- Komentari -
 1. Ako neko ne konta sta je efekat staklene baste i čemu mi sad stremimo neka se raspita kako je Venera prošla. (...)
  Mislim da je Venera bolji kandidat za teraformiranje od Marsa, gravitacija je skoro indentična našoj što je presudno za dobro zdravlje na duze staze.
  (Bojan, 03. april 2018 17:00)

  Zemlja moze da dozivi Venerinu sudbinu tek za milijardu godina, kada zbog rastuce aktivnosti Sunca i kod nas postane pretoplo i okeani ispare. Ne treba zaboraviti da je vodena para daleko najjaci gas staklene baste. Nekada je Venera imala tecnu vodu, ali je bila na samoj ivici habitabilne zone samo u pocetku Suncevog sistema, kad je mlado Sunce bilo 25% slabije nego danas. Povecana temperatura je izazvala isparavanje okeana i podivljalu "staklenu bastu". Dalje, UV zracenje Sunca je izazvalo cepanje molekula vode i Suncev vetar je, posto Venera nema magnetno polje, neometano tokom stotina miliona godina, oduvao vodonik i kiseonik u nepovrat. Posto je Venera ostala bez vode, a nema ni plocastu tektoniku kao Zemlja, njena atmosfera je formirana na osnovu erupcija nebrojenih vulkana i emitovanja gasova iz unutrasnjosti kore, sumpor dioksida i ugljen dioksida i njena sudbina je zapecacena. Na Zemlji voda, plocasta tektonika i geohemija odrzavaju ugljen dioksid na malim vrednostima, kojeg inace ima toliko da bi mogao da napuni atmosferu sa 60 bara (!!!) i bilo bi slicno kao na Veneri.
  Teraformiranje Venere je nemoguce. Neka mastanja su predlagala da se u L1 tacku izmedju Venere i Sunca postavi dinovski planetarni suncobran koji bi omogucio da se Venera za nekoliko stotina godina ohladi toliko da bi preusmeravanjem ledenih kometa mogla da se planeti donese voda...
   (BSN, 4. april 2018 08:59)

  # Link komentara

 2. Sta vredi naci neku bubu na Veneri?
  (Mile, 3. april 2018 18:43)

  # Link komentara

 3. Prosecna temperatura ko u sporetu :)
   (cvrko, 3. april 2018 18:08)

  # Link komentara

 4. Pogledajte pravi izgled Venere i kstalih zvezda na yt. Ne verujte u fotosop.
   (haren, 3. april 2018 17:38)

  # Link komentara

 5. Ako neko ne konta sta je efekat staklene baste i čemu mi sad stremimo neka se raspita kako je Venera prošla. To je sad spaljena planeta, prizori iz pakla, trenutno je temperatura preko 500 celzijusa, npr olovo je na površini u tečnom stanju, pritisak ko na dnu mora, kiše od sumporne kiseline... Pored svega toga rusi su uspjeli spustiti nekoliko letelica još pre pola veka, poslati slike nazad i još dosta bitnih podataka, npr da je tlo sličnog sastava kao i zemljino.

  Mislim da je Venera bolji kandidat za teraformiranje od Marsa, gravitacija je skoro indentična našoj što je presudno za dobro zdravlje na duze staze.
  (Bojan, 3. april 2018 17:00)

  # Link komentara