoslovenskih filmova i njihovih kreatora iz 70ih i 80ih godina proslog veka,imalo se sta nauciti. - ,,Neko uzdahne,neko zazire.Isto vide a razno tumace’’- Dj.Balasevic

14 članova familije, poginuli u jasenovcu.

pre 3 godine

Biljana glumi Daru za Oskara! Mala drži ceo film u pogledu. Scenario je mogao da bude bolji, ali svaka čast za glumu i režiju.

Toni

pre 3 godine

Ne znam odakle forsiranje priče "da se istorija ne ponovi", kad se onima koji su učili o Jasenovcu ponovila. Oluja je samo nešto blaži vid koji bi se isto tako završio da se se nije dešavalo kad se dešavalo i uz pomoć onih sa kojima su ratovali tokom II sv rata.

Dalibor

pre 3 godine

Pogledajte film "Son of Saul".Očekivao sam tako neku atmosferu ali "Dara iz Jasenovca" mi je nekako mekana s obzirom na brutalnost ustaša u tom logoru.Užas koji se tamo dešavao prikazan je samo u možda 30%, mada film je veoma dobar i mislim da šalje jako dobru poruku.

MIROLJUB

pre 3 godine

VEOMA ZANIMLJIVO VIDJENJE STRADANJA IZ OCIJU JEDNE DEVOJČICE..KOJA JE MORALA ODMAH DA ODRASTE I DA SE IZBORI KAKO ZNA DA SACUVA SVOG MALOG BRATA I OSTALU DECU KAO ZRELA DEVOJKA...

Kraljevcanin

pre 3 godine

Film je za nase uslove i vise nego odlican. Pa 10 filmova od po 2 sata u Holivudskoj A produkciji ne bi moglo da opise ni deseti deo onoga sta se desavalo u fasistickoj NDH. Sad treba nastaviti dalje u snimanju ovakvih filmova a Dara da bude podloga za neke nove filmove.

Metropola

pre 3 godine

(Goksi profa, 20. februar 2021 23:44)... filmska umetnost je sustinski propaganda, uvek bila! Ameriku nije puska napravila jakom, nego filmska traka.

Džoni

pre 3 godine

Svaka vama čast kada ste mogli da ga gledate. Ja to jednostavno nisam mogao (nisam ni pokušao), ja da gledam pa makar i na filmu kako neko decu ubija i kasapi jednostavno ne mogu. Previše je to za mene. Potresla me vest o smrti Balaševića, pa još na to da gledam ovo stradanje, ne mogu.

PILGRIM

pre 3 godine

Jako bledo i tanko. Iz ovog filma se ne može zaključiti da je to bio najgori logor na svetu, ne može se zaključiti da se tu zbio GENOCID.

MilutinFranjo

pre 3 godine

Kada je je prvi put u bioskopima prikazan film "Ratnici" ( film o progonu ulične bande u New Yorku ) , mesecima su se mlatili klinci po ulicama širom Juge. Sad kakve to veze ima sa ovim filmom ? Nikakve sa radnjom filma , ali ima sa podjednakim uticajem na javno mnjenje svakog filma u koji se uloži tolika medijska logistika. Genocid u Jasenovcu nad Srbima je stravičan zločin. Ja još nisam sreo nekoga na ovim prostorima da za taj zločin ne zna. Šta posle filma ? Da prestanemo da imamo bilo kakve veze sa Hrvatima? Da se osvetimo ? Da ih mlatimo na svakom koraku? Živeli smo skoro ceo vek zajedno u obe Jugoslavije. Koliko hiljada mešovitih brakova ima ? Koliko potomstvo iz tih brakova Srba i Hrvata živi pored nas? Da li zaista neko misli da krv sa srbosjeka iz '42 , oživljena i ekranizovana 2021 neće stvoriti nove antagonizme i probleme između dva naroda koja skoro 1500 godina žive zajedno na Balkanu. Jasenovac nikada ne zaboraviti , kao i Sajmište, Aušvic, Mathauzen i logore iz devedesetih. Sinoć u 20 h ljubav iz stihova pesama mrtvog Balaševića , oduvala je svu lošu emociju koju je ovaj film doneo. Mladi u Beogradu, Sarajevu,Zagrebu, Puli,Novom Sadu, Osjeku .... pevali su i širili ljubav. Ajd da zapamtimo sve loše što se desilo , a da umesto noža i metka , životni motiv bude pesma,ljubav i suživot.Budućnost je jedino bitna. Prošlost ne možemo promeniti. Pamtiti da, svi oprostiti moraju , da bi potomstvo živelo u miru na ovim prostorima. Mnoga deca Hrvata i Srba , na drugim prostorima , žive u miru. Pobegla su deca u svet od užasa rata koji se ovde dešava na svakih par decenija. Nema generacije da nije osetila rat. Dosta više. Ako bi nekako mogao II svetski rat da se završi 2021 , pa da živimo ko normalan svet.

bulldog

pre 3 godine

У филму није приказано ни 10% онога шта су те звери радиле. Да јесте, филм не би могао да се гледа. Свака част за филм, надам се да ће бити још филмова у будућности на ову тематику.

Kolubarac

pre 3 godine

Ovakav film je bio potreban da starije podseti na mučeničko stradanje Srba tokom Drugog svetskog rata, a mladi da nauče, jer šta se dešava i kako pamtimo, teško da naša deca išta znaju o tome.
Moj pok. teča, dete iz Turjaka,na Kozaru, jedini sa sestrom od cele famije Adžića je preživeo, uvek bio ćutljiv (ponešto je i pričao, sećam se o kaluđericama koji su tu decu tukli po glavi, kad se ne bi krstili na katolički način). Kad bi ga neko pitao da detaljnije nešto kaže, samo bi se ućutao, a u pogled bi se uvukla neka strašna tuga. Pokoj mu duši, i svim stradalima.
Nije mi samo jasno, otkud u komentarima ovoliko poznavalaca filma, "tonskih linija", scenarija, kako se snimaju ovi ili oni kadrovi, kao da je svako snimio bar 5 filnova.

Baba Stanojka

pre 3 godine

Ovaj film je romanticna komedija u odnosu na ono sto se zapravo dogadjalo u Jasenovcu! I to treba svi da ponavljamo. Cinjenice su na nasoj strani. Trebalo se vise oslanjati na onaj dokumentarac sa pravim slikama i snimcima, ali dobro... Zlocini ne smu da se zaborave!

Sto se tice filma kao filma kandidata za oskara, nema sta da trazi tamo. Losa rezija, losa montaza, radnja nula... Kao da je na silu smisljena prica. Pa cak i kasting je katastrofalan.

Da ponovim, ne sporim istorijske cinjenice vec sam kvalitet filma kao takvog. Videcete sta ce Kusturica napraviti na tu temu!

Beogradjanin

pre 3 godine

U Jugoslaviji su svi Srbi živeli u jednoj državi. Pa zašto onda svi Hrvati ne bi živeli u jednoj, svojoj, nezavisnoj državi? Ili Mađari, ili Albanci?Moramo biti realni, hteli smo da nametnemo nešto drugima i to smo skupo platili.
(nije sve crno-belo, 21. februar 2021 20:08)

Sve lepo rečeno, mi smo bili pobednici u 2 svetskom ratu. Napravićemo opet Jugoslaviju( sada komunističku) što veća teritorija to bolje i svi ostali će posebno zbog svoji dela( zlodela) Hrvtati će morati da ćute.

Mi smo ga juče svi poorodično odgledali ostali smo šokirani ja sam lično šokiran kakve su užasne stavri ti Hrvati radili našem narodu to se nikada ne sme oprostiti niti zaboraviti ovo je odličan film za domaće tržište da srpskom narodu pokaže sa kim smo mi to ugurani u Jugoslaviju ni 5 dana nakon oslobodjenja logora od Ustaša ovo je strašno genocid najveci i najbrutalniji nakon pogroma Jevreja.
 @Stefan

Već ti je neko napisao dete, zar u školi to ne učite???

Sam film nisam pogledao i smatraću ga političkim pamfletom i bacanjem prašine u oči. O kvalitetu filma kad pogledam! I šta sad taj film treba da utiče na mene da ja zaboravim, a to većina komentatora radi. Da se za vreme II svetskog rata nije vodio gradjanski rat u Srbiji?? Mi smo ratovali izmedju sebe dok su nas u Hrvatskoj klali.
Ej ratovali smo izmedju sebe??? Ovaj film treba da nas ujedini u mržnji prema drugom narodu, da se opet ne bi pobili izmedju se.
Strašno, prestrašno!!!

Dedi

pre 3 godine

Težak film za gledanje. Prvi deo sastoji se od niza brutalni i užasnih scena koje nisu povezane nekom pričom. Drugi deo je mnogo bolji, beskrajno je tužan, razvio je karaktere, ušao je u dušu aktera i na pravi način predstavio sve strahote Jasenovca. I gluma je u tom delu mnogo bolja i iskrenija. Da je ceo film kao prvi deo bio bi to promašaj, da je kao drugi deo, bio bi za Oskara.

Jure

pre 3 godine

Ne mogu da vjerujem sta ovdje ljudi pricaju! Da se nije znalo za zlocine. Aloooooo jeste li vi isli u skolu, nekad, u onu pravu Jugoslovensku!? Pa ja sam ucio u skoli da su djecu malu bacali u zrak i docekivali na bajonete! Pa jel ima gori zlocin? Ovi iz filma su smijesni! U osmom razredu smo isli u Jasenovac na ekskurziju, tek su nam tu pricali zla ustaska! Nista vi necete nauciti u ovim demokratkim skolama, osim da postanete debili sa kokardom ili slovom U na glavi!

Ko je bio Maks Luburić

pre 3 godine

Film sam pogledao mogu reći nisam zadovoljan sa krajom. Nisko budžetno a tako velika tema. Kraj je loš što se desilo sa logorom, nedostaju mnogi detalji a pogotovo na kraju kad Partizani osuđuju Maksa Luburića na smrt, kad govori pobio sam vas za 4 godina više nego što su Turci za 500.
Fali isto slučaj sa katoličkim popom koji je pogubljen u Jasenovcu jer nije hteo da drži godišnjicu mise Paviliću i njegove NDH. Fali isto oni Hrvati u obližnjim selima što su davali Hranu zatvorenicima i njih su pobili. Film je ok ali blaga verzija tog pakla ne daj bože nikome.
Smatram isto Jugoslaviju i Tita kao glavnog krivca za produžetak mržnje Srba i Hrvata. Nije se smelo stavljati pod tepih odavno je trebala ova trauma da se reši a ne danas ove generacije što nemaju ništa stim da rešavaju tuđe račune. Naravno da admin neće objaviti ovo ali to samo pokazuje njegovu malenkost.

ДЕЛИЈА🔴⚪

pre 3 godine

Било је тешко гледати филм ал сам ипак одгледао. Овај филм је само још један подсјетник ко смо ми а ко су они. Ово нас обавезује да никад не заборавимо шта су нам радили. И да радимо на томе да нам никад то више не раде. Браво свим глумцима и режији за филм. Главна глумица је одлично одрадила своју улогу. Браво дјевојчице наша. 🇷🇸👏👏👏

HitTheRoadJack

pre 3 godine

Da probam još jednom... Ne znam koliki je budžet filma ali ako je parama bilo moguće dodati karaktera, nije se smelo štedeti. Filmovanje ove teme nam je kao naciji potrebnije od nacionalnog stadiona. Dara je morala da bude priča nad pričama, filmski spomenik žrtvama a čini mi se da je prilika propuštena. Onaj osećaj da je moralo bolje, jače, dublje. Monumentalnije.

Duška

pre 3 godine

Toliko očekivanja... I ništa. Plitko,sentimentalno,loše ukomponovano, bez dovoljno statista, nijedno glumačko briljiranje... Tanak scenario i slaba režija, kao i scenografija. Ustaše površno i glupo predstavljene, jezik, kostimi... Sve u svemu, molim Kustu, Zafranovića ili nekog trećeg da vrati čast srpskoj kinematografiji na sličnu temu, ovaj lik Antonijević nije na nivou zadatka. Može da oduševi samo one koji se u film razumeju k'o Mara u kupus. Nije čak ni prosek. Šteta,zaista šteta.

Nebitno

pre 3 godine

Amaterski film realno, ali koliko para toliko muzike. Posto je u korist Srba moras ga hvaliti, zato ce uvek biti tenzija, za 1000 godina nece postojati ni Srbija ni Hrvatska sto bi se i dalje rvali umesto da zivimo mirno i pomazemo medjusobno.

Djoleeeeee

pre 3 godine

Tužno je to što je trebalo 80 godina i jedan film da otvori oči narodu da vidi šta je se sve to desavalo u Jasenovcu. Samo sva zverstva sto su se dešavala su "blago" prikazana u filmu. Imate izjave svedoka i ta svedočenja ulivaju jezu u kosti..

Vladimir

pre 3 godine

Godinama čitam komentare. Bilo je sličnih mišljenja mom ali prvi put kao da mi je neko pročitao misli, sve sa datim primerima! Javi se Đorđe da vidim da to nisam ja. "Film komentarišu uglavnom ljudi, koji sa filmskom umetnošću nemaju previše dodirnih tačaka, kao i oni kojima je potreban film da bi naučili propuštene lekcije iz istorije.
Jasenovac se desio, a u filmu verovatno nije opisan ni deo užasa, ali tužno je je nama potreban film da bi se prisetili žrtava jednom u 70 godina. Možda bi bilo pametnije da država bolje preuredi udžbenike iz istorije, nego da građane edukuje putem filmova. Ipak 2 sata igranog programa teško mogu nadomestiti nenaučene lekcije.

A što se samog filma tiče, ništa nije ni blizu nivoa da bi se konkurisalo za Oskara. Vizuelni efekti, dijalozi, gluma, radnja, sve je promašeno.
Igrani film treba da ima neku radnju, neko priču, koja je smeštena u određeni istorijski ambijent, a ne da sam istorijski trenutak bude jedini osnov.
Iz ove kategorije filma pogledajte Šindlerovu listu, ili Život je lep, pa ćete videti o čemu pričam. To su remek dela i pored glavne priče, neuporedivo bolje oslikavaju vremenski trenutak.
Ovde treba razdvojiti film, kao takav, od istorije i sama kritika filma ne predstavlja automatski negiranje zločina, niti negativan stav prema žrtvama.
Samo ističem da istoriju treba učiti iz udžbenika, a da je film po meni loš."

Миша

pre 3 godine

Филм је приказао само неколико од 57 утврђених начина убијања у Јасеновцу, укључујући дављење, копање очију, убијање трудница и вађење нерођених беба из стомака, одсецање гениталија и др. Језиво.

Ko je bio Maks Luburić

pre 3 godine

Napisao sam pogrešno pre hteo bih da ispravim nisu bile zadnje reči Luburića pobio sam vas više od Turaka. Nije ni pogubljen tu nego je atentat izvršen na njega u Španiji.
Sa izvinjenjem.

Početak

pre 3 godine

Kao što reče neko od komentatora ovo je tek početak ili bi tako trebalo da bude. "Lako" je snimiti Šindlerovu listu ili Život je lep kada ceo svet već zna strahote koje su se dešavale u logorima, između ostalog i zbog mnogih drugih ranijih filmova snimljenih na tu temu, pa režiser ili scenarista može da se fokusira na konkretnu ljudsku priču zanemarujući kontekst. Za Jasenovac ili Gradište znamo samo mi i Hrvati i niko više. Posle ovog filma koji je neka vrsta "uvoda" može da se snimi film sa nekim konkretnim istorijskim događajem ili ličnosti kao npr. proboj logoraša u slobodu(ili smrt)na kraju ratu, o Dijani Budisavljević ili nešto slično. Film o Dijani Budisavljević bi mogao da ima jaku dramaturgiju i priču, slično kao u Šindlerovoj listi. Uz to ona nije Srpkinja pa bi akcenat bio na univerzalnoj ljudskosti i humanosti pa bi bio više politički korektan za one koji pate od toga. Ali bojem se da ćemo opet čekati mnogo za jedan takav film pošto imam utisak da naši "domaći" umetnici beže od ove teme da se ne bi zamerili kolegama iz regije. Zbog toga još više treba ceniti sve umetnike koji su učestvovali u snimanju ovog filma a ne preterivati sa zamerkama. Nije bilo lako snimiti ovakav film posle 70 godina. Nikako.

JOBAH

pre 3 godine

Film nisam gledao i ne verujem da cu, dovoljno imam traume iz 80tih kad su nam u Jasenovcu u mraku puštali originalne snimke... To je horor rodjaci...

dragan

pre 3 godine

ok, film dobro produkcijski uradjen, prica je samo jedna od mnogih, strasno je to doba bilo-ne ponovilo se... film je jako rastegnut, i u principu nista se ne desava

Vlada

pre 3 godine

Ja sam stekao utisak da ovo nije film o Jasenovcu već film o sudbini jedne porodice koja je dospela u Jasenovački pakao. Ne treba amaterima davati da snimaju filmove sa tematikom NDH, angažovati Holivudsku produkciju da se pošalje poruku u svet.

gojko 12

pre 3 godine

Film je katastrofa - Tako ozbiljnu temu potrošiti na tako loš film.

To je moralo mnogo,mnogo,mnogo ozbiljnije.



Još ubedili narod da je film kandidat za Oskara...

tezak film

pre 3 godine

Sinoc sam odgledao film sam, niko iz moje porodice nije moga da gleda, a verujem ni u siroj familiji. Iako sam rodjen odamdesetih, znam da mi je deda preziveo Kozaru, ali njegovo selo vise ne postoji. S druge strane prezivele su samo baba i njena sestra jer su na vreme pobegle u sumu i prikljucile se partizanima. Svi muski clanovi babine porodice su ubijeni u jednom danu od strane ustasa.

Vot iss yo nem

pre 3 godine

Da će biti jezivo, tužno i tragično to sam očekivao, ali nisam impresioniran. Da se nije digla tolika prašina prebacio bi se na neki drugi program već nakon 15 minuta, ali film sam pogledao do kraja. Da je isti režirao Kusturica ili recimo Zafranović verujem da bi film bio nemerljivo bolji, i možda imao šanse za Oskara, ali Gaga tome prosto nije dorastao. Bilo kako bilo film je u distribuciji, i dobro je da je tako jer će mnogima otvoriti oči, ali bojim se da danas malo koga ta tragedija zanima.

ŠONE

pre 3 godine

Kad gledam ovakav film,poredim ga sa Pijanistom ili Šindlerovom listom i naravno da deluje anemicno.Mnogo se moglo doraditi na reziji i scenariju da bi bilo i neupucenima jasno ko je ko.Neke scene predugo traju kao sto je voznja vozom i na taj nacin trose dragoceno vreme...Prava stvar bi bila da se napravila koprodukcija sa nekom izraelskom kucom i nekim njihovim reziserima,a u reklamnom smislu to bi bio dobitak jer ipak oni vladaju Holivudom.
Ovako 2+.

Vesna Kesić Krsmanović

pre 3 godine

Zločin je bio strašan I samo jedan napravljen film ovoga tipa,na žalost,može samo "skromno"da prikaže užase logora smrti I progona ljudi u smrt zbog njihovog porekla I nacionalnosti,a I vere.
Trebalo bi još mnogo istorijskih činjenica,tadašnjih zločina dokumentovati I prikazati,a za to nije dovoljan samo jedan film.

realno

pre 3 godine

ne postoji nacvin da se docaraju strahote koje su se desavale u jasenovcu ovo sto je prikazano nije nista sta se stvarno tamo desavalo ali film je vredan samo kao istoriski dokument nadam se da ce biti snimljen jos koji i jos strasniji postoje svedocenja o tome sta se tamo desavalo ima jos i jastrebarsko sisakl stara gradiska pribilovci ima tema na ustaske zlocine koliko hoces pitanje je dali ima volje da se to prenese na filmsko platno

Che

pre 3 godine

"Hvala" RTS-u sto je blokirao signal tako da mi Srbi u Hrvatskoj i znatiželjni Hrvati nismo mogli pogledati film i pitanje je dali ćemo ikad imati priliku. Ako niste znali Jasenovac se nalazi u Hrvatskoj. U Hrvatskoj živi još 200 000 Srba. Kakav pucanj u koljeno!! Sramota!

Srba

pre 3 godine

Realno, mali Bude najbolje odglumio. Ono bas realno. I scena gdje majka ne da sina pa je upucaju. To je jedina scena gdje je pala gluma teska desavanja. Dara recimo bas mnogo lose glumi. A i neka apatija Srba muskaraca. Vjerovatno ih je mnogo pobjeglo, poginulo tokom bjezanja. Srbi su to, Krajisnici. Film ih predstavio kao da su kao jaganjci cekali klanje. I ono udaranje macom, pa ono bih ja bolje izveo. Iz aviona se vidi da udaraju rekvizitom. To nije bilo potrebe ni prikazivat ako ne umijes izvjesti da je uvjerljivo. Sve u svemu, nije da smo bez ljudi koji umiju da naprave odlican film. Neko je snimio Profesionalac, Lepa sela lepo gore... A neko Nemanjice i Daru iz Jasenovca.

Naelektrisan

pre 3 godine

Толико књига написано,документараца,видео сведочанства људи који су то преживели,а неки се тек сада упознају са чињеницом шта се тамо дешавало!!Ту је наш највећи проблем

Danilo

pre 3 godine

"Život je lep" bez i jedne eksplicitne scene klanja i udranja maljem po glavi ostavlja kudikamo jači utisak zločina. Uzgred, dozvoliti deci iznad 12 godina da gledaju te scene je za svaku osudu.

XXL

pre 3 godine

Odgledao sam jer sam se kao dete igrao kod te ciglane gde je film snimljen te sam u nekoliko navrata obišao ciglanu i kulise koje polako na žalost propadaju. Meštani potpmci kolonista iz Like su uklonili 'ulaz' i sva ustaška obeležja koja su postavljena za potrebe snimanja jer su mnogima bližnji i rodbina stradali u ustaškom logoru Jasenovac.

Programer

pre 3 godine

Film nikako nije dočarao zlo i mračnjaštvo Jasenovca i NDH. Prikazao je glavne dželate kao bandu navijačkih huligana umesto da se pozabavi hladnim zlom i sadizmom koji je čitav taj jedan sistem nosio sa sobom. Ipak, značajan je zbog generacija koje ne znaju šta su Jasenovac i NDH bili.

Srleee

pre 3 godine

Film realno nema umetnicku tezinu da bi bio kandidat za oskara. Glavna zamerka je los razvoj likova i znacajno bi doprinelo da je film trajao bar 20 minuta duze, a da u tih 20 minuta pokazu zivot glavnih junaka pre rata i kakva je situacija bila pred sam početak odvodjenja u logor.
Ovako je vise dokumentarac, gde je pokazano što više metoda ubijanja, uz dobru scenografiju i osrednju filmsku kameru i kadrove.
Gluma je manje vise ok, mada ima nekoliko slabih glumaca.

Драган Б.

pre 3 godine

Тежак је филм,плакао сам уз неке сцене,али примети се мали буџет,ако је идеја била изаћи у свет и приказати наше страдање то је морало неупоредиво квалитетније и озбиљније,први филм који приказује геноцид над нама је МОРАО да има озбиљну логистику и буџет,да држава,историчари,најбољи глумци и редитељи стану иза њега,чак шта више плашим се да овим филмом намерно нису умањене шансе сваком новом филму са истом или сличном темом јер све после овога што се буде појавило неће имати ни приближно такав одјек,са друге стране,ако је филм рађен за нас онда је могао да има и текстуалне прилоге и оригиналне документарне снимке.Не знам,нисам задовољан !

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

Na žalost neke delove filma nisam video, ali sveopšti utisak je da mi se način na koji je odrađen film, ne sviđa. Jasenovac, kao tema, je toliko težak, pa mi je opet Pijanista bio film koji je ostavio jači utisak na mene. Nisam Srbomrzac, već jednostavno, pokušavam da objasnim da moramo razdvojiti kvalitet filma od emocije koju on nesumnjivo izaziva. Ovo je prepuno, možda i nedovoljno, strahotom koja se odigravala u Jasenovcu, ali osim toga... Slaba prolazna ocena. Plitka radnja, brzo šaltanje, nekako nejasna priča, gluma na nezavidnom nivou, neprirodni dijalozi, momenat kad Darin otac nabija ustaši krst u ruku, a čini mi se da nema ni Hrvata koji glumi ustašu, što ostavlja još jedan bezvezan ukus... To što su iz tvoje zemlje zlikovci, ne znači da ne možeš da glumiš zlikovca, jer je to neosporivo nešto što se dogodilo. Jednostavno mi se film, kao takav, ne sviđa i smatram da jasenovačke žrtve zaslužuju bolju, istorijski potkrepljeniju, priču. Da je film bolan za širu javnost, jako je bolan.

Butragenjo

pre 3 godine

Mene na prvom mestu interesuje zasto je Janketic izabran da glumi Maksa Luburica? Nije ni blizu prikazao ludilo i krvnistvo Luburica. Realno, u filmu je on mozda treci ili cetvrti ustasa po utisku koji je ostavio. Npr. casna sestra je jaci utisak od njega. E, sad zasto, ne znam. A ima glumaca koji bi mogli to da iznesu maestralno.

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

Irska mi padne uvek na pamet kad god je rec o filmovima od nacionalnog interesa. Verovatno se pitate zasto. Primetili ste da nema filma u kojem se ne spomenu irci i Irska. Tako malena zemlja, a svi znaju za nju i o njoj. Zbog cega je to tako? Pa zato sto njihova vlada ulaze u filmove koji predstavljaju Irsku. To im je nacionalni projekat. Nas nacionalni projekat su redovni godisnji izbori, prepravljanje istih trotoara, puteve 2-4 puta godisnje, podizanje nebitnih spomenika, zgrade na vodi itd. Zamislite da je drzava ulozila 50ak miliona evra u ovakav film i da je zatrazila da narod donira, pa plus dijaspora, prijatelji Srbije itd. lako bi se moglo sakupiti 100 miliona, a ona unajmiti Spilberga, ili tako neku legendu da snimi film o Jasenovcu i resen problem. Ne bismo morali ni da polemisemo i da se prepiremo sa hrvatima i ostalima o istinitosti filma, niti da li je ovo za Oskara, ili ne. Film bi odjeknuo sirom planete, a Oskar bi bio zagarantovan.Nemamo mi sluha, a nemamo ni talentovane ljude na vlasti. Tu su kad trebaju da se pokupe politicki poeni, ali kad treba da se ucestvuje i doprinese, nema ih nigde. Snimljeno je na desetine filmova o stradanjima jevrejda u Drugom Svetskom ratu i bice snimljeno jos toliko. Svi vec znaju pricu itd. ali jevreji su pametni i konstantno podesecaju svet na njihova stradanja, jer su svesni kako se to lako zaboravi. MI cemo nestati, jer zaboravimo sve od izbora do izbora.

sasa jokic

pre 3 godine

Mnogo nejasnih stvari, narocito za strance i mlade koji ne znaju nista o Jasenovcu. Film je trebalo zapoceti sa originalnim snimcima i fotografijama iz Jasenovcima uz kratku pricu, objasnjenje sta se tamo desavalo, kako bi gledalac iole stvorio sliku sta ce u narednih sat ipo gledati.
Dijana Budisavljevic je spasila 15 hiljada srpske dece, a u filmu se ne zna ni ko je, niti koliko je butna njena ukoga bila.
Ne pocetku imamo upozorenje da film nije za mladje od 12 godina? Ovde je 18 godina minimum, uz one jezive slike klanja i ubijanja ljudi cekicem.
Da ste amerikanac npr., da li bi pustili ovaj film u bioskope da ga gledaju vasi gradjani? Budimo objektivni, interes za stradanje nekih tamo Srba je mnogo manji od interesa da se ljudi “zastite” od brutalnih scena.
Zar nije pametnije bilo, tu brutalnost opisati na pocetku kroz tekst i dokumentarne snimke, a kasnije u filmu se vise baviti sudbinom tih ljudi i dece, sa manje brutalnih scena.
Na kraju, da li je pravo vreme za prikazivanje ovog filma u prime time na RTS-u? Sta je cilj? Da necemo opet da ratujemo? Vidim da su se mnogi angazovali na drustvenim mrezama, kako bi sto vise ljudi odgledalo film, koji btw i nije bas vrhunsko umetnicko delo.

Petar

pre 3 godine

Na žalost promašena šansa. Film osim ređanja užasnih priča nema (filmsku, umetničku vrednost)... ne znam kako da to opišem, pošto sam običan gledalac.
Otprilike, ceo film je tehnološki na nivou jedne TV epizode. Kostimi su kao za pozorišnu predstavu, čisti, neisprljani, neoznojeni, neizbledeli... Devojke ustaše kao da su ih uzeli sa manekenske piste. Ostali kao da su iz lokalne omladinske dramske sekcije.
Deca igraju fudbal u logoru, niko se ne trza na pucanj, niko se ne dere, ne moli za život pred sopstvenu smrt. Kamera je loša, mogli su to da provuku kroz neki filter, grain... Muzika je prenapadna. Ona pesma u vagonu, na početku, preduga bez razloga... predugo (valjda) Užičko kolo (koje nije tada ni postojalo).
Čemu ona scena seksa!? Kažem kao epizoda dumaće serije, naša verzija bolivudskog stila.
Po meni najbolje iznesene uloge su dve majke, porodilja i ona što je krala kukuruz, ostalo mlako...
Koliko god da je potresno ono što smo videli u stvarnosti je bilo, mnogo, mnogo gore. Film to nije uspeo da dočara. Da me ne razumete pogrešno, tri puta sam zaplakao u toku gledanja ali to je zbog mog subjektivnog (psihičkog, emotivnog) stanja, prvenstveno zbog toga što sam slab na decu a ne zbog jačine filma... šteta...

banex

pre 3 godine

Moj utisak je krajnje pozitivan na film, kao običnog gledaoca. Plakao sam, posebno na kraju. Plačem i danas kada čitam neke komentare o propagandi. Baka od supruge je bila učesnik strahota iz Jasenovca, verujte, bilo je i gore, bacali su decu o zid... Dosta toga nije prikazano... Klanje dece, užasi, ali mislim da bi to bilo previše i za film..
Što se tiče radnje filma, po meni ima jasnu radnju, a to je da mala Dara sačuva brata, što je i uspela. Pokazuje se strahota iz očiju deteta, koje preko noći odrasta. Veliki naklon ekipi. Ovo je bilo potrebno Srbiji. Moramo živeti u miru sa svima, ali da svi znamo istinu.

dovlare

pre 3 godine

Film je uradjen lose, propustili smo priliku da za prvi film o preozbiljnoj temi ispricamo pricu, 4 godine klanja i ubijanja nije moguce prikazati u filmu pa ga ne treba pretrpavati, ni jednog kadra dok.filma, ni jedne slike, ni slova o oslobodjenju, datumima, br.zrtava, kako su i gde zavrsili upravnici cuvari...

Moj deda vec dugo ore nebeske njive

pre 3 godine

OK,emocije su intezivne,sto je i ocekivano posle najave da film zasluzuje oskara,a da,nepravedno, nije usao ni u konkurenciju.Moje je misljenje da se film provukao izmedju dokumentarnog i igranog filma,ne doticuci dovoljno,ni jednu ni drugu kategoriju.Cini mi se,da je bio pokusaj da se privuce paznja strane publike,izazove stid kod hrvatske, i podgreje osecaj nepravde,odbacenosti i dozivljaj opste srbofobije,kod srpske publike.Film je potresan,ali sa elementima melo-drame,koji tananom mrenom,prekrivaju ceo film.Gorcina,koju osecaju Srbi,je nedokuciva onima koji nisu.Pokusaj da se to stavi na univerzalni nivo,ce uvek naici na nerazumevanje,otpor i odbacivanje,sto je normalno i razumljivo.U vecitoj igri,Istok-Zapad’,Srbija ostaje ostrvo na Balkanu,otporno na sve uticaje.Sto je u redu,ako s tim mozemo da zivimo u miru.Nove tehnologije daju nove ideje.Steta,sto su zapostavljena iskustva jugoslovenskih filmova i njihovih kreatora iz 70ih i 80ih godina proslog veka,imalo se sta nauciti. - ,,Neko uzdahne,neko zazire.Isto vide a razno tumace’’- Dj.Balasevic

Mile

pre 3 godine

Teška tema, trebao je ovakav film i ranije, ali budimo realni jako loš scenario, jako loša gluma. Nadam se da će neko u budućnosti snimiti još bolji film na ovu temu.

...

pre 3 godine

Na današnji dan je rođena Diana Budisavljević koja je od ustaša spasila više od 15 hiljada srpske dece. Večna joj slava.
(Žalosna sova, 20. februar 2021 23:56)

a kako nikome nije čudno da ih je sama uspjela spasiti toliko? tko joj je pomagao?

biba

pre 3 godine

Film je relativno dobar medjutim meni su recimo likovi malo slabo razradjeni, ne znamo mnogo o tome kako su ziveli pre logora, kako razmisljaju, cime se bave, sta su im planovi, strahovi... To je npr prelepo obradjeno u filmu "Zivot je lep" gde je polovina filma prikazana pre logora i prica o ljubavi i osnivanju porodice, a onda druga polovina je u logoru i strahote tamo. Ovde je sav akcenat uglavnom na zverstima i desavanjima u samom logoru, ima previse ponavljanja kad dete place npr u pet slicnih scena gde ona prica da je gladno itd, neke stvari su mogle da se smeste u jednu scenu a da se dobije prostora za dublju razradu likova, pa i samih Ustasa i oni su nekako povrsno obradjeni a moglo je vise. To je meni neki nedostatak recimo, mada je bolje nego sto sam ocekivao.