Ponedeljak, 28.09.2015.

17:05

NASA: Na Marsu pronađena tečna voda

Izvor: B92

NASA: Na Marsu pronaðena teèna voda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

337 Komentari

Sortiraj po:

Rhyzm

pre 8 godina

@cega se pametan stidi

Mozes ti da tvrdis i milion puta... Ja mogu da ponovim milion puta da su "naucnici" napravili mnogo vise psihickih poremecaja. Atomska bomba?

cega se pametan stidi...

pre 8 godina

Jeste li primetili najnoviju biblijasku tendenciju da ljude koji vole nauku "ukopavaju" tako sto ih trpaju medju postovaoce Tita, komuniste, titove pionire i slicno? Ja ponovo i ponovo i jos sto puta ako treba, tvrdim da je religioznost psihicki poremecaj. I po stoti put molim nekog psihijatra koji ovo cita da mi kaze zbog cega nisam u pravu. Molim biblijase da se suzdrze od davanja odgovora na ovo pitanje, pitam naucnike. Hvala unapred!

Mike

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”
(Тарковски, 28. septembar 2015)
vidim da si se potpisao kao tarkovski da li je ova divna recenica iz nekog njegovog filma kao sto je stalker ili solaris?
(mare, 28. septembar 2015 20:35)


Pasus je iz knjige "Solaris" Stanislava Lema, prema kojoj je Tarkovski snimio film. Stanislav Lem je učestvovao u pisanju scenarija ali nije imao nikakvo vlasništvo nad filmskim pravima. Kada je Mosfilm prodao prava i kada je snimljena nova verzija filma (sa Klunijem), Lemov advokat savetovao je pisca da je zbog zdravlja bolje da ga ne gleda. Ni prvi ni drugi film nisu preneli poruku knjige a ona je upravo u pasusu koji je citiran.


Taj pasus predstavlja suštinu čovekovog razmišljanja o svemiru. A suština te suštine je deo "...nama treba ogledalo". Čovek se svojim postupcima prema drugom biću "ogleda" u njemu kakav je, pa čak i da je pred njim vanzemaljac on će se ponašati prema njemu kao da je čovek, ne ume drugačije.

Upravo zato i ne razume način na koji planeta Solaris pokušava sa njim da komunicira - ko je gledao film(ove), zna šta je u pitanju.

My name is Bond, James Dean

pre 8 godina

Sta li ucesnici Parova i Farme misle o ovom otkricu ?
(rijaliti, 28. septembar 2015 21:59),
pa misle isto što i učesnici Velikog burazera.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Lane, 28. septembar 2015 22:08)

Čekaj... oni misle? Kako se to dogodilo?

neutralni felsh

pre 8 godina

Posle pročitanih komentara mogu samo da napišem sledeće. Znate one statistike koliko prosečan Amerikanac zna o svetu uopšte. Zna vrlo malo. E taj prosečan Amerikanac šije prosečnog Srbina najmanje 10 puta. Ali šta je tu je.
Inače komentari likova koji ne bi prošli test za portira u NASA su neprocenjivi za srpsku i svetsku zajednicu.
Čast izuzecima.
(mars se napoako čita sram, 28. septembar 2015 20:29)


poenta svih komentara.

Goran

pre 8 godina

@kontras. Jesi li ti glup ili samo bezobrazan ili i jedno i drugo. Samo došao si na pogrešno mesto. Svoje ideje treba da propovedaš glasom božijim i duhom svetim a ne Pentagonovim internetom. Leči se u crkvi a ne u bolnici. Gradi crkve sa krstovima ali bez gromobrana. Hajte više bre, kako vas nije sramota. I ako postoji taj vaš bog i ako je religija u pravu siguran sam u jedno. kad bi došli pred tog vašeg boga da bi vam rekao da vas nije stvorio da bi bili toliko zatucani i frustrirani. Ali ne postoji bog i znam da vam ovakve vesti jedu džigericu. Tužno je verovati u nešto i gledati kako se to urušava. A nastranu to što nisi ni vernik. Garantujem da nisi pročitao Bibiliju. Ti si samo onaj zaglupljeni "srbski taliban" koji u životu ništa ne radi i koji živi na tuđoj grbači.

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 8 godina

Jos samo da dodam odgovor na one koji pitaju "A zasto sada NASA ne usmeri svoje robote prema tim mestima i konacno ispita tu vodu?". Odgovor je da se roveri krecu veoma sporo jer treba autonomno da savladaju teren prepun prepreka. Posto komanda sa Zemlje kasni od 3 do 20 minuta, cak pri najsporijem kretanju moguce je da se rover nepovratno zaglavi u pescanoj jami ili neprohodnom kamenjaru. Roveri imaju svoj softver za prepoznavanje i obilazenje prepreka, ali za uspesno kretanje potrebno je da idu veoma sporo. Opportunity je za 11 godina presao "samo" 42 km, a Curiosity 7 km za dve godine. Drugi faktor je kamena pustinja kroz koju se krecu, npr. za Curiosity:

en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Mars_Science_Laboratory#/media/File:MarsCuriosityRover-LocationMap-Sol-1104-20150914.jpg

Kao sto vidimo, nije bas prohodno. E, sad, konacni udarac: udaljenost od sadasnjih polozaja rovera do mesta od interesa za najnovije nalaze o vodi. Najblizi je Curiosity krateru Horowitz, ali to je nedostiznih 1600 km... Rover Opportunity je jos dalje. Dakle, neka sadasnji roveri nastave svoje misije a ovo ce biti mesto sletanja nekih buducih rovera.

milan-bgd

pre 8 godina

A otkud so na Marsu?
(Ja ja, 29. septembar 2015 09:13)

Nije rec o soli kojom solimo hranu (natrijum-hlorid) nego o sulfatima, hloratima i perhloratima kalcijuma i magnezijuma. I to u opasnim za coveka koncentracijama. Najfinije cestice kalcijum hlorata i perhlorata bi mogle da se uvuku u ljudske naseobine na Marsu i izazovu trovanja (napadaju stitnu zlezdu). Vec nekoliko godina se zna da je Mars otrovan za coveka (pored toga sto je hladan i nema vazduha).
E, sad, hlorati i perhlorati nastaju iz hlorida (u mineralima) pod marsovskim uslovima, a to je odsustvo vlage i jako UV i kosmicko zracenje koje bombarduje povrsinu i minerale na njoj.
Odakle hloridi na Marsu? Pa svako u Suncevom sistemu je dobio prvobitnu dozu hlora (kao i drugih elemenata) iz eksplozije supernove koja je pre nas bila na ovom mestu. A natrijum i hlor su dve najreaktivnije krajnosti (katjon i anjon) i bez oklevanja ce stvoriti natrijum hlorid.

milan-bgd

pre 8 godina

Ako stvarno razumes ovo sto si napisao onda svaka cast, cak i za trud da sve ovo ispises. Ja te razumeo nisam, a za to sto si se setio da posaljes komentar u 23:59, da bi celu noc bio prvi, pokazuje da mozga imas. Druze, svaka cast!
(UltrasBG, 29. septembar 2015 01:52)

UltrasBG, unuce moje, da ne razumem ne bih pisao komentar, zar ne? (ili zar da? za vecinu komentatora). A komentar pisem kad stignem, dakle kad se zavrse porodicne obaveze, kad stignem do racunara i familija utone u san, ako ima vremena (sutra je radni dan, valja ustati rano). Naravno, kao i sada, mogu da komentar posaljem sa radnog mesta ali to izbegavam.
To sto je komentar poslat u 23:59 uopste nije neka racunica "da bih bio prvi". Kako da budem prvi kad je ispred mene bilo preko 300 komentara? Nisam ocekivao da ce mi komentar biti objavljen do danas pre podne, kako vec ide sa kasnim komentarima (iz mog iskustva, sve sto je poslato posle 23h malo verovatno da ce izaci iste noci u naucnoj rubrici - B92 ocito nema trecu smenu za moderatore).
A da mozga imam vidi se valjda iz neceg drugog a ne "planiranog" vremena objave komentara.
Ako te zaista zanima nesto iz mog komentara, pitaj slobodno pa da pokusam da objasnim u bezveznih 1500 dozvoljenih karaktera.

1111

pre 8 godina

neki su stvarno ubedjeni da ljudi mogu da zive na nekoj drugoj planeti.
to je narode nemoguce ,bez velikih "eksperimenata' nad ljudima.
posto mnogo zavisimo od zemljine gravitacije,rad mozga nam zavisi od zemljine gravitacije, a vi pricate o kolonizaciji drugih planeta
nije mozda problem da se tamo negde ode,ali je problem da se opstane pa i da nadjemo planetu gde ima vode,trave i ostalog kao na zemlji ako je gravitacija jaca ili slabija od zemljine,nebi mogli da prezivimo.

milan

pre 8 godina

Ovaj naslov me poseca na uvod u SF filmove ili igrice. Kao na foru kako je neki rat poceo.

Pronasli su vodu ali tamo je bilo jos necega, itd.

Ugalvnom to mu je to.

Prosveto, da li se stidiš kad tvoj plod vidiš?

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju...
(antibot, 28. septembar 2015 21:33)

Svaka ti čast (anti)bote. Vidi se da imaš najviše znanje za nošenje štafeta i igranje na sletovima. Imaš i lepo konspirativno ime sa parada, što ti je takođe u skladu sa tvojim znanjem i ponosom. Sve čestitke još jednom i tebi i tvom velelepnom obrazovnom sistemu.

kontroverzni kosmonaut

pre 8 godina

Prodajem lekovitu Marsovachu sa izvora u podnozju Ascraeus Mons-a, prirodno gazirana i salinirana, flasirana u bestezinskom stanju. Leci zrikavost, kurije oci, hemroide i po potrebi ostale telesne i mentalne tegobe.

Raps

pre 8 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Kao sjajna vest, historijska, najvece naucno otkrice. Onda pljuvanje onih koji stavljaju u relaciju vodu na Marsu sa Beogradom na vodi. Alo bre, kud ste krenuli? Kakvo najvece otkriche? Otkriche bi bilo da nauka napokon pronadje koji je to bug u ljudskom mozgu da mi posle 30000 godina zivimo u bedi, ratovima i moralnom paklu. A ovo otkriche vode samo ce da se "unovchi" kao i eko katastrofa i mnoge druge danasnje mazalice.

Iluminat

pre 8 godina

Jel zna neko da objasni kako iz svemira uvek dobijamo samo fotke, mislim jel moguce napraviti koji video? Stvarno ne zelim da teoretisem nego pitam,bas me zanima.

slobodan032

pre 8 godina

Milane, hvala na objašnjenju meni je značilo, ali verovatno običnom komentatoima koji šalju komentare tipa, idemo na Mars, Mars na vodi i sl. ovo su španska sela.

LoL

pre 8 godina

Možda je voda sa još nečim u njoj za šta još ne znamo jer ne postoji na zemlji pa tako ni jedna metoda ne može to svojstvo da uoči.
Sve dok se ta ''voda'' ta tečnost, ne proveri na zemlji, kada se uzme uzorak, ne može me niko ubediti da je to voda.
Kao što rekoh, ne znači da mi ljudi znamo SVE što se može znati, i da UVEK vučemo paralelu sa nečim što je nama poznato, a ovde se radi o Marsu.
Normalno, postavlja se pitanje kako otkriti vanzemaljski sastojak ako ga ne vidimo i nemamo aparate da utvrdimo to, ali to i jeste ono što pokušavam da kažem... zato me nervira kada čovek umisli da je bezgranično pametan, čuj ''voda''! To je Voda i kraj priče!

Kontras

pre 8 godina

Na Marsu nije pronadjena voda. Obratimo paznju na TAJMING ovakvih "otkrica". Nasa i povezane kvazi naucne agencije shvataju polako da konacno eksperimentalna nauka izlazi na svetlost dana. I da im rusi vec POLJULJANI KREDIBILITET. Ovo je nacin da se: 1. kredibilitet donekle povrati, 2. opravda budzet. Zapamtimo ovo: ovakvih i jos vise senzacionalistickih "naucnih" naslova ce iz Nase biti SVE VISE kako ih eksperimentalna nauka bude razotkrivala kao pseudo nauku. Kako cemo ih raspoznavati kao lazne? Ovako: nijedno od tih "otkrica" 1. nece biti moguce PROVERITI. 2. nece biti zasnovana na EKSPERIMENTIMA, 3. nece imati nikakvu, kazem nikakvu, prakticnu PRIMENU.

Kad su vec navodno poslali navodni rover Curiosity zasto on nije snimio vodu? Zasto njega nisu poslali na mesta gde su mislili da je voda? Nelogicno. Mi nemamo NIJEDNU pravu sliku Zemlje iz svemira. Imamo dva kompozita: Blue Marble i ovaj skorasnji cgi (opet tajming). Naravno da nemamo nijednu ovakvu fotografiju Marsa, pogotovo ne neku na kojoj se vidi voda. Ovo su samo nove cgi "fotografije". Ponavljam, mi kreacionisti NISMO protiv nauke. Mi smo na strani nauke. Ali prave, eksperimentalne nauke. A puno ljudi, hvala Bogu sve manje, veruju (da, veruju) u teoretsku kvazi nauku i veruje Nasi.

Neko rece da su amino kiseline zivot i da njihovim kombinovanjem nastaju svi zivi organizmi. To je zamena teza. Amino kiseline su SASTOJCI tela zivih bica. Ali za nastanak zivih organizama je neophodan Duh Boziji. Zivot nastaje samo iz zivota, to zna svaki biolog. Samo kombinovanjem amino acida NE MOZE da se napravi ni ameba, ni najjednostavniji zivi organizam.

Jedno pitanje za Nasa fanove: sta je Nasa konkretno uradila za covecanstvo, koji doprinos je dala? Hvala na odgovorima, ali ozbiljnim.

Joca

pre 8 godina

Meteorološki izveštaj za Mars: Hladno, ali bez kiše i vetra. Srčanim bolesnicima se ne preporučuje izlazak.
Slično vreme će se zadržati sledećih nekoliko hiljada godina.

UltrasBG

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)

Verovatno radis kao brojac u autobusu, a posle posla se ne skidas sa igrica na kompjuteru, pa si kompetentan da ocenis vaznost naucnog otkrica. Strucnjace.

KopasKi

pre 8 godina

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
(Lik, 28. septembar 2015 17:44)

Roditelji ovih komentatora su se 1999 sakrivali u podrume kako bi izbegli djavolje pomracenje sunca. Dok su milioni ljudi u svetu uzivali u ovom retkom fenomenu, nas siroti narod se krio po podrumima. Ni od njihove dece ne mozes nista bolje ocekivati.
(Nikita, 28. septembar 2015 18:35)


...bilo je i onih koji su na ulaze u svinjce i kokosinjce vezivali dzakove, da doticne domace zivotinje slucajno ne pogledaju u pomracenje i oslepe (kako je Slobin Rts tada plasio svoje ovce)
Ja sam tada imao 26 i ziveo u Zrenjaninu. Bio sam jedan od 10-oro ljudi na trgu sa staklom od maske za varenje u rukama i gledao taj fenomen koji ogromna vecina na planeti nema sansu ikada u zivotu da vidi...

UltrasBG

pre 8 godina

Ako stvarno razumes ovo sto si napisao onda svaka cast, cak i za trud da sve ovo ispises. Ja te razumeo nisam, a za to sto si se setio da posaljes komentar u 23:59, da bi celu noc bio prvi, pokazuje da mozga imas. Druze, svaka cast!

0.01 °C i 0.6117 kPa

pre 8 godina

"Vidim ovde domaći foteljaški naučnici brane ovu izjavu ali niko još da odgovori na osnovu čega su sigurni da je to voda?
Zbog čega Kjuriositi nije primetio to pre satelitskih snimaka? On je lično tamo, na Marsu.
Šta uzrokuje da se ta voda u letnjim mesecima pojavljuje a zimi i u jesen da nestaje. Da li je na celoj površini Marsa takav slučaj?
Sve mi je ovo jalovo nekako od strane Nase.
Stiče se utisak da je ovo više objava koja će da opravda plate....."
(Petar, 28. septembar 2015 23:33)
zbog ovakvih ko što si ti trebalo bi, a znam da to trenutno nije moguće, uvesti da se pre slanja komentara na ovakve vesti uradi par testova. ti i tebi slični biste ih rešavali taman toliko koliko treba da čovečančastvo preskoči narednu fazu evolucije. mada postoji i prečica koja se zove čitanje i učenje iz knjiga.

uzas

pre 8 godina

Samo me interesuje cime li se bave pa skrecu paznju javnosti na ovo...
(???, 28. septembar 2015 17:29)

Bave se time kako tebe da zeznu .

Toma

pre 8 godina

Brale pa ta planeta čist kamenolom, nigde ni drvce niti koja travka da raste. A ima vode? Barem po slikama koje su do sada objavljene.

Kada je pocela da se unistava planeta zemlja? Sa novim tehnoloskim napretcima... koji ce da nas odvedu na drugu planetu na kojoj ni korov ne raste.

Proslo je tek sto i kusur godina od kako smo ostavili volovska zaprezna kola i eto sad idemo na Mars? Sa toliko tehnologije ni polovina zemlje nije ispitana a vec srljamo ka drugoj jer ce ova da se raspadne. I ako se raspadne raspasce se od muke ko i bilo koja druga na koju ce da odu.

U svakom slucaju jeste jedan napredak, ali prvo spoznaj sebe da bi spoznao druge.

Budimo realni

pre 8 godina

Kako sam uzbudjen!? Nimalo, kakav Mars, jedino što me je interesuje je novac, koji se troši na slanu vodu?! Jedino Snickers, Twix, Mars...

marko

pre 8 godina

Jako otkrice, moz misliti...Sve je to radi promocije aktuelnog filma Marsovac Ridlija Skota. NASA i Holivud propaganda.
(Bezveze, 28. septembar 2015 17:20)

Jedan od najnebuloznijih komentara ikada .

cnes

pre 8 godina

@Petar, Planinski visoravanski deo na Marsu je skoro iskljucivo na juznoj polulopti. Nazalost, jos niko nema tehnologiju da posalje sondu ili sleti na taj deo. Zbog planina i tanke atmosfere aerodinamicko kocenje koje obicno izvode sonde je skoro nemoguce na tom mestu, tako da ostaju jedino orbiteri i njihovo osmatranje sa visine.
Kjurioziti je sleteo na severnom delu gde je atmosfera deblja i gde se nekoliko metoda aerodinamickog kocenja moze izvesti. Od kjuriozitija se jos uvek ocekuje da naidje na tragove i sedimente. Na tom delu se ne ocekuje voda.

ljubisha

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
(alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

Ova nebuloza zasluzuje vecno mesto u istoriji najglupljih komentara .

Rhyzm

pre 8 godina

@Čovke Legenda Neroja

Zanimljivo, obzirom da si i ti ovu vest cuo, procitao negde, ne mozes da proveris da li je istinita, nikada ne bi znao za to, da nisi negde cuo ili procitao, i ostaje ti samo da poverujes "naucnicima" da je i istina, da poverujes...

Petar

pre 8 godina

Vidim ovde domaći foteljaški naučnici brane ovu izjavu ali niko još da odgovori na osnovu čega su sigurni da je to voda?
Zbog čega Kjuriositi nije primetio to pre satelitskih snimaka? On je lično tamo, na Marsu.
Šta uzrokuje da se ta voda u letnjim mesecima pojavljuje a zimi i u jesen da nestaje. Da li je na celoj površini Marsa takav slučaj?
Sve mi je ovo jalovo nekako od strane Nase.
Stiče se utisak da je ovo više objava koja će da opravda plate naučnicima koji rade u Nasi. Iskreno, za nauku ne treba žaliti novac, NASA mora imati pa skoro neograničen budzet, ali na žalost to nije slučaj, međutim ova vest je po meni više dokaz za javnost i njihovu Vladu da seto, nešto se dešava, napredujemo, vredno radimo, ne dovodite u pitanje naš posao i plate...

Igor

pre 8 godina

Ne znam kakvo je ovo sad okrice, kad se zna pre 30 godina da na marsu ima vode, takozvanog ledenog omotaca a holivud je snimuo cuveni film Total Recall.

neutralni felsh

pre 8 godina

Jedno pitanje za normalne ljude:
Da li posle brojnih komentara "amatera-naučnika-skeptika" na ovu
vest osećate sramotu koju ja osećam što pripadam vrsti koja je utucala
hiljade godina evolucije a dobila ovakve finalne produkte?
(Captain Vimes, 28. septembar 2015 21:21)


ne, nego samo blago sazaljenje i zal sto takvi ipak zive bolje nego sto zasluzuju.

Rhyzm

pre 8 godina

@Saul Goodman

Pa nekako ne puca koncepcija "zatucanim biblijasima". Prvo, ako je istina, onda dokazuje da smo mozda i mi kreacija nekih posetilaca iz svemira, sto znaci da puca koncepcija zatucanim evolucionistima. Drugo, vama koji verujete u ovo, ostaje vam samo da verujete, jer sami da proverite da li je istina, ne mozete, zamislite, ostaje vam samo vera...

CATAPA

pre 8 godina

Pre svega jedna ispravka, ne radi se o tečnoj slanoj vodi već o vlažnoj soli. Razlika zvuči neznatna, ali je taman dovoljna da priče o nastanku života u takvom fluidu budu bespredmetne.
Same te "planine na čijem vrhu izvire voda" su marsovski ekvivalent naših vulkana čiji su obronci od soli i ne izbacuju užarenu lavu kao vulkani već so.
Pompu na stranu, ovo "veliko otkriće" može u najboljem da bude potvrda potpuno legitimnih pretpostavki da vode na marasu ima samo duboko ispod površine i kontra senzacionalizmu da NEMA vode na Marsu u slobodnom stanju, NEMA reka i jezera i nikada NEĆE biti kiše. Plus, ni za korak nismo bliže tome da li je voda na Zemlji marsovskog porekla.

Sve u svemu: nikakva senzacija, potvrđeno je nešto što niko nije ozbiljno ni protivrečio, pa čak ni sumnjao.

rale

pre 8 godina

iz supljeg u prazno.zasto ne spasavate nasu planetu i problem gladi?
(Black howk down, 28. septembar 2015 17:58)

Zasto ne bi otisao u najblizu kancelariju Crvenog Krsta i uplatio dobrovoljni prilog ?

prase

pre 8 godina

Primetio sam da se u poslednje vreme na svaku vest pojavi više desetina komentara u kojima se pominju neki botovi.
Da li komentatori na b92 znaju šta je bot?
Da li ima smisla "botovati" vest na temu nauke?

milan-bgd

pre 8 godina

Kao prvo, pomenute tamne pruge su osmatrane GODINAMA kamerom visoke rezolucije sa orbitalne stanice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i primeceno je da se periodicno aktiviraju, bas u vreme kasnog marsovskog leta, kao i da prate reljef koji u sezoni ima najvise Sunca. Drugo, zna se da prisustvo mineralnih materija u vodi snizava tacku mrznjenja i za 80 stepeni, smanjuje isparavanje i do 10 puta i cini smesu higroskopnom. Na Zemlji imamo primer superslanog antarktickog jezera Don Huan koje se ne smrzava nikad ni po najvecoj hladnoci, a koje se puni istim takvim puzajucim tokovima kao ovi osmotreni na Marsu. Lokacije na Marsu o kojima je rec leti su toplija od -20 C a cesto i od 0 C. Trece, tacno je da uzorci sa tih osmotrenih mesta nisu uzimani direktno, ali sa drugih lokacija jesu (rover-laboratorije) i nadjeno je prisustvo u marsovskom tlu bas tih soli o kojima je rec: sulfata, hlorata i perhlorata natrijuma i magnezijuma. Cetvrto, orbitalna stanica koja neprestano snima Marsovo tlo ima spektrometar koji analizira emisiju i apsorpciju zracenja u sirokom opsegu 0.36 do 3.92 mikrona. Peto i najvaznije, spektralnom analizom snimaka sa lokacija na kojima su osmotreni ti slani tokovi, nadjene su linije karakteristicne za upravo te HIDRATIZOVANE soli, dakle spoj soli i VODE koja ih je tu nanela.
TACKA. Visegodisnje naucno istrazivanje je dalo rezultat. Toliko od naucnika, a od ovdasnjih komentatora - sta reci o komentarima a ne zaplakati?

Dragan

pre 8 godina

A sto neposalju Kjuriositi ili po naski Kica da istrazi.Tamna polja nemoraju da budu voda.Tamo ima pescanih oluja a to se javlja leti.Tek kad sonde opipaju vodu moze se nesto reci.Drugo nije svaka tecnost voda.

Tanja

pre 8 godina

Nasa je davno postavila cilj 2030 prva ljudska ekspedicija na Mars. Iskreno se nadam da cu doziveti da to vidim. To ce biti najveci dogadjaj u istoriji covecanstva koja otvara vrata kolonizaciji drugih planeta. Mozda taj zivot u kosmosu treba da potekne od nas. Inace citala sam knjigu Marsovac po kojoj je sniman film. Napisan je na temelju naucnih cinjenica i zvuci veoma prorocki. Jedva cekam da vidim film.

Rhyzm

pre 8 godina

@nauka

Pa dobro, umesto sto su ti jednom pokazali neku fotografiju, pikazivali su ti je 4 godine, i objavili u nihovom listu da bude merodavnije. Ali ostaje cinjenica da tamo otici ne mozes.

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

Zanimljivo, obzirom da si i ti ovu vest cuo, procitao negde, ne mozes da proveris da li je istinita, nikada ne bi znao za to, da nisi negde cuo ili procitao, i ostaje ti samo da poverujes "naucnicima" da je i istina, da poverujes...
(Rhyzm, 28. septembar 2015 23:13)

Људи раде, истражују док залудни верују у бајке...

nenad rs

pre 8 godina

Senzacionalno otkriće iz ljudske perspektive,realno toliko toga tek treba otkriti.Још кад би ресурсе за војску велике силе употријебиле у науку човечанство би имало будућност.

Lane

pre 8 godina

Sta li ucesnici Parova i Farme misle o ovom otkricu ?
(rijaliti, 28. septembar 2015 21:59),
pa misle isto što i učesnici Velikog burazera.

opussteno

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar 2015 21:33)

Haha, pa sto ih niko nije iskombinovao i napravio ziv organizam? Po tome su i hemijski elementi zivot jer njihovim kombinovanjem nastaju organizmi. (Imam 7 god. i nismo jos poceli ucit biologiju)

Dragoljub

pre 8 godina

@Only fools and horses
Od prvog, a narocito od drugog sv. rata, pocinje period najveceg napretka u nauci i tehnologiji.
Hladni rat i svemirska trka su omogucili naucnicima gotovo neogranicene budzete za ispitivanja i razvoj tehnike, elektronike i svega sto je bilo potrebno za takve slozene poduhvate, a ti pronalasci su malo kasnije dosli i do svih nas.
Tako da to sto pametujes po internetu mozes da zahvalis ljudima (sa obe strane gvozdene zavese) koji su svoje znanje ulagali u nesto sto naizgled nije imalo uticaja na zivot "obicnog" coveka.

Dule

pre 8 godina

A otkud znaju da je to sto tece VODA? Mozda nije voda mozda je neka druga tecnost.
(Your friend, 28. septembar 2015 22:03)


Isto kao sto znamo da se sunce sastoji od 99% vodonika i 1% helijuma a da nismo nikad pokupili uzorak :-) . Spektroskopija. Uchi se u trecem srednje iz fizike, a ja se toga jos secam jer me je razredna oborila na pipravni pa sam je ucio celo leto :)

martin

pre 8 godina

Odlicno , jos jedan problam za prosecno zaduzenog Srbina ,ako to postane turisticka destinacija ,jer se pominje neka slana voda i letnji meseci...

Holistika Nomologija

pre 8 godina

Znam da mi prvoslavni pravimo zlato glavama,toke,ide Bozic Bata nosi...
Isto tako ako zasluzimo na Marsu ce biti Bozije.

Kiza

pre 8 godina

Zašto nije ni jedan medij izvestio da je u Bg,na polaganju kamena temeljca za taj čuveni bg na h2o,bio ogroman broj ljudi koji su protestvovali!
Takodje ni net nije normalno radio!?
Samo pitam.;(
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (komšija zmaja od Sipova, 28. septembar 2015 20:35)

Zato sto je u Srbiji sve podredjeno velikom vodji. Mediji se utrkuju
ko ce mu vise ugoditi.

Saul Goodman

pre 8 godina

Ako je pronadjena voda na nama najblizoj planeti onda je verovatnoca da na drugim egzoplanetama postoji voda itekakako velika. Milijarde planeta sigurno poseduju vodu, a samim tim i zivot. Ovo otkrice je jedno od najvecih otkrica covecanstva... Brsvo za Nasu... Dole zatucani biblijasi koji sada ne znajhmu gde udaraju. Puca im koncepcija...

mizantrop

pre 8 godina

ahahaha znači- vodu videli nisu, gazili nisu, "videli" (paru) nisu, ali vode ima... a bre dok ne vidim balonče od 3 litra odande, ništa oni otkirli nisu! xD

Dott

pre 8 godina

A kam gu vidoje tejp? Ono sto moze da se slika, moze i da se snimi, ja hocu da vidim i snimak, medjutim ni to necu verovati, vec bi mi bilo zanimljivo da vidim. Sve se da lazirati, pa tako i video snimak.
Sad znaju i da je voda slana? Ostavlja suvi belicasti ostatak? Eh blago meni jadan ja...

Voda u Marsu

pre 8 godina

Alert!!! Pogresno prevedeno. Nije bre NASA nego NESTLE. I radi se o MARS cokoladici u kojoj je pronadjena voda, iako iz komanije tvrde da cokolada ipak sadrzi znatne kolicine mleka. Sve ste pobrkali!!!

rejnald

pre 8 godina

Званична потврда од ,, стране науке"да на Марсу има воде у течном стању!
И опет народ не верује,нешто као незадовољан,не занима иx баш то откриће!!!
Шта би тек било кад би НАСА признали да су на Марсу пронашли остатке стариx цивилизација и ванземаљског живота који је већ постојао?!

Arsenije

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Naravno, Darvin. Drago mi je da si i ti cuo za njega. Ja verujem njemu. A ti slobodno veruj ovima sto su tvrdili da je zemlja ravnna tabla i spaljivali ljude onako usput. I danas bi da mogu.

Saša

pre 8 godina

Hoće li neko da mi objasni zašto je ovo toliko važno? Ne shvatam šta ovo menja u našim životima toliko značajno? Da nećemo možada da napustimo ovu divnu planetu i da živimo u beživotnoj pustari? Pa nismo istražili ni ovu planetu kako treba.

stoja

pre 8 godina

prihvatam kao verodostojno samo ono sto potvrdi crkva. ateisti i njihove lazi mi nece pokolebati veru. da cujemo sta patrijarh kaze, pa mozemo da diskutujemo.

opussteno

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Sipas u posudu malo vode, amonijaka, metana, vodonika i sumpor dioksida, pustis kroz mesavinu malo struje i dobijes aminokiseline...

Miler urijev eksperiment, ponovljen hiljadama puta...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi

martin

pre 8 godina

Odlicno , jos jedan problam za prosecno zaduzenog Srbina ,ako to postane turisticka destinacija ,jer se pominje neka slana voda i letnji meseci...

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

Evo, ja sam "biblijaš" i moram da primetim da biblija nigde ne negira mogućnost života van zemlje, već se bavi životom na zemlji.
Ovo je senzacionalno otkriće, finansiraću prvi pravoslavni manastir na Marsu.
(loller, 28. septembar 2015 20:22)

Ostavi to za Audi lokalnom svešteniku...hahaha

Captain Vimes

pre 8 godina

Jedno pitanje za normalne ljude:
Da li posle brojnih komentara "amatera-naučnika-skeptika" na ovu
vest osećate sramotu koju ja osećam što pripadam vrsti koja je utucala
hiljade godina evolucije a dobila ovakve finalne produkte?

qwerty

pre 8 godina

Sada je kul i svi vjeruju samo zato sto je Nasa potvrdila, a niko se nije ni potrudio da ispita isto.
A prije 10 godina i vise je bilo teorija zavjere, a onaj ko prica o tome-retard.
Dolazimo do opsteg pravila prolaska istine kroz 3 faze: automatsko odbijanje - ignorisanje/nezainteresovanost - ocigledno prihvacanje

biće bolje

pre 8 godina

Pa gde ima vode ima i života nekog mikrobskog, ko zna čega još. Možda će neki sledeći rover imati mogućnost da radi takve analize. Misija Kjuriositija je tek počela, i ko zna šta će tamo još da iskopa. Sve što se otkrije na Marsu je dragoceno,to je potpuno novi svet i može nam dati odgovore na mnoga pitanja.

antibot

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju....

realno

pre 8 godina

Ako se neko pita zasto nam je generalno lose stanje u drzavi, samo neka dodje ovde na komentare i procita ih. Moze i neka Nusiceva dela, moze takodje pogledati film tri karte za Holivud, ili pak neku od scena ilije Cvorovica... Mi smo drzava Srbija koja je Teslu proterala odavde kao vesticu i ismevala njegove ideje

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Odlično, sad Ameri mogu da počnu da vade vodu sa Marsa, flaširaju je i prodaju na Zemlji ...

A na Mesecu, na kom su bili toliko puta, mogu da otvore neki proizvodni pogon i, što da ne, diskont gde će vodu prodavati ožednelim vanzemaljcima ...

boban

pre 8 godina

"NASA našla vodu na Marsu." Dakle, svaka NASI čast. Znate li ko je kralj lažova ? Onaj koji svakodnevno objavljuje laži oko kojih se mnogi prepiru a niko ne sumnja u to da je u pitanju laž. Mene ćeš kralju uveriti onda kad iz svemira postaviš BAR JEDNU fotografiju Zemlje po Gall Petersovoj mapi a ne Merkatorovoj. Nešto ti ne ide ? Hmmm, čudno...hahah...nego, ovde ima stručnjaka ? Alo Požega...

horus

pre 8 godina

Ovo je jedno od najvecih otkrica vezanih za svemir i Astronomiju svih vremena...treba mnogo dati znacaja ovoj temi i ako bi urednici mogli da nadju naseg renomiranog profesora upucenog na zadatu temu da objave neki clanak...:)

citizen

pre 8 godina

Ovo je sjajno. Veoma vazan korak ka osvajanju svemira.
Imamo srece sto zivimo u ovom vremenu kada nasa civilizacija napreduje kao nikada u proslosti.

Марко

pre 8 godina

М-22, ти си исто тако вероватно питао што морам да знам ово из математике, биологије и какву ћу корист имати од тога, кад ће ми ово требати итд.

only fools and horses

pre 8 godina

Auu, epohalno otkriće, menja se tok istorije, najznačajniji dan za nauku, ma najznačajnije otkriće ikada. Ček malo, nije otkriće nego pretpostavka, tumačenje boja na fotografijama snimljenih pre nekoliko godina.
A i da jeste, po čemu je značajno za ljudsku rasu i našu budućnost?
Sletanje na mesec (ne ulazeći u istinitost istog) je bilo nešto što je trebalo promeniti tok ljudske civilizacije. Proglašeno je za najznačajnije dostignuće ikada, u celoj istoriji. I šta? Šta imamo od toga? Evo prošlo je 50 godina, dovoljno da bi procenili da li je bilo šta promenilo, da li je i jedna jedina stvar time promenjena. Ne, ispade najobičniji ćorsokak, jedino što je iskorišćeno u marketinške svrhe i doprinelo je da jedna grupa ljudi (nacija/država) zagospodari i tlači druge grupe ljudi. Ništa novo i neobično za ljudsku vrstu.
E sad uporedite ovu "pretpostavku" sa događajem kao što je bilo to sletanje, pa onda pričajte o epohalnom, senzacionalnom i kako već ne nazivate ovu objavu.

Marko Cakmak

pre 8 godina

Ako u nesto nisi siguran ne trebas to uzimati zdravo za gotovo, tako nauka kaze. A kako si ti siguran da ima vode na marsu, da nisi mozda bio tamo? Ti se povodis za tekstom iz novina, zar ne?
(instiktivni samojed, 28. septembar 2015 18:47)


da da, umesto novina neka uzme da cita bajke koje propovedaju najveće zlo

The Eve Of The War

pre 8 godina

"The chances of anything coming from Mars are a million to one," he said.
"The chances of anything coming from Mars are a million to one - but still they
come!"

komentator

pre 8 godina

Ceo zivot cekam vest poput ove i duboko sam ubedjen da je svemir pun zivota. Kazem zivota to neminovno neznaci i civilizacija. Ali siguran sam da ima i puno civilizacija. Ipak u ovoj vesti mi nesto nije jasno.
Ako su to videli i imaju realnu osnovu da veruju da je tako zasto neusmere neko od vozila na Marsu (a ima ih vise) u tu oblast da uzme uzorke i analizira?
Nisam hronicni skeptik ali mi jednostavno nije jasno.

Nemanja44

pre 8 godina

(Baggins, 28. septembar 2015 18:48)
Da ljudska rasa nije ulagala u ratove i razvoj oruzja danas nebi znali sta je struja a ne telefon i sl.Sva tehnologija u svetu prvo prodje vojni kompleks pa tek onda do obicnog coveka.Veruj mi i sad kakva tehnologija postoji ali je naravno sakrijena od ociju javnosti a sigurno da ce mo saznati za 10 ili 20 godina, kada za "njih" bude zastarela a za nas nova tehnologija.
Pozdrav

mare

pre 8 godina

A sta ako se tamo zivot tek formira? poceo "proces" pa je od skoro tamo voda,dok zivota pre nikad nije ni bilo...
meni bi tako nesto bilo mnogo vise zanimljivije, a opet,ako se otkriju neki veliki izvori nafte ili neceg slicnog...tesko si ga svima nama.
(1003, 28. septembar 2015 17:46)
ko zna mozda buduci astronauti otkriju nesto ispod povrsine marsa sto ce predtavljat dokaz nekadasnjeg zivot jer mars je defintivno bio aktivan u ta davna i davna vremena!!!!

bostanseltix

pre 8 godina

prvo samo da cestitam na otkricu...
ali me interesuje da li ljudi znaju da mi (ljudi) smo istrazili samo 2 ili 3% okeana koji su na OVOJ planeti na primer a pritom voda cini najveci deo ove nase planete pa bi po meni bilo mnogo pametnije da se za promenu bavimo sobom...mada kako se ponasamo bolje da ovi istrazuju taj Mars jer cemo uskoro verovatno ovu nasu da unistomo!
A dzabe istrazuju i taj Mars kad bi smo i njega za cas rabucali!

Askurđel

pre 8 godina

Da je Mars od susvog zlata, nebi se isplatilo tamo putovati. Jer su troškovi leta mnogo veći nego što bi vredelo zlato koje bi se moglo otuda doneti!

vasilije knezevic

pre 8 godina

Voda na Marsu.Zivot jos nije otkiven/dokazan.Voda,iako je uslov za razvijanje
zivota,po svemu sudeci ne sadrzi vazduh/kiseonik i to bi mogao biti uzrok da
oblici zivota ne postoje.Ociglednost je neophodna da se rasciste TI pronalasci .
Mnogi"pronalasci", od ranije,imali su poslije izvjesnog vremena,smijesno
kategorisanje,samo kao naucne varke.Ali nadajmo se da su naucna
predvidjanja tacna i da ce mo jednoga dana u supermarketima kupovati
vodu sa Marsa.Jedan vrlo interesantan detalj o prisustvu kiseonika u vodi
mozemo posvjedociti kada u nekom vodenom tijelu:rijeci,jezeru,ili obicnoj
barustini primijetimo ogromam broj mrtvih riba.One,ribe,nijesu uginule zbog
prisustva nekog otrovnog materijala nego jednostavno od nedostatka
kiseonika.Kolicina kiseonika se postepeno smanjuje tako da ribe stradaju
jednom prilicno lakom smrcu.Kiseonik moze biti redukovan i raznim vrstama
algi ili ameba,vrlo cesto i neprimjetnih,koje,na kraju,i same uginu.Voda na
Marsu,ako prisutna,dace nam takodje i mogucnost istrazivanja u oblasti
zivota i drugih srodnih disciplina.Nadajmo se da ce se brzina svemirskih
letilica unaprijditi i da ce mo smanjiti vrijeme sletanja na tu planetu.
U medjuvremenu mogucnosti su bezbrojne i objasnjenja pojava takodje
interesantna.Sta da radimo sa snijegom koji se tamo nalazi?Nekome ce
biti potreban za zimske olimpiske igre.
vasilije knezevic 28 sept. 2015

OLDTIMER

pre 8 godina

Radi jje budzet USA za 2016 godinu i NASA na ovaj nacin ( vanzemaljci , voda na Marsu ) pokusava da obezbedi sto vise sredstava za svoja istrazivanja, stari trik....Nista im ne verujem , zasto bas sad objavljuju a ne ranije

navijac

pre 8 godina

@mene zanima sta srpska pravoslavna crkva ima da kaze na ovo
(Marko Cakmak, 28. septembar 2015 20:05)

A sta tebe briga sta SPC ima da kaze na ovo!? Sta ti imas protiv pravoslavne crkve, i crkve uopste? Gledaj svoja posla, kao sto i oni gledaju svoja. Jel te tera neko da ides u tu crkvu, jel te tera neko da dajes priloge toj crkvi? Jel te tera neko da postis i da slavis slavu? Ne? Pa sta onda imas da uzimas tu crkvu u usta.

mars se napoako čita sram

pre 8 godina

Posle pročitanih komentara mogu samo da napišem sledeće. Znate one statistike koliko prosečan Amerikanac zna o svetu uopšte. Zna vrlo malo. E taj prosečan Amerikanac šije prosečnog Srbina najmanje 10 puta. Ali šta je tu je.
Inače komentari likova koji ne bi prošli test za portira u NASA su neprocenjivi za srpsku i svetsku zajednicu.
Čast izuzecima.

Marko Cakmak

pre 8 godina

Bravo za nauku.Ovo je veliki uspeh za covecanstvo.Molim bez komentara da i to amerikanci lazu,ali ustvari mi smo toliko zaostali da ne verujemo u to.Pozz svim ljubiteljima nauke.
(srbin, 28. septembar 2015 17:18)


Mene raduje tvoj komentar i broj pozitivnih na njemu
pa nismo bre svi zatucani, tako je bree

dominus

pre 8 godina

Senzacionalna vest,nema sta.Znaju onoliko koliko im je dozvoljeno,to znanje daju javnosti.Sve ovo je samo delic slagalice.Mozda ce vremenom,za nekih 50 godina,ako im dozvole,otkriti ko je naseljavao Mars i sta se dogodilo sa tom civilizacijom,koja je bila daleko naprednija od ove sto trenutno gospodari nasom planetom.

komšija zmaja od Sipova

pre 8 godina

Zašto nije ni jedan medij izvestio da je u Bg,na polaganju kamena temeljca za taj čuveni bg na h2o,bio ogroman broj ljudi koji su protestvovali!
Takodje ni net nije normalno radio!?
Samo pitam.;(

Komentator

pre 8 godina

Nakon gledanja Interstellara (odlican film), koji zavrsava optimisticki i pun je nadanja, zelja, istrazivanja, nauke, ova vest je u svojoj realnosti ogromna, u njoj su sadrzane velike mogucnosti za buducnost covecanstva.

Mozda ovo znaci da Earth II necemo morati da trazimo svetlosnim godinama daleko, imamo jednu potencijalnu mogucnost u relativnoj blizini. Znaci li to da ce neke buduce generacije odrastati, ziveti na Marsu?

Mozda je rano za ovakve vizije, ali vizije (cesto) i nisu obavezno takve da moraju da se realiziraju odmah.

Vise verujem u gradove na Marsu, nego sela na planetama oko (samo kao primer iz filma) Gargantue.

mare

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”
(Тарковски, 28. septembar 2015)
vidim da si se potpisao kao tarkovski da li je ova divna recenica iz nekog njegovog filma kao sto je stalker ili solaris?

loller

pre 8 godina

@Čovke Legenda Neroja
Evo, ja sam "biblijaš" i moram da primetim da biblija nigde ne negira mogućnost života van zemlje, već se bavi životom na zemlji.
Ovo je senzacionalno otkriće, finansiraću prvi pravoslavni manastir na Marsu.

Marko Cakmak

pre 8 godina

Neki ljudi ocigledno ne kapiraju KOLIKO je ovo ogromno otkrice...svaka cast za NASU, nadam se da ce im se na konto ovoga visestruko povecati novcana sredstva...da je ljudska rasa pola resursa koliko je ulozila u ratove, ulozila u nauku, gde bi nam bio kraj...
(Baggins, 28. septembar 2015 18:48)

Bravo majstore, toliko para za nuklearnu energiju, moze sve to da se ulozi da se ni 1 bolesno dete ne rodi a ona bolesna da se izlece

goran

pre 8 godina

Gledao sam live prenos konferencije i uživao! Naslovi u novinama sugerišu da je u pitanju ogromna količina tekuće vode, a to nije slučaj. U pitanju jeste tekuća voda, ali u malim količinama, koja izlazi iz kore Marsa i razlijeva se po stijenama dok ne ispari. Iza sebe ostavlja vlažan trag, ali ne i jezera ili rijeke vode. Voda je strašno slana, a to joj omogućava da ostane u tečnom stanju do -70°C, zato se i javlja samo ljeti ili oko ekvatora. Otkriće u stvari govori da se ispod površine Marsa krije voda, moguće u mnogo većim količinama, takodje na konferenciji je potvrđeno da je Mars nekada imao ogroman okean i da su ovi njegovi ostaci. Takodje, ovo je prilika za razvoj kolonija, jer voda omogućava sve, od proizvodnje kiseonika, do proizvodnje raketnog goriva (na kraju i hrane iz uzgoja na obogacenom zemljištu unutar kupola).

Marsovac

pre 8 godina

Malo čudno da na vrhu ima vode i teče do polovine planine, a u podnožju je nema.Odakle voda navrh brda?
A Marsovaca što se tiče, mora da smo to mi, jer smo izgleda odatle i pali.
Važno je da je vest saopštena baš kad Obama govori u UN, a da li je tačna, to za Amere nikad nije važno.Važno je da obave posao.Ovako ili onako.Samo još da uspostave demokratiju na Marsu.

zmitjkoe

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)
(AntiBot, 28. septembar 2015 18:16)

Uzas, NASA je NVO i finansira se od donacija raznih fondacija, kompanija pa i drzave. To sto nisu na budzetu znaci da NASA ne trazi vodu na Marsu iz dzepa poreskih obveznika. Drugo, to sto je NASA "privatna" ne znaci da je manje kredibilna nego da je na drzavnim jaslama. Tako funkcionise Amerika, od donacija zive i najpoznatiji univerziteti. I sad se Srbin razocarao sto je NASA nevladina organizacija. To odmah asocira na Natasu Kandic i slicne koji mrze Srbe i rade za strane ambasade i protiv vlade.

neutralni felsh

pre 8 godina

NASAfili, nije vam bre Nasa sveta krava da ne kritikujemo njen senzacionalizam.
(bzvz, 28. septembar 2015 19:45)


onda bolje da kritikujes novinare.

Srdjan Jovanovic

pre 8 godina

Još davno je neko rekao da je svijet interesantan onoliko koliko smo mi radoznali. Za svako poštovanje je napor redakcije B92 da nas informiše o novim saznanjima iz oblasti nauke, posebno astronomije. Na žalost, kod većine ljudi, pri čemu ne mislim samo na naš narod, ovakve vijesti ili nailaze na neprobojni štit apatije ili podstiču na pisanje mahom glupavih i neduhovitih komentara. Da su svi pripadnici ljudske vrste kroz istoriju imali ovakav odnos prema novom, nepoznatom i stranom, sigurno bi danas svi čučali na granama i smijali se onima koji pokusavaju da siđu sa njih.

neutralni felsh

pre 8 godina

Važno je da je vest saopštena baš kad Obama govori u UN, a da li je tačna, to za Amere nikad nije važno.Važno je da obave posao.Ovako ili onako.Samo još da uspostave demokratiju na Marsu.
(Marsovac, 28. septembar 2015 20:24)


primer papagaja bez perja.

lovac botova

pre 8 godina

interesantno je da kad vladajuća koalicija taloži dnevne gluposti, ljudi veruju u sekundi, a kad nasa napravi otkriće veka sve sami skeptici... daleko cemo da doguramo.

ps. šta će nama voda kad je ima na maketi beograda na vodi

antibot

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Sipas u posudu malo vode, amonijaka, metana, vodonika i sumpor dioksida, pustis kroz mesavinu malo struje i dobijes aminokiseline...

Miler urijev eksperiment, ponovljen hiljadama puta...

Ozbiljan Citalac

pre 8 godina

Ljudi bre, nisu oni tamo nasli reku Taru koja protice kroz kanjone vec su lepo rekli da pod odredjenim okolnostima voda se vezuje za neke soli i to joj omogucava da u marsovoj atmosferi tokom leta ostane duze u "tecnom stanju". Ono sto vidimo na slikama su pomesana so i molekuli vode koja se tako "cedi" i ostavlja tragove tokom odredjenog godisnjeg doba. Nema tamo potoka ni slapova.
U Mrtvom moru nema riba ali ima zivota. Ono sto do sada znamo o zivotu na zemlji i u vodi je da postoje forme zivota u izuzetno nepristupacnim i smrtonosnim okruzenjima za ljude. To otvara mogucnost da i na Marsu postoji zivot. Bravo za NASA!

...

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)
(AntiBot, 28. septembar 2015 18:16)

/Facepalm.....sedi 1 za glupost.

XXX

pre 8 godina

@ (Stiff Upper Lip, 28. septembar 2015 17:56): NASA = "... malo je ovde nauke." Nesrecnice, gde u svetu ima vise nauke nego kod njih (u domenu kojim se bave)? Mozda u casopisu: "Trece oko" koji verovatno kupujes od prvog broja? :((

dex

pre 8 godina

@vlado banja luka

Kazes lazirali? Ne mislis li da bi Rusi do sada vec to otkrili i nabili im na nos? To sam priprost covek moze da poveruje.

Millennium

pre 8 godina

E ne može Srbin bez teorija zavere pa nema. Čim su to Amerikanci, nisu tu čista posla. Ko zna šta smeraju. Ja doduše nisam video da su posle saopštenja rekli P.S. odgledajte film Marsovac. Onaj ko ne zna da film nije izašao svakako neće ni saznati time što je na Marsu otkrivena voda. A onaj koji zna, pa pogledaće ga ako želi bez obzira na sve. A da su Ameri slagali za sletanje na Mesec, nema šanse da ih Ruje ne bi izvalile, i nema te sile koja bi ih sprečila da ih javno razotkriju. Nijedan finansijski ili politički ustupak ne bi bio ravan moralnoj i naučnoj pobedi kada bi se javno obznanilo da Ameri nisu sleteli na Mesec. A SSSR je javno priznao da jesu. Ovo je inače neverovatno otkriće!!! Zamislite, ako na planeti koja je blizu nama postoji šansa za postojanje čak i najprimitivnijih oblika života, šta tek možda postoji u našoj galaksiji, a da ne govorim o drugim. Samo o Andromedi koja nam je najbliža a sadrži 10 na 12. broj zvezda ne znamo puno. Ne može a da ne zaokupi maštu! Istina jeste negde tamo, ali mi joj se polako približavamo.

boban

pre 8 godina

Sjajno. Kad ovakvu vest objavljuje Pera ložač onda to mora da je istina, kao i sve što Pera kaže. Perinih 12 drugara se šetalo po Mesecu, Pera vid'o sopstvenim očima ...i ajd' da čujem nekog da posumnja u Peru ložača !?! Ide zima, vune sve više...super, nećemo se smrzavati... a i za špricer, evo, vode će biti. Ajmo ovčice, udrite minuse pa da vas prebrojavam da lakše zaspim.

pametnjakovic mladji

pre 8 godina

Gledao sam celu konferenciju i nije mi jasna jedna stvar. Jedan od naucnika je rekao, na pitanje "pada li kisa na Marsu nekad"...rekao, mrtav ladan, da ne pada...ali da su gomilu puta videli i dokumentovali (naucnici iz Kanade) da je padao sneg !!! Kome i iz kojih razloga je nekome odgovaralo da bas sada izadje sa ovom informacijom o vodi...videcemo. Svi su to znali odavno, zasto bas sada...

M-22

pre 8 godina

Zasto je ovo vazno?
Sta ja imam od toga?
Cak i da postoji zivot na Marsu je skor nebitna informacija, neki ovo nazivaju velikim danom nauke, a otrili da je gornji deo brda tamniji. Bravo.

NasaBot

pre 8 godina

Hahaha sta je astro-fizicara na komentarima. Pa gde su dokazi, jesu li uzeli uzorak, mozda nije voda, mozda je kiselina ili nesto trece. Sto vam je , sta ste se pomamili danas?

Daska u glavi koja fali

pre 8 godina

Odmah da kazem da je svaki komentar u vezi sa BG na vodi neumesan i nije smesan. Ovo je vest koja moze da promeni istoriju covecanstva a ne prestonicko dnevno politicko preganjanje
(Rambo, 28. septembar 2015 17:18)

Razumemo mi to rođače, ali nas ne zanima šta će čitati od danas 264 generacija u hologramima kada su došli ljudi do tog saznanja i koliko su bili oduševljeni!

sreta

pre 8 godina

Bog je stvorio zivot na Zemlji i postavio je coveka da vlada nad ostalim zivim bicima. Okanite se besmislene potrage. Nema tamo nista, skoro je bila vest na b92 da su susednih 90ak galaksija prazne. Cuvajmo ovaj nas jedinstven kutak u svemiru.

Laza

pre 8 godina

@Nikita

Haha... Skroz si u pravu. Tada sam bio cetvrti razred osnovne skole i secam se histerije oko pomracenja. Kao ne sme da se gleda u sunce, zapusite svaku rupu kada nastupi pomrcina :D Nije toliki strah bio za bombardovanje par meseci ranije :D Bas smo priprost narod.

MileZullu

pre 8 godina

Najbitnija organizacija na svijetu u koju SAD ulaže mizernih 0,5% federalnog budžeta. Da ne pričamo koliko se ulaže u besmislene vojne operacije...

Sanja

pre 8 godina

Mislila sam da cu ovde procitati neke edukativne komentare, nasih naucnika, akademaca, raznih drugih obrazovanih ljudi. I, sta bi?! Zatrovala sam se glupostima. Inace, prost oblik zivota bez sunceve svetlosti postoji i na Zemlji, takodje i prost oblik kojem ne treba voda takodje postoji na planeti Zemlji

Nemanja

pre 8 godina

Veliko otkriće svakako, ali najveće u istoriji nauke? Pretera ga malo. Meni je mnogo impresivnije to da je neko pre 2500 godina čistim razumom i najelementarnijim instrumentima zaključio da je Zemlja okrugla, koliki je njen prečnik, da se vrti oko Sunca i koliko je udaljena od Meseca i Sunca. Infinitezimalni račun, neeuklidska geometrija, teorija relativnosti, maksvelove jednačine, dnk, antibiotici, đubrivo, kalemljenje,.... Toliko stvari je otrliveno koje su iz fundamenta promenile naš pogled na svet da ja vrlo nezahvalno neko otrliće krstiti kao najznačajnije, ali čak i onda ovo sigurno ne bi bilo ni u top 10. Izuzetno značajno, ali ne najznačajnije.

sram

pre 8 godina

Za vodu na Marsu se vec zna, bio je bitan samo tajming, bas uoci premijere novog filma o Marsu. Ocigledno se javnost sprema za put na Mars koji ce poreske obveznike dosta kostati.

karudian

pre 8 godina

Mozda je cak nekad i postojao neki oblik zivota na Marsu ali ga sad sigurno nema. Snimali su ga do sad 100x uzduz i popreko,videlo bi se da nesto mice svakako.

Jason

pre 8 godina

Divna vest, ali me najvise zanima kada su stvarno to otkrili, da li bas sada ili mnogo ranije, pa su tek sada resili da ovu informaciju puste u javnost.

Duki

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)
Kada bi samo shvatio koliko je ovo senzacionalno otkriće, ne bi dao ovakav komentar.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mali Perica, 28. septembar 2015 17:44)

Druže, jeste značajno ali ipak nije senzacionalno, ozbiljni naučnici su već decenijama govorili da je moguće da na Marsu ima vode, u knjizi Karla Segana "Kosmos" iz 1980. je navedeno da je voda na Marsu sasvim verovatna, makar u tragovima. Do sad to nije provereno, u tome je razlika.

Zoran

pre 8 godina

"@Zoran, Veruj mi NASA se nikad ne izlece sa objavama, cak sta vise mnogi joj zameraju preveliku uzdrzanost."

Pametan covek nikad ne tvrdi nesto ako nije siguiran u to, ali pametan covek stoji tvrdo iza necega ako je siguran u to. Dakle, mozes da veruje, a i ne moras.:)

kontrapunkt

pre 8 godina

НАСА је прије 46 година лажирала тзв слетање на Мјесец. 46 година послије наклапају са неким претпоставкама да на Марсу можда има воде. Наравно, нигдје никакав конкретан доказ, ништа... Само некакаве неубједљиве фотографије. P.S. послије конференције, "стручњаци" из НАСА-е су назвали Русе и замолили ли их да опет одбаце њихове астронауте до Међународне свемирске станице.
(Владо Бања Лука, 28. septembar 2015 18:43)

A ti imaš konkretan dokaz da je sletanje ma Mesec lažirano? Zašto bi tebi neko verovao više nego naučnicima? Da nisi u stvari ti onaj što je izmislio naizmeničnu struju a Amerikanci nam posle poturili Teslu da nas zamajavaju?

nauka

pre 8 godina

Kakvi likovi....."kako znas da li ima tamo vode, jel si bio tamo?", "...samo neke fotografije....", Znaci ko je pratio konferenciju za stampu je mogao saznati da je proces dokazivanja te cinjenice trajao 4 godina, uz pomoci spektrografske analize orbitera i primera uzeti od svih landera (od vikinga do sada) se doslo do tog zakljucka, i napisan je naucni rad u kome je ucestvovalo nekoliko naucnika raznih univerziteta....i taj rad je objavljen u strucnom casopisu kako bi svi mogli da provere rezultate.. to se zove NAUKA

Mita pita

pre 8 godina

Bezobrazluk, odavno ta vest postoji, kao i takve fotografije i snimci, samo sto nije bilo sto posto potvrdjeno. Ovo mi sad lici kao da su zbog filma izbacili sad vest, da popune sebi budzet. Svaka cast svima njima al sam se ponadao da su nasli vodu u vidu nekih stajacih, il mozda cak reka. Nema u nasem suncevom sistemu nista nalik zivotu na zemlji, mikro svet da ne racunamo. Van sistema, auuuuu ko zna cega sve nema...

mrle

pre 8 godina

Cemu provociranje "biblijasa"? Pa ako je Bog stvorio coveka, Zemlju, univerzum zasto ne bi i neka druga bica na drugim planetama?
(Ortodoxia, 28. septembar 2015 18:02).

A jel i njima dao sveto pismo?

Nikita

pre 8 godina

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
(Lik, 28. septembar 2015 17:44)

Roditelji ovih komentatora su se 1999 sakrivali u podrume kako bi izbegli djavolje pomracenje sunca. Dok su milioni ljudi u svetu uzivali u ovom retkom fenomenu, nas siroti narod se krio po podrumima. Ni od njihove dece ne mozes nista bolje ocekivati.

Baggins

pre 8 godina

Neki ljudi ocigledno ne kapiraju KOLIKO je ovo ogromno otkrice...svaka cast za NASU, nadam se da ce im se na konto ovoga visestruko povecati novcana sredstva...da je ljudska rasa pola resursa koliko je ulozila u ratove, ulozila u nauku, gde bi nam bio kraj...

antibot

pre 8 godina

Molim vas, kumim i preklinjem, da makar na ovu vest ne objavljujete idiotske komentare tipa beograd na vodi, idemo na mars, gladna deca u africi, putin vs obama, kreacionizam, studio i kjubrim i slicno...

AntiBot

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)

Aco

pre 8 godina

Može li mi neko pojasniti (ili bar sebi) na koji način su dokazali postojanje vode na Marsu korišćenjem MRO (Mars Reconnaissance Orbiter)?
Dakle nema neposrednog uzorkovanja vode? Oni dole imaju Curiosity ali nije on pronašao vodu, već su iz orbitera videli nešto što liči na tragove vode (ja bih to pre nazvao tragovi kretanja tečnosti, jer mi ne možemo znati da se radi o vodi).
Ali, kao što je nekada za neuki svet crkva bila nepogrešiva tako je sada "nauka".

Slave

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

U medicinu se ulaze mnogo vise, samo ti to ne znas.

Ovde je objasnjeno

http://unreasonable.is/why-spend-money-on-space-exploration-when-we-have-so-many-problems-here-on-earth/

Blabla

pre 8 godina

Nista od dokaza,sto se mene tice dok ne probamo marsovacu iz case.
To sto su sa slike zakljucuju da je voda a nisu je "natocili" je hipoteticka pretpostavka da ima vode.

xim

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
(alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

A ja ne mogu da zamislim zivot bez vas kvazi pametnjakovica koji svaku dobru vest pretvore u zaveru ili bajku. Sta ti mislis, da su naucnici u sferi medicine ostavili svoj posao dok se na Marsu trazila voda? E pa, dragi zemljace, paralelno se razvijaju sve grane, od medicine do svemira, a to sto je medicina stigla dotle dokle jeste, ne znaci da bi napredovala vise, da neki tamo ljudi ne istrazuju svemir. Da probam da spustim to na nivo koji ces razumeti: Da li ti dok jedes u isto vreme i dises? Da li gledas dok razmisljas? Sve grane su bitne da se istovremeno razvijaju za covecanstno isto kao sto je bitno da dises dok jedes. Pozdrav.

Aca

pre 8 godina

Budimo realni jer znamo da novinari uvek od slona naprave misa. Ovo jos uvek nije nikakvo otkrice nego samo predpostavka posto se za sada samo predpostavlja na osnovu fotografija. Kada budu postojali neoborivi cvrsti dokazi onda se ovakve izjave nece najavljivati nego ce to biti udarna vest nedelju dana u svim medijima, a do tada uzivajte u Marsu na vodi.

Nisam naučnik

pre 8 godina

Našli su vodu u tečnom stanju na temperaturi od oko -23stepena C. Razlog zašto je voda tečna na tako niskoj temperaturi je zbog toga što u sebi sadrži velike količine soli. U tako slanoj vodi nemoguće je postojanje života... Ali svejedno, svaka čast na otkriću, korak po korak do vanzemaljske braće :)

genius

pre 8 godina

@aco
Koliko sam te razumeo, misliš da tečna voda na Marsu znači da je temperatura iznad 0°C? Jeste temperatura niska (niža je od 0°C, i to dosta), ali je nizak i pritisak, dovoljno da i na tim temperaturama voda bude u tečnom agregatnom stanju.

Aco

pre 8 godina

Ko bi slučajno sebi dozvolio da ode na NASIN sajt o MRO mogao bi tamo da pročita da se ne koristi termin "proof" (dokaz) nego "strongest evidence yet" (do sada najjači pokazatelj) da tamo na Marsu teče voda. Obratite pažnju na to da je MRO orbiter (slovo O u nazivu) tako da on nije uzorkovao nikakvu vodu. Rano je za VAU! naučno otkriće. Ali vest je definitivno odlična da se NASA ime sutra nađe na naslovnim stranicama svetskih novina i potisne priče o zasedanju UN.

neutralni felsh

pre 8 godina

Znaci da su porasle mogucnosti da je ono o cemu se prica vec pola veka istinito-da je Mars, nekada davno, bio plava planeta kao nasa Zemlja, sa okeanima, rekama, sumama i prasumama. Onda se nesto desilo i pretvorio se u ovo. Kakva je mogucnost da je takva planeta nekada davno mozda pored obicnog zivota, imala i zivotinjski (vanzemaljci!!) i vise (civilizacije?). Zivim za dan kada ce neki buduci astronaut-arheolozi pronaci tragove neke davno nestale civilizacije na Marsu.
(Flash, 28. septembar 2015 17:59)


na zalost, mars prosto nije imao dovoljno vremena za evolucijski razvoj do slozenijih formi zivota. marsov okean je ispario, tecno jezgro se ohladilo, a zastitno magnetno polje nestalo, i sve u svemu mars je bio mrtav i smrznut i ozracen davno pre pocetka zivota na zemlji, u takozvanoj hadskoj eri, dok se zemlja jos polako hladila od formiranja. ako ikada budu pronasli dokaze davnog zivota na marsu, bice to jednocelijski organizmi, eventualno neki prosti visecelijski. daleko je to od zivotinja, prasuma i zelenih ravnica, kamoli civilizacije.
ali jedno je tacno: gledajuci u mars, mi vidimo kako ce nasa zemlja izgledati za oko 1-2 milijardi godina.

milos

pre 8 godina

Humor ili pokusaj humora je toliko opao da su glavne ,,fore" ,,Mars na vodi" i ,,idemo na Mars "....Nisam verovao da cu ovo reci ali te glupe i jedne iste fraze su postale dosadnije od samog Vucica...Ne podrzavam ni njega ni zute ni ove ili one, samo promenite vise te fore....

Goran

pre 8 godina

Molim one koji razumeju ovu vest da ni jednim jedinim komentarom niti kritikom niti ismevanjem se ne obraćaju onim drugim koji ne razumeju ništa. Ostavite ih, ovakva vest je previše bitna da bi se pažnja usmeravala na nebitne likove. Sve čestitke za NASA, vi ste ponos ljudske civilizacije.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

"Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji."

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?

instiktivni samojed

pre 8 godina

@ Očekujem navalu biblijaša sa samo njima logičkim objašnjenjima... :D
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čovke Legenda Neroja, 28. septembar 2015 17:31)

Ako u nesto nisi siguran ne trebas to uzimati zdravo za gotovo, tako nauka kaze. A kako si ti siguran da ima vode na marsu, da nisi mozda bio tamo? Ti se povodis za tekstom iz novina, zar ne?

wiener

pre 8 godina

(Stiff Upper Lip, 28. septembar 2015 17:56)

hemijski sastav vode = h2o.

mars ima atmosferu, ali redju od zemljine.

na marsu ima i oblaka. u svakom slucaju ima leda koji bi se mogao topiti s vremena na vreme.

Тарковски

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”

neutralni felsh

pre 8 godina

iz supljeg u prazno.zasto ne spasavate nasu planetu i problem gladi?
(Black howk down, 28. septembar 2015 17:58)


jesi li gladan? jedi!

Bojan

pre 8 godina

Molim vas, kumim i preklinjem, da makar na ovu vest ne objavljujete idiotske komentare tipa beograd na vodi, idemo na mars, gladna deca u africi, putin vs obama, kreacionizam, studio i kjubrim i slicno...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar 2015 18:06)

Pakuj se druze... idemo na Mars zajedno sa gladnom decom iz Afrike

Владо Бања Лука

pre 8 godina

НАСА је прије 46 година лажирала тзв слетање на Мјесец. 46 година послије наклапају са неким претпоставкама да на Марсу можда има воде. Наравно, нигдје никакав конкретан доказ, ништа... Само некакаве неубједљиве фотографије. P.S. послије конференције, "стручњаци" из НАСА-е су назвали Русе и замолили ли их да опет одбаце њихове астронауте до Међународне свемирске станице.

Uros

pre 8 godina

Ali, samo da porucim Titovim pionirima (kobajagi ateistima(kobajagi antiteisitma)), vas mesija je umro, vasa kvazi crkva se raspala. Nauka nema nikakve veze sa religijom, to je samo u vasoj kvazi religiji bio argument za obracun sa drugim religijama.

pero

pre 8 godina

Pa to je i Homer Simpson znao prije vec puno godina. Vrlo je jednostavno, ljudi su zivjeli na Marsu, dotjerali svoju civilizaciju do kraju ( kao sto se to kod nas desava) i poslali nesto slicno Noevoj barci na planetu zemlju, koju su predhodno pripremali za iskrcavanje ( kao sto to sada NASA radi sa Marsom). Od toliko planeta u sistemu, ljudi su opsjednuti Marsom, eh sto ti je genetika...svega se sjeca.

Senka velikog brata.

pre 8 godina

NASA je samo ogranak Holivuda . Baš sada su sve ispitali i našli, a ustvari promovišu novi film Ridlija Skota "Marsovac". A famozno "sletanje" na Mesec je laž snimana od strane Stenlija Kjubrika. A ja sam sa planete ZEMLJE i to je sve moja kuća. Nema granica. ZEMLJANAC poreklom. Još da saznam ko je maznuo Crnogorcu katanu pa da mogu mirno da spavam.

cnes-esa

pre 8 godina

@Zoran, Veruj mi NASA se nikad ne izlece sa objavama, cak sta vise mnogi joj zameraju preveliku uzdrzanost. Uvek prodje nekoliko godina kako neki naucnik objavi nesto u relevantnim naucnim publikacijama pre nego se NASA usudi da to saopsti javnosti.
Ovo je deceniju unazad razmatrano ali je sada koncano stigla i potvrda sa orbitera dovoljno sigurna. Otkrice Marsovske tecne vode menja mnogo i usudio bih se reci oblikuje pravac tehnoloskog razvoja covecanstva narednih nekoliko vekova, naravno ako se ne potamanimo u medjuvremenu.

Zoran

pre 8 godina

Imamo i mi tako nesto na Zemlji, zove se Mrtvo more. A izgleda da je to i na Marsu, ali samo u tragovima. Tamo mozete da nadjete so i nista vise.

alokinnn

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.

Rambo

pre 8 godina

Odmah da kazem da je svaki komentar u vezi sa BG na vodi neumesan i nije smesan. Ovo je vest koja moze da promeni istoriju covecanstva a ne prestonicko dnevno politicko preganjanje

kragujevac

pre 8 godina

Uveren sam da smo mi stigli sa Marsa i da ćemo se u nekom vremenu tamo vratiti.Uveren sam da postoje i dalje neki objekti ,ili ostaci sačuvani iz tog vremena, kao što na Zemlji postoje objekti o posetama drugih civilizacija.

dzoni

pre 8 godina

Ne zna sta je ovde toliko istorijski.. Evo imam casopis galaxija star 35 godina i clanak o tome da na marsu postoji vodi... Imam utisak kao da se ista vest reciklira svakih 10 godina.

jel da

pre 8 godina

Cekaj dakle gornji deo brda je tamniji sa vise kamencica i na osnovu toga prave konferenciju i pricaju da su pronasli vodu? ALO?! Zna se sta je voda.

Zoran

pre 8 godina

"Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok je tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla."

Alo bre, jel ste vi izmerili nesto i zakljucili da je voda ili ste videli tammne tragove?

PS Pa da, sta bi se oocekivalo do Amera, okruglo pa na cose.

1003

pre 8 godina

A sta ako se tamo zivot tek formira? poceo "proces" pa je od skoro tamo voda,dok zivota pre nikad nije ni bilo...
meni bi tako nesto bilo mnogo vise zanimljivije, a opet,ako se otkriju neki veliki izvori nafte ili neceg slicnog...tesko si ga svima nama.

Flash

pre 8 godina

Znaci da su porasle mogucnosti da je ono o cemu se prica vec pola veka istinito-da je Mars, nekada davno, bio plava planeta kao nasa Zemlja, sa okeanima, rekama, sumama i prasumama. Onda se nesto desilo i pretvorio se u ovo. Kakva je mogucnost da je takva planeta nekada davno mozda pored obicnog zivota, imala i zivotinjski (vanzemaljci!!) i vise (civilizacije?). Zivim za dan kada ce neki buduci astronaut-arheolozi pronaci tragove neke davno nestale civilizacije na Marsu.

Vlada

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...

Stiff Upper Lip

pre 8 godina

1. Na slici je brdo, i neke brazde po povrsini za koje se smatra da su produkt povrsinskog toka vode.
2. Ako je to voda, onda ona moze samo da dospe iz onoga sto mi na zemlji zovemo - oblaci.
3. Oblaci su produkt atmosfere i ptiriodnog kruzenja vode: oblaci - padavine - deo vode ide u podzemlje, deo isparavanjem nazad u atmosferu.
4. Atmosfere na Marsu, koliko sam ja citao - nema.
5. Oblaka, takodje, nema.
6. Ako voda postoji, da li je hemijskog sastava pogodnog za ljudsku upotrebu, ili se radi o recimo nekoj vodi sa hemijskim sastavom nepoznatin u zemaljskom okruzenju.
Senzacionalisticka vest....Na zalost, malo je ovde nauke.

NASA

pre 8 godina

Fantasticno! Nasa je zaista ponos ljudske rase, steta sto je im od Regana pa nadalje svaki predsednik samo sekao budzet. Ipak je od otkrivanja svemira, u koje se ulaze 17 milijardi $ godisnje, bitniji F-35, u koji je ulozeno 400 milijardi $, a koji ne moze da leti.

Lik

pre 8 godina

"Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)"

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
Voda na Marsu je otkriće ravno Kolumbovom ako ne i veće a ovaj forum je mali da bi se objasnilo zašto.

ty6

pre 8 godina

Nas gospod je zbilja cudotvorac. Nije samo na nasoj planeti stvorio uslove za zivot vec je seme zivota rasuo po citavom univerzumu.. Veliki dan za nas vernike.

Platon i ja,drugara dva...

pre 8 godina

još da ima bela vina,moj bi babo odma otišao da sastavi špricer...ili dva! još jedino to,marsovsko, nije konzumirao,

srbin

pre 8 godina

Bravo za nauku.Ovo je veliki uspeh za covecanstvo.Molim bez komentara da i to amerikanci lazu,ali ustvari mi smo toliko zaostali da ne verujemo u to.Pozz svim ljubiteljima nauke.

i botovi

pre 8 godina

Zamolio bih Ruse, da izgrade jedan veliki kosmicki brod kojim ce se prebaciti na Mars, svi americki politicari, trash biznismeni, psi rata, kvazi naucnici. Nek se tamo otimaju za resurse, a nas ostave na miru.

Marko

pre 8 godina

Neverovatno je da na ovakvu vest koja je zapanjujuca sa aspekta moderne nauke ima toliko komentara tipa "Idemo na Mars" i ostalih strucnih komentara u kojima se spominju Holivud i X-Files.

sundjer bob

pre 8 godina

samo lagano... setite se spustanja na mesec koje je jedan poznati reditelj odradio i snimio... ne bih ja tako olako nekom verovao sta kaze i kako jeste i da l jeste

Mali Perica

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)
Kada bi samo shvatio koliko je ovo senzacionalno otkriće, ne bi dao ovakav komentar.

Rambo

pre 8 godina

Odmah da kazem da je svaki komentar u vezi sa BG na vodi neumesan i nije smesan. Ovo je vest koja moze da promeni istoriju covecanstva a ne prestonicko dnevno politicko preganjanje

srbin

pre 8 godina

Bravo za nauku.Ovo je veliki uspeh za covecanstvo.Molim bez komentara da i to amerikanci lazu,ali ustvari mi smo toliko zaostali da ne verujemo u to.Pozz svim ljubiteljima nauke.

NASA

pre 8 godina

Fantasticno! Nasa je zaista ponos ljudske rase, steta sto je im od Regana pa nadalje svaki predsednik samo sekao budzet. Ipak je od otkrivanja svemira, u koje se ulaze 17 milijardi $ godisnje, bitniji F-35, u koji je ulozeno 400 milijardi $, a koji ne moze da leti.

Lik

pre 8 godina

"Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)"

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
Voda na Marsu je otkriće ravno Kolumbovom ako ne i veće a ovaj forum je mali da bi se objasnilo zašto.

xim

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
(alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

A ja ne mogu da zamislim zivot bez vas kvazi pametnjakovica koji svaku dobru vest pretvore u zaveru ili bajku. Sta ti mislis, da su naucnici u sferi medicine ostavili svoj posao dok se na Marsu trazila voda? E pa, dragi zemljace, paralelno se razvijaju sve grane, od medicine do svemira, a to sto je medicina stigla dotle dokle jeste, ne znaci da bi napredovala vise, da neki tamo ljudi ne istrazuju svemir. Da probam da spustim to na nivo koji ces razumeti: Da li ti dok jedes u isto vreme i dises? Da li gledas dok razmisljas? Sve grane su bitne da se istovremeno razvijaju za covecanstno isto kao sto je bitno da dises dok jedes. Pozdrav.

Bojan

pre 8 godina

Molim vas, kumim i preklinjem, da makar na ovu vest ne objavljujete idiotske komentare tipa beograd na vodi, idemo na mars, gladna deca u africi, putin vs obama, kreacionizam, studio i kjubrim i slicno...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar 2015 18:06)

Pakuj se druze... idemo na Mars zajedno sa gladnom decom iz Afrike

Mali Perica

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)
Kada bi samo shvatio koliko je ovo senzacionalno otkriće, ne bi dao ovakav komentar.

milan-bgd

pre 8 godina

Kao prvo, pomenute tamne pruge su osmatrane GODINAMA kamerom visoke rezolucije sa orbitalne stanice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i primeceno je da se periodicno aktiviraju, bas u vreme kasnog marsovskog leta, kao i da prate reljef koji u sezoni ima najvise Sunca. Drugo, zna se da prisustvo mineralnih materija u vodi snizava tacku mrznjenja i za 80 stepeni, smanjuje isparavanje i do 10 puta i cini smesu higroskopnom. Na Zemlji imamo primer superslanog antarktickog jezera Don Huan koje se ne smrzava nikad ni po najvecoj hladnoci, a koje se puni istim takvim puzajucim tokovima kao ovi osmotreni na Marsu. Lokacije na Marsu o kojima je rec leti su toplija od -20 C a cesto i od 0 C. Trece, tacno je da uzorci sa tih osmotrenih mesta nisu uzimani direktno, ali sa drugih lokacija jesu (rover-laboratorije) i nadjeno je prisustvo u marsovskom tlu bas tih soli o kojima je rec: sulfata, hlorata i perhlorata natrijuma i magnezijuma. Cetvrto, orbitalna stanica koja neprestano snima Marsovo tlo ima spektrometar koji analizira emisiju i apsorpciju zracenja u sirokom opsegu 0.36 do 3.92 mikrona. Peto i najvaznije, spektralnom analizom snimaka sa lokacija na kojima su osmotreni ti slani tokovi, nadjene su linije karakteristicne za upravo te HIDRATIZOVANE soli, dakle spoj soli i VODE koja ih je tu nanela.
TACKA. Visegodisnje naucno istrazivanje je dalo rezultat. Toliko od naucnika, a od ovdasnjih komentatora - sta reci o komentarima a ne zaplakati?

Baggins

pre 8 godina

Neki ljudi ocigledno ne kapiraju KOLIKO je ovo ogromno otkrice...svaka cast za NASU, nadam se da ce im se na konto ovoga visestruko povecati novcana sredstva...da je ljudska rasa pola resursa koliko je ulozila u ratove, ulozila u nauku, gde bi nam bio kraj...

Nikita

pre 8 godina

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
(Lik, 28. septembar 2015 17:44)

Roditelji ovih komentatora su se 1999 sakrivali u podrume kako bi izbegli djavolje pomracenje sunca. Dok su milioni ljudi u svetu uzivali u ovom retkom fenomenu, nas siroti narod se krio po podrumima. Ni od njihove dece ne mozes nista bolje ocekivati.

Marko

pre 8 godina

Neverovatno je da na ovakvu vest koja je zapanjujuca sa aspekta moderne nauke ima toliko komentara tipa "Idemo na Mars" i ostalih strucnih komentara u kojima se spominju Holivud i X-Files.

Goran

pre 8 godina

Molim one koji razumeju ovu vest da ni jednim jedinim komentarom niti kritikom niti ismevanjem se ne obraćaju onim drugim koji ne razumeju ništa. Ostavite ih, ovakva vest je previše bitna da bi se pažnja usmeravala na nebitne likove. Sve čestitke za NASA, vi ste ponos ljudske civilizacije.

Nisam naučnik

pre 8 godina

Našli su vodu u tečnom stanju na temperaturi od oko -23stepena C. Razlog zašto je voda tečna na tako niskoj temperaturi je zbog toga što u sebi sadrži velike količine soli. U tako slanoj vodi nemoguće je postojanje života... Ali svejedno, svaka čast na otkriću, korak po korak do vanzemaljske braće :)

antibot

pre 8 godina

Molim vas, kumim i preklinjem, da makar na ovu vest ne objavljujete idiotske komentare tipa beograd na vodi, idemo na mars, gladna deca u africi, putin vs obama, kreacionizam, studio i kjubrim i slicno...

milos

pre 8 godina

Humor ili pokusaj humora je toliko opao da su glavne ,,fore" ,,Mars na vodi" i ,,idemo na Mars "....Nisam verovao da cu ovo reci ali te glupe i jedne iste fraze su postale dosadnije od samog Vucica...Ne podrzavam ni njega ni zute ni ove ili one, samo promenite vise te fore....

neutralni felsh

pre 8 godina

Znaci da su porasle mogucnosti da je ono o cemu se prica vec pola veka istinito-da je Mars, nekada davno, bio plava planeta kao nasa Zemlja, sa okeanima, rekama, sumama i prasumama. Onda se nesto desilo i pretvorio se u ovo. Kakva je mogucnost da je takva planeta nekada davno mozda pored obicnog zivota, imala i zivotinjski (vanzemaljci!!) i vise (civilizacije?). Zivim za dan kada ce neki buduci astronaut-arheolozi pronaci tragove neke davno nestale civilizacije na Marsu.
(Flash, 28. septembar 2015 17:59)


na zalost, mars prosto nije imao dovoljno vremena za evolucijski razvoj do slozenijih formi zivota. marsov okean je ispario, tecno jezgro se ohladilo, a zastitno magnetno polje nestalo, i sve u svemu mars je bio mrtav i smrznut i ozracen davno pre pocetka zivota na zemlji, u takozvanoj hadskoj eri, dok se zemlja jos polako hladila od formiranja. ako ikada budu pronasli dokaze davnog zivota na marsu, bice to jednocelijski organizmi, eventualno neki prosti visecelijski. daleko je to od zivotinja, prasuma i zelenih ravnica, kamoli civilizacije.
ali jedno je tacno: gledajuci u mars, mi vidimo kako ce nasa zemlja izgledati za oko 1-2 milijardi godina.

rale

pre 8 godina

iz supljeg u prazno.zasto ne spasavate nasu planetu i problem gladi?
(Black howk down, 28. septembar 2015 17:58)

Zasto ne bi otisao u najblizu kancelariju Crvenog Krsta i uplatio dobrovoljni prilog ?

neutralni felsh

pre 8 godina

iz supljeg u prazno.zasto ne spasavate nasu planetu i problem gladi?
(Black howk down, 28. septembar 2015 17:58)


jesi li gladan? jedi!

cnes-esa

pre 8 godina

@Zoran, Veruj mi NASA se nikad ne izlece sa objavama, cak sta vise mnogi joj zameraju preveliku uzdrzanost. Uvek prodje nekoliko godina kako neki naucnik objavi nesto u relevantnim naucnim publikacijama pre nego se NASA usudi da to saopsti javnosti.
Ovo je deceniju unazad razmatrano ali je sada koncano stigla i potvrda sa orbitera dovoljno sigurna. Otkrice Marsovske tecne vode menja mnogo i usudio bih se reci oblikuje pravac tehnoloskog razvoja covecanstva narednih nekoliko vekova, naravno ako se ne potamanimo u medjuvremenu.

mrle

pre 8 godina

Cemu provociranje "biblijasa"? Pa ako je Bog stvorio coveka, Zemlju, univerzum zasto ne bi i neka druga bica na drugim planetama?
(Ortodoxia, 28. septembar 2015 18:02).

A jel i njima dao sveto pismo?

neutralni felsh

pre 8 godina

Jedno pitanje za normalne ljude:
Da li posle brojnih komentara "amatera-naučnika-skeptika" na ovu
vest osećate sramotu koju ja osećam što pripadam vrsti koja je utucala
hiljade godina evolucije a dobila ovakve finalne produkte?
(Captain Vimes, 28. septembar 2015 21:21)


ne, nego samo blago sazaljenje i zal sto takvi ipak zive bolje nego sto zasluzuju.

dzoni

pre 8 godina

Ne zna sta je ovde toliko istorijski.. Evo imam casopis galaxija star 35 godina i clanak o tome da na marsu postoji vodi... Imam utisak kao da se ista vest reciklira svakih 10 godina.

Srdjan Jovanovic

pre 8 godina

Još davno je neko rekao da je svijet interesantan onoliko koliko smo mi radoznali. Za svako poštovanje je napor redakcije B92 da nas informiše o novim saznanjima iz oblasti nauke, posebno astronomije. Na žalost, kod većine ljudi, pri čemu ne mislim samo na naš narod, ovakve vijesti ili nailaze na neprobojni štit apatije ili podstiču na pisanje mahom glupavih i neduhovitih komentara. Da su svi pripadnici ljudske vrste kroz istoriju imali ovakav odnos prema novom, nepoznatom i stranom, sigurno bi danas svi čučali na granama i smijali se onima koji pokusavaju da siđu sa njih.

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

Zanimljivo, obzirom da si i ti ovu vest cuo, procitao negde, ne mozes da proveris da li je istinita, nikada ne bi znao za to, da nisi negde cuo ili procitao, i ostaje ti samo da poverujes "naucnicima" da je i istina, da poverujes...
(Rhyzm, 28. septembar 2015 23:13)

Људи раде, истражују док залудни верују у бајке...

Lane

pre 8 godina

Sta li ucesnici Parova i Farme misle o ovom otkricu ?
(rijaliti, 28. septembar 2015 21:59),
pa misle isto što i učesnici Velikog burazera.

goran

pre 8 godina

Gledao sam live prenos konferencije i uživao! Naslovi u novinama sugerišu da je u pitanju ogromna količina tekuće vode, a to nije slučaj. U pitanju jeste tekuća voda, ali u malim količinama, koja izlazi iz kore Marsa i razlijeva se po stijenama dok ne ispari. Iza sebe ostavlja vlažan trag, ali ne i jezera ili rijeke vode. Voda je strašno slana, a to joj omogućava da ostane u tečnom stanju do -70°C, zato se i javlja samo ljeti ili oko ekvatora. Otkriće u stvari govori da se ispod površine Marsa krije voda, moguće u mnogo većim količinama, takodje na konferenciji je potvrđeno da je Mars nekada imao ogroman okean i da su ovi njegovi ostaci. Takodje, ovo je prilika za razvoj kolonija, jer voda omogućava sve, od proizvodnje kiseonika, do proizvodnje raketnog goriva (na kraju i hrane iz uzgoja na obogacenom zemljištu unutar kupola).

Kiza

pre 8 godina

Zašto nije ni jedan medij izvestio da je u Bg,na polaganju kamena temeljca za taj čuveni bg na h2o,bio ogroman broj ljudi koji su protestvovali!
Takodje ni net nije normalno radio!?
Samo pitam.;(
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (komšija zmaja od Sipova, 28. septembar 2015 20:35)

Zato sto je u Srbiji sve podredjeno velikom vodji. Mediji se utrkuju
ko ce mu vise ugoditi.

genius

pre 8 godina

@aco
Koliko sam te razumeo, misliš da tečna voda na Marsu znači da je temperatura iznad 0°C? Jeste temperatura niska (niža je od 0°C, i to dosta), ali je nizak i pritisak, dovoljno da i na tim temperaturama voda bude u tečnom agregatnom stanju.

Dule

pre 8 godina

A otkud znaju da je to sto tece VODA? Mozda nije voda mozda je neka druga tecnost.
(Your friend, 28. septembar 2015 22:03)


Isto kao sto znamo da se sunce sastoji od 99% vodonika i 1% helijuma a da nismo nikad pokupili uzorak :-) . Spektroskopija. Uchi se u trecem srednje iz fizike, a ja se toga jos secam jer me je razredna oborila na pipravni pa sam je ucio celo leto :)

Flash

pre 8 godina

Znaci da su porasle mogucnosti da je ono o cemu se prica vec pola veka istinito-da je Mars, nekada davno, bio plava planeta kao nasa Zemlja, sa okeanima, rekama, sumama i prasumama. Onda se nesto desilo i pretvorio se u ovo. Kakva je mogucnost da je takva planeta nekada davno mozda pored obicnog zivota, imala i zivotinjski (vanzemaljci!!) i vise (civilizacije?). Zivim za dan kada ce neki buduci astronaut-arheolozi pronaci tragove neke davno nestale civilizacije na Marsu.

Тарковски

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”

Arsenije

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Naravno, Darvin. Drago mi je da si i ti cuo za njega. Ja verujem njemu. A ti slobodno veruj ovima sto su tvrdili da je zemlja ravnna tabla i spaljivali ljude onako usput. I danas bi da mogu.

i botovi

pre 8 godina

Zamolio bih Ruse, da izgrade jedan veliki kosmicki brod kojim ce se prebaciti na Mars, svi americki politicari, trash biznismeni, psi rata, kvazi naucnici. Nek se tamo otimaju za resurse, a nas ostave na miru.

mars se napoako čita sram

pre 8 godina

Posle pročitanih komentara mogu samo da napišem sledeće. Znate one statistike koliko prosečan Amerikanac zna o svetu uopšte. Zna vrlo malo. E taj prosečan Amerikanac šije prosečnog Srbina najmanje 10 puta. Ali šta je tu je.
Inače komentari likova koji ne bi prošli test za portira u NASA su neprocenjivi za srpsku i svetsku zajednicu.
Čast izuzecima.

Platon i ja,drugara dva...

pre 8 godina

još da ima bela vina,moj bi babo odma otišao da sastavi špricer...ili dva! još jedino to,marsovsko, nije konzumirao,

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

Evo, ja sam "biblijaš" i moram da primetim da biblija nigde ne negira mogućnost života van zemlje, već se bavi životom na zemlji.
Ovo je senzacionalno otkriće, finansiraću prvi pravoslavni manastir na Marsu.
(loller, 28. septembar 2015 20:22)

Ostavi to za Audi lokalnom svešteniku...hahaha

Tanja

pre 8 godina

Nasa je davno postavila cilj 2030 prva ljudska ekspedicija na Mars. Iskreno se nadam da cu doziveti da to vidim. To ce biti najveci dogadjaj u istoriji covecanstva koja otvara vrata kolonizaciji drugih planeta. Mozda taj zivot u kosmosu treba da potekne od nas. Inace citala sam knjigu Marsovac po kojoj je sniman film. Napisan je na temelju naucnih cinjenica i zvuci veoma prorocki. Jedva cekam da vidim film.

realno

pre 8 godina

Ako se neko pita zasto nam je generalno lose stanje u drzavi, samo neka dodje ovde na komentare i procita ih. Moze i neka Nusiceva dela, moze takodje pogledati film tri karte za Holivud, ili pak neku od scena ilije Cvorovica... Mi smo drzava Srbija koja je Teslu proterala odavde kao vesticu i ismevala njegove ideje

Marko Cakmak

pre 8 godina

Bravo za nauku.Ovo je veliki uspeh za covecanstvo.Molim bez komentara da i to amerikanci lazu,ali ustvari mi smo toliko zaostali da ne verujemo u to.Pozz svim ljubiteljima nauke.
(srbin, 28. septembar 2015 17:18)


Mene raduje tvoj komentar i broj pozitivnih na njemu
pa nismo bre svi zatucani, tako je bree

Dragoljub

pre 8 godina

@Only fools and horses
Od prvog, a narocito od drugog sv. rata, pocinje period najveceg napretka u nauci i tehnologiji.
Hladni rat i svemirska trka su omogucili naucnicima gotovo neogranicene budzete za ispitivanja i razvoj tehnike, elektronike i svega sto je bilo potrebno za takve slozene poduhvate, a ti pronalasci su malo kasnije dosli i do svih nas.
Tako da to sto pametujes po internetu mozes da zahvalis ljudima (sa obe strane gvozdene zavese) koji su svoje znanje ulagali u nesto sto naizgled nije imalo uticaja na zivot "obicnog" coveka.

Aco

pre 8 godina

Ko bi slučajno sebi dozvolio da ode na NASIN sajt o MRO mogao bi tamo da pročita da se ne koristi termin "proof" (dokaz) nego "strongest evidence yet" (do sada najjači pokazatelj) da tamo na Marsu teče voda. Obratite pažnju na to da je MRO orbiter (slovo O u nazivu) tako da on nije uzorkovao nikakvu vodu. Rano je za VAU! naučno otkriće. Ali vest je definitivno odlična da se NASA ime sutra nađe na naslovnim stranicama svetskih novina i potisne priče o zasedanju UN.

komšija zmaja od Sipova

pre 8 godina

Zašto nije ni jedan medij izvestio da je u Bg,na polaganju kamena temeljca za taj čuveni bg na h2o,bio ogroman broj ljudi koji su protestvovali!
Takodje ni net nije normalno radio!?
Samo pitam.;(

Vlada

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...

Captain Vimes

pre 8 godina

Jedno pitanje za normalne ljude:
Da li posle brojnih komentara "amatera-naučnika-skeptika" na ovu
vest osećate sramotu koju ja osećam što pripadam vrsti koja je utucala
hiljade godina evolucije a dobila ovakve finalne produkte?

Slave

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

U medicinu se ulaze mnogo vise, samo ti to ne znas.

Ovde je objasnjeno

http://unreasonable.is/why-spend-money-on-space-exploration-when-we-have-so-many-problems-here-on-earth/

only fools and horses

pre 8 godina

Auu, epohalno otkriće, menja se tok istorije, najznačajniji dan za nauku, ma najznačajnije otkriće ikada. Ček malo, nije otkriće nego pretpostavka, tumačenje boja na fotografijama snimljenih pre nekoliko godina.
A i da jeste, po čemu je značajno za ljudsku rasu i našu budućnost?
Sletanje na mesec (ne ulazeći u istinitost istog) je bilo nešto što je trebalo promeniti tok ljudske civilizacije. Proglašeno je za najznačajnije dostignuće ikada, u celoj istoriji. I šta? Šta imamo od toga? Evo prošlo je 50 godina, dovoljno da bi procenili da li je bilo šta promenilo, da li je i jedna jedina stvar time promenjena. Ne, ispade najobičniji ćorsokak, jedino što je iskorišćeno u marketinške svrhe i doprinelo je da jedna grupa ljudi (nacija/država) zagospodari i tlači druge grupe ljudi. Ništa novo i neobično za ljudsku vrstu.
E sad uporedite ovu "pretpostavku" sa događajem kao što je bilo to sletanje, pa onda pričajte o epohalnom, senzacionalnom i kako već ne nazivate ovu objavu.

Saul Goodman

pre 8 godina

Ako je pronadjena voda na nama najblizoj planeti onda je verovatnoca da na drugim egzoplanetama postoji voda itekakako velika. Milijarde planeta sigurno poseduju vodu, a samim tim i zivot. Ovo otkrice je jedno od najvecih otkrica covecanstva... Brsvo za Nasu... Dole zatucani biblijasi koji sada ne znajhmu gde udaraju. Puca im koncepcija...

Владо Бања Лука

pre 8 godina

НАСА је прије 46 година лажирала тзв слетање на Мјесец. 46 година послије наклапају са неким претпоставкама да на Марсу можда има воде. Наравно, нигдје никакав конкретан доказ, ништа... Само некакаве неубједљиве фотографије. P.S. послије конференције, "стручњаци" из НАСА-е су назвали Русе и замолили ли их да опет одбаце њихове астронауте до Међународне свемирске станице.

instiktivni samojed

pre 8 godina

@ Očekujem navalu biblijaša sa samo njima logičkim objašnjenjima... :D
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čovke Legenda Neroja, 28. septembar 2015 17:31)

Ako u nesto nisi siguran ne trebas to uzimati zdravo za gotovo, tako nauka kaze. A kako si ti siguran da ima vode na marsu, da nisi mozda bio tamo? Ti se povodis za tekstom iz novina, zar ne?

Aco

pre 8 godina

Može li mi neko pojasniti (ili bar sebi) na koji način su dokazali postojanje vode na Marsu korišćenjem MRO (Mars Reconnaissance Orbiter)?
Dakle nema neposrednog uzorkovanja vode? Oni dole imaju Curiosity ali nije on pronašao vodu, već su iz orbitera videli nešto što liči na tragove vode (ja bih to pre nazvao tragovi kretanja tečnosti, jer mi ne možemo znati da se radi o vodi).
Ali, kao što je nekada za neuki svet crkva bila nepogrešiva tako je sada "nauka".

nauka

pre 8 godina

Kakvi likovi....."kako znas da li ima tamo vode, jel si bio tamo?", "...samo neke fotografije....", Znaci ko je pratio konferenciju za stampu je mogao saznati da je proces dokazivanja te cinjenice trajao 4 godina, uz pomoci spektrografske analize orbitera i primera uzeti od svih landera (od vikinga do sada) se doslo do tog zakljucka, i napisan je naucni rad u kome je ucestvovalo nekoliko naucnika raznih univerziteta....i taj rad je objavljen u strucnom casopisu kako bi svi mogli da provere rezultate.. to se zove NAUKA

Nemanja

pre 8 godina

Veliko otkriće svakako, ali najveće u istoriji nauke? Pretera ga malo. Meni je mnogo impresivnije to da je neko pre 2500 godina čistim razumom i najelementarnijim instrumentima zaključio da je Zemlja okrugla, koliki je njen prečnik, da se vrti oko Sunca i koliko je udaljena od Meseca i Sunca. Infinitezimalni račun, neeuklidska geometrija, teorija relativnosti, maksvelove jednačine, dnk, antibiotici, đubrivo, kalemljenje,.... Toliko stvari je otrliveno koje su iz fundamenta promenile naš pogled na svet da ja vrlo nezahvalno neko otrliće krstiti kao najznačajnije, ali čak i onda ovo sigurno ne bi bilo ni u top 10. Izuzetno značajno, ali ne najznačajnije.

navijac

pre 8 godina

@mene zanima sta srpska pravoslavna crkva ima da kaze na ovo
(Marko Cakmak, 28. septembar 2015 20:05)

A sta tebe briga sta SPC ima da kaze na ovo!? Sta ti imas protiv pravoslavne crkve, i crkve uopste? Gledaj svoja posla, kao sto i oni gledaju svoja. Jel te tera neko da ides u tu crkvu, jel te tera neko da dajes priloge toj crkvi? Jel te tera neko da postis i da slavis slavu? Ne? Pa sta onda imas da uzimas tu crkvu u usta.

neutralni felsh

pre 8 godina

Važno je da je vest saopštena baš kad Obama govori u UN, a da li je tačna, to za Amere nikad nije važno.Važno je da obave posao.Ovako ili onako.Samo još da uspostave demokratiju na Marsu.
(Marsovac, 28. septembar 2015 20:24)


primer papagaja bez perja.

Zoran

pre 8 godina

"Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok je tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla."

Alo bre, jel ste vi izmerili nesto i zakljucili da je voda ili ste videli tammne tragove?

PS Pa da, sta bi se oocekivalo do Amera, okruglo pa na cose.

kragujevac

pre 8 godina

Uveren sam da smo mi stigli sa Marsa i da ćemo se u nekom vremenu tamo vratiti.Uveren sam da postoje i dalje neki objekti ,ili ostaci sačuvani iz tog vremena, kao što na Zemlji postoje objekti o posetama drugih civilizacija.

1003

pre 8 godina

A sta ako se tamo zivot tek formira? poceo "proces" pa je od skoro tamo voda,dok zivota pre nikad nije ni bilo...
meni bi tako nesto bilo mnogo vise zanimljivije, a opet,ako se otkriju neki veliki izvori nafte ili neceg slicnog...tesko si ga svima nama.

Ozbiljan Citalac

pre 8 godina

Ljudi bre, nisu oni tamo nasli reku Taru koja protice kroz kanjone vec su lepo rekli da pod odredjenim okolnostima voda se vezuje za neke soli i to joj omogucava da u marsovoj atmosferi tokom leta ostane duze u "tecnom stanju". Ono sto vidimo na slikama su pomesana so i molekuli vode koja se tako "cedi" i ostavlja tragove tokom odredjenog godisnjeg doba. Nema tamo potoka ni slapova.
U Mrtvom moru nema riba ali ima zivota. Ono sto do sada znamo o zivotu na zemlji i u vodi je da postoje forme zivota u izuzetno nepristupacnim i smrtonosnim okruzenjima za ljude. To otvara mogucnost da i na Marsu postoji zivot. Bravo za NASA!

zmitjkoe

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)
(AntiBot, 28. septembar 2015 18:16)

Uzas, NASA je NVO i finansira se od donacija raznih fondacija, kompanija pa i drzave. To sto nisu na budzetu znaci da NASA ne trazi vodu na Marsu iz dzepa poreskih obveznika. Drugo, to sto je NASA "privatna" ne znaci da je manje kredibilna nego da je na drzavnim jaslama. Tako funkcionise Amerika, od donacija zive i najpoznatiji univerziteti. I sad se Srbin razocarao sto je NASA nevladina organizacija. To odmah asocira na Natasu Kandic i slicne koji mrze Srbe i rade za strane ambasade i protiv vlade.

neutralni felsh

pre 8 godina

NASAfili, nije vam bre Nasa sveta krava da ne kritikujemo njen senzacionalizam.
(bzvz, 28. septembar 2015 19:45)


onda bolje da kritikujes novinare.

ty6

pre 8 godina

Nas gospod je zbilja cudotvorac. Nije samo na nasoj planeti stvorio uslove za zivot vec je seme zivota rasuo po citavom univerzumu.. Veliki dan za nas vernike.

lovac botova

pre 8 godina

interesantno je da kad vladajuća koalicija taloži dnevne gluposti, ljudi veruju u sekundi, a kad nasa napravi otkriće veka sve sami skeptici... daleko cemo da doguramo.

ps. šta će nama voda kad je ima na maketi beograda na vodi

kontrapunkt

pre 8 godina

НАСА је прије 46 година лажирала тзв слетање на Мјесец. 46 година послије наклапају са неким претпоставкама да на Марсу можда има воде. Наравно, нигдје никакав конкретан доказ, ништа... Само некакаве неубједљиве фотографије. P.S. послије конференције, "стручњаци" из НАСА-е су назвали Русе и замолили ли их да опет одбаце њихове астронауте до Међународне свемирске станице.
(Владо Бања Лука, 28. septembar 2015 18:43)

A ti imaš konkretan dokaz da je sletanje ma Mesec lažirano? Zašto bi tebi neko verovao više nego naučnicima? Da nisi u stvari ti onaj što je izmislio naizmeničnu struju a Amerikanci nam posle poturili Teslu da nas zamajavaju?

alokinnn

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.

wiener

pre 8 godina

(Stiff Upper Lip, 28. septembar 2015 17:56)

hemijski sastav vode = h2o.

mars ima atmosferu, ali redju od zemljine.

na marsu ima i oblaka. u svakom slucaju ima leda koji bi se mogao topiti s vremena na vreme.

antibot

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju....

Stiff Upper Lip

pre 8 godina

1. Na slici je brdo, i neke brazde po povrsini za koje se smatra da su produkt povrsinskog toka vode.
2. Ako je to voda, onda ona moze samo da dospe iz onoga sto mi na zemlji zovemo - oblaci.
3. Oblaci su produkt atmosfere i ptiriodnog kruzenja vode: oblaci - padavine - deo vode ide u podzemlje, deo isparavanjem nazad u atmosferu.
4. Atmosfere na Marsu, koliko sam ja citao - nema.
5. Oblaka, takodje, nema.
6. Ako voda postoji, da li je hemijskog sastava pogodnog za ljudsku upotrebu, ili se radi o recimo nekoj vodi sa hemijskim sastavom nepoznatin u zemaljskom okruzenju.
Senzacionalisticka vest....Na zalost, malo je ovde nauke.

horus

pre 8 godina

Ovo je jedno od najvecih otkrica vezanih za svemir i Astronomiju svih vremena...treba mnogo dati znacaja ovoj temi i ako bi urednici mogli da nadju naseg renomiranog profesora upucenog na zadatu temu da objave neki clanak...:)

Millennium

pre 8 godina

E ne može Srbin bez teorija zavere pa nema. Čim su to Amerikanci, nisu tu čista posla. Ko zna šta smeraju. Ja doduše nisam video da su posle saopštenja rekli P.S. odgledajte film Marsovac. Onaj ko ne zna da film nije izašao svakako neće ni saznati time što je na Marsu otkrivena voda. A onaj koji zna, pa pogledaće ga ako želi bez obzira na sve. A da su Ameri slagali za sletanje na Mesec, nema šanse da ih Ruje ne bi izvalile, i nema te sile koja bi ih sprečila da ih javno razotkriju. Nijedan finansijski ili politički ustupak ne bi bio ravan moralnoj i naučnoj pobedi kada bi se javno obznanilo da Ameri nisu sleteli na Mesec. A SSSR je javno priznao da jesu. Ovo je inače neverovatno otkriće!!! Zamislite, ako na planeti koja je blizu nama postoji šansa za postojanje čak i najprimitivnijih oblika života, šta tek možda postoji u našoj galaksiji, a da ne govorim o drugim. Samo o Andromedi koja nam je najbliža a sadrži 10 na 12. broj zvezda ne znamo puno. Ne može a da ne zaokupi maštu! Istina jeste negde tamo, ali mi joj se polako približavamo.

loller

pre 8 godina

@Čovke Legenda Neroja
Evo, ja sam "biblijaš" i moram da primetim da biblija nigde ne negira mogućnost života van zemlje, već se bavi životom na zemlji.
Ovo je senzacionalno otkriće, finansiraću prvi pravoslavni manastir na Marsu.

prase

pre 8 godina

Primetio sam da se u poslednje vreme na svaku vest pojavi više desetina komentara u kojima se pominju neki botovi.
Da li komentatori na b92 znaju šta je bot?
Da li ima smisla "botovati" vest na temu nauke?

Laza

pre 8 godina

@Nikita

Haha... Skroz si u pravu. Tada sam bio cetvrti razred osnovne skole i secam se histerije oko pomracenja. Kao ne sme da se gleda u sunce, zapusite svaku rupu kada nastupi pomrcina :D Nije toliki strah bio za bombardovanje par meseci ranije :D Bas smo priprost narod.

martin

pre 8 godina

Odlicno , jos jedan problam za prosecno zaduzenog Srbina ,ako to postane turisticka destinacija ,jer se pominje neka slana voda i letnji meseci...

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

"Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji."

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?

Sanja

pre 8 godina

Mislila sam da cu ovde procitati neke edukativne komentare, nasih naucnika, akademaca, raznih drugih obrazovanih ljudi. I, sta bi?! Zatrovala sam se glupostima. Inace, prost oblik zivota bez sunceve svetlosti postoji i na Zemlji, takodje i prost oblik kojem ne treba voda takodje postoji na planeti Zemlji

CATAPA

pre 8 godina

Pre svega jedna ispravka, ne radi se o tečnoj slanoj vodi već o vlažnoj soli. Razlika zvuči neznatna, ali je taman dovoljna da priče o nastanku života u takvom fluidu budu bespredmetne.
Same te "planine na čijem vrhu izvire voda" su marsovski ekvivalent naših vulkana čiji su obronci od soli i ne izbacuju užarenu lavu kao vulkani već so.
Pompu na stranu, ovo "veliko otkriće" može u najboljem da bude potvrda potpuno legitimnih pretpostavki da vode na marasu ima samo duboko ispod površine i kontra senzacionalizmu da NEMA vode na Marsu u slobodnom stanju, NEMA reka i jezera i nikada NEĆE biti kiše. Plus, ni za korak nismo bliže tome da li je voda na Zemlji marsovskog porekla.

Sve u svemu: nikakva senzacija, potvrđeno je nešto što niko nije ozbiljno ni protivrečio, pa čak ni sumnjao.

sundjer bob

pre 8 godina

samo lagano... setite se spustanja na mesec koje je jedan poznati reditelj odradio i snimio... ne bih ja tako olako nekom verovao sta kaze i kako jeste i da l jeste

citizen

pre 8 godina

Ovo je sjajno. Veoma vazan korak ka osvajanju svemira.
Imamo srece sto zivimo u ovom vremenu kada nasa civilizacija napreduje kao nikada u proslosti.

rejnald

pre 8 godina

Званична потврда од ,, стране науке"да на Марсу има воде у течном стању!
И опет народ не верује,нешто као незадовољан,не занима иx баш то откриће!!!
Шта би тек било кад би НАСА признали да су на Марсу пронашли остатке стариx цивилизација и ванземаљског живота који је већ постојао?!

opussteno

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar 2015 21:33)

Haha, pa sto ih niko nije iskombinovao i napravio ziv organizam? Po tome su i hemijski elementi zivot jer njihovim kombinovanjem nastaju organizmi. (Imam 7 god. i nismo jos poceli ucit biologiju)

MileZullu

pre 8 godina

Najbitnija organizacija na svijetu u koju SAD ulaže mizernih 0,5% federalnog budžeta. Da ne pričamo koliko se ulaže u besmislene vojne operacije...

antibot

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Sipas u posudu malo vode, amonijaka, metana, vodonika i sumpor dioksida, pustis kroz mesavinu malo struje i dobijes aminokiseline...

Miler urijev eksperiment, ponovljen hiljadama puta...

Duki

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)
Kada bi samo shvatio koliko je ovo senzacionalno otkriće, ne bi dao ovakav komentar.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mali Perica, 28. septembar 2015 17:44)

Druže, jeste značajno ali ipak nije senzacionalno, ozbiljni naučnici su već decenijama govorili da je moguće da na Marsu ima vode, u knjizi Karla Segana "Kosmos" iz 1980. je navedeno da je voda na Marsu sasvim verovatna, makar u tragovima. Do sad to nije provereno, u tome je razlika.

Nemanja44

pre 8 godina

(Baggins, 28. septembar 2015 18:48)
Da ljudska rasa nije ulagala u ratove i razvoj oruzja danas nebi znali sta je struja a ne telefon i sl.Sva tehnologija u svetu prvo prodje vojni kompleks pa tek onda do obicnog coveka.Veruj mi i sad kakva tehnologija postoji ali je naravno sakrijena od ociju javnosti a sigurno da ce mo saznati za 10 ili 20 godina, kada za "njih" bude zastarela a za nas nova tehnologija.
Pozdrav

Rhyzm

pre 8 godina

@Saul Goodman

Pa nekako ne puca koncepcija "zatucanim biblijasima". Prvo, ako je istina, onda dokazuje da smo mozda i mi kreacija nekih posetilaca iz svemira, sto znaci da puca koncepcija zatucanim evolucionistima. Drugo, vama koji verujete u ovo, ostaje vam samo da verujete, jer sami da proverite da li je istina, ne mozete, zamislite, ostaje vam samo vera...

dex

pre 8 godina

@vlado banja luka

Kazes lazirali? Ne mislis li da bi Rusi do sada vec to otkrili i nabili im na nos? To sam priprost covek moze da poveruje.

...

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)
(AntiBot, 28. septembar 2015 18:16)

/Facepalm.....sedi 1 za glupost.

mare

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”
(Тарковски, 28. septembar 2015)
vidim da si se potpisao kao tarkovski da li je ova divna recenica iz nekog njegovog filma kao sto je stalker ili solaris?

Марко

pre 8 godina

М-22, ти си исто тако вероватно питао што морам да знам ово из математике, биологије и какву ћу корист имати од тога, кад ће ми ово требати итд.

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Odlično, sad Ameri mogu da počnu da vade vodu sa Marsa, flaširaju je i prodaju na Zemlji ...

A na Mesecu, na kom su bili toliko puta, mogu da otvore neki proizvodni pogon i, što da ne, diskont gde će vodu prodavati ožednelim vanzemaljcima ...

qwerty

pre 8 godina

Sada je kul i svi vjeruju samo zato sto je Nasa potvrdila, a niko se nije ni potrudio da ispita isto.
A prije 10 godina i vise je bilo teorija zavjere, a onaj ko prica o tome-retard.
Dolazimo do opsteg pravila prolaska istine kroz 3 faze: automatsko odbijanje - ignorisanje/nezainteresovanost - ocigledno prihvacanje

mizantrop

pre 8 godina

ahahaha znači- vodu videli nisu, gazili nisu, "videli" (paru) nisu, ali vode ima... a bre dok ne vidim balonče od 3 litra odande, ništa oni otkirli nisu! xD

Petar

pre 8 godina

Vidim ovde domaći foteljaški naučnici brane ovu izjavu ali niko još da odgovori na osnovu čega su sigurni da je to voda?
Zbog čega Kjuriositi nije primetio to pre satelitskih snimaka? On je lično tamo, na Marsu.
Šta uzrokuje da se ta voda u letnjim mesecima pojavljuje a zimi i u jesen da nestaje. Da li je na celoj površini Marsa takav slučaj?
Sve mi je ovo jalovo nekako od strane Nase.
Stiče se utisak da je ovo više objava koja će da opravda plate naučnicima koji rade u Nasi. Iskreno, za nauku ne treba žaliti novac, NASA mora imati pa skoro neograničen budzet, ali na žalost to nije slučaj, međutim ova vest je po meni više dokaz za javnost i njihovu Vladu da seto, nešto se dešava, napredujemo, vredno radimo, ne dovodite u pitanje naš posao i plate...

The Eve Of The War

pre 8 godina

"The chances of anything coming from Mars are a million to one," he said.
"The chances of anything coming from Mars are a million to one - but still they
come!"

XXX

pre 8 godina

@ (Stiff Upper Lip, 28. septembar 2015 17:56): NASA = "... malo je ovde nauke." Nesrecnice, gde u svetu ima vise nauke nego kod njih (u domenu kojim se bave)? Mozda u casopisu: "Trece oko" koji verovatno kupujes od prvog broja? :((

Marko Cakmak

pre 8 godina

Ako u nesto nisi siguran ne trebas to uzimati zdravo za gotovo, tako nauka kaze. A kako si ti siguran da ima vode na marsu, da nisi mozda bio tamo? Ti se povodis za tekstom iz novina, zar ne?
(instiktivni samojed, 28. septembar 2015 18:47)


da da, umesto novina neka uzme da cita bajke koje propovedaju najveće zlo

opussteno

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Sipas u posudu malo vode, amonijaka, metana, vodonika i sumpor dioksida, pustis kroz mesavinu malo struje i dobijes aminokiseline...

Miler urijev eksperiment, ponovljen hiljadama puta...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi

Saša

pre 8 godina

Hoće li neko da mi objasni zašto je ovo toliko važno? Ne shvatam šta ovo menja u našim životima toliko značajno? Da nećemo možada da napustimo ovu divnu planetu i da živimo u beživotnoj pustari? Pa nismo istražili ni ovu planetu kako treba.

pero

pre 8 godina

Pa to je i Homer Simpson znao prije vec puno godina. Vrlo je jednostavno, ljudi su zivjeli na Marsu, dotjerali svoju civilizaciju do kraju ( kao sto se to kod nas desava) i poslali nesto slicno Noevoj barci na planetu zemlju, koju su predhodno pripremali za iskrcavanje ( kao sto to sada NASA radi sa Marsom). Od toliko planeta u sistemu, ljudi su opsjednuti Marsom, eh sto ti je genetika...svega se sjeca.

komentator

pre 8 godina

Ceo zivot cekam vest poput ove i duboko sam ubedjen da je svemir pun zivota. Kazem zivota to neminovno neznaci i civilizacija. Ali siguran sam da ima i puno civilizacija. Ipak u ovoj vesti mi nesto nije jasno.
Ako su to videli i imaju realnu osnovu da veruju da je tako zasto neusmere neko od vozila na Marsu (a ima ih vise) u tu oblast da uzme uzorke i analizira?
Nisam hronicni skeptik ali mi jednostavno nije jasno.

bostanseltix

pre 8 godina

prvo samo da cestitam na otkricu...
ali me interesuje da li ljudi znaju da mi (ljudi) smo istrazili samo 2 ili 3% okeana koji su na OVOJ planeti na primer a pritom voda cini najveci deo ove nase planete pa bi po meni bilo mnogo pametnije da se za promenu bavimo sobom...mada kako se ponasamo bolje da ovi istrazuju taj Mars jer cemo uskoro verovatno ovu nasu da unistomo!
A dzabe istrazuju i taj Mars kad bi smo i njega za cas rabucali!

Askurđel

pre 8 godina

Da je Mars od susvog zlata, nebi se isplatilo tamo putovati. Jer su troškovi leta mnogo veći nego što bi vredelo zlato koje bi se moglo otuda doneti!

mare

pre 8 godina

A sta ako se tamo zivot tek formira? poceo "proces" pa je od skoro tamo voda,dok zivota pre nikad nije ni bilo...
meni bi tako nesto bilo mnogo vise zanimljivije, a opet,ako se otkriju neki veliki izvori nafte ili neceg slicnog...tesko si ga svima nama.
(1003, 28. septembar 2015 17:46)
ko zna mozda buduci astronauti otkriju nesto ispod povrsine marsa sto ce predtavljat dokaz nekadasnjeg zivot jer mars je defintivno bio aktivan u ta davna i davna vremena!!!!

Voda u Marsu

pre 8 godina

Alert!!! Pogresno prevedeno. Nije bre NASA nego NESTLE. I radi se o MARS cokoladici u kojoj je pronadjena voda, iako iz komanije tvrde da cokolada ipak sadrzi znatne kolicine mleka. Sve ste pobrkali!!!

stoja

pre 8 godina

prihvatam kao verodostojno samo ono sto potvrdi crkva. ateisti i njihove lazi mi nece pokolebati veru. da cujemo sta patrijarh kaze, pa mozemo da diskutujemo.

nenad rs

pre 8 godina

Senzacionalno otkriće iz ljudske perspektive,realno toliko toga tek treba otkriti.Још кад би ресурсе за војску велике силе употријебиле у науку човечанство би имало будућност.

Blabla

pre 8 godina

Nista od dokaza,sto se mene tice dok ne probamo marsovacu iz case.
To sto su sa slike zakljucuju da je voda a nisu je "natocili" je hipoteticka pretpostavka da ima vode.

boban

pre 8 godina

"NASA našla vodu na Marsu." Dakle, svaka NASI čast. Znate li ko je kralj lažova ? Onaj koji svakodnevno objavljuje laži oko kojih se mnogi prepiru a niko ne sumnja u to da je u pitanju laž. Mene ćeš kralju uveriti onda kad iz svemira postaviš BAR JEDNU fotografiju Zemlje po Gall Petersovoj mapi a ne Merkatorovoj. Nešto ti ne ide ? Hmmm, čudno...hahah...nego, ovde ima stručnjaka ? Alo Požega...

dominus

pre 8 godina

Senzacionalna vest,nema sta.Znaju onoliko koliko im je dozvoljeno,to znanje daju javnosti.Sve ovo je samo delic slagalice.Mozda ce vremenom,za nekih 50 godina,ako im dozvole,otkriti ko je naseljavao Mars i sta se dogodilo sa tom civilizacijom,koja je bila daleko naprednija od ove sto trenutno gospodari nasom planetom.

Marsovac

pre 8 godina

Malo čudno da na vrhu ima vode i teče do polovine planine, a u podnožju je nema.Odakle voda navrh brda?
A Marsovaca što se tiče, mora da smo to mi, jer smo izgleda odatle i pali.
Važno je da je vest saopštena baš kad Obama govori u UN, a da li je tačna, to za Amere nikad nije važno.Važno je da obave posao.Ovako ili onako.Samo još da uspostave demokratiju na Marsu.

Igor

pre 8 godina

Ne znam kakvo je ovo sad okrice, kad se zna pre 30 godina da na marsu ima vode, takozvanog ledenog omotaca a holivud je snimuo cuveni film Total Recall.

jel da

pre 8 godina

Cekaj dakle gornji deo brda je tamniji sa vise kamencica i na osnovu toga prave konferenciju i pricaju da su pronasli vodu? ALO?! Zna se sta je voda.

Aca

pre 8 godina

Budimo realni jer znamo da novinari uvek od slona naprave misa. Ovo jos uvek nije nikakvo otkrice nego samo predpostavka posto se za sada samo predpostavlja na osnovu fotografija. Kada budu postojali neoborivi cvrsti dokazi onda se ovakve izjave nece najavljivati nego ce to biti udarna vest nedelju dana u svim medijima, a do tada uzivajte u Marsu na vodi.

OLDTIMER

pre 8 godina

Radi jje budzet USA za 2016 godinu i NASA na ovaj nacin ( vanzemaljci , voda na Marsu ) pokusava da obezbedi sto vise sredstava za svoja istrazivanja, stari trik....Nista im ne verujem , zasto bas sad objavljuju a ne ranije

Komentator

pre 8 godina

Nakon gledanja Interstellara (odlican film), koji zavrsava optimisticki i pun je nadanja, zelja, istrazivanja, nauke, ova vest je u svojoj realnosti ogromna, u njoj su sadrzane velike mogucnosti za buducnost covecanstva.

Mozda ovo znaci da Earth II necemo morati da trazimo svetlosnim godinama daleko, imamo jednu potencijalnu mogucnost u relativnoj blizini. Znaci li to da ce neke buduce generacije odrastati, ziveti na Marsu?

Mozda je rano za ovakve vizije, ali vizije (cesto) i nisu obavezno takve da moraju da se realiziraju odmah.

Vise verujem u gradove na Marsu, nego sela na planetama oko (samo kao primer iz filma) Gargantue.

Zoran

pre 8 godina

Imamo i mi tako nesto na Zemlji, zove se Mrtvo more. A izgleda da je to i na Marsu, ali samo u tragovima. Tamo mozete da nadjete so i nista vise.

Marko Cakmak

pre 8 godina

Neki ljudi ocigledno ne kapiraju KOLIKO je ovo ogromno otkrice...svaka cast za NASU, nadam se da ce im se na konto ovoga visestruko povecati novcana sredstva...da je ljudska rasa pola resursa koliko je ulozila u ratove, ulozila u nauku, gde bi nam bio kraj...
(Baggins, 28. septembar 2015 18:48)

Bravo majstore, toliko para za nuklearnu energiju, moze sve to da se ulozi da se ni 1 bolesno dete ne rodi a ona bolesna da se izlece

biće bolje

pre 8 godina

Pa gde ima vode ima i života nekog mikrobskog, ko zna čega još. Možda će neki sledeći rover imati mogućnost da radi takve analize. Misija Kjuriositija je tek počela, i ko zna šta će tamo još da iskopa. Sve što se otkrije na Marsu je dragoceno,to je potpuno novi svet i može nam dati odgovore na mnoga pitanja.

Zoran

pre 8 godina

"@Zoran, Veruj mi NASA se nikad ne izlece sa objavama, cak sta vise mnogi joj zameraju preveliku uzdrzanost."

Pametan covek nikad ne tvrdi nesto ako nije siguiran u to, ali pametan covek stoji tvrdo iza necega ako je siguran u to. Dakle, mozes da veruje, a i ne moras.:)

martin

pre 8 godina

Odlicno , jos jedan problam za prosecno zaduzenog Srbina ,ako to postane turisticka destinacija ,jer se pominje neka slana voda i letnji meseci...

AntiBot

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)

NasaBot

pre 8 godina

Hahaha sta je astro-fizicara na komentarima. Pa gde su dokazi, jesu li uzeli uzorak, mozda nije voda, mozda je kiselina ili nesto trece. Sto vam je , sta ste se pomamili danas?

Rhyzm

pre 8 godina

@nauka

Pa dobro, umesto sto su ti jednom pokazali neku fotografiju, pikazivali su ti je 4 godine, i objavili u nihovom listu da bude merodavnije. Ali ostaje cinjenica da tamo otici ne mozes.

kontroverzni kosmonaut

pre 8 godina

Prodajem lekovitu Marsovachu sa izvora u podnozju Ascraeus Mons-a, prirodno gazirana i salinirana, flasirana u bestezinskom stanju. Leci zrikavost, kurije oci, hemroide i po potrebi ostale telesne i mentalne tegobe.

neutralni felsh

pre 8 godina

Posle pročitanih komentara mogu samo da napišem sledeće. Znate one statistike koliko prosečan Amerikanac zna o svetu uopšte. Zna vrlo malo. E taj prosečan Amerikanac šije prosečnog Srbina najmanje 10 puta. Ali šta je tu je.
Inače komentari likova koji ne bi prošli test za portira u NASA su neprocenjivi za srpsku i svetsku zajednicu.
Čast izuzecima.
(mars se napoako čita sram, 28. septembar 2015 20:29)


poenta svih komentara.

pametnjakovic mladji

pre 8 godina

Gledao sam celu konferenciju i nije mi jasna jedna stvar. Jedan od naucnika je rekao, na pitanje "pada li kisa na Marsu nekad"...rekao, mrtav ladan, da ne pada...ali da su gomilu puta videli i dokumentovali (naucnici iz Kanade) da je padao sneg !!! Kome i iz kojih razloga je nekome odgovaralo da bas sada izadje sa ovom informacijom o vodi...videcemo. Svi su to znali odavno, zasto bas sada...

milan-bgd

pre 8 godina

A otkud so na Marsu?
(Ja ja, 29. septembar 2015 09:13)

Nije rec o soli kojom solimo hranu (natrijum-hlorid) nego o sulfatima, hloratima i perhloratima kalcijuma i magnezijuma. I to u opasnim za coveka koncentracijama. Najfinije cestice kalcijum hlorata i perhlorata bi mogle da se uvuku u ljudske naseobine na Marsu i izazovu trovanja (napadaju stitnu zlezdu). Vec nekoliko godina se zna da je Mars otrovan za coveka (pored toga sto je hladan i nema vazduha).
E, sad, hlorati i perhlorati nastaju iz hlorida (u mineralima) pod marsovskim uslovima, a to je odsustvo vlage i jako UV i kosmicko zracenje koje bombarduje povrsinu i minerale na njoj.
Odakle hloridi na Marsu? Pa svako u Suncevom sistemu je dobio prvobitnu dozu hlora (kao i drugih elemenata) iz eksplozije supernove koja je pre nas bila na ovom mestu. A natrijum i hlor su dve najreaktivnije krajnosti (katjon i anjon) i bez oklevanja ce stvoriti natrijum hlorid.

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 8 godina

Jos samo da dodam odgovor na one koji pitaju "A zasto sada NASA ne usmeri svoje robote prema tim mestima i konacno ispita tu vodu?". Odgovor je da se roveri krecu veoma sporo jer treba autonomno da savladaju teren prepun prepreka. Posto komanda sa Zemlje kasni od 3 do 20 minuta, cak pri najsporijem kretanju moguce je da se rover nepovratno zaglavi u pescanoj jami ili neprohodnom kamenjaru. Roveri imaju svoj softver za prepoznavanje i obilazenje prepreka, ali za uspesno kretanje potrebno je da idu veoma sporo. Opportunity je za 11 godina presao "samo" 42 km, a Curiosity 7 km za dve godine. Drugi faktor je kamena pustinja kroz koju se krecu, npr. za Curiosity:

en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Mars_Science_Laboratory#/media/File:MarsCuriosityRover-LocationMap-Sol-1104-20150914.jpg

Kao sto vidimo, nije bas prohodno. E, sad, konacni udarac: udaljenost od sadasnjih polozaja rovera do mesta od interesa za najnovije nalaze o vodi. Najblizi je Curiosity krateru Horowitz, ali to je nedostiznih 1600 km... Rover Opportunity je jos dalje. Dakle, neka sadasnji roveri nastave svoje misije a ovo ce biti mesto sletanja nekih buducih rovera.

M-22

pre 8 godina

Zasto je ovo vazno?
Sta ja imam od toga?
Cak i da postoji zivot na Marsu je skor nebitna informacija, neki ovo nazivaju velikim danom nauke, a otrili da je gornji deo brda tamniji. Bravo.

Dragan

pre 8 godina

A sto neposalju Kjuriositi ili po naski Kica da istrazi.Tamna polja nemoraju da budu voda.Tamo ima pescanih oluja a to se javlja leti.Tek kad sonde opipaju vodu moze se nesto reci.Drugo nije svaka tecnost voda.

Goran

pre 8 godina

@kontras. Jesi li ti glup ili samo bezobrazan ili i jedno i drugo. Samo došao si na pogrešno mesto. Svoje ideje treba da propovedaš glasom božijim i duhom svetim a ne Pentagonovim internetom. Leči se u crkvi a ne u bolnici. Gradi crkve sa krstovima ali bez gromobrana. Hajte više bre, kako vas nije sramota. I ako postoji taj vaš bog i ako je religija u pravu siguran sam u jedno. kad bi došli pred tog vašeg boga da bi vam rekao da vas nije stvorio da bi bili toliko zatucani i frustrirani. Ali ne postoji bog i znam da vam ovakve vesti jedu džigericu. Tužno je verovati u nešto i gledati kako se to urušava. A nastranu to što nisi ni vernik. Garantujem da nisi pročitao Bibiliju. Ti si samo onaj zaglupljeni "srbski taliban" koji u životu ništa ne radi i koji živi na tuđoj grbači.

sram

pre 8 godina

Za vodu na Marsu se vec zna, bio je bitan samo tajming, bas uoci premijere novog filma o Marsu. Ocigledno se javnost sprema za put na Mars koji ce poreske obveznike dosta kostati.

Rhyzm

pre 8 godina

@Čovke Legenda Neroja

Zanimljivo, obzirom da si i ti ovu vest cuo, procitao negde, ne mozes da proveris da li je istinita, nikada ne bi znao za to, da nisi negde cuo ili procitao, i ostaje ti samo da poverujes "naucnicima" da je i istina, da poverujes...

marko

pre 8 godina

Jako otkrice, moz misliti...Sve je to radi promocije aktuelnog filma Marsovac Ridlija Skota. NASA i Holivud propaganda.
(Bezveze, 28. septembar 2015 17:20)

Jedan od najnebuloznijih komentara ikada .

0.01 °C i 0.6117 kPa

pre 8 godina

"Vidim ovde domaći foteljaški naučnici brane ovu izjavu ali niko još da odgovori na osnovu čega su sigurni da je to voda?
Zbog čega Kjuriositi nije primetio to pre satelitskih snimaka? On je lično tamo, na Marsu.
Šta uzrokuje da se ta voda u letnjim mesecima pojavljuje a zimi i u jesen da nestaje. Da li je na celoj površini Marsa takav slučaj?
Sve mi je ovo jalovo nekako od strane Nase.
Stiče se utisak da je ovo više objava koja će da opravda plate....."
(Petar, 28. septembar 2015 23:33)
zbog ovakvih ko što si ti trebalo bi, a znam da to trenutno nije moguće, uvesti da se pre slanja komentara na ovakve vesti uradi par testova. ti i tebi slični biste ih rešavali taman toliko koliko treba da čovečančastvo preskoči narednu fazu evolucije. mada postoji i prečica koja se zove čitanje i učenje iz knjiga.

Senka velikog brata.

pre 8 godina

NASA je samo ogranak Holivuda . Baš sada su sve ispitali i našli, a ustvari promovišu novi film Ridlija Skota "Marsovac". A famozno "sletanje" na Mesec je laž snimana od strane Stenlija Kjubrika. A ja sam sa planete ZEMLJE i to je sve moja kuća. Nema granica. ZEMLJANAC poreklom. Još da saznam ko je maznuo Crnogorcu katanu pa da mogu mirno da spavam.

Uros

pre 8 godina

Ali, samo da porucim Titovim pionirima (kobajagi ateistima(kobajagi antiteisitma)), vas mesija je umro, vasa kvazi crkva se raspala. Nauka nema nikakve veze sa religijom, to je samo u vasoj kvazi religiji bio argument za obracun sa drugim religijama.

ljubisha

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
(alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

Ova nebuloza zasluzuje vecno mesto u istoriji najglupljih komentara .

KopasKi

pre 8 godina

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
(Lik, 28. septembar 2015 17:44)

Roditelji ovih komentatora su se 1999 sakrivali u podrume kako bi izbegli djavolje pomracenje sunca. Dok su milioni ljudi u svetu uzivali u ovom retkom fenomenu, nas siroti narod se krio po podrumima. Ni od njihove dece ne mozes nista bolje ocekivati.
(Nikita, 28. septembar 2015 18:35)


...bilo je i onih koji su na ulaze u svinjce i kokosinjce vezivali dzakove, da doticne domace zivotinje slucajno ne pogledaju u pomracenje i oslepe (kako je Slobin Rts tada plasio svoje ovce)
Ja sam tada imao 26 i ziveo u Zrenjaninu. Bio sam jedan od 10-oro ljudi na trgu sa staklom od maske za varenje u rukama i gledao taj fenomen koji ogromna vecina na planeti nema sansu ikada u zivotu da vidi...

slobodan032

pre 8 godina

Milane, hvala na objašnjenju meni je značilo, ali verovatno običnom komentatoima koji šalju komentare tipa, idemo na Mars, Mars na vodi i sl. ovo su španska sela.

milan-bgd

pre 8 godina

Ako stvarno razumes ovo sto si napisao onda svaka cast, cak i za trud da sve ovo ispises. Ja te razumeo nisam, a za to sto si se setio da posaljes komentar u 23:59, da bi celu noc bio prvi, pokazuje da mozga imas. Druze, svaka cast!
(UltrasBG, 29. septembar 2015 01:52)

UltrasBG, unuce moje, da ne razumem ne bih pisao komentar, zar ne? (ili zar da? za vecinu komentatora). A komentar pisem kad stignem, dakle kad se zavrse porodicne obaveze, kad stignem do racunara i familija utone u san, ako ima vremena (sutra je radni dan, valja ustati rano). Naravno, kao i sada, mogu da komentar posaljem sa radnog mesta ali to izbegavam.
To sto je komentar poslat u 23:59 uopste nije neka racunica "da bih bio prvi". Kako da budem prvi kad je ispred mene bilo preko 300 komentara? Nisam ocekivao da ce mi komentar biti objavljen do danas pre podne, kako vec ide sa kasnim komentarima (iz mog iskustva, sve sto je poslato posle 23h malo verovatno da ce izaci iste noci u naucnoj rubrici - B92 ocito nema trecu smenu za moderatore).
A da mozga imam vidi se valjda iz neceg drugog a ne "planiranog" vremena objave komentara.
Ako te zaista zanima nesto iz mog komentara, pitaj slobodno pa da pokusam da objasnim u bezveznih 1500 dozvoljenih karaktera.

uzas

pre 8 godina

Samo me interesuje cime li se bave pa skrecu paznju javnosti na ovo...
(???, 28. septembar 2015 17:29)

Bave se time kako tebe da zeznu .

UltrasBG

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)

Verovatno radis kao brojac u autobusu, a posle posla se ne skidas sa igrica na kompjuteru, pa si kompetentan da ocenis vaznost naucnog otkrica. Strucnjace.

sreta

pre 8 godina

Bog je stvorio zivot na Zemlji i postavio je coveka da vlada nad ostalim zivim bicima. Okanite se besmislene potrage. Nema tamo nista, skoro je bila vest na b92 da su susednih 90ak galaksija prazne. Cuvajmo ovaj nas jedinstven kutak u svemiru.

Jason

pre 8 godina

Divna vest, ali me najvise zanima kada su stvarno to otkrili, da li bas sada ili mnogo ranije, pa su tek sada resili da ovu informaciju puste u javnost.

boban

pre 8 godina

Sjajno. Kad ovakvu vest objavljuje Pera ložač onda to mora da je istina, kao i sve što Pera kaže. Perinih 12 drugara se šetalo po Mesecu, Pera vid'o sopstvenim očima ...i ajd' da čujem nekog da posumnja u Peru ložača !?! Ide zima, vune sve više...super, nećemo se smrzavati... a i za špricer, evo, vode će biti. Ajmo ovčice, udrite minuse pa da vas prebrojavam da lakše zaspim.

Daska u glavi koja fali

pre 8 godina

Odmah da kazem da je svaki komentar u vezi sa BG na vodi neumesan i nije smesan. Ovo je vest koja moze da promeni istoriju covecanstva a ne prestonicko dnevno politicko preganjanje
(Rambo, 28. septembar 2015 17:18)

Razumemo mi to rođače, ali nas ne zanima šta će čitati od danas 264 generacija u hologramima kada su došli ljudi do tog saznanja i koliko su bili oduševljeni!

Dott

pre 8 godina

A kam gu vidoje tejp? Ono sto moze da se slika, moze i da se snimi, ja hocu da vidim i snimak, medjutim ni to necu verovati, vec bi mi bilo zanimljivo da vidim. Sve se da lazirati, pa tako i video snimak.
Sad znaju i da je voda slana? Ostavlja suvi belicasti ostatak? Eh blago meni jadan ja...

cnes

pre 8 godina

@Petar, Planinski visoravanski deo na Marsu je skoro iskljucivo na juznoj polulopti. Nazalost, jos niko nema tehnologiju da posalje sondu ili sleti na taj deo. Zbog planina i tanke atmosfere aerodinamicko kocenje koje obicno izvode sonde je skoro nemoguce na tom mestu, tako da ostaju jedino orbiteri i njihovo osmatranje sa visine.
Kjurioziti je sleteo na severnom delu gde je atmosfera deblja i gde se nekoliko metoda aerodinamickog kocenja moze izvesti. Od kjuriozitija se jos uvek ocekuje da naidje na tragove i sedimente. Na tom delu se ne ocekuje voda.

Mita pita

pre 8 godina

Bezobrazluk, odavno ta vest postoji, kao i takve fotografije i snimci, samo sto nije bilo sto posto potvrdjeno. Ovo mi sad lici kao da su zbog filma izbacili sad vest, da popune sebi budzet. Svaka cast svima njima al sam se ponadao da su nasli vodu u vidu nekih stajacih, il mozda cak reka. Nema u nasem suncevom sistemu nista nalik zivotu na zemlji, mikro svet da ne racunamo. Van sistema, auuuuu ko zna cega sve nema...

cega se pametan stidi...

pre 8 godina

Jeste li primetili najnoviju biblijasku tendenciju da ljude koji vole nauku "ukopavaju" tako sto ih trpaju medju postovaoce Tita, komuniste, titove pionire i slicno? Ja ponovo i ponovo i jos sto puta ako treba, tvrdim da je religioznost psihicki poremecaj. I po stoti put molim nekog psihijatra koji ovo cita da mi kaze zbog cega nisam u pravu. Molim biblijase da se suzdrze od davanja odgovora na ovo pitanje, pitam naucnike. Hvala unapred!

vasilije knezevic

pre 8 godina

Voda na Marsu.Zivot jos nije otkiven/dokazan.Voda,iako je uslov za razvijanje
zivota,po svemu sudeci ne sadrzi vazduh/kiseonik i to bi mogao biti uzrok da
oblici zivota ne postoje.Ociglednost je neophodna da se rasciste TI pronalasci .
Mnogi"pronalasci", od ranije,imali su poslije izvjesnog vremena,smijesno
kategorisanje,samo kao naucne varke.Ali nadajmo se da su naucna
predvidjanja tacna i da ce mo jednoga dana u supermarketima kupovati
vodu sa Marsa.Jedan vrlo interesantan detalj o prisustvu kiseonika u vodi
mozemo posvjedociti kada u nekom vodenom tijelu:rijeci,jezeru,ili obicnoj
barustini primijetimo ogromam broj mrtvih riba.One,ribe,nijesu uginule zbog
prisustva nekog otrovnog materijala nego jednostavno od nedostatka
kiseonika.Kolicina kiseonika se postepeno smanjuje tako da ribe stradaju
jednom prilicno lakom smrcu.Kiseonik moze biti redukovan i raznim vrstama
algi ili ameba,vrlo cesto i neprimjetnih,koje,na kraju,i same uginu.Voda na
Marsu,ako prisutna,dace nam takodje i mogucnost istrazivanja u oblasti
zivota i drugih srodnih disciplina.Nadajmo se da ce se brzina svemirskih
letilica unaprijditi i da ce mo smanjiti vrijeme sletanja na tu planetu.
U medjuvremenu mogucnosti su bezbrojne i objasnjenja pojava takodje
interesantna.Sta da radimo sa snijegom koji se tamo nalazi?Nekome ce
biti potreban za zimske olimpiske igre.
vasilije knezevic 28 sept. 2015

Joca

pre 8 godina

Meteorološki izveštaj za Mars: Hladno, ali bez kiše i vetra. Srčanim bolesnicima se ne preporučuje izlazak.
Slično vreme će se zadržati sledećih nekoliko hiljada godina.

Prosveto, da li se stidiš kad tvoj plod vidiš?

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju...
(antibot, 28. septembar 2015 21:33)

Svaka ti čast (anti)bote. Vidi se da imaš najviše znanje za nošenje štafeta i igranje na sletovima. Imaš i lepo konspirativno ime sa parada, što ti je takođe u skladu sa tvojim znanjem i ponosom. Sve čestitke još jednom i tebi i tvom velelepnom obrazovnom sistemu.

karudian

pre 8 godina

Mozda je cak nekad i postojao neki oblik zivota na Marsu ali ga sad sigurno nema. Snimali su ga do sad 100x uzduz i popreko,videlo bi se da nesto mice svakako.

Holistika Nomologija

pre 8 godina

Znam da mi prvoslavni pravimo zlato glavama,toke,ide Bozic Bata nosi...
Isto tako ako zasluzimo na Marsu ce biti Bozije.

Toma

pre 8 godina

Brale pa ta planeta čist kamenolom, nigde ni drvce niti koja travka da raste. A ima vode? Barem po slikama koje su do sada objavljene.

Kada je pocela da se unistava planeta zemlja? Sa novim tehnoloskim napretcima... koji ce da nas odvedu na drugu planetu na kojoj ni korov ne raste.

Proslo je tek sto i kusur godina od kako smo ostavili volovska zaprezna kola i eto sad idemo na Mars? Sa toliko tehnologije ni polovina zemlje nije ispitana a vec srljamo ka drugoj jer ce ova da se raspadne. I ako se raspadne raspasce se od muke ko i bilo koja druga na koju ce da odu.

U svakom slucaju jeste jedan napredak, ali prvo spoznaj sebe da bi spoznao druge.

Iluminat

pre 8 godina

Jel zna neko da objasni kako iz svemira uvek dobijamo samo fotke, mislim jel moguce napraviti koji video? Stvarno ne zelim da teoretisem nego pitam,bas me zanima.

Raps

pre 8 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Kao sjajna vest, historijska, najvece naucno otkrice. Onda pljuvanje onih koji stavljaju u relaciju vodu na Marsu sa Beogradom na vodi. Alo bre, kud ste krenuli? Kakvo najvece otkriche? Otkriche bi bilo da nauka napokon pronadje koji je to bug u ljudskom mozgu da mi posle 30000 godina zivimo u bedi, ratovima i moralnom paklu. A ovo otkriche vode samo ce da se "unovchi" kao i eko katastrofa i mnoge druge danasnje mazalice.

milan

pre 8 godina

Ovaj naslov me poseca na uvod u SF filmove ili igrice. Kao na foru kako je neki rat poceo.

Pronasli su vodu ali tamo je bilo jos necega, itd.

Ugalvnom to mu je to.

Rhyzm

pre 8 godina

@cega se pametan stidi

Mozes ti da tvrdis i milion puta... Ja mogu da ponovim milion puta da su "naucnici" napravili mnogo vise psihickih poremecaja. Atomska bomba?

Kontras

pre 8 godina

Na Marsu nije pronadjena voda. Obratimo paznju na TAJMING ovakvih "otkrica". Nasa i povezane kvazi naucne agencije shvataju polako da konacno eksperimentalna nauka izlazi na svetlost dana. I da im rusi vec POLJULJANI KREDIBILITET. Ovo je nacin da se: 1. kredibilitet donekle povrati, 2. opravda budzet. Zapamtimo ovo: ovakvih i jos vise senzacionalistickih "naucnih" naslova ce iz Nase biti SVE VISE kako ih eksperimentalna nauka bude razotkrivala kao pseudo nauku. Kako cemo ih raspoznavati kao lazne? Ovako: nijedno od tih "otkrica" 1. nece biti moguce PROVERITI. 2. nece biti zasnovana na EKSPERIMENTIMA, 3. nece imati nikakvu, kazem nikakvu, prakticnu PRIMENU.

Kad su vec navodno poslali navodni rover Curiosity zasto on nije snimio vodu? Zasto njega nisu poslali na mesta gde su mislili da je voda? Nelogicno. Mi nemamo NIJEDNU pravu sliku Zemlje iz svemira. Imamo dva kompozita: Blue Marble i ovaj skorasnji cgi (opet tajming). Naravno da nemamo nijednu ovakvu fotografiju Marsa, pogotovo ne neku na kojoj se vidi voda. Ovo su samo nove cgi "fotografije". Ponavljam, mi kreacionisti NISMO protiv nauke. Mi smo na strani nauke. Ali prave, eksperimentalne nauke. A puno ljudi, hvala Bogu sve manje, veruju (da, veruju) u teoretsku kvazi nauku i veruje Nasi.

Neko rece da su amino kiseline zivot i da njihovim kombinovanjem nastaju svi zivi organizmi. To je zamena teza. Amino kiseline su SASTOJCI tela zivih bica. Ali za nastanak zivih organizama je neophodan Duh Boziji. Zivot nastaje samo iz zivota, to zna svaki biolog. Samo kombinovanjem amino acida NE MOZE da se napravi ni ameba, ni najjednostavniji zivi organizam.

Jedno pitanje za Nasa fanove: sta je Nasa konkretno uradila za covecanstvo, koji doprinos je dala? Hvala na odgovorima, ali ozbiljnim.

My name is Bond, James Dean

pre 8 godina

Sta li ucesnici Parova i Farme misle o ovom otkricu ?
(rijaliti, 28. septembar 2015 21:59),
pa misle isto što i učesnici Velikog burazera.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Lane, 28. septembar 2015 22:08)

Čekaj... oni misle? Kako se to dogodilo?

LoL

pre 8 godina

Možda je voda sa još nečim u njoj za šta još ne znamo jer ne postoji na zemlji pa tako ni jedna metoda ne može to svojstvo da uoči.
Sve dok se ta ''voda'' ta tečnost, ne proveri na zemlji, kada se uzme uzorak, ne može me niko ubediti da je to voda.
Kao što rekoh, ne znači da mi ljudi znamo SVE što se može znati, i da UVEK vučemo paralelu sa nečim što je nama poznato, a ovde se radi o Marsu.
Normalno, postavlja se pitanje kako otkriti vanzemaljski sastojak ako ga ne vidimo i nemamo aparate da utvrdimo to, ali to i jeste ono što pokušavam da kažem... zato me nervira kada čovek umisli da je bezgranično pametan, čuj ''voda''! To je Voda i kraj priče!

Mike

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”
(Тарковски, 28. septembar 2015)
vidim da si se potpisao kao tarkovski da li je ova divna recenica iz nekog njegovog filma kao sto je stalker ili solaris?
(mare, 28. septembar 2015 20:35)


Pasus je iz knjige "Solaris" Stanislava Lema, prema kojoj je Tarkovski snimio film. Stanislav Lem je učestvovao u pisanju scenarija ali nije imao nikakvo vlasništvo nad filmskim pravima. Kada je Mosfilm prodao prava i kada je snimljena nova verzija filma (sa Klunijem), Lemov advokat savetovao je pisca da je zbog zdravlja bolje da ga ne gleda. Ni prvi ni drugi film nisu preneli poruku knjige a ona je upravo u pasusu koji je citiran.


Taj pasus predstavlja suštinu čovekovog razmišljanja o svemiru. A suština te suštine je deo "...nama treba ogledalo". Čovek se svojim postupcima prema drugom biću "ogleda" u njemu kakav je, pa čak i da je pred njim vanzemaljac on će se ponašati prema njemu kao da je čovek, ne ume drugačije.

Upravo zato i ne razume način na koji planeta Solaris pokušava sa njim da komunicira - ko je gledao film(ove), zna šta je u pitanju.

Budimo realni

pre 8 godina

Kako sam uzbudjen!? Nimalo, kakav Mars, jedino što me je interesuje je novac, koji se troši na slanu vodu?! Jedino Snickers, Twix, Mars...

1111

pre 8 godina

neki su stvarno ubedjeni da ljudi mogu da zive na nekoj drugoj planeti.
to je narode nemoguce ,bez velikih "eksperimenata' nad ljudima.
posto mnogo zavisimo od zemljine gravitacije,rad mozga nam zavisi od zemljine gravitacije, a vi pricate o kolonizaciji drugih planeta
nije mozda problem da se tamo negde ode,ali je problem da se opstane pa i da nadjemo planetu gde ima vode,trave i ostalog kao na zemlji ako je gravitacija jaca ili slabija od zemljine,nebi mogli da prezivimo.

UltrasBG

pre 8 godina

Ako stvarno razumes ovo sto si napisao onda svaka cast, cak i za trud da sve ovo ispises. Ja te razumeo nisam, a za to sto si se setio da posaljes komentar u 23:59, da bi celu noc bio prvi, pokazuje da mozga imas. Druze, svaka cast!

Vlada

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...

Владо Бања Лука

pre 8 godina

НАСА је прије 46 година лажирала тзв слетање на Мјесец. 46 година послије наклапају са неким претпоставкама да на Марсу можда има воде. Наравно, нигдје никакав конкретан доказ, ништа... Само некакаве неубједљиве фотографије. P.S. послије конференције, "стручњаци" из НАСА-е су назвали Русе и замолили ли их да опет одбаце њихове астронауте до Међународне свемирске станице.

alokinnn

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.

Stiff Upper Lip

pre 8 godina

1. Na slici je brdo, i neke brazde po povrsini za koje se smatra da su produkt povrsinskog toka vode.
2. Ako je to voda, onda ona moze samo da dospe iz onoga sto mi na zemlji zovemo - oblaci.
3. Oblaci su produkt atmosfere i ptiriodnog kruzenja vode: oblaci - padavine - deo vode ide u podzemlje, deo isparavanjem nazad u atmosferu.
4. Atmosfere na Marsu, koliko sam ja citao - nema.
5. Oblaka, takodje, nema.
6. Ako voda postoji, da li je hemijskog sastava pogodnog za ljudsku upotrebu, ili se radi o recimo nekoj vodi sa hemijskim sastavom nepoznatin u zemaljskom okruzenju.
Senzacionalisticka vest....Na zalost, malo je ovde nauke.

sundjer bob

pre 8 godina

samo lagano... setite se spustanja na mesec koje je jedan poznati reditelj odradio i snimio... ne bih ja tako olako nekom verovao sta kaze i kako jeste i da l jeste

Rambo

pre 8 godina

Odmah da kazem da je svaki komentar u vezi sa BG na vodi neumesan i nije smesan. Ovo je vest koja moze da promeni istoriju covecanstva a ne prestonicko dnevno politicko preganjanje

Platon i ja,drugara dva...

pre 8 godina

još da ima bela vina,moj bi babo odma otišao da sastavi špricer...ili dva! još jedino to,marsovsko, nije konzumirao,

Zoran

pre 8 godina

"Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok je tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla."

Alo bre, jel ste vi izmerili nesto i zakljucili da je voda ili ste videli tammne tragove?

PS Pa da, sta bi se oocekivalo do Amera, okruglo pa na cose.

i botovi

pre 8 godina

Zamolio bih Ruse, da izgrade jedan veliki kosmicki brod kojim ce se prebaciti na Mars, svi americki politicari, trash biznismeni, psi rata, kvazi naucnici. Nek se tamo otimaju za resurse, a nas ostave na miru.

instiktivni samojed

pre 8 godina

@ Očekujem navalu biblijaša sa samo njima logičkim objašnjenjima... :D
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čovke Legenda Neroja, 28. septembar 2015 17:31)

Ako u nesto nisi siguran ne trebas to uzimati zdravo za gotovo, tako nauka kaze. A kako si ti siguran da ima vode na marsu, da nisi mozda bio tamo? Ti se povodis za tekstom iz novina, zar ne?

ty6

pre 8 godina

Nas gospod je zbilja cudotvorac. Nije samo na nasoj planeti stvorio uslove za zivot vec je seme zivota rasuo po citavom univerzumu.. Veliki dan za nas vernike.

dzoni

pre 8 godina

Ne zna sta je ovde toliko istorijski.. Evo imam casopis galaxija star 35 godina i clanak o tome da na marsu postoji vodi... Imam utisak kao da se ista vest reciklira svakih 10 godina.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

"Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji."

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?

Saša

pre 8 godina

Hoće li neko da mi objasni zašto je ovo toliko važno? Ne shvatam šta ovo menja u našim životima toliko značajno? Da nećemo možada da napustimo ovu divnu planetu i da živimo u beživotnoj pustari? Pa nismo istražili ni ovu planetu kako treba.

only fools and horses

pre 8 godina

Auu, epohalno otkriće, menja se tok istorije, najznačajniji dan za nauku, ma najznačajnije otkriće ikada. Ček malo, nije otkriće nego pretpostavka, tumačenje boja na fotografijama snimljenih pre nekoliko godina.
A i da jeste, po čemu je značajno za ljudsku rasu i našu budućnost?
Sletanje na mesec (ne ulazeći u istinitost istog) je bilo nešto što je trebalo promeniti tok ljudske civilizacije. Proglašeno je za najznačajnije dostignuće ikada, u celoj istoriji. I šta? Šta imamo od toga? Evo prošlo je 50 godina, dovoljno da bi procenili da li je bilo šta promenilo, da li je i jedna jedina stvar time promenjena. Ne, ispade najobičniji ćorsokak, jedino što je iskorišćeno u marketinške svrhe i doprinelo je da jedna grupa ljudi (nacija/država) zagospodari i tlači druge grupe ljudi. Ništa novo i neobično za ljudsku vrstu.
E sad uporedite ovu "pretpostavku" sa događajem kao što je bilo to sletanje, pa onda pričajte o epohalnom, senzacionalnom i kako već ne nazivate ovu objavu.

jel da

pre 8 godina

Cekaj dakle gornji deo brda je tamniji sa vise kamencica i na osnovu toga prave konferenciju i pricaju da su pronasli vodu? ALO?! Zna se sta je voda.

Marsovac

pre 8 godina

Malo čudno da na vrhu ima vode i teče do polovine planine, a u podnožju je nema.Odakle voda navrh brda?
A Marsovaca što se tiče, mora da smo to mi, jer smo izgleda odatle i pali.
Važno je da je vest saopštena baš kad Obama govori u UN, a da li je tačna, to za Amere nikad nije važno.Važno je da obave posao.Ovako ili onako.Samo još da uspostave demokratiju na Marsu.

navijac

pre 8 godina

@mene zanima sta srpska pravoslavna crkva ima da kaze na ovo
(Marko Cakmak, 28. septembar 2015 20:05)

A sta tebe briga sta SPC ima da kaze na ovo!? Sta ti imas protiv pravoslavne crkve, i crkve uopste? Gledaj svoja posla, kao sto i oni gledaju svoja. Jel te tera neko da ides u tu crkvu, jel te tera neko da dajes priloge toj crkvi? Jel te tera neko da postis i da slavis slavu? Ne? Pa sta onda imas da uzimas tu crkvu u usta.

Dragan

pre 8 godina

A sto neposalju Kjuriositi ili po naski Kica da istrazi.Tamna polja nemoraju da budu voda.Tamo ima pescanih oluja a to se javlja leti.Tek kad sonde opipaju vodu moze se nesto reci.Drugo nije svaka tecnost voda.

opussteno

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar 2015 21:33)

Haha, pa sto ih niko nije iskombinovao i napravio ziv organizam? Po tome su i hemijski elementi zivot jer njihovim kombinovanjem nastaju organizmi. (Imam 7 god. i nismo jos poceli ucit biologiju)

srbin

pre 8 godina

Bravo za nauku.Ovo je veliki uspeh za covecanstvo.Molim bez komentara da i to amerikanci lazu,ali ustvari mi smo toliko zaostali da ne verujemo u to.Pozz svim ljubiteljima nauke.

Lik

pre 8 godina

"Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)"

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
Voda na Marsu je otkriće ravno Kolumbovom ako ne i veće a ovaj forum je mali da bi se objasnilo zašto.

Petar

pre 8 godina

Vidim ovde domaći foteljaški naučnici brane ovu izjavu ali niko još da odgovori na osnovu čega su sigurni da je to voda?
Zbog čega Kjuriositi nije primetio to pre satelitskih snimaka? On je lično tamo, na Marsu.
Šta uzrokuje da se ta voda u letnjim mesecima pojavljuje a zimi i u jesen da nestaje. Da li je na celoj površini Marsa takav slučaj?
Sve mi je ovo jalovo nekako od strane Nase.
Stiče se utisak da je ovo više objava koja će da opravda plate naučnicima koji rade u Nasi. Iskreno, za nauku ne treba žaliti novac, NASA mora imati pa skoro neograničen budzet, ali na žalost to nije slučaj, međutim ova vest je po meni više dokaz za javnost i njihovu Vladu da seto, nešto se dešava, napredujemo, vredno radimo, ne dovodite u pitanje naš posao i plate...

Aca

pre 8 godina

Budimo realni jer znamo da novinari uvek od slona naprave misa. Ovo jos uvek nije nikakvo otkrice nego samo predpostavka posto se za sada samo predpostavlja na osnovu fotografija. Kada budu postojali neoborivi cvrsti dokazi onda se ovakve izjave nece najavljivati nego ce to biti udarna vest nedelju dana u svim medijima, a do tada uzivajte u Marsu na vodi.

Blabla

pre 8 godina

Nista od dokaza,sto se mene tice dok ne probamo marsovacu iz case.
To sto su sa slike zakljucuju da je voda a nisu je "natocili" je hipoteticka pretpostavka da ima vode.

Aco

pre 8 godina

Može li mi neko pojasniti (ili bar sebi) na koji način su dokazali postojanje vode na Marsu korišćenjem MRO (Mars Reconnaissance Orbiter)?
Dakle nema neposrednog uzorkovanja vode? Oni dole imaju Curiosity ali nije on pronašao vodu, već su iz orbitera videli nešto što liči na tragove vode (ja bih to pre nazvao tragovi kretanja tečnosti, jer mi ne možemo znati da se radi o vodi).
Ali, kao što je nekada za neuki svet crkva bila nepogrešiva tako je sada "nauka".

boban

pre 8 godina

"NASA našla vodu na Marsu." Dakle, svaka NASI čast. Znate li ko je kralj lažova ? Onaj koji svakodnevno objavljuje laži oko kojih se mnogi prepiru a niko ne sumnja u to da je u pitanju laž. Mene ćeš kralju uveriti onda kad iz svemira postaviš BAR JEDNU fotografiju Zemlje po Gall Petersovoj mapi a ne Merkatorovoj. Nešto ti ne ide ? Hmmm, čudno...hahah...nego, ovde ima stručnjaka ? Alo Požega...

NASA

pre 8 godina

Fantasticno! Nasa je zaista ponos ljudske rase, steta sto je im od Regana pa nadalje svaki predsednik samo sekao budzet. Ipak je od otkrivanja svemira, u koje se ulaze 17 milijardi $ godisnje, bitniji F-35, u koji je ulozeno 400 milijardi $, a koji ne moze da leti.

Rhyzm

pre 8 godina

@Saul Goodman

Pa nekako ne puca koncepcija "zatucanim biblijasima". Prvo, ako je istina, onda dokazuje da smo mozda i mi kreacija nekih posetilaca iz svemira, sto znaci da puca koncepcija zatucanim evolucionistima. Drugo, vama koji verujete u ovo, ostaje vam samo da verujete, jer sami da proverite da li je istina, ne mozete, zamislite, ostaje vam samo vera...

Bojan

pre 8 godina

Molim vas, kumim i preklinjem, da makar na ovu vest ne objavljujete idiotske komentare tipa beograd na vodi, idemo na mars, gladna deca u africi, putin vs obama, kreacionizam, studio i kjubrim i slicno...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar 2015 18:06)

Pakuj se druze... idemo na Mars zajedno sa gladnom decom iz Afrike

Hoću 158 pluseva botova

pre 8 godina

Odlično, sad Ameri mogu da počnu da vade vodu sa Marsa, flaširaju je i prodaju na Zemlji ...

A na Mesecu, na kom su bili toliko puta, mogu da otvore neki proizvodni pogon i, što da ne, diskont gde će vodu prodavati ožednelim vanzemaljcima ...

Zoran

pre 8 godina

Imamo i mi tako nesto na Zemlji, zove se Mrtvo more. A izgleda da je to i na Marsu, ali samo u tragovima. Tamo mozete da nadjete so i nista vise.

opussteno

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Sipas u posudu malo vode, amonijaka, metana, vodonika i sumpor dioksida, pustis kroz mesavinu malo struje i dobijes aminokiseline...

Miler urijev eksperiment, ponovljen hiljadama puta...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (antibot, 28. septembar

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi

Mali Perica

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)
Kada bi samo shvatio koliko je ovo senzacionalno otkriće, ne bi dao ovakav komentar.

Aco

pre 8 godina

Ko bi slučajno sebi dozvolio da ode na NASIN sajt o MRO mogao bi tamo da pročita da se ne koristi termin "proof" (dokaz) nego "strongest evidence yet" (do sada najjači pokazatelj) da tamo na Marsu teče voda. Obratite pažnju na to da je MRO orbiter (slovo O u nazivu) tako da on nije uzorkovao nikakvu vodu. Rano je za VAU! naučno otkriće. Ali vest je definitivno odlična da se NASA ime sutra nađe na naslovnim stranicama svetskih novina i potisne priče o zasedanju UN.

AntiBot

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)

Askurđel

pre 8 godina

Da je Mars od susvog zlata, nebi se isplatilo tamo putovati. Jer su troškovi leta mnogo veći nego što bi vredelo zlato koje bi se moglo otuda doneti!

pero

pre 8 godina

Pa to je i Homer Simpson znao prije vec puno godina. Vrlo je jednostavno, ljudi su zivjeli na Marsu, dotjerali svoju civilizaciju do kraju ( kao sto se to kod nas desava) i poslali nesto slicno Noevoj barci na planetu zemlju, koju su predhodno pripremali za iskrcavanje ( kao sto to sada NASA radi sa Marsom). Od toliko planeta u sistemu, ljudi su opsjednuti Marsom, eh sto ti je genetika...svega se sjeca.

OLDTIMER

pre 8 godina

Radi jje budzet USA za 2016 godinu i NASA na ovaj nacin ( vanzemaljci , voda na Marsu ) pokusava da obezbedi sto vise sredstava za svoja istrazivanja, stari trik....Nista im ne verujem , zasto bas sad objavljuju a ne ranije

mizantrop

pre 8 godina

ahahaha znači- vodu videli nisu, gazili nisu, "videli" (paru) nisu, ali vode ima... a bre dok ne vidim balonče od 3 litra odande, ništa oni otkirli nisu! xD

1003

pre 8 godina

A sta ako se tamo zivot tek formira? poceo "proces" pa je od skoro tamo voda,dok zivota pre nikad nije ni bilo...
meni bi tako nesto bilo mnogo vise zanimljivije, a opet,ako se otkriju neki veliki izvori nafte ili neceg slicnog...tesko si ga svima nama.

xim

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
(alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

A ja ne mogu da zamislim zivot bez vas kvazi pametnjakovica koji svaku dobru vest pretvore u zaveru ili bajku. Sta ti mislis, da su naucnici u sferi medicine ostavili svoj posao dok se na Marsu trazila voda? E pa, dragi zemljace, paralelno se razvijaju sve grane, od medicine do svemira, a to sto je medicina stigla dotle dokle jeste, ne znaci da bi napredovala vise, da neki tamo ljudi ne istrazuju svemir. Da probam da spustim to na nivo koji ces razumeti: Da li ti dok jedes u isto vreme i dises? Da li gledas dok razmisljas? Sve grane su bitne da se istovremeno razvijaju za covecanstno isto kao sto je bitno da dises dok jedes. Pozdrav.

mrle

pre 8 godina

Cemu provociranje "biblijasa"? Pa ako je Bog stvorio coveka, Zemlju, univerzum zasto ne bi i neka druga bica na drugim planetama?
(Ortodoxia, 28. septembar 2015 18:02).

A jel i njima dao sveto pismo?

stoja

pre 8 godina

prihvatam kao verodostojno samo ono sto potvrdi crkva. ateisti i njihove lazi mi nece pokolebati veru. da cujemo sta patrijarh kaze, pa mozemo da diskutujemo.

Igor

pre 8 godina

Ne znam kakvo je ovo sad okrice, kad se zna pre 30 godina da na marsu ima vode, takozvanog ledenog omotaca a holivud je snimuo cuveni film Total Recall.

Senka velikog brata.

pre 8 godina

NASA je samo ogranak Holivuda . Baš sada su sve ispitali i našli, a ustvari promovišu novi film Ridlija Skota "Marsovac". A famozno "sletanje" na Mesec je laž snimana od strane Stenlija Kjubrika. A ja sam sa planete ZEMLJE i to je sve moja kuća. Nema granica. ZEMLJANAC poreklom. Još da saznam ko je maznuo Crnogorcu katanu pa da mogu mirno da spavam.

boban

pre 8 godina

Sjajno. Kad ovakvu vest objavljuje Pera ložač onda to mora da je istina, kao i sve što Pera kaže. Perinih 12 drugara se šetalo po Mesecu, Pera vid'o sopstvenim očima ...i ajd' da čujem nekog da posumnja u Peru ložača !?! Ide zima, vune sve više...super, nećemo se smrzavati... a i za špricer, evo, vode će biti. Ajmo ovčice, udrite minuse pa da vas prebrojavam da lakše zaspim.

sreta

pre 8 godina

Bog je stvorio zivot na Zemlji i postavio je coveka da vlada nad ostalim zivim bicima. Okanite se besmislene potrage. Nema tamo nista, skoro je bila vest na b92 da su susednih 90ak galaksija prazne. Cuvajmo ovaj nas jedinstven kutak u svemiru.

Holistika Nomologija

pre 8 godina

Znam da mi prvoslavni pravimo zlato glavama,toke,ide Bozic Bata nosi...
Isto tako ako zasluzimo na Marsu ce biti Bozije.

neutralni felsh

pre 8 godina

iz supljeg u prazno.zasto ne spasavate nasu planetu i problem gladi?
(Black howk down, 28. septembar 2015 17:58)


jesi li gladan? jedi!

vasilije knezevic

pre 8 godina

Voda na Marsu.Zivot jos nije otkiven/dokazan.Voda,iako je uslov za razvijanje
zivota,po svemu sudeci ne sadrzi vazduh/kiseonik i to bi mogao biti uzrok da
oblici zivota ne postoje.Ociglednost je neophodna da se rasciste TI pronalasci .
Mnogi"pronalasci", od ranije,imali su poslije izvjesnog vremena,smijesno
kategorisanje,samo kao naucne varke.Ali nadajmo se da su naucna
predvidjanja tacna i da ce mo jednoga dana u supermarketima kupovati
vodu sa Marsa.Jedan vrlo interesantan detalj o prisustvu kiseonika u vodi
mozemo posvjedociti kada u nekom vodenom tijelu:rijeci,jezeru,ili obicnoj
barustini primijetimo ogromam broj mrtvih riba.One,ribe,nijesu uginule zbog
prisustva nekog otrovnog materijala nego jednostavno od nedostatka
kiseonika.Kolicina kiseonika se postepeno smanjuje tako da ribe stradaju
jednom prilicno lakom smrcu.Kiseonik moze biti redukovan i raznim vrstama
algi ili ameba,vrlo cesto i neprimjetnih,koje,na kraju,i same uginu.Voda na
Marsu,ako prisutna,dace nam takodje i mogucnost istrazivanja u oblasti
zivota i drugih srodnih disciplina.Nadajmo se da ce se brzina svemirskih
letilica unaprijditi i da ce mo smanjiti vrijeme sletanja na tu planetu.
U medjuvremenu mogucnosti su bezbrojne i objasnjenja pojava takodje
interesantna.Sta da radimo sa snijegom koji se tamo nalazi?Nekome ce
biti potreban za zimske olimpiske igre.
vasilije knezevic 28 sept. 2015

M-22

pre 8 godina

Zasto je ovo vazno?
Sta ja imam od toga?
Cak i da postoji zivot na Marsu je skor nebitna informacija, neki ovo nazivaju velikim danom nauke, a otrili da je gornji deo brda tamniji. Bravo.

Dott

pre 8 godina

A kam gu vidoje tejp? Ono sto moze da se slika, moze i da se snimi, ja hocu da vidim i snimak, medjutim ni to necu verovati, vec bi mi bilo zanimljivo da vidim. Sve se da lazirati, pa tako i video snimak.
Sad znaju i da je voda slana? Ostavlja suvi belicasti ostatak? Eh blago meni jadan ja...

NasaBot

pre 8 godina

Hahaha sta je astro-fizicara na komentarima. Pa gde su dokazi, jesu li uzeli uzorak, mozda nije voda, mozda je kiselina ili nesto trece. Sto vam je , sta ste se pomamili danas?

Arsenije

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Naravno, Darvin. Drago mi je da si i ti cuo za njega. Ja verujem njemu. A ti slobodno veruj ovima sto su tvrdili da je zemlja ravnna tabla i spaljivali ljude onako usput. I danas bi da mogu.

Goran

pre 8 godina

Molim one koji razumeju ovu vest da ni jednim jedinim komentarom niti kritikom niti ismevanjem se ne obraćaju onim drugim koji ne razumeju ništa. Ostavite ih, ovakva vest je previše bitna da bi se pažnja usmeravala na nebitne likove. Sve čestitke za NASA, vi ste ponos ljudske civilizacije.

loller

pre 8 godina

@Čovke Legenda Neroja
Evo, ja sam "biblijaš" i moram da primetim da biblija nigde ne negira mogućnost života van zemlje, već se bavi životom na zemlji.
Ovo je senzacionalno otkriće, finansiraću prvi pravoslavni manastir na Marsu.

Rhyzm

pre 8 godina

@Čovke Legenda Neroja

Zanimljivo, obzirom da si i ti ovu vest cuo, procitao negde, ne mozes da proveris da li je istinita, nikada ne bi znao za to, da nisi negde cuo ili procitao, i ostaje ti samo da poverujes "naucnicima" da je i istina, da poverujes...

Nikita

pre 8 godina

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
(Lik, 28. septembar 2015 17:44)

Roditelji ovih komentatora su se 1999 sakrivali u podrume kako bi izbegli djavolje pomracenje sunca. Dok su milioni ljudi u svetu uzivali u ovom retkom fenomenu, nas siroti narod se krio po podrumima. Ni od njihove dece ne mozes nista bolje ocekivati.

Saul Goodman

pre 8 godina

Ako je pronadjena voda na nama najblizoj planeti onda je verovatnoca da na drugim egzoplanetama postoji voda itekakako velika. Milijarde planeta sigurno poseduju vodu, a samim tim i zivot. Ovo otkrice je jedno od najvecih otkrica covecanstva... Brsvo za Nasu... Dole zatucani biblijasi koji sada ne znajhmu gde udaraju. Puca im koncepcija...

antibot

pre 8 godina

Molim vas, kumim i preklinjem, da makar na ovu vest ne objavljujete idiotske komentare tipa beograd na vodi, idemo na mars, gladna deca u africi, putin vs obama, kreacionizam, studio i kjubrim i slicno...

Baggins

pre 8 godina

Neki ljudi ocigledno ne kapiraju KOLIKO je ovo ogromno otkrice...svaka cast za NASU, nadam se da ce im se na konto ovoga visestruko povecati novcana sredstva...da je ljudska rasa pola resursa koliko je ulozila u ratove, ulozila u nauku, gde bi nam bio kraj...

sram

pre 8 godina

Za vodu na Marsu se vec zna, bio je bitan samo tajming, bas uoci premijere novog filma o Marsu. Ocigledno se javnost sprema za put na Mars koji ce poreske obveznike dosta kostati.

CATAPA

pre 8 godina

Pre svega jedna ispravka, ne radi se o tečnoj slanoj vodi već o vlažnoj soli. Razlika zvuči neznatna, ali je taman dovoljna da priče o nastanku života u takvom fluidu budu bespredmetne.
Same te "planine na čijem vrhu izvire voda" su marsovski ekvivalent naših vulkana čiji su obronci od soli i ne izbacuju užarenu lavu kao vulkani već so.
Pompu na stranu, ovo "veliko otkriće" može u najboljem da bude potvrda potpuno legitimnih pretpostavki da vode na marasu ima samo duboko ispod površine i kontra senzacionalizmu da NEMA vode na Marsu u slobodnom stanju, NEMA reka i jezera i nikada NEĆE biti kiše. Plus, ni za korak nismo bliže tome da li je voda na Zemlji marsovskog porekla.

Sve u svemu: nikakva senzacija, potvrđeno je nešto što niko nije ozbiljno ni protivrečio, pa čak ni sumnjao.

dominus

pre 8 godina

Senzacionalna vest,nema sta.Znaju onoliko koliko im je dozvoljeno,to znanje daju javnosti.Sve ovo je samo delic slagalice.Mozda ce vremenom,za nekih 50 godina,ako im dozvole,otkriti ko je naseljavao Mars i sta se dogodilo sa tom civilizacijom,koja je bila daleko naprednija od ove sto trenutno gospodari nasom planetom.

rale

pre 8 godina

iz supljeg u prazno.zasto ne spasavate nasu planetu i problem gladi?
(Black howk down, 28. septembar 2015 17:58)

Zasto ne bi otisao u najblizu kancelariju Crvenog Krsta i uplatio dobrovoljni prilog ?

kragujevac

pre 8 godina

Uveren sam da smo mi stigli sa Marsa i da ćemo se u nekom vremenu tamo vratiti.Uveren sam da postoje i dalje neki objekti ,ili ostaci sačuvani iz tog vremena, kao što na Zemlji postoje objekti o posetama drugih civilizacija.

Тарковски

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”

Marko

pre 8 godina

Neverovatno je da na ovakvu vest koja je zapanjujuca sa aspekta moderne nauke ima toliko komentara tipa "Idemo na Mars" i ostalih strucnih komentara u kojima se spominju Holivud i X-Files.

Nisam naučnik

pre 8 godina

Našli su vodu u tečnom stanju na temperaturi od oko -23stepena C. Razlog zašto je voda tečna na tako niskoj temperaturi je zbog toga što u sebi sadrži velike količine soli. U tako slanoj vodi nemoguće je postojanje života... Ali svejedno, svaka čast na otkriću, korak po korak do vanzemaljske braće :)

Uros

pre 8 godina

Ali, samo da porucim Titovim pionirima (kobajagi ateistima(kobajagi antiteisitma)), vas mesija je umro, vasa kvazi crkva se raspala. Nauka nema nikakve veze sa religijom, to je samo u vasoj kvazi religiji bio argument za obracun sa drugim religijama.

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

Evo, ja sam "biblijaš" i moram da primetim da biblija nigde ne negira mogućnost života van zemlje, već se bavi životom na zemlji.
Ovo je senzacionalno otkriće, finansiraću prvi pravoslavni manastir na Marsu.
(loller, 28. septembar 2015 20:22)

Ostavi to za Audi lokalnom svešteniku...hahaha

pametnjakovic mladji

pre 8 godina

Gledao sam celu konferenciju i nije mi jasna jedna stvar. Jedan od naucnika je rekao, na pitanje "pada li kisa na Marsu nekad"...rekao, mrtav ladan, da ne pada...ali da su gomilu puta videli i dokumentovali (naucnici iz Kanade) da je padao sneg !!! Kome i iz kojih razloga je nekome odgovaralo da bas sada izadje sa ovom informacijom o vodi...videcemo. Svi su to znali odavno, zasto bas sada...

neutralni felsh

pre 8 godina

Važno je da je vest saopštena baš kad Obama govori u UN, a da li je tačna, to za Amere nikad nije važno.Važno je da obave posao.Ovako ili onako.Samo još da uspostave demokratiju na Marsu.
(Marsovac, 28. septembar 2015 20:24)


primer papagaja bez perja.

citizen

pre 8 godina

Ovo je sjajno. Veoma vazan korak ka osvajanju svemira.
Imamo srece sto zivimo u ovom vremenu kada nasa civilizacija napreduje kao nikada u proslosti.

Voda u Marsu

pre 8 godina

Alert!!! Pogresno prevedeno. Nije bre NASA nego NESTLE. I radi se o MARS cokoladici u kojoj je pronadjena voda, iako iz komanije tvrde da cokolada ipak sadrzi znatne kolicine mleka. Sve ste pobrkali!!!

martin

pre 8 godina

Odlicno , jos jedan problam za prosecno zaduzenog Srbina ,ako to postane turisticka destinacija ,jer se pominje neka slana voda i letnji meseci...

karudian

pre 8 godina

Mozda je cak nekad i postojao neki oblik zivota na Marsu ali ga sad sigurno nema. Snimali su ga do sad 100x uzduz i popreko,videlo bi se da nesto mice svakako.

Mita pita

pre 8 godina

Bezobrazluk, odavno ta vest postoji, kao i takve fotografije i snimci, samo sto nije bilo sto posto potvrdjeno. Ovo mi sad lici kao da su zbog filma izbacili sad vest, da popune sebi budzet. Svaka cast svima njima al sam se ponadao da su nasli vodu u vidu nekih stajacih, il mozda cak reka. Nema u nasem suncevom sistemu nista nalik zivotu na zemlji, mikro svet da ne racunamo. Van sistema, auuuuu ko zna cega sve nema...

Marko Cakmak

pre 8 godina

Neki ljudi ocigledno ne kapiraju KOLIKO je ovo ogromno otkrice...svaka cast za NASU, nadam se da ce im se na konto ovoga visestruko povecati novcana sredstva...da je ljudska rasa pola resursa koliko je ulozila u ratove, ulozila u nauku, gde bi nam bio kraj...
(Baggins, 28. septembar 2015 18:48)

Bravo majstore, toliko para za nuklearnu energiju, moze sve to da se ulozi da se ni 1 bolesno dete ne rodi a ona bolesna da se izlece

milos

pre 8 godina

Humor ili pokusaj humora je toliko opao da su glavne ,,fore" ,,Mars na vodi" i ,,idemo na Mars "....Nisam verovao da cu ovo reci ali te glupe i jedne iste fraze su postale dosadnije od samog Vucica...Ne podrzavam ni njega ni zute ni ove ili one, samo promenite vise te fore....

bostanseltix

pre 8 godina

prvo samo da cestitam na otkricu...
ali me interesuje da li ljudi znaju da mi (ljudi) smo istrazili samo 2 ili 3% okeana koji su na OVOJ planeti na primer a pritom voda cini najveci deo ove nase planete pa bi po meni bilo mnogo pametnije da se za promenu bavimo sobom...mada kako se ponasamo bolje da ovi istrazuju taj Mars jer cemo uskoro verovatno ovu nasu da unistomo!
A dzabe istrazuju i taj Mars kad bi smo i njega za cas rabucali!

milan-bgd

pre 8 godina

Kao prvo, pomenute tamne pruge su osmatrane GODINAMA kamerom visoke rezolucije sa orbitalne stanice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i primeceno je da se periodicno aktiviraju, bas u vreme kasnog marsovskog leta, kao i da prate reljef koji u sezoni ima najvise Sunca. Drugo, zna se da prisustvo mineralnih materija u vodi snizava tacku mrznjenja i za 80 stepeni, smanjuje isparavanje i do 10 puta i cini smesu higroskopnom. Na Zemlji imamo primer superslanog antarktickog jezera Don Huan koje se ne smrzava nikad ni po najvecoj hladnoci, a koje se puni istim takvim puzajucim tokovima kao ovi osmotreni na Marsu. Lokacije na Marsu o kojima je rec leti su toplija od -20 C a cesto i od 0 C. Trece, tacno je da uzorci sa tih osmotrenih mesta nisu uzimani direktno, ali sa drugih lokacija jesu (rover-laboratorije) i nadjeno je prisustvo u marsovskom tlu bas tih soli o kojima je rec: sulfata, hlorata i perhlorata natrijuma i magnezijuma. Cetvrto, orbitalna stanica koja neprestano snima Marsovo tlo ima spektrometar koji analizira emisiju i apsorpciju zracenja u sirokom opsegu 0.36 do 3.92 mikrona. Peto i najvaznije, spektralnom analizom snimaka sa lokacija na kojima su osmotreni ti slani tokovi, nadjene su linije karakteristicne za upravo te HIDRATIZOVANE soli, dakle spoj soli i VODE koja ih je tu nanela.
TACKA. Visegodisnje naucno istrazivanje je dalo rezultat. Toliko od naucnika, a od ovdasnjih komentatora - sta reci o komentarima a ne zaplakati?

Flash

pre 8 godina

Znaci da su porasle mogucnosti da je ono o cemu se prica vec pola veka istinito-da je Mars, nekada davno, bio plava planeta kao nasa Zemlja, sa okeanima, rekama, sumama i prasumama. Onda se nesto desilo i pretvorio se u ovo. Kakva je mogucnost da je takva planeta nekada davno mozda pored obicnog zivota, imala i zivotinjski (vanzemaljci!!) i vise (civilizacije?). Zivim za dan kada ce neki buduci astronaut-arheolozi pronaci tragove neke davno nestale civilizacije na Marsu.

Rhyzm

pre 8 godina

@nauka

Pa dobro, umesto sto su ti jednom pokazali neku fotografiju, pikazivali su ti je 4 godine, i objavili u nihovom listu da bude merodavnije. Ali ostaje cinjenica da tamo otici ne mozes.

neutralni felsh

pre 8 godina

NASAfili, nije vam bre Nasa sveta krava da ne kritikujemo njen senzacionalizam.
(bzvz, 28. septembar 2015 19:45)


onda bolje da kritikujes novinare.

qwerty

pre 8 godina

Sada je kul i svi vjeruju samo zato sto je Nasa potvrdila, a niko se nije ni potrudio da ispita isto.
A prije 10 godina i vise je bilo teorija zavjere, a onaj ko prica o tome-retard.
Dolazimo do opsteg pravila prolaska istine kroz 3 faze: automatsko odbijanje - ignorisanje/nezainteresovanost - ocigledno prihvacanje

neutralni felsh

pre 8 godina

Jedno pitanje za normalne ljude:
Da li posle brojnih komentara "amatera-naučnika-skeptika" na ovu
vest osećate sramotu koju ja osećam što pripadam vrsti koja je utucala
hiljade godina evolucije a dobila ovakve finalne produkte?
(Captain Vimes, 28. septembar 2015 21:21)


ne, nego samo blago sazaljenje i zal sto takvi ipak zive bolje nego sto zasluzuju.

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

Zanimljivo, obzirom da si i ti ovu vest cuo, procitao negde, ne mozes da proveris da li je istinita, nikada ne bi znao za to, da nisi negde cuo ili procitao, i ostaje ti samo da poverujes "naucnicima" da je i istina, da poverujes...
(Rhyzm, 28. septembar 2015 23:13)

Људи раде, истражују док залудни верују у бајке...

Slave

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

U medicinu se ulaze mnogo vise, samo ti to ne znas.

Ovde je objasnjeno

http://unreasonable.is/why-spend-money-on-space-exploration-when-we-have-so-many-problems-here-on-earth/

Marko Cakmak

pre 8 godina

Bravo za nauku.Ovo je veliki uspeh za covecanstvo.Molim bez komentara da i to amerikanci lazu,ali ustvari mi smo toliko zaostali da ne verujemo u to.Pozz svim ljubiteljima nauke.
(srbin, 28. septembar 2015 17:18)


Mene raduje tvoj komentar i broj pozitivnih na njemu
pa nismo bre svi zatucani, tako je bree

Kontras

pre 8 godina

Na Marsu nije pronadjena voda. Obratimo paznju na TAJMING ovakvih "otkrica". Nasa i povezane kvazi naucne agencije shvataju polako da konacno eksperimentalna nauka izlazi na svetlost dana. I da im rusi vec POLJULJANI KREDIBILITET. Ovo je nacin da se: 1. kredibilitet donekle povrati, 2. opravda budzet. Zapamtimo ovo: ovakvih i jos vise senzacionalistickih "naucnih" naslova ce iz Nase biti SVE VISE kako ih eksperimentalna nauka bude razotkrivala kao pseudo nauku. Kako cemo ih raspoznavati kao lazne? Ovako: nijedno od tih "otkrica" 1. nece biti moguce PROVERITI. 2. nece biti zasnovana na EKSPERIMENTIMA, 3. nece imati nikakvu, kazem nikakvu, prakticnu PRIMENU.

Kad su vec navodno poslali navodni rover Curiosity zasto on nije snimio vodu? Zasto njega nisu poslali na mesta gde su mislili da je voda? Nelogicno. Mi nemamo NIJEDNU pravu sliku Zemlje iz svemira. Imamo dva kompozita: Blue Marble i ovaj skorasnji cgi (opet tajming). Naravno da nemamo nijednu ovakvu fotografiju Marsa, pogotovo ne neku na kojoj se vidi voda. Ovo su samo nove cgi "fotografije". Ponavljam, mi kreacionisti NISMO protiv nauke. Mi smo na strani nauke. Ali prave, eksperimentalne nauke. A puno ljudi, hvala Bogu sve manje, veruju (da, veruju) u teoretsku kvazi nauku i veruje Nasi.

Neko rece da su amino kiseline zivot i da njihovim kombinovanjem nastaju svi zivi organizmi. To je zamena teza. Amino kiseline su SASTOJCI tela zivih bica. Ali za nastanak zivih organizama je neophodan Duh Boziji. Zivot nastaje samo iz zivota, to zna svaki biolog. Samo kombinovanjem amino acida NE MOZE da se napravi ni ameba, ni najjednostavniji zivi organizam.

Jedno pitanje za Nasa fanove: sta je Nasa konkretno uradila za covecanstvo, koji doprinos je dala? Hvala na odgovorima, ali ozbiljnim.

Daska u glavi koja fali

pre 8 godina

Odmah da kazem da je svaki komentar u vezi sa BG na vodi neumesan i nije smesan. Ovo je vest koja moze da promeni istoriju covecanstva a ne prestonicko dnevno politicko preganjanje
(Rambo, 28. septembar 2015 17:18)

Razumemo mi to rođače, ali nas ne zanima šta će čitati od danas 264 generacija u hologramima kada su došli ljudi do tog saznanja i koliko su bili oduševljeni!

kontrapunkt

pre 8 godina

НАСА је прије 46 година лажирала тзв слетање на Мјесец. 46 година послије наклапају са неким претпоставкама да на Марсу можда има воде. Наравно, нигдје никакав конкретан доказ, ништа... Само некакаве неубједљиве фотографије. P.S. послије конференције, "стручњаци" из НАСА-е су назвали Русе и замолили ли их да опет одбаце њихове астронауте до Међународне свемирске станице.
(Владо Бања Лука, 28. septembar 2015 18:43)

A ti imaš konkretan dokaz da je sletanje ma Mesec lažirano? Zašto bi tebi neko verovao više nego naučnicima? Da nisi u stvari ti onaj što je izmislio naizmeničnu struju a Amerikanci nam posle poturili Teslu da nas zamajavaju?

mars se napoako čita sram

pre 8 godina

Posle pročitanih komentara mogu samo da napišem sledeće. Znate one statistike koliko prosečan Amerikanac zna o svetu uopšte. Zna vrlo malo. E taj prosečan Amerikanac šije prosečnog Srbina najmanje 10 puta. Ali šta je tu je.
Inače komentari likova koji ne bi prošli test za portira u NASA su neprocenjivi za srpsku i svetsku zajednicu.
Čast izuzecima.

Tanja

pre 8 godina

Nasa je davno postavila cilj 2030 prva ljudska ekspedicija na Mars. Iskreno se nadam da cu doziveti da to vidim. To ce biti najveci dogadjaj u istoriji covecanstva koja otvara vrata kolonizaciji drugih planeta. Mozda taj zivot u kosmosu treba da potekne od nas. Inace citala sam knjigu Marsovac po kojoj je sniman film. Napisan je na temelju naucnih cinjenica i zvuci veoma prorocki. Jedva cekam da vidim film.

cnes-esa

pre 8 godina

@Zoran, Veruj mi NASA se nikad ne izlece sa objavama, cak sta vise mnogi joj zameraju preveliku uzdrzanost. Uvek prodje nekoliko godina kako neki naucnik objavi nesto u relevantnim naucnim publikacijama pre nego se NASA usudi da to saopsti javnosti.
Ovo je deceniju unazad razmatrano ali je sada koncano stigla i potvrda sa orbitera dovoljno sigurna. Otkrice Marsovske tecne vode menja mnogo i usudio bih se reci oblikuje pravac tehnoloskog razvoja covecanstva narednih nekoliko vekova, naravno ako se ne potamanimo u medjuvremenu.

komšija zmaja od Sipova

pre 8 godina

Zašto nije ni jedan medij izvestio da je u Bg,na polaganju kamena temeljca za taj čuveni bg na h2o,bio ogroman broj ljudi koji su protestvovali!
Takodje ni net nije normalno radio!?
Samo pitam.;(

goran

pre 8 godina

Gledao sam live prenos konferencije i uživao! Naslovi u novinama sugerišu da je u pitanju ogromna količina tekuće vode, a to nije slučaj. U pitanju jeste tekuća voda, ali u malim količinama, koja izlazi iz kore Marsa i razlijeva se po stijenama dok ne ispari. Iza sebe ostavlja vlažan trag, ali ne i jezera ili rijeke vode. Voda je strašno slana, a to joj omogućava da ostane u tečnom stanju do -70°C, zato se i javlja samo ljeti ili oko ekvatora. Otkriće u stvari govori da se ispod površine Marsa krije voda, moguće u mnogo većim količinama, takodje na konferenciji je potvrđeno da je Mars nekada imao ogroman okean i da su ovi njegovi ostaci. Takodje, ovo je prilika za razvoj kolonija, jer voda omogućava sve, od proizvodnje kiseonika, do proizvodnje raketnog goriva (na kraju i hrane iz uzgoja na obogacenom zemljištu unutar kupola).

antibot

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju....

martin

pre 8 godina

Odlicno , jos jedan problam za prosecno zaduzenog Srbina ,ako to postane turisticka destinacija ,jer se pominje neka slana voda i letnji meseci...

Komentator

pre 8 godina

Nakon gledanja Interstellara (odlican film), koji zavrsava optimisticki i pun je nadanja, zelja, istrazivanja, nauke, ova vest je u svojoj realnosti ogromna, u njoj su sadrzane velike mogucnosti za buducnost covecanstva.

Mozda ovo znaci da Earth II necemo morati da trazimo svetlosnim godinama daleko, imamo jednu potencijalnu mogucnost u relativnoj blizini. Znaci li to da ce neke buduce generacije odrastati, ziveti na Marsu?

Mozda je rano za ovakve vizije, ali vizije (cesto) i nisu obavezno takve da moraju da se realiziraju odmah.

Vise verujem u gradove na Marsu, nego sela na planetama oko (samo kao primer iz filma) Gargantue.

Nemanja44

pre 8 godina

(Baggins, 28. septembar 2015 18:48)
Da ljudska rasa nije ulagala u ratove i razvoj oruzja danas nebi znali sta je struja a ne telefon i sl.Sva tehnologija u svetu prvo prodje vojni kompleks pa tek onda do obicnog coveka.Veruj mi i sad kakva tehnologija postoji ali je naravno sakrijena od ociju javnosti a sigurno da ce mo saznati za 10 ili 20 godina, kada za "njih" bude zastarela a za nas nova tehnologija.
Pozdrav

horus

pre 8 godina

Ovo je jedno od najvecih otkrica vezanih za svemir i Astronomiju svih vremena...treba mnogo dati znacaja ovoj temi i ako bi urednici mogli da nadju naseg renomiranog profesora upucenog na zadatu temu da objave neki clanak...:)

Captain Vimes

pre 8 godina

Jedno pitanje za normalne ljude:
Da li posle brojnih komentara "amatera-naučnika-skeptika" na ovu
vest osećate sramotu koju ja osećam što pripadam vrsti koja je utucala
hiljade godina evolucije a dobila ovakve finalne produkte?

Raps

pre 8 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Kao sjajna vest, historijska, najvece naucno otkrice. Onda pljuvanje onih koji stavljaju u relaciju vodu na Marsu sa Beogradom na vodi. Alo bre, kud ste krenuli? Kakvo najvece otkriche? Otkriche bi bilo da nauka napokon pronadje koji je to bug u ljudskom mozgu da mi posle 30000 godina zivimo u bedi, ratovima i moralnom paklu. A ovo otkriche vode samo ce da se "unovchi" kao i eko katastrofa i mnoge druge danasnje mazalice.

nauka

pre 8 godina

Kakvi likovi....."kako znas da li ima tamo vode, jel si bio tamo?", "...samo neke fotografije....", Znaci ko je pratio konferenciju za stampu je mogao saznati da je proces dokazivanja te cinjenice trajao 4 godina, uz pomoci spektrografske analize orbitera i primera uzeti od svih landera (od vikinga do sada) se doslo do tog zakljucka, i napisan je naucni rad u kome je ucestvovalo nekoliko naucnika raznih univerziteta....i taj rad je objavljen u strucnom casopisu kako bi svi mogli da provere rezultate.. to se zove NAUKA

Marko Cakmak

pre 8 godina

Ako u nesto nisi siguran ne trebas to uzimati zdravo za gotovo, tako nauka kaze. A kako si ti siguran da ima vode na marsu, da nisi mozda bio tamo? Ti se povodis za tekstom iz novina, zar ne?
(instiktivni samojed, 28. septembar 2015 18:47)


da da, umesto novina neka uzme da cita bajke koje propovedaju najveće zlo

Srdjan Jovanovic

pre 8 godina

Još davno je neko rekao da je svijet interesantan onoliko koliko smo mi radoznali. Za svako poštovanje je napor redakcije B92 da nas informiše o novim saznanjima iz oblasti nauke, posebno astronomije. Na žalost, kod većine ljudi, pri čemu ne mislim samo na naš narod, ovakve vijesti ili nailaze na neprobojni štit apatije ili podstiču na pisanje mahom glupavih i neduhovitih komentara. Da su svi pripadnici ljudske vrste kroz istoriju imali ovakav odnos prema novom, nepoznatom i stranom, sigurno bi danas svi čučali na granama i smijali se onima koji pokusavaju da siđu sa njih.

realno

pre 8 godina

Ako se neko pita zasto nam je generalno lose stanje u drzavi, samo neka dodje ovde na komentare i procita ih. Moze i neka Nusiceva dela, moze takodje pogledati film tri karte za Holivud, ili pak neku od scena ilije Cvorovica... Mi smo drzava Srbija koja je Teslu proterala odavde kao vesticu i ismevala njegove ideje

neutralni felsh

pre 8 godina

Znaci da su porasle mogucnosti da je ono o cemu se prica vec pola veka istinito-da je Mars, nekada davno, bio plava planeta kao nasa Zemlja, sa okeanima, rekama, sumama i prasumama. Onda se nesto desilo i pretvorio se u ovo. Kakva je mogucnost da je takva planeta nekada davno mozda pored obicnog zivota, imala i zivotinjski (vanzemaljci!!) i vise (civilizacije?). Zivim za dan kada ce neki buduci astronaut-arheolozi pronaci tragove neke davno nestale civilizacije na Marsu.
(Flash, 28. septembar 2015 17:59)


na zalost, mars prosto nije imao dovoljno vremena za evolucijski razvoj do slozenijih formi zivota. marsov okean je ispario, tecno jezgro se ohladilo, a zastitno magnetno polje nestalo, i sve u svemu mars je bio mrtav i smrznut i ozracen davno pre pocetka zivota na zemlji, u takozvanoj hadskoj eri, dok se zemlja jos polako hladila od formiranja. ako ikada budu pronasli dokaze davnog zivota na marsu, bice to jednocelijski organizmi, eventualno neki prosti visecelijski. daleko je to od zivotinja, prasuma i zelenih ravnica, kamoli civilizacije.
ali jedno je tacno: gledajuci u mars, mi vidimo kako ce nasa zemlja izgledati za oko 1-2 milijardi godina.

rejnald

pre 8 godina

Званична потврда од ,, стране науке"да на Марсу има воде у течном стању!
И опет народ не верује,нешто као незадовољан,не занима иx баш то откриће!!!
Шта би тек било кад би НАСА признали да су на Марсу пронашли остатке стариx цивилизација и ванземаљског живота који је већ постојао?!

Prosveto, da li se stidiš kad tvoj plod vidiš?

pre 8 godina

Jesu li tako napravili zivo bice, aminokiseline nisu zivot, nemoj da lupas. Smanjite dozivljaj botovi
(opussteno, 28. septembar 2015 21:02)

Amino kiseline JESU zivot. Njihovim kombinovanjem nastaju svi organizmi koji postoje i koje nazivamo zivima. Pretpostavljam da nemas vise od 11-12 godina i da u skoli jos nisi poceo da ucis biologiju...
(antibot, 28. septembar 2015 21:33)

Svaka ti čast (anti)bote. Vidi se da imaš najviše znanje za nošenje štafeta i igranje na sletovima. Imaš i lepo konspirativno ime sa parada, što ti je takođe u skladu sa tvojim znanjem i ponosom. Sve čestitke još jednom i tebi i tvom velelepnom obrazovnom sistemu.

Millennium

pre 8 godina

E ne može Srbin bez teorija zavere pa nema. Čim su to Amerikanci, nisu tu čista posla. Ko zna šta smeraju. Ja doduše nisam video da su posle saopštenja rekli P.S. odgledajte film Marsovac. Onaj ko ne zna da film nije izašao svakako neće ni saznati time što je na Marsu otkrivena voda. A onaj koji zna, pa pogledaće ga ako želi bez obzira na sve. A da su Ameri slagali za sletanje na Mesec, nema šanse da ih Ruje ne bi izvalile, i nema te sile koja bi ih sprečila da ih javno razotkriju. Nijedan finansijski ili politički ustupak ne bi bio ravan moralnoj i naučnoj pobedi kada bi se javno obznanilo da Ameri nisu sleteli na Mesec. A SSSR je javno priznao da jesu. Ovo je inače neverovatno otkriće!!! Zamislite, ako na planeti koja je blizu nama postoji šansa za postojanje čak i najprimitivnijih oblika života, šta tek možda postoji u našoj galaksiji, a da ne govorim o drugim. Samo o Andromedi koja nam je najbliža a sadrži 10 na 12. broj zvezda ne znamo puno. Ne može a da ne zaokupi maštu! Istina jeste negde tamo, ali mi joj se polako približavamo.

lovac botova

pre 8 godina

interesantno je da kad vladajuća koalicija taloži dnevne gluposti, ljudi veruju u sekundi, a kad nasa napravi otkriće veka sve sami skeptici... daleko cemo da doguramo.

ps. šta će nama voda kad je ima na maketi beograda na vodi

zmitjkoe

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)
(AntiBot, 28. septembar 2015 18:16)

Uzas, NASA je NVO i finansira se od donacija raznih fondacija, kompanija pa i drzave. To sto nisu na budzetu znaci da NASA ne trazi vodu na Marsu iz dzepa poreskih obveznika. Drugo, to sto je NASA "privatna" ne znaci da je manje kredibilna nego da je na drzavnim jaslama. Tako funkcionise Amerika, od donacija zive i najpoznatiji univerziteti. I sad se Srbin razocarao sto je NASA nevladina organizacija. To odmah asocira na Natasu Kandic i slicne koji mrze Srbe i rade za strane ambasade i protiv vlade.

prase

pre 8 godina

Primetio sam da se u poslednje vreme na svaku vest pojavi više desetina komentara u kojima se pominju neki botovi.
Da li komentatori na b92 znaju šta je bot?
Da li ima smisla "botovati" vest na temu nauke?

dex

pre 8 godina

@vlado banja luka

Kazes lazirali? Ne mislis li da bi Rusi do sada vec to otkrili i nabili im na nos? To sam priprost covek moze da poveruje.

antibot

pre 8 godina

A ko kaze da je zivot nastao u vodi? Darvin?
(Slucajni prolaznik, 28. septembar 2015 18:32)

Sipas u posudu malo vode, amonijaka, metana, vodonika i sumpor dioksida, pustis kroz mesavinu malo struje i dobijes aminokiseline...

Miler urijev eksperiment, ponovljen hiljadama puta...

nenad rs

pre 8 godina

Senzacionalno otkriće iz ljudske perspektive,realno toliko toga tek treba otkriti.Још кад би ресурсе за војску велике силе употријебиле у науку човечанство би имало будућност.

Dule

pre 8 godina

A otkud znaju da je to sto tece VODA? Mozda nije voda mozda je neka druga tecnost.
(Your friend, 28. septembar 2015 22:03)


Isto kao sto znamo da se sunce sastoji od 99% vodonika i 1% helijuma a da nismo nikad pokupili uzorak :-) . Spektroskopija. Uchi se u trecem srednje iz fizike, a ja se toga jos secam jer me je razredna oborila na pipravni pa sam je ucio celo leto :)

Duki

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)
Kada bi samo shvatio koliko je ovo senzacionalno otkriće, ne bi dao ovakav komentar.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mali Perica, 28. septembar 2015 17:44)

Druže, jeste značajno ali ipak nije senzacionalno, ozbiljni naučnici su već decenijama govorili da je moguće da na Marsu ima vode, u knjizi Karla Segana "Kosmos" iz 1980. je navedeno da je voda na Marsu sasvim verovatna, makar u tragovima. Do sad to nije provereno, u tome je razlika.

komentator

pre 8 godina

Ceo zivot cekam vest poput ove i duboko sam ubedjen da je svemir pun zivota. Kazem zivota to neminovno neznaci i civilizacija. Ali siguran sam da ima i puno civilizacija. Ipak u ovoj vesti mi nesto nije jasno.
Ako su to videli i imaju realnu osnovu da veruju da je tako zasto neusmere neko od vozila na Marsu (a ima ih vise) u tu oblast da uzme uzorke i analizira?
Nisam hronicni skeptik ali mi jednostavno nije jasno.

Jason

pre 8 godina

Divna vest, ali me najvise zanima kada su stvarno to otkrili, da li bas sada ili mnogo ranije, pa su tek sada resili da ovu informaciju puste u javnost.

Kiza

pre 8 godina

Zašto nije ni jedan medij izvestio da je u Bg,na polaganju kamena temeljca za taj čuveni bg na h2o,bio ogroman broj ljudi koji su protestvovali!
Takodje ni net nije normalno radio!?
Samo pitam.;(
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (komšija zmaja od Sipova, 28. septembar 2015 20:35)

Zato sto je u Srbiji sve podredjeno velikom vodji. Mediji se utrkuju
ko ce mu vise ugoditi.

Dragoljub

pre 8 godina

@Only fools and horses
Od prvog, a narocito od drugog sv. rata, pocinje period najveceg napretka u nauci i tehnologiji.
Hladni rat i svemirska trka su omogucili naucnicima gotovo neogranicene budzete za ispitivanja i razvoj tehnike, elektronike i svega sto je bilo potrebno za takve slozene poduhvate, a ti pronalasci su malo kasnije dosli i do svih nas.
Tako da to sto pametujes po internetu mozes da zahvalis ljudima (sa obe strane gvozdene zavese) koji su svoje znanje ulagali u nesto sto naizgled nije imalo uticaja na zivot "obicnog" coveka.

XXX

pre 8 godina

@ (Stiff Upper Lip, 28. septembar 2015 17:56): NASA = "... malo je ovde nauke." Nesrecnice, gde u svetu ima vise nauke nego kod njih (u domenu kojim se bave)? Mozda u casopisu: "Trece oko" koji verovatno kupujes od prvog broja? :((

Laza

pre 8 godina

@Nikita

Haha... Skroz si u pravu. Tada sam bio cetvrti razred osnovne skole i secam se histerije oko pomracenja. Kao ne sme da se gleda u sunce, zapusite svaku rupu kada nastupi pomrcina :D Nije toliki strah bio za bombardovanje par meseci ranije :D Bas smo priprost narod.

MileZullu

pre 8 godina

Najbitnija organizacija na svijetu u koju SAD ulaže mizernih 0,5% federalnog budžeta. Da ne pričamo koliko se ulaže u besmislene vojne operacije...

The Eve Of The War

pre 8 godina

"The chances of anything coming from Mars are a million to one," he said.
"The chances of anything coming from Mars are a million to one - but still they
come!"

Марко

pre 8 godina

М-22, ти си исто тако вероватно питао што морам да знам ово из математике, биологије и какву ћу корист имати од тога, кад ће ми ово требати итд.

genius

pre 8 godina

@aco
Koliko sam te razumeo, misliš da tečna voda na Marsu znači da je temperatura iznad 0°C? Jeste temperatura niska (niža je od 0°C, i to dosta), ali je nizak i pritisak, dovoljno da i na tim temperaturama voda bude u tečnom agregatnom stanju.

...

pre 8 godina

@ NASA...ne bih da te razocaram, ali NASA je privatna organizacija, jedino sto u svom nazivu ima naziv nacionalna, pa te to verovatno buni. Nisu na budzetu :)
(AntiBot, 28. septembar 2015 18:16)

/Facepalm.....sedi 1 za glupost.

Zoran

pre 8 godina

"@Zoran, Veruj mi NASA se nikad ne izlece sa objavama, cak sta vise mnogi joj zameraju preveliku uzdrzanost."

Pametan covek nikad ne tvrdi nesto ako nije siguiran u to, ali pametan covek stoji tvrdo iza necega ako je siguran u to. Dakle, mozes da veruje, a i ne moras.:)

mare

pre 8 godina

A sta ako se tamo zivot tek formira? poceo "proces" pa je od skoro tamo voda,dok zivota pre nikad nije ni bilo...
meni bi tako nesto bilo mnogo vise zanimljivije, a opet,ako se otkriju neki veliki izvori nafte ili neceg slicnog...tesko si ga svima nama.
(1003, 28. septembar 2015 17:46)
ko zna mozda buduci astronauti otkriju nesto ispod povrsine marsa sto ce predtavljat dokaz nekadasnjeg zivot jer mars je defintivno bio aktivan u ta davna i davna vremena!!!!

biće bolje

pre 8 godina

Pa gde ima vode ima i života nekog mikrobskog, ko zna čega još. Možda će neki sledeći rover imati mogućnost da radi takve analize. Misija Kjuriositija je tek počela, i ko zna šta će tamo još da iskopa. Sve što se otkrije na Marsu je dragoceno,to je potpuno novi svet i može nam dati odgovore na mnoga pitanja.

Goran

pre 8 godina

@kontras. Jesi li ti glup ili samo bezobrazan ili i jedno i drugo. Samo došao si na pogrešno mesto. Svoje ideje treba da propovedaš glasom božijim i duhom svetim a ne Pentagonovim internetom. Leči se u crkvi a ne u bolnici. Gradi crkve sa krstovima ali bez gromobrana. Hajte više bre, kako vas nije sramota. I ako postoji taj vaš bog i ako je religija u pravu siguran sam u jedno. kad bi došli pred tog vašeg boga da bi vam rekao da vas nije stvorio da bi bili toliko zatucani i frustrirani. Ali ne postoji bog i znam da vam ovakve vesti jedu džigericu. Tužno je verovati u nešto i gledati kako se to urušava. A nastranu to što nisi ni vernik. Garantujem da nisi pročitao Bibiliju. Ti si samo onaj zaglupljeni "srbski taliban" koji u životu ništa ne radi i koji živi na tuđoj grbači.

neutralni felsh

pre 8 godina

Posle pročitanih komentara mogu samo da napišem sledeće. Znate one statistike koliko prosečan Amerikanac zna o svetu uopšte. Zna vrlo malo. E taj prosečan Amerikanac šije prosečnog Srbina najmanje 10 puta. Ali šta je tu je.
Inače komentari likova koji ne bi prošli test za portira u NASA su neprocenjivi za srpsku i svetsku zajednicu.
Čast izuzecima.
(mars se napoako čita sram, 28. septembar 2015 20:29)


poenta svih komentara.

Lane

pre 8 godina

Sta li ucesnici Parova i Farme misle o ovom otkricu ?
(rijaliti, 28. septembar 2015 21:59),
pa misle isto što i učesnici Velikog burazera.

Toma

pre 8 godina

Brale pa ta planeta čist kamenolom, nigde ni drvce niti koja travka da raste. A ima vode? Barem po slikama koje su do sada objavljene.

Kada je pocela da se unistava planeta zemlja? Sa novim tehnoloskim napretcima... koji ce da nas odvedu na drugu planetu na kojoj ni korov ne raste.

Proslo je tek sto i kusur godina od kako smo ostavili volovska zaprezna kola i eto sad idemo na Mars? Sa toliko tehnologije ni polovina zemlje nije ispitana a vec srljamo ka drugoj jer ce ova da se raspadne. I ako se raspadne raspasce se od muke ko i bilo koja druga na koju ce da odu.

U svakom slucaju jeste jedan napredak, ali prvo spoznaj sebe da bi spoznao druge.

Nemanja

pre 8 godina

Veliko otkriće svakako, ali najveće u istoriji nauke? Pretera ga malo. Meni je mnogo impresivnije to da je neko pre 2500 godina čistim razumom i najelementarnijim instrumentima zaključio da je Zemlja okrugla, koliki je njen prečnik, da se vrti oko Sunca i koliko je udaljena od Meseca i Sunca. Infinitezimalni račun, neeuklidska geometrija, teorija relativnosti, maksvelove jednačine, dnk, antibiotici, đubrivo, kalemljenje,.... Toliko stvari je otrliveno koje su iz fundamenta promenile naš pogled na svet da ja vrlo nezahvalno neko otrliće krstiti kao najznačajnije, ali čak i onda ovo sigurno ne bi bilo ni u top 10. Izuzetno značajno, ali ne najznačajnije.

UltrasBG

pre 8 godina

Ako stvarno razumes ovo sto si napisao onda svaka cast, cak i za trud da sve ovo ispises. Ja te razumeo nisam, a za to sto si se setio da posaljes komentar u 23:59, da bi celu noc bio prvi, pokazuje da mozga imas. Druze, svaka cast!

LoL

pre 8 godina

Možda je voda sa još nečim u njoj za šta još ne znamo jer ne postoji na zemlji pa tako ni jedna metoda ne može to svojstvo da uoči.
Sve dok se ta ''voda'' ta tečnost, ne proveri na zemlji, kada se uzme uzorak, ne može me niko ubediti da je to voda.
Kao što rekoh, ne znači da mi ljudi znamo SVE što se može znati, i da UVEK vučemo paralelu sa nečim što je nama poznato, a ovde se radi o Marsu.
Normalno, postavlja se pitanje kako otkriti vanzemaljski sastojak ako ga ne vidimo i nemamo aparate da utvrdimo to, ali to i jeste ono što pokušavam da kažem... zato me nervira kada čovek umisli da je bezgranično pametan, čuj ''voda''! To je Voda i kraj priče!

1111

pre 8 godina

neki su stvarno ubedjeni da ljudi mogu da zive na nekoj drugoj planeti.
to je narode nemoguce ,bez velikih "eksperimenata' nad ljudima.
posto mnogo zavisimo od zemljine gravitacije,rad mozga nam zavisi od zemljine gravitacije, a vi pricate o kolonizaciji drugih planeta
nije mozda problem da se tamo negde ode,ali je problem da se opstane pa i da nadjemo planetu gde ima vode,trave i ostalog kao na zemlji ako je gravitacija jaca ili slabija od zemljine,nebi mogli da prezivimo.

wiener

pre 8 godina

(Stiff Upper Lip, 28. septembar 2015 17:56)

hemijski sastav vode = h2o.

mars ima atmosferu, ali redju od zemljine.

na marsu ima i oblaka. u svakom slucaju ima leda koji bi se mogao topiti s vremena na vreme.

Ozbiljan Citalac

pre 8 godina

Ljudi bre, nisu oni tamo nasli reku Taru koja protice kroz kanjone vec su lepo rekli da pod odredjenim okolnostima voda se vezuje za neke soli i to joj omogucava da u marsovoj atmosferi tokom leta ostane duze u "tecnom stanju". Ono sto vidimo na slikama su pomesana so i molekuli vode koja se tako "cedi" i ostavlja tragove tokom odredjenog godisnjeg doba. Nema tamo potoka ni slapova.
U Mrtvom moru nema riba ali ima zivota. Ono sto do sada znamo o zivotu na zemlji i u vodi je da postoje forme zivota u izuzetno nepristupacnim i smrtonosnim okruzenjima za ljude. To otvara mogucnost da i na Marsu postoji zivot. Bravo za NASA!

Sanja

pre 8 godina

Mislila sam da cu ovde procitati neke edukativne komentare, nasih naucnika, akademaca, raznih drugih obrazovanih ljudi. I, sta bi?! Zatrovala sam se glupostima. Inace, prost oblik zivota bez sunceve svetlosti postoji i na Zemlji, takodje i prost oblik kojem ne treba voda takodje postoji na planeti Zemlji

mare

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”
(Тарковски, 28. septembar 2015)
vidim da si se potpisao kao tarkovski da li je ova divna recenica iz nekog njegovog filma kao sto je stalker ili solaris?

0.01 °C i 0.6117 kPa

pre 8 godina

"Vidim ovde domaći foteljaški naučnici brane ovu izjavu ali niko još da odgovori na osnovu čega su sigurni da je to voda?
Zbog čega Kjuriositi nije primetio to pre satelitskih snimaka? On je lično tamo, na Marsu.
Šta uzrokuje da se ta voda u letnjim mesecima pojavljuje a zimi i u jesen da nestaje. Da li je na celoj površini Marsa takav slučaj?
Sve mi je ovo jalovo nekako od strane Nase.
Stiče se utisak da je ovo više objava koja će da opravda plate....."
(Petar, 28. septembar 2015 23:33)
zbog ovakvih ko što si ti trebalo bi, a znam da to trenutno nije moguće, uvesti da se pre slanja komentara na ovakve vesti uradi par testova. ti i tebi slični biste ih rešavali taman toliko koliko treba da čovečančastvo preskoči narednu fazu evolucije. mada postoji i prečica koja se zove čitanje i učenje iz knjiga.

Budimo realni

pre 8 godina

Kako sam uzbudjen!? Nimalo, kakav Mars, jedino što me je interesuje je novac, koji se troši na slanu vodu?! Jedino Snickers, Twix, Mars...

UltrasBG

pre 8 godina

Tresla se gora, rodio se miš. Toliko su pompezno najavljivali tu konferenciju za štampu da sam u najmanju ruku očekivao neku X files priču...
(Vlada, 28. septembar 2015 17:20)

Verovatno radis kao brojac u autobusu, a posle posla se ne skidas sa igrica na kompjuteru, pa si kompetentan da ocenis vaznost naucnog otkrica. Strucnjace.

kontroverzni kosmonaut

pre 8 godina

Prodajem lekovitu Marsovachu sa izvora u podnozju Ascraeus Mons-a, prirodno gazirana i salinirana, flasirana u bestezinskom stanju. Leci zrikavost, kurije oci, hemroide i po potrebi ostale telesne i mentalne tegobe.

cega se pametan stidi...

pre 8 godina

Jeste li primetili najnoviju biblijasku tendenciju da ljude koji vole nauku "ukopavaju" tako sto ih trpaju medju postovaoce Tita, komuniste, titove pionire i slicno? Ja ponovo i ponovo i jos sto puta ako treba, tvrdim da je religioznost psihicki poremecaj. I po stoti put molim nekog psihijatra koji ovo cita da mi kaze zbog cega nisam u pravu. Molim biblijase da se suzdrze od davanja odgovora na ovo pitanje, pitam naucnike. Hvala unapred!

Iluminat

pre 8 godina

Jel zna neko da objasni kako iz svemira uvek dobijamo samo fotke, mislim jel moguce napraviti koji video? Stvarno ne zelim da teoretisem nego pitam,bas me zanima.

milan

pre 8 godina

Ovaj naslov me poseca na uvod u SF filmove ili igrice. Kao na foru kako je neki rat poceo.

Pronasli su vodu ali tamo je bilo jos necega, itd.

Ugalvnom to mu je to.

Rhyzm

pre 8 godina

@cega se pametan stidi

Mozes ti da tvrdis i milion puta... Ja mogu da ponovim milion puta da su "naucnici" napravili mnogo vise psihickih poremecaja. Atomska bomba?

ljubisha

pre 8 godina

A, zamisli da se umesto ova ulaze u medicinu i tehniku, pa kada iskorenimo bolesti, onda da tražimo male zelene. Ok sam sa tom naukom, ali, imamo mi veće probleme od toga ima li tamo nečega ili ne.
(alokinnn, 28. septembar 2015 17:48)

Ova nebuloza zasluzuje vecno mesto u istoriji najglupljih komentara .

marko

pre 8 godina

Jako otkrice, moz misliti...Sve je to radi promocije aktuelnog filma Marsovac Ridlija Skota. NASA i Holivud propaganda.
(Bezveze, 28. septembar 2015 17:20)

Jedan od najnebuloznijih komentara ikada .

Joca

pre 8 godina

Meteorološki izveštaj za Mars: Hladno, ali bez kiše i vetra. Srčanim bolesnicima se ne preporučuje izlazak.
Slično vreme će se zadržati sledećih nekoliko hiljada godina.

milan-bgd

pre 8 godina

A otkud so na Marsu?
(Ja ja, 29. septembar 2015 09:13)

Nije rec o soli kojom solimo hranu (natrijum-hlorid) nego o sulfatima, hloratima i perhloratima kalcijuma i magnezijuma. I to u opasnim za coveka koncentracijama. Najfinije cestice kalcijum hlorata i perhlorata bi mogle da se uvuku u ljudske naseobine na Marsu i izazovu trovanja (napadaju stitnu zlezdu). Vec nekoliko godina se zna da je Mars otrovan za coveka (pored toga sto je hladan i nema vazduha).
E, sad, hlorati i perhlorati nastaju iz hlorida (u mineralima) pod marsovskim uslovima, a to je odsustvo vlage i jako UV i kosmicko zracenje koje bombarduje povrsinu i minerale na njoj.
Odakle hloridi na Marsu? Pa svako u Suncevom sistemu je dobio prvobitnu dozu hlora (kao i drugih elemenata) iz eksplozije supernove koja je pre nas bila na ovom mestu. A natrijum i hlor su dve najreaktivnije krajnosti (katjon i anjon) i bez oklevanja ce stvoriti natrijum hlorid.

slobodan032

pre 8 godina

Milane, hvala na objašnjenju meni je značilo, ali verovatno običnom komentatoima koji šalju komentare tipa, idemo na Mars, Mars na vodi i sl. ovo su španska sela.

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 8 godina

Jos samo da dodam odgovor na one koji pitaju "A zasto sada NASA ne usmeri svoje robote prema tim mestima i konacno ispita tu vodu?". Odgovor je da se roveri krecu veoma sporo jer treba autonomno da savladaju teren prepun prepreka. Posto komanda sa Zemlje kasni od 3 do 20 minuta, cak pri najsporijem kretanju moguce je da se rover nepovratno zaglavi u pescanoj jami ili neprohodnom kamenjaru. Roveri imaju svoj softver za prepoznavanje i obilazenje prepreka, ali za uspesno kretanje potrebno je da idu veoma sporo. Opportunity je za 11 godina presao "samo" 42 km, a Curiosity 7 km za dve godine. Drugi faktor je kamena pustinja kroz koju se krecu, npr. za Curiosity:

en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Mars_Science_Laboratory#/media/File:MarsCuriosityRover-LocationMap-Sol-1104-20150914.jpg

Kao sto vidimo, nije bas prohodno. E, sad, konacni udarac: udaljenost od sadasnjih polozaja rovera do mesta od interesa za najnovije nalaze o vodi. Najblizi je Curiosity krateru Horowitz, ali to je nedostiznih 1600 km... Rover Opportunity je jos dalje. Dakle, neka sadasnji roveri nastave svoje misije a ovo ce biti mesto sletanja nekih buducih rovera.

uzas

pre 8 godina

Samo me interesuje cime li se bave pa skrecu paznju javnosti na ovo...
(???, 28. septembar 2015 17:29)

Bave se time kako tebe da zeznu .

cnes

pre 8 godina

@Petar, Planinski visoravanski deo na Marsu je skoro iskljucivo na juznoj polulopti. Nazalost, jos niko nema tehnologiju da posalje sondu ili sleti na taj deo. Zbog planina i tanke atmosfere aerodinamicko kocenje koje obicno izvode sonde je skoro nemoguce na tom mestu, tako da ostaju jedino orbiteri i njihovo osmatranje sa visine.
Kjurioziti je sleteo na severnom delu gde je atmosfera deblja i gde se nekoliko metoda aerodinamickog kocenja moze izvesti. Od kjuriozitija se jos uvek ocekuje da naidje na tragove i sedimente. Na tom delu se ne ocekuje voda.

KopasKi

pre 8 godina

Posle standarno glupavih komentara tipa "Mars na vodi..." itd. izdvojio bih i ovaj koji baš onako ogoljeno predstavlja tipičnu zaostalost prosečnog konzumenta dnevnih vesti.
(Lik, 28. septembar 2015 17:44)

Roditelji ovih komentatora su se 1999 sakrivali u podrume kako bi izbegli djavolje pomracenje sunca. Dok su milioni ljudi u svetu uzivali u ovom retkom fenomenu, nas siroti narod se krio po podrumima. Ni od njihove dece ne mozes nista bolje ocekivati.
(Nikita, 28. septembar 2015 18:35)


...bilo je i onih koji su na ulaze u svinjce i kokosinjce vezivali dzakove, da doticne domace zivotinje slucajno ne pogledaju u pomracenje i oslepe (kako je Slobin Rts tada plasio svoje ovce)
Ja sam tada imao 26 i ziveo u Zrenjaninu. Bio sam jedan od 10-oro ljudi na trgu sa staklom od maske za varenje u rukama i gledao taj fenomen koji ogromna vecina na planeti nema sansu ikada u zivotu da vidi...

milan-bgd

pre 8 godina

Ako stvarno razumes ovo sto si napisao onda svaka cast, cak i za trud da sve ovo ispises. Ja te razumeo nisam, a za to sto si se setio da posaljes komentar u 23:59, da bi celu noc bio prvi, pokazuje da mozga imas. Druze, svaka cast!
(UltrasBG, 29. septembar 2015 01:52)

UltrasBG, unuce moje, da ne razumem ne bih pisao komentar, zar ne? (ili zar da? za vecinu komentatora). A komentar pisem kad stignem, dakle kad se zavrse porodicne obaveze, kad stignem do racunara i familija utone u san, ako ima vremena (sutra je radni dan, valja ustati rano). Naravno, kao i sada, mogu da komentar posaljem sa radnog mesta ali to izbegavam.
To sto je komentar poslat u 23:59 uopste nije neka racunica "da bih bio prvi". Kako da budem prvi kad je ispred mene bilo preko 300 komentara? Nisam ocekivao da ce mi komentar biti objavljen do danas pre podne, kako vec ide sa kasnim komentarima (iz mog iskustva, sve sto je poslato posle 23h malo verovatno da ce izaci iste noci u naucnoj rubrici - B92 ocito nema trecu smenu za moderatore).
A da mozga imam vidi se valjda iz neceg drugog a ne "planiranog" vremena objave komentara.
Ako te zaista zanima nesto iz mog komentara, pitaj slobodno pa da pokusam da objasnim u bezveznih 1500 dozvoljenih karaktera.

Mike

pre 8 godina

„Ми уопште не желимо да освојимо свемир. Ми бисмо хтели да проширимо земљу бесконачно. Нама не требају нови светови, нама треба огледало. Тражимо контакт са нечим а никада га нећемо остварити. Ми смо у глупој ситуацији човека који чезне за циљем а плаши га се и у ствари га не жели. Човеку треба човек! ”
(Тарковски, 28. septembar 2015)
vidim da si se potpisao kao tarkovski da li je ova divna recenica iz nekog njegovog filma kao sto je stalker ili solaris?
(mare, 28. septembar 2015 20:35)


Pasus je iz knjige "Solaris" Stanislava Lema, prema kojoj je Tarkovski snimio film. Stanislav Lem je učestvovao u pisanju scenarija ali nije imao nikakvo vlasništvo nad filmskim pravima. Kada je Mosfilm prodao prava i kada je snimljena nova verzija filma (sa Klunijem), Lemov advokat savetovao je pisca da je zbog zdravlja bolje da ga ne gleda. Ni prvi ni drugi film nisu preneli poruku knjige a ona je upravo u pasusu koji je citiran.


Taj pasus predstavlja suštinu čovekovog razmišljanja o svemiru. A suština te suštine je deo "...nama treba ogledalo". Čovek se svojim postupcima prema drugom biću "ogleda" u njemu kakav je, pa čak i da je pred njim vanzemaljac on će se ponašati prema njemu kao da je čovek, ne ume drugačije.

Upravo zato i ne razume način na koji planeta Solaris pokušava sa njim da komunicira - ko je gledao film(ove), zna šta je u pitanju.

My name is Bond, James Dean

pre 8 godina

Sta li ucesnici Parova i Farme misle o ovom otkricu ?
(rijaliti, 28. septembar 2015 21:59),
pa misle isto što i učesnici Velikog burazera.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Lane, 28. septembar 2015 22:08)

Čekaj... oni misle? Kako se to dogodilo?