- Komentari -
 1. Prema Milankovićevim ciklusima (koji su potvrđeni na osnovu uzoraka iz istražnog bušenja) mi bi uskoro trebali da uđemo u novo ledeno doba. Naravno, to je postemen proces i nije vidljiv u čovekovom veku. Mislim da je početak toga ciklusa neka 2050 godina, ali zbog evidentnog antropogenog faktora i povećanja CO2 period početka će se produžiti za nekih 150-200 godina.
  I naravno, ledeno doba ne podrazumeva apsolutno zaglečaravanje sveta, već samo proširenje već postojećeg leda ka centralnim delovima.
  Tako da ne treba strahovati od otopljavanja.
  (s.Hose, 22. januar 2020 15:06)

  E sad mi je mnogo lakse!
  A podsesno sam osecao da su naucnici zli i samo hoce da nas zaplase
  (Na kom YouTube-u si to video, 29. januar 2020 09:13)

  # Link komentara

 2. Pročitaš Svetu knjigu i sve ti bude jasno a ne da ovako lupetaš gluposti u naučno rekla kazala formatu za ljude sa ispodprosečnim IQom.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DMX, 22. januar 2020 10:49)

  "Slabo mi je isla ta skola, jer sam natprosecno inteligentan. I nisam zazalio, nego sam se dosetio, takav natprosecno inteligentan i nezavisan kakav sam, da omalovazavam sve ono sto ne razumem i jednostavno situaciju okrenem naopacke. Ja sam natprosecno inteligentan jer citam Bibliju i sve znam, a oni su ispodprosecno inteligentni, jer su ih sve nasankali vladari iz senke koji su izmislili nauku. Svi profesori rade za njih, samo to budala jos ne vidi. I vaspitacice, nego sta!

  Danas zivot posvecujem otvaranju ociju tim ispodprosecnim, pa ako uspem - uspem. Eto, dobar sam covek, zao mi ih je.
  Jednog dana kad se konacno resimo te nauke - ako me se sete, sete... To je bila moja duznost!
  (Sud u Londonu, 24. januar 2020 09:52)

  # Link komentara

 3. @Mislim da je početak toga ciklusa neka 2050 godina, ali zbog evidentnog antropogenog faktora i povećanja CO2 period početka će se produžiti za nekih 150-200 godina.
  I naravno, ledeno doba ne podrazumeva apsolutno zaglečaravanje sveta, već samo proširenje već postojećeg leda ka centralnim delovima.
  Tako da ne treba strahovati od otopljavanja.
  (s.Hose, 22. januar 2020 15:06)

  Sve je to tacno samo sto postoje velika ledena doba i mala a nekada se i poklope. Predposljednje je bilo od 1650g a poslenje je pocelo prose godine (mada se to nama nikako ne cini) ali recimo povecanje ukupne ledene mase je priznala cak i NASA, mada naravno kazu da nemaju objasnjenje i da smo toliko uticali na klimu pa da je i povezano sa globalnim otopljavanjem... Od 2022-3 svima ce biti jasno da smo u mini ledenom dobu samo sto ce nasa da tvrdi da je to zapravo zbog uticaja coveka i globalnog zagrevanja!
  (Alcale, 23. januar 2020 10:07)

  # Link komentara

 4. Zvanična svetska nauka kaže da je kosmos nastao pre 15,6 milijardi godina usled velikog praska.
  S toga sve sto se nalazi u kosmosu jednako je staro, samo su mnoga nebeska tela eksplodirala, pa su usled toga nastali novi sitniji oblici, u novim formama ili stanjima. Nasa planeta u ovom agregatnom stanju i obliku postoji oko 5 milijardi godina, ali ona je postojala i pre 15 milijardi godina, kao deo neke zvezde ili mnogo veće planete. Inače u dalekom kosmosu postoji jako mnogo planeta neverovatnih oblika, baš onakvih kakvi vaš um može da zamisli. Slobodno u mašti putujte kosmosom i sve šta pri tom zamislite, verujte da sve baš tako negde tamo postoji.
  Ljudski um može stvarno putovati kosmosom, verujte u to i to mnogo brže od svetlosti ili širenja kosmosa.
  (Dott, 22. januar 2020 21:02)

  # Link komentara

 5. Niko nije uzeo u obzir da je Suncev sjaj tada bio mnogo slabiji. Za nekoliko stotina miliona godina njegov sjaj ce toliko narasti da ce se zivot naci u velikom problemu, a za milijardu godina ce verovatno sav zivot izumreti na Zemlji.
  (Trovach, 22. januar 2020 19:35)

  # Link komentara

 6. Udar asteroida - meteora bi samo povecao kolicinu prasine u atmosferi i jos dodatno smanjio kolicinu suncevih zraka.
  Ali, posto smo ovisnici o CO2 uzbunivacima - zaboravicemo interakciju planeta, Sunca i kosmosa...
  (Geolog, 22. januar 2020 16:56)

  # Link komentara

 7. Mozda je okoncao jedno od ledenih doba, ali ako se ne varam do pre 20-30 hiljada godina citava evropa je bila pokrivena ledom. U danasnjoj ceskoj se nalazio glecer nekoliko stotina metara visok. Uvek mi je bilo fascinantno kako se tolika kolicina leda tako brzo otopila posto treba imati na umu da ce usled danasnjeg rasta temperature i dalje trebati 40 hiljada godina da se otopi sav led na zemlji. i to da sve vreme traje progresivno zagrevanje kao danas. u sustini niko ne zna sta je tako naglo otopilo led u evropi, neki pricaju o meteorskoj kisi, drugi o vanzemaljcima, bogu itd ali je cinjenica da sve evroazijske kulture imaju predanja o velikom potopu, koji se naglo desio (pa cak i u geografskim okvirima od nekoliko hiljada godina).
  (interesantno, 22. januar 2020 11:00)

  Prema Milankovićevim ciklusima (koji su potvrđeni na osnovu uzoraka iz istražnog bušenja) mi bi uskoro trebali da uđemo u novo ledeno doba. Naravno, to je postemen proces i nije vidljiv u čovekovom veku. Mislim da je početak toga ciklusa neka 2050 godina, ali zbog evidentnog antropogenog faktora i povećanja CO2 period početka će se produžiti za nekih 150-200 godina.
  I naravno, ledeno doba ne podrazumeva apsolutno zaglečaravanje sveta, već samo proširenje već postojećeg leda ka centralnim delovima.
  Tako da ne treba strahovati od otopljavanja.
   (s.Hose, 22. januar 2020 15:06)

  # Link komentara

 8. Nasli krater od pre dve milijarde godina, zvezde od pre zilion godina, a ne mogu nadju ona malezijski aviom od pre nepar godina!?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 22. januar 2020 10:55)

  A time se inače bavi ista branša stručnjaka? Pri čemu su u jednom slučaju sa širokim poljem delovanja i slobodom, a u drugom su "na nišanu" onih koji su do havarije doveli? Ajd malo s tom skepsom prema nauci, ako se već ne prima kod ovih što uprkos svakodnevici i razumu ceo život prilagođavaju svetim knjigama.
  (Srboljub, 22. januar 2020 13:48)

  # Link komentara

 9. Da ja znam, prvo veliko ledeno doba je bili za vreme Prekmbrijuma (što je islod 1 milijarde godina).
  Ledenih doba je bilo jako puno i oni se dešavaju ciklično, upravo po teoriji koju je dao Milutin Milanković. Poslednje veće ledeno doba bilo je u vreme kvartara, kada su nestali mamuti (pre nekih 2 miliona godina).
   (s.Hose, 22. januar 2020 12:46)

  # Link komentara

 10. Jedno od ledenih doba...
  (stormrider, 22. januar 2020 11:17)

  # Link komentara

 11. Ledeno doba je tolika glupost da me je prosto sramota koliko sam bio obmanut ranije dok sam verovao u školstvo.
   (Bitanga, 22. januar 2020 11:06)

  # Link komentara

 12. Asteroidi ne postoje baš kao ni meteori i nema dokaza o njima...zemlja je zatvoren, zaštićen,inteligentno dizajniran i napravljen sistem.
   (Psalms, 22. januar 2020 11:03)

  # Link komentara

 13. Mozda je okoncao jedno od ledenih doba, ali ako se ne varam do pre 20-30 hiljada godina citava evropa je bila pokrivena ledom. U danasnjoj ceskoj se nalazio glecer nekoliko stotina metara visok. Uvek mi je bilo fascinantno kako se tolika kolicina leda tako brzo otopila posto treba imati na umu da ce usled danasnjeg rasta temperature i dalje trebati 40 hiljada godina da se otopi sav led na zemlji. i to da sve vreme traje progresivno zagrevanje kao danas. u sustini niko ne zna sta je tako naglo otopilo led u evropi, neki pricaju o meteorskoj kisi, drugi o vanzemaljcima, bogu itd ali je cinjenica da sve evroazijske kulture imaju predanja o velikom potopu, koji se naglo desio (pa cak i u geografskim okvirima od nekoliko hiljada godina).
  (interesantno, 22. januar 2020 11:00)

  # Link komentara

 14. Nasli krater od pre dve milijarde godina, zvezde od pre zilion godina, a ne mogu nadju ona malezijski aviom od pre nepar godina!?
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 22. januar 2020 10:55)

  # Link komentara

 15. Trabunjanja bez dokaza, čista mašta.
  (black fish, 22. januar 2020 10:53)

  # Link komentara

 16. Pročitaš Svetu knjigu i sve ti bude jasno a ne da ovako lupetaš gluposti u naučno rekla kazala formatu za ljude sa ispodprosečnim IQom.
   (DMX, 22. januar 2020 10:49)

  # Link komentara

 17. Nije okoncao,mi smo jos u ledenom dobu kojih hiljadu godina, mozda je to bio pocetak kraja ledenog doba.
   (cobo, 22. januar 2020 10:10)

  # Link komentara