Sreda, 21.08.2019.

08:00

Njujork tajms: Misteriozna priroda kulture Lepenskog vira

Izvor: Tanjug

Njujork tajms: Misteriozna priroda kulture Lepenskog vira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Zagor

pre 4 godine

@analiza: Ako vec analiziras, da ti samo kazem da se Rumuni zovu Rumuni po zemlji u kojoj zive. Taj deo je u anticko doba bio naseljen bivsim rimskim legionerima (koji su vec sami bili razlicitog etnickog porekla), koji su dobili penziju (posle 30 godina u legiji) i parce zemlje kao znak zahvalnosti. Nazvali zu tu regiju naravno po Rimu. Posle se tu naselili i drugi narodi (uz Dacana i Tracana, koji su tu vec bili), tako da su danasnji Rumuni jos vise izmesani nego mi... A sto se tice Srba, pa nekako smo i mi izmesani, ali je ocigledno da smo najvecim delom Sloveni. O Dereticu ne bih sad pisao.

Бинср

pre 4 godine

Срби су генетски и културолошки наследници Лепенаца и Винчанаца. Наши обичаји, језик, писмо, шаре, предања, митови, парадигме, религијске и духовне представе кроз време, календар говоре то. Сав плурализам српске културе и поглед на свет који није ни источни ни западни већ посебан, свој, укорењен у овом поднебљу, јер је у њему и настао и у њему функционше показује да ми и даље баштинимо тековине ових цивилизација и одржавамо их живим што свесно, што полу свесно што бесвесно кроз наше свакодневне обрасце и обреде. Срби су корен Европе и то је сваком ко имало влада материјом јасно као дан.

analiza

pre 4 godine

"Za ove koji tvrde sa smo mi Srbi/Sloveni dosli na Balkan u 6. veku jedna primedba. Danasnji Srbi su najvecim delom mesavina Slovena i balkanskih plemena. Samim tim smo dobrim delom starosedeoci Balkana. To dokazuju genetska istrazivanja i sam fizicki izgled danasnjih Srba koji pripadaju dinarskoj rasi."
(Petae)
Znate ,mislim da ste bas u pravu.Jedan roditelj Dinarac,domorodac,drugi Sloven,pridoslica.Sloven imao razvijeniju kulturu-tj jezik,religiju,mozda i neku vrstu pisma a Dinarac prihvatio sta mu odgovara i dao visinu i gradju tela i lica.Zato smo mi pretezno tamnokosi-a Sloveni su plavi ili ridji(Rus i Polj)-iz aviona mozes da provalis ko je nas a ko Rus ili Poljak.Nekada su svi znali latinski jezik-pa francuski-pa sada engleski i spanski dosta-jezik je promenljiva kategorija-nije dokaz porekla.Rumuni sebe zovu Rumuni-kao da da su Romeji,potomci Rimljana-a to sigurno nisu-sem po jeziku.I nesto razmisljam,s obzirom na toliki animozitet izmedju nas i Alb-koji tvrde da su domoroci na Balkanu-ne bi me cudilo da smo genetski povezani(onaj Dinarski deo)-jer toliko mogu da se ne podnose samo rodjaci!Ili komsije.Zanima me sta su Grci imali da kazu na racun Slovena i Dinaraca-jer su oni ipak ziveli u komsiluku.A njihov jezik nije slican ni jednom drugom jeziku-da je znam.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Slatko sam se nasmijao svim ovim nebulozama o kontinuitetu srba na balkanu. Na cemu ste vi? Eto, grci, rimljani i svabe... svi oni iz nekog nepoznatog razloga lazu o srbima, kao da su srbi neka svjetska sila a ne obican narod cak niti srednje velicine za europske pojmove.
Da, na sjeveru, u poljskoj i ukrajini, jos do 20 st neki ljudi izjasnjavali su se kao bijeli hrvati, bas kao sto su postojali ili jos postoje luzicki srbi.
Dosli smo sa sjevera u 7 stoljecu i kraj price.

Dvorska budala

pre 4 godine

Nisu Srbi nastali od Slovena, nego su svi Sloveni nastali od Srba, jer se u istorijskim knjigama od svih tkz. Slovena jedino pominju Srbi! Pa i sama reč Sloven je mnogo ranija kategorija nego reč Serbi. Istorija kaže da je najstarije pismo Vinčansko, što jednostavno implicira da su prvi Serbi imali Slovo a otud Sloven.
(Steva, 21. avgust 2019 15:27)

Što čoveku tolike minuse, najbolje rezultate sa male mature iz srpskog su imala deca iz Vinče-slučajno?

realno

pre 4 godine

imam kolege iz Poljske koji su ovih dana u Beogradu. Oni ne mogu da se nacude koliko smo mi Srbi visok narod, od muskaraca i devojaka pa i dece..Sa druge strane vec su naucili pola srpskih fraza jer su slicne poljskim. Dakle iz ovog zakljucujem da smo mi autentican narod sa Balkana - sa posebnim genima, jer ipak smo najvisi u Evropi - ali pomesani sa Slovenima jer ocigledno delimo slican jezik sa frazama koje su iste i na Baltiku, pa i oni zamislite kazu - Kerw nie woda...

andreas kisser

pre 4 godine

@radoznali posetilac

o doeseljavanju slovena su pisali svi vizantijski pisci poznog 6. i 7. veka. oni su glavni narativni izvori za seobu slovena, ne konstantin porfirogenit koji je ziveo 300 godina kasnije i koji je zapravo odlican izvor za vladavinu svog dede vasilija I. najpre prokopije iz cezareje. njegovo delo o justinijanovim graditeljskim poduhvatima nam daje podatke o preko 600 utvrdjenja na balkanu koje je ovaj izgradio i obnovio duz dunavskog limesa i u unutrasnjosti kako bi zastitio balkan od upada avara i slovena. zatim agatije, meandar, jovan malala, teofilakt samotraka, jovan iz antiohije, strategikom cara mavrikija, georgije pisida, uskrsnja hronika, teofanova hronika, istorija patrijarha nicifora, nepoznati autor o cudima dimitrija solunskog, itd. ovo su znaci samo najznacajniji pisci. ali istoricari se pre svega oslanjaju na diplomaticku gradju: stotine pisama biskupa/episkopa primorskih i vecih gradova u unutrasnjosti balkana slatih u solun, carigrad i rim, prepiske lokalnih vojnih zapovednika i administratora sa carigradom, itd. po srbiji ima dosta rano-slovenskih i kasnijih grobova na osnovu kojih dobro znamo gde su se naseljavali sloveni, a gde je dominiralo romansko stanovnistvo, na osnovu njih recimo znamo da je do mesanja slovena za ranijim stanovnistvom doslo tek oko 900. godine. preporuke za citanje radovi tibora zivkovica, ruskog akademika valentina sedova i jovana kovacevica, osnivaca katedre za arheologiju ranog srednjeg veka na FF bgd.

mirko

pre 4 godine

nove teorije kazu da su se stari evropljani tj, neandertalci mesali sa homo sapiensima pre oko 13.000 god. usled ledenog doba i sreli se na sirem delu oko jerusalima, promenom klime neandertalci su se vracali ka evropi, dunav je taj koridor. samo evropljani imaju gene od neandertalaca. 1-3%.
spomenuo je neko i cirilicno pismo sto vodi na fenicane koji su pismo i izmislili i bili vrsni moreplovci, trgovci. verovatno da su stigli dunavom, jer je zanimljivo sto su fenicani nestali, tj, verovatno iz afrike presli u eu bezeci cini mi se od asiraca...
odnos slovena koji su dosli i starosedeoca verovatno je bio od 1 prema nekoliko hiljada.

Hammer

pre 4 godine

Možda su se preci pojedinih mojih sunarodnika Srba i zaista doselili na Balkan tamo negde u 7-om veku, te im ja i ne sporim da tako misle, ali moji precu su ovde odvajkada, praktično još od Lepenskog vira, pa verovatno i odranije, pa sam vam ja ovde domorodac i, svoj na svome, što kaže naš narod, a vi drugi kako god ko hoćete.

Миљанов

pre 4 godine

нације нису ни постојале до пре двеста година. А да смо потомци људи из тог доба то је сигурно јер сви смо ми нечији потомци из тог доба

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

sloveni dolaze u 7 veku a vec u 6 imaju drzavu na teritoriji danasnje srednje evrope i plemena duboko na teritoriji danasnje nemacke, malo kontradiktorna ta germanska istorija ili su stari sloveni vec tad znali za vremeplov i obilato ga koristili

Познавалац

pre 4 godine

@Aragorn
прочитајте мало о хаплогрупама. Ми ЈЕСМО највише тј. око 40% пореклом од ових "лепенских" староседелаца Европе. само око 20% смо Словени тј. Индо-европљани, а око 20% смо једна специфична хаплогрупа, која води води порекло од из суб-сахарске Африке, која је вероватно преко Средоземног мора дошла на југ Балканског и Апенинског полуострва

Goran Bras

pre 4 godine

Andreas kisser ,pa da je bilo doseljavanja bilo je ali koliko ?velike seobe nije bilo ,to tvrde i Tibor Živković koji kaže 2% i Budak 29% ,znači ostatak su starosedeoci a to i genetika kaže !

Dragan

pre 4 godine

@Krvna zrnca
Ja prvi put cujem od tebe da neko tvrdi da smo dosli iz Azije. Slovaci, Cesi, Poljaci, Rusi i ostali tzv. Zapadni i Istocni Sloveni zive na teritorijama na kojima su i pre velike sebe naroda ziveli Sloveni, pa i mi. Tako smo i mi ucili u skoli, nikada drugacije. Rusi su se naravno kasnije prosirili jos na istok do Urala kako se stanovnistvo uvecavalo i njihova drzava jacala, jer su te krajnje istocne ravnice Evrope bile naseljene pretezno nomadskim plemenima turskog porekla. Tek odlazeci u proslost skroz do neolita, tj. kraja praistorije, doslo bi se do centralne Azije i zakavkazja kao neke kolevke svih Indoevropljana (a to su vecina evropskih naroda, hindusi i iranski narodi), a ne samo Slovena

Steva

pre 4 godine

Nisu Srbi nastali od Slovena, nego su svi Sloveni nastali od Srba, jer se u istorijskim knjigama od svih tkz. Slovena jedino pominju Srbi! Pa i sama reč Sloven je mnogo ranija kategorija nego reč Serbi. Istorija kaže da je najstarije pismo Vinčansko, što jednostavno implicira da su prvi Serbi imali Slovo a otud Sloven.

White Power

pre 4 godine

Lepenski vir jeste nalaziste ogromnog znacaja za celokupnu ljudsku civilizaciju.
Ali, sadasnji stanovnici te teritorije i nemaju bas puno veze sa, u ondasnje vreme, izuzetno naprednom civilizacijom.
Kao da je kulturoloski gledano ukljucen "rikverc".
I tako vekovima.

direwolf

pre 4 godine

@ Marko, 21. avgust 2019 11:30

Nije bas tako, jer pre 100 godina kada je otkrivena Vinca mi tada, kao i danas, nismo imali novac za dalja istrazivanja. Onda su dosli fini Britanci i dogovorili se sa nasima da oni rade istrazivanja ali da sve sto pronadju odnesu kuci u Britaniju... Drugo pitanje je zasto niko iz SANU ili istoricara i profesora na nasim univerzitetima ne izadje na teren i vidi stvarno stanje nego se bave prepisivanjem prica koje su uglavnom sporne i nelogicne. Jer jedna stvar je drzati se nekih istorijskih zapisa na papirima koji se uvek negde mogu podmetnuti ili zameniti, a sasvim druga izaci na lokalitete i sam videti sta tamo ima... Oni su uspeli da omalovaze jedan autoritet poput pokojnog profesora doktora Djordja Jankovica samo zato sto je na kraju uvideo i objavio da na arheoloskim lokalitetima sirom bivse Jugoslavije ne postoje dokazi o navodnom doseljavanju slovena, vec naprotiv. Svi dokazu pokazuju da je nas narod, sa svim obicajima i jezikom prisutan na Balkanu jos od antickog doba...

P.S. Prethodni komentar mi je nelogicno isklesan...

Dušan

pre 4 godine

@andreas kiser
"Childhoods End" Arthur C. Clark
Istorija koju vi izlažete sigurno nije istinita. Postoje ozbiljni interesi za pogrešna učenja oduvek među ljudima.

s

pre 4 godine

.... ameri će sve da izmisle i preokrenu samo nikad neće da kažu da su tu živeli preci današnjeg naroda sa tih prostora a to su SRBI. Odakle se posle civilizacija širila po ostatku Evrope ... Čak su pronašli DNK dvojice sa bliskog istoka ... da su tražili još malo sigurno bi pronašli i DNK jedno tri Japanca, dva Aboridžina i jedne Naćvaho indijanke kao prvih turista u Đerdapskoj klisuri ...

marlone

pre 4 godine

@ andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27 Hajde ti nama navedi neke od tih hiljada dokaza o doseljavanju Slovena. Naprotiv, imamo radove arheologa Djordja Jankovica i drugih koji govore o kontinuitetu ovdasnje kulture prije i poslije navodnog doseljavanja. Medjutim, cim rad nekog arheologa odstupa od prethodno postavljenih paradigmi u Becu i Berlinu, odmah se prepisivaci istoricari i arheolozi sa Beogradskih institucija na njih obrusavaju, kaznjavaju ih, otpustaju ih sa poslova itd, a nikad nisu ponudili naucnu kritiku tih radova. To je ta nauka dogmi i zaostalosti na Beogradskim institucijama, koja svojim tvrdokornim, a nenaucnim stavovoma sprjecava proboje u nauci. Sa njima na celu naucnih institucija nema naucnog napretka, jer oni ne mogu da gledaju u sutra, vec se drze svojih stavova, cak iako vise egzaktnih naucnih disciplina govori protiv njihovih dogmi, koje su u stvari cesto samo teorije na klimavim nogama. Neka je Deretic, najkontravezniji, tkz. romanticar istoricar. Medjutim, navodno, njegove knjige imaju stotine izvora u stranoj literaturi i na koje se on poziva. Ko je od srpskih istoricara, prosao kroz tu literaturu, analizirao njegove navode, utvrdio da je Deretic nesto pogresno interpretovao, zakljucio, pretjerao. Pa, niko. Ko je uradio to isto sa Milosem Milojevicem. Pa, isto tako niko, ali svi uzimaju sebi za pravo da kazu da to nije tako, kako su oni pisali. Dokazite, naucna kritika je dozvoljena, ali laprdanje i licni napadi na licnosti nisu naucni dokaz.

cajna

pre 4 godine

Hmm, koji li je ovo narod, da mi je znati... Mora da su prastari siptari koje su divlji sloveni otjerali na jug u sedmom vijeku... hmmm, or?

wiener

pre 4 godine

i za istoricare amatere: glavni grad iraka bagdad je dobio ime od reci bog i dati, znaci bogom dan. i sad ce neko zakljuciti da su srbi ziveli i u regiji sa najstarijom civilizacijom na svetu. a istina je da se na srpskom jos uvek govori skoro isto kao na starom persijskom odakle ime bagdad potice (boghu + dat).

only fools and horses

pre 4 godine

"ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?
(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27)

Na hiljadu dokaza?
Čitao sam te dokaze i ne samo da nisu uverljivi već mnogi od njih su više dokazi o postojanju slovena na ovim prostorima pre toga. Uostalom pokojni profesor Jankoviç je arheološki dokazao postojanje slovena na ovim prostorima u trećem i četvrtom veku. Te dokaze niko stručno nije osporio ali zato je profesor oteran sa fakulteta i oduzeta mu je profesura pod izgovorom da "truje" mlade naraštaje.
Inače glavni dokaz je knjiga Konstantina Porfirogenita koja je navodno pisana u desetom veku (300 godina posle tog "naseljavanja") ali koja ne postoji već prepis iz katoličkog manastira nastala nekoliko stotina godina kasnije.
E taj tekst o Srbima je toliko smešan i neozbiljan da samo neko maliciozan i neko bez mozga može da ga uzme kao dokaz.

Petae

pre 4 godine

Za ove koji tvrde sa smo mi Srbi/Sloveni dosli na Balkan u 6. veku jedna primedba. Danasnji Srbi su najvecim delom mesavina Slovena i balkanskih plemena. Samim tim smo dobrim delom starosedeoci Balkana. To dokazuju genetska istrazivanja i sam fizicki izgled danasnjih Srba koji pripadaju dinarskoj rasi.

Halo Bing...

pre 4 godine

Kopčam se na ledja, 21. avgust 2019
Pa kako misliš da je ljudska vrsta naselila najudaljenije kutke na Zemlji? U taksiju, Colmar jaknama , sve sa receptima za antibiotike ? Neka si ti nama zakopčan na ledja, ja bih samo još dodao i elektrošokove.

Marko

pre 4 godine

@ocajno pero
Otkud vam, molim vas, da je Frederick I (Frederick Barbarossa) Srbin??? Imate čitavo stablo ko je tu kome majka, otac, deda... pa pogledajte lepo ko je i šta je. Kakvih gluposti se čovek ovde može načitati.....

Vojvodjanin

pre 4 godine

@ Kopcam se na ledja Kako onda objasniti npr. doseljavanje ugro - finskih naroda na danasnje teritorije? Krenuli su sa prostora iza Urala u dva pravca, jedni na sever a drugi na jug. Sve jasno, nema nikakvih naucnih nedoumica, danasnji Finci, Estonci i Madjari. Kakve su oni "rite i sandale" imali tad kad su se selili?

Do sledeceg ceranja

pre 4 godine

(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27)
"seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?"

Moli se gospodin koji je ovo napisao, da navede koji su to izvori prije 15. vijeka, kao i koji su to posle 15. vijeka, a da nije "Porfirogenitov" De administrando imperio, kao i da se ne pozivaju na Porfirogenita.
Inace romejski car, Konstantin 7 Porfirogenit je zivio u prvoj polovini 9. vijeka, a "njegovo" djelo je napisano u 15. vijeku.
Pametnom dosta, autosovinistima, priucenim istoricarima (SANU) i suznjima u dusi, nebitno!
"Samo slobodan covjek moze biti Srbin!

Zlobni cinik

pre 4 godine

@@Aragom, ti jedan od mnogih koji su kao i ja učili lažnu istoriju koju su na Nemci pisali /isti ti Nemci koje smo mi tako krstili, jer su samo ćutali i radili ili ti bili nemi za komunikaciju/. Zašto Nemci ne priznaju javno da jeFridrih Barbarosa po babi i majci srpskog porekla. Nihe li kada je prolazio kroz Srbiju na putu za Jerusalim sa Stefanom Nemanjom govorio na tečnom srpskom jeziku, ali da se vratimo Vinči. Niko ne pominje nikada VINČANSKO pismo koje sadrzi 26 ćirličnih slova koje i danas pišemo. Nismo mi niodkuda došli i dosta više sa tim lažima i izmišljotinama. Zašto niko iz državnog vrha ne zatraži uvid u vatikansku arhivu da saznamo istinu??Zašto i kod nas i dan danas ima istorijskih dokumenata koje mogu da vide samo odabrani?
(ocajno pero, 21. avgust 2019 12:23)
Onda nam reci šta piše u tim tekstovima iz Vinče !

pravi Crnogorac

pre 4 godine

hahaha.ovaj prica o Karpatima kao da su hiljadama kilometara daleko.to ti je rumunska obala dunava.odatle ti duva kosava.to ti je upravo tak dio gdje je lepenski vir.

Nostradamus

pre 4 godine

Kakva steta da arheolozi nisu pronasli u Lepensk9m viru, bilo kakav natpis, novine ili knjige iz tog doba, he, he, he. Jer bio bi to neoboriv dokaz da se radi o nama Srbima, pod uslovom da je sve to pisano cirilicom, koju je Vuk reformisao 8000 godina kasnije. Nacionalizam je teska bolest i po pravilu jako stetna.

Gmaz

pre 4 godine

> Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu.

> Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo,
> ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ?

Zavera Rotšilda i CIA-e protiv pravednog srpskog naroda.
Po kokardama na skulpturama se tačno vidi da su srpske nacionalnosti, to njima smeta.

Mile Dodik

pre 4 godine

Cemu rasprave u komentarima danas je I dokazano zbog cega je otpoceo WW2 I WW1 I zbog cega je Hitler prvo bombardovao Narodnu Biblioteku,a posle izneo najcuvanije tajne iz Narodne Banke. Srbi su potomci najstarije I najmocnije civilizacije koja je ikada krocila na planeti Zemlja. To neodgovara kreatorima danasnje moci Vatikanu,Nemcima,V.Britaniji,USA,Mongoliji I sve cine da nas uniste.

Reyd

pre 4 godine

Ko moze da izdvoji bar 2 dana da proputuje Djerdapskom klisurom obavezno neka to uradi. Mislim da nema u Srbiji toliko stvari za videti i posetiti na jednom mestu kao tamo. Lepenski vir, vidikovac Ploče, plovidba Dunavom, Trajanova tabla, statua Decebala, Donji Milanovac, Kladovo, hidroelektrana, Srebrno jezero, tvrdjava Golubac, prelepa priroda na svakom koraku....

gzola

pre 4 godine

Ne ne ne sve okolne drzavice i narodi su autohtoni sem srba, niko ne zna odakle se pojaviše na tolikom prosotoru i u tolikom broju..

dule

pre 4 godine

'"Znamo da ih poljoprivrednici nisu doneli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili pre nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope", piše Njujork Tajms'

Нисам археолог, али зар није необично да се пољопривредници селе, док ловци-сакупљачи остају где су? Уз то, фармери су потегли са Блиског истока и некако прешли Дунав. Мада, ово показује колико ја не знам о "општепознатом" Лепенском Виру. Што рече Марк Твен "класици су књиге које нико не чита".
(добар дан, 21. avgust 2019 10:07)

Zemlja se isposti, poveća se broj stanovnika pa trenutno obradivo zemljište ne može to da podrži, izopšteni iz nekog drugog razloga, rata (koliko god da su miroljubivi ratova je sigurno bilo), prirodna kataklizma (suša, poplava, ...).

Razloga može biti milion zašto bi se farmeri sa Bliskog istoka selili na zapad.

fkcz

pre 4 godine

(Nick, 21. avgust 2019 11:51) Klasična pseudoistorija prijatelju a to je na žalost ova zvanična, Romejsko carstvo zamenjuje nekom fantomskom "Vizantijom" koja se nikada tako nije zvala, narod koji je sam sebe zvao RASENI istorija preimenuje u ETRURCI pa čak ni to nije dovoljno nego Rasensko more naziva Tirensko, to je grčki naziv za Rasene (Tirenoi)! Mnogo laži i fabrikata plasiraju da bi im se verovalo, ljudi sa malo mozga i logike u glavi sklapaju sami kockice u glavi uz par entuzijasta, briljantnih likova koji se trude da spoznaju prošlost! Možete to da nazovete kako hoćete, koga je uostalom više briga...

wiener

pre 4 godine

cela je evropa bila slovenska? e sad sam sve cuo.

zasto se ljudi bave stvarima o kojima nista ne znaju? slicnosti mnogih starih jezika sa danasnjim slovenskim zaista nisu slucajnost. pogledajte samo gramatiku latinskog koja je slicnija srpskom nego italijanskom koji je direktan potomak latinskog. razlog za to je da su to sve indoevropski jezici od kojih su slovenski najkonzervativniji, znaci najmanje su se promenili kroz vreme, a ne sto je cela evropa bila slovenska. naprotiv, slovenski jezici su se najmanje promenili upravo zato sto su sloveni najduze ziveli u prapostojbini indoevropskih jezika tamo severno od crnog mora.

usput ova civilizacija sigurno jezicki nema veze ni sa slovenima ni sa drugim indoevropskim narodima vec sa prethodnim evropljanima koji su moguce bili jezicki srodni sa danasnjim baskima. indoevropljani se sele iz prapostojbine nekih 5 hiljada godina kasnije. ali to je nebitno. ona je deo nasledja srbije i to treba i te kako postovati.

pravi Crnogorac

pre 4 godine

i da, procitajte gdje se prostiru Karpati.vidjecete koje sve zemlje obuhvataju, medju njima i Srbija.bice vam sve jasno.

Srdjan bg

pre 4 godine

(Maja, 21. avgust 2019 11:34) Da ne pričamo gluposti da su to bili Srbi?!? Bolje da kažemo da su bili Grci, Rimljani ili N(IJ)EMCI, to je ionako mainstream i uobičajeno!

Marko

pre 4 godine

@Andreas Kisser
Može li jedno iskreno pitanje, bez ikakve zajedljivosti - kad su to narodi bele rase živeli na indijskom potkontinentu (ne računajući, naravno, arijevske pohode)?

radoznali posetilac

pre 4 godine

ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?
(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27) # Link komentara
Evo, priznajem da mozda nisam upoznat kao sto ste vi, te bih vas zamolio da mi navedete barem 10 pisanih izvora o doseljavanju slovena u 7-om veku. Takodje, ako biste bili ljubazni, da navedete 10-ak arheoloskih nalaza koji to potvrdjuju. Unapred zahvalan na prosvetljenju.

Kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Znaci nisu vise amebe, bicari pa srbi vec smo sada mi prvi na listi ?
Cuj ove neko(englezi, vatikan kojecega...) im prikriva/izvrce istoriju.

Куре

pre 4 godine

@Maja Nebuloze da su to bili Srbi? Naravno da nisu samo Srbi, svi sloveni su potomci tog naroda. To se ogleda pre svega u kultovima koje su gajili, matricentricnom drustvu u kom su ziveli, nacinu gradjenja kuca sa ognjistem u sredini, ugoscavanju putnika namernika, slavljenju duha predaka (danasnja slava)... tj. obicajima koji su se zadrzali do danasnjih dana. Na dva klika je dostupno vincansko pismo na google-u. Na cije ti najvise lici?

@Aragorn Imas li dokaz da je doseljavanje slovena bilo u 7. veku? Odakle su dosli tacno? Cime su i kako putovali toliko dugo, pritom pokoravajuci svaki narod na koji su naisli? Ko su ti pokoreni narodi, gde su njihovi tragovi danas? Moze li ceo slovenski narod, sa decom i starcima, da se krece pre 13 vekova po ondasnjim zabitima i “putevima”, a da ga konstantno ne napadaju narodi na koji usput nailazi? Zasto je izralski premijer pre par godina usred Beograda rekao da prijateljstvo nasa dva naroda traje 2000 god, jos od vremena rimske republike. Vucic ga zamolio?

nenad

pre 4 godine

Mi i jesmo došli na ove prostore u 7. veku n.e. Ako bismo posmatrali nas kao slovensko pleme, ali ti Srbi su se mešali sa kulturama koje su zatekli na ovim prostorima... Stoga vrlo verovatno u nama ima genetskog materijala preistorijskih stanovnika ovih prostora. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.
(Aragorn, 21. avgust 2019 11:05)
Na stranu Deretic koga ne zelim da komentarisem ...nego batice daj ti neki ozbiljan dokaz o doseljavanju slovena !!! Nemoj samo da mi kazes da je to knjiga Porfirogenita ! To je dokaz ala Deretic ! Tako da prijatelju ni ono sto je naucna istina je retko kad dokazano a kamoli kad treba da se donese ili dokaze novo saznanje i uvidjanje !! Sto se istorije na ovim prostorima tice , zvanicna teorija nije labava nego kljakava , losa , politicka itd ..

andreas kisser

pre 4 godine

lepenski vir i vinca su odlicno poznati svim studentima arheologije sirom sveta jer se radi o prvoj znacajnoj KULTURI (ne civilizaciji i poredjenja sa egiptom, mesopotamijom ili mikenom nemaju osnova). do nastanka tih kultura ne bi doslo da nije bilo mesanja i kulturne razmene starosedelaca, kakvih je tada bilo sirom evrope, sa dosljacima iz anadolije, gde je vec doslo do neolitske revolucije (stalnog nacina zivota sa gajenjem zitarica). zasto se to desilo bas na ovoj teritoriji - pa pogledajte geografsku kartu i bice vam jasno :) lepenski vir i vinca, koja se kao kultura na njega nastavlja, su bili matrijarhati i mirne zajednice, koje su oko 3500 pre hr. unistene invazijom indoevropljana iz azije, ljudi koji su bili agresivni, jahali konje i ziveli u patrijarhatu. cak i kada bi bilo nekih osnova za sumanutu pretpostavku da se radilo o prastarim srbima, teorija pada u vodu jer u vreme lepenskog vira jos uvek nema indoevropljana (kojima mi pripadamo) u evropi! ovo su toliko elementarne i jednostavne stvari, da je neverovatno koliko pojedinci treba da budu isfrustrirani (jer to je jedino objasnjenje za verovanje o ove bajke), da bi poverovali u price o nekakvim srbima u to doba!? ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?

Alex

pre 4 godine

. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.
(Aragorn, 21. avgust 2019 11:05) 
I Srbi i Hrvati i svako od nas ovde na Helmskom(Balkanskom)poluostrvu potiče od autohtonog stanovništva, koje živi ovde još od Lepenskog Vira. Ljudi migriraju vekovima ne samo u 7.veku . Ja sam se vratio iz Nemačke u Srbiju ove godine pa ne znači da sam Nemac.Tako i ti malobrojni Sloveni koji su dosli u ranom srednjem veku, samo su se vratili u prapostojbinu svojih predaka.Ako si zainteresovan, kreni od Laonika Halkokondila, Plinija, Strabona, Herodota, Pavela Šafarika. Za početak biće ti dovoljno.

Kopčam se na ledja

pre 4 godine

Negde, daleko na Karpatima, pre 14 vekova Slovenske vođe došle na ideju da se sele. Sa sobom poveli žene,decu, stare i nejake, stoku sitnu i krupnu, živinu....Krenuli peške na put preko 2.000 kilometara. Na tom putu niko ih nije napadao, nisu umirali, nije ih tukla zima, niti Sibirski vetrovi...išli su u koloni, mirno i bez problema. Onda, posle toliko pređenog puta, naišli su na teritoriju gde nije bilo ljudi. Sve je bilo prazno. Vođe rekoše: „Ovde ćemo da se naselimo“. Tako su Srbi došli u VII veku. Ko još može da veruje u ovu glupost. Ako Vi u to verujete, krenite u sandalama sutra put Karpata, u šivenim ritama i ogrnuti kožom, zajedno sa Vašim roditeljima, ženom i decom. Povedite sa sobom još dve krave i pet koza, spavajte samo napolju pod zvezdama i eventualno u nekoj pećini ako na nju naidjete. Nemojte da nosite antibiotike, već se lečite travama na koje naidjete usput. Zimi prelazite, onako polugoli i polubosi, preko planinskih prevoja na više od 2000 metara nadmorske visine....Kada to uradite, dođete do Karpata na ovaj način, ja ću da verujem da su Sloveni naselili Balkan u VII veku.

Krvna zrnca

pre 4 godine

Meni je licno nebitno da li su moji preci dosli preko karpata (avari i huni), ili su mozda dosli iz male azije (turci), ili sa kavkaza (albanci) ili su mozda starosedeoci balkana (kelti) ili mozda su pak bili okupatori (rimljani/vizantijci odnosno vlasi). Mi smo svi mesavina svih tih naroda i obicaja i vodimo poreklo od svih njih, i to je ono sto nas cini srbima na jedinstven nacin. Treba zaista jednom za svagda razresiti pitanje da li su sloveni dosli odnekud ili su bili ovde oduvek. Jer ako pitate slovake, cehe, ruse, poljake videcete da oni uce potpuno drugu istoriju od nas. A to je da se sloveni uopste nisu doselili iz azije vec su ziveli u centralnim delovima evrope koji ukljucuju i balkan, dok rusi cak uce da je selidba bila upravo sa tih prostora na istok u rusiju. I siguran sam da sve te drzave imaju ozbiljnu tradiciju i mnogo ozbiljnije istoricare od nasih. Slazem se da nam je beckim kongresom nametnuto cutanje koje traje do danas, ali treba da se raresi u kojoj je to meri.

Remus

pre 4 godine

Zasto lokalitet nije bombardovan i unisten 99? Resili bi i njihove i nase probleme. Najvise probleme beogradskih istoricara. Mozemo stvari posmatrati i ovako: Da li postoje ostaci lokaliteta starog 10.000 godina? Postoje. Da li postoje dokazi o migracijama miliona Slovena u VII. veku? Uopste ne. I gde smo sada?

mr

pre 4 godine

"Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu." - Opet Englezi krivi ili Vatikan i CIA?
(Nisam Englez, 21. avgust 2019 10:05)

Два генија, један о завери а други о ко зна чему. Не звучи вам можда просто чињеница да Енглези ни било ко други немају уопште никакав интерес да рекламирају Лепенски вир, Троју, Пирамиде итд. Шта бре брига Енглезе за наш лепенски вир, ваљда вам је толико јасно. Тема је занимљива науци, и ако се баш развије доста или се нађе нешто гигантско и упечатљиво, то ће постати и туристима занимљиво. Опет реално са негативном кампањом према нама и да смо пирамиде имали у задњих 20 година нико их не би ни обишао.

Toto-ko-tunjo-upravo-osvezen

pre 4 godine

Hvala sto osveziste stranicu dok sam pisao sadrzajan komentar o 8000 godina starom xun-u, makedonskoj okarini i prof. Dautovskom, africkoj kalimba i istrazivanju Hugh Tracey-a. Drzim se sporta, navijackih prepucavanja i kratkih formi komentara.

sasa

pre 4 godine

Opet debata ko smo i sta smo. Dnk lepo kaze da smo mesavina slovena i plemena koja su ovde zivela pre dolaska slovena. To vazi za sve ex-yu narode. Kao i za cehe, slovace i madzare (da madzare). Ostali slovenski narodi su vise sloveni nego ista drugo. Kulturoloski smo cisti sloveni samo sto nam i to SPC na svakom koraku zabranjuje da budemo... kao i uvek sami smo sebi najveci neprijatelji i to se oslikava u svemu.

direwolf

pre 4 godine

@ Aragorn, 21. avgust 2019 11:05

Da su dosli neki sloveni na Balkan je sigurno, ali i prema Tiboru Zivkovicu ne vise od 2%. Oni koji su dolazili su verovatno bili isti ali slican narod sa ovima koji su vec bili ovde jer arheoloski nije zabelezena nijedna velika bitka, niti promene u nacinu zivota, kao i sahranjivanja. Grncarija koja se datira nekoliko vekova pre pa i posle navodnog doseljavanja se ne razlikuje... Inace postoje izvori iz antike u kojima se pominje srpsko ime na Balkanu, u toponimima ali i za cela plemena, gde stoji kako su Tribali, Tracani, Iliri, Dacani i ostali, pripadnici istog naroda koji govori istim jezikom, najverovatnije nekom starijom verzijom srpskog, odnosno slovenskog jezika. Paleolingvisticka istrazivanja pokazuju da imamo mnogo slicnih pa i istih reci sa jezikom koji se ovde pa i u celoj Evropi govorio u antici. Ne kazem da se radi o danasnjim Srbima, ali postoje teorije da je zapravo cela Evropa nekada bila slovenska, a to se koji pati je pacijent, cedo, celjade je child i mnogo drugih primera. Znamo da je rec prvo bila nasa jer u nasem jeziku postoje i varijacije sa slicnim znacenjem dok se kod njih pojavljuje samo jednom....

krivi stojko

pre 4 godine

Pa mozda nema danas uslova majku mu, ne znaci da nekada nije bilo uslova. Nekad cela Vojvodina nije bila uopste za poljoprivredu, zato sto je bila Panonsko more lol.
(toni, 21. avgust 2019 09:29)

U vreme panonskog mora ne da nije bilo poljoprivrede nego nije bilo ni životinjskog sveta sličnom danasnjem

Mika

pre 4 godine

Što se tiče doseljavanja Slovena. Ja ne znam da se u svetu desio takav presedan da je neko pleme došlo kod starosedeoca i mirno se integrisalo u tu sredinu i nakon toga preuzeo prostor i resurse. Zato teorija o nekakvom doseljavanju ne pije vodu. Najverovatnije je bilo nekog doseljavanja ali verovatno isti narod. Nešto slično kao što su Srbi iz Krajine došli u Srbiju. Muka ih je naterala i imali su isti narod koji ih je dočekao i primio.

ocajno pero

pre 4 godine

@Aragom, ti jedan od mnogih koji su kao i ja učili lažnu istoriju koju su na Nemci pisali /isti ti Nemci koje smo mi tako krstili, jer su samo ćutali i radili ili ti bili nemi za komunikaciju/. Zašto Nemci ne priznaju javno da jeFridrih Barbarosa po babi i majci srpskog porekla. Nihe li kada je prolazio kroz Srbiju na putu za Jerusalim sa Stefanom Nemanjom govorio na tečnom srpskom jeziku, ali da se vratimo Vinči. Niko ne pominje nikada VINČANSKO pismo koje sadrzi 26 ćirličnih slova koje i danas pišemo. Nismo mi niodkuda došli i dosta više sa tim lažima i izmišljotinama. Zašto niko iz državnog vrha ne zatraži uvid u vatikansku arhivu da saznamo istinu??Zašto i kod nas i dan danas ima istorijskih dokumenata koje mogu da vide samo odabrani?

verba volant

pre 4 godine

Zašto nas čudi to što su se ljudi tako rano naselili na tom lokalitetu i uz to je uvek bio naseljen? Nalazi se kraj velike reke, a sam lokalitet ima najbolju mikroklimu na području cele Srbije i veoma visoku insolaciju u toku godine.

Locutus

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka.
(maja, 21. avgust 2019 08:34)

Da zanemarimo kontradikciju u tvom komentaru, šta bi ti tačno želela da budeš?

kraja

pre 4 godine

"Ko ima prliku, neka obavezno obidje, nece se pokajati. Obavezno odgledati film u sali."

...prijatelje iz inostranstva obavezno odvesti, ostace bez texta...
...a potom, ako je jos mlad dan, do viminaciuma...
...garantujem da ce biti zaprepasceni...

g3

pre 4 godine

Ovo se nigdje ne promoviše, a npr. u Hrvatskoj ćete naći bezbroj suvenira o glagoljici kao starom, hrvatskom pismu. Ne videh da se kod nas to pominje.

Maja

pre 4 godine

Lepenski vir je najstarija nadjena naseobina modernog čoveka, ostaci prve metalurgije nadjeni su u Belom brdu. Treba to popularisati i biti ponosan što živimo na tom lokalitetu, a ne pričati nebuloze da su to bili Srbi. Tačno je, da su Lepenski vir i Vinča u Engleskoj, svi bi znali za njih, ali to nije teorija zavere, već oslikava naš odnos prema zaostavštini. Premalo je ulaganja u kulturu i istorijske spomenike.

Rassen

pre 4 godine

Nije bilo tako. Nego je narod odavde koji je prvi ovladao tehnologijom bronze osvijio delove Bliskog istoka sve do Egipta (planina na Sinaju gde je Mojsije primio 10 Bozijih zapovesti se zove srbska planina - jebel Serbal). Bliskoistonjaci (Jevreji I Grci) su bili saveznici Srba, I po porazu Srba, prvi su pobegli u Izrael, a drugima su Srbi dozvolili da se nasele na jugu Balkana, malom delu danasnje Grcke. Odatle oni idu u juznu Italiju itd. Znaci najveci deo tih Bliskoistocnjaka E1b1b haplogrupe je tada dosao, a taman posla da su oni na nizem stupnju razvoja mogli nesto nas uciti poput poljoprivrede. Pa sa Balkana se mnogo pre toga, I kolonizovala Evropa posle zadnjeg ledenog doba jer je bilo poljoprivrede, hrane, da nije tako, ljudi su mogli ziveti bez biljaka I ostatku zaledjene Evrope I loviti ribe.

Marko

pre 4 godine

Lepenski vir je lokalitet svetskih razmera. Ali je u Srbiji. Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Poslednji Samuraj, 21. avgust 2019 08:20)

I..? Hoces reci da su Englezi krivi za to, ili NATO, VAtikan..?
Sami smo krivi, jer nivo nase drustvene svesti je gotovo nepostojeci. Sta tek reci o "vostanim" figurama u srpskoj akademiji nauka..? Niti jedan ne sme da se ozbiljno bavi istorijom, jer cuva zadnjicu i dobru platu. Pa, prema tome, kako sejes tako zanjes.

Nick

pre 4 godine

Srbi su Sloveni. Tacka. Srbi se jesu doselili na Balkan nekoliko stotina godine u novoj eri. Tacka. Kultura Lepenskog Vira je nestala pre nekoliko hiljada godina. Tacka. Srecom nijedan jedini istoricar ne deli tvoju ideju, na kraju, to je sve sto je, samo ideja, bez trunke dokaza. Manite nas se pseudoistorije.

слобода

pre 4 godine

А што нико не каже да су ти домородци данашњи Срби? Е па не може зато што смо окупирани управо од оних који то хоће да сакрију и униште...

only fools and horses

pre 4 godine

"Doktor Dušan Borić, jedan od sagovornika njujorškog lista i saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija, kao i arheolog koji je detaljno proučavao lokalite, rekao je da je Lepenski Vir važniji nego ikad za istraživanje."

Koje istraživanje, ti lokaliteti su sada svi pod vodom, potopila ih je izgradnja brane. Sva sreća pa je pokojni profesor Srejović imao instinkt i upornost da to istraži pre potapanja. Sada mu ne bi ni dozvolili, brže bolje bi zatrpali, da im ne remeti rokove.

Aragorn

pre 4 godine

Maja@
Mi i jesmo došli na ove prostore u 7. veku n.e. Ako bismo posmatrali nas kao slovensko pleme, ali ti Srbi su se mešali sa kulturama koje su zatekli na ovim prostorima... Stoga vrlo verovatno u nama ima genetskog materijala preistorijskih stanovnika ovih prostora. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.

O3on

pre 4 godine

Odatle se na Mesopotamiju prosirila i pretece te civilizacije, sve od Kavkaza do bliskog istoka.... a o Evropi i da ne pricamo.

Doduse, malo su to kasnije germani i katolici unistavali dokaze i tragove i falsifikovali istoriju...

gru

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka. Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maja, 21. avgust 2019 08:34)

Kada smo već kod toga hrvatski istoričar Goran Šarić već mesecima poziva na debatu profesore istorije sa BU, tema bi bila dolazak Slovena na Balkan, pozvao je 3 najviđenija profesora (Radića i ekipu), upitio im je više pisama, međutim odgovora nema, verovatno ga neće ni biti. A bilo bi jako lepo gledati razmenu mišljenja dveju struja.

3eka

pre 4 godine

Pa prvi poljoprivrednici na zemaljskoj kugli bili su baš naši ljudi iz Lepenskog Vira!!!
Tu je nastala prva industrijska revolucija, poljoprivreda i metalurgija!

добар дан

pre 4 godine

'"Znamo da ih poljoprivrednici nisu doneli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili pre nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope", piše Njujork Tajms'

Нисам археолог, али зар није необично да се пољопривредници селе, док ловци-сакупљачи остају где су? Уз то, фармери су потегли са Блиског истока и некако прешли Дунав. Мада, ово показује колико ја не знам о "општепознатом" Лепенском Виру. Што рече Марк Твен "класици су књиге које нико не чита".

pope

pre 4 godine

Kad Muhamed Salah nosi faraonsku kapu da bi istakao da je Egipcanin ili neki Grk sasvim komotno istice sve od 1500 g. pne pa kroz Antiku kao svoje nasledje to je simpaticno i normalno a ako bi neko rekao da je Aleksandar Makedonski Srbin ili da je Troja bila Srpska ili Iliri i Tracani Srbi bio bi izlozen podsmehu a u najgorem slucaju predmet izbegavanja u drustvu. E sad vi uzmite kao cinjenicu da je Ivan Gundulic o ovome pevao u svom 'Osmanu' bez fusnota dakle bez potrebe da dodatno objasnjava jer se ovo pre 500 godina smatralo objektivnom cinjenicom.
Primer koliko smo kao narod izlozeni indoktrinaciji prema autosovinizmu zadnjih 150 godina i rezultati su tu.

sasa

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53)

A kako je bilo pre 8000 godina?

neko

pre 4 godine

Problem je sto neko napisa, sto je to u Srbiji i sto mora da se uci da smo dosli u Srbiju u VII veku, sto je apsolutna laz. Problem je i sto se istorija prekrajala po zelji onih koji su je pisali, ukljucujuci i bracu Grke, a bez da je neko obracao paznju na pisanja tadasnjih savremenika. Tako da je sada taj Helenski model neka osnova. Nije bzvz Neternjahu pominjao prijateljstvo izmedju Srba i Jevreja od par hiljada godina... Da se ne pominju genomi i to gde se podudaraju sa nasim... vidi se onako izokola odakle smo u stvari dosli... na to dodati pismo, tj. jezik, odredjene delove nosnje... kao sto vec rekoh, pisanja istoricara i putopisaca iz davnih vremena...

Always look at the bright side of life

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53)

Bili u prolazu i nastavili uz Dunav

џангризалосаурус ст.

pre 4 godine

"Дворски археолог" СР Србије је неспретно износио своје виђење о култури Лепенског вира тако да је исти остао непознаница како нама тако и остатку света. Кога више занима нека потражи текстове и докторску дисертацију покојног Пеђе Ристића на тему „Реконструкција преисторијске архитектуре Лепенског вира“.

Šumadinac pali topa!

pre 4 godine

A to što su dokazano prvi imali kalendar? Naselje su postavili tako da u dan dugodnevnice 22. juna, sunce izlazi dva puta iza brda Treskavac, koji je na rumunskoj strani. Čak su im i osnove kuća bile u obliku Treskavca, koliki su mu značaj pridavali. Možda je to slučajnost, jer je su im kuće bile funkcionalne... Danas se hiljade ljudi skuplja u Stounhendžu 22. juna, možemo mnogo koristi da imamo od Lepenskog Vira.

Posmatrač

pre 4 godine

Opet neka prevara u Rimskoj režiji.Pa zdrava logika nam govori da su Srbi starosedeoci Balkana.Dakle, pre 8000 godina na prostoru Lepenskog Vira živeli su naši preci.Nisu se Srbi doselili u VII veku,to su bajke vatikanske bratije .

zika

pre 4 godine

koliko vazan arheoloski momenat... ali utisak da zapravo nase novine nemaju novinara koji ce da napravi pricu o tome nego se preuzima iz stranih novina sta se desilo kod nas je stvarno porazavajuc

Zagor

pre 4 godine

@Maja: "...ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka."
Odluci prvo sta bi mogli da budemo. Ili smo domoroci ili dosljaci. Ne moze i jedno i drugo. Ako smo dosli tokom VII veka nismo domoroci. Ako smo domoroci onda smo neki autohtoni narod (sta god to znacilo u danasnje vreme), a ne dosljaci. Pre ce biti da smo neka mesavina. Naravno da mozemo da koristimo Lepenski Vir kao turisticku atrakciju, ali sigurno ne kao srpsko nasledje. Moze kao Englezi i Stonehenge, koji je turisticka atrakcija, ali sa Englezima nema nimalo veze.

Danubius

pre 4 godine

@Poslednji Samuraj
Budi bez brige. Lepenski Vir je u svetu vrlo poznat.
P. S. Borić je estradni arheolog koji bi želeo da bude još estradniji, recimo kao Zahi Havas.

ipo

pre 4 godine

samo nije tacno da se nije prosirila na ostatak danasnje Evrope; jeste, samo je temeljno zatrta i prethodno unistena, a istorija preradjena. (zvuci danas poznato?)

toni

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53) # Link komentara

Pa mozda nema danas uslova majku mu, ne znaci da nekada nije bilo uslova. Nekad cela Vojvodina nije bila uopste za poljoprivredu, zato sto je bila Panonsko more lol.

Banana

pre 4 godine

NYT su obicne novine da ne kazem tabloid, to nije nikakav naucni casopis i smatram da je izuzetno neozbiljno kada oni koji izmisljaju i fabrikuju razme vesti pisu o ovakvim temama. Max planck je evropsi institut koji u svojim redovima ima preko stotinu razlicitih naucnika i koji svoje radove objavljuje u prestiznim svetskim naucim casopisima, a ne tabloidima. Njihova studija je dokazala da je kolevka evropske civilizacije sa dunava odnosno lepenskog vira. Na ovaj nacin se ozivljava prica o indo-evropljanima, odnosno prica kako su evropljani poreklom iz azije. U tekstu lepo pise dnk analiza na osnovu dva skeleta! Realno da li je to dovoljan broj da se napravi prica o nekakvim farmerima iz azije? Takodje bih naglasio i topljenje metala u vinci i nalazenje takvih predmeta koji su u proskeu stariji od sumerskih 1500 godina. Civilizaciski nivo je ovde bio daleko veci nego u aziji, tako da se iskljucuje mogucnost dolazenja ljudi u kontra smeru iz pravca azije. Takodje je i nemoguca nekakva vojna invazija jer su azijati bili na nizem nivou razvoja. Sigurno je da su se ljudi kretali i selili ali da su iz azije dosli prvi ljudi u evropu je cista izmisljotina, sto je nauka i dokazala.

Ja

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično

maja

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka.

Maja

pre 4 godine

Lepenski vir je najstarija nadjena naseobina modernog čoveka, ostaci prve metalurgije nadjeni su u Belom brdu. Treba to popularisati i biti ponosan što živimo na tom lokalitetu, a ne pričati nebuloze da su to bili Srbi. Tačno je, da su Lepenski vir i Vinča u Engleskoj, svi bi znali za njih, ali to nije teorija zavere, već oslikava naš odnos prema zaostavštini. Premalo je ulaganja u kulturu i istorijske spomenike.

maja

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka.

ipo

pre 4 godine

samo nije tacno da se nije prosirila na ostatak danasnje Evrope; jeste, samo je temeljno zatrta i prethodno unistena, a istorija preradjena. (zvuci danas poznato?)

Ja

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično

gru

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka. Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maja, 21. avgust 2019 08:34)

Kada smo već kod toga hrvatski istoričar Goran Šarić već mesecima poziva na debatu profesore istorije sa BU, tema bi bila dolazak Slovena na Balkan, pozvao je 3 najviđenija profesora (Radića i ekipu), upitio im je više pisama, međutim odgovora nema, verovatno ga neće ni biti. A bilo bi jako lepo gledati razmenu mišljenja dveju struja.

Kopčam se na ledja

pre 4 godine

Negde, daleko na Karpatima, pre 14 vekova Slovenske vođe došle na ideju da se sele. Sa sobom poveli žene,decu, stare i nejake, stoku sitnu i krupnu, živinu....Krenuli peške na put preko 2.000 kilometara. Na tom putu niko ih nije napadao, nisu umirali, nije ih tukla zima, niti Sibirski vetrovi...išli su u koloni, mirno i bez problema. Onda, posle toliko pređenog puta, naišli su na teritoriju gde nije bilo ljudi. Sve je bilo prazno. Vođe rekoše: „Ovde ćemo da se naselimo“. Tako su Srbi došli u VII veku. Ko još može da veruje u ovu glupost. Ako Vi u to verujete, krenite u sandalama sutra put Karpata, u šivenim ritama i ogrnuti kožom, zajedno sa Vašim roditeljima, ženom i decom. Povedite sa sobom još dve krave i pet koza, spavajte samo napolju pod zvezdama i eventualno u nekoj pećini ako na nju naidjete. Nemojte da nosite antibiotike, već se lečite travama na koje naidjete usput. Zimi prelazite, onako polugoli i polubosi, preko planinskih prevoja na više od 2000 metara nadmorske visine....Kada to uradite, dođete do Karpata na ovaj način, ja ću da verujem da su Sloveni naselili Balkan u VII veku.

andreas kisser

pre 4 godine

lepenski vir i vinca su odlicno poznati svim studentima arheologije sirom sveta jer se radi o prvoj znacajnoj KULTURI (ne civilizaciji i poredjenja sa egiptom, mesopotamijom ili mikenom nemaju osnova). do nastanka tih kultura ne bi doslo da nije bilo mesanja i kulturne razmene starosedelaca, kakvih je tada bilo sirom evrope, sa dosljacima iz anadolije, gde je vec doslo do neolitske revolucije (stalnog nacina zivota sa gajenjem zitarica). zasto se to desilo bas na ovoj teritoriji - pa pogledajte geografsku kartu i bice vam jasno :) lepenski vir i vinca, koja se kao kultura na njega nastavlja, su bili matrijarhati i mirne zajednice, koje su oko 3500 pre hr. unistene invazijom indoevropljana iz azije, ljudi koji su bili agresivni, jahali konje i ziveli u patrijarhatu. cak i kada bi bilo nekih osnova za sumanutu pretpostavku da se radilo o prastarim srbima, teorija pada u vodu jer u vreme lepenskog vira jos uvek nema indoevropljana (kojima mi pripadamo) u evropi! ovo su toliko elementarne i jednostavne stvari, da je neverovatno koliko pojedinci treba da budu isfrustrirani (jer to je jedino objasnjenje za verovanje o ove bajke), da bi poverovali u price o nekakvim srbima u to doba!? ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?

ocajno pero

pre 4 godine

@Aragom, ti jedan od mnogih koji su kao i ja učili lažnu istoriju koju su na Nemci pisali /isti ti Nemci koje smo mi tako krstili, jer su samo ćutali i radili ili ti bili nemi za komunikaciju/. Zašto Nemci ne priznaju javno da jeFridrih Barbarosa po babi i majci srpskog porekla. Nihe li kada je prolazio kroz Srbiju na putu za Jerusalim sa Stefanom Nemanjom govorio na tečnom srpskom jeziku, ali da se vratimo Vinči. Niko ne pominje nikada VINČANSKO pismo koje sadrzi 26 ćirličnih slova koje i danas pišemo. Nismo mi niodkuda došli i dosta više sa tim lažima i izmišljotinama. Zašto niko iz državnog vrha ne zatraži uvid u vatikansku arhivu da saznamo istinu??Zašto i kod nas i dan danas ima istorijskih dokumenata koje mogu da vide samo odabrani?

Aragorn

pre 4 godine

Maja@
Mi i jesmo došli na ove prostore u 7. veku n.e. Ako bismo posmatrali nas kao slovensko pleme, ali ti Srbi su se mešali sa kulturama koje su zatekli na ovim prostorima... Stoga vrlo verovatno u nama ima genetskog materijala preistorijskih stanovnika ovih prostora. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.

Krvna zrnca

pre 4 godine

Meni je licno nebitno da li su moji preci dosli preko karpata (avari i huni), ili su mozda dosli iz male azije (turci), ili sa kavkaza (albanci) ili su mozda starosedeoci balkana (kelti) ili mozda su pak bili okupatori (rimljani/vizantijci odnosno vlasi). Mi smo svi mesavina svih tih naroda i obicaja i vodimo poreklo od svih njih, i to je ono sto nas cini srbima na jedinstven nacin. Treba zaista jednom za svagda razresiti pitanje da li su sloveni dosli odnekud ili su bili ovde oduvek. Jer ako pitate slovake, cehe, ruse, poljake videcete da oni uce potpuno drugu istoriju od nas. A to je da se sloveni uopste nisu doselili iz azije vec su ziveli u centralnim delovima evrope koji ukljucuju i balkan, dok rusi cak uce da je selidba bila upravo sa tih prostora na istok u rusiju. I siguran sam da sve te drzave imaju ozbiljnu tradiciju i mnogo ozbiljnije istoricare od nasih. Slazem se da nam je beckim kongresom nametnuto cutanje koje traje do danas, ali treba da se raresi u kojoj je to meri.

Šumadinac pali topa!

pre 4 godine

A to što su dokazano prvi imali kalendar? Naselje su postavili tako da u dan dugodnevnice 22. juna, sunce izlazi dva puta iza brda Treskavac, koji je na rumunskoj strani. Čak su im i osnove kuća bile u obliku Treskavca, koliki su mu značaj pridavali. Možda je to slučajnost, jer je su im kuće bile funkcionalne... Danas se hiljade ljudi skuplja u Stounhendžu 22. juna, možemo mnogo koristi da imamo od Lepenskog Vira.

Posmatrač

pre 4 godine

Opet neka prevara u Rimskoj režiji.Pa zdrava logika nam govori da su Srbi starosedeoci Balkana.Dakle, pre 8000 godina na prostoru Lepenskog Vira živeli su naši preci.Nisu se Srbi doselili u VII veku,to su bajke vatikanske bratije .

слобода

pre 4 godine

А што нико не каже да су ти домородци данашњи Срби? Е па не може зато што смо окупирани управо од оних који то хоће да сакрију и униште...

kraja

pre 4 godine

"Ko ima prliku, neka obavezno obidje, nece se pokajati. Obavezno odgledati film u sali."

...prijatelje iz inostranstva obavezno odvesti, ostace bez texta...
...a potom, ako je jos mlad dan, do viminaciuma...
...garantujem da ce biti zaprepasceni...

only fools and horses

pre 4 godine

"Doktor Dušan Borić, jedan od sagovornika njujorškog lista i saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija, kao i arheolog koji je detaljno proučavao lokalite, rekao je da je Lepenski Vir važniji nego ikad za istraživanje."

Koje istraživanje, ti lokaliteti su sada svi pod vodom, potopila ih je izgradnja brane. Sva sreća pa je pokojni profesor Srejović imao instinkt i upornost da to istraži pre potapanja. Sada mu ne bi ni dozvolili, brže bolje bi zatrpali, da im ne remeti rokove.

zika

pre 4 godine

koliko vazan arheoloski momenat... ali utisak da zapravo nase novine nemaju novinara koji ce da napravi pricu o tome nego se preuzima iz stranih novina sta se desilo kod nas je stvarno porazavajuc

Куре

pre 4 godine

@Maja Nebuloze da su to bili Srbi? Naravno da nisu samo Srbi, svi sloveni su potomci tog naroda. To se ogleda pre svega u kultovima koje su gajili, matricentricnom drustvu u kom su ziveli, nacinu gradjenja kuca sa ognjistem u sredini, ugoscavanju putnika namernika, slavljenju duha predaka (danasnja slava)... tj. obicajima koji su se zadrzali do danasnjih dana. Na dva klika je dostupno vincansko pismo na google-u. Na cije ti najvise lici?

@Aragorn Imas li dokaz da je doseljavanje slovena bilo u 7. veku? Odakle su dosli tacno? Cime su i kako putovali toliko dugo, pritom pokoravajuci svaki narod na koji su naisli? Ko su ti pokoreni narodi, gde su njihovi tragovi danas? Moze li ceo slovenski narod, sa decom i starcima, da se krece pre 13 vekova po ondasnjim zabitima i “putevima”, a da ga konstantno ne napadaju narodi na koji usput nailazi? Zasto je izralski premijer pre par godina usred Beograda rekao da prijateljstvo nasa dva naroda traje 2000 god, jos od vremena rimske republike. Vucic ga zamolio?

sasa

pre 4 godine

Opet debata ko smo i sta smo. Dnk lepo kaze da smo mesavina slovena i plemena koja su ovde zivela pre dolaska slovena. To vazi za sve ex-yu narode. Kao i za cehe, slovace i madzare (da madzare). Ostali slovenski narodi su vise sloveni nego ista drugo. Kulturoloski smo cisti sloveni samo sto nam i to SPC na svakom koraku zabranjuje da budemo... kao i uvek sami smo sebi najveci neprijatelji i to se oslikava u svemu.

Remus

pre 4 godine

Zasto lokalitet nije bombardovan i unisten 99? Resili bi i njihove i nase probleme. Najvise probleme beogradskih istoricara. Mozemo stvari posmatrati i ovako: Da li postoje ostaci lokaliteta starog 10.000 godina? Postoje. Da li postoje dokazi o migracijama miliona Slovena u VII. veku? Uopste ne. I gde smo sada?

добар дан

pre 4 godine

'"Znamo da ih poljoprivrednici nisu doneli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili pre nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope", piše Njujork Tajms'

Нисам археолог, али зар није необично да се пољопривредници селе, док ловци-сакупљачи остају где су? Уз то, фармери су потегли са Блиског истока и некако прешли Дунав. Мада, ово показује колико ја не знам о "општепознатом" Лепенском Виру. Што рече Марк Твен "класици су књиге које нико не чита".

pope

pre 4 godine

Kad Muhamed Salah nosi faraonsku kapu da bi istakao da je Egipcanin ili neki Grk sasvim komotno istice sve od 1500 g. pne pa kroz Antiku kao svoje nasledje to je simpaticno i normalno a ako bi neko rekao da je Aleksandar Makedonski Srbin ili da je Troja bila Srpska ili Iliri i Tracani Srbi bio bi izlozen podsmehu a u najgorem slucaju predmet izbegavanja u drustvu. E sad vi uzmite kao cinjenicu da je Ivan Gundulic o ovome pevao u svom 'Osmanu' bez fusnota dakle bez potrebe da dodatno objasnjava jer se ovo pre 500 godina smatralo objektivnom cinjenicom.
Primer koliko smo kao narod izlozeni indoktrinaciji prema autosovinizmu zadnjih 150 godina i rezultati su tu.

Zagor

pre 4 godine

@Maja: "...ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka."
Odluci prvo sta bi mogli da budemo. Ili smo domoroci ili dosljaci. Ne moze i jedno i drugo. Ako smo dosli tokom VII veka nismo domoroci. Ako smo domoroci onda smo neki autohtoni narod (sta god to znacilo u danasnje vreme), a ne dosljaci. Pre ce biti da smo neka mesavina. Naravno da mozemo da koristimo Lepenski Vir kao turisticku atrakciju, ali sigurno ne kao srpsko nasledje. Moze kao Englezi i Stonehenge, koji je turisticka atrakcija, ali sa Englezima nema nimalo veze.

direwolf

pre 4 godine

@ Aragorn, 21. avgust 2019 11:05

Da su dosli neki sloveni na Balkan je sigurno, ali i prema Tiboru Zivkovicu ne vise od 2%. Oni koji su dolazili su verovatno bili isti ali slican narod sa ovima koji su vec bili ovde jer arheoloski nije zabelezena nijedna velika bitka, niti promene u nacinu zivota, kao i sahranjivanja. Grncarija koja se datira nekoliko vekova pre pa i posle navodnog doseljavanja se ne razlikuje... Inace postoje izvori iz antike u kojima se pominje srpsko ime na Balkanu, u toponimima ali i za cela plemena, gde stoji kako su Tribali, Tracani, Iliri, Dacani i ostali, pripadnici istog naroda koji govori istim jezikom, najverovatnije nekom starijom verzijom srpskog, odnosno slovenskog jezika. Paleolingvisticka istrazivanja pokazuju da imamo mnogo slicnih pa i istih reci sa jezikom koji se ovde pa i u celoj Evropi govorio u antici. Ne kazem da se radi o danasnjim Srbima, ali postoje teorije da je zapravo cela Evropa nekada bila slovenska, a to se koji pati je pacijent, cedo, celjade je child i mnogo drugih primera. Znamo da je rec prvo bila nasa jer u nasem jeziku postoje i varijacije sa slicnim znacenjem dok se kod njih pojavljuje samo jednom....

toni

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53) # Link komentara

Pa mozda nema danas uslova majku mu, ne znaci da nekada nije bilo uslova. Nekad cela Vojvodina nije bila uopste za poljoprivredu, zato sto je bila Panonsko more lol.

Marko

pre 4 godine

Lepenski vir je lokalitet svetskih razmera. Ali je u Srbiji. Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Poslednji Samuraj, 21. avgust 2019 08:20)

I..? Hoces reci da su Englezi krivi za to, ili NATO, VAtikan..?
Sami smo krivi, jer nivo nase drustvene svesti je gotovo nepostojeci. Sta tek reci o "vostanim" figurama u srpskoj akademiji nauka..? Niti jedan ne sme da se ozbiljno bavi istorijom, jer cuva zadnjicu i dobru platu. Pa, prema tome, kako sejes tako zanjes.

krivi stojko

pre 4 godine

Pa mozda nema danas uslova majku mu, ne znaci da nekada nije bilo uslova. Nekad cela Vojvodina nije bila uopste za poljoprivredu, zato sto je bila Panonsko more lol.
(toni, 21. avgust 2019 09:29)

U vreme panonskog mora ne da nije bilo poljoprivrede nego nije bilo ni životinjskog sveta sličnom danasnjem

3eka

pre 4 godine

Pa prvi poljoprivrednici na zemaljskoj kugli bili su baš naši ljudi iz Lepenskog Vira!!!
Tu je nastala prva industrijska revolucija, poljoprivreda i metalurgija!

Nick

pre 4 godine

Srbi su Sloveni. Tacka. Srbi se jesu doselili na Balkan nekoliko stotina godine u novoj eri. Tacka. Kultura Lepenskog Vira je nestala pre nekoliko hiljada godina. Tacka. Srecom nijedan jedini istoricar ne deli tvoju ideju, na kraju, to je sve sto je, samo ideja, bez trunke dokaza. Manite nas se pseudoistorije.

Banana

pre 4 godine

NYT su obicne novine da ne kazem tabloid, to nije nikakav naucni casopis i smatram da je izuzetno neozbiljno kada oni koji izmisljaju i fabrikuju razme vesti pisu o ovakvim temama. Max planck je evropsi institut koji u svojim redovima ima preko stotinu razlicitih naucnika i koji svoje radove objavljuje u prestiznim svetskim naucim casopisima, a ne tabloidima. Njihova studija je dokazala da je kolevka evropske civilizacije sa dunava odnosno lepenskog vira. Na ovaj nacin se ozivljava prica o indo-evropljanima, odnosno prica kako su evropljani poreklom iz azije. U tekstu lepo pise dnk analiza na osnovu dva skeleta! Realno da li je to dovoljan broj da se napravi prica o nekakvim farmerima iz azije? Takodje bih naglasio i topljenje metala u vinci i nalazenje takvih predmeta koji su u proskeu stariji od sumerskih 1500 godina. Civilizaciski nivo je ovde bio daleko veci nego u aziji, tako da se iskljucuje mogucnost dolazenja ljudi u kontra smeru iz pravca azije. Takodje je i nemoguca nekakva vojna invazija jer su azijati bili na nizem nivou razvoja. Sigurno je da su se ljudi kretali i selili ali da su iz azije dosli prvi ljudi u evropu je cista izmisljotina, sto je nauka i dokazala.

Always look at the bright side of life

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53)

Bili u prolazu i nastavili uz Dunav

Locutus

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka.
(maja, 21. avgust 2019 08:34)

Da zanemarimo kontradikciju u tvom komentaru, šta bi ti tačno želela da budeš?

sasa

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53)

A kako je bilo pre 8000 godina?

Danubius

pre 4 godine

@Poslednji Samuraj
Budi bez brige. Lepenski Vir je u svetu vrlo poznat.
P. S. Borić je estradni arheolog koji bi želeo da bude još estradniji, recimo kao Zahi Havas.

verba volant

pre 4 godine

Zašto nas čudi to što su se ljudi tako rano naselili na tom lokalitetu i uz to je uvek bio naseljen? Nalazi se kraj velike reke, a sam lokalitet ima najbolju mikroklimu na području cele Srbije i veoma visoku insolaciju u toku godine.

џангризалосаурус ст.

pre 4 godine

"Дворски археолог" СР Србије је неспретно износио своје виђење о култури Лепенског вира тако да је исти остао непознаница како нама тако и остатку света. Кога више занима нека потражи текстове и докторску дисертацију покојног Пеђе Ристића на тему „Реконструкција преисторијске архитектуре Лепенског вира“.

Kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Znaci nisu vise amebe, bicari pa srbi vec smo sada mi prvi na listi ?
Cuj ove neko(englezi, vatikan kojecega...) im prikriva/izvrce istoriju.

Rassen

pre 4 godine

Nije bilo tako. Nego je narod odavde koji je prvi ovladao tehnologijom bronze osvijio delove Bliskog istoka sve do Egipta (planina na Sinaju gde je Mojsije primio 10 Bozijih zapovesti se zove srbska planina - jebel Serbal). Bliskoistonjaci (Jevreji I Grci) su bili saveznici Srba, I po porazu Srba, prvi su pobegli u Izrael, a drugima su Srbi dozvolili da se nasele na jugu Balkana, malom delu danasnje Grcke. Odatle oni idu u juznu Italiju itd. Znaci najveci deo tih Bliskoistocnjaka E1b1b haplogrupe je tada dosao, a taman posla da su oni na nizem stupnju razvoja mogli nesto nas uciti poput poljoprivrede. Pa sa Balkana se mnogo pre toga, I kolonizovala Evropa posle zadnjeg ledenog doba jer je bilo poljoprivrede, hrane, da nije tako, ljudi su mogli ziveti bez biljaka I ostatku zaledjene Evrope I loviti ribe.

O3on

pre 4 godine

Odatle se na Mesopotamiju prosirila i pretece te civilizacije, sve od Kavkaza do bliskog istoka.... a o Evropi i da ne pricamo.

Doduse, malo su to kasnije germani i katolici unistavali dokaze i tragove i falsifikovali istoriju...

neko

pre 4 godine

Problem je sto neko napisa, sto je to u Srbiji i sto mora da se uci da smo dosli u Srbiju u VII veku, sto je apsolutna laz. Problem je i sto se istorija prekrajala po zelji onih koji su je pisali, ukljucujuci i bracu Grke, a bez da je neko obracao paznju na pisanja tadasnjih savremenika. Tako da je sada taj Helenski model neka osnova. Nije bzvz Neternjahu pominjao prijateljstvo izmedju Srba i Jevreja od par hiljada godina... Da se ne pominju genomi i to gde se podudaraju sa nasim... vidi se onako izokola odakle smo u stvari dosli... na to dodati pismo, tj. jezik, odredjene delove nosnje... kao sto vec rekoh, pisanja istoricara i putopisaca iz davnih vremena...

Hammer

pre 4 godine

Možda su se preci pojedinih mojih sunarodnika Srba i zaista doselili na Balkan tamo negde u 7-om veku, te im ja i ne sporim da tako misle, ali moji precu su ovde odvajkada, praktično još od Lepenskog vira, pa verovatno i odranije, pa sam vam ja ovde domorodac i, svoj na svome, što kaže naš narod, a vi drugi kako god ko hoćete.

andreas kisser

pre 4 godine

@radoznali posetilac

o doeseljavanju slovena su pisali svi vizantijski pisci poznog 6. i 7. veka. oni su glavni narativni izvori za seobu slovena, ne konstantin porfirogenit koji je ziveo 300 godina kasnije i koji je zapravo odlican izvor za vladavinu svog dede vasilija I. najpre prokopije iz cezareje. njegovo delo o justinijanovim graditeljskim poduhvatima nam daje podatke o preko 600 utvrdjenja na balkanu koje je ovaj izgradio i obnovio duz dunavskog limesa i u unutrasnjosti kako bi zastitio balkan od upada avara i slovena. zatim agatije, meandar, jovan malala, teofilakt samotraka, jovan iz antiohije, strategikom cara mavrikija, georgije pisida, uskrsnja hronika, teofanova hronika, istorija patrijarha nicifora, nepoznati autor o cudima dimitrija solunskog, itd. ovo su znaci samo najznacajniji pisci. ali istoricari se pre svega oslanjaju na diplomaticku gradju: stotine pisama biskupa/episkopa primorskih i vecih gradova u unutrasnjosti balkana slatih u solun, carigrad i rim, prepiske lokalnih vojnih zapovednika i administratora sa carigradom, itd. po srbiji ima dosta rano-slovenskih i kasnijih grobova na osnovu kojih dobro znamo gde su se naseljavali sloveni, a gde je dominiralo romansko stanovnistvo, na osnovu njih recimo znamo da je do mesanja slovena za ranijim stanovnistvom doslo tek oko 900. godine. preporuke za citanje radovi tibora zivkovica, ruskog akademika valentina sedova i jovana kovacevica, osnivaca katedre za arheologiju ranog srednjeg veka na FF bgd.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

sloveni dolaze u 7 veku a vec u 6 imaju drzavu na teritoriji danasnje srednje evrope i plemena duboko na teritoriji danasnje nemacke, malo kontradiktorna ta germanska istorija ili su stari sloveni vec tad znali za vremeplov i obilato ga koristili

Миљанов

pre 4 godine

нације нису ни постојале до пре двеста година. А да смо потомци људи из тог доба то је сигурно јер сви смо ми нечији потомци из тог доба

marlone

pre 4 godine

@ andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27 Hajde ti nama navedi neke od tih hiljada dokaza o doseljavanju Slovena. Naprotiv, imamo radove arheologa Djordja Jankovica i drugih koji govore o kontinuitetu ovdasnje kulture prije i poslije navodnog doseljavanja. Medjutim, cim rad nekog arheologa odstupa od prethodno postavljenih paradigmi u Becu i Berlinu, odmah se prepisivaci istoricari i arheolozi sa Beogradskih institucija na njih obrusavaju, kaznjavaju ih, otpustaju ih sa poslova itd, a nikad nisu ponudili naucnu kritiku tih radova. To je ta nauka dogmi i zaostalosti na Beogradskim institucijama, koja svojim tvrdokornim, a nenaucnim stavovoma sprjecava proboje u nauci. Sa njima na celu naucnih institucija nema naucnog napretka, jer oni ne mogu da gledaju u sutra, vec se drze svojih stavova, cak iako vise egzaktnih naucnih disciplina govori protiv njihovih dogmi, koje su u stvari cesto samo teorije na klimavim nogama. Neka je Deretic, najkontravezniji, tkz. romanticar istoricar. Medjutim, navodno, njegove knjige imaju stotine izvora u stranoj literaturi i na koje se on poziva. Ko je od srpskih istoricara, prosao kroz tu literaturu, analizirao njegove navode, utvrdio da je Deretic nesto pogresno interpretovao, zakljucio, pretjerao. Pa, niko. Ko je uradio to isto sa Milosem Milojevicem. Pa, isto tako niko, ali svi uzimaju sebi za pravo da kazu da to nije tako, kako su oni pisali. Dokazite, naucna kritika je dozvoljena, ali laprdanje i licni napadi na licnosti nisu naucni dokaz.

only fools and horses

pre 4 godine

"ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?
(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27)

Na hiljadu dokaza?
Čitao sam te dokaze i ne samo da nisu uverljivi već mnogi od njih su više dokazi o postojanju slovena na ovim prostorima pre toga. Uostalom pokojni profesor Jankoviç je arheološki dokazao postojanje slovena na ovim prostorima u trećem i četvrtom veku. Te dokaze niko stručno nije osporio ali zato je profesor oteran sa fakulteta i oduzeta mu je profesura pod izgovorom da "truje" mlade naraštaje.
Inače glavni dokaz je knjiga Konstantina Porfirogenita koja je navodno pisana u desetom veku (300 godina posle tog "naseljavanja") ali koja ne postoji već prepis iz katoličkog manastira nastala nekoliko stotina godina kasnije.
E taj tekst o Srbima je toliko smešan i neozbiljan da samo neko maliciozan i neko bez mozga može da ga uzme kao dokaz.

direwolf

pre 4 godine

@ Marko, 21. avgust 2019 11:30

Nije bas tako, jer pre 100 godina kada je otkrivena Vinca mi tada, kao i danas, nismo imali novac za dalja istrazivanja. Onda su dosli fini Britanci i dogovorili se sa nasima da oni rade istrazivanja ali da sve sto pronadju odnesu kuci u Britaniju... Drugo pitanje je zasto niko iz SANU ili istoricara i profesora na nasim univerzitetima ne izadje na teren i vidi stvarno stanje nego se bave prepisivanjem prica koje su uglavnom sporne i nelogicne. Jer jedna stvar je drzati se nekih istorijskih zapisa na papirima koji se uvek negde mogu podmetnuti ili zameniti, a sasvim druga izaci na lokalitete i sam videti sta tamo ima... Oni su uspeli da omalovaze jedan autoritet poput pokojnog profesora doktora Djordja Jankovica samo zato sto je na kraju uvideo i objavio da na arheoloskim lokalitetima sirom bivse Jugoslavije ne postoje dokazi o navodnom doseljavanju slovena, vec naprotiv. Svi dokazu pokazuju da je nas narod, sa svim obicajima i jezikom prisutan na Balkanu jos od antickog doba...

P.S. Prethodni komentar mi je nelogicno isklesan...

radoznali posetilac

pre 4 godine

ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?
(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27) # Link komentara
Evo, priznajem da mozda nisam upoznat kao sto ste vi, te bih vas zamolio da mi navedete barem 10 pisanih izvora o doseljavanju slovena u 7-om veku. Takodje, ako biste bili ljubazni, da navedete 10-ak arheoloskih nalaza koji to potvrdjuju. Unapred zahvalan na prosvetljenju.

Reyd

pre 4 godine

Ko moze da izdvoji bar 2 dana da proputuje Djerdapskom klisurom obavezno neka to uradi. Mislim da nema u Srbiji toliko stvari za videti i posetiti na jednom mestu kao tamo. Lepenski vir, vidikovac Ploče, plovidba Dunavom, Trajanova tabla, statua Decebala, Donji Milanovac, Kladovo, hidroelektrana, Srebrno jezero, tvrdjava Golubac, prelepa priroda na svakom koraku....

Do sledeceg ceranja

pre 4 godine

(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27)
"seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?"

Moli se gospodin koji je ovo napisao, da navede koji su to izvori prije 15. vijeka, kao i koji su to posle 15. vijeka, a da nije "Porfirogenitov" De administrando imperio, kao i da se ne pozivaju na Porfirogenita.
Inace romejski car, Konstantin 7 Porfirogenit je zivio u prvoj polovini 9. vijeka, a "njegovo" djelo je napisano u 15. vijeku.
Pametnom dosta, autosovinistima, priucenim istoricarima (SANU) i suznjima u dusi, nebitno!
"Samo slobodan covjek moze biti Srbin!

Mile Dodik

pre 4 godine

Cemu rasprave u komentarima danas je I dokazano zbog cega je otpoceo WW2 I WW1 I zbog cega je Hitler prvo bombardovao Narodnu Biblioteku,a posle izneo najcuvanije tajne iz Narodne Banke. Srbi su potomci najstarije I najmocnije civilizacije koja je ikada krocila na planeti Zemlja. To neodgovara kreatorima danasnje moci Vatikanu,Nemcima,V.Britaniji,USA,Mongoliji I sve cine da nas uniste.

Alex

pre 4 godine

. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.
(Aragorn, 21. avgust 2019 11:05) 
I Srbi i Hrvati i svako od nas ovde na Helmskom(Balkanskom)poluostrvu potiče od autohtonog stanovništva, koje živi ovde još od Lepenskog Vira. Ljudi migriraju vekovima ne samo u 7.veku . Ja sam se vratio iz Nemačke u Srbiju ove godine pa ne znači da sam Nemac.Tako i ti malobrojni Sloveni koji su dosli u ranom srednjem veku, samo su se vratili u prapostojbinu svojih predaka.Ako si zainteresovan, kreni od Laonika Halkokondila, Plinija, Strabona, Herodota, Pavela Šafarika. Za početak biće ti dovoljno.

Halo Bing...

pre 4 godine

Kopčam se na ledja, 21. avgust 2019
Pa kako misliš da je ljudska vrsta naselila najudaljenije kutke na Zemlji? U taksiju, Colmar jaknama , sve sa receptima za antibiotike ? Neka si ti nama zakopčan na ledja, ja bih samo još dodao i elektrošokove.

Dvorska budala

pre 4 godine

Nisu Srbi nastali od Slovena, nego su svi Sloveni nastali od Srba, jer se u istorijskim knjigama od svih tkz. Slovena jedino pominju Srbi! Pa i sama reč Sloven je mnogo ranija kategorija nego reč Serbi. Istorija kaže da je najstarije pismo Vinčansko, što jednostavno implicira da su prvi Serbi imali Slovo a otud Sloven.
(Steva, 21. avgust 2019 15:27)

Što čoveku tolike minuse, najbolje rezultate sa male mature iz srpskog su imala deca iz Vinče-slučajno?

fkcz

pre 4 godine

(Nick, 21. avgust 2019 11:51) Klasična pseudoistorija prijatelju a to je na žalost ova zvanična, Romejsko carstvo zamenjuje nekom fantomskom "Vizantijom" koja se nikada tako nije zvala, narod koji je sam sebe zvao RASENI istorija preimenuje u ETRURCI pa čak ni to nije dovoljno nego Rasensko more naziva Tirensko, to je grčki naziv za Rasene (Tirenoi)! Mnogo laži i fabrikata plasiraju da bi im se verovalo, ljudi sa malo mozga i logike u glavi sklapaju sami kockice u glavi uz par entuzijasta, briljantnih likova koji se trude da spoznaju prošlost! Možete to da nazovete kako hoćete, koga je uostalom više briga...

Marko

pre 4 godine

@ocajno pero
Otkud vam, molim vas, da je Frederick I (Frederick Barbarossa) Srbin??? Imate čitavo stablo ko je tu kome majka, otac, deda... pa pogledajte lepo ko je i šta je. Kakvih gluposti se čovek ovde može načitati.....

Zlobni cinik

pre 4 godine

@@Aragom, ti jedan od mnogih koji su kao i ja učili lažnu istoriju koju su na Nemci pisali /isti ti Nemci koje smo mi tako krstili, jer su samo ćutali i radili ili ti bili nemi za komunikaciju/. Zašto Nemci ne priznaju javno da jeFridrih Barbarosa po babi i majci srpskog porekla. Nihe li kada je prolazio kroz Srbiju na putu za Jerusalim sa Stefanom Nemanjom govorio na tečnom srpskom jeziku, ali da se vratimo Vinči. Niko ne pominje nikada VINČANSKO pismo koje sadrzi 26 ćirličnih slova koje i danas pišemo. Nismo mi niodkuda došli i dosta više sa tim lažima i izmišljotinama. Zašto niko iz državnog vrha ne zatraži uvid u vatikansku arhivu da saznamo istinu??Zašto i kod nas i dan danas ima istorijskih dokumenata koje mogu da vide samo odabrani?
(ocajno pero, 21. avgust 2019 12:23)
Onda nam reci šta piše u tim tekstovima iz Vinče !

Steva

pre 4 godine

Nisu Srbi nastali od Slovena, nego su svi Sloveni nastali od Srba, jer se u istorijskim knjigama od svih tkz. Slovena jedino pominju Srbi! Pa i sama reč Sloven je mnogo ranija kategorija nego reč Serbi. Istorija kaže da je najstarije pismo Vinčansko, što jednostavno implicira da su prvi Serbi imali Slovo a otud Sloven.

s

pre 4 godine

.... ameri će sve da izmisle i preokrenu samo nikad neće da kažu da su tu živeli preci današnjeg naroda sa tih prostora a to su SRBI. Odakle se posle civilizacija širila po ostatku Evrope ... Čak su pronašli DNK dvojice sa bliskog istoka ... da su tražili još malo sigurno bi pronašli i DNK jedno tri Japanca, dva Aboridžina i jedne Naćvaho indijanke kao prvih turista u Đerdapskoj klisuri ...

Mika

pre 4 godine

Što se tiče doseljavanja Slovena. Ja ne znam da se u svetu desio takav presedan da je neko pleme došlo kod starosedeoca i mirno se integrisalo u tu sredinu i nakon toga preuzeo prostor i resurse. Zato teorija o nekakvom doseljavanju ne pije vodu. Najverovatnije je bilo nekog doseljavanja ali verovatno isti narod. Nešto slično kao što su Srbi iz Krajine došli u Srbiju. Muka ih je naterala i imali su isti narod koji ih je dočekao i primio.

Goran Bras

pre 4 godine

Andreas kisser ,pa da je bilo doseljavanja bilo je ali koliko ?velike seobe nije bilo ,to tvrde i Tibor Živković koji kaže 2% i Budak 29% ,znači ostatak su starosedeoci a to i genetika kaže !

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Slatko sam se nasmijao svim ovim nebulozama o kontinuitetu srba na balkanu. Na cemu ste vi? Eto, grci, rimljani i svabe... svi oni iz nekog nepoznatog razloga lazu o srbima, kao da su srbi neka svjetska sila a ne obican narod cak niti srednje velicine za europske pojmove.
Da, na sjeveru, u poljskoj i ukrajini, jos do 20 st neki ljudi izjasnjavali su se kao bijeli hrvati, bas kao sto su postojali ili jos postoje luzicki srbi.
Dosli smo sa sjevera u 7 stoljecu i kraj price.

wiener

pre 4 godine

i za istoricare amatere: glavni grad iraka bagdad je dobio ime od reci bog i dati, znaci bogom dan. i sad ce neko zakljuciti da su srbi ziveli i u regiji sa najstarijom civilizacijom na svetu. a istina je da se na srpskom jos uvek govori skoro isto kao na starom persijskom odakle ime bagdad potice (boghu + dat).

Vojvodjanin

pre 4 godine

@ Kopcam se na ledja Kako onda objasniti npr. doseljavanje ugro - finskih naroda na danasnje teritorije? Krenuli su sa prostora iza Urala u dva pravca, jedni na sever a drugi na jug. Sve jasno, nema nikakvih naucnih nedoumica, danasnji Finci, Estonci i Madjari. Kakve su oni "rite i sandale" imali tad kad su se selili?

White Power

pre 4 godine

Lepenski vir jeste nalaziste ogromnog znacaja za celokupnu ljudsku civilizaciju.
Ali, sadasnji stanovnici te teritorije i nemaju bas puno veze sa, u ondasnje vreme, izuzetno naprednom civilizacijom.
Kao da je kulturoloski gledano ukljucen "rikverc".
I tako vekovima.

Petae

pre 4 godine

Za ove koji tvrde sa smo mi Srbi/Sloveni dosli na Balkan u 6. veku jedna primedba. Danasnji Srbi su najvecim delom mesavina Slovena i balkanskih plemena. Samim tim smo dobrim delom starosedeoci Balkana. To dokazuju genetska istrazivanja i sam fizicki izgled danasnjih Srba koji pripadaju dinarskoj rasi.

realno

pre 4 godine

imam kolege iz Poljske koji su ovih dana u Beogradu. Oni ne mogu da se nacude koliko smo mi Srbi visok narod, od muskaraca i devojaka pa i dece..Sa druge strane vec su naucili pola srpskih fraza jer su slicne poljskim. Dakle iz ovog zakljucujem da smo mi autentican narod sa Balkana - sa posebnim genima, jer ipak smo najvisi u Evropi - ali pomesani sa Slovenima jer ocigledno delimo slican jezik sa frazama koje su iste i na Baltiku, pa i oni zamislite kazu - Kerw nie woda...

nenad

pre 4 godine

Mi i jesmo došli na ove prostore u 7. veku n.e. Ako bismo posmatrali nas kao slovensko pleme, ali ti Srbi su se mešali sa kulturama koje su zatekli na ovim prostorima... Stoga vrlo verovatno u nama ima genetskog materijala preistorijskih stanovnika ovih prostora. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.
(Aragorn, 21. avgust 2019 11:05)
Na stranu Deretic koga ne zelim da komentarisem ...nego batice daj ti neki ozbiljan dokaz o doseljavanju slovena !!! Nemoj samo da mi kazes da je to knjiga Porfirogenita ! To je dokaz ala Deretic ! Tako da prijatelju ni ono sto je naucna istina je retko kad dokazano a kamoli kad treba da se donese ili dokaze novo saznanje i uvidjanje !! Sto se istorije na ovim prostorima tice , zvanicna teorija nije labava nego kljakava , losa , politicka itd ..

gzola

pre 4 godine

Ne ne ne sve okolne drzavice i narodi su autohtoni sem srba, niko ne zna odakle se pojaviše na tolikom prosotoru i u tolikom broju..

Nostradamus

pre 4 godine

Kakva steta da arheolozi nisu pronasli u Lepensk9m viru, bilo kakav natpis, novine ili knjige iz tog doba, he, he, he. Jer bio bi to neoboriv dokaz da se radi o nama Srbima, pod uslovom da je sve to pisano cirilicom, koju je Vuk reformisao 8000 godina kasnije. Nacionalizam je teska bolest i po pravilu jako stetna.

pravi Crnogorac

pre 4 godine

hahaha.ovaj prica o Karpatima kao da su hiljadama kilometara daleko.to ti je rumunska obala dunava.odatle ti duva kosava.to ti je upravo tak dio gdje je lepenski vir.

Srdjan bg

pre 4 godine

(Maja, 21. avgust 2019 11:34) Da ne pričamo gluposti da su to bili Srbi?!? Bolje da kažemo da su bili Grci, Rimljani ili N(IJ)EMCI, to je ionako mainstream i uobičajeno!

Gmaz

pre 4 godine

> Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu.

> Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo,
> ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ?

Zavera Rotšilda i CIA-e protiv pravednog srpskog naroda.
Po kokardama na skulpturama se tačno vidi da su srpske nacionalnosti, to njima smeta.

Познавалац

pre 4 godine

@Aragorn
прочитајте мало о хаплогрупама. Ми ЈЕСМО највише тј. око 40% пореклом од ових "лепенских" староседелаца Европе. само око 20% смо Словени тј. Индо-европљани, а око 20% смо једна специфична хаплогрупа, која води води порекло од из суб-сахарске Африке, која је вероватно преко Средоземног мора дошла на југ Балканског и Апенинског полуострва

cajna

pre 4 godine

Hmm, koji li je ovo narod, da mi je znati... Mora da su prastari siptari koje su divlji sloveni otjerali na jug u sedmom vijeku... hmmm, or?

Бинср

pre 4 godine

Срби су генетски и културолошки наследници Лепенаца и Винчанаца. Наши обичаји, језик, писмо, шаре, предања, митови, парадигме, религијске и духовне представе кроз време, календар говоре то. Сав плурализам српске културе и поглед на свет који није ни источни ни западни већ посебан, свој, укорењен у овом поднебљу, јер је у њему и настао и у њему функционше показује да ми и даље баштинимо тековине ових цивилизација и одржавамо их живим што свесно, што полу свесно што бесвесно кроз наше свакодневне обрасце и обреде. Срби су корен Европе и то је сваком ко имало влада материјом јасно као дан.

Dušan

pre 4 godine

@andreas kiser
"Childhoods End" Arthur C. Clark
Istorija koju vi izlažete sigurno nije istinita. Postoje ozbiljni interesi za pogrešna učenja oduvek među ljudima.

wiener

pre 4 godine

cela je evropa bila slovenska? e sad sam sve cuo.

zasto se ljudi bave stvarima o kojima nista ne znaju? slicnosti mnogih starih jezika sa danasnjim slovenskim zaista nisu slucajnost. pogledajte samo gramatiku latinskog koja je slicnija srpskom nego italijanskom koji je direktan potomak latinskog. razlog za to je da su to sve indoevropski jezici od kojih su slovenski najkonzervativniji, znaci najmanje su se promenili kroz vreme, a ne sto je cela evropa bila slovenska. naprotiv, slovenski jezici su se najmanje promenili upravo zato sto su sloveni najduze ziveli u prapostojbini indoevropskih jezika tamo severno od crnog mora.

usput ova civilizacija sigurno jezicki nema veze ni sa slovenima ni sa drugim indoevropskim narodima vec sa prethodnim evropljanima koji su moguce bili jezicki srodni sa danasnjim baskima. indoevropljani se sele iz prapostojbine nekih 5 hiljada godina kasnije. ali to je nebitno. ona je deo nasledja srbije i to treba i te kako postovati.

dule

pre 4 godine

'"Znamo da ih poljoprivrednici nisu doneli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili pre nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope", piše Njujork Tajms'

Нисам археолог, али зар није необично да се пољопривредници селе, док ловци-сакупљачи остају где су? Уз то, фармери су потегли са Блиског истока и некако прешли Дунав. Мада, ово показује колико ја не знам о "општепознатом" Лепенском Виру. Што рече Марк Твен "класици су књиге које нико не чита".
(добар дан, 21. avgust 2019 10:07)

Zemlja se isposti, poveća se broj stanovnika pa trenutno obradivo zemljište ne može to da podrži, izopšteni iz nekog drugog razloga, rata (koliko god da su miroljubivi ratova je sigurno bilo), prirodna kataklizma (suša, poplava, ...).

Razloga može biti milion zašto bi se farmeri sa Bliskog istoka selili na zapad.

Marko

pre 4 godine

@Andreas Kisser
Može li jedno iskreno pitanje, bez ikakve zajedljivosti - kad su to narodi bele rase živeli na indijskom potkontinentu (ne računajući, naravno, arijevske pohode)?

Zagor

pre 4 godine

@analiza: Ako vec analiziras, da ti samo kazem da se Rumuni zovu Rumuni po zemlji u kojoj zive. Taj deo je u anticko doba bio naseljen bivsim rimskim legionerima (koji su vec sami bili razlicitog etnickog porekla), koji su dobili penziju (posle 30 godina u legiji) i parce zemlje kao znak zahvalnosti. Nazvali zu tu regiju naravno po Rimu. Posle se tu naselili i drugi narodi (uz Dacana i Tracana, koji su tu vec bili), tako da su danasnji Rumuni jos vise izmesani nego mi... A sto se tice Srba, pa nekako smo i mi izmesani, ali je ocigledno da smo najvecim delom Sloveni. O Dereticu ne bih sad pisao.

mr

pre 4 godine

"Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu." - Opet Englezi krivi ili Vatikan i CIA?
(Nisam Englez, 21. avgust 2019 10:05)

Два генија, један о завери а други о ко зна чему. Не звучи вам можда просто чињеница да Енглези ни било ко други немају уопште никакав интерес да рекламирају Лепенски вир, Троју, Пирамиде итд. Шта бре брига Енглезе за наш лепенски вир, ваљда вам је толико јасно. Тема је занимљива науци, и ако се баш развије доста или се нађе нешто гигантско и упечатљиво, то ће постати и туристима занимљиво. Опет реално са негативном кампањом према нама и да смо пирамиде имали у задњих 20 година нико их не би ни обишао.

Dragan

pre 4 godine

@Krvna zrnca
Ja prvi put cujem od tebe da neko tvrdi da smo dosli iz Azije. Slovaci, Cesi, Poljaci, Rusi i ostali tzv. Zapadni i Istocni Sloveni zive na teritorijama na kojima su i pre velike sebe naroda ziveli Sloveni, pa i mi. Tako smo i mi ucili u skoli, nikada drugacije. Rusi su se naravno kasnije prosirili jos na istok do Urala kako se stanovnistvo uvecavalo i njihova drzava jacala, jer su te krajnje istocne ravnice Evrope bile naseljene pretezno nomadskim plemenima turskog porekla. Tek odlazeci u proslost skroz do neolita, tj. kraja praistorije, doslo bi se do centralne Azije i zakavkazja kao neke kolevke svih Indoevropljana (a to su vecina evropskih naroda, hindusi i iranski narodi), a ne samo Slovena

Toto-ko-tunjo-upravo-osvezen

pre 4 godine

Hvala sto osveziste stranicu dok sam pisao sadrzajan komentar o 8000 godina starom xun-u, makedonskoj okarini i prof. Dautovskom, africkoj kalimba i istrazivanju Hugh Tracey-a. Drzim se sporta, navijackih prepucavanja i kratkih formi komentara.

g3

pre 4 godine

Ovo se nigdje ne promoviše, a npr. u Hrvatskoj ćete naći bezbroj suvenira o glagoljici kao starom, hrvatskom pismu. Ne videh da se kod nas to pominje.

pravi Crnogorac

pre 4 godine

i da, procitajte gdje se prostiru Karpati.vidjecete koje sve zemlje obuhvataju, medju njima i Srbija.bice vam sve jasno.

analiza

pre 4 godine

"Za ove koji tvrde sa smo mi Srbi/Sloveni dosli na Balkan u 6. veku jedna primedba. Danasnji Srbi su najvecim delom mesavina Slovena i balkanskih plemena. Samim tim smo dobrim delom starosedeoci Balkana. To dokazuju genetska istrazivanja i sam fizicki izgled danasnjih Srba koji pripadaju dinarskoj rasi."
(Petae)
Znate ,mislim da ste bas u pravu.Jedan roditelj Dinarac,domorodac,drugi Sloven,pridoslica.Sloven imao razvijeniju kulturu-tj jezik,religiju,mozda i neku vrstu pisma a Dinarac prihvatio sta mu odgovara i dao visinu i gradju tela i lica.Zato smo mi pretezno tamnokosi-a Sloveni su plavi ili ridji(Rus i Polj)-iz aviona mozes da provalis ko je nas a ko Rus ili Poljak.Nekada su svi znali latinski jezik-pa francuski-pa sada engleski i spanski dosta-jezik je promenljiva kategorija-nije dokaz porekla.Rumuni sebe zovu Rumuni-kao da da su Romeji,potomci Rimljana-a to sigurno nisu-sem po jeziku.I nesto razmisljam,s obzirom na toliki animozitet izmedju nas i Alb-koji tvrde da su domoroci na Balkanu-ne bi me cudilo da smo genetski povezani(onaj Dinarski deo)-jer toliko mogu da se ne podnose samo rodjaci!Ili komsije.Zanima me sta su Grci imali da kazu na racun Slovena i Dinaraca-jer su oni ipak ziveli u komsiluku.A njihov jezik nije slican ni jednom drugom jeziku-da je znam.

mirko

pre 4 godine

nove teorije kazu da su se stari evropljani tj, neandertalci mesali sa homo sapiensima pre oko 13.000 god. usled ledenog doba i sreli se na sirem delu oko jerusalima, promenom klime neandertalci su se vracali ka evropi, dunav je taj koridor. samo evropljani imaju gene od neandertalaca. 1-3%.
spomenuo je neko i cirilicno pismo sto vodi na fenicane koji su pismo i izmislili i bili vrsni moreplovci, trgovci. verovatno da su stigli dunavom, jer je zanimljivo sto su fenicani nestali, tj, verovatno iz afrike presli u eu bezeci cini mi se od asiraca...
odnos slovena koji su dosli i starosedeoca verovatno je bio od 1 prema nekoliko hiljada.

Aragorn

pre 4 godine

Maja@
Mi i jesmo došli na ove prostore u 7. veku n.e. Ako bismo posmatrali nas kao slovensko pleme, ali ti Srbi su se mešali sa kulturama koje su zatekli na ovim prostorima... Stoga vrlo verovatno u nama ima genetskog materijala preistorijskih stanovnika ovih prostora. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.

andreas kisser

pre 4 godine

lepenski vir i vinca su odlicno poznati svim studentima arheologije sirom sveta jer se radi o prvoj znacajnoj KULTURI (ne civilizaciji i poredjenja sa egiptom, mesopotamijom ili mikenom nemaju osnova). do nastanka tih kultura ne bi doslo da nije bilo mesanja i kulturne razmene starosedelaca, kakvih je tada bilo sirom evrope, sa dosljacima iz anadolije, gde je vec doslo do neolitske revolucije (stalnog nacina zivota sa gajenjem zitarica). zasto se to desilo bas na ovoj teritoriji - pa pogledajte geografsku kartu i bice vam jasno :) lepenski vir i vinca, koja se kao kultura na njega nastavlja, su bili matrijarhati i mirne zajednice, koje su oko 3500 pre hr. unistene invazijom indoevropljana iz azije, ljudi koji su bili agresivni, jahali konje i ziveli u patrijarhatu. cak i kada bi bilo nekih osnova za sumanutu pretpostavku da se radilo o prastarim srbima, teorija pada u vodu jer u vreme lepenskog vira jos uvek nema indoevropljana (kojima mi pripadamo) u evropi! ovo su toliko elementarne i jednostavne stvari, da je neverovatno koliko pojedinci treba da budu isfrustrirani (jer to je jedino objasnjenje za verovanje o ove bajke), da bi poverovali u price o nekakvim srbima u to doba!? ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?

слобода

pre 4 godine

А што нико не каже да су ти домородци данашњи Срби? Е па не може зато што смо окупирани управо од оних који то хоће да сакрију и униште...

Kopčam se na ledja

pre 4 godine

Negde, daleko na Karpatima, pre 14 vekova Slovenske vođe došle na ideju da se sele. Sa sobom poveli žene,decu, stare i nejake, stoku sitnu i krupnu, živinu....Krenuli peške na put preko 2.000 kilometara. Na tom putu niko ih nije napadao, nisu umirali, nije ih tukla zima, niti Sibirski vetrovi...išli su u koloni, mirno i bez problema. Onda, posle toliko pređenog puta, naišli su na teritoriju gde nije bilo ljudi. Sve je bilo prazno. Vođe rekoše: „Ovde ćemo da se naselimo“. Tako su Srbi došli u VII veku. Ko još može da veruje u ovu glupost. Ako Vi u to verujete, krenite u sandalama sutra put Karpata, u šivenim ritama i ogrnuti kožom, zajedno sa Vašim roditeljima, ženom i decom. Povedite sa sobom još dve krave i pet koza, spavajte samo napolju pod zvezdama i eventualno u nekoj pećini ako na nju naidjete. Nemojte da nosite antibiotike, već se lečite travama na koje naidjete usput. Zimi prelazite, onako polugoli i polubosi, preko planinskih prevoja na više od 2000 metara nadmorske visine....Kada to uradite, dođete do Karpata na ovaj način, ja ću da verujem da su Sloveni naselili Balkan u VII veku.

Nick

pre 4 godine

Srbi su Sloveni. Tacka. Srbi se jesu doselili na Balkan nekoliko stotina godine u novoj eri. Tacka. Kultura Lepenskog Vira je nestala pre nekoliko hiljada godina. Tacka. Srecom nijedan jedini istoricar ne deli tvoju ideju, na kraju, to je sve sto je, samo ideja, bez trunke dokaza. Manite nas se pseudoistorije.

ocajno pero

pre 4 godine

@Aragom, ti jedan od mnogih koji su kao i ja učili lažnu istoriju koju su na Nemci pisali /isti ti Nemci koje smo mi tako krstili, jer su samo ćutali i radili ili ti bili nemi za komunikaciju/. Zašto Nemci ne priznaju javno da jeFridrih Barbarosa po babi i majci srpskog porekla. Nihe li kada je prolazio kroz Srbiju na putu za Jerusalim sa Stefanom Nemanjom govorio na tečnom srpskom jeziku, ali da se vratimo Vinči. Niko ne pominje nikada VINČANSKO pismo koje sadrzi 26 ćirličnih slova koje i danas pišemo. Nismo mi niodkuda došli i dosta više sa tim lažima i izmišljotinama. Zašto niko iz državnog vrha ne zatraži uvid u vatikansku arhivu da saznamo istinu??Zašto i kod nas i dan danas ima istorijskih dokumenata koje mogu da vide samo odabrani?

maja

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka.

Posmatrač

pre 4 godine

Opet neka prevara u Rimskoj režiji.Pa zdrava logika nam govori da su Srbi starosedeoci Balkana.Dakle, pre 8000 godina na prostoru Lepenskog Vira živeli su naši preci.Nisu se Srbi doselili u VII veku,to su bajke vatikanske bratije .

ipo

pre 4 godine

samo nije tacno da se nije prosirila na ostatak danasnje Evrope; jeste, samo je temeljno zatrta i prethodno unistena, a istorija preradjena. (zvuci danas poznato?)

Kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Znaci nisu vise amebe, bicari pa srbi vec smo sada mi prvi na listi ?
Cuj ove neko(englezi, vatikan kojecega...) im prikriva/izvrce istoriju.

sasa

pre 4 godine

Opet debata ko smo i sta smo. Dnk lepo kaze da smo mesavina slovena i plemena koja su ovde zivela pre dolaska slovena. To vazi za sve ex-yu narode. Kao i za cehe, slovace i madzare (da madzare). Ostali slovenski narodi su vise sloveni nego ista drugo. Kulturoloski smo cisti sloveni samo sto nam i to SPC na svakom koraku zabranjuje da budemo... kao i uvek sami smo sebi najveci neprijatelji i to se oslikava u svemu.

Ja

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično

Rassen

pre 4 godine

Nije bilo tako. Nego je narod odavde koji je prvi ovladao tehnologijom bronze osvijio delove Bliskog istoka sve do Egipta (planina na Sinaju gde je Mojsije primio 10 Bozijih zapovesti se zove srbska planina - jebel Serbal). Bliskoistonjaci (Jevreji I Grci) su bili saveznici Srba, I po porazu Srba, prvi su pobegli u Izrael, a drugima su Srbi dozvolili da se nasele na jugu Balkana, malom delu danasnje Grcke. Odatle oni idu u juznu Italiju itd. Znaci najveci deo tih Bliskoistocnjaka E1b1b haplogrupe je tada dosao, a taman posla da su oni na nizem stupnju razvoja mogli nesto nas uciti poput poljoprivrede. Pa sa Balkana se mnogo pre toga, I kolonizovala Evropa posle zadnjeg ledenog doba jer je bilo poljoprivrede, hrane, da nije tako, ljudi su mogli ziveti bez biljaka I ostatku zaledjene Evrope I loviti ribe.

direwolf

pre 4 godine

@ Aragorn, 21. avgust 2019 11:05

Da su dosli neki sloveni na Balkan je sigurno, ali i prema Tiboru Zivkovicu ne vise od 2%. Oni koji su dolazili su verovatno bili isti ali slican narod sa ovima koji su vec bili ovde jer arheoloski nije zabelezena nijedna velika bitka, niti promene u nacinu zivota, kao i sahranjivanja. Grncarija koja se datira nekoliko vekova pre pa i posle navodnog doseljavanja se ne razlikuje... Inace postoje izvori iz antike u kojima se pominje srpsko ime na Balkanu, u toponimima ali i za cela plemena, gde stoji kako su Tribali, Tracani, Iliri, Dacani i ostali, pripadnici istog naroda koji govori istim jezikom, najverovatnije nekom starijom verzijom srpskog, odnosno slovenskog jezika. Paleolingvisticka istrazivanja pokazuju da imamo mnogo slicnih pa i istih reci sa jezikom koji se ovde pa i u celoj Evropi govorio u antici. Ne kazem da se radi o danasnjim Srbima, ali postoje teorije da je zapravo cela Evropa nekada bila slovenska, a to se koji pati je pacijent, cedo, celjade je child i mnogo drugih primera. Znamo da je rec prvo bila nasa jer u nasem jeziku postoje i varijacije sa slicnim znacenjem dok se kod njih pojavljuje samo jednom....

Maja

pre 4 godine

Lepenski vir je najstarija nadjena naseobina modernog čoveka, ostaci prve metalurgije nadjeni su u Belom brdu. Treba to popularisati i biti ponosan što živimo na tom lokalitetu, a ne pričati nebuloze da su to bili Srbi. Tačno je, da su Lepenski vir i Vinča u Engleskoj, svi bi znali za njih, ali to nije teorija zavere, već oslikava naš odnos prema zaostavštini. Premalo je ulaganja u kulturu i istorijske spomenike.

O3on

pre 4 godine

Odatle se na Mesopotamiju prosirila i pretece te civilizacije, sve od Kavkaza do bliskog istoka.... a o Evropi i da ne pricamo.

Doduse, malo su to kasnije germani i katolici unistavali dokaze i tragove i falsifikovali istoriju...

Куре

pre 4 godine

@Maja Nebuloze da su to bili Srbi? Naravno da nisu samo Srbi, svi sloveni su potomci tog naroda. To se ogleda pre svega u kultovima koje su gajili, matricentricnom drustvu u kom su ziveli, nacinu gradjenja kuca sa ognjistem u sredini, ugoscavanju putnika namernika, slavljenju duha predaka (danasnja slava)... tj. obicajima koji su se zadrzali do danasnjih dana. Na dva klika je dostupno vincansko pismo na google-u. Na cije ti najvise lici?

@Aragorn Imas li dokaz da je doseljavanje slovena bilo u 7. veku? Odakle su dosli tacno? Cime su i kako putovali toliko dugo, pritom pokoravajuci svaki narod na koji su naisli? Ko su ti pokoreni narodi, gde su njihovi tragovi danas? Moze li ceo slovenski narod, sa decom i starcima, da se krece pre 13 vekova po ondasnjim zabitima i “putevima”, a da ga konstantno ne napadaju narodi na koji usput nailazi? Zasto je izralski premijer pre par godina usred Beograda rekao da prijateljstvo nasa dva naroda traje 2000 god, jos od vremena rimske republike. Vucic ga zamolio?

Krvna zrnca

pre 4 godine

Meni je licno nebitno da li su moji preci dosli preko karpata (avari i huni), ili su mozda dosli iz male azije (turci), ili sa kavkaza (albanci) ili su mozda starosedeoci balkana (kelti) ili mozda su pak bili okupatori (rimljani/vizantijci odnosno vlasi). Mi smo svi mesavina svih tih naroda i obicaja i vodimo poreklo od svih njih, i to je ono sto nas cini srbima na jedinstven nacin. Treba zaista jednom za svagda razresiti pitanje da li su sloveni dosli odnekud ili su bili ovde oduvek. Jer ako pitate slovake, cehe, ruse, poljake videcete da oni uce potpuno drugu istoriju od nas. A to je da se sloveni uopste nisu doselili iz azije vec su ziveli u centralnim delovima evrope koji ukljucuju i balkan, dok rusi cak uce da je selidba bila upravo sa tih prostora na istok u rusiju. I siguran sam da sve te drzave imaju ozbiljnu tradiciju i mnogo ozbiljnije istoricare od nasih. Slazem se da nam je beckim kongresom nametnuto cutanje koje traje do danas, ali treba da se raresi u kojoj je to meri.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Slatko sam se nasmijao svim ovim nebulozama o kontinuitetu srba na balkanu. Na cemu ste vi? Eto, grci, rimljani i svabe... svi oni iz nekog nepoznatog razloga lazu o srbima, kao da su srbi neka svjetska sila a ne obican narod cak niti srednje velicine za europske pojmove.
Da, na sjeveru, u poljskoj i ukrajini, jos do 20 st neki ljudi izjasnjavali su se kao bijeli hrvati, bas kao sto su postojali ili jos postoje luzicki srbi.
Dosli smo sa sjevera u 7 stoljecu i kraj price.

Remus

pre 4 godine

Zasto lokalitet nije bombardovan i unisten 99? Resili bi i njihove i nase probleme. Najvise probleme beogradskih istoricara. Mozemo stvari posmatrati i ovako: Da li postoje ostaci lokaliteta starog 10.000 godina? Postoje. Da li postoje dokazi o migracijama miliona Slovena u VII. veku? Uopste ne. I gde smo sada?

3eka

pre 4 godine

Pa prvi poljoprivrednici na zemaljskoj kugli bili su baš naši ljudi iz Lepenskog Vira!!!
Tu je nastala prva industrijska revolucija, poljoprivreda i metalurgija!

neko

pre 4 godine

Problem je sto neko napisa, sto je to u Srbiji i sto mora da se uci da smo dosli u Srbiju u VII veku, sto je apsolutna laz. Problem je i sto se istorija prekrajala po zelji onih koji su je pisali, ukljucujuci i bracu Grke, a bez da je neko obracao paznju na pisanja tadasnjih savremenika. Tako da je sada taj Helenski model neka osnova. Nije bzvz Neternjahu pominjao prijateljstvo izmedju Srba i Jevreja od par hiljada godina... Da se ne pominju genomi i to gde se podudaraju sa nasim... vidi se onako izokola odakle smo u stvari dosli... na to dodati pismo, tj. jezik, odredjene delove nosnje... kao sto vec rekoh, pisanja istoricara i putopisaca iz davnih vremena...

pope

pre 4 godine

Kad Muhamed Salah nosi faraonsku kapu da bi istakao da je Egipcanin ili neki Grk sasvim komotno istice sve od 1500 g. pne pa kroz Antiku kao svoje nasledje to je simpaticno i normalno a ako bi neko rekao da je Aleksandar Makedonski Srbin ili da je Troja bila Srpska ili Iliri i Tracani Srbi bio bi izlozen podsmehu a u najgorem slucaju predmet izbegavanja u drustvu. E sad vi uzmite kao cinjenicu da je Ivan Gundulic o ovome pevao u svom 'Osmanu' bez fusnota dakle bez potrebe da dodatno objasnjava jer se ovo pre 500 godina smatralo objektivnom cinjenicom.
Primer koliko smo kao narod izlozeni indoktrinaciji prema autosovinizmu zadnjih 150 godina i rezultati su tu.

s

pre 4 godine

.... ameri će sve da izmisle i preokrenu samo nikad neće da kažu da su tu živeli preci današnjeg naroda sa tih prostora a to su SRBI. Odakle se posle civilizacija širila po ostatku Evrope ... Čak su pronašli DNK dvojice sa bliskog istoka ... da su tražili još malo sigurno bi pronašli i DNK jedno tri Japanca, dva Aboridžina i jedne Naćvaho indijanke kao prvih turista u Đerdapskoj klisuri ...

Steva

pre 4 godine

Nisu Srbi nastali od Slovena, nego su svi Sloveni nastali od Srba, jer se u istorijskim knjigama od svih tkz. Slovena jedino pominju Srbi! Pa i sama reč Sloven je mnogo ranija kategorija nego reč Serbi. Istorija kaže da je najstarije pismo Vinčansko, što jednostavno implicira da su prvi Serbi imali Slovo a otud Sloven.

Hammer

pre 4 godine

Možda su se preci pojedinih mojih sunarodnika Srba i zaista doselili na Balkan tamo negde u 7-om veku, te im ja i ne sporim da tako misle, ali moji precu su ovde odvajkada, praktično još od Lepenskog vira, pa verovatno i odranije, pa sam vam ja ovde domorodac i, svoj na svome, što kaže naš narod, a vi drugi kako god ko hoćete.

Banana

pre 4 godine

NYT su obicne novine da ne kazem tabloid, to nije nikakav naucni casopis i smatram da je izuzetno neozbiljno kada oni koji izmisljaju i fabrikuju razme vesti pisu o ovakvim temama. Max planck je evropsi institut koji u svojim redovima ima preko stotinu razlicitih naucnika i koji svoje radove objavljuje u prestiznim svetskim naucim casopisima, a ne tabloidima. Njihova studija je dokazala da je kolevka evropske civilizacije sa dunava odnosno lepenskog vira. Na ovaj nacin se ozivljava prica o indo-evropljanima, odnosno prica kako su evropljani poreklom iz azije. U tekstu lepo pise dnk analiza na osnovu dva skeleta! Realno da li je to dovoljan broj da se napravi prica o nekakvim farmerima iz azije? Takodje bih naglasio i topljenje metala u vinci i nalazenje takvih predmeta koji su u proskeu stariji od sumerskih 1500 godina. Civilizaciski nivo je ovde bio daleko veci nego u aziji, tako da se iskljucuje mogucnost dolazenja ljudi u kontra smeru iz pravca azije. Takodje je i nemoguca nekakva vojna invazija jer su azijati bili na nizem nivou razvoja. Sigurno je da su se ljudi kretali i selili ali da su iz azije dosli prvi ljudi u evropu je cista izmisljotina, sto je nauka i dokazala.

toni

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53) # Link komentara

Pa mozda nema danas uslova majku mu, ne znaci da nekada nije bilo uslova. Nekad cela Vojvodina nije bila uopste za poljoprivredu, zato sto je bila Panonsko more lol.

Nostradamus

pre 4 godine

Kakva steta da arheolozi nisu pronasli u Lepensk9m viru, bilo kakav natpis, novine ili knjige iz tog doba, he, he, he. Jer bio bi to neoboriv dokaz da se radi o nama Srbima, pod uslovom da je sve to pisano cirilicom, koju je Vuk reformisao 8000 godina kasnije. Nacionalizam je teska bolest i po pravilu jako stetna.

andreas kisser

pre 4 godine

@radoznali posetilac

o doeseljavanju slovena su pisali svi vizantijski pisci poznog 6. i 7. veka. oni su glavni narativni izvori za seobu slovena, ne konstantin porfirogenit koji je ziveo 300 godina kasnije i koji je zapravo odlican izvor za vladavinu svog dede vasilija I. najpre prokopije iz cezareje. njegovo delo o justinijanovim graditeljskim poduhvatima nam daje podatke o preko 600 utvrdjenja na balkanu koje je ovaj izgradio i obnovio duz dunavskog limesa i u unutrasnjosti kako bi zastitio balkan od upada avara i slovena. zatim agatije, meandar, jovan malala, teofilakt samotraka, jovan iz antiohije, strategikom cara mavrikija, georgije pisida, uskrsnja hronika, teofanova hronika, istorija patrijarha nicifora, nepoznati autor o cudima dimitrija solunskog, itd. ovo su znaci samo najznacajniji pisci. ali istoricari se pre svega oslanjaju na diplomaticku gradju: stotine pisama biskupa/episkopa primorskih i vecih gradova u unutrasnjosti balkana slatih u solun, carigrad i rim, prepiske lokalnih vojnih zapovednika i administratora sa carigradom, itd. po srbiji ima dosta rano-slovenskih i kasnijih grobova na osnovu kojih dobro znamo gde su se naseljavali sloveni, a gde je dominiralo romansko stanovnistvo, na osnovu njih recimo znamo da je do mesanja slovena za ranijim stanovnistvom doslo tek oko 900. godine. preporuke za citanje radovi tibora zivkovica, ruskog akademika valentina sedova i jovana kovacevica, osnivaca katedre za arheologiju ranog srednjeg veka na FF bgd.

Zagor

pre 4 godine

@Maja: "...ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka."
Odluci prvo sta bi mogli da budemo. Ili smo domoroci ili dosljaci. Ne moze i jedno i drugo. Ako smo dosli tokom VII veka nismo domoroci. Ako smo domoroci onda smo neki autohtoni narod (sta god to znacilo u danasnje vreme), a ne dosljaci. Pre ce biti da smo neka mesavina. Naravno da mozemo da koristimo Lepenski Vir kao turisticku atrakciju, ali sigurno ne kao srpsko nasledje. Moze kao Englezi i Stonehenge, koji je turisticka atrakcija, ali sa Englezima nema nimalo veze.

Mile Dodik

pre 4 godine

Cemu rasprave u komentarima danas je I dokazano zbog cega je otpoceo WW2 I WW1 I zbog cega je Hitler prvo bombardovao Narodnu Biblioteku,a posle izneo najcuvanije tajne iz Narodne Banke. Srbi su potomci najstarije I najmocnije civilizacije koja je ikada krocila na planeti Zemlja. To neodgovara kreatorima danasnje moci Vatikanu,Nemcima,V.Britaniji,USA,Mongoliji I sve cine da nas uniste.

Do sledeceg ceranja

pre 4 godine

(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27)
"seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?"

Moli se gospodin koji je ovo napisao, da navede koji su to izvori prije 15. vijeka, kao i koji su to posle 15. vijeka, a da nije "Porfirogenitov" De administrando imperio, kao i da se ne pozivaju na Porfirogenita.
Inace romejski car, Konstantin 7 Porfirogenit je zivio u prvoj polovini 9. vijeka, a "njegovo" djelo je napisano u 15. vijeku.
Pametnom dosta, autosovinistima, priucenim istoricarima (SANU) i suznjima u dusi, nebitno!
"Samo slobodan covjek moze biti Srbin!

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

sloveni dolaze u 7 veku a vec u 6 imaju drzavu na teritoriji danasnje srednje evrope i plemena duboko na teritoriji danasnje nemacke, malo kontradiktorna ta germanska istorija ili su stari sloveni vec tad znali za vremeplov i obilato ga koristili

White Power

pre 4 godine

Lepenski vir jeste nalaziste ogromnog znacaja za celokupnu ljudsku civilizaciju.
Ali, sadasnji stanovnici te teritorije i nemaju bas puno veze sa, u ondasnje vreme, izuzetno naprednom civilizacijom.
Kao da je kulturoloski gledano ukljucen "rikverc".
I tako vekovima.

добар дан

pre 4 godine

'"Znamo da ih poljoprivrednici nisu doneli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili pre nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope", piše Njujork Tajms'

Нисам археолог, али зар није необично да се пољопривредници селе, док ловци-сакупљачи остају где су? Уз то, фармери су потегли са Блиског истока и некако прешли Дунав. Мада, ово показује колико ја не знам о "општепознатом" Лепенском Виру. Што рече Марк Твен "класици су књиге које нико не чита".

marlone

pre 4 godine

@ andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27 Hajde ti nama navedi neke od tih hiljada dokaza o doseljavanju Slovena. Naprotiv, imamo radove arheologa Djordja Jankovica i drugih koji govore o kontinuitetu ovdasnje kulture prije i poslije navodnog doseljavanja. Medjutim, cim rad nekog arheologa odstupa od prethodno postavljenih paradigmi u Becu i Berlinu, odmah se prepisivaci istoricari i arheolozi sa Beogradskih institucija na njih obrusavaju, kaznjavaju ih, otpustaju ih sa poslova itd, a nikad nisu ponudili naucnu kritiku tih radova. To je ta nauka dogmi i zaostalosti na Beogradskim institucijama, koja svojim tvrdokornim, a nenaucnim stavovoma sprjecava proboje u nauci. Sa njima na celu naucnih institucija nema naucnog napretka, jer oni ne mogu da gledaju u sutra, vec se drze svojih stavova, cak iako vise egzaktnih naucnih disciplina govori protiv njihovih dogmi, koje su u stvari cesto samo teorije na klimavim nogama. Neka je Deretic, najkontravezniji, tkz. romanticar istoricar. Medjutim, navodno, njegove knjige imaju stotine izvora u stranoj literaturi i na koje se on poziva. Ko je od srpskih istoricara, prosao kroz tu literaturu, analizirao njegove navode, utvrdio da je Deretic nesto pogresno interpretovao, zakljucio, pretjerao. Pa, niko. Ko je uradio to isto sa Milosem Milojevicem. Pa, isto tako niko, ali svi uzimaju sebi za pravo da kazu da to nije tako, kako su oni pisali. Dokazite, naucna kritika je dozvoljena, ali laprdanje i licni napadi na licnosti nisu naucni dokaz.

mirko

pre 4 godine

nove teorije kazu da su se stari evropljani tj, neandertalci mesali sa homo sapiensima pre oko 13.000 god. usled ledenog doba i sreli se na sirem delu oko jerusalima, promenom klime neandertalci su se vracali ka evropi, dunav je taj koridor. samo evropljani imaju gene od neandertalaca. 1-3%.
spomenuo je neko i cirilicno pismo sto vodi na fenicane koji su pismo i izmislili i bili vrsni moreplovci, trgovci. verovatno da su stigli dunavom, jer je zanimljivo sto su fenicani nestali, tj, verovatno iz afrike presli u eu bezeci cini mi se od asiraca...
odnos slovena koji su dosli i starosedeoca verovatno je bio od 1 prema nekoliko hiljada.

Бинср

pre 4 godine

Срби су генетски и културолошки наследници Лепенаца и Винчанаца. Наши обичаји, језик, писмо, шаре, предања, митови, парадигме, религијске и духовне представе кроз време, календар говоре то. Сав плурализам српске културе и поглед на свет који није ни источни ни западни већ посебан, свој, укорењен у овом поднебљу, јер је у њему и настао и у њему функционше показује да ми и даље баштинимо тековине ових цивилизација и одржавамо их живим што свесно, што полу свесно што бесвесно кроз наше свакодневне обрасце и обреде. Срби су корен Европе и то је сваком ко имало влада материјом јасно као дан.

sasa

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53)

A kako je bilo pre 8000 godina?

Познавалац

pre 4 godine

@Aragorn
прочитајте мало о хаплогрупама. Ми ЈЕСМО највише тј. око 40% пореклом од ових "лепенских" староседелаца Европе. само око 20% смо Словени тј. Индо-европљани, а око 20% смо једна специфична хаплогрупа, која води води порекло од из суб-сахарске Африке, која је вероватно преко Средоземног мора дошла на југ Балканског и Апенинског полуострва

gru

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka. Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maja, 21. avgust 2019 08:34)

Kada smo već kod toga hrvatski istoričar Goran Šarić već mesecima poziva na debatu profesore istorije sa BU, tema bi bila dolazak Slovena na Balkan, pozvao je 3 najviđenija profesora (Radića i ekipu), upitio im je više pisama, međutim odgovora nema, verovatno ga neće ni biti. A bilo bi jako lepo gledati razmenu mišljenja dveju struja.

Šumadinac pali topa!

pre 4 godine

A to što su dokazano prvi imali kalendar? Naselje su postavili tako da u dan dugodnevnice 22. juna, sunce izlazi dva puta iza brda Treskavac, koji je na rumunskoj strani. Čak su im i osnove kuća bile u obliku Treskavca, koliki su mu značaj pridavali. Možda je to slučajnost, jer je su im kuće bile funkcionalne... Danas se hiljade ljudi skuplja u Stounhendžu 22. juna, možemo mnogo koristi da imamo od Lepenskog Vira.

realno

pre 4 godine

imam kolege iz Poljske koji su ovih dana u Beogradu. Oni ne mogu da se nacude koliko smo mi Srbi visok narod, od muskaraca i devojaka pa i dece..Sa druge strane vec su naucili pola srpskih fraza jer su slicne poljskim. Dakle iz ovog zakljucujem da smo mi autentican narod sa Balkana - sa posebnim genima, jer ipak smo najvisi u Evropi - ali pomesani sa Slovenima jer ocigledno delimo slican jezik sa frazama koje su iste i na Baltiku, pa i oni zamislite kazu - Kerw nie woda...

Dvorska budala

pre 4 godine

Nisu Srbi nastali od Slovena, nego su svi Sloveni nastali od Srba, jer se u istorijskim knjigama od svih tkz. Slovena jedino pominju Srbi! Pa i sama reč Sloven je mnogo ranija kategorija nego reč Serbi. Istorija kaže da je najstarije pismo Vinčansko, što jednostavno implicira da su prvi Serbi imali Slovo a otud Sloven.
(Steva, 21. avgust 2019 15:27)

Što čoveku tolike minuse, najbolje rezultate sa male mature iz srpskog su imala deca iz Vinče-slučajno?

Always look at the bright side of life

pre 4 godine

Ne znam odakle ideja da su na Lepenski vir došli farmeri sa istoka jer na tom lokalitetu uopšte nema uslova za bavljenje poljoprivredom. Jednostavno mi je nelogično
(Ja, 21. avgust 2019 08:53)

Bili u prolazu i nastavili uz Dunav

Locutus

pre 4 godine

Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo, ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ? Ovako, ostajemo i dalje divlje pleme (domoroci !) koje je doslo u ove krajeve tokom VII veka.
(maja, 21. avgust 2019 08:34)

Da zanemarimo kontradikciju u tvom komentaru, šta bi ti tačno želela da budeš?

Gmaz

pre 4 godine

> Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu.

> Eeee, kada bismo mi znali (smeli) da propagiramo i svetu objavimo,
> ali kako treba, sve ovo ! Gde bi nam bio kraj ?

Zavera Rotšilda i CIA-e protiv pravednog srpskog naroda.
Po kokardama na skulpturama se tačno vidi da su srpske nacionalnosti, to njima smeta.

only fools and horses

pre 4 godine

"ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?
(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27)

Na hiljadu dokaza?
Čitao sam te dokaze i ne samo da nisu uverljivi već mnogi od njih su više dokazi o postojanju slovena na ovim prostorima pre toga. Uostalom pokojni profesor Jankoviç je arheološki dokazao postojanje slovena na ovim prostorima u trećem i četvrtom veku. Te dokaze niko stručno nije osporio ali zato je profesor oteran sa fakulteta i oduzeta mu je profesura pod izgovorom da "truje" mlade naraštaje.
Inače glavni dokaz je knjiga Konstantina Porfirogenita koja je navodno pisana u desetom veku (300 godina posle tog "naseljavanja") ali koja ne postoji već prepis iz katoličkog manastira nastala nekoliko stotina godina kasnije.
E taj tekst o Srbima je toliko smešan i neozbiljan da samo neko maliciozan i neko bez mozga može da ga uzme kao dokaz.

Dragan

pre 4 godine

@Krvna zrnca
Ja prvi put cujem od tebe da neko tvrdi da smo dosli iz Azije. Slovaci, Cesi, Poljaci, Rusi i ostali tzv. Zapadni i Istocni Sloveni zive na teritorijama na kojima su i pre velike sebe naroda ziveli Sloveni, pa i mi. Tako smo i mi ucili u skoli, nikada drugacije. Rusi su se naravno kasnije prosirili jos na istok do Urala kako se stanovnistvo uvecavalo i njihova drzava jacala, jer su te krajnje istocne ravnice Evrope bile naseljene pretezno nomadskim plemenima turskog porekla. Tek odlazeci u proslost skroz do neolita, tj. kraja praistorije, doslo bi se do centralne Azije i zakavkazja kao neke kolevke svih Indoevropljana (a to su vecina evropskih naroda, hindusi i iranski narodi), a ne samo Slovena

direwolf

pre 4 godine

@ Marko, 21. avgust 2019 11:30

Nije bas tako, jer pre 100 godina kada je otkrivena Vinca mi tada, kao i danas, nismo imali novac za dalja istrazivanja. Onda su dosli fini Britanci i dogovorili se sa nasima da oni rade istrazivanja ali da sve sto pronadju odnesu kuci u Britaniju... Drugo pitanje je zasto niko iz SANU ili istoricara i profesora na nasim univerzitetima ne izadje na teren i vidi stvarno stanje nego se bave prepisivanjem prica koje su uglavnom sporne i nelogicne. Jer jedna stvar je drzati se nekih istorijskih zapisa na papirima koji se uvek negde mogu podmetnuti ili zameniti, a sasvim druga izaci na lokalitete i sam videti sta tamo ima... Oni su uspeli da omalovaze jedan autoritet poput pokojnog profesora doktora Djordja Jankovica samo zato sto je na kraju uvideo i objavio da na arheoloskim lokalitetima sirom bivse Jugoslavije ne postoje dokazi o navodnom doseljavanju slovena, vec naprotiv. Svi dokazu pokazuju da je nas narod, sa svim obicajima i jezikom prisutan na Balkanu jos od antickog doba...

P.S. Prethodni komentar mi je nelogicno isklesan...

only fools and horses

pre 4 godine

"Doktor Dušan Borić, jedan od sagovornika njujorškog lista i saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija, kao i arheolog koji je detaljno proučavao lokalite, rekao je da je Lepenski Vir važniji nego ikad za istraživanje."

Koje istraživanje, ti lokaliteti su sada svi pod vodom, potopila ih je izgradnja brane. Sva sreća pa je pokojni profesor Srejović imao instinkt i upornost da to istraži pre potapanja. Sada mu ne bi ni dozvolili, brže bolje bi zatrpali, da im ne remeti rokove.

Srdjan bg

pre 4 godine

(Maja, 21. avgust 2019 11:34) Da ne pričamo gluposti da su to bili Srbi?!? Bolje da kažemo da su bili Grci, Rimljani ili N(IJ)EMCI, to je ionako mainstream i uobičajeno!

fkcz

pre 4 godine

(Nick, 21. avgust 2019 11:51) Klasična pseudoistorija prijatelju a to je na žalost ova zvanična, Romejsko carstvo zamenjuje nekom fantomskom "Vizantijom" koja se nikada tako nije zvala, narod koji je sam sebe zvao RASENI istorija preimenuje u ETRURCI pa čak ni to nije dovoljno nego Rasensko more naziva Tirensko, to je grčki naziv za Rasene (Tirenoi)! Mnogo laži i fabrikata plasiraju da bi im se verovalo, ljudi sa malo mozga i logike u glavi sklapaju sami kockice u glavi uz par entuzijasta, briljantnih likova koji se trude da spoznaju prošlost! Možete to da nazovete kako hoćete, koga je uostalom više briga...

Dušan

pre 4 godine

@andreas kiser
"Childhoods End" Arthur C. Clark
Istorija koju vi izlažete sigurno nije istinita. Postoje ozbiljni interesi za pogrešna učenja oduvek među ljudima.

Danubius

pre 4 godine

@Poslednji Samuraj
Budi bez brige. Lepenski Vir je u svetu vrlo poznat.
P. S. Borić je estradni arheolog koji bi želeo da bude još estradniji, recimo kao Zahi Havas.

Marko

pre 4 godine

Lepenski vir je lokalitet svetskih razmera. Ali je u Srbiji. Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Poslednji Samuraj, 21. avgust 2019 08:20)

I..? Hoces reci da su Englezi krivi za to, ili NATO, VAtikan..?
Sami smo krivi, jer nivo nase drustvene svesti je gotovo nepostojeci. Sta tek reci o "vostanim" figurama u srpskoj akademiji nauka..? Niti jedan ne sme da se ozbiljno bavi istorijom, jer cuva zadnjicu i dobru platu. Pa, prema tome, kako sejes tako zanjes.

kraja

pre 4 godine

"Ko ima prliku, neka obavezno obidje, nece se pokajati. Obavezno odgledati film u sali."

...prijatelje iz inostranstva obavezno odvesti, ostace bez texta...
...a potom, ako je jos mlad dan, do viminaciuma...
...garantujem da ce biti zaprepasceni...

radoznali posetilac

pre 4 godine

ljudi, prihvatite vec jednom cinjenicu da je seoba slovena od sredine 6. veka i dolazak srba na blakan oko 630. DOKAZANA sa hiljadama materijalnih (arheoloskih) i pisanih (istorijskih) izvora. zasto vam to toliko tesko pada, nije mi jasno?
(andreas kisser, 21. avgust 2019 12:27) # Link komentara
Evo, priznajem da mozda nisam upoznat kao sto ste vi, te bih vas zamolio da mi navedete barem 10 pisanih izvora o doseljavanju slovena u 7-om veku. Takodje, ako biste bili ljubazni, da navedete 10-ak arheoloskih nalaza koji to potvrdjuju. Unapred zahvalan na prosvetljenju.

cajna

pre 4 godine

Hmm, koji li je ovo narod, da mi je znati... Mora da su prastari siptari koje su divlji sloveni otjerali na jug u sedmom vijeku... hmmm, or?

Goran Bras

pre 4 godine

Andreas kisser ,pa da je bilo doseljavanja bilo je ali koliko ?velike seobe nije bilo ,to tvrde i Tibor Živković koji kaže 2% i Budak 29% ,znači ostatak su starosedeoci a to i genetika kaže !

nenad

pre 4 godine

Mi i jesmo došli na ove prostore u 7. veku n.e. Ako bismo posmatrali nas kao slovensko pleme, ali ti Srbi su se mešali sa kulturama koje su zatekli na ovim prostorima... Stoga vrlo verovatno u nama ima genetskog materijala preistorijskih stanovnika ovih prostora. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.
(Aragorn, 21. avgust 2019 11:05)
Na stranu Deretic koga ne zelim da komentarisem ...nego batice daj ti neki ozbiljan dokaz o doseljavanju slovena !!! Nemoj samo da mi kazes da je to knjiga Porfirogenita ! To je dokaz ala Deretic ! Tako da prijatelju ni ono sto je naucna istina je retko kad dokazano a kamoli kad treba da se donese ili dokaze novo saznanje i uvidjanje !! Sto se istorije na ovim prostorima tice , zvanicna teorija nije labava nego kljakava , losa , politicka itd ..

Alex

pre 4 godine

. Srbi su došli ovde u sedmom veku, kad budete mogli da dokažete vaše tvrdnje istog trena ću se izviniti. Samo bez deretićevih budalaština, taj čovek je sramota ove zemlje i uvreda za svakog istoričara.
(Aragorn, 21. avgust 2019 11:05) 
I Srbi i Hrvati i svako od nas ovde na Helmskom(Balkanskom)poluostrvu potiče od autohtonog stanovništva, koje živi ovde još od Lepenskog Vira. Ljudi migriraju vekovima ne samo u 7.veku . Ja sam se vratio iz Nemačke u Srbiju ove godine pa ne znači da sam Nemac.Tako i ti malobrojni Sloveni koji su dosli u ranom srednjem veku, samo su se vratili u prapostojbinu svojih predaka.Ako si zainteresovan, kreni od Laonika Halkokondila, Plinija, Strabona, Herodota, Pavela Šafarika. Za početak biće ti dovoljno.

wiener

pre 4 godine

cela je evropa bila slovenska? e sad sam sve cuo.

zasto se ljudi bave stvarima o kojima nista ne znaju? slicnosti mnogih starih jezika sa danasnjim slovenskim zaista nisu slucajnost. pogledajte samo gramatiku latinskog koja je slicnija srpskom nego italijanskom koji je direktan potomak latinskog. razlog za to je da su to sve indoevropski jezici od kojih su slovenski najkonzervativniji, znaci najmanje su se promenili kroz vreme, a ne sto je cela evropa bila slovenska. naprotiv, slovenski jezici su se najmanje promenili upravo zato sto su sloveni najduze ziveli u prapostojbini indoevropskih jezika tamo severno od crnog mora.

usput ova civilizacija sigurno jezicki nema veze ni sa slovenima ni sa drugim indoevropskim narodima vec sa prethodnim evropljanima koji su moguce bili jezicki srodni sa danasnjim baskima. indoevropljani se sele iz prapostojbine nekih 5 hiljada godina kasnije. ali to je nebitno. ona je deo nasledja srbije i to treba i te kako postovati.

Mika

pre 4 godine

Što se tiče doseljavanja Slovena. Ja ne znam da se u svetu desio takav presedan da je neko pleme došlo kod starosedeoca i mirno se integrisalo u tu sredinu i nakon toga preuzeo prostor i resurse. Zato teorija o nekakvom doseljavanju ne pije vodu. Najverovatnije je bilo nekog doseljavanja ali verovatno isti narod. Nešto slično kao što su Srbi iz Krajine došli u Srbiju. Muka ih je naterala i imali su isti narod koji ih je dočekao i primio.

Marko

pre 4 godine

@Andreas Kisser
Može li jedno iskreno pitanje, bez ikakve zajedljivosti - kad su to narodi bele rase živeli na indijskom potkontinentu (ne računajući, naravno, arijevske pohode)?

wiener

pre 4 godine

i za istoricare amatere: glavni grad iraka bagdad je dobio ime od reci bog i dati, znaci bogom dan. i sad ce neko zakljuciti da su srbi ziveli i u regiji sa najstarijom civilizacijom na svetu. a istina je da se na srpskom jos uvek govori skoro isto kao na starom persijskom odakle ime bagdad potice (boghu + dat).

Zlobni cinik

pre 4 godine

@@Aragom, ti jedan od mnogih koji su kao i ja učili lažnu istoriju koju su na Nemci pisali /isti ti Nemci koje smo mi tako krstili, jer su samo ćutali i radili ili ti bili nemi za komunikaciju/. Zašto Nemci ne priznaju javno da jeFridrih Barbarosa po babi i majci srpskog porekla. Nihe li kada je prolazio kroz Srbiju na putu za Jerusalim sa Stefanom Nemanjom govorio na tečnom srpskom jeziku, ali da se vratimo Vinči. Niko ne pominje nikada VINČANSKO pismo koje sadrzi 26 ćirličnih slova koje i danas pišemo. Nismo mi niodkuda došli i dosta više sa tim lažima i izmišljotinama. Zašto niko iz državnog vrha ne zatraži uvid u vatikansku arhivu da saznamo istinu??Zašto i kod nas i dan danas ima istorijskih dokumenata koje mogu da vide samo odabrani?
(ocajno pero, 21. avgust 2019 12:23)
Onda nam reci šta piše u tim tekstovima iz Vinče !

zika

pre 4 godine

koliko vazan arheoloski momenat... ali utisak da zapravo nase novine nemaju novinara koji ce da napravi pricu o tome nego se preuzima iz stranih novina sta se desilo kod nas je stvarno porazavajuc

krivi stojko

pre 4 godine

Pa mozda nema danas uslova majku mu, ne znaci da nekada nije bilo uslova. Nekad cela Vojvodina nije bila uopste za poljoprivredu, zato sto je bila Panonsko more lol.
(toni, 21. avgust 2019 09:29)

U vreme panonskog mora ne da nije bilo poljoprivrede nego nije bilo ni životinjskog sveta sličnom danasnjem

Petae

pre 4 godine

Za ove koji tvrde sa smo mi Srbi/Sloveni dosli na Balkan u 6. veku jedna primedba. Danasnji Srbi su najvecim delom mesavina Slovena i balkanskih plemena. Samim tim smo dobrim delom starosedeoci Balkana. To dokazuju genetska istrazivanja i sam fizicki izgled danasnjih Srba koji pripadaju dinarskoj rasi.

Миљанов

pre 4 godine

нације нису ни постојале до пре двеста година. А да смо потомци људи из тог доба то је сигурно јер сви смо ми нечији потомци из тог доба

mr

pre 4 godine

"Da je u Engleskoj ucili bi se o njemu o svim udzbenicima na svetu." - Opet Englezi krivi ili Vatikan i CIA?
(Nisam Englez, 21. avgust 2019 10:05)

Два генија, један о завери а други о ко зна чему. Не звучи вам можда просто чињеница да Енглези ни било ко други немају уопште никакав интерес да рекламирају Лепенски вир, Троју, Пирамиде итд. Шта бре брига Енглезе за наш лепенски вир, ваљда вам је толико јасно. Тема је занимљива науци, и ако се баш развије доста или се нађе нешто гигантско и упечатљиво, то ће постати и туристима занимљиво. Опет реално са негативном кампањом према нама и да смо пирамиде имали у задњих 20 година нико их не би ни обишао.

pravi Crnogorac

pre 4 godine

hahaha.ovaj prica o Karpatima kao da su hiljadama kilometara daleko.to ti je rumunska obala dunava.odatle ti duva kosava.to ti je upravo tak dio gdje je lepenski vir.

pravi Crnogorac

pre 4 godine

i da, procitajte gdje se prostiru Karpati.vidjecete koje sve zemlje obuhvataju, medju njima i Srbija.bice vam sve jasno.

Vojvodjanin

pre 4 godine

@ Kopcam se na ledja Kako onda objasniti npr. doseljavanje ugro - finskih naroda na danasnje teritorije? Krenuli su sa prostora iza Urala u dva pravca, jedni na sever a drugi na jug. Sve jasno, nema nikakvih naucnih nedoumica, danasnji Finci, Estonci i Madjari. Kakve su oni "rite i sandale" imali tad kad su se selili?

analiza

pre 4 godine

"Za ove koji tvrde sa smo mi Srbi/Sloveni dosli na Balkan u 6. veku jedna primedba. Danasnji Srbi su najvecim delom mesavina Slovena i balkanskih plemena. Samim tim smo dobrim delom starosedeoci Balkana. To dokazuju genetska istrazivanja i sam fizicki izgled danasnjih Srba koji pripadaju dinarskoj rasi."
(Petae)
Znate ,mislim da ste bas u pravu.Jedan roditelj Dinarac,domorodac,drugi Sloven,pridoslica.Sloven imao razvijeniju kulturu-tj jezik,religiju,mozda i neku vrstu pisma a Dinarac prihvatio sta mu odgovara i dao visinu i gradju tela i lica.Zato smo mi pretezno tamnokosi-a Sloveni su plavi ili ridji(Rus i Polj)-iz aviona mozes da provalis ko je nas a ko Rus ili Poljak.Nekada su svi znali latinski jezik-pa francuski-pa sada engleski i spanski dosta-jezik je promenljiva kategorija-nije dokaz porekla.Rumuni sebe zovu Rumuni-kao da da su Romeji,potomci Rimljana-a to sigurno nisu-sem po jeziku.I nesto razmisljam,s obzirom na toliki animozitet izmedju nas i Alb-koji tvrde da su domoroci na Balkanu-ne bi me cudilo da smo genetski povezani(onaj Dinarski deo)-jer toliko mogu da se ne podnose samo rodjaci!Ili komsije.Zanima me sta su Grci imali da kazu na racun Slovena i Dinaraca-jer su oni ipak ziveli u komsiluku.A njihov jezik nije slican ni jednom drugom jeziku-da je znam.

Zagor

pre 4 godine

@analiza: Ako vec analiziras, da ti samo kazem da se Rumuni zovu Rumuni po zemlji u kojoj zive. Taj deo je u anticko doba bio naseljen bivsim rimskim legionerima (koji su vec sami bili razlicitog etnickog porekla), koji su dobili penziju (posle 30 godina u legiji) i parce zemlje kao znak zahvalnosti. Nazvali zu tu regiju naravno po Rimu. Posle se tu naselili i drugi narodi (uz Dacana i Tracana, koji su tu vec bili), tako da su danasnji Rumuni jos vise izmesani nego mi... A sto se tice Srba, pa nekako smo i mi izmesani, ali je ocigledno da smo najvecim delom Sloveni. O Dereticu ne bih sad pisao.

gzola

pre 4 godine

Ne ne ne sve okolne drzavice i narodi su autohtoni sem srba, niko ne zna odakle se pojaviše na tolikom prosotoru i u tolikom broju..

dule

pre 4 godine

'"Znamo da ih poljoprivrednici nisu doneli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili pre nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope", piše Njujork Tajms'

Нисам археолог, али зар није необично да се пољопривредници селе, док ловци-сакупљачи остају где су? Уз то, фармери су потегли са Блиског истока и некако прешли Дунав. Мада, ово показује колико ја не знам о "општепознатом" Лепенском Виру. Што рече Марк Твен "класици су књиге које нико не чита".
(добар дан, 21. avgust 2019 10:07)

Zemlja se isposti, poveća se broj stanovnika pa trenutno obradivo zemljište ne može to da podrži, izopšteni iz nekog drugog razloga, rata (koliko god da su miroljubivi ratova je sigurno bilo), prirodna kataklizma (suša, poplava, ...).

Razloga može biti milion zašto bi se farmeri sa Bliskog istoka selili na zapad.

Halo Bing...

pre 4 godine

Kopčam se na ledja, 21. avgust 2019
Pa kako misliš da je ljudska vrsta naselila najudaljenije kutke na Zemlji? U taksiju, Colmar jaknama , sve sa receptima za antibiotike ? Neka si ti nama zakopčan na ledja, ja bih samo još dodao i elektrošokove.

Marko

pre 4 godine

@ocajno pero
Otkud vam, molim vas, da je Frederick I (Frederick Barbarossa) Srbin??? Imate čitavo stablo ko je tu kome majka, otac, deda... pa pogledajte lepo ko je i šta je. Kakvih gluposti se čovek ovde može načitati.....

џангризалосаурус ст.

pre 4 godine

"Дворски археолог" СР Србије је неспретно износио своје виђење о култури Лепенског вира тако да је исти остао непознаница како нама тако и остатку света. Кога више занима нека потражи текстове и докторску дисертацију покојног Пеђе Ристића на тему „Реконструкција преисторијске архитектуре Лепенског вира“.

verba volant

pre 4 godine

Zašto nas čudi to što su se ljudi tako rano naselili na tom lokalitetu i uz to je uvek bio naseljen? Nalazi se kraj velike reke, a sam lokalitet ima najbolju mikroklimu na području cele Srbije i veoma visoku insolaciju u toku godine.

g3

pre 4 godine

Ovo se nigdje ne promoviše, a npr. u Hrvatskoj ćete naći bezbroj suvenira o glagoljici kao starom, hrvatskom pismu. Ne videh da se kod nas to pominje.

Toto-ko-tunjo-upravo-osvezen

pre 4 godine

Hvala sto osveziste stranicu dok sam pisao sadrzajan komentar o 8000 godina starom xun-u, makedonskoj okarini i prof. Dautovskom, africkoj kalimba i istrazivanju Hugh Tracey-a. Drzim se sporta, navijackih prepucavanja i kratkih formi komentara.

Reyd

pre 4 godine

Ko moze da izdvoji bar 2 dana da proputuje Djerdapskom klisurom obavezno neka to uradi. Mislim da nema u Srbiji toliko stvari za videti i posetiti na jednom mestu kao tamo. Lepenski vir, vidikovac Ploče, plovidba Dunavom, Trajanova tabla, statua Decebala, Donji Milanovac, Kladovo, hidroelektrana, Srebrno jezero, tvrdjava Golubac, prelepa priroda na svakom koraku....