Utorak, 02.10.2018.

09:35

Zašto je Branko Pešić svako malo Kardelju isključivao struju?

Izvor: Milenko Kovaèeviæ

Zašto je Branko Pešiæ svako malo Kardelju iskljuèivao struju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Aloha

pre 5 godina

Ima li neko ko moze da bude smeker bez pomoci DB? Jeste, pretukao cetvoricu pa mu jos dosli da se izvine u kancelariju, nisu imali preca posla. A tek sto vadi druga iz zatvora x puta. Tako je i smeker Vucic svojim sarmom onom liku sto je pravio tunel asfaltirao put do kuce jer je laf i najbolje precednik. Lepo neko rece, zato je Srbija Srbija a Amerika Amerika. Pozdrav iz Amerike.

Citalac

pre 5 godina

Све лепо описано онако како је партија и испеглала целу историју Сремског фронта. Господин је лично спровео Брозову наредбу да се најбоље што Србија има, младићи од 17 до 25 фодина пошаљу пушкама на Немце који беже у тенковима. То наравно због ових што су им очеви заузели салонске станове по Бг. и из њих ишколовали децу која са нама владају задњих 30 година, нећемо помињати.
(срба, 2. oktobar 2018 14:54)

Genije, pa "gospodin" je tada bio mladic od 17 do 25 godina, rodjen 1922. Ne pricaj gluposti.

A.

pre 5 godina

@ Po broju pluseva i minusa se vidi da botovi nisu pročitali tekst. Hvala Bogu, sve normalni komentari.
(Aca, 2. oktobar 2018 14:38)

Botovi, kao osice (mada misle da su opasni kao stršljenovi), samo zuje u rubrikama Info i Biz.

CATAPA

pre 5 godina

Ah te urbane legende. Istina je kudikamo prozaičnija, Beograd je i tada bio parazit sa minornom industrijom, samo što je parazitirao na većem, federalnom organizmu.

Niko me nikada neće ubediti da su svi pobegli od Kikinde ili Vranja. Pobegli su od Beograda jer to više nije moglo da se izdrži. I niko na kraj pameti nema da se vrati ili ikako približi još drskijem i gladnijem parazitu kakav je postao.

Marvin

pre 5 godina

Komentari na ovu vest pokazuju da na ovim prostorima nikad ništa neće biti normalno. Preovladava mišljenje da je gospodin Pešić bio beogradski mangup starog kova koji je "preveslao" zle Slovence i Hrvate. Meni se čini da je on zbog svoje sujete, ili želje da istera svoje, "uvukao" autoput u sred Beograda. Da je pitao struku (urbaniste, prostorne planere, saobraćajce, arhitekte...) dobio bi savet da to nipošto ne čini - i umesto da sa makar ne pominje takva katastrofalna odluka čoveka smatraju za genija. Pa onda malo po malo dođemo do SNS-a a struka ode u beli svet da ga izgrađuje. Inače glavni projektan mosta je (bio) Milan Đurić autor knjige "Statika konstrukcija" po kojoj se valjda još uvek drže predavanja na GF. Njegov prvi saradnik bio je Dragoljub Nikolić koji je kao profesor bio noćna mora moje generacije na GF. Da li je takav dril bio opravdan ili ne ne znam, znam samo da studentu koji je položio statiku kod njega nikad nije pala ni šupa a kamoli višemeterski potporni zid.

John

pre 5 godina

Ima i dodatna priča oko Kardelja i mosta...
Otišli Pešić i glavni projektant (Hajdin valjda?) kod Kardelja i ovaj počeo da ih riba, da se dernja i kaže mogu samo 2 trake. Pešić kaže OK i izađu. Projektant pita "A šta ćemo sad?" A Pešić "Ništa. Ti radi kako smo i dogovorili, a Kardelja ostavi meni"

Bilo je to vreme kad su se arhitekte bavili gradnjom, političari politikom, a ne obrnuto.

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Zemunci su mu vratili tako sto su mu spomen cesmu u toj istoj ulici gde je ziveo, izvrljali, razvalili i ostavili da vreme uradi ostalo. Ne zasluzujemo dobre ljude na vlasti, zato nam i vlada ko nam vlada...

ferdinand

pre 5 godina

Zanimljivo ko je blokirao razvoj Beograda, Kardelj - slovenac, Gošnjak - hrvat. 
(Anon, 02. oktobar 2018 11:06) 
Zanimljvo je kako si to osacovao. Nacionalistcki po obicaju
(achitwn, 02. oktobar 2018 14:58)

Ima li većih nacionalista tj nacista od vas Hrvata. Napravili ste populaciono najhomogeniju državu u Evropi i to daleko posle II svetskog rata.

maxy

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.
(Халијард, 2. oktobar 2018 10:16)

Bez uzlaska u raspravu da li je romantizovano ili ne, od tadašnjih kredita su se gradili kapitalni infrastrukturni objektu u Beogradu bez kojih danas Beograd i ne bi bio višemilionski grad, a koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Mene više interesuje šta se izgradilo od skorašnjih kredita izuzev mosta na Adi i mosta Zemun Borča? Da nisu možda završili unutrašnji i spoljni prsten? Ne daj Bože izgradili metro?
Cela periferija Beograda je favelizovana. Sve zelene površine koje su trebalo i ostati zelene su zalili betonom i asfaltom. Na periferiji više ne može normalna ulica da se izgradi već sve sokaci, k'o da se spremaju za povratak osmanlija.

Sale Nacionale

pre 5 godina

Branko Pesic je gradio a Bemus, Bitef, Fest i Radost Evrope je osnovao moj deda Milan Vukos, Brankov zamenik u to vreme. I to ne sam naravno, nego uz pomoc umetnika osnivaca. Nije bas mogao Branko sve sam...
Uradili su mnogo u to vreme i radili su posteno. Bilo je "kombinacija i procenata" i u to vreme ali to su bili izuzeci. Danas je pravilo.
Bolje sto ne gledaju ovo danas... Neka im je vecna slava i hvala.

Petar

pre 5 godina

Kao Beograđanin, hvala mu.
Kao ja imenom i prezimenom, hvala mu što sam nastavio da živim, sa roditeljima, u 16kvm zato što su pare ćaletove fabrike umesto u stan otišle u gradske projekte.

achitwn

pre 5 godina

Zanimljivo ko je blokirao razvoj Beograda, Kardelj - slovenac, Gošnjak - hrvat.
(Anon, 02. oktobar 2018 11:06)
Zanimljvo je kako si to osacovao. Nacionalistcki po obicaju

срба

pre 5 godina

Све лепо описано онако како је партија и испеглала целу историју Сремског фронта. Господин је лично сшпровео Брозову наредбу да се најбоље што Србија има, младићи од 17 до 25 фодина пошаљу пушкама на Немце који беже у тенковима.
То наравно због ових што су им очеви заузели салонске станове по Бг. и из њих ишколовали децу која са нама владају задњих 30 година, нећемо помињати.

A.

pre 5 godina

Hvala Branku Pešiću i na "Studio B, Bitef, Fest i Bemus su osnovani u njegovo vreme i s njegovim blagoslovom". Sada imamo "Filharmoniju na otvorenom", na mestu gde bi trebalo da se sagradi nova zgrada BF i "Operu na vodi" sa kulisama od nedovršenih stambenih zgrada.

Četiri decenije posle njega Beograd je imao gradonačelnika, čiji su prioriteti bili projekti koji donose prihod gradskom budžetu, a današnji je za šest meseci gradonačelnikovanja učinio dobro delo za beogradske vrapce.

Objektivno

pre 5 godina

Danas isto postoje ljudi sa ovakvim vestinama s tim sto ih sada koriste za punjenje svojih dzepova a ne poboljšanje vezano za opstu korist...

mikin

pre 5 godina

Kada ovo procitate i shvatite kakva je velicina bio taj covek, uhvati vas muka i povraca vam se kada vidite danasnje tipove na tom polozaju. Porediti njega sa ovima danas je uvreda zdravog razuma.

Misko

pre 5 godina

Svaka cast g. Pesicu i istina je da je bio pravi gradonacelnik - svojim roditeljima verujem vise nego novinskim napisima. Ipak, ovo je toliko romansirano, tipa covek koji je mogao svakog da smuva, kome ni jedan plan nije propao ... mnogo je to. G. Pesic je velicina za sebe, ne treba praviti od njega junaka iz stripova i ribolovackih prica.

Sumnjam

pre 5 godina

Obratite paznju na samo tri recenice iz teksta 1) "Prestonica je 60-tih godina imala četrdeset ozbiljnih industrijskih giganata." 2) "Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući u Cara Dušana 106, koju je nasledio" i 3) "...ulice na tri kilometra oko groblja bile pune građana, a mnogi nisu uspeli da priđu i odaju poslednju postu". Da li u ovome mozete da nadjete slicnost sa vladavinom kleptokratije gore navedenih? (bljak, 02. oktobar 2018 11:03)

Baš sam zbog toga i konstatovao. Kao što se u ratu pamte pobednici, ovakva nasilna vladavina prouzrokovaće posledice sa iskrivljenim konotacijom u budućnosti. Govoriće se, i Vučić je gradio fabrike, i Vučić je živeo u garsonjeri. Gde god da se nalazio, pratilo ga je (autobusima) na hiljade građana... Sve što on danas potencira. Biće zaboravljeno, ili makar ublaženo, kako se to zaista manifestovalo. Toga se pribojavam.

w

pre 5 godina

Na isti način se i danas dolazi do para, samo im je krajnja destinacija drugačija i skoncentrisanija na malu grupu pojedinaca, a ne na infrastrukturu grada.

ja pa ja

pre 5 godina

respekt totalni..nema vise ovakvih ljudina,namazan a posten i vredan..danas sve naopacke,sitne duse,nece imati ni o kome da se pise vise a ne nesto drugo..

box

pre 5 godina

Branko Pesic je upamcen kao dobar gradonacelnik a to je i bio. Ipak tadasnji razvoj Beograda se podudara i sa istorijskim okolnostima da tako kazem. Da npr. "Pionir" nije izgradio on izgradio bi ga neko drugi. Takvo je vreme bilo. Para mnogo vise nego danas, politika jednosmerna i obavezujuca, preko 40 privrednih giganata u gradu a koje je izgradila centralna drzavna vlast i upumpavala novac u njih, jednostavno bilo je do povoljno vreme za dobrog gradonacelnika kakav je on i bio. Kad citam o Pesicu meni se pre budi osecaj neke nostalgije za vremenenima (koja iako nisu mozda bila bas najbolje socijalno ekonomski regulisana imala su svoje velike prednosti za obicnog coveka uprkos tome sto danas placamo i ekonomsku i politcku cenu takvog nacina zivota) nego divljenje njegovoj vestini.

kimi

pre 5 godina

Super autoput kroz grad, sve sto se u normalnim zemljama ne radi ovde uvek prolazi.
Ovaj narod je stvoren da se klanja graditeljima, sad to sto se pogresno gradilo nikom nista bitno je da se gradi.

ABITNI DAČIĆ

pre 5 godina

Branko Pešić je bio nikakav gradonačelnik u poređenju sa Fizibiliti Vesićem,pitajte Vučića.Sve što je on uradio nevredi jedne fontane.

onako usput

pre 5 godina

@Халијард

Potpisujem sve što si rekao, ali ipak treba imati u vidu duh vremena u kom se odvija radnja tj. treba ipak odati priznanje jer su objekti ipak ostali na korist celoj naciji. Drugo, bar se zna koji krediti su korišćeni i ko ih je i kako vratio (iz realne proizvodnje) dok za današnje nećemo znati ni za 300 godina pravu računicu koliko nas koštaju razne bahanalije i da li opravdavaju društvenu korist koja iz njih treba da proistekne.

Johnny

pre 5 godina

Kao neko ko je tih godina osetio bezbrižnost odrastanja, dodao bih samo da je sve to što je što znanjem što na foru iskamčio, svima nama davalo ono što nam danas najviše nedostaje - optimizam, vedrinu, veru u sutra.

Boža

pre 5 godina

Ovo je verovatno malo nakićeno, ali ja ga se sećam: znao je svaku ulicu, gde se šta radi i kada će biti gotovo, bio je vrlo skroman (nije imao apartmane u Bugarskoj...), neposredan. Jednom se jedna žena žalila na gradsku čistoću a on joj je rekao da on sam čisti svoj deo ulice, što je bilo tačno.

123

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.


Nebitno. Iza njega je ostalo dosta, iza ovih ce ostati fontana. Covek je izgradio glavni grad, udomio stotine hiljada ljudi i napravio najvaznije saobracajnice i simbole Beograda. Beograd je pre Pesica bio kasaba, nakon njega je dobio obrise modernog grada. Covek je naopravio temelje za mnoge projekte nakon njega. Kad podvuces crtu, izgradio je vise nego svi posle njega. Trenutna vlast se zaduzila visestruko vise bez nekih vecih rezultata.

123

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.


Nebitno. Iza njega je ostalo dosta, iza ovih ce ostati fontana. Covek je izgradio glavni grad, udomio stotine hiljada ljudi i napravio najvaznije saobracajnice i simbole Beograda. Beograd je pre Pesica bio kasaba, nakon njega je dobio obrise modernog grada. Covek je naopravio temelje za mnoge projekte nakon njega. Kad podvuces crtu, izgradio je vise nego svi posle njega. Trenutna vlast se zaduzila visestruko vise bez nekih vecih rezultata.

bljak

pre 5 godina

Samo nemoj da se za pedesetak godina ovako pripoveda i o Vučiću, prilagođeno potrebi, a što bi bilo najgore, da se zaboravi kako je stvarno bilo...
(Sumnjam, 02. oktobar 2018 10:05)

Pa nece moci tako da se prica ni o Malom ni o Vucicu ili Vesicu, iako se oni trude iz svih stopa da ostanu zapamceni... Ostavstina sve govori. Sta ostaje posle gore navedenih? Razbucavanje Beograda, izgradnja Suste Ruznoce, novogodisnje kicenje u septembru, namesteni tenderi... nema mesta za nabrajanje?
Obratite paznju na samo tri recenice iz teksta 1) "Prestonica je 60-tih godina imala četrdeset ozbiljnih industrijskih giganata." 2) "Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući u Cara Dušana 106, koju je nasledio" i 3) "...ulice na tri kilometra oko groblja bile pune građana, a mnogi nisu uspeli da priđu i odaju poslednju postu". Da li u ovome mozete da nadjete slicnost sa vladavinom kleptokratije gore navedenih?

Napijem te pa ti pricam price

pre 5 godina

Uz duzno postovanje drugu pesicu na ostvarenim rezultatima kao i idejama koje je sledio, vise sam nego skeptican da je jedan visi gradski funkcionar u totalitarnom rezimu imao smelosti da iskljucuje struju coveku broj 2 u drzavi!
To se odnosi na ove simoaticne price iz kafane gde je samo bilo potrebno napiti drugove direktore i funkcionere i onda se grade kilometri puteva i hiljade stanova. Ako neko misli da je sve to nekada bio jeftinije ili lakse, nekq pogleda neki film ili neka procitq neku knjigu iz tog perioda....
A sto se tice rasta broja stanovnika u beogradu, za tako kratak period uvecao se za trecinu,zapravo tu lezi kljuc danasnje "kandaharizacije" beograda! To je problem koji nisu savladali ni drugi srpski gradovi, ali je u bg najizrazeniji , jer ne postaje se stanovnik jednog grada kad dobijes stan u njemu, no...

ivan

pre 5 godina

Malo,slabo to je skoro ništa naspram SNS stručnjaka Malog i vesića koji su napravili ....ne mogu da se setim ali eno papaka u letećem autu.

оће то

pre 5 godina

@ Kakav čovek i kakva biografija... Bez obzira što sam anti komunista, ovaj gospodin zaslužuje da se o njemu mnogo više zna!
(Miljan, 02. oktobar 2018 10:07) Ствар је у томе да човек ради у корист своје заједнице на било ком нивоу и без обзира на систем политичког уређења државе. Зато га сви цене, то нема везе с комунизмом или капитализмом.

cobo

pre 5 godina

Ne razumem,neko rece za vreme Tita se nije nista gradilo :(
Samo da dodam,sve se to gradilo narodu i Beogradjanima,to nisu gradili tajkuni i Tito nikada ne bi otvarao nesto tajkunsko,nikada !

detos

pre 5 godina

@Pera85 "kafanska diplomatija" i "kafanska istorija" su razlozi zbog kojeg smo tu gde jesmo

dodaj tu i kafanski recnik 'SVAKO MALO'...

Sumnjam

pre 5 godina

Ovo sve baš pobednički zvuči... Samo nemoj da se za pedesetak godina ovako pripoveda i o Vučiću, prilagođeno potrebi, a što bi bilo najgore, da se zaboravi kako je stvarno bilo...

misko

pre 5 godina

Pešić je bio najbolji gradonačelnik Beograda što se vidi na osnovu nabrojane infrastrukture i stanova koje je izgradio a ostao je da živi u sremačkoj kući u Zemunu u kojoj je rođen.Baš me čudi ponašanje Gošnjaka i Kardelja što su se Pešiću suprostavljali u izgradnji Beograda.HVALA mu na svemu.

RistaAlfista

pre 5 godina

Beograđani su bili toliko slobodni da su ga zvali na kućni telefon, a nisu se ustezali ni da mu zakucaju na vrata. Tražili su posao, upute za bolnicu ili da reguliše nešto u sudu ili opštini.

Vesić likes this

Халијард

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.

Marko

pre 5 godina

86.000 stanova majko mila, ovi nemogu ni 86 fontana da podignu niti su jos uvek uspeli da prodaju sta je sve ovaj covek napravio. Tuga na sta smo spali.

jacques

pre 5 godina

@sumnjam

Sumnjam :) Morao bi da pribavi tekst nekog savremenika Duška Radovića kao dokaz, a to, čak ni kad bi takvog bilo, nije moguće...

šetač

pre 5 godina

Svaka čast, ali svi veliki gradovi imaju glavne saobraćajnice koje su oko gradskog jezgra u vidu prstenova i ne idu kroz sam grad. Autoput E-75 evropska transverzala kroz sam grad - buka, zagađenje... nije to dobro.

Pismo svim vanzemuncima u Beogradu

pre 5 godina

Ovaj Zemunac je mnogo dao Beogradu. Na tome mu Beograd i Beograđani duguju veliko hvala... Bio bi red da i Beograd nešto da Zemunu. A da to ne bude "Beogradska ulica", koja je, u samom centru Zemuna, najgori, najcrnji i najprljaviji buvljak, koji vodi do okretnice autobusa 82-88, opet u samom centru Zemuna. Ako je i od Beograda, mnogo je...

Komsija

pre 5 godina

Isključivao mu je struju jer je morao da puni akumulatore kineskim elektro autobusima koji su kupili Ikarbus. Al to kad se vođa napusi trave.

оће то

pre 5 godina

@ Kakav čovek i kakva biografija... Bez obzira što sam anti komunista, ovaj gospodin zaslužuje da se o njemu mnogo više zna!
(Miljan, 02. oktobar 2018 10:07) Ствар је у томе да човек ради у корист своје заједнице на било ком нивоу и без обзира на систем политичког уређења државе. Зато га сви цене, то нема везе с комунизмом или капитализмом.

bljak

pre 5 godina

Samo nemoj da se za pedesetak godina ovako pripoveda i o Vučiću, prilagođeno potrebi, a što bi bilo najgore, da se zaboravi kako je stvarno bilo...
(Sumnjam, 02. oktobar 2018 10:05)

Pa nece moci tako da se prica ni o Malom ni o Vucicu ili Vesicu, iako se oni trude iz svih stopa da ostanu zapamceni... Ostavstina sve govori. Sta ostaje posle gore navedenih? Razbucavanje Beograda, izgradnja Suste Ruznoce, novogodisnje kicenje u septembru, namesteni tenderi... nema mesta za nabrajanje?
Obratite paznju na samo tri recenice iz teksta 1) "Prestonica je 60-tih godina imala četrdeset ozbiljnih industrijskih giganata." 2) "Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući u Cara Dušana 106, koju je nasledio" i 3) "...ulice na tri kilometra oko groblja bile pune građana, a mnogi nisu uspeli da priđu i odaju poslednju postu". Da li u ovome mozete da nadjete slicnost sa vladavinom kleptokratije gore navedenih?

RistaAlfista

pre 5 godina

Beograđani su bili toliko slobodni da su ga zvali na kućni telefon, a nisu se ustezali ni da mu zakucaju na vrata. Tražili su posao, upute za bolnicu ili da reguliše nešto u sudu ili opštini.

Vesić likes this

Marko

pre 5 godina

86.000 stanova majko mila, ovi nemogu ni 86 fontana da podignu niti su jos uvek uspeli da prodaju sta je sve ovaj covek napravio. Tuga na sta smo spali.

Sumnjam

pre 5 godina

Ovo sve baš pobednički zvuči... Samo nemoj da se za pedesetak godina ovako pripoveda i o Vučiću, prilagođeno potrebi, a što bi bilo najgore, da se zaboravi kako je stvarno bilo...

Халијард

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.

cobo

pre 5 godina

Ne razumem,neko rece za vreme Tita se nije nista gradilo :(
Samo da dodam,sve se to gradilo narodu i Beogradjanima,to nisu gradili tajkuni i Tito nikada ne bi otvarao nesto tajkunsko,nikada !

Komsija

pre 5 godina

Isključivao mu je struju jer je morao da puni akumulatore kineskim elektro autobusima koji su kupili Ikarbus. Al to kad se vođa napusi trave.

Pismo svim vanzemuncima u Beogradu

pre 5 godina

Ovaj Zemunac je mnogo dao Beogradu. Na tome mu Beograd i Beograđani duguju veliko hvala... Bio bi red da i Beograd nešto da Zemunu. A da to ne bude "Beogradska ulica", koja je, u samom centru Zemuna, najgori, najcrnji i najprljaviji buvljak, koji vodi do okretnice autobusa 82-88, opet u samom centru Zemuna. Ako je i od Beograda, mnogo je...

misko

pre 5 godina

Pešić je bio najbolji gradonačelnik Beograda što se vidi na osnovu nabrojane infrastrukture i stanova koje je izgradio a ostao je da živi u sremačkoj kući u Zemunu u kojoj je rođen.Baš me čudi ponašanje Gošnjaka i Kardelja što su se Pešiću suprostavljali u izgradnji Beograda.HVALA mu na svemu.

šetač

pre 5 godina

Svaka čast, ali svi veliki gradovi imaju glavne saobraćajnice koje su oko gradskog jezgra u vidu prstenova i ne idu kroz sam grad. Autoput E-75 evropska transverzala kroz sam grad - buka, zagađenje... nije to dobro.

maxy

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.
(Халијард, 2. oktobar 2018 10:16)

Bez uzlaska u raspravu da li je romantizovano ili ne, od tadašnjih kredita su se gradili kapitalni infrastrukturni objektu u Beogradu bez kojih danas Beograd i ne bi bio višemilionski grad, a koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Mene više interesuje šta se izgradilo od skorašnjih kredita izuzev mosta na Adi i mosta Zemun Borča? Da nisu možda završili unutrašnji i spoljni prsten? Ne daj Bože izgradili metro?
Cela periferija Beograda je favelizovana. Sve zelene površine koje su trebalo i ostati zelene su zalili betonom i asfaltom. Na periferiji više ne može normalna ulica da se izgradi već sve sokaci, k'o da se spremaju za povratak osmanlija.

Sale Nacionale

pre 5 godina

Branko Pesic je gradio a Bemus, Bitef, Fest i Radost Evrope je osnovao moj deda Milan Vukos, Brankov zamenik u to vreme. I to ne sam naravno, nego uz pomoc umetnika osnivaca. Nije bas mogao Branko sve sam...
Uradili su mnogo u to vreme i radili su posteno. Bilo je "kombinacija i procenata" i u to vreme ali to su bili izuzeci. Danas je pravilo.
Bolje sto ne gledaju ovo danas... Neka im je vecna slava i hvala.

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Zemunci su mu vratili tako sto su mu spomen cesmu u toj istoj ulici gde je ziveo, izvrljali, razvalili i ostavili da vreme uradi ostalo. Ne zasluzujemo dobre ljude na vlasti, zato nam i vlada ko nam vlada...

jacques

pre 5 godina

@sumnjam

Sumnjam :) Morao bi da pribavi tekst nekog savremenika Duška Radovića kao dokaz, a to, čak ni kad bi takvog bilo, nije moguće...

ferdinand

pre 5 godina

Zanimljivo ko je blokirao razvoj Beograda, Kardelj - slovenac, Gošnjak - hrvat. 
(Anon, 02. oktobar 2018 11:06) 
Zanimljvo je kako si to osacovao. Nacionalistcki po obicaju
(achitwn, 02. oktobar 2018 14:58)

Ima li većih nacionalista tj nacista od vas Hrvata. Napravili ste populaciono najhomogeniju državu u Evropi i to daleko posle II svetskog rata.

John

pre 5 godina

Ima i dodatna priča oko Kardelja i mosta...
Otišli Pešić i glavni projektant (Hajdin valjda?) kod Kardelja i ovaj počeo da ih riba, da se dernja i kaže mogu samo 2 trake. Pešić kaže OK i izađu. Projektant pita "A šta ćemo sad?" A Pešić "Ništa. Ti radi kako smo i dogovorili, a Kardelja ostavi meni"

Bilo je to vreme kad su se arhitekte bavili gradnjom, političari politikom, a ne obrnuto.

Misko

pre 5 godina

Svaka cast g. Pesicu i istina je da je bio pravi gradonacelnik - svojim roditeljima verujem vise nego novinskim napisima. Ipak, ovo je toliko romansirano, tipa covek koji je mogao svakog da smuva, kome ni jedan plan nije propao ... mnogo je to. G. Pesic je velicina za sebe, ne treba praviti od njega junaka iz stripova i ribolovackih prica.

onako usput

pre 5 godina

@Халијард

Potpisujem sve što si rekao, ali ipak treba imati u vidu duh vremena u kom se odvija radnja tj. treba ipak odati priznanje jer su objekti ipak ostali na korist celoj naciji. Drugo, bar se zna koji krediti su korišćeni i ko ih je i kako vratio (iz realne proizvodnje) dok za današnje nećemo znati ni za 300 godina pravu računicu koliko nas koštaju razne bahanalije i da li opravdavaju društvenu korist koja iz njih treba da proistekne.

ABITNI DAČIĆ

pre 5 godina

Branko Pešić je bio nikakav gradonačelnik u poređenju sa Fizibiliti Vesićem,pitajte Vučića.Sve što je on uradio nevredi jedne fontane.

Sumnjam

pre 5 godina

Obratite paznju na samo tri recenice iz teksta 1) "Prestonica je 60-tih godina imala četrdeset ozbiljnih industrijskih giganata." 2) "Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući u Cara Dušana 106, koju je nasledio" i 3) "...ulice na tri kilometra oko groblja bile pune građana, a mnogi nisu uspeli da priđu i odaju poslednju postu". Da li u ovome mozete da nadjete slicnost sa vladavinom kleptokratije gore navedenih? (bljak, 02. oktobar 2018 11:03)

Baš sam zbog toga i konstatovao. Kao što se u ratu pamte pobednici, ovakva nasilna vladavina prouzrokovaće posledice sa iskrivljenim konotacijom u budućnosti. Govoriće se, i Vučić je gradio fabrike, i Vučić je živeo u garsonjeri. Gde god da se nalazio, pratilo ga je (autobusima) na hiljade građana... Sve što on danas potencira. Biće zaboravljeno, ili makar ublaženo, kako se to zaista manifestovalo. Toga se pribojavam.

A.

pre 5 godina

Hvala Branku Pešiću i na "Studio B, Bitef, Fest i Bemus su osnovani u njegovo vreme i s njegovim blagoslovom". Sada imamo "Filharmoniju na otvorenom", na mestu gde bi trebalo da se sagradi nova zgrada BF i "Operu na vodi" sa kulisama od nedovršenih stambenih zgrada.

Četiri decenije posle njega Beograd je imao gradonačelnika, čiji su prioriteti bili projekti koji donose prihod gradskom budžetu, a današnji je za šest meseci gradonačelnikovanja učinio dobro delo za beogradske vrapce.

mikin

pre 5 godina

Kada ovo procitate i shvatite kakva je velicina bio taj covek, uhvati vas muka i povraca vam se kada vidite danasnje tipove na tom polozaju. Porediti njega sa ovima danas je uvreda zdravog razuma.

Objektivno

pre 5 godina

Danas isto postoje ljudi sa ovakvim vestinama s tim sto ih sada koriste za punjenje svojih dzepova a ne poboljšanje vezano za opstu korist...

срба

pre 5 godina

Све лепо описано онако како је партија и испеглала целу историју Сремског фронта. Господин је лично сшпровео Брозову наредбу да се најбоље што Србија има, младићи од 17 до 25 фодина пошаљу пушкама на Немце који беже у тенковима.
То наравно због ових што су им очеви заузели салонске станове по Бг. и из њих ишколовали децу која са нама владају задњих 30 година, нећемо помињати.

123

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.


Nebitno. Iza njega je ostalo dosta, iza ovih ce ostati fontana. Covek je izgradio glavni grad, udomio stotine hiljada ljudi i napravio najvaznije saobracajnice i simbole Beograda. Beograd je pre Pesica bio kasaba, nakon njega je dobio obrise modernog grada. Covek je naopravio temelje za mnoge projekte nakon njega. Kad podvuces crtu, izgradio je vise nego svi posle njega. Trenutna vlast se zaduzila visestruko vise bez nekih vecih rezultata.

Boža

pre 5 godina

Ovo je verovatno malo nakićeno, ali ja ga se sećam: znao je svaku ulicu, gde se šta radi i kada će biti gotovo, bio je vrlo skroman (nije imao apartmane u Bugarskoj...), neposredan. Jednom se jedna žena žalila na gradsku čistoću a on joj je rekao da on sam čisti svoj deo ulice, što je bilo tačno.

w

pre 5 godina

Na isti način se i danas dolazi do para, samo im je krajnja destinacija drugačija i skoncentrisanija na malu grupu pojedinaca, a ne na infrastrukturu grada.

Marvin

pre 5 godina

Komentari na ovu vest pokazuju da na ovim prostorima nikad ništa neće biti normalno. Preovladava mišljenje da je gospodin Pešić bio beogradski mangup starog kova koji je "preveslao" zle Slovence i Hrvate. Meni se čini da je on zbog svoje sujete, ili želje da istera svoje, "uvukao" autoput u sred Beograda. Da je pitao struku (urbaniste, prostorne planere, saobraćajce, arhitekte...) dobio bi savet da to nipošto ne čini - i umesto da sa makar ne pominje takva katastrofalna odluka čoveka smatraju za genija. Pa onda malo po malo dođemo do SNS-a a struka ode u beli svet da ga izgrađuje. Inače glavni projektan mosta je (bio) Milan Đurić autor knjige "Statika konstrukcija" po kojoj se valjda još uvek drže predavanja na GF. Njegov prvi saradnik bio je Dragoljub Nikolić koji je kao profesor bio noćna mora moje generacije na GF. Da li je takav dril bio opravdan ili ne ne znam, znam samo da studentu koji je položio statiku kod njega nikad nije pala ni šupa a kamoli višemeterski potporni zid.

box

pre 5 godina

Branko Pesic je upamcen kao dobar gradonacelnik a to je i bio. Ipak tadasnji razvoj Beograda se podudara i sa istorijskim okolnostima da tako kazem. Da npr. "Pionir" nije izgradio on izgradio bi ga neko drugi. Takvo je vreme bilo. Para mnogo vise nego danas, politika jednosmerna i obavezujuca, preko 40 privrednih giganata u gradu a koje je izgradila centralna drzavna vlast i upumpavala novac u njih, jednostavno bilo je do povoljno vreme za dobrog gradonacelnika kakav je on i bio. Kad citam o Pesicu meni se pre budi osecaj neke nostalgije za vremenenima (koja iako nisu mozda bila bas najbolje socijalno ekonomski regulisana imala su svoje velike prednosti za obicnog coveka uprkos tome sto danas placamo i ekonomsku i politcku cenu takvog nacina zivota) nego divljenje njegovoj vestini.

Citalac

pre 5 godina

Све лепо описано онако како је партија и испеглала целу историју Сремског фронта. Господин је лично спровео Брозову наредбу да се најбоље што Србија има, младићи од 17 до 25 фодина пошаљу пушкама на Немце који беже у тенковима. То наравно због ових што су им очеви заузели салонске станове по Бг. и из њих ишколовали децу која са нама владају задњих 30 година, нећемо помињати.
(срба, 2. oktobar 2018 14:54)

Genije, pa "gospodin" je tada bio mladic od 17 do 25 godina, rodjen 1922. Ne pricaj gluposti.

Petar

pre 5 godina

Kao Beograđanin, hvala mu.
Kao ja imenom i prezimenom, hvala mu što sam nastavio da živim, sa roditeljima, u 16kvm zato što su pare ćaletove fabrike umesto u stan otišle u gradske projekte.

achitwn

pre 5 godina

Zanimljivo ko je blokirao razvoj Beograda, Kardelj - slovenac, Gošnjak - hrvat.
(Anon, 02. oktobar 2018 11:06)
Zanimljvo je kako si to osacovao. Nacionalistcki po obicaju

A.

pre 5 godina

@ Po broju pluseva i minusa se vidi da botovi nisu pročitali tekst. Hvala Bogu, sve normalni komentari.
(Aca, 2. oktobar 2018 14:38)

Botovi, kao osice (mada misle da su opasni kao stršljenovi), samo zuje u rubrikama Info i Biz.

Johnny

pre 5 godina

Kao neko ko je tih godina osetio bezbrižnost odrastanja, dodao bih samo da je sve to što je što znanjem što na foru iskamčio, svima nama davalo ono što nam danas najviše nedostaje - optimizam, vedrinu, veru u sutra.

Napijem te pa ti pricam price

pre 5 godina

Uz duzno postovanje drugu pesicu na ostvarenim rezultatima kao i idejama koje je sledio, vise sam nego skeptican da je jedan visi gradski funkcionar u totalitarnom rezimu imao smelosti da iskljucuje struju coveku broj 2 u drzavi!
To se odnosi na ove simoaticne price iz kafane gde je samo bilo potrebno napiti drugove direktore i funkcionere i onda se grade kilometri puteva i hiljade stanova. Ako neko misli da je sve to nekada bio jeftinije ili lakse, nekq pogleda neki film ili neka procitq neku knjigu iz tog perioda....
A sto se tice rasta broja stanovnika u beogradu, za tako kratak period uvecao se za trecinu,zapravo tu lezi kljuc danasnje "kandaharizacije" beograda! To je problem koji nisu savladali ni drugi srpski gradovi, ali je u bg najizrazeniji , jer ne postaje se stanovnik jednog grada kad dobijes stan u njemu, no...

ivan

pre 5 godina

Malo,slabo to je skoro ništa naspram SNS stručnjaka Malog i vesića koji su napravili ....ne mogu da se setim ali eno papaka u letećem autu.

ja pa ja

pre 5 godina

respekt totalni..nema vise ovakvih ljudina,namazan a posten i vredan..danas sve naopacke,sitne duse,nece imati ni o kome da se pise vise a ne nesto drugo..

detos

pre 5 godina

@Pera85 "kafanska diplomatija" i "kafanska istorija" su razlozi zbog kojeg smo tu gde jesmo

dodaj tu i kafanski recnik 'SVAKO MALO'...

123

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.


Nebitno. Iza njega je ostalo dosta, iza ovih ce ostati fontana. Covek je izgradio glavni grad, udomio stotine hiljada ljudi i napravio najvaznije saobracajnice i simbole Beograda. Beograd je pre Pesica bio kasaba, nakon njega je dobio obrise modernog grada. Covek je naopravio temelje za mnoge projekte nakon njega. Kad podvuces crtu, izgradio je vise nego svi posle njega. Trenutna vlast se zaduzila visestruko vise bez nekih vecih rezultata.

kimi

pre 5 godina

Super autoput kroz grad, sve sto se u normalnim zemljama ne radi ovde uvek prolazi.
Ovaj narod je stvoren da se klanja graditeljima, sad to sto se pogresno gradilo nikom nista bitno je da se gradi.

CATAPA

pre 5 godina

Ah te urbane legende. Istina je kudikamo prozaičnija, Beograd je i tada bio parazit sa minornom industrijom, samo što je parazitirao na većem, federalnom organizmu.

Niko me nikada neće ubediti da su svi pobegli od Kikinde ili Vranja. Pobegli su od Beograda jer to više nije moglo da se izdrži. I niko na kraj pameti nema da se vrati ili ikako približi još drskijem i gladnijem parazitu kakav je postao.

Aloha

pre 5 godina

Ima li neko ko moze da bude smeker bez pomoci DB? Jeste, pretukao cetvoricu pa mu jos dosli da se izvine u kancelariju, nisu imali preca posla. A tek sto vadi druga iz zatvora x puta. Tako je i smeker Vucic svojim sarmom onom liku sto je pravio tunel asfaltirao put do kuce jer je laf i najbolje precednik. Lepo neko rece, zato je Srbija Srbija a Amerika Amerika. Pozdrav iz Amerike.

Халијард

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.

šetač

pre 5 godina

Svaka čast, ali svi veliki gradovi imaju glavne saobraćajnice koje su oko gradskog jezgra u vidu prstenova i ne idu kroz sam grad. Autoput E-75 evropska transverzala kroz sam grad - buka, zagađenje... nije to dobro.

achitwn

pre 5 godina

Zanimljivo ko je blokirao razvoj Beograda, Kardelj - slovenac, Gošnjak - hrvat.
(Anon, 02. oktobar 2018 11:06)
Zanimljvo je kako si to osacovao. Nacionalistcki po obicaju

Sumnjam

pre 5 godina

Ovo sve baš pobednički zvuči... Samo nemoj da se za pedesetak godina ovako pripoveda i o Vučiću, prilagođeno potrebi, a što bi bilo najgore, da se zaboravi kako je stvarno bilo...

срба

pre 5 godina

Све лепо описано онако како је партија и испеглала целу историју Сремског фронта. Господин је лично сшпровео Брозову наредбу да се најбоље што Србија има, младићи од 17 до 25 фодина пошаљу пушкама на Немце који беже у тенковима.
То наравно због ових што су им очеви заузели салонске станове по Бг. и из њих ишколовали децу која са нама владају задњих 30 година, нећемо помињати.

Komsija

pre 5 godina

Isključivao mu je struju jer je morao da puni akumulatore kineskim elektro autobusima koji su kupili Ikarbus. Al to kad se vođa napusi trave.

Pismo svim vanzemuncima u Beogradu

pre 5 godina

Ovaj Zemunac je mnogo dao Beogradu. Na tome mu Beograd i Beograđani duguju veliko hvala... Bio bi red da i Beograd nešto da Zemunu. A da to ne bude "Beogradska ulica", koja je, u samom centru Zemuna, najgori, najcrnji i najprljaviji buvljak, koji vodi do okretnice autobusa 82-88, opet u samom centru Zemuna. Ako je i od Beograda, mnogo je...

Petar

pre 5 godina

Kao Beograđanin, hvala mu.
Kao ja imenom i prezimenom, hvala mu što sam nastavio da živim, sa roditeljima, u 16kvm zato što su pare ćaletove fabrike umesto u stan otišle u gradske projekte.

cobo

pre 5 godina

Ne razumem,neko rece za vreme Tita se nije nista gradilo :(
Samo da dodam,sve se to gradilo narodu i Beogradjanima,to nisu gradili tajkuni i Tito nikada ne bi otvarao nesto tajkunsko,nikada !

CATAPA

pre 5 godina

Ah te urbane legende. Istina je kudikamo prozaičnija, Beograd je i tada bio parazit sa minornom industrijom, samo što je parazitirao na većem, federalnom organizmu.

Niko me nikada neće ubediti da su svi pobegli od Kikinde ili Vranja. Pobegli su od Beograda jer to više nije moglo da se izdrži. I niko na kraj pameti nema da se vrati ili ikako približi još drskijem i gladnijem parazitu kakav je postao.

misko

pre 5 godina

Pešić je bio najbolji gradonačelnik Beograda što se vidi na osnovu nabrojane infrastrukture i stanova koje je izgradio a ostao je da živi u sremačkoj kući u Zemunu u kojoj je rođen.Baš me čudi ponašanje Gošnjaka i Kardelja što su se Pešiću suprostavljali u izgradnji Beograda.HVALA mu na svemu.

kimi

pre 5 godina

Super autoput kroz grad, sve sto se u normalnim zemljama ne radi ovde uvek prolazi.
Ovaj narod je stvoren da se klanja graditeljima, sad to sto se pogresno gradilo nikom nista bitno je da se gradi.

ferdinand

pre 5 godina

Zanimljivo ko je blokirao razvoj Beograda, Kardelj - slovenac, Gošnjak - hrvat. 
(Anon, 02. oktobar 2018 11:06) 
Zanimljvo je kako si to osacovao. Nacionalistcki po obicaju
(achitwn, 02. oktobar 2018 14:58)

Ima li većih nacionalista tj nacista od vas Hrvata. Napravili ste populaciono najhomogeniju državu u Evropi i to daleko posle II svetskog rata.

Marko

pre 5 godina

86.000 stanova majko mila, ovi nemogu ni 86 fontana da podignu niti su jos uvek uspeli da prodaju sta je sve ovaj covek napravio. Tuga na sta smo spali.

RistaAlfista

pre 5 godina

Beograđani su bili toliko slobodni da su ga zvali na kućni telefon, a nisu se ustezali ni da mu zakucaju na vrata. Tražili su posao, upute za bolnicu ili da reguliše nešto u sudu ili opštini.

Vesić likes this

Aloha

pre 5 godina

Ima li neko ko moze da bude smeker bez pomoci DB? Jeste, pretukao cetvoricu pa mu jos dosli da se izvine u kancelariju, nisu imali preca posla. A tek sto vadi druga iz zatvora x puta. Tako je i smeker Vucic svojim sarmom onom liku sto je pravio tunel asfaltirao put do kuce jer je laf i najbolje precednik. Lepo neko rece, zato je Srbija Srbija a Amerika Amerika. Pozdrav iz Amerike.

bljak

pre 5 godina

Samo nemoj da se za pedesetak godina ovako pripoveda i o Vučiću, prilagođeno potrebi, a što bi bilo najgore, da se zaboravi kako je stvarno bilo...
(Sumnjam, 02. oktobar 2018 10:05)

Pa nece moci tako da se prica ni o Malom ni o Vucicu ili Vesicu, iako se oni trude iz svih stopa da ostanu zapamceni... Ostavstina sve govori. Sta ostaje posle gore navedenih? Razbucavanje Beograda, izgradnja Suste Ruznoce, novogodisnje kicenje u septembru, namesteni tenderi... nema mesta za nabrajanje?
Obratite paznju na samo tri recenice iz teksta 1) "Prestonica je 60-tih godina imala četrdeset ozbiljnih industrijskih giganata." 2) "Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući u Cara Dušana 106, koju je nasledio" i 3) "...ulice na tri kilometra oko groblja bile pune građana, a mnogi nisu uspeli da priđu i odaju poslednju postu". Da li u ovome mozete da nadjete slicnost sa vladavinom kleptokratije gore navedenih?

оће то

pre 5 godina

@ Kakav čovek i kakva biografija... Bez obzira što sam anti komunista, ovaj gospodin zaslužuje da se o njemu mnogo više zna!
(Miljan, 02. oktobar 2018 10:07) Ствар је у томе да човек ради у корист своје заједнице на било ком нивоу и без обзира на систем политичког уређења државе. Зато га сви цене, то нема везе с комунизмом или капитализмом.

box

pre 5 godina

Branko Pesic je upamcen kao dobar gradonacelnik a to je i bio. Ipak tadasnji razvoj Beograda se podudara i sa istorijskim okolnostima da tako kazem. Da npr. "Pionir" nije izgradio on izgradio bi ga neko drugi. Takvo je vreme bilo. Para mnogo vise nego danas, politika jednosmerna i obavezujuca, preko 40 privrednih giganata u gradu a koje je izgradila centralna drzavna vlast i upumpavala novac u njih, jednostavno bilo je do povoljno vreme za dobrog gradonacelnika kakav je on i bio. Kad citam o Pesicu meni se pre budi osecaj neke nostalgije za vremenenima (koja iako nisu mozda bila bas najbolje socijalno ekonomski regulisana imala su svoje velike prednosti za obicnog coveka uprkos tome sto danas placamo i ekonomsku i politcku cenu takvog nacina zivota) nego divljenje njegovoj vestini.

Napijem te pa ti pricam price

pre 5 godina

Uz duzno postovanje drugu pesicu na ostvarenim rezultatima kao i idejama koje je sledio, vise sam nego skeptican da je jedan visi gradski funkcionar u totalitarnom rezimu imao smelosti da iskljucuje struju coveku broj 2 u drzavi!
To se odnosi na ove simoaticne price iz kafane gde je samo bilo potrebno napiti drugove direktore i funkcionere i onda se grade kilometri puteva i hiljade stanova. Ako neko misli da je sve to nekada bio jeftinije ili lakse, nekq pogleda neki film ili neka procitq neku knjigu iz tog perioda....
A sto se tice rasta broja stanovnika u beogradu, za tako kratak period uvecao se za trecinu,zapravo tu lezi kljuc danasnje "kandaharizacije" beograda! To je problem koji nisu savladali ni drugi srpski gradovi, ali je u bg najizrazeniji , jer ne postaje se stanovnik jednog grada kad dobijes stan u njemu, no...

Sumnjam

pre 5 godina

Obratite paznju na samo tri recenice iz teksta 1) "Prestonica je 60-tih godina imala četrdeset ozbiljnih industrijskih giganata." 2) "Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući u Cara Dušana 106, koju je nasledio" i 3) "...ulice na tri kilometra oko groblja bile pune građana, a mnogi nisu uspeli da priđu i odaju poslednju postu". Da li u ovome mozete da nadjete slicnost sa vladavinom kleptokratije gore navedenih? (bljak, 02. oktobar 2018 11:03)

Baš sam zbog toga i konstatovao. Kao što se u ratu pamte pobednici, ovakva nasilna vladavina prouzrokovaće posledice sa iskrivljenim konotacijom u budućnosti. Govoriće se, i Vučić je gradio fabrike, i Vučić je živeo u garsonjeri. Gde god da se nalazio, pratilo ga je (autobusima) na hiljade građana... Sve što on danas potencira. Biće zaboravljeno, ili makar ublaženo, kako se to zaista manifestovalo. Toga se pribojavam.

Marvin

pre 5 godina

Komentari na ovu vest pokazuju da na ovim prostorima nikad ništa neće biti normalno. Preovladava mišljenje da je gospodin Pešić bio beogradski mangup starog kova koji je "preveslao" zle Slovence i Hrvate. Meni se čini da je on zbog svoje sujete, ili želje da istera svoje, "uvukao" autoput u sred Beograda. Da je pitao struku (urbaniste, prostorne planere, saobraćajce, arhitekte...) dobio bi savet da to nipošto ne čini - i umesto da sa makar ne pominje takva katastrofalna odluka čoveka smatraju za genija. Pa onda malo po malo dođemo do SNS-a a struka ode u beli svet da ga izgrađuje. Inače glavni projektan mosta je (bio) Milan Đurić autor knjige "Statika konstrukcija" po kojoj se valjda još uvek drže predavanja na GF. Njegov prvi saradnik bio je Dragoljub Nikolić koji je kao profesor bio noćna mora moje generacije na GF. Da li je takav dril bio opravdan ili ne ne znam, znam samo da studentu koji je položio statiku kod njega nikad nije pala ni šupa a kamoli višemeterski potporni zid.

maxy

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.
(Халијард, 2. oktobar 2018 10:16)

Bez uzlaska u raspravu da li je romantizovano ili ne, od tadašnjih kredita su se gradili kapitalni infrastrukturni objektu u Beogradu bez kojih danas Beograd i ne bi bio višemilionski grad, a koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Mene više interesuje šta se izgradilo od skorašnjih kredita izuzev mosta na Adi i mosta Zemun Borča? Da nisu možda završili unutrašnji i spoljni prsten? Ne daj Bože izgradili metro?
Cela periferija Beograda je favelizovana. Sve zelene površine koje su trebalo i ostati zelene su zalili betonom i asfaltom. Na periferiji više ne može normalna ulica da se izgradi već sve sokaci, k'o da se spremaju za povratak osmanlija.

Misko

pre 5 godina

Svaka cast g. Pesicu i istina je da je bio pravi gradonacelnik - svojim roditeljima verujem vise nego novinskim napisima. Ipak, ovo je toliko romansirano, tipa covek koji je mogao svakog da smuva, kome ni jedan plan nije propao ... mnogo je to. G. Pesic je velicina za sebe, ne treba praviti od njega junaka iz stripova i ribolovackih prica.

Johnny

pre 5 godina

Kao neko ko je tih godina osetio bezbrižnost odrastanja, dodao bih samo da je sve to što je što znanjem što na foru iskamčio, svima nama davalo ono što nam danas najviše nedostaje - optimizam, vedrinu, veru u sutra.

123

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.


Nebitno. Iza njega je ostalo dosta, iza ovih ce ostati fontana. Covek je izgradio glavni grad, udomio stotine hiljada ljudi i napravio najvaznije saobracajnice i simbole Beograda. Beograd je pre Pesica bio kasaba, nakon njega je dobio obrise modernog grada. Covek je naopravio temelje za mnoge projekte nakon njega. Kad podvuces crtu, izgradio je vise nego svi posle njega. Trenutna vlast se zaduzila visestruko vise bez nekih vecih rezultata.

onako usput

pre 5 godina

@Халијард

Potpisujem sve što si rekao, ali ipak treba imati u vidu duh vremena u kom se odvija radnja tj. treba ipak odati priznanje jer su objekti ipak ostali na korist celoj naciji. Drugo, bar se zna koji krediti su korišćeni i ko ih je i kako vratio (iz realne proizvodnje) dok za današnje nećemo znati ni za 300 godina pravu računicu koliko nas koštaju razne bahanalije i da li opravdavaju društvenu korist koja iz njih treba da proistekne.

Sale Nacionale

pre 5 godina

Branko Pesic je gradio a Bemus, Bitef, Fest i Radost Evrope je osnovao moj deda Milan Vukos, Brankov zamenik u to vreme. I to ne sam naravno, nego uz pomoc umetnika osnivaca. Nije bas mogao Branko sve sam...
Uradili su mnogo u to vreme i radili su posteno. Bilo je "kombinacija i procenata" i u to vreme ali to su bili izuzeci. Danas je pravilo.
Bolje sto ne gledaju ovo danas... Neka im je vecna slava i hvala.

jacques

pre 5 godina

@sumnjam

Sumnjam :) Morao bi da pribavi tekst nekog savremenika Duška Radovića kao dokaz, a to, čak ni kad bi takvog bilo, nije moguće...

123

pre 5 godina

Каква романтизација! Права истина је да је Мостарска петља, односно мост који ауто-пут води преко Саве, саграђена од истог новца као и Сава центар - од кредита који је дигла Железара Смедерево. Тај кредит, уложен у живот престонице (у којој сам и ја рођен, да не буде да се опет буни провинција што се Београд гради) су отплаћивали сви у Југославији, а онда и у Србији. Превара и буџење, са рачунима који касније дођу на наплату - то је та СФРЈ о којој се данас причају овакве бајке. Чуј, гасио светло Кардељу и амбасадама на по 2-3 сата дневно. Тако је и мој ћале причао да је уловио сома од 100 кила, па сам ја мислио да је највећи пецарош на свету. Као син, разумем овај текст, али као грађанин који жели информације а не бајке - не.


Nebitno. Iza njega je ostalo dosta, iza ovih ce ostati fontana. Covek je izgradio glavni grad, udomio stotine hiljada ljudi i napravio najvaznije saobracajnice i simbole Beograda. Beograd je pre Pesica bio kasaba, nakon njega je dobio obrise modernog grada. Covek je naopravio temelje za mnoge projekte nakon njega. Kad podvuces crtu, izgradio je vise nego svi posle njega. Trenutna vlast se zaduzila visestruko vise bez nekih vecih rezultata.

Boža

pre 5 godina

Ovo je verovatno malo nakićeno, ali ja ga se sećam: znao je svaku ulicu, gde se šta radi i kada će biti gotovo, bio je vrlo skroman (nije imao apartmane u Bugarskoj...), neposredan. Jednom se jedna žena žalila na gradsku čistoću a on joj je rekao da on sam čisti svoj deo ulice, što je bilo tačno.

detos

pre 5 godina

@Pera85 "kafanska diplomatija" i "kafanska istorija" su razlozi zbog kojeg smo tu gde jesmo

dodaj tu i kafanski recnik 'SVAKO MALO'...

ivan

pre 5 godina

Malo,slabo to je skoro ništa naspram SNS stručnjaka Malog i vesića koji su napravili ....ne mogu da se setim ali eno papaka u letećem autu.

ABITNI DAČIĆ

pre 5 godina

Branko Pešić je bio nikakav gradonačelnik u poređenju sa Fizibiliti Vesićem,pitajte Vučića.Sve što je on uradio nevredi jedne fontane.

w

pre 5 godina

Na isti način se i danas dolazi do para, samo im je krajnja destinacija drugačija i skoncentrisanija na malu grupu pojedinaca, a ne na infrastrukturu grada.

mikin

pre 5 godina

Kada ovo procitate i shvatite kakva je velicina bio taj covek, uhvati vas muka i povraca vam se kada vidite danasnje tipove na tom polozaju. Porediti njega sa ovima danas je uvreda zdravog razuma.

A.

pre 5 godina

Hvala Branku Pešiću i na "Studio B, Bitef, Fest i Bemus su osnovani u njegovo vreme i s njegovim blagoslovom". Sada imamo "Filharmoniju na otvorenom", na mestu gde bi trebalo da se sagradi nova zgrada BF i "Operu na vodi" sa kulisama od nedovršenih stambenih zgrada.

Četiri decenije posle njega Beograd je imao gradonačelnika, čiji su prioriteti bili projekti koji donose prihod gradskom budžetu, a današnji je za šest meseci gradonačelnikovanja učinio dobro delo za beogradske vrapce.

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Zemunci su mu vratili tako sto su mu spomen cesmu u toj istoj ulici gde je ziveo, izvrljali, razvalili i ostavili da vreme uradi ostalo. Ne zasluzujemo dobre ljude na vlasti, zato nam i vlada ko nam vlada...

John

pre 5 godina

Ima i dodatna priča oko Kardelja i mosta...
Otišli Pešić i glavni projektant (Hajdin valjda?) kod Kardelja i ovaj počeo da ih riba, da se dernja i kaže mogu samo 2 trake. Pešić kaže OK i izađu. Projektant pita "A šta ćemo sad?" A Pešić "Ništa. Ti radi kako smo i dogovorili, a Kardelja ostavi meni"

Bilo je to vreme kad su se arhitekte bavili gradnjom, političari politikom, a ne obrnuto.

Citalac

pre 5 godina

Све лепо описано онако како је партија и испеглала целу историју Сремског фронта. Господин је лично спровео Брозову наредбу да се најбоље што Србија има, младићи од 17 до 25 фодина пошаљу пушкама на Немце који беже у тенковима. То наравно због ових што су им очеви заузели салонске станове по Бг. и из њих ишколовали децу која са нама владају задњих 30 година, нећемо помињати.
(срба, 2. oktobar 2018 14:54)

Genije, pa "gospodin" je tada bio mladic od 17 do 25 godina, rodjen 1922. Ne pricaj gluposti.

ja pa ja

pre 5 godina

respekt totalni..nema vise ovakvih ljudina,namazan a posten i vredan..danas sve naopacke,sitne duse,nece imati ni o kome da se pise vise a ne nesto drugo..

Objektivno

pre 5 godina

Danas isto postoje ljudi sa ovakvim vestinama s tim sto ih sada koriste za punjenje svojih dzepova a ne poboljšanje vezano za opstu korist...

A.

pre 5 godina

@ Po broju pluseva i minusa se vidi da botovi nisu pročitali tekst. Hvala Bogu, sve normalni komentari.
(Aca, 2. oktobar 2018 14:38)

Botovi, kao osice (mada misle da su opasni kao stršljenovi), samo zuje u rubrikama Info i Biz.