- Komentari -

Zašto Srbi ne slave Božić u decembru

Reformisani kalendar Milutina Milankovića i dalje zaboravljen. Milankovićev julijanski kalendar usvojen 1923. godine najtačniji u istoriji. SPC predložila Milankovićev kalendar, a nastavila da koristi julijanski.

Ivan Miladinović
Pošaljite komentar
 1. Sad valjda shvatate zašto je religija stvorena. Da bi kontrolisala masu i razdvojila narode. Politika isto.
  (Nemanja, 30. jul 2020 11:15)

  # Link komentara

 2. Mi slavimo i slavili smo uvek nas srpski Bozic na 25 Decembra. Otvorite Crkveni kalendar i videcete da je po Crkvenom kalendaru to 25 Decembar. Znaci Crkva treba da prilagodi kalendar kruzenju preciznom Milankovicevom i to ce opet biti 25 Decembar. Tada ce se poklopiti sa svetovnim kaledarom.
  (Div, 21. novembar 2018 01:26)

  # Link komentara

 3. Onda i Kinezi da prilagode svoj kalendar grigorijanskom
  (Gorišek, 9. januar 2017 17:13)

  Kod Kineza je danas 8. Januar, kao i u Srbiji ili Nemačkoj. Nemojte da mešate činjenice. SPC koristi stari kalendar, Srbija koristi gregorijanski, koji se koristi u većini zemalja na svetu, kao i u svim međunarodnim sporazumima, ugovorima itd.
  Valjda je to nešto što svako zna.
  (sale, 8. januar 2018 07:38)

  # Link komentara

 4. Kad rusi predju onda CE I srbi!
  (Nikola, 11. januar 2017 11:27)

  # Link komentara

 5. . Moderna nauka, tj Milankovic je rekla svoje. Zasto bi mi prelazili na srednjevekovni gregorijanski kalendar kad postoji bolji. Neka i rimokatolicka crkva i sve pravoslavne crkve prihvate Milankovicev kalendar koji je tacniji od gregorijanskog pa cemo svi slaviti na isti dan. (evo rešenja): u Milankovicu i jeste problem posto on SPC previse podseca na zapad,rodjen u Austro-ugarskoj naucnu slavu stekao u Becu previse je to zapad za SPC
  (Joca S, 10. januar 2017 13:15)

  # Link komentara

 6. (Слободан Дивац, 9. januar 2017 20:05)

  Astronomi imaju svoje precizne metode za merenje vremena koje za gradjanstvo nisu od interesa. Kalendar sluzi da unese sklad izmedju dnevnog i godisnjeg ciklusa Zemlje i zadovolji ljudsku potrebu za fiksnim osloncem u vremenu. Ako bismo se oslanjali na sidericki zasnovan kalendar, i zanemarili precesiju, docekali bismo da prolece pocne u decembru. Bili bismo kao stari Egipcani koji su (mada iz drugih razloga) docekali da u Mesecu Plavljenja, kada bi Nil trebalo da se izlije, oni zanju letinu. Njima to nije bio problem, ako vama zagrizenim Julijancima nije problem sto cete Bozic slaviti na prolece, onda nije ni nama... Jedino je, barem meni, problem sto nas koje zastupamo glas nauke i razuma, nazivate raznim ne bas pohvalnim atributima.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 10. januar 2017 11:15)

  # Link komentara

 7. Zašto Srbi ne slave Božić u decembru?
  Ko kaže da ga ne slave? Slave ga. Po svom kalendaru.
  Kalendar prema kome se ravna SPC u potpunosti podmiruje
  verske i datumske potrebe Pravoslavne Crkve, i nema
  ni jednog razloga zbog koga bi te potrebe
  trebalo kvariti zarad bilo kojih i čijih interesa.
  ps
  među tri navedena uslova slavljenja Vaskrsa trebalo je navesti i četvrti
  a to je da bude posle jevrejske pashe.
  (Joc@, 10. januar 2017 09:53)

  # Link komentara

 8. Па ако СПЦ прихвати Милановићев календар, онда није прихватила грегоријански! То што католици неће да прихвате Миланковићев, а православци грегоријански се са становишта СПЦ елегантно решава преласком на Миланковићев! И опет СЕ РАЗЛИКУЈЕМО! Ако је то суштина размимоилажења. Него се спинује намерно и продају наслови без читања садржаја, како то обично и површно радимо! И бићемо прецизнији за 25 секунди годишње! Мени су јасни разлози размимоилажења, али ми није јасно зашто не прихватимо БОЉИ и прецизнији Миланковићев календар, НАШЕГ човека?

  @(Шта фали Миланковићу?, 9. januar 2017 13:04)


  Izgleda da ne shvatas poentu cele price, a poenta nije u tome da se posto-poto RAZLIKUJEMO, vec ako je moguce da budemo isti, ali "PO MOJIM PRAVILIMA", ili drugim recnikom receno, upitanju je takmicenje u naturanju verskih crkvenih stavova, pravila i propisa izmedju dve crkve, ili kako bismo savremenim recnikom mi to danas rekli - o nametanji verskih propozicija, pravoslavna crkva se principijelno drzi julijanskog kalendara da bi sacuvala svoju izvornu autenticnost i razlicitost od otcepljene i njoj suprostavljene katolicke crkve i od njega bi se odrekli samo pod uslovom da se od svog kalendara odreknu i katolici koji s druge strane to ne zele jer isto kao i ovi, u toj borbi nametanja, drze do svoje pozicije, eto ne znam dal je sad jasnije, ali u sustini to ti je to.
  (MIDIBOX, 10. januar 2017 02:29)

  # Link komentara

 9. Pa i jesu skoro svi usvojili, osim marginalne (a koja zeli da bude glavna medju pravoslavnima) ruske i jos marginalnije makedonske pravoslavne crkve.

  Odvojiti se od Rusa i po pitanju kalendara sto pre!
  Oni su od nas naucili pismenost i primili prvu stampanu Bibliju!
  (Bodler, 10. januar 2017 02:29)

  # Link komentara

 10. Ako Soros medij tako kaze i njihovi uvek spremni NVO botovi onda je sigurno tako...a pre neki dan procitah tekst bas o ovome ..kako ce da nam zapad puni glavo preko svojih izprdaka da menjamo i taj datum "po njihovom" i reko ma ne verujem da ce i to da izmisljaju kad eto ne prodje 3 dana a ono krece propaganda i spremljeni kometari..pa ogadiste EU i zapad cak i nama koji smo bili u otporu 2000 godine.
  ($, 10. januar 2017 01:16)

  # Link komentara

 11. evo rešenja, 9. januar 2017 17:45)

  Dovoljno ce biti da SPC predje na Milankovicev kalendar, i sledecih 800 godina cemo svi slaviti Bozic na isti datum. Da, sledecih 800 godina kalendari se poklapaju u dan.
  Dotle ce valjda biti izgladjeni verski nesporazumi, a za kalendar cemo lako. Dakle, SPC na potezu.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 10. januar 2017 00:56)

  # Link komentara

 12. SPC radi samo ono šta joj kaže Ruska PC. A RPC nikad neće da pređe na katolički kalendar jer ne želi da se poklone Vatikanu, ne žele da budu bliski sa Vatikanom. Tako Srbima ne preostaje ništa drugo nego da Božić slave 7. januara, pa 8. januara, pa 9. januara itd. dok se Božić sasvim ne približi Vaskrsu ili ga preskoči. A onda neki novi reset da se desi.
  (resetisanje, 10. januar 2017 00:08)

  # Link komentara

 13. Srbija nije Kina. Da li iko moze da organizuje potpisivanje peticije da se bozic slavi kada ga slavi cela hriscanska Evropa? Mislim kakva je to sad steta za religiju i ortodoksne religiozne dogme ako sa sa totalno netacnog na jedan tacniji kalendar predje? Za milione Srba napolju to bi bilo veliko olaksnje. Ja nisam vernik ali kako je SPC vecini toliko bitna dajte neka se ta sumanutost konacno eliminise. Mi nismo muslimani, ni hindusi ni budisti. Hriscanstvo je univerzalna religija, ne postoji srpski bozic niti srpski bog. Mislim da je ovo nesto sa cime ce svaki vernik da se slozi. Milionima Srba na svetu bi prelazak na tacan datum (gergorijanski kalendar je jos uvek korektan u poredjenju sa julijanskim) pomoglo da praznik slave u jedinstvu sa ostalim hriscanima. Isus Hris nije rodjen 7. januara!
  (Swarog, 10. januar 2017 00:04)

  # Link komentara

 14. Moderna nauka, tj Milankovic je rekla svoje. Zasto bi mi prelazili na srednjevekovni gregorijanski kalendar kad postoji bolji. Neka i rimokatolicka crkva i sve pravoslavne crkve prihvate Milankovicev kalendar koji je tacniji od gregorijanskog pa cemo svi slaviti na isti dan.
  (evo rešenja, 9. januar 2017 17:45)

  Pa kasni kao samo dve sekunde na godinu, tako da je Milankovicev kalendar (ako je tacan) i dan danas gotovo kao i gregorijanski. 4000 i nesta sekundi i dalje pada ma 1.1 po gregorijasnkom.
  (heheh, 9. januar 2017 22:41)

  # Link komentara

 15. Problem je što ljudi ne shvataju da se pre 128 godina Božič praktično slavio 6. januara a da će za 128 godina se slaviti 8. Ali nije bitno, dokle god teramo inat i dokle god smatramo da je crkva nepogrešiva i da se protiv crkve ne sme mi ostajemo u 1389. godini po julijanskom kalendaru. Defakto se odbija nešto što je ispravnije (i što ne samo da je zapad prihvatio, već i jedan od naših najvećih naučnika prihvatio) samo zato što se isključivo kroz prizmu politike julijanski kalendar postavlja kao postulat vere (da li to onda znači da je jedan od postulata vere pogrešan???)
  (infidel, 9. januar 2017 21:53)

  # Link komentara

 16. Текст Људмиле Перепјолкине који убедљиво показује да је Јулијански календар тачнији од календара папе Грегора: [link]
  (Slobodan Divac, 9. januar 2017 20:57)

  # Link komentara

 17. Čudna li naslova ! Srbi ili SPC ? Za vas su to sinonimi?
  (laik, 9. januar 2017 20:54)

  # Link komentara

 18. Tuzno ali vecina citalaca i komentatora ne svhata: da je SPC prihvatio novi julianski kalendarbsto je Milankovic objasnio, mi bibpo yom kalendaru slavili bozic 25og decembra. Gregorijanski i Novi Julianski su uskladjeni sve do 2800 godine. Ej, sami ga predlozimo pa ga ne usvojimo?? To smo trebali uciniti pre preko 90 godina. I sad nije kasno. Peticija u ruke da predjemo na novi Julijanski kalendar ki vecina Pravislavnih crkva sveta.
  (Istina, 9. januar 2017 20:32)

  # Link komentara

 19. Јао Срби, све прави верници...па што не славимо као сви други хришћани...Шта вас брига за друге хришћане. Шта ви имате од тога да славимо исто као у свету? Је л' се добијају неке паре? Слободни сте људи, славите рођење Христа 5. априла, ко вам брани? Није то обавезно, плус 90& вас и нису верници. А овамо причате да је РАЗЛИЧИТОСТ битна, сви волите различитост, па ево и ми смо по нечему различити. Јермени славе Божић 6. јануара и шта им фали? Саберите се људи, ви славите Божић из навике, а не што се неки верници, част изузецима. Као да ће нам порасти БДП од слављена Божића 25. децембра, ионако Београд и Нови Сад буде окићен од почетка децембра.
  (Милан, 9. januar 2017 20:13)

  # Link komentara

 20. Еталон за одређивање тачности календара може бити једино стварно астрономско кретање – трајање Земљине револуције око Сунца – ово време се зове Сидеричка година и траје 365,2564 дана. Не може еталон за годину бити привидно кретање Сунца око Земље – време за које Сунце два пута прође кроз тачку пролећне равнодневнице - ово време се зове Тропска година и траје 365,2425 дана. Ако је папа Грегор мислио да се Сунце креће око Земље, бар ми знамо да то није истина. Тачно је како неко овде написа да се Сидеричка и Тропска година разликују због Земљине прецесије, али по којој то науци можемо привидно кретање (које не постоји) uzimati као референтно. Можда једино по пропаганди у којој су се на истом послу нашли римо-католичка схоластика Папе Грегора и нови екуменизам у чије име говори овај чланак. Која то пропаганда може бити јача од астрономије?
  (Слободан Дивац, 9. januar 2017 20:05)

  # Link komentara

 21. Od kada se godine računaju od rođenja Hrista? U VI veku je Dionisije monah (rodom iz SKITIJE) koji je živeo u Rimu, odlučio da uspostavi novu hronologiju i proračunao da bi 1285.godina od osnivanja Rima,inače to je godina u kojoj on radi proračun,mogla da odgovara 532.godini od rođenja Hrista. Međutim tek od IX veka je ova hronologija prihvaćena u Rimu a kasnije postepeno u celom svetu.Inače godinu osnivanja Rima je utvrdio istoričar Varon kao 3. godinu VI olimpijade.
  (penzionerka, 9. januar 2017 19:58)

  # Link komentara

 22. Za ove sto hoce doveka da slave 7-og januara, nadam se da ce doziveti 2101-u godinu kada ce bozic pasti 8-og januara.

  To je jedan detalj koji ste trebali da navedete u tekstu, da ce datum bozica nastaviti da se pomera zbog netacnosti srpskog crkvenog kalendara i da ce kroz par desetina hiljada godina biti slavljen na leto.
  (Lobby, 9. januar 2017 19:29)

  # Link komentara

 23. Једноставно је објашњење откуда је стари Јулијански календар тачнији од новог Грегоријанског. Стари календар је усвојен у време Гаја Јулија Цезара, заснован на открићима старих грчких астронома, када се знало да се Земља окреће око Сунца. Нови календар је усвојен на Западу у време Папе Грегора, када је католичка догма тврдила да се Сунце окреће око Земље. Одатле је јулијанска година која траје 365,2500 дана ближа времену стварног кретања око Сунца које се зове Звездана (Сидеричка) година које траје 365,2564 дана. Одатле је грегоријанска година која траје 365,2425 дана ближа времену у којем (по привидном кретању) Сунце на Земљином небу два пута прође кроз исту тачку – ово време се назива тропска година и износи 365,2422 дана. Ако је питање који календар је тачнији јасно је, тачнији је Јулијански календар, зато што је јулијанска година ближа времену стварног кретања Земље око Сунца. Потпуно је нетачно време привидног кретања Сунца око Земље (тропска година) узимати за референтну вредност.
  (Слободан Дивац, 9. januar 2017 18:54)

  # Link komentara

 24. Moderna nauka, tj Milankovic je rekla svoje. Zasto bi mi prelazili na srednjevekovni gregorijanski kalendar kad postoji bolji. Neka i rimokatolicka crkva i sve pravoslavne crkve prihvate Milankovicev kalendar koji je tacniji od gregorijanskog pa cemo svi slaviti na isti dan.
  (evo rešenja, 9. januar 2017 17:45)

  # Link komentara

 25. Onda i Kinezi da prilagode svoj kalendar grigorijanskom
  (Gorišek, 9. januar 2017 17:13)

  # Link komentara

 26. Da je kalendar izmislio ruski naucnik odavna bi se koristio
  (maksim, 9. januar 2017 17:01)

  # Link komentara

 27. Kad pada bozic, 25 decembra a kad je to pa 7 januara....
  (Kosta, 9. januar 2017 03:46)

  Podsetio si me na video klip i intervju sa našom sugrađankom na dan zaljubljenih :-)

  - Dobar dan gospođo. Recite nam, šta je četrnaestog februara?
  - Osmi mart!
  (Unnamed, 9. januar 2017 16:02)

  # Link komentara

 28. Velika zahvalnost na tekstu koji ste objavili. Vrlo jednostavnim rečima objašnjena je razlika dva kalendara. Ali avaj. Vruće glave i dalje postoje. Inat na inat je nešto što je i inače našem srpskom narodu doneo dosta nevolja. Zato i ne čudi reakcija nekih od komentatora koji pod broj jedan, nisu, ne pažljivo, nego uopšte, pročitali tekst. Ali to je tako. Očekujem još da se na ovu temu oglasi i Dodik, da bi sve bilo u paketu. Normalno očekujem i mnogo minusa. Svaki minus, ovog puta je priznanje da sam u pravu. Jednom se treba susresti sa istinom.
  (VIT, 9. januar 2017 15:27)

  # Link komentara

 29. SPC treba da prihvati Gregorijanski kalendar, kao sto ga je prihvatila i drzava Srbija i da najzad budu ujedinjeni Vojvodina i Srbija i da nam deca u isto vreme idu na raspust.
  (joker, 9. januar 2017 13:19)

  - A zbog cega se manjina, ne prilagodi vecini!? Pa da i drzavaljni Srbije katolicke verosipovesti, praznjuju kad i velika vecina u Srbiji!? Dokle da se vecina stanovnistva prilagodjava manjini?
  (samo pitam?, 9. januar 2017 15:25)

  # Link komentara

 30. Zato sto slave u rnovembru.
  (Cesko Slavisa US, 9. januar 2017 14:55)

  # Link komentara

 31. I pod tri , jednostavno pok.Milutin Milanković, jedan od najvećih srpskih naučnika (ko ne zna, eno ga na novčanici od 2000 dinara) je stvorio naj tačniji kalendar i sigurno je taj kalendar “Srpskiji“, od kalendara Julija Cezara, krvoloka i ubice Hrišćana.
  Hristos se rodi!
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pera Srbin, 9. januar 2017 10:33)

  Pošto je živeo u Rimu i uglavnom ratovao po zapadnoj Evropi, Julije Cezar je ubijao buduće katolike tako da mu se ne može zameriti!!!
  Aj šalu na stranu, da li uopšte znaš kada je živeo Julije Cezar i kada su se pojavili Hrišćani? Otvoriš novi tab, otkucaš u Google Julije Cezar, jel to tako teško?!!!
  (miloš, 9. januar 2017 14:40)

  # Link komentara

 32. Пошто је ово секуларна држава, живи се по грегоријанском календару. Од кога има прецизнији, Милутина Миланковића календар, али га западна цивилизација не усваја.
  Са друге стране, верује се по Јулијанском календару. Тај календар иако несавршен, представља духовни граничник две цивилизације, западне и источне.
  Тако се, захваљујући том календару, овде Божић заиста слави мирно, породично, просто је лепо. Са друге стране, у западној цивилизацији се већ деценијама претоврио у "Merry ChristSales".
  Џаба овакви чланци, џабе Блиц, џабе Данас, клатно је увелико кренуло на друфу страну.
  А ми смо и пре тога успели да останемо Запад на Истоку, и никада бити нећемо Исток на Западу.
  (Жика Врачаруралац, 9. januar 2017 14:14)

  # Link komentara

 33. ... Elem, kad vidim sta su na zapadu napravili od Bozica, zurku i jurnjavu za poklonima, gde Bozic vise nema veze sa Bogom, gde su poceli da ga tako 'slave' i Muslimani i ostali, pomislim kako je ipak bolje da se drzimo srtarog kalendara...
  (Zeleni zmaj, 9. januar 2017 00:38)

  Vide li ti, Zeleni zmaju, šta Srbi napraviše od svojih krsnih slava?
  (parada kiča, 9. januar 2017 14:05)

  # Link komentara

 34. Ako je katolicki kalendar bolji, zasto se silazak blagodatnog ognja desava na nas uskrs, a ne katolicki??
  (holden, 9. januar 2017 11:25)

  Odgovor je jednostavan.

  "Silazak balgodatnog ognja" se dešava onog trenutka kada pravoslavni patrijarh unese sveće sa belim fosforom u pećinu koja je bila Hristov grob.

  Ukoliko bi katolički kardinal to učinio na katolički Uskrs, isto bi se desilo,

  kao što bi se taj ogled mogao ponoviti bilo kada i bilo gde.
  (isprani mozgovi, 9. januar 2017 13:57)

  # Link komentara

 35. Srpska pravoslavna crkava ima svoj religijski kalendar i zasto bi se on prilagodjavao drugim religijama ili ne pravoslavnim kalendarima.Nikome ne smeta sto muslimani ,Jevreji,Hindu ili Kinezi imaju svoje kalendare,nekome je stalo da mi sa rimokatolicima slavimo novu godinu.
  (Peki, 9. januar 2017 13:43)

  # Link komentara

 36. Napadi alergije i zapenjenost na hrišćane pravoslavne i katoličke stalno se dešavaju kada neko pokušava bilo šta podesiti među njima. Hršćanskih koncesija ima dosta sem ove dve nepomirljive.Nemogu svih da se setim ali baptisti, protestanti,anglikanci. Sve one imaju poveću populaciju i ne talasaju i nepene u odnosu na druge.Po mom mišljenju srpska pravoslavna crkva nikada neće dočekati da se ostale pravoslavne crkve usaglase, pa bi bilo logično i za sve pravoslavne Srbe dobro da prihvati gregorijanski kalendar, ali sva praznovanja i običaje ne menjati ni po koju cenu. Vidite sve nas je manje,nepotrebni ratovi odduvavaju mnogo Srba a ovo bi mogao biti jedan od spasonosnih ostrva za očuvanje nacije.
  (e, 9. januar 2017 13:39)

  # Link komentara

 37. Време трајања Земљиног кретања око Сунца (револуција) назива се Звездана (Сидеричка) година и траје 365,2564 дана (лако проверити на интернету). Јулијанска година траје 365,2500, а грегоријанска 365,2422 дана. Откуда је онда Грегоријански календар тачнији? Још веће чудо је откуда то да велика већина Срба православаца мисли да је Грегоријански календар тачнији?
  (Слободан Дивац, 8. januar 2017 20:58)

  Preporucujem (+47)
  Ne preporucujem (-304)

  Pa eto, velika vecina Srba zna da kalendarskom godinom nastojimo da aproksimiramo tropsku godinu, a ne sidericku. Zasto? Zbog precesije ravnodnevnice. U uproscenom objasnjavanju koristimo izraz "dok Zemlja ne obidje jednu orbitu oko Sunca" ali tacnije bi bilo dodati "a uzimajuci u obzir pomeraj referentne tacke (prolecne ravnodnevnice) tokom vremena". Da ne duzimo,

  sidericka godina = 365.25636 dana

  tropska godina = 365.242189 dana

  Julijanska godina = 365.25 dana

  Gregorijanska godina = 365.2425 dana

  Milankoviceva godina = 365.242 dana

  Odnos pluseva i minusa pokazuje da velika vecina Srba pravoslavaca ipak zna da je Gregorijanski kalendar tacniji.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja - 2. pokusaj, 9. januar 2017 13:32)

  # Link komentara

 38. Ako je katolicki kalendar bolji, zasto se silazak blagodatnog ognja desava na nas uskrs, a ne katolicki??
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (holden, 9. januar 2017 11:25)

  Vaskrs se racuna drugacije, tu nije samo kalendarski datum u pitanju nego i faza Meseca i datum Pashe. Zato se dan Vaskrsa pomera. Vaskrs nije predmet ovih raspravljanja, nego fiksni datumi. Osim toga, silazak Blagodatnog Ognja nije Bozja stoperica, bitni su ljudi koji se u crkvi tada okupljaju i razlog njihovog okupljanja.
  (oganj, 9. januar 2017 13:28)

  # Link komentara

 39. SPC treba da prihvati Gregorijanski kalendar, kao sto ga je prihvatila i drzava Srbija i da najzad budu ujedinjeni Vojvodina i Srbija i da nam deca u isto vreme idu na raspust.
  (joker, 9. januar 2017 13:19)

  # Link komentara

 40. jer da je i jednima i drugima zaista stalo do uvodjenja najtacnijeg kalendara obe crkve bi, logicno tome, trebale da prihvate i da usvoje Milankovicev predlog. Medjutim, katolicka crkva ostaje pri svom gregorijanskom kalendaru jer ne zeli da prihvati Milankovicev kalendar posto ga je predlozila pravoslavna crkva, dok s druge strane pravoslavna crkva ne namerava da se odrekne julijanskog kalendara, iako nije bas najtacniji, jer ne zeli da se kao ortodoksna hriscanska crkva rukovodi po predlozima otcepljene i njoj suprotstavljene katolicke crkve, istovremeno ne prihvata ni svoj sopstveni predlog jer nece da ga prihvate ni ovi drugi. Doslednim postivanjem julijanskog kalendara pravoslavne crkve racunaju na to da izmedju ostalog time zadrzavaju na sebe autenticnost po pitanju poimanja izvornog oblika hriscanstva koje je u toj formi postojala pre raskola na dve crkve, ali ko to vama sad da objasnjava.
  (MIDIBOX, 9. januar 2017 04:56)

  Па ако СПЦ прихвати Милановићев календар, онда није прихватила грегоријански! То што католици неће да прихвате Миланковићев, а православци грегоријански се са становишта СПЦ елегантно решава преласком на Миланковићев! И опет СЕ РАЗЛИКУЈЕМО! Ако је то суштина размимоилажења. Него се спинује намерно и продају наслови без читања садржаја, како то обично и површно радимо! И бићемо прецизнији за 25 секунди годишње! Мени су јасни разлози размимоилажења, али ми није јасно зашто не прихватимо БОЉИ и прецизнији Миланковићев календар, НАШЕГ човека?
  (Шта фали Миланковићу?, 9. januar 2017 13:04)

  # Link komentara

 41. Da je neko procitao sveto pismo od vas znao bi da su to paganski obicaji! Samo bi da nesto slavite, opijate i prezderavate.. A crkvenjaci profitom zadovoljno trljaju ruke, a oni odavno nemaju nista sa bogom.
  (Slepi pored ociju, 9. januar 2017 11:00)

  Nema tu prežderavanja i opijanja. Jede se posna hrana i uzima gutljaj vina. Što se reforme kalendara tiče, treba prihvatiti novi, gregorijanski. Ako su Italijani (Rimljani) odbacili Julijev, zašto bi smo ga se mi Srbi držali?
  (mare, 9. januar 2017 12:57)

  # Link komentara

 42. @viktor
  Cisto pitanje iz radoznalosti, kada smo presli na racunanje godina od Hristovog rodjenja?

  Pa pobogu čoveče, ti uopšte ne pratiš istoriju. A i vrapci na granama znaju da je to bilo 29. novembra 1943. god. na II zasedanju AVNOJ-a u Jajcu.
  (prosvećeni, 9. januar 2017 12:56)

  # Link komentara

 43. @(Viktor, 9. januar 2017 12:00)
  Viktore, Vi ste postavili jedno veoma pametno pitanje. Pokušaću da Vam odgovorim. Postoji Slovensko-arijevski kalendar po kome je sada 7525. godina. Taj Kalendar su nam ukinuli tvorci "novog svetskog poretka" u IXX veku. U tom našem kalendaru najmanja vremenska jedinica je bila 302 milioniti deo sekunde??? a godina je imala 9 meseci, nedelja je imala 9 dana a dan je imao 16 časova. Link:[link]
  (Branko, 9. januar 2017 12:37)

  # Link komentara

 44. Cisto pitanje iz radoznalosti, kada smo presli na racunanje godina od Hristovog rodjenja?
  Svi srednjevekovni srpski izvori racunaju godine od postanka sveta, tako je npr. u Dusanovom zakoniku navedeno da je donet 6857. godine, a na kuli na Smederevskoj tvrdjavi pise da je sazidana 6938. godine.
  Da li postoji neki izvor kada je odluceno da se sa takvog racunanja predje na racunanje od Hristovog rodjenja? Hvala unapred.
  (Viktor, 9. januar 2017 12:00)

  # Link komentara

 45. Na ovom portalu obicno obitavaju ljudi koji su alegicni na bilo kakvo pominjanje religije i vere, ali kad treba govoriti o priblizavanju hriscanskih crkava, to jest prioblizavanju pravoslavne sa zlocinackom katolickom crkvom, onda su odjednom nadahnnuti, razumeju se u religiju bolje nego popovi, a za kalendare su tata-mate! To su strasne stvari i vidi se sta je u stvari cilj takvima! Gresi katolicke crkve siorom sveta su toliko veliki da ih ni Isus ne bi mogao poneti na svojim ledjima. Nijedan pravoslavac ne oseca nikakvu potrebu da se na bilo koji nacin priblizava vama papistima. Sto se vise budu priblizavale crkve, ako do toga dodje, to ce vise ljudi otpadati od pravoslavne crkve. Kalendar je najmanje bitan, bitno je sustinsko zlo koje predstavlja Vatikan i njegovi pipci sirom sveta. I ne, nisu imali logore za decu samo u NDH, imalisu ih sirom sveta, pa i u Kanadi na primer, a prosecno jedan njihov svestenik pedofil upropasti tokom svog sluzbovanja zivote jedno dvestotinjak dece, od kojih mnoga i ne docekaju da budu odrasli, vec se ubiju zbog nepravde koju im ta crkva nanosi, a zatim se svim silama bori da njeni pedofili ostanu nekaznjeni, ne zali za to ni para ni sredstava najpodlijih mogucih! E, gospodo katolici, taj greh nosite sami, nemojte ga uvaljivati nama!
  (Ja, 9. januar 2017 11:41)

  # Link komentara

 46. Ako je katolicki kalendar bolji, zasto se silazak blagodatnog ognja desava na nas uskrs, a ne katolicki??
  (holden, 9. januar 2017 11:25)

  # Link komentara

 47. Da je neko procitao sveto pismo od vas znao bi da su to paganski obicaji! Samo bi da nesto slavite, opijate i prezderavate.. A crkvenjaci profitom zadovoljno trljaju ruke, a oni odavno nemaju nista sa bogom.
  (Slepi pored ociju, 9. januar 2017 11:00)

  # Link komentara

 48. Meni je vazno da obavim svoje rituale vezane za Bozic- badnjak i docekivanje Bozica. Da li ce to zvanicno biti 7. januara ili malo blize ravnodnevnici nije mi sustinski toliko bitno. Eto.
  Ako se zvanicno pomeri datum, jedini problem je mogucnost gubljenja starih obicaja i prelazak na komercijalu.
  (Vesna, 9. januar 2017 10:40)

  # Link komentara

 49. Mišljenja sam da trebamo preći na Milankovićev kalendar i to iz nekoliko razloga. Zbog crkvenog jedinstva. Grci od kojih smo veru hrišćansku primili slave Božić po ovom kalendaru kao i ostale sestrinske crkve.
  Naši Srbi u rasejanju zbog razlike u kalendaru često nemaju priliku da obeleže ovaj veliki praznik i da se sete svog porekla, jer im praznik padne u “radni dan“, pa tako gubimo novu generaciju i deca im postaju ateisti i podložni kojekakvim sektama pa i otpadanju od sopstvene vere i nacije.
  I pod tri , jednostavno pok.Milutin Milanković, jedan od najvećih srpskih naučnika (ko ne zna, eno ga na novčanici od 2000 dinara) je stvorio naj tačniji kalendar i sigurno je taj kalendar “Srpskiji“, od kalendara Julija Cezara, krvoloka i ubice Hrišćana.
  Hristos se rodi!
  (Pera Srbin, 9. januar 2017 10:33)

  # Link komentara

 50. Па Срби славе Божић 25 децембра по старом, а 7 јануара по новом календару, шта је спорно?
  (Евроталибан, 9. januar 2017 10:30)

  # Link komentara

 51. Dalibore,nismo cudni jer ne ulepsavaj proslost posto istina je da je,znam za srbiju kojoj je bilo zabranjeno da slavi srpsku novu godinu*posto se tih veceri bukvalno isterivani iz svih objekata gde su gradjani zeleli da obeleze muzikom docek nove godine,i drugim represivnim merama naterani su da budu konteadiktorni u ocima intečektualne elite.
  (esma, 9. januar 2017 10:10)

  # Link komentara

 52. Bozic
  (che, 9. januar 2017 09:59)

  # Link komentara

 53. Ako u svetu zvanicno vlada laicizam, mislim da vremensko orjentisanje-upotreba kalendara po rodjenju Isusa ili bilo koje druge Mesije je paradoksalno za laicni svet. ili da se referise na neki drugi veliki argumentirani dogadjaj radi nabrajanja dana u svetu i da se vodi kao laicno, ili da se i laicni svet deklarise kao religiozan, pa da upotreba ovog postojeceg kalendara ima zaista smisla u laickom smislu.
  (Kosovar, 9. januar 2017 09:54)

  # Link komentara

 54. @(zivko, 9. januar 2017 01:09)
  To Zivko, ubo si u srz.
  (Viktor, 9. januar 2017 09:54)

  # Link komentara

 55. Ja slavim oba Bozica i oba Uskrsa jos od malih nogu. Jer imam s kim :)
  (Titov pionir, 9. januar 2017 09:46)

  # Link komentara

 56. @Milos

  Sta ti naprica, odakle ti to?
  (garfild, 9. januar 2017 09:42)

  # Link komentara

 57. Tačno je da je Arhijerejski sapor SPC u septembru prihvati novi kalendar i to ubedljivom većinom 18:3, što znači da su samo tei episkopa bila protiv a osamnaest za. Pored kalendara na Vaseljenskom saboru u Carigradu se raspravljalo i o episkopskom braku, odnosno da se dozvoli da za episkope budu birani porodični ljudi što smatram takođe bitnim.
  (Ivica Đurović, 9. januar 2017 09:39)

  # Link komentara

 58. Nivo ispranosti mozga je neverovatan! Mi smo šampioni autošovinizma.
  (Deja, 9. januar 2017 09:29)

  # Link komentara

 59. ...julijanski, gregorijanski, Milankovićev...

  a kako to sve stoji prema Starom Srpskom Kalendaru koji je stariji od svih prethodno spomenutih ???
  (bobo, 9. januar 2017 09:28)

  # Link komentara

 60. Patriče, nisi pročitao dalje od naslova. Srbi slave Božić 25. decembra kao i svi hrišćani. Jedino se ne slažu oko toga kada je 25. decembar.
  Samo nekoliko pravoslavin crkava poštuje Julijanski, većina njih je po Gregorojanskom. Zato se ne može govoriti o "pravoslavnom Božiću".

  Kod uskrsa postoji još jedan dodatak. Katolici ne čekaju jevtejsku Pashu, a pravoslavni čekaju. A oni se, izgleda, isto drže nekog prastarog kalendara.
  (boris, 9. januar 2017 09:00)

  # Link komentara

 61. @alex
  da li si uopste procitao tekst " Uostalom i Rumuni i Grci mislim da i Bugari, su uskladili Kalendare ...."
  u tekstu lepo pise da su odredjene pravoslavne crkve usvojile Milankovicev kalendar (ukljucujuci ove koje si ti pobrojao), a da ga je usvojila i nasa, ali ga ne sprovodi (jer su lenji).
  (zagor, 9. januar 2017 08:08)

  # Link komentara

 62. e u inat
  (sladoledsmesom, 9. januar 2017 07:47)

  # Link komentara

 63. Vidim da se ovde o svemu raspravlja i vecina bi da se malo igramo Rimokatolika,te kad je Isus rodjen ,te kolika je greska u racunanju,te ovo te ono,a niko od vas sa pravoslavne strane ne daje objasnjenje,sto vas otkriva da niste pravoslavni a i ako ste niste vernici,sve mi govori da ste na ovoj diskusiji organizovano i da se Srbima vernicima pokusava poturiti kukavicije jaje,novi kalendar koji reklamirate su uveli jeretici i kao takav nema blagoslova Svetih Otaca Crkve,a za pravoslavne Sveti Oci su ostavili svoja ucenja i stavove o odredjenim stvarima i onaj ko je vernik to zna,zato ne vredi nista naturati na silu,dzaba vam reklama niko pravoslavan nece prihvatiti taj kalendar,ne racunam partijce koji preko noci postase "vernici" tumaceci veru AVNOJ evskim arsinom!
  Neka se slavi ine Hristovo!
  (giga, 9. januar 2017 07:26)

  # Link komentara

 64. Ekumenisti,ekumenisti svi ste vi na kalup isti!!
  (giga, 9. januar 2017 07:10)

  # Link komentara

 65. Sto su se ekumenisti organizivali,a SKOJ pritekao u pomoc,
  Ava Justin vas je odavno razotkrio!
  (giga, 9. januar 2017 07:07)

  # Link komentara

 66. @milos
  @AcaRamone 2100 je prestupna po julijanskom a po gregorijanskom kalendaru nije pa ce se 2101 Bozic po julijanskom se pomeriti za 1 dan tj bice 8 januara. Kao sto je pre 1901 bio slavljen 6 januara po gregorijanskom kalendaru
  (Milos, 8. januar 2017 20:43)

  Milose - to sto si napisao je apsolutno tačno. Međutim, u svom komentaru prevideo si jednu sitnicu - da svi mi, koji ovo komentarišemo, te 2101 godine nećemo biti živi. I zašto mene sada da interesuje da se prepucavam oko toga? Neka se prepucavaju tada naši potomci, a svi mi, za života, treba da poštujemo jedni druge i da slavimo kad god smo u prilici i mogućnosti da to činimo. Jer slaveći praznike mi slavimo život, koji je unikatan, odnosno neponovljiv. A ima i ona čuvena izreka: "Posle mene i potop..." :-)
  (ateista, 9. januar 2017 07:07)

  # Link komentara

 67. Perfektan ekumenisticki clanak,bravo,sta se sve ne radi da nas survaju u ambis,eto prihvatili smo novi kalendar samo jos da pocnemo slaviti,
  jos da Papu priznamo niko nam ne bi bio ravan,i opet braca sa Hrvatima,koja idila!!!!
  (giga, 9. januar 2017 07:04)

  # Link komentara

 68. Ovo što slavite jedni i drugi, to je u vezi sunca, sve se oko njega vrti. Isus nije ni postojao. Sve je to manipulacija stanovništva. Mnogi su i dalje u toj mašineriji.
  (Alien, 9. januar 2017 06:52)

  # Link komentara

 69. Zato sto je Srbija jedina sekularna drzava na svetu. Toliko je drzava odvojena od crkve i obrnuto da svaka ima svoj kalendar. Aj' sad razlaz. :)

  P.S. Nova godina da se pomeri na 1. juli, muka mi je vise da po cemeru,jadu i grozoti cekam NG. Hocu da je cekam na plazi u Grckoj ili uz rostilj pored Morave. Ne znam samo koja dalabu (Rimljani) smisli da mu godina pocinje u sred kijameta,kad moze da pocne bilo kog drugog dana i godisnjeg doba u godini.

  P.P.S. Vidi se da ovde mnogi "veliki vernici" komentatori nikada nisu pogledali sta pise u crkvenom kalendaru,jer da jesu znali bi da njima tada nije 7. januar nego 25. decembar. Cak se i crkveni kalendari SPC stampaju sa oba kalendara uporedo. Pogledajte i zaprepastiete se (FOTO/VIDEO)

  P.P.P.S.
  Udarila crkva na crkvu,vernik na vernika zbog astronomsko-matematickog pitanja. A,ateisti navaljuju da se slavi po gregorijanskom. :) Srbija NAJJACA drzava u istoriji covecanstva i vaseljene vaskolike! :) Ziveli!
  (Slobodni Klikeri, 9. januar 2017 06:48)

  # Link komentara

 70. Nama ateistima svejedno. :p
  (Alien, 9. januar 2017 06:48)

  # Link komentara

 71. Srbin je naj pametniji.
  Srbin zna sve.
  Srbin cak zna i sta je bilo pre Big-Bang-a (ali nece nikome da kaze jer bi se onda svi udruzili protiv Srba da ih istrebe).
  (Sendvic, 9. januar 2017 06:46)

  # Link komentara

 72. Pre sto godina slavili praznike dva puta, a smem se svom imovinom zakleti da bi i danas isto bilo. Ko si da si, šta god da pričaš ili dokazuješ, Srbin je najpametniji i to je to. Jer su mu djedovi tako radili. Da ga samo pitaš zašto uskrs stalno menja datum...
  (Groucho Marx, 9. januar 2017 06:38)

  # Link komentara

 73. Pitanje za ove koji brane julijanski kalendar: u kom veku je živeo Gaj Julije Cezar i gde su Srbi tada živeli?
  Ako se potrudite da nadjete odgovor rizikujete krizu identiteta.
  (Pomoćni praziluk, 9. januar 2017 06:11)

  # Link komentara

 74. A sta ako se lik nije rodio , onda je kineski kalendar tacniji?
  (xx, 9. januar 2017 05:19)

  # Link komentara

 75. Zato jer smo u mogucnost !
  (xx, 9. januar 2017 05:10)

  # Link komentara

 76. Bar 99% komentara nema dve blage veze sa sustinom oko ove teme, razlog zbog cega kalendari nisu uskladjeni je animozitet izmedju dve najvece hriscanske crkve, a ne neko poimanje vremena, jer da je i jednima i drugima zaista stalo do uvodjenja najtacnijeg kalendara obe crkve bi, logicno tome, trebale da prihvate i da usvoje Milankovicev predlog. Medjutim, katolicka crkva ostaje pri svom gregorijanskom kalendaru jer ne zeli da prihvati Milankovicev kalendar posto ga je predlozila pravoslavna crkva, dok s druge strane pravoslavna crkva ne namerava da se odrekne julijanskog kalendara, iako nije bas najtacniji, jer ne zeli da se kao ortodoksna hriscanska crkva rukovodi po predlozima otcepljene i njoj suprotstavljene katolicke crkve, istovremeno ne prihvata ni svoj sopstveni predlog jer nece da ga prihvate ni ovi drugi. Doslednim postivanjem julijanskog kalendara pravoslavne crkve racunaju na to da izmedju ostalog time zadrzavaju na sebe autenticnost po pitanju poimanja izvornog oblika hriscanstva koje je u toj formi postojala pre raskola na dve crkve, ali ko to vama sad da objasnjava.
  (MIDIBOX, 9. januar 2017 04:56)

  # Link komentara

 77. @Milos
  Ti si decko pobrkao loncice kao i ovi sto su ti dali pluseve. U tekstu lepo navodis podatke a zakljucak ti je totalno pogresan. I sam navodis da su na Solunskom frontu slavili 25.12 sto je normalno jer je u upotrebi bio Julijanski kalendar a to je 7.1 po Gregorijanskom koji je i kako sam navodis uveden POSLE Prvog svetskog rata. I nikada se kod nas nije promenio dan kada slavimo jer je Bozic i dalje 25.12 po Julijanskom kalendaru kada su ga i Solunci i ljudi pre njih slavili. Tako da nije samo 100 godina i nismo mi napravili famoznu razliku od 13 dana nego Papa Gregorije.
  (Nik, 9. januar 2017 04:50)

  # Link komentara

 78. Zasto je toliko bitno ko slavi bozic 25 decembra ,a ko 7 januara. Neka svako slavi kako je navikao, samo da postujemo jedni druge.Pravoslavci ce uvek da slave 7 januar jer je to u nasoj krvi i to niko ne moze da menja.Bog je samo jedan, i on ce da vrati svakom ono sto je zasluzio.Nek je bozic svima u miru i slogi dragi narode.Pozdrav svima koji slave bozicne praznike.
  (Dragan, 9. januar 2017 03:55)

  # Link komentara

 79. Kad pada bozic, 25 decembra a kad je to pa 7 januara....
  (Kosta, 9. januar 2017 03:46)

  # Link komentara

 80. Slobodan Divac, zato sto kalendar prati tropsku godinu a ona je 365.2419... dana.

  Malo citanja pre lupanja bi bilo pozeljno :)
  (pravnik, 9. januar 2017 02:20)

  # Link komentara

 81. Pa nek slavi ko kad hoce... ko kome brani... xD
  (milos, 9. januar 2017 02:19)

  # Link komentara

 82. Mi moramo biti drugaciji pa makar to i naopako bilo. Bolje bi bilo da je Bozic u decembru kao kod ostalog svijeta i po najtacnijem kalendaru. Meni ovako Bozic svake godine prodje u pripremanju za slavu koja je dva dana posle njega.
  (ms, 08. januar 2017 17:01)

  Onda će slava opet da ti bude trećeg dana Božića, umesto 9.Januara biće 27.Decembra.
  (Zemunac, 9. januar 2017 01:52)

  # Link komentara

 83. Mi Srbi treba da se drzimo naseg starog kalendara a ne sto je reko papa mi smo imali nas kalendar pola nacija nije ni postojalo kad smo mi imali kalendar pismo zakone a sad nemamo nista.
  (miki, 9. januar 2017 01:38)

  # Link komentara

 84. Kako li cemo samo preziveti kad za nekoliko desetina hiljada godina pravoslavni bozic padne na 25.12. To mora da je neka katolicka zavera...
  (Ajao, 9. januar 2017 01:36)

  # Link komentara

 85. Izgleda da su neki Srbi veci katolici od Pape.
  (Nikodije IV, 9. januar 2017 01:36)

  # Link komentara

 86. Jel ima vise od 10 komentatora da su procitali ceo tekst pre pisanja konentara?

  Sudeci po komentarima i 10 je previse...

  Dakle, Grci, Rumuni, Bugari, Vaseljenska patriarsija koriste reformisani julijanski kalndar Milutina Milankovica koji ima gresku od 2 sekunde, gregorijanski ima oko 10 puta vecu gresku a nereformisani julijanski ima gresku od 11 min i kusur sekundi...

  Srpska pravoslavna Crkva je resila da predje na reformisani julijanski kalendar kad to ucine i ostale pravoslavne Crkve (koje nisu bile na saboru 1923)...

  Iz svega se da zakljuciti da ninjedan kalendar nije 100% tacan. Da Grcka, Rumunksa, Bugarska Crkva ne koriste gregorijanski vec reformisani julikanski kalendar koji je trenutno i najtacniji i da SPC ceka ostale pravoslavne Crkve (Rusku, Antiohijsku, Gruzijsku, Aleksandrijsku) da predju svi zajedno na Milankovicev kalendar...

  Ne vidim poentu komentarisanja teksta bez citanja prethodno, to je kao da odgovaras na pitanje koje nisi ni cuo/procitao...


  Al taki smo mi :-)
  (Srb, 9. januar 2017 01:23)

  # Link komentara

 87. Čemu tolika frka, kalendari će se opet poklopiti za cirka 45.000 godina tako da nema brige,smešno oko čega gubite svoje dragoceno vreme...
  (Ero, 9. januar 2017 01:22)

  # Link komentara

 88. intenzivira se kampanja.

  p.s. ono sto je na zapadu bozic je sve samo ne obelezavanje rodjenja Hrista. ne bih zeleo da se to nama desi i da ta komercalizacija prodre i u nase obicaje. mislim da pritisak dolazi bas iz tih razloga- shopping shopping shopping- yuhuuuu

  ne vidim problem slavljenja Bozica Januara 7- neko ima ideju sta je problem? ( nemojte mi ono "mimo sveta smo, sekta smo i blah blah"- samo smislene argumente zelim. hvala
  (zivko, 9. januar 2017 01:09)

  # Link komentara

 89. Па, славе 25. децембра. Славимо по нашем, односно Јулијанском календару, који је 1581(!) године промијенио "безгрешни" римокатолички папа Гргур 13.
  (Бајо Пивљанин, 9. januar 2017 00:41)

  # Link komentara

 90. Treba prihvatiti jedinstveni kalendar. Ovi su paradoksi. Grci,recimo,slave pravoslavni bozic 25. 12.
  (nex, 08. januar 2017 16:03)

  Slavimo i mi Bozic 25. 12. Samo koristimo stari kalendar. Elem, kad vidim sta su na zapadu napravili od Bozica, zurku i jurnjavu za poklonima, gde Bozic vise nema veze sa Bogom, gde su poceli da ga tako 'slave' i Muslimani i ostali, pomislim kako je ipak bolje da se drzimo srtarog kalendara.
  (Zeleni zmaj, 9. januar 2017 00:38)

  # Link komentara

 91. Nemam potrebu da se uskladjujem sa ostalim hriscanima i ne znam odakle ljudima ta potreba, a posebno ne znam odakle im misao da se to moze postici formalistickim nacinima? Izgleda da je neciji greh prevelik, pa bi malo da ga natovare i pravoslavcima na ledja, kao isti smo... E, malo morgen! Zasto nema pritisaka ni od jedne crkve da se ti datumi usklade, vec samo od katolicke i njenih vernika fanatika koji vrsljaju po ovom portalu i ovde redovno drze svoje crne mise, trujuci okolinu svojim fanatizmom i formalizmom, dok su im duse prazne i crne?
  (Ja, 9. januar 2017 00:32)

  # Link komentara

 92. @ Zato sto je po SPC Julije Cezar veci Srbin od Milutina Milankovica.
  (Milan, 8. januar 2017 19:14) # Link komentara

  Hahahaha svaka čast! Kratko i jasno!
  (pretorian guard, 9. januar 2017 00:23)

  # Link komentara

 93. Bozic se i slavi 25.decembra,ali mi imamo problem sa Novom godinom koju drzava slavi 13 dana ranije,po drugom kalendaru,pa oni Srbi koji nisu vernici,a slave,obelezavaju Bozic posle N.godine.Ludilo,a u stvari sve je prosto.Imamo kalendar crkveni,I ovaj zapadnjacki,turisticki,sto ga ja zovem.Tako da crkva ne treba nista da menja,nego drzava,da drzavni praznik bude I Srpska Nova,dva dana,pa neka slavi ko kada hoce.
  (Miroslav, 8. januar 2017 20:22)

  Kako se niko toga nije ranije setio? Bravo Miroslave, sve probleme si resio. Samo mi je u svemu nejasna jedna stvar. To konstatno nepristajanje na nesto sto je proverivo. Nas covek, Milutin Milankovic je napravio trenutno najtacniji kalendar na svetu, koji je prihvatila vecina hriscana, osim SPC i jos par crkava i vi bi sad da se drzava povinuje inacenju SPC i menja vazeci kalendar. Zaista ste neverovatni. Da, Bozic se slavi 25.decembra, nikako 7. januara...da, u oba kalendara je to 25. decembar. Mi nase vreme ravnamo i merimo sa svima ostalim u svetu, jer bi bilo malo zbunjujuce, da ti Nemci zakazu sastanak za 12.maj.npr, a ti dodjes dve nedelje kasnije, jer je tebi onda 12.maj....tj.nije ni tebi, nego crkvi.Manite se crkve, neka racuna vreme kako hoce, njihova stvar. Od crkve ionako nikad nista korisno.
  (Che, 9. januar 2017 00:21)

  # Link komentara

 94. Сјајан текст! Било би лепо да испоштујемо најтачнији календар нашег човека Милутина Миланковића по коме је једна НАСА назвала два новија астероида и који важи за један од најбољих научника свих времена историје. Права је штета што је Српска православна црква дала ову идеју и онда је одустала, вероватно како кажу на наговор неког изасланика Руске православне црке. Али треба причати о овој теми јер би таква промена донела и промена датума прослављања славе Светог Николе, Свете Петке, Ђурђевдана, Аранђеловдана итд... Замислите да прославимо у миру Божић 25. децембра и онда се окупимо и за Нову годину када заврши Божићни пост. Овако је јако јако тешко постити у ова сулуда времена када је Нова година.
  (Вук, 9. januar 2017 00:02)

  # Link komentara

 95. Zato sto nisu katolici,logicno.Katolici slave Bozic u decembru.
  (Patrick, 8. januar 2017 23:52)

  # Link komentara

 96. Datum ionako nije pravi u oba slucaja tako da nebitno. Simbolika je bitna.
  (bzvz, 8. januar 2017 21:49)

  # Link komentara

 97. zato što nam se može
  (realno, 8. januar 2017 21:11)

  # Link komentara

 98. O tradiciji... Naši preci na solunskom frontu slavili su Božić 25.decembra i pojam "7. januar" im je bio potpuno nepoznat. Srbija je tek posle Prvog svetskog rata usvojila gregorijanski kalendar za državni. Crkva je ostala na julijanskom kalendaru i tada se pojavila famozna razlika od 13 dana i pojam 7.januar koji se vezuje za Božić. Dakle nema ni stotinu godina kako se Božić slavi ovog datuma. Toliko o tradiciji.
  Treba pogledati skenove starih "Politika" sa početka 20 veka. Primerak je od 24.decembra i tu stoji tekst tipa "Danas je Badnji Dan, sutra je Božić..." Politika 25. decembra nije izlazila jer je bio praznik.
  Božić nikada nije bio 6.januara ali ako budemo zatucani kao do sada biće 8. januara počevši sa 2101. godinom
  (Miloš, 8. januar 2017 21:03)

  # Link komentara

 99. Da nastavim, 25. Dec je u sustini samo spomen na Hristovo rodjenje, a jasno je da se rodio negde krajem leta, jer je tada bio rimski popis stanovnistva pa su josif i marija isli u vitlejem jer je josif tamo bio "prijavljen" umesto u galileji gde su tada ziveli. I tamo se Hrist rodio. Zato je sumanuto pozivati se na tradiciju umesto da svi hriscani slave istog dana taj praznik! Mi valjda nemamo osecaj opste zajednice.
  (masha, 8. januar 2017 21:03)

  # Link komentara

 100. Време трајања Земљиног кретања око Сунца (револуција) назива се Звездана (Сидеричка) година и траје 365,2564 дана (лако проверити на интернету). Јулијанска година траје 365,2500, а грегоријанска 365,2422 дана. Откуда је онда Грегоријански календар тачнији? Још веће чудо је откуда то да велика већина Срба православаца мисли да је Грегоријански календар тачнији?
  (Слободан Дивац, 8. januar 2017 20:58)

  # Link komentara

 101. Pa slavimo 25. decembra, šta nije jasno ? Što su drugi preuzeli novi kalendar neka im ga !
  (osica, 8. januar 2017 20:57)

  # Link komentara

 102. ja sam ovo znao odavno, i kad god se nađem u situaciji da pokušavam da objasnjavam ovu temu nekom nailazim na potpuni zid neznanja ali i nabeđenosti i nema šanse nekom nešto da objasniš a da on to prihvati, mnogo ljudi je ubeđeno da je božić 7 januara...i dalje od toga ne zna...žalosno. Celom ovom tekstu treba dodati i to da ako se uskoro ne usklade kalebdari, razlika između dva kalendara ce biti još veća, tako da ce Božić 2100godine biti 8 januara, pa 2200te 9 i tako dalje...
  (zare, 8. januar 2017 20:53)

  # Link komentara

 103. Ko kaze da je Nova godina po Gegorijanskom kalendaru katolicka Nova godina? Sto onda Englezi voze desnom stranom? Zar su svi koji tako voze Englezi ?!
  (Homo politicus, 8. januar 2017 20:53)

  # Link komentara

 104. Da mi neko objasni kako moze Bozic da bude 8 januara za 80-90 godina?
  (AcaRamone, 08. januar 2017 20:18)

  A da probas da procitas tekst osim naslova prvo?
  (bogi, 8. januar 2017 20:48)

  # Link komentara

 105. Pravoslavci kasne za katolicima samo 400-500 godina. Podržavam da se pravoslavci drže pogrešnog kalendara zbog krize identiteta, jer ako sve iskorigiraju to će ih zbuniti i ne će znati u čemu je razlika pa će postati katolici, posebno ovi u Hrvatskoj i Bosni.
  (branko, 8. januar 2017 20:46)

  # Link komentara

 106. @AcaRamone 2100 je prestupna po julijanskom a po gregorijanskom kalendaru nije pa ce se 2101 Bozic po julijanskom se pomeriti za 1 dan tj bice 8 januara. Kao sto je pre 1901 bio slavljen 6 januara po gregorijanskom kalendaru
  (Milos, 8. januar 2017 20:43)

  # Link komentara

 107. meni je baš super ovako. žena mi je nemica, rimokatoličke vere. tako da poštujemo i jedan i drugi datum! nemamo nikakvih problema oko razmišljanja kod čije familije ćemo koji dan božića. može ostati ovako
  (Sale, 8. januar 2017 20:42)

  # Link komentara

 108. Po našem ustavu božić ide posle nove godine, jer tkzv pravoslavna nova godina je ne priznata.Znači gregirijanski važi do 5 januara i pravi pauzu id tri dana pa opet nastavlja.Inače primetio sam da za vreme ivog praznika i uskrsa najviše ljudi je na poslu(plaća se kao dnevnica) u firmi koja non stip radi(doduše ne potrebno).
  (dragan, 8. januar 2017 20:38)

  # Link komentara

 109. @ronin nije tad katolicki bozic nego PRAVI bozic.
  (aaaa, 8. januar 2017 20:33)

  # Link komentara

 110. [link]

  I to je 25. decembar, samo po julianskom kalendaru.
  (Tibor, 8. januar 2017 20:31)

  # Link komentara

 111. Ja mislim da je sad kasno za to, propustili su priliku 20-ih godina kad je reč kralja smatrana svetom i on je to mogao da promeni. Sad bi bar pola stanovništva Srbije shvatilo to kao zaveru, i nastavilo da slavi po starom kalendaru. Mi bi imali više problema od ostalih nacija zbog slava jer bi se one morale pomeriti.
  (Doktor, 8. januar 2017 20:31)

  # Link komentara

 112. zato sto je tad katolički božić...
  (ronin, 8. januar 2017 20:23)

  # Link komentara

 113. Recept je jednostavan.Kraj zimske kratkodnevnice (završavaju se koledarski dani,"umire Koledo" i njegovo mesto zauzima njegov brat sa kojim deli godinu na dva dela) a istovremeno se radja se novo Sunce.Zato i polažemo Badnjak i paleći ga "pomažemo" mladom Suncu ,zato i okrećemo Česnicu...Obredom pomažemo prirodi da oživi,da zakorači (Kračun-iskorak).
  Prelep predhrišćanski običaj ,sličan običajima u celoj predhrišćanskoj Evropi.
  Božić = Nova godina.
  (Komša, 8. januar 2017 20:22)

  # Link komentara

 114. Bozic se i slavi 25.decembra,ali mi imamo problem sa Novom godinom koju drzava slavi 13 dana ranije,po drugom kalendaru,pa oni Srbi koji nisu vernici,a slave,obelezavaju Bozic posle N.godine.Ludilo,a u stvari sve je prosto.Imamo kalendar crkveni,I ovaj zapadnjacki,turisticki,sto ga ja zovem.Tako da crkva ne treba nista da menja,nego drzava,da drzavni praznik bude I Srpska Nova,dva dana,pa neka slavi ko kada hoce.
  (Miroslav, 8. januar 2017 20:22)

  # Link komentara

 115. Slavim po julijanskom kalendaru iz inata.
  (Čagalj, 08. januar 2017 19:59)
  ####
  A zašto onda slaviš katoličku Novu godinu.
  (Korvin, 8. januar 2017 20:22)

  # Link komentara

 116. Moze nam se shvati.
  (olo, 8. januar 2017 20:19)

  # Link komentara

 117. Da mi neko objasni kako moze Bozic da bude 8 januara za 80-90 godina?
  (AcaRamone, 8. januar 2017 20:18)

  # Link komentara

 118. Jedno je tradicija a drugo je potreba računanja vremena. Napadati crkvu zato što ne prihvata katoličku tradiciju je više nego providno.
  (slavija, 8. januar 2017 20:14)

  # Link komentara

 119. Jedna ispravka, ne pocetak, nego kraj septembra

  -----

  Niko ne zna kada je tacno Isus rodjen. Nigde u Bibliji ne stoji konkretan datum. Ono sto se sa sigurnoscu na osnovnu posrednih istorijskih opisa iz Biblije moze reci je da definitivno nije rodjen niti u Decembru niti u Januaru. Istoricari su utvrdili da se najverovatnije radi o pocetku septembra.
  (Istoricar, 8. januar 2017 20:11)

  # Link komentara

 120. I sama namera da se uspostavi jedan kalendar odnosno uvede bilo koji novi je i geopolitičko pitanje, jer način na koji se prati vreme ime ogroman uticaj na ekonomiju, od predvidjanja dinamike tržišta do broja neradnih dana. Po prirodi svaka država želi da joj praznici padnu na neradni dan u nedelji. Ako bi došlo do uspostave novog kalendara jer gregorijanski nije savršen pogotovi za savremene ekonomije malo je verovatno da bi svi dobili optimalan kalendar. Primera radi, SAD bi mogle da uštede 150 milijardi dolara godišnje ako bi prešle na Henrijev permanentan kalendar, dok bi neke zemlje bile jako ljute jer bi praznici počeli da padaju isključivo na radan dan (radnicima bi se dopalo ali ne i državi), a neki kalendari su u suprotnosti sa religijskim učenjima jer nemaju čak ni sedmicu. Kalendar je ozbiljno pitanje i zato se ide polako, ali u ovom vremenu kada se što šta menja, pa i to je moguće. Posebno ako radnici budu zamenjeni robotima.
  (ilija, 8. januar 2017 20:11)

  # Link komentara

 121. @ Blazena Svetlost Nekomentarisanja

  Otprilike, tako nekako:)
  Nekad davno, u Politikinom Zabavniku, sećam se podatka da se u Milankovićevom kalendaru greška javlja, tek, na svakih 10000 godina.
  (don, 8. januar 2017 20:10)

  # Link komentara

 122. Bozic je uvek pre Nove Godine....treba da se odlucimo samo koji kalendar nak je validan, a ne N.G po jednom a Bozic po drugom. Cirkus da veci ne moze biti I svi se prave kao da je to najnormalnije,koji smo licemeran narod. Katastrofa
  (Nevena, 8. januar 2017 20:08)

  # Link komentara

 123. @Leksa

  Niko ne zna kada je tacno Isus rodjen. Nigde u Bibliji ne stoji konkretan datum. Ono sto se sa sigurnoscu na osnovnu posrednih istorijskih opisa iz Biblije moze reci je da definitivno nije rodjen niti u Decembru niti u Januaru. Istoricari su utvrdili da se najverovatnije radi o pocetku septembra.
  (Istoricar, 8. januar 2017 20:06)

  # Link komentara

 124. @Lazar


  Srbi ne slave Bozic 7. januara, vec 25. decembra ali po starom kalendaru, a praznici su tu zbog ljudi i ljudska su ustanova, zar stvarno neko misli da je bilo koji datum praznika bas zato sto je tad to nesto bilo? :)
  (Ziza, 8. januar 2017 20:05)

  # Link komentara

 125. Kako mi je djed slavio slavim bozic i ja da nece vi da me ucitee?
  (shot, 8. januar 2017 20:01)

  # Link komentara

 126. Slavim po julijanskom kalendaru iz inata.
  (Čagalj, 8. januar 2017 19:59)

  # Link komentara

 127. Dobar tekst, samo Cezar nikad nije bio car.
  (utrina, 8. januar 2017 19:57)

  # Link komentara

 128. Dr. Sheldon Cooper je fino objasnio da se je Isus zapravo rodio po ljeti!
  (Meister Jakob, 8. januar 2017 19:44)

  # Link komentara

 129. Колико ја знам, Грци и још неке православне земље славе 25-ог децембра.
  (Ненад, 8. januar 2017 19:43)

  # Link komentara

 130. Vi sto hocete da slavite bozic 25.12 slavite ga ko vam brani? jel moze neko to da vam zabrani? ne moze...sta ste zapenili toliko?
  (Duka, 8. januar 2017 19:42)

  # Link komentara

 131. 7525. godina po starom srbskom kalendaru
  (Никола Тесла, 8. januar 2017 19:31)

  # Link komentara

 132. Jer smo tako u mogućnosti.
  (Goran, 8. januar 2017 19:30)

  # Link komentara

 133. Najtacniji datum rodjenja Isusa Hrista (onoliko koliko je mogao da se utvrdi na osnovu datuma krstenja na njegov 30.rodjendan) slave pravoslavni jermeni (prvi hriscanski narod na svetu od 301.godine) a to je 6. januar po grigorijanskom a 13 dana kasnije po julijanskom kalendaru. Ono sto se slavi 25.decembra ili 7.januara jeste bog sunca koji su rimljani slavili na taj dan a koji je dekretom odredjen od strane imperatora kao Bozic kako bi mase lakse prihatile hriscanstvo.
  (Leksa, 8. januar 2017 19:28)

  # Link komentara

 134. Odlican tekst
  (Feketic, 8. januar 2017 19:21)

  # Link komentara

 135. Zato sto ionako ceo januar nesto slavimo. Ako slucajno nema nista da se slavi, repriziramo prethodna slavlja...
  (cole, 8. januar 2017 19:20)

  # Link komentara

 136. Ja sam Srbin, pravoslavne veroispovesti ali koristim mozak kad mi ga je bog dao a ne popovi i slavim već odavno 25. decembra. Jedan od razloga je i što mi je jedna baka bila katolik pa smo dugo ukrašavali stan pred 25. decembar i ostavljali tako do 7. januara.
  Nema ništa srpsko, ako je to uopšte bitno, u kalendaru Gaja Julija Cezara.
  (Simeon, 8. januar 2017 19:20)

  # Link komentara

 137. Nije mi jasno zašto ne korektuju vrednost 1 sekunde(čije je trajanje čovek odredio potpuno proizvoljno)tako da nema viška sati,minuta i sekundi nakon jedne revolucije(godine).
  (Sloba, 8. januar 2017 19:20)

  # Link komentara

 138. Zato sto je po SPC Julije Cezar veci Srbin od Milutina Milankovica.
  (Milan, 8. januar 2017 19:14)

  # Link komentara

 139. Ako je Milankovicev kalendar najprecizniji onda da uvedemo njega. Da u sekund znamo kada je praznik.
  (ko jel ja, 8. januar 2017 19:14)

  # Link komentara

 140. Isus Hrist je rodjen kad je rodjen. Ne moze ni jedan Sabor da menja datume. Mogu oni doneti odluku da je sad 1. avgust ali džaba je to. Bilo kako bilo srpska crkva slavi najispravnije i Božić i Vaskrs. A zamolio bih administratore B92 da ne objavljuju samo komentare osoba koje su protiv "srpskog"kalendara i uz napomenu da u tekstu niste obrazložili ZBOG ČEGA SLAVE SRBI 7.JANUARA BOŽIĆ kao što ste to u naslovu nagovestili.
  (Lazar, 8. januar 2017 19:06)

  # Link komentara

 141. Znaci to je ludilo koje je moguce samo u nasem narodu. Nasa crkva pre skoro 100 godina dala predlog koji je usvojio citav Pravoslavni svet (osim Rusa i jos dve tri manje crkve) i to na predlog naseg priznatog naucnika. Da bude paradoks jos veci, cak je I SPC prihvatila taj kalendar ali ga se ne pridrzava. Zaista moguce samo u nasem narodu.

  Od svih komentara najjaci mi je onaj "ovako mi Bozic prodje u spremanju slave koja sledi 2 dana kasnije". Zemljace, nemoj zameriti ali tebi ce u svakom slucaju Bozic proci u spremanju slave, jer da se pocne primenjivati novi kalendar, tada ce ti Stefandan pasti 27og decembra (uostalom on se i slavi 27og ali po starom kalendaru). Vidim da ljudima na ocigled proste stvari nisu bas jasne. Zanima me samo sta ce nasi unuci posle 2100 ako se SPC ne dozove pameti, jer tada razlika izmedju Julijanskog I Gregorijanskog (ili Milinkovicevog kako vam draze) naraste za jos jedan dan, pa ce tako Bozic padati 8.1., Nikoljdan 20.12., Djurdjevdan 7.5. i tako dalje.
  (Dado, 8. januar 2017 19:03)

  # Link komentara

 142. Pitanje za sve vas koji ste striktno za 7.1. ZAŠTO JE BOŽIĆ 7.1. ZAŠTO SE VLADATE PO TOM KALENDARU? ZASTO STE TAJ KALENDAR PRIHVATILI A BOŽIĆ I SVE OSTALE PRAZNIKE NE PRIHVATE KAD I CEO SVET? ZASTO SE NE VLADATE PO TOM STAROM KALENDARU?
  (pitanje, 8. januar 2017 18:47)

  # Link komentara

 143. da se mene pita,ja bi sve bozice,uskrse i prve majeve slavio osmog marta na dan zaljubljenih?
  (blenton, 8. januar 2017 18:45)

  # Link komentara

 144. Pre nekoliko godina, na Božić mi se ukazala ikona, i to na soliteru od kapljica, kako se topio sneg i one se slivale.Gledam i ne verujem šta vidim.
  (Bojan B, 8. januar 2017 18:42)

  # Link komentara

 145. Najveći problem je što novu godinu slavimo u vreme posta zadnjih sedam dana koji je najstožiji,pa se napijamo,krkamo mesinu sexamo žene i onda slavimo božić.e to je tragedija ovog kalendara.
  (zox, 8. januar 2017 18:42)

  # Link komentara

 146. Prema kalendaru koji koriste u verskim stvarima, Srbi slave Božić 25. decembra. E sad, kao što bi i na Istok i na Zapad, i levo i desno, tako i po ovom pitanju nemamo ideju šta i kako.
  (Dr No, 8. januar 2017 18:41)

  # Link komentara

 147. @(Црква мора да остане иста увек,А ко су били партијарх о остали црквени оци који су 1923-ће одлучили да се прихвати Миланковићева реформа ? Као патриота, молим, преклињем свештенство да нас врати у друштво уважених народа. Није то наш календар па да тврдоглаво, већ какви смо, инсистирамо на грешкама, само испадамо смешни када славимо „нашу Нову годину“ Шта је ту наше? Ако су црквени догађаји по „нашем“ календару, и то је у домену црквеног одлучивања, како може астрономска појава да се слави 13 дана касније? На алемегдану, одмах на улазу са десне стране, је споменик предаје кључева шест српских градова кнезу Михајлу. То се десило 1867-ме. Тада је разлика два календара била 12 дана. Споменик је подигнут 1967-ме и уписан је нетачан датум са 13 дана разлике, јер аутор није знао да се сваких 128 година разлика увећава за један дан(од 1582-10, од 1711-11, од 1838- 12, од 1966-13, од 2094-14). Нећу да говорим о Васкрсу, јер се десио у прву недељу после пролећне равнодневнице, али после јеврејске Пасхве, која се слави по најстаријем и најнетачнијем календару, јер је то питање Цркве, али и божићни пост је питање цркве. Иде пре Нове године, траје предуго да би га модеран човек испоштовао. Замислите само да славимо Божић и Васкрс као остали свет, па да се сви окупимо из целога света, а не овако, гурамо се мимо света. А нисмо ништа гори од другх, ни бољи наравно, само им дајемо непотребног повода да нас изопште!
  (Лаерт, 8. januar 2017 18:40)

  # Link komentara

 148. Treba ukinuti gregorijanski kalendar i vratiti se na crkveni julijanski kalendar.Mislim da zasluzujemo da budemo jedinstveni u svijetu.
  (zex777, 8. januar 2017 18:39)

  # Link komentara

 149. Добар чланак, али има један пропуст – Хајам није био арапски већ персијски песник. Што се тиче календара – потребно је да неко ко је довољно ауторитативан српском народу (таквом какав је) објасни о чему се ради. Верујем да већина оних који се задрто куну у „светост српског (?!) календара“ (осим свештенства које има своје разлоге за одуговлачење) нису размислили, нпр., о томе да је тај календар направио један многобожац (научник) за другог многобошца (владара)... А Миланковић је био не Србин, већ Србенда...! И једини Србин који је осамдесетих година прошлог века уврштен у (неку британску) монографију (никако не могу да се сетим ни наслова ни аутора ни издавача, јер је прошло скоро 30 година од кад сам је имао у рукама) о највећим научницима у историји човечанства (Теслу тамо наводе као Хрвата)... Ја славим и своју Свету Петку и Божић и Васкрс по јулијанском календару, али верујем да Миланковићев календар ништа не може да нашкоди православној вери...
  (Вук Шетоња, 8. januar 2017 18:33)

  # Link komentara

 150. Nije KATOLICKI, nego je MILANKOVICEV kalendar, dragi moji protivnici reformisanog julijanskog kalendara. Od nacionalizma i sovinizma se ne zivi...
  (Bobinator, 8. januar 2017 18:27)

  # Link komentara

 151. Naravno, opet su najgalsnijj oni, koji su u crkvu poslednji put usli kada ih je baba krstila i standardno se pozivaju na Vaseljenskog patrijarha, koji je da se ne zaboravi priznao vrhovnu vlast Pape rimskoga, iako ni sam ne zna zasto je to uradio. Cim najvaznija od svih patrijarsija, Jerusalimska, jer njen poglavar izmedju ostalog nosi titulu Cuvara groba Isusovog, promeni kalendar onda i mi treba da o tome razmisljamo, a sve do tada treba postovati postojeci kalendar, a kome se ne svidja niko ga ne tera da to radi. Osim toga crkve koje Bozic slave po novom kalendaru, neke velike praznike slave po starom kalendaru, tako da nisam siguran koliko je to pravilno.
  (Realista, 8. januar 2017 18:21)

  # Link komentara

 152. Zato što se razumeju u astronomiju koliko i u plaćanje poreza.
  ('nako usput, 08. januar 2017 15:58)

  - U placanje poreza se itekako razumiju jer da se ne razumiju placali bi ga. ;-)
  (UDBA, 8. januar 2017 18:20)

  # Link komentara

 153. Jasno, pa i mi slavimo Božić 25 decembra.A to što je taj julijanski kalendar netačan i asihron , nema veze! Mi t.j oni koji se bave time tako hoce. Može im se. Može im se sve dotle dok oni ostali koje nece -ćute.
  A Novu godinu od kada to Srpka Crkva dočekuje i proslavlja? Je li to radio Sveti Sava , Car Dušan, Karađorđe ili Miloš? Nešto se ne sećam! Niko mi o tome nije pričao niti pisao! Je li to neka novotarija?
  (Stojan, 8. januar 2017 18:15)

  # Link komentara

 154. @2100-te godine bozic ce biti 8-og januara,zbog "naseg pravoslavnog kalendara".
  (Van Helsing, 8. januar 2017 17:59)

  Neće, već tek 2101. godine, jer je 2100. godina prestupna i taj dan viška u julijanskom kalendaru je 29. februar 2101. godine, dok u gregorijanskom kalendaru ta godina nije prestupna (završne godine vekova koje nisu deljive sa 400 nisu prestupne, otuda se razlika sa julijanskim kalendarom povećala sa 10 na 13 dana, zbog 1700, 1800 i 1900. godine).
  (Veliki brat, 8. januar 2017 18:15)

  # Link komentara

 155. Zato što se Ješua rodio 7. januara...
  (ja, 8. januar 2017 18:11)

  # Link komentara

 156. tako smo u mogućnosti
  (sisoje, 8. januar 2017 18:06)

  # Link komentara

 157. Ja sam pravoslavac, ali sam davnih dana prekinuo tu tradiciju i ravnam se po novom kalendaru, pa tako Božić obeležavam 25. decembra.
  Milanković nam dao najprecizniji kalendar, a mi se držimo Cezarovog i još ga zovemo srpskim!!
  Našu državu su tako sludeli sa svih strana da nije čudo
  što smo histerični u svom paganskom anahronizmu. Onog momenta kad izaberemo zdrav razum, ukinemo idolopoklonstvo i počnemo da živimo zaista normalno, bez svih tih histerija oko ovog ili onog vođe, pogledamo u sebe i svoje stvarne potrebe, odbacimo sve koji nas lažu i mažu decenijama, biće nam bolje. Priliku imamo u aprilu. Opcija ima.
  Uzgred, znate zašto Srbi nemaju nuklearnu bombu?
  Zato što bi je bacili na proslavi Božića.
  (Moje ime*, 8. januar 2017 18:03)

  # Link komentara

 158. Nista se nebi izgubilo ako bi slavili bozic po gregoorijanskom kalendaru ALI sto se tice Hristovog rodjenja potpuno netacno. Hristos je rodjen kad pastiri teraju stoku na ispasu sto bi bilo prolece. To je za istoricare da utvrde . Ali mi smo ortodoksi imamo sve sto drugi nemaju tako pop mi Rece . Ja licno verujem u boga ali bez isusa. Pretera ja
  (Billy d goat, 8. januar 2017 18:03)

  # Link komentara

 159. Pa i Srbi i Rusi slave Bozic 25. decembra, samo sto je 25. decembar 7. januara, a za osamdesetak godina ce biti 8. januara.
  (grk, 8. januar 2017 18:02)

  # Link komentara

 160. 2100-te godine bozic ce biti 8-og januara,zbog "naseg pravoslavnog kalendara".
  (Van Helsing, 8. januar 2017 17:59)

  # Link komentara

 161. Zato što slavimo u januaru.
  (Nikola, 8. januar 2017 17:59)

  # Link komentara

 162. a zato sto smo mi posebni i radimo kako nam odg..ceo svet ima jednu novu godinu samo mi 2 i jedino se kod nas isus rodio 2 puta i vaskrsao 2 puta..strasni smo..poseban narod stvarno..
  (AnOnImUs 25, 8. januar 2017 17:58)

  # Link komentara

 163. Imamo najprecizniji kalendar i najbolje pismo na svetu, jedno slovo-jedan glas.
  (DEX, 8. januar 2017 17:56)

  # Link komentara

 164. Dok sam ziv...7 januar .......
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cetnik, 8. januar 2017 16:25)

  Ziv, ali ne bas previse pametan :)
  (q, 8. januar 2017 17:54)

  # Link komentara

 165. Pa slavimo 25.12. po julijanskom kalendaru. Nije pitanje kad je Božić, već kad je 25. decembar. Kosovska bitka je bila na Vidovdan, ali ne 28. juna.
  (Apstrakt, 8. januar 2017 17:53)

  # Link komentara

 166. Tehnički, prava Nova godina je više srpska od Srpske.
  Srpsku z`inat slavimo kada je "rekao" neki Latin, a z`inat neće da slavimo kad je "rekao" "neki tamo" Milanković...
  (genius, 8. januar 2017 17:53)

  # Link komentara

 167. Mi cemo sacekati kad razlika izmedju Gregorijanskog i Milankovicevog kalendara bude 1 dan pa cemo ga onda usvojiti...Jer necemo valjda slaviti kad i drugi
  (Irish, 8. januar 2017 17:49)

  # Link komentara

 168. Samo mimo sveta...to je civilizacijski problem
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ljakse, 8. januar 2017 16:18)
  Sta mimo sveta? Jako veliki broj hriscana slavi kad i mi, jesu sad svi oni mimo sveta? Vecina sveta na kraju krajeva i ne pripada hriscanstvu, tako da veze s vezom nema ta tvrdnja da smo mi mimo sveta zato sto ne slavimo 25. decembra.
  (slonov_rep, 8. januar 2017 17:49)

  # Link komentara

 169. "Prvi ekumenski sabor u Nikeji je 325. godine odlučio da se Uskrs slavi u nedelju, prvu posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici."

  Treba dodati još samo dodati "i posle jevrejskog praznika Pashe" i to je to. Ako se ovo malo pažljivije promisli lako se vidi da se problem svodi na usaglašavanje lunarnog i solarnog kalendara... i jevrejske Pashe.
  (mutagen, 8. januar 2017 17:49)

  # Link komentara

 170. Srbi slave Božić 7. januara zato što čekaju da protekne celih 12 meseci od prethdnog Božića.
  (Kakvo pitanje, takav i odgovor, 8. januar 2017 17:48)

  # Link komentara

 171. kako radi Milankovicev kalendar?
  (Minion, 8. januar 2017 17:48)

  # Link komentara

 172. Dosta više o tome. Pitam se samo kako će astronomi meriti vreme i usklađivati ga u dalekoj budućnosti onima koji se otisnu u daleki svemir.
  Zvanično smo prihvatili to katoličko preskakanje i to je to.
  Objavite svake godine kog datuma i u koliko sati počinje nova astronomska gldina, ako sve te pametne glave znaju da računaju.
  Maje su imale namenske kalendare i nisu se zamajavale glupostima. To je kasnije doneo Kolumbo...
  (luka, 8. januar 2017 17:46)

  # Link komentara

 173. Ako nama koji slavimo 7. januara ne smeta, zasto vama ateistima smeta taj datum ili bi jos i da odredjujete kada ce i sta ko da slavi, u sta ne sumnjam.
  (Sever, 8. januar 2017 17:43)

  # Link komentara

 174. Fora je sto postoje ljudi koji ne mogu da skontaju da i jedna i druga crkva slave Božić 25.decembra...i kao sto je pocetak nove godine uvek 1.januara (pa i srpske nove god...)
  (bg.forever, 8. januar 2017 17:42)

  # Link komentara

 175. Tu je ocigledan uticaj Ruske crkve na nadu, na zalost. Nas naucnik dodje do najpreciznijeg kalendara, a mi se drzimo ovog starog kao pijan plota. I to stvara konfuziju kod neobrazovanog sveta pa kazu da se Bozic slavi 7.1. NIJE. Slavi se 25.12., ali onda moramo da dodamo --po starom kalendaru! Besmislica. I 25.1. kao datum rodjenja Hristovog je proizvoljan a ne tacan datum, koji se zapravo ni ne zna. Ali ocigledno je da se otprilike poklapa sa zimskom ravnodnevnicom. Zato treba da poguramu ovu nasu crkvu da pocne da zivi i liturgijski po kalendaru koji koristimo i inace, a ne ovako slavimo dve Nove godine i pravimo konfuziju i sebi i drugima.
  (Sa strane, 8. januar 2017 17:42)

  # Link komentara

 176. Срби славе божић у децембру. По јулијанском календару то је 25. децембар.
  (Јабучило, 8. januar 2017 17:41)

  # Link komentara

 177. Rusija je glavni krivac zasto slavimo Bozic kao da smo neka sekta. Uostalom sada ispada da smo veci pravoslavci od samih Grka!!! Grci slave Bozic 25 decembra, kada i oko milijardu i po hriscana (i katolika, svih protestanata i vecine pravoslavaca) po kalndaru Milutina Milankovica!!! a ne po gregorijanskom, Bozic pada isti dan, dok je Uskrs razlicit. Samo Rusi koji su do pre 50 godina verovali u Staljina, a pre 500 u kamen, drvo i medveda sada diktiraju sta je ispravno u veri, a nasi ih slepo slusaju. Sto je najgore zbog ogromne greske u julijanskom kalndaru, koji uopste nije tacan, Bozic ce se jednog dana slaviti 8 januara verovali ili ne, pa braco Srbi samo vi verujte i kunite se u Moskvu, dok nas ne satari do kraja.
  (Aleksandar, 8. januar 2017 17:41)

  # Link komentara

 178. 2100. godine ce julijanski kalendar pobeci za jos jedan dan, i Bozic cemo od 2101. morati da slavimo 8.januara. Kao sto se u 19-om veku slavio 6. januara, pa 1900. odmakao za jedan dan... Mada, da li ce nas do tada i biti, pitanje je veliko... Mislim, ipak, da nije nasoj crkvi problem Bozic, nego kako prosecnom Srbinu objasniti da Sveti Nikola nije 19. decembra nego 6., i da ce sa izjednacavanjem kalendara morati da se pomeraju i slave.
  (Ја, 8. januar 2017 17:39)

  # Link komentara

 179. Nema nikakve potrebe za pomeranjem dana kada se obeležavaju religijski praznici, "da bismo bili u korak sa zapadom". Ako hoćemo da napredujemo pre svega treba da se odreknemo palanačke psihologije koja stalno teži po svim mogućim glupostima da se ugleda na zapad i da krenemo da radimo na mnogo važnijim stvarima.
  (Maestro, 8. januar 2017 17:38)

  # Link komentara

 180. Zato sto smo u mogucnosti
  (Pera, 8. januar 2017 17:38)

  # Link komentara

 181. Meni miris i ukus česnice govori da je 7 januar jedini mogući datum Hristovog rodjenja.
  Zauvek 7 januar.
  (ni levo ni desno, 8. januar 2017 17:38)

  # Link komentara

 182. @četnik

  Prijatelju, ti Božić slaviš 25.12.kao i svi ostali hrišćani. Jedino što tvoja (naša) crkva govori da 25.12. nije 25.decembra nego 7.januara...
  (Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja, 8. januar 2017 17:35)

  # Link komentara

 183. Свака част редакцији на овом тексту јер на жалост мало људи зна да ми славимо све по погрешним датумима. Божић се увек слави пре Нове Године!
  (Србин ло, 8. januar 2017 17:34)

  # Link komentara

 184. Jedno pitanje. Da li Maksim Trpković, rođen 1864. godine u selu Orlanci u Makedoniji, u pekarskoj porodici koja se ubrzo preselila u Beograd.... ima veze sa čuvenom beogradskom pekarom Trpković?
  (Siniša, brejnstormer!, 8. januar 2017 17:34)

  # Link komentara

 185. @Alex
  Ти,ако желиш,слави Божић и у лимбургу месецу (то ти је онај месец када се шишају мајмуни),а ја ћу Божић славити истог датума као што су славили и моји преци,без обзира на твој став или,уколико СПЦ прихвати реформисани календар,на став СПЦ.
  (Рајко, 8. januar 2017 17:33)

  # Link komentara

 186. Ako vreme računamo po gregorijanskom, trebalo bi i Božić da slavimo po njemu. Slave se događaji, a ne datumi. Grčka pravoslavna crkva ispala najpametnija zbog toga.
  (Ostin A, 8. januar 2017 17:33)

  # Link komentara

 187. Ako pogledate crkveni kalendar zapazićete da crkva Božić proslavlja - 25. decembra po svom kalendaru.
  Druga je stvar to što je po svetovnom kalendaru taj dan zapravo 07. januar.
  Tako da bi Srbende, pre nego što zapene, prvo trebalo to da znaju.
  Pogledajte neke starije novine i obratite pažnju na to kad se slavio Božić u kraljevini Srbiji.

  Određene, u članku nabrojane, pravoslavne crkve su uskladile crkveni i svetovni kalendar pa se datum proslavljanja Božića poklapa u oba kalendara i to je 25.12. Naša se, naravno, pravi pametna i ide van sveta i logike.
  Najjači detalj je što naša crkva ne primenjuje kalendar našeg čoveka, kalendar koji je pritom najprecizniji od svih, ali druge nemaju problem sa tim.

  Inače, Rumuni, Grci, Bugari i ostali pravoslavni narodi koji slave Božić 25.12. slave Uskrs zajedno sa ostalim pravoslavcima, ne sa katolicima. Da ne bude posle da su se pounijatili :D
  (Powerslave, 8. januar 2017 17:32)

  # Link komentara

 188. Bog s vama, slave ga Srbi 25 decembra kao i ostali hriscani, samo sto nama 25 decembar pada 7 januara. Muceni Milankovic :(
  (idimidodjimi@gmail.com, 8. januar 2017 17:30)

  # Link komentara

 189. Kada je naduža noć 22 decembra - od 25 decembra ponovo se sunce vraća . Šta mi slavimo 7 januara? Slavimo pogrešan dan .po tome onda možemo da izaberemo bilo koji dan. Nije ovo gregorijanski kalendar samo zato što ga je usvojio papa.
  Ovo je pravi kalendar. I stvarno dokle više crkva koristi taj stari kalendar.
  (Zop, 8. januar 2017 17:28)

  # Link komentara

 190. ako sam ja rodjen 1. januara, a sutra pomere sve za nedelju dana, logicno je da ce se i moj rodjendan pomeriti na novom kalendaru, pa cu tako tek sedmog moci da kazem da sam rodjen prw tacno godinu dana..logicno
  (holden, 8. januar 2017 17:27)

  # Link komentara

 191. Nije mi jasno zasto se pravoslavni Srbi drze kalendara koji je uveo Julije Cezar 45. godine pre nove godine.... A koji je rezon SPC?
  (monja, 8. januar 2017 17:25)

  # Link komentara

 192. Dok sam ziv...7 januar .......
  (cetnik, 08. januar 2017 16:25)

  A uskoro ce SPC Bozic da obelezava 08.01. Sta te briga, vazno je da ti budes dosledan.
  (lauda, 8. januar 2017 17:25)

  # Link komentara

 193. Astronomski gledano to je 25. Decembar i to je preuzeto iz mnogo starijih tradicija, jer su uocena neka desavanja sa Suncem, na horizontu...i.t.d..
  (zoran, 8. januar 2017 17:23)

  # Link komentara

 194. Za ovog cetnika i ostale koji ne kapiraju - Srpska pravoslavna crkva koristi Julijanski kalendar, a država koristi Gregorijanski. Božić pada i po Julijanskom i po Gregorijanskom i po Milankovićevom kalendaru na 25. decembar. Dakle, Božić ni u kom slučaju nije 7. januara. Mi ga slavimo tada zbog neusklađenosti kalendara. Na Zapadu, i u većini pravoslavnih zemalja, i crkva i država koriste gregorijanski kalendar, pa nema neusklađenosti. Samo mi i nekolicina drugih naroda slavimo pogrešan datum, zbog greške u kalendaru. Da je ovo tačno, veliki Srbi, videćete kada otvorite bilo koji crkveni kalendar i kada potražite Božić u njemu - verovatno će da vas zaprepasti kada vidite da je Božić, po crkvenom kalendaru, 25. decembra, a Nova godina 1. januara...
  (ja, 8. januar 2017 17:21)

  # Link komentara

 195. Menjajte, ne mozemo da slavimo novu godinu po jednom a Bozic po drugom kalendaru.
  (Sremac, 8. januar 2017 17:21)

  # Link komentara

 196. SPC bi trebala biti vise za kalendar jednog Srbina nego rimskog cara.
  (vid, 8. januar 2017 17:18)

  # Link komentara

 197. Dok sam ziv...7 januar .......
  (cetnik, 08. januar 2017 16:25)

  Evo, čovek objasnio lepo zašto. On neće da slavi 25.12. kao sav ostali svet, nego hoće 7.1. iako mu tada nije rođendan.
  Nema ni on zabune oko kalendara, jer ko što i sam kaže "7 januar.....". Ne slavi se rođendan, nego "srbski Usrks".
  (NaivniMarkic, 8. januar 2017 17:17)

  # Link komentara

 198. Ja sam ga proslavila u Decembru kao i nasi ortodoxni Grci i Rumuni (kad u ostalom i protestanti i katolici). Nasa, Srpska crvka zatupljuje narod i drzi ga izolovanog. Mene nece spreciti da se pridruzim praznovanju kad i ostali svet.
  (eUpgrade, 8. januar 2017 17:17)

  # Link komentara

 199. Ovom sjajnom tekstu, o kojim se u fokus stavlja kalendar, treba dodati još ponešto. Na Vaseljenskom saboru je jadna od odluka bila i da SPC, zbog zasluga u reformi kalednara pripadne ta čast da određuje i datum Vaskrsa. Danas kada pitate nekog učenog Grka ili Bugara po kom kalendaru računaju vreme nikada neće reći gregorijnaskom, već Milankovićevom kalenadaru! Vreme je da i mi Srbi prihvatimo naš Milankovićev kalenadar, a ne da hrišćanske praznike i crkveno bogosluženje činimo po Rimskom kalendaru!
  (Nenad T., 8. januar 2017 17:15)

  # Link komentara

 200. Druže nije božić 07.01. Nego 25.12. Crkva koristi drugi kalendar. O tome je ceo tekst. Pročitaj opet.

  Dok sam ziv...7 januar .......
  (cetnik, 08. januar 2017 16:25)
  (bojan, 8. januar 2017 17:15)

  # Link komentara

 201. Slavimo! S tim da bozic slavimo po julijanskom kalendaru a vreme racunamo po gregorijanskom. Eto toliko o pravoslavlju.
  (Amerikanac, 08. januar 2017 16:15)
  @
  Slavi se po crkvenom kalandaru.Mada interesantno je što se sprovodi hajka na SPC i to na božić.
  (Marko, 8. januar 2017 17:15)

  # Link komentara

 202. Djole dobi Maria 7. kao sto i Mojkovacki junaci slomise svabske cizme, rukometasi, vaterpolisti ranije itd. Nama taj 7. talican, ne moz izgubimo taj dan nikako. A sto? : )
  (Micko, 8. januar 2017 17:14)

  # Link komentara

 203. pa slavimo u decembru po julijanskom kalendaru.
  (disko nindža, 8. januar 2017 17:14)

  # Link komentara

 204. Mi slavimo Novu godinu po Gregorianskom, a Bozic po Julianskom. Cudan smo narod.
  (Dalibor, 8. januar 2017 17:14)

  # Link komentara

 205. Zašto SPC nije prihvatila vec usvojeni Milankovicev kalendar, pa odgovor je prost, zato sto i Ruska pravoslavna crkva nije usvojila isti, a mi bez rusa ne možemo ništa , tako je i danas.
  (Filip, 8. januar 2017 17:14)

  # Link komentara

 206. Kad smo potajno ove godine pomerili svetog Stefana od sutra(9-i Januar) na danas,8-i Januar bez da se iko ista pita a niko to ni da primeti,kad smo posekli hrast i zatrpali Baziliku a Valjevsku Gracanicu poplavili i niko da izadje na ulicu,mozemo SLOBODNO da predjemo na Julijanski,tj na Milankovicev kalendar(da se dize jos manja frka) i uskladimo se sa ogromnom vecinom Hriscanskih pa i pravoslavnik crkvi,bilo bi vreme.
  (Uvek mi neke kerefeke, 8. januar 2017 17:11)

  # Link komentara

 207. "Bog ne čuje Srbe jer kada se, na primer, oni mole Svetom Iliji, on više nije tu, bio je tu pre dve nedelje".

  Sivi kamion crvene boje.

  Kad budu hteli da ih Bog čuje verovatno će slaviti Božić u decembru.
  (BeKo, 8. januar 2017 17:11)

  # Link komentara

 208. To je Srbija da ga je osmislio bilo ko a ne Srbin Milutin Milankovic odavno bi ga usvojili.Pa usvojile ga sve najvece pravoslavne crkve osim nase i ruske,a i Rusi nisu zato sto nisu prisustvovali zbog komunizma
  (Zoran, 8. januar 2017 17:11)

  # Link komentara

 209. Pa SPC i slavi Božić u decembru, po svom kalendaru.
  (Paor, 8. januar 2017 17:10)

  # Link komentara

 210. Svaka cast za tekst. Verujem da smi svi saznali nesto novo iz njega, bez obzira koliko smo vec bili upuceni u temu.
  Samo nastavite sa ovakvim tekstovima!
  (Dragoljub, 8. januar 2017 17:10)

  # Link komentara

 211. ODLICAN i opsiran tekst! Jos samo nedostaje da ga procitaju i razumeju oni koji se kunu da ce zauvek slaviti Bozic 07.01. po GREGORIJANSKOM kalendaru (i time implicitno priznaju isti). Neka pomisle da je, na primer, car Dusan slavio Bozic 3. januara po savremenom racunanju. Kada bi se Bozic slavio striktno prema Julijanskom kalendaru, pomicao bi se lagano prema prolecu zbog nagomilavanja greske Julijanskog kalendara.
  Znaci treba shvatiti 3 stvari: 1) kalendar se sastavlja i poboljsava zbog unosenja reda u racunanje vremena i uskladjivanja Zemljinog dnevnog i godisnjeg ciklusa; 2) kalendar reformisu ljudi od nauke vodjeni zeljom za naucnom preciznoscu a ne religioznim ili politickim motivima i 3) sadasnji Gregorijanski kalendar i predlozeni Milankovicev se POKLAPAJU u dan do 28. februara 2800.
  Nema smisla Gregorijanski kalendar nazivati "katolickim" i odbijati ga zato sto ga je odobrio papa Grgur. Njega je stvorio astronom Luidji Lilio iz ociglednih razloga - greske Julijanskog kalendara. Kao sto ni Julijanski kalendar nije stvorio Julije Cezar, nego aleksandrijski astronom Sosigen. I to ne da bi demonstrirao posebnost Pravoslavne crkve nego da bi uveo red u haoticnost starorimskog kalendara.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 8. januar 2017 17:10)

  # Link komentara

 212. sto sto ne bi imali novca da spremimo 25.12...ovako legne plata...pa i prase i sve po redu...da napunimo budzet...
  (boki, 8. januar 2017 17:09)

  # Link komentara

 213. Vazno je da smo uvek mimo sveta, a kad nas neko pita zasto, uvek imamo spreman odgovor: Pa tako i Rusi rade. Zivela Azija!
  (Dusan, 8. januar 2017 17:07)

  # Link komentara

 214. Treba pitati patrijarha kad je Nova godina?
  (Bez komentara, 08. januar 2017 16:29)

  ..pa 31 decembra...sta ima da ga pitas? to bi ti i on rekao...
  (kopaski, 8. januar 2017 17:06)

  # Link komentara

 215. Odavno nisam pročitao ovako dobar tekst na B92. Svaka čast! A što se tiče proslave Božića, znam 100% da Grci slave Pravoslavni Božić 25. decembra. Zaista bi trebalo da se ovo uskladi, ma koji dan da to bude, jer je ovo paradoks.
  (alo, 8. januar 2017 17:03)

  # Link komentara

 216. Ovo je dobro, očekivao sam više "7. januar for life" komentara. Veliki broj ljudi ne uviđa da u stvari ni ne slavi božić 7. januara već 25. decembra, ali po drugom kalendaru, što je za njih preapstraktan pojam.
  (Unnamed, 8. januar 2017 17:02)

  # Link komentara

 217. Ovaj julijanski kalendar i nije baš sasvim julijanski. Poslednja korekcija je sprovedena baš na Nikejskom vaseljenskom saboru (3 dana) i takav je sad u upotrebi. Možda bi ga trebalo nazvati nikejski ili konstantinov. A živo me interesuje šta će Srbi slaviti 7. januara 2101. kada se namakne još jedan dan. Sretno mi proslavite moji nerođeni unuci.
  (Nedeljko, 8. januar 2017 17:02)

  # Link komentara

 218. А шта ћемо са тим што Свети огањ у Јерусалиму силази искључиво сваке васкршње суботе по "нетачном" јулијанском календару???
  Ваљда Бог зна да шаље сваке године пламен по астрономски "нетачном" календару.
  Како сад? Бог и чудо његово или научници?
  (Бог не воли науку (математику и астрономиј, 8. januar 2017 17:02)

  # Link komentara

 219. U tekstu je izostavljeno da je Milutin Milankovic uz odobrenme SPC, otisao u Carigrad kako bi se usvojio reformisani kalendar,ali je u medjuvremenu U Beograd stigao. glasnik. iz Rusije da se ta sagladnost povuce.Iz tog doba sledi potpuna. POTCINJENOST Srpske Crkve,Ruskoj KGB CRKVI.
  (Moskva, 8. januar 2017 17:01)

  # Link komentara

 220. Martovske ide su bile u martu (sada po novom jalendaru oadaju krahem marta i pocetkom aprila)
  ...
  Oktobarska revolucije je bila u oktobru, a ne 7 novembra inace bi se zvala Novembarska.
  Novi kalendar je uveden osim u jkatolickoj crkvi 1903 godine i bili su protesti gospode u parizu sto im "kradu" dane. ima i filmic o tome. Nije to nesto iskonsko vec je uvedeno ya gradjanstvo u 20. veku, a kao proracun nisu uzeli od hristovog rodjenja, vec od pape Grgura. tako da je on vestacki i dogovorni kao i svaki drugi kalendar. Do 1926 godine su se krstenice vodile po starom kalendau a od 1922 upisivao se i novi (dva datuma). U 4 Nemacka kantona u SV. i dalje je sluzbeni stari kalendar.
  (XXS-iq, 8. januar 2017 17:01)

  # Link komentara

 221. Nikad ne trebamo prihvatiti novi kalendar tj katalocki.
  (Mirko, 8. januar 2017 17:01)

  # Link komentara

 222. Mi moramo biti drugaciji pa makar to i naopako bilo. Bolje bi bilo da je Bozic u decembru kao kod ostalog svijeta i po najtacnijem kalendaru. Meni ovako Bozic svake godine prodje u pripremanju za slavu koja je dva dana posle njega.
  (ms, 8. januar 2017 17:01)

  # Link komentara

 223. Sve i da odluce, ja slavim i dalje po starom kalendaru. Barem Bozic. Uskrs nemam pojma kako se racuna :) Zelim da budemo drugaciji od zapadne zle civilizacije. Sto manje dodirnih tacaka sa zlikovcima. Uostalom nas Bozic ni nema dodirnih tacaka sa zapadnim komercijalnim praznikom u kome svi samo jurcaju po prodavnicama. Sto dalje od sotona tj zapada!
  (DaLanik, 8. januar 2017 16:59)

  # Link komentara

 224. а да се вратимо оном старијем календару , где је сада 7 хиљада и нека?
  (моравац, 8. januar 2017 16:58)

  # Link komentara

 225. Dok sam ziv...7 januar .......
  (cetnik, 08. januar 2017 16:25)
  ####
  Pogledaj malo crkveni kalendar, i tamo piše 25 decembar.
  (Korvin, 8. januar 2017 16:58)

  # Link komentara

 226. Blamaža, šta drugo reći. Predložiš, svi usvoje, i ko je u raskolu i ko nije, a ti jedini - e sad neću. Vetovatno je bolje nagovarati Ruse da kalendar prihvate jer možda tim putem i bude neke vajde
  (Vlada M, 8. januar 2017 16:54)

  # Link komentara

 227. Znaci vec je sve reseno i pre 90 godina usvojeno samo treba odluku sprovesti u delo? Eva ja nisam vernik ali posto SPC ima toliki uticaj na Srbe i srpsko drustvo, molim vas k'o boga reformisite vec jednom taj kalendar. Nije to nikakva srpska specijalna karakteristika, nismo mi Kinezi, takodje ne postoji bozic 7. Januara. To je potpuno pogresan iskaz. Bozic se zna kada se slavi ali kad vam je civilni kalendar jedan a verski drugi onda ljudi pocinju da veruju u ovakve nebuloze.
  (Swarog, 8. januar 2017 16:53)

  # Link komentara

 228. Pricam ljudima o zastarelom kalendaru Julija Cezara vec godinama, ali shvatam da mnogi Srbi ustvari pojma nemaju da i nasa crkva slavi Bozic 25-og decembra samo po netacnom kalendaru koji malo kasni. Prosecan Srbin je potpuno siguran da je npr. Bozic bas 7-og januara i da je to nesto normalno, tradicija i slicne gluposti.
  (Mikica, 8. januar 2017 16:52)

  # Link komentara

 229. Sto se mene tice, moze da slavi kad ko hoce, ali da radni i neradni dani budu isti kao u civilizovanom svetu kom valjda pripadamo. Pa ko hoce celu noc da "slavi", a sutra da ide na posao i RADI, siroko mu polje.
  (Zasto da ne, 8. januar 2017 16:48)

  # Link komentara

 230. Pored ekonomske stete nahceca je duhovna steta. Mi koji zivimo u inostranstvu slvimo onda kada i svi ostali u zemljama u kojima zivimo 25/12 a kada dodje 7 januar to je radni dan i mozete misliti kako ga slavimo. Po malo je smesno kada im kazemo da je danas bozic oni nas belo gledaju misleci da smo nekakva sekta, obicni ljudi o kalendarima nemaju pojma. Zato i prema srbima postoji nekakva rezerva . Treba se ugledati i na ostale pravoslavne drzave koje su promenile kalendar pre svega zbog nas.
  (Roko, 8. januar 2017 16:45)

  # Link komentara

 231. Svi Bozic slave 25.decembra, ali deo pravoslavnih crkava jos se drzi starog kalendara Julia Cezara koji je neprecizan, pa 25.12.po tom kalendaru pada 13 dana kasnije.Ja obozavam ove sveznalice kad kazu da je 7.1. A u Poslanici Partijarha pise Bozic 2016. Kako moze biti januar kad je jos 2016? Po starom kalendaru Nova godina je za 6 dana a tada pocinje i januar.Inace,najbolje je i da SPC prihvati novi kalendar i vise nece biti ovih brkanja.Sta fali Grcima,Rumunima,Bugarima ili Albancima sto su ga uzeli? Jel su manje pravolavci?
  (Gojko, 8. januar 2017 16:45)

  # Link komentara

 232. Dok sam ziv...7 januar .......
  (cetnik, 08. januar 2017 16:25) знаш ваљда да је то 25 децембар само по јулијанском?
  (Богдан, 8. januar 2017 16:43)

  # Link komentara

 233. slavim bozic kad i nasa pravoslavna braca rusi ..ko hoce snama OK ,ko nece eto im katolicki bozic 25og
  (milan, 8. januar 2017 16:40)

  # Link komentara

 234. Ja ovo znam i gadim se srpskog inata koji ne zna da je inicijativa i tačka na tu matematiku i došla sa ovih prostora.
  I povrh svega toga, kao Novu Godinu slavimo dan kad je Isus postao Jevrejin, tj kad je obrezan.

  Lepo negde čuh: "Mi nemamo sreće zato sto se svaki dan molimo svecu koji mislimo da je tu taj dan. On je u stvari tu bio pre 13 dana i otišao."
  (rukaglava, 8. januar 2017 16:37)

  # Link komentara

 235. Treba preci na Milankovicev kalendar,uostalom to ce se I desiti u buducnosti samo pitanje je kada...
  (I to je sve, 8. januar 2017 16:33)

  # Link komentara

 236. Зато што је црква Црква, а не астрономско и математичко друштво! Запамтите то!
  Миланковићев или било чији други календар је непотребан и сувишан. Оци Првог васељенског сабора, одржаног у Никеји 325. године у време Св. цара Константина, су одлучили који календар користимо, тај календар је важио у време Христовог рођења и живота и ко смо ми да то мењамо?
  Тај нетачни календар је Божија воља и нама који верујемо у Њега то је довољно. А матерматичари и астрономи су добродошли, само они нису црквени ауторитет и не могу да мењају постулате наше вере.
  (Црква мора да остане иста увек, 8. januar 2017 16:32)

  # Link komentara

 237. Stvarno više treba uskladiti proslavu Božića i slaviti kad i ostali hrišćani 25 decembra, pre svega iz praktičnih razloga. Uostalom i Rumuni i Grci mislim da i Bugari, su uskladili Kalendare i slave 25.12. Ništa se ne bi promenilo samo bismo ranije nego sada.Zapamtite Srbi, mi slavimo događaj a ne Kalendar!
  (Alex, 8. januar 2017 16:30)

  # Link komentara

 238. Treba pitati patrijarha kad je Nova godina?
  (Bez komentara, 8. januar 2017 16:29)

  # Link komentara

 239. Dok sam ziv...7 januar .......
  (cetnik, 8. januar 2017 16:25)

  # Link komentara

 240. Samo mimo sveta...to je civilizacijski problem
  (ljakse, 8. januar 2017 16:18)

  # Link komentara

 241. Urme?
  Fali ovde jos i integralno cia seme i brazilski oraj...
  (buha, 8. januar 2017 16:18)

  # Link komentara

 242. oni se bave drugim stvarima...van vremenskim...tj materijalnim...a da uvedu narodni jezik u bogosluzenje, reformisu kalendar...sta ce im to?
  (zodijak ns, 8. januar 2017 16:18)

  # Link komentara

 243. Jer su tako u mogućnosti.?
  (al, 8. januar 2017 16:16)

  # Link komentara

 244. Slavimo! S tim da bozic slavimo po julijanskom kalendaru a vreme racunamo po gregorijanskom. Eto toliko o pravoslavlju.
  (Amerikanac, 8. januar 2017 16:15)

  # Link komentara

 245. Sjajan tekst. nisam znala za usvajanje Milankovicevog kalendara.
  (seka, 8. januar 2017 16:09)

  # Link komentara

 246. Zato sto ovi nasi mantijasi jos zive u nekom svom 16 veku... osim voznog parka, to mora biti po najsavremenijoj zapadnoj tehnologiji
  (No1e_moj_dobar_drug, 8. januar 2017 16:08)

  # Link komentara

 247. Treba prihvatiti jedinstveni kalendar. Ovi su paradoksi. Grci,recimo,slave pravoslavni bozic 25. 12.
  (nex, 8. januar 2017 16:03)

  # Link komentara

 248. Sad kad krenu komentari o teorijama zavere i kako Vatikan i Amerika namecu gregorijanski kalensar.....
  (Whiplash, 8. januar 2017 16:02)

  # Link komentara

 249. Zato što se razumeju u astronomiju koliko i u plaćanje poreza.
  ('nako usput, 8. januar 2017 15:58)

  # Link komentara